Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'
Last Updated: Feb 26 2024 15:45, Started by
subway_guru
, Feb 10 2012 22:32
·
11
#721
Posted 19 October 2013 - 21:40
Bybanul, on 19 octombrie 2013 - 15:58, said:
Supe sau altfel de dovleac nu am mancat niciodata ca in Moldova cam dam din nas la asa ceva. La noi mai mult cu barabulili si fasolili Dar am crescut pentru al doilea an Uchiki Kuri pe care l-am aranjat fain frumos in foi de placinta dupa ce l-am ras si scazut cu nitel unt si ceva coniac. Nu sint mincator de bostanoase dar asta a fost de-a dreptul grozav. Are o aroma subtila unica ce aduce cu nuca. Nu va lipsi de la mine din gradina. Singura lui problema este ca e complet neproductiv, dar ii place sa se catere din ce am vazut la Jumbo asa ca asta poate fi o solutie pentru spatii mici. Maestre, tu cum i-ai consumat pe ai tai? @Claudia - parca iti dadusem niste seminte de Dolce del Horno. A dat rezultate sau nu ai avut fructe de la el? @Ank - daca le zic moldovenilor mei sa acreasca ceva cu iaurt cred ca ma fugaresc din sat ))) stiu...taica-miu e moldovean si el pana acu' la 60 de ani nu a mancat dovlecei sau dovleci (zicea ca-s pt.porci ). deabia acum, cand am inceput sa tot am prin gradina a inceput sa mai puna si el dovlecel la ciorba si sa manance placinta de dovleac sau dovleac copt (desi avea si bunica mea, aka soacra-sa dovleci prin gradina). sincer...ciorba acrita cu iaurt/lapte batut n-am mancat pana nu m-am maritat nu ca gateste sotul, dar am invatat sa le fac de la soacra-mea (munteanca de la munte). Edited by anknic, 19 October 2013 - 21:41. |
#722
Posted 19 October 2013 - 21:46
RodicaBc, on 19 octombrie 2013 - 21:28, said:
Am avut eu, de la ZKI si de la Agrosel si a fost ok Am pus semintele direct in pamant, cate doua la cuib. @RodicaBc ... In ce perioada ai cultivat-o? S-a format capatana ? Intreb pentru ca am auzit la cineva ca a pus si nu "a legat". Cica au crescut frunzele, dar nu s-a format capatana. Eu am semanat cateva alveole, din samanta normala (SemLuca). Am zis sa incerc, sa vad daca se face. |
#723
Posted 19 October 2013 - 21:55
Din cate imi amintesc, undeva la sfarsitul lui aprilie am semanat-o si de cules, o parte din ea, cam pe la sfarsit de iunie.Nu s-a format total capatana ca cea de la supermarket si asta pentru ca toata luna iunie a plouat aproape in fiecare zi si a afectat-o, adica incepuse sa se strice.Probabil ca daca faci rasaduri din timp si ai solar unde sa pui salata, ai sa ai toate sansele sa le vezi facand capatani indesate.
Ca sa fiu mai explicita, a facut capatana, dar nu indesata. Edited by RodicaBc, 19 October 2013 - 21:58. |
#724
Posted 20 October 2013 - 07:07
La dovleci de placinta pot sa recomand si Muscat de Provence. Are carnea portocaliu inchis si tare, mai inchisa decat butternut, si merge si scobit de Halloween. Am pus si Sweet Dumpling Squash - dar acum nu prea stiu cum sa ii folosesc, sunt foarte mici si daca ii decojesti nu mai ramane mare lucru. Nici daca ii coci in cuptor nu te alegi cu mai mult. O sa incerc sa ii coc umpluti cu ceva carne ca o sarma mai mare.
De 2 ani pun dovlecei ornamentali si ies in prostie de nu stiu ce sa fac cu ei. Am vreo 100 bucati de donat si i-am "umplut" deja pe toti prietenii - la anul nu mai pun. La anul vreau sa incerc Luffa si ceapa echalota - sper sa gasesc la Indagra ca pana acum nu am vazut pe nicaieri. Sanatate! |
#725
Posted 20 October 2013 - 10:47
#726
Posted 20 October 2013 - 15:24
Dovelcii japonezi de placinta:
Uchiki Kuri...cel mai popular...productivitate scazuta, dulceata extra, extrem de tardiv...coaja rosie... Kabocha Kuri...coaja verde, miez galben... Apoi vin cei australieni...hubbard Ori cei nordamericani...acorn Ori cei mini...sweet dumpling ori Delicata... Dar clasici sunt cei 'englezesti'...butternut...placintarii 'adevarati'! In ceea ce ma priveste planuiesc sa pun 'Casabanana' si Indian Tinda...dar astia sunt cu totul alte specii... In privinta bostanoaselor, varietatea e asa de mare incat e extrem de greu de facut o clasificare... De toate, pentru toti! |
#727
Posted 20 October 2013 - 18:12
in 2010 am avut dovleci japonezi:
http://anknic.sunpho...a_2010/18193406 http://anknic.sunpho...a_2010/19042177 nu m-au incantat prea tare. asta e "mama" lor la placinta si pt.copt: http://anknic.sunpho...a_2010/21063884 |
#728
Posted 20 October 2013 - 18:47
Ei, daca tot vorbim de bostanoase va invit in dulcele targ al Iasiului sa le vedeti pe toate insirate la admirat. Sa fie cu iertare semi off-topicul ca nu sint tocmai imagini din batatura la mine dar am vrut numaidecat sa impart cu voi energia si bucuria cu care m-am intors de la expozitia de toamna de la Botanica. O sa pun restul imaginilor pe pagina mea de SunPhoto.
