Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...
 Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid
 Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite
 Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj
 

Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2803 replies to this topic

#829
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
@corinaSIM:
Experienta mea cu asparagusul (denumirea savanta a sparanghelului) seamana ca doua picaturi de apa cu a ta...inclusiv partea 'culinara'...asa cum pastravul proaspat nu se compara cu cel congelat, nici sparanghelul proaspat nu se compara cu vestejeniile din supermarket ori cu cel de la 'borcan'...
La kiwi problema e ca-ti trebuie musai atat plante mascule cat si femele...
La gradina am un fir de kiwi 'actinida arguta' si doua fire de kiwi normal...rezista toate perfect peste iarna dar nu 'fructifica' din lipsa de...consort/consoarta...
Ne poti da ceva indicatii cum trebuie abordati cei de la Agronomie???
Taman la Minowase daicon early m-am referit cand am zis ca nu seamna semintele 'europene' cu originalul oriental...
Anul trecut am pus in paralel seminte de la Franki si de la Evergreen...alea italienesti au dat flori, alea orientale au dat radacini imense, in conditii absolut similare...
Cu ridichile alea cu miez rosu, am incercat trei ani la rand...rezultate...absolut penibile!
La ceapa mentionata de tine...nu stiu ce sa spun...am sa ma uit si eu pe net despre ce e vorba!
Castravetii chinezesti sunt probabil binecunoscutii...Suhyo, cel mai probabil
Oricum...e de bine...

@Claudia
bine ca mi-ai zis...i-am taiat de pe 'wish list'...iata la ce sunt buni prietenii/prietenele de pe forum, sa te scuteasca de experientele neplacute!

#830
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 24.02.2013
Soiurile  Issai si Jenny nu au nevoie de polenizatori

#831
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
Cum asa?
Poti cumva detalia?
sunt autofertile/partenocarpice? sau despre ce e vorba???

Edited by subway_guru, 04 November 2013 - 21:14.


#832
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Ptiui, nu pot sa cred ca am scris asparagus, detest sa dau numele latin ca si cum ar fi cel comun! Urasc irisi in loc de stanjenei, etc...si am comis-o eu, probabil!
Da, rasuflu usurata ca a mai avut cineva senzatia asta la sparanghel , incepusem sa cred ca imi palce dintr-o mandrie prosteasca de gradinar apucat!
Cu kiwi nu e asa de simplu, ca nu il gasiti de cumparat. Exista un om pasionat acolo, care s-a ocupat de hibridizari si de  fructiferi ceeva mai exotici, eu de la el am luat, dar nu sunt in magazinul de la poarta.  Am sa vad daca mai gasesc nr de telefon .
A mai avut cateva soiuri si la magazinul de la poarta, care nu e al facultatii, plante foarte mari de peste 1.5 m, de care imi spunea ca merg si aia dar pentru zonele sudice, nu pentru gradina mea. Oricum erau de import aceia.
Am sa caut sa vad cum pot sa va dau date de contact.

Alta intrebare de incepator, seminte de momordica  unde gasesc?
Eu am incercat morcovii rotunzi, au fost dulci si buni si foarte simpatici, taiati in doua sunt de tot hazul, si sunt dulci si fragezi.

Edited by corinaSIM, 04 November 2013 - 21:19.


#833
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004

View Postclaudia313, on 04 noiembrie 2013 - 20:50, said:

Eu anul asta am semanat vreo 3 randuri de morcovi Atomic Red intr-un strat si am ramas  dezamagita! Au fost  putin mai tari, mai lemnosi si dulceata zero! Si nu i-am lasat pana toamna, in iulie i-am scos.

ai mei au fost jumate devorati de viermii sarma, da' ce a scapat au fost extrem de dulci. we care a trecut am scos si restul de morcovi (m-am prostit eu pe un rand cu ei): jumate gauriti (se vor bucura urechiatii de ei), restul f.fragezi si dulci (ca am halit vreo 2 pe tarla stersi cu dosul de maneca de bluza...cum ii sta bine unei taranci adevarate :) )

#834
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,614
  • Înscris: 25.11.2007
Un articol interesant despre pomicultura cu unul din profii mei, care conduce si un cerc de horticultura la care participa in cea mai mare parte studenti (din toti anii), dar si alte persoane pasionate de acest domeniu.

"Migdalul creste la noi in Dobrogea foarte bine si pacat ca nu este o cultura luata in seama; mahalebul la fel; banana nordului ( Asimina triloba) poate fi  cultivata si prin judetul Brasov; Dyospiros kaki sau persimmon prin sudul tarii, de asemenea; Actinidia deliciosa (kiwi) si Actinidia arguta (baby kiwi), Asimina triloba sau “banana nordului” precum si Zizifus jujuba (curmalul de Dobrogea) sunt tot atatea specii care isi gasesc in acest moment rostul in tara noastra in zonele de testare. A introduce o specie in cultura unei tari este un proces complicat si de lunga durata, astfel incat nu veti vedea pepiniere sau livezi de kiwi insirate pe E85 ca livezile de meri. Dar, fiecare iarna care nu omoara toate plantele, fiecare vara care aduce fructificarea dorita, face ca specia respectiva sa deprinda o relatie corecta cu factorii edafici, temperatura, umiditate in mod special si sa se “caleasca” de la generatie la generatie. Facultatea de Horticultura dispune de un lot de specii asa-zis exotice, care arata ca se pot cultiva in conditiile tarii noastre.

Plantatia de Actinidia deliciosa a fost infiintata in 1993 de colegii de la Catedra de Pomicultura  reusind sa se pastreze in tot acest interval si am avut marea bucurie sa constat ca de la an la an, plantele s-au aclimatizat si au raspuns bine la conditiile din Bucuresti. Desigur, am avut si experiente neplacute, cand un cumul de factori climaterici: seceta in toamna, plantele intra debile in iarna, seceta in iarna, geruri mari pe o perioada de mai mult de cinci zile si o primavara tardiva, au facut ca plantele de kiwi, spre exemplu, sa aiba pierderi considerabile, de la degerarea ramurilor la lipsa fructificatiilor, prima atragand, de altfel, o intreaga serie de alte deficiente. Dar acesta este sensual climatizarii: sa vezi in conditii naturale ce se intampla cu specia respectiva, care este nivelul ei de toleranta pe diversi factori, pentru ca mai apoi sa incepi ameliorarea si sa ajustezi gena acolo unde are nevoie ca sa fie compatibila cu teritoriul tau.
O specie care se comporta bine la noi in tara si care poate constitui cu succes  baza unei culturi intensive este si Actinidia arguta, baby kiwi adica, o specie asemanatoare kiwi, cu fructul mult mai mic, fara peri, mai dulce si care se poate minca fara a fi decojit. Am inceput prin a avea 20 plante, si acum, trecand peste  20 ani, am reusit sa avem in plantatie peste 30 pomi.  Incepand de anul acesta am pus pe picioare si o colectie de plante de Punica granatum, rodie, adica. Un fruct spectaculos ca si kiwi, de altfel, in ceea ce priveste aportul de vitamine si minerale. Avem premise bune pentru a ajunge sa vedem pomii din colectie  inflorind, iar dupa aceasta etapa, urmeaza legarea fructului. Planta este la inceput in ceea ce priveste studiul ei in Romania, dar sunt increzator ca putem obtine productii de fructe comestibile in scurt timp."

Edited by jumborom, 04 November 2013 - 21:47.


#835
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
@jumbo
Tomatoberry imi pare un hibrid destul de complex, avand in vedere cumulul de insusiri pe care le prezinta...
Sa incerc sa le enumar:
-forma speciala a fructului;
-calitatile extraordinare de 'market', rezistenta la transport, capacitatea de 'pastrare la raft', grosimea optima a 'coajei', culoarea intens rosu, miezul, pulpa uniforma, textura, etc;
-rezistenta la bolile specifice tomatelor, n-am vazut Tomatoberry atacat de clasica 'mana'...parca ar avea 'pyretru' in gene...
-fructificarea 'in ciorchine' lung;
-amestecul excelent de 'gust de tomata' cu 'dulceata' 10brix...
Pe de alta parte, desi e la categoria 'cireasa', nu are trasaturile tipice categoriei...
Tomatele cireasa sunt de obicei foarte 'virile', si in comparatie Tomatoberry pare plapanda...nu uita 'faza' cu prietenul #roadmaster care speriat 'de aspect' le-a dus la 'doctor'...!!!...desi nu era deloc cazul!!!
Mai e un aspect pe care poate nu l-ati sezisat...semintele Tokita sunt de 'Tomatoberry GARDEN'!...pentru uzul 'amatorilor'...Soiul 'original' n-a fost niciodata comercializat pentru profesionisti sub forma de seminte, ci doar sub forma de rasad 'altoit'...Din chestia asta...putem 'banui' orice...
Si acum niste observatii personale despre plantele F2:
-genele dominante sunt cele privind forma si calitatile 'la raft', in detrimentul celor privind dulceata!...ceea ce ma duce cu gandul ca este o incrucisare intre acest fenotip si soiurile de tomate cireasa superdulci ale aceleiasi firme, dar care nu au aceleasi caracteristici superioare de 'marketing'...
Faptul ca Tokita a pus la bataie doar acest gen de seminte pentru hobisti, in care predomina aceste trasaturi, sa fie un semn ca adevaratele Tomatoberry au alt 'amalgam de gene'???...mai favorabil 'dehibridizarii'???
-fructele F2 sunt evident mai mari decat cele F1, identice ca aspect si calitati dar deficitare la dulceata si 'gust'...nashpa!
Sa fie o solutie rehibridizarea Tomatoberry cu 'supersweet' cherry tomato???
Concluzia?
Avem o problema grea si complexa, dar avem si un 'sef de proiect', pe jumbo...si asteptam 'instructiuni...de folosire!
Pana atunci...stam cu 'arma la picior'...