Attached Files |
#729
Posted 20 October 2013 - 18:54
@anknic:
adevarat ca genul ala e 'mama placintelor'...dovleacul englezesc butternut...la noi e demult cunoscut ca 'placintar'... dar sunt buni si ceilalti enumerati... @bybanul: Wow!...iti lasa gura apa... Ai reusit sa iei si ceva samanta? |
#730
Posted 20 October 2013 - 20:57
Din pacate nu pentru ca distinsii de acolo refuza categoric sa faca alte cateva zeci de mii de lei din diversificarea activitatii. Se multumesc cu taxa de intrare de 5 lei.
Asa e cand nimeni nu te trage la raspundere pentru cati bani faci - nu iti dai nici interesul sa faci mai multi. Din raposatul spirit civic nu mai face nimeni nimic in tara asta....sau prea putini.Macar 100 de lei pe vreo 20 de soiuri de acolo pe care le vreau dar din pacate nu se vinde nimic. Am facut cereri scrise si in anii trecuti despre asta dar nu am primit nici un raspuns. M-as mira tare daca as afla ca le-a citit careva. |
|
#731
Posted 20 October 2013 - 21:02
Dar daca te-ai duce cand targul se sfarseste? Poate reusesti sa iei cativa bostani contra cost, ca ma gandesc ca poate nu vor sa se mai intoarca cu ei acasa.Incearca asa!
|
#732
Posted 20 October 2013 - 22:22
RodicaBc, on 20 octombrie 2013 - 21:02, said:
Dar daca te-ai duce cand targul se sfarseste? Poate reusesti sa iei cativa bostani contra cost, ca ma gandesc ca poate nu vor sa se mai intoarca cu ei acasa.Incearca asa! LE: Am recitit si m-a trecut un fior cum se poate interpreta - nu va ganditi la furat ca nu as face niciodata asa ceva... Edited by Bybanul, 20 October 2013 - 22:23. |
#733
Posted 20 October 2013 - 22:27
Poate legislatia dupa care functioneaza nu le permite sa vanda, te-ai gandit la asta? Ca la noi e asa o legislatie idioata incat nu m-as mira sa-i bage la zdup daca vand ceva, fiind si institutie bugetara cine stie ce balamuc iese, ca ai nostri nu-s isteti, sa faca niste regulamente de functionare incat unelel institutii, care au posibilitatea, sa produca niste bani care sa-i foloseasca pentru auto-finantare
No lasa ca stim toti ca esti hot de seminte Edited by claudia313, 20 October 2013 - 22:28. |
#734
Posted 20 October 2013 - 22:32
claudia313, on 20 octombrie 2013 - 22:27, said:
No lasa ca stim toti ca esti hot de seminte E drept ca mai pun manuta...dar numai cand sint tone si pe proprietate publica. Asta cu proprietatile private e mai complicata. Jumatatea mea mai buna e componenta al sistemului juridic din minunata noastra tarisoara. Iti dai seama cum ar arata asta in dosarul ei? De partea in care imi fac bocceluta si ma car de pe acasa nu mai pomenesc... Edited by Bybanul, 20 October 2013 - 22:34. |
#735
Posted 21 October 2013 - 12:25
subway_guru, on 20 octombrie 2013 - 18:54, said:
@anknic: adevarat ca genul ala e 'mama placintelor'...dovleacul englezesc butternut...la noi e demult cunoscut ca 'placintar'... dar sunt buni si ceilalti enumerati... O fi mama placintelor dar mie mi se pare mizerabil dpdv al texturii. Ma tot chinui sa fac placintele alea de dovleac pe care le facea bunica-mea, in care dovleacul avea si el putina textura desi era putin calit in unt....Si crud daca pui englezisemele astea, cat se coace foaia tot se muceste... Aroma foarte ok, culoare frumoasa, gust bun ...dar placinta de muci cu gust si aroma de dovleac nu mi se pare cea mai buna treaba... Nici bostanarii aia de care se tot puneau la noi, cu coaja gri samd... parca nu mai sunt cum erau odata, au adus astia tot felul de seminte care mai de care si s-au cam pierdut aia "traditionali" din comoditate , nestiinta samd... |
|
#736
Posted 21 October 2013 - 16:40
poate gresesti tu undeva...mie nu mi se face dovleacul muci in placinta
2 poze, pe ala mare l-am adus ieri de la tara ca sa se transforme in sperietoare (miezul si semintele le pastrez, sa vaz daca e bun miezul de ceva), al mai mic e luat de la bulgari asta vara, e turbanul turcului si asteapta si el sa fie transformat in placinta. Attached FilesEdited by anknic, 21 October 2013 - 16:48. |
#737
Posted 21 October 2013 - 18:52
Poate nu era destul de maturizat (copt)?
Anknic, ala de zici ca e turban, vaz ca n-are nici macar fes!...trebe ca e altceva, doar ca e rosu la culoare... |
#738
Posted 21 October 2013 - 19:08
las' ca maine ti-l pozez si din profil ca sa vezi ca-i d'asta:
http://anthesis.ro/i...-Tartacute.html |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users