P.S.
Animatie mare pe topic, nici nu apuci sa citesti ca vin noi si noi informatii si intrebari...asa mai zic si eu...on-topic!

View Postanknic, on 04 noiembrie 2013 - 21:24, said:


ai mei au fost jumate devorati de viermii sarma, da' ce a scapat au fost extrem de dulci. we care a trecut am scos si restul de morcovi (m-am prostit eu pe un rand cu ei): jumate gauriti (se vor bucura urechiatii de ei), restul f.fragezi si dulci (ca am halit vreo 2 pe tarla stersi cu dosul de maneca de bluza...cum ii sta bine unei taranci adevarate Posted Image )

Deci imi zici sa-i pun la loc pe 'wish list'?

View PostcorinaSIM, on 04 noiembrie 2013 - 21:17, said:

Alta intrebare de incepator, seminte de momordica  unde gasesc?

Din experienta mea, cea mai buna sursa de seminte e la Evergreen...Daca ai intentii serioase, ma ofer sa te 'ghidonez' in alegerea celor mai bune soiuri...Daca e doar pentru 'joaca'...iti dau eu cateva semincioare...

#836
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Acesti kiwi cu fruct micute ii am si eu. Si i-am mancat si toamna in gradina experimentala a facultatii, direct de pe vrej, dulci si bune! Si apoi de la mine! Astea sunt!

#837
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
da gurule, morcovii atomic red chiar merita! eu inca ma lupt cu viermele sarma (care ataca doar morcovii...restul de radacinoase vaz ca nu au avut de suferit, da' anul asta chiar n-au fost toti morcovii haliti ca in alti ani), da' ma gandesc io ca-s in curs de starpire (avand in vedere ca anul asta nu am mai ucis miriapodele...ca am descoperit ca-s carnivore...mananca si viermi sarma Posted Image )

LE: morcovii atomic red au fost in zona pe care am udat-o frecvent si patul a fost pregatit in primavara asa: sapat adanc, pus gunoi de iepuri, pus pamantul inapoi, datla cazma la 2 sapt sa amestec cumva pamantul.

Edited by anknic, 04 November 2013 - 22:16.


#838
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012
@jumborom:
-la gradina am doi migdali, evolutie indoielnica, fructificare pana acum...zero;
-Asimina Triloba e greu de inmultit...am sa incerc sa vad daca pot obtine semintele alea canadiene 'pre-chilled'...e un subiect de viitor...
Mai are cineva acel link?
A fost pus odata pe forum...
-Actinidele 'kiwi'...e clar ca merg cel putin in sud...iar 'arguta' merge si mult mai la nord...dar lipseste materialul saditor adecvat...lipsesc pepinieristii...
-Rodie, smochin, fistic...plante prea mediteraneene, marginal rezistente la conditiile climatice;
-Dyospiros kaki, Dyospiros lotus...
In plasa 'semi-goala' de anul asta de la INDAGRA s-a strecurat si un kaki...de proba...sa vedem cum trece iarna!
Dyospyros lotus...o excursie la gradina botanica, iei seminte si te...aventurezi...oricum sunt mult mai rezistente la frig, dar fructul nu e deloc 'spectaculos'...
Am doua exemplare la gradina, pana acum nu au ajuns la fructificare dar se prezinta ok...
Na, ca acum am dat-o in pomicultura...

Edited by subway_guru, 04 November 2013 - 22:30.


#839
gheo_55

gheo_55

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,338
  • Înscris: 24.02.2013
Soiurile  de kiwi jenny si issai sint autofertile  .In primul an de rodire la issai(al doilea de la plantare) au fost aprox. 20 de flori si au legat 16 fructe(un singur exemplar planta).s-au copt pe la jumatatea lui sept.;de marimea jum. degetului mic de la mina;dulci si cu un gust ce aminteste de muscat hamburg+noah.;verzi,fara puf. Jenny si kens redy nu au facut flori in acel an.

#840
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012
-  am 2 puieti de Asimina triloba, plantati in gradina in primavara, mititei, unul are vreo 40 cm, celalalt vreo 25. Sper sa treaca iarna cu bine, daca va fi ger mare o sa le pun ceva in cap!

- am 4 puieti de Dyospiros virginiana, care e cel mai rezistent kaki, sunt obtinuti de mine sin seminte in iarna. Habar n-am la ce varsta fructifica daca sunt obtinuti din seminte, in primavara i-am pus in gradina, au stagnat cu succes! Cat erau in ghiveci au crescut bine, pe urma...Mai am unul in ghiveci
- Am si un exemplar de ziziphus jujuba, maslinul dobrogean, are 3 ani, putin peste 1 m inaltime, sper ca la anul sa vad fructe! Semintele le-am comandat in canada, pe site-ul de mai jos

guru, de care site canadian spui, asta?
  http://www.plantexpl...a24287b&x=5&y=3

Edited by claudia313, 04 November 2013 - 22:36.


#841
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
kaki avea @dino de pe acest forum (de la plante de ap...inainte sa se faca forumul de agricultura), cu rezultate destul de bune.

migdali am 2, din aceeasi sursa, pusi acum 4 ani,  unul a suferit ceva (inghet cred) intr-un an si face migdale mai mici si mai putine (banuiala noastra-aka io si tata- e ca a dat din portaltoi). unul a facut anul asta migdale de n-am apucat sa le culegem toate...pacat de el ca e sub un nuc. si cu siguranta nucul se va dezvolta inaintea lui. si totusi migdali mei nu au facut fructe mari cum stiu eu din migdalul bunicii mele (avea 2, unul cu fructe f.mari si unul cu migdale amare)...trebe sa mai caut migdal mare. momentan am ochit pui pe sub migdali (iesiti din migdale cazute) pe care sa ii mut prin gradina sa astepte altoirea (trebe sa invat sa altoiesc..ca vaz ca tata nu e asa avid de experimente ca mine :) ). cred ca la primavara ma duc in raid prin gradina bunicii mele sa vad ce a mai rezistat pe acolo...sunt multe chestii pe care nu am reusit sa le cumpar ca sa le aduc in gradina noua.

#842
corinaSIM

corinaSIM

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 242
  • Înscris: 03.07.2009
Claudia, de unde ai luat asimina?

#843
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
LE: rodieri am 3, neprotejati, prin vie...anul trecut in sept unul a facut o floare Posted Image din ce in ce vad ca fac tulpini mai groase, ii las si eu sa vad cand vor binevoi sa fie copacei maturi...
smochini am 4, de 3 feluri. de la unul am cules anul asta smochine de ne-am plictisit.
fistic am unul in ghiveci deocamdata...asteptam sa se mai intremeze ca sa am curaj sa-l mut in gradina Posted Image

Edited by anknic, 04 November 2013 - 22:46.


#844
claudia313

claudia313

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,997
  • Înscris: 28.09.2012

View PostcorinaSIM, on 04 noiembrie 2013 - 22:42, said:

Claudia, de unde ai luat asimina?

De la Hapy :) El a avut semintele de asimina si le-a germinat!

#845
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,448
  • Înscris: 27.01.2012

View Postanknic, on 04 noiembrie 2013 - 22:11, said:

da gurule, morcovii atomic red chiar merita! eu inca ma lupt cu viermele sarma (care ataca doar morcovii...restul de radacinoase vaz ca nu au avut de suferit, da' anul asta chiar n-au fost toti morcovii haliti ca in alti ani), da' ma gandesc io ca-s in curs de starpire (avand in vedere ca anul asta nu am mai ucis miriapodele...ca am descoperit ca-s carnivore...mananca si viermi sarma Posted Image )

LE: morcovii atomic red au fost in zona pe care am udat-o frecvent si patul a fost pregatit in primavara asa: sapat adanc, pus gunoi de iepuri, pus pamantul inapoi, datla cazma la 2 sapt sa amestec cumva pamantul.

Viermii sarma sunt o adevarata 'pacoste' si destul de greu sa scapi de ei...

#846
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
e usor sa scapi de ei chimic, dar eu m-am "codit" si inca ma "codesc" sa prestez chimicale totale pe pamant...ca-mi mor dragutele de rame :)

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate