Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
RPL2021: Instructiuni auto-recenzare

Info Coronavirus/Vaccin vs. Fake News

Ajutor pentru refugiatii ucraineni

Cum imi invat cainii sa nu mai om...
 Cum HCL S1 a refuzat multe statii...

mail fals avertizare cont bancar

aflare FOV la o filmare

Stick/device pentru streaming 2022
 instalare windows xp pe un calcul...

racordare curent container modular

Produs Jell-O - gelatina cu arome...

Imprumut garantat de actiuni pe I...
 Ac cu probleme dupa reabilitare b...

Scade antigelul din vas dupa fiec...

Ficat ortotopic

Act notarial
 

Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
2752 replies to this topic

#37
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009

View Postsubway_guru, on 14th February 2012, 21:24, said:

Ar fi fost ceva de priceput? :thumbdown:
Esti cam...confuz...

Of,Of,Of! De ce-i prea tirziu la vara, mori cumva si parasesti planul fizic al existentei pentru sfere mai inalte?

#38
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Am zis confuz...ca sa nu spun...'inept'...
Replica ta vis-a-vis de mine si sanatatea mea suna la fel de 'cretin' ca si replica lu Base si 'urarile lui de bine' adresate lu' Dragoteasca atunci cand femeia aia era 'cheala' dupa chimio-terapie...ceea ce-tzi urez si eu tzie: tineretze fara batranetze si viatza fara de moarte, ce-mi doresti tu mie, aia itzi urez si eu tzie si familiei tale...
Daca ai bagat la cap si ai 'pricipit', mai stam de vorba, daca nu, n-ai decat sa te bagi singur in seama...in continuare...ca tot nu spui nimic...in afara de 'marlanii'... :deadtongue:

Castravetele oriental (Cucumis Sativus)
In materia asta, scopul 'explorarilor' a fost sa gasesc un soi de castravete ce poate fi cultivat sub cerul liber (si consumat proaspat) toata vara.
Nimic din ce inseamna samantza 'Europeana' nu a satisfacut 'cerintzele'...
Tot ce am putut gasi a fost fie un castravete de salata cultivabil doar primavara, dupa care 'moare glorios in fainare', ori niste chestii 'porcesti', cu coaja groasa 'nesimtzita' si seminte 'de bostana', eventual 'amarui' cand nu te asteptzi sau culturi de toamna de cornison, cu gust indoielnic, bune de pus doar la otzet...pana am descoperit castravetzii japonezi (chinezesti/koreeni)...castravetzi extra-dulci, crocantzi, semintze minuscule, fructifica 'in prostie' toata vara pana la prima bruma, insensibili la fainare, cresc doar in lungime si nu in grosime, pielitza fina, si niciodata amari...
Pt o prima familiarizare, vedeti aici:

http://www.evergreen....com/orcuc.html

#39
omnitera

omnitera

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 660
  • Înscris: 20.08.2009
Domnule Guru, Buna seara!

Departe de mine ideea de gindi ceva rau la adresa sanatatii domniei voastre si-a familiei. Doamne fereste, nici macar o clipa.

Din partea mea era un soi de glumita, acum imi dau seama, total neintelesa si nu pe gustul dumitale. Intradevar, fiecare isi selecteaza scala de umor, unii o prefera mai selecta si ingusta.Ok, nu are rost din atita lucru sa va apucati sa-mi faceti voodoo mie si celor din jurul meu intepindu-va castravetele cu ace.

Io am intrat pe acest forum sa invat. Nu sunt specialist in vreun domeniu agricol asa ca citesc ce scriu altii mai doxa ca mine, nu as stii sa dau sfaturi in aceste zone.

Chiar urmaream cu interes postarile domniei voastre, nu credeam sa existe asemenea varietati de castraveti imi dau acum seama ce domeniu larg, interesant si cum spuneti poate deveni o afacere de viitor....aahhh...acum imi reamintesc specificatia dumitale...."dar nu pentru timpitzi"....Soiuri amare, indiene, chinezesti...coaja neteda...bulbucata...migdalat. Dupa 12 ani de experimentari...permiteti-mi sa va spun ca pentru mine sunteti Domnul Profesor in Castraveti.

Io sunt unul din aia care cultiva si "barabule si foloshtina"....si foarte usor as fi alunecat intru greseala confundind Momordica cu castravetele armenesc....cuc armenesc...parca suntem in povestea lui Creanga. Dar datorita specificatiilor si lamuririlor d-voastra acest lucru nu se va mai intimpla.

Domnul Profesor, cum stati cu nivelul glicemiei in nea seara, din inima sper sa fie in parametrii rezonabili.Va rog sa ma scuzati, dar eu ca un elev 'inept' de la seral nu cre' ca poci fi prezent tat timpu' la cursurile Guru-ului in Curcubitacee, asa ca va rog, daca puteti sa expuneti planul de postari pe episoade si sezoane.

As fi interesat cam peste cite sezoane ajungeti la calculul nr de simburi din Momordica....Doamne cit de mult am ajuns sa indragesc acest nume....prin metode nedistructive ci doar folosind metoda fractalilor ori a curentilor turbionari. Ori la al citelea tttt-telea episod dezvaluiti calculul evolutiei in timp a curburii vrejului acestui castravete magic prin teoremele lui Banach....Sper sa-i urmati indeaproape destinul....Nu indraznesc sa mai intreb despre studiul flotatiei semintelor folosind pelicula superficiala a lichidului in care-s imersate...in cazu meu...vinu'.

Cu stima , plecaciuni si consideratie, un fost fost viitor elev in castraveti.

Edited by omnitera, 16 February 2012 - 20:58.


#40
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Ehei, nepoate, parca, parca, incepi sa mai vii de acasa...nu prea mult, dar apreciez ca macar incerci...
Sa nu crezi ca sunt lipsit de simtzul umorului, pot fi si glumetz binevoitor si 'acid' corosiv, stiu lucra cu 'materialul clientului'...si am suficienta experientza de viatza ca sa nu ma las impresionat de 'aerele intelectualiste'...
De la inceput am spus ca nu-mi propun sa fac pe 'profesorul' asa ca nu am un plan 'de postari'...
Aista-i un forum, prin definitie ceva 'interactiv', nu o catedra...
De aceea-mi permit sa te intreb direct:
Ai un subiect de interes? sau singurul tau interes e 'samantza de garagatza'???
Hai, propune si tu ceva 'concret'...
P.S.
Ca nu cumva sa ramai 'in ceatza', atunci cand am zis ca intrebarile trebuie puse acum si nu la vara a fost pt ca la vara e timp doar pt munca 'zi lumina', 'documentarea' se face iarna nu vara...
Dar ca sa intelegi chestia asta elementara trebuie sa pui la treaba si alti neuroni, nu numai cei de la nivel de hipotalamus...
Eu tzi-as propune o planta ce ar putea sa-ti serveasca:
Ginkgo Biloba
stimuleaza vascularizarea cerebelului si combate insuficienta cerebrala!
Seara buna si tie!

#41
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Ca sa nu mai fiu acuzat ca 'bat apa-n piua', va propun o lista 'scurta' de eventuale subiecte de interes:
-tomatillo si physalis peruviana;
-vinete orientale;
-ardei super-iutzi;
-ardei japonezi shishito;
-bob;
-bame;
-fasole 'altfel'
-fasole chinezeasca 'yardlong';
-edamame;
-varzoase chinezesti;
-perilla;
-luffa;
-'snake gourd';
-pepeni galbeni orientali;
-ceapa 'de tuns'-bunching onion;
-ridichi orientale (daikon, chinezesti, coreene);
-dovlecei 'altfel';
-dovleci 'altfel';
-napi japonezi;
-oca (oxalis tuberosa);
-ziceti voi altceva...

#42
lokki

lokki

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 164
  • Înscris: 31.01.2006
Ardei super-iuti. Buna idee. am prieten care se lauda ca nu exista ardei 'prea iute'. As vrea sa-l servesc cu ceva de sa ma tina minte.
Ce soiuri ai incercat, de unde fac rost, tricks and tips pentru plantare, crestere.
Astept informatii, multumesc.

#43
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Imi place ideea!!!
Cum sa le-o tragi prietenilor laudarosi cu o 'ciushca' de-tzi sare caciula-n tavan si te ustura popoul trei zile de la 'ingurgitare' cand mergi la buda!!!
Incep sa 'elaborez materialul documentar'...stay tuned!!!
Arde...Iashul!!! :peacefingers:

#44
End-L-user

End-L-user

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,427
  • Înscris: 30.01.2008
Dovleacu' amar are marele avantaj ca-i necomestibil. :roflmao: Cine incearca sa-l fure se lasa pagubas dupa ce gusta unul. Deci cultura (posibil si coafura) rezista.



Acum serios, am mancat crantzanele dulci din dovleac amar. Combinatia de dulce cu amar aduce putin cu apa tonica.

Parerea mea e ca dovleacu' amar merge cu carne de pork si un sos acrisor.  


In anrileitid niuz, uat abaut patison?

Edited by End-L-user, 17 February 2012 - 10:15.


#45
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Ardeii super-iutzi...

Ce cultivam si mancam noi 'in mod traditional', indiferent de forma si gust (ardei dulce, gogosar, kapia, ciusca...etc) e Capsicum annuum.
In materie de super-iutzi o sa gasiti insa si:
C. baccatum, C. chinense, C. frutescens ori C. pubescens.
'Usturimea' (continutul de capsaicina) se masoara in unitati Scoville.
Pt ca primavara bate la usa, un link de unde se poate face rost fara probleme de 'samantza de curiozitati', fiind intra-comunitar nu e supus la control fito-sanitar si alte birocratisme:
http://www.chileseeds.co.uk/index.htm
Sa avetzi spor la pus rasad!

P.S.
Vorbim si de patisoni (Cucurbita pepo) cand revenim pe campul cu bostanoase...'altfel'...

#46
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Ceva material saditor rar, oca (Oxalis tuberosa) de aici (pretzuri piperate):
http://www.realseeds...sualtubers.html

#47
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
physalis peruviana am cultivat si eu anul trecut. am procedat cu ele ca si cu rosiile. am pus seminte in rasadnta calda la inceputul lui martie si am mai pus direct in pamant cu pet in cap tot atunci. s-au dezvoltat la fel.

dintre ardeii iuti, habanero e cel mai iute din ce am mancat eu pana aum, ce e drept naga inca n-am cultivat. areii iuti mai romanesti (sa le zic asa...), trandafir, bulgaresc, etc au fructificat f.bine pusi in rasadnita calda la inceput de martie. cu habanero, red bonnet si fattali am avut pb.cu fructificarea desi i-am insamantat in casa la inceput de martie si in rasadnita...in rasadnita n-au rasarit deloc si cei din casa n-au fructificat pana toamna (a trebuit sa ii bag in casa ca sa nu pierd neamul...), vad anul asta dc  fost problema de samanta sau au perioada de fructificare mai lunga.

fasole chinezeasca lunga (la metru) pun de 2 ani, e mai sensibila la uscaciune ca fasolea noastra normala.

fasole "altfel" am pus: cu bob f.mare lila cu pete mov, cu bob normal rosie, fasole galbena cu pastaia lata si lunga (cica e poloneza), mai a una cu bob f.mare alb (chinezeasca).

dovleci eu pun placintar si turcesc de obicei, anul asta am pus si decorativ lebada-nu tin prea mult in casa.

dovlecel am pus zuchinni si a fructificat f.bine. am semanat si dovlecel la metru a rasrit dar la un moment dat s-a topit (ajutat si de niste dobitoci care lucrau la gardul lu' vecinu)

anul trecut am avut si un pachet cu vinete orientale...alea naibii n-au rasarit decat alea decorative:
http://anknic.sunpho...a_2011/49233313
http://anknic.sunpho...a_2011/49233312

Edited by anknic, 17 February 2012 - 18:42.


#48
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Exista o problema comuna la toate plantele 'de la latitudini mai joase' decat a noastra...problema ca fructifica doar la 'zile scurte'...adica la noi, toamna tarziu, cand vin brumele...
Singura solutie 'viabila' e sa gasesti niste soiuri 'insensibile' la lungimea zilei...sau sa le pui la adapost in solarii/sere pana le vine 'sorocul'...

La Physalis peruviana e tot aceasta problema, cresc frumos dar nu fac fructe decat toamna tarziu...
Eu v-as recomanda sa cultivati in loc tomatillo (Physalis philadelphica/ P. ixiocarpa), adevarata 'tomata' mexicana a aztecilor...
Vine in trei sorturi de culori, verde (TomaVerde), galben si rosietic...
Si fructifica abundent toata vara, la fel ca patlagica rosie...
Spre deosebire de patlagele, au musai nevoie de polenizare cu albinutze...
Ai mei, care nu prea le baga-n seama cu denumirile latinesti au 'botezat-o' simplu: vitamina C!!!, cum la momordici, le spun tot simplu 'indience'!!!

Habanero e C. chinense, la fel cu Naga si cu Bhut Jolokia, dar mai timpuriu...http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_capsicum_cultivars
Eu am nimerit un soi cu fructe mici portocalii, extrem de productiv si suficient de iute incat nici pus la borcan in otzet n-a putut fi consumat pe scara larga de 'invederatzi'...cu 'bonetele' n-am avut succes...
Daca ai conditii pt cultivat in casa la ghiveci, recomand sa incerci un ardei 'peren' super-iute (de fapt toti ardeii sunt arbusti pereni), ardeiul bolivian 'Rocoto' (Locoto), C. pubescens.

Fasolea chinezeasca 'la metru' (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis) e foarte sensibila la umiditatea solului din clipa in care incep sa se formeze boabele in pastaie, pana atunci, nu prea...http://en.wikipedia.org/wiki/Cowpea
La noi n-am vazut decat cu seminte negre, de la unguri, eu mi-am procurat soiuri diverse foarte productive si rezistente la caldura tot de aici: http://www.evergreen...beanyarbea.html
Cea mai 'pretzuita' e aia cu pastai rosii, Red noodle, ce-si pastreaza culoarea la gatit, dar e ceva mai tardiva si pretentzioasa...
Proapata e excelenta si se si conserva usor, fie la congelator, fie la borcan.

Fasolea cu boabe mari lila e Phaseolus coccineus, ce face niste flori rosii si pastai imense...dar mai bune sunt soiurile cu flori albe si boabe albe mari...
In pamant face un tubercul fibros, ce unii zic ca nu prea ar fi comestibil, desi traditional face parte din dieta triburilor de indieni 'pieile rosii' din america de nord si centrala.

N-am reusit sa-mi procur seminte de 'lima beans' (phaseolus lunatus), asa ca despre astea n-am 'date'...

Restul soiurilor pomenite de tine sunt de fasole obisnuita, Phaseolus vulgaris.

Despre dovleci si vinete orientale, discutam separat, ca subiectul e 'vast'...

P.S.
Vinetele alea din pozele tale par a fi soiuri africane, 'necomestibile'...

Dintre toti dovleceii pe care i-am incercat, de departe se detaseaza dovleceii galbeni, netezi sau 'buburosi'...sub toate aspectele bat de la distantza chiar si zucchini italienesti verde-nero...

Un vecin din sat, 'legumicultor profesionist', cultiva vinete albe 'Bibo', m-a facut mereu gelos, vinetele albe sunt ce poate fi mai 'fin' in materie...
Anul asta sper sa-l 'concurez' si sa nu mai cumpar de la el!

#49
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
mie physalis peruviana mi-a fructificat f.bine si incepand cam din iulie (treaba e ca din lipsa de loc n-am oprit decat 3 tufe, ca trebuiau udate si locul unde ajung cu furtunul e limitat)

la ghiveci nu am lumina suficienta iarna, da' sa stii ca merge orice soi de ardei iute atata vreme cat ii dai lumina.

http://www.floridata.../p/phas_lun.cfm  asta e fasolea mea chinezeasca cu bob.f.mare. sa stii ca o am dintr-o punga de fasole...o cultiv de 2 ani si nu a fost hibrid pt.ca in fiecare an face boabe la fel de mari.

panaramele alea de vinete sunt comestibile...da' nu prea ai ce manca din ele ca-s numai seminte in interior :)

fasolea la metru am avut-o dintr-un plic. anul asta am facut rost de un soi de la cineva (care il cultiva de vreo 30 de ani...e fasolea la metru chinezeasca traditionala) si asta cica e muuult mai putin sensibila la seceta, verific anul asta...

vinete albe am doar anul asta de la cineva (un soi de vinete f.productive)

si...daca lauzi dovleceii galbeni...poti dona si ceva seminte? la schimb cu ce-oi vrea tu de pe la mine :)

#50
jumborom

jumborom

    E bine așa cum e.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,547
  • Înscris: 25.11.2007
Chocolate Habanero, semanati la inceputul lui aprilie sub neon in tavite alveolare de 104, au rasarit destul de greu (la 28 de grade) si neuniform, mutati la solar si repicati in ghivece de 12, plantati in gradina pe la inceputul lunii iunie, fructificare incepand cu luna iulie, spre culoarea specifica au virat in august. Fotografia e realizata la inceputul lunii octombrie. Atat de iuti incat n-a reusit nimeni sa termine un ardei, folositi pentru a dobori orice lauduros (merita insa filmati in timp ce musca din fruct).

Attached File  Habanero_01.JPG   468.9K   185 downloads

Diversi ardeiasi, in special Super Chilli si Apache. Semintele de ardei si alte ornamentale (inclusiv vinete Ivory si Baby Belle, semintoase tare) luate de pe un site englezesc.

Attached File  Ardeiasi_01.JPG   305.88K   166 downloads

Un "ristas" de toamna. Ardeii portocalii sunt Cheyenne.
Toti acesti ardei sunt periculosi si foarte periculosi. Abia murati se pot consuma cat de cat, desi, avand pielea mai subtire nu sunt atat de potriviti pentru pastrare la borcan. Sunt insa foarte atractivi vara si rezistenti la diverse boli.

Attached File  Ristas_01.JPG   457.93K   124 downloads

L.E. Intr-advar, merg la borcan combinati cu ardei grasi, capia, etc, desi tot foarte tari raman. Ai asa o senzatie de arsenic la gingie, ca la dentist pe vremuri. De altfel, capsaicina continuta de ardei este un analgezic (sacade durerea) natural. Adica daca te lovesti la picior, iei repede un Habanero si sigur nu mai simti durerea de la picior !

Edited by jumborom, 17 February 2012 - 21:17.


#51
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004
anul trecut n-am avut decat habanero mustard, anul asta m-am dotat si cu red, white, brown, chocolate. este adevarat ca desi noi ziceam ca aia mov ai mei sunt cei mai iuti...habanero ne-a dat pe spate :) si suntem consumatori...i-am pus in otet si au stat super bine, un punct in plus ca nu si-au pierdut culoarea, da' tot necomestibili au ramas...asa ca i-am bagat in tabasco la genul: 1 haba+2 kapia...si tabasco ala e atat de iute ca tot mai trebuie cumva diluat...

misto la ei e ca au "carne" si nu trebuie sa cureti mult la seminte pt.sos, pe partea cealalta sunt convinsa ca iese sos super iute din 1 haba+1 kil de rosii :)

#52
subway_guru

subway_guru

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,655
  • Înscris: 27.01.2012
Physalis peruviana...
Daca ai reusit sa obtii fructe coapte in iulie...esti deosebit de norocoasa...sper ca ti-ai pus deoparte semintele...
Ai avea nesperata sansa sa fi posesoarea unei 'strain' din aia de care vorbeam, 'insensibila' la lungimea zilei...
Eu n-am reusit sa obtin fructe coapte mai devreme de sfarsitul lunii septembrie...

Cu ghivecele, stiu teoria dar n-am nici-o sansa, toate ferestrele mele sunt fix pe nord...

Referitor la fasolea ta mare chinezeasca, sunt convins ca ai identificat-o gresit, nu e Phaseolus lunatus (lima bean), care are boaba complet altfel de forma pe care o stim noi, ci e cel mai probabil tot 'runner bean' (phaseolus coccineus) dar cu floare alba, nu rosie...

Vinete
Cat de 'comestibila' e o panarama plina doar cu semintze si care se face si amara cand incepe sa se ingalbeneasca...???
Vinete albe am cultivat din greu, dar mici, rotunde sau lunguietze, nu 'Bibo' care la forma seamana cu vinetele noastre traditionale, bune de 'salata de vinete'...
Pt o 'viziune' asupra vinetelor orientale vezi aici:
http://www.evergreen...s.com/oreg.html

Dovlecei galbeni
Anul asta nu prea am excedent de semintze, i-am pus prea la umbra...
In lipsa de seminte americane 'adevarate' se pot folosi cele de la Franki:
http://www.seedsofit...com/product/240
http://www.seedsofit...com/product/667
sau se mai gaseste pe piata hibridul 'Taxi'...

P.S.
Pt totzi 'nebunii' frumosi, ce-si doresc, ca si mine, sa cultive ceva deosebit sunt dispus, in masura timpului si a posibilitatilor sa 'donez' ceva semintze din 'excedentul propriu', dar rog retzinere si masura, pt ca asa cum v-am spus de la bun inceput, e doar un hobby in care doar am bagat bani, nu am de facut comertz...
Exceptie...Momordica, caz in care sunt dispus sa 'dau de la mine' pt a face viatza mai usoara si altor persoane ce sufera cu 'glicemia'...

#53
happyhippie

happyhippie

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 894
  • Înscris: 23.02.2006
Am cultivat si eu anu' trecut bob...nu prea mi-a placut mancarica din el ( sau poate n-am stiut sa-l facem :(( )

Legat de ardei iuti si foarte iuti, am gasit recent ASTA...1,2 mil. unitati Scoville :(
Mai multe detalii legate de iuteala ardeilor gasiti AICI

Incepusei sa zici la un moment dat si de Castravetele oriental (Cucumis Sativus)...dar apoi n-ai mai continuat. Poti sa ne dau mai multe detalii de cultivare ( cum ai facut la cel amar ) ?

Eu as fi amator de ceva seminte...daca te intereseaza putem face si barter...iti ofer paine taraneasca dospita cu maia ( fara drojdie ) sau si mai bine, daca doresti te pot invata cum sa faci o paine buna in casa si ma inveti sa cultiv ceva legume din astea, mai exotice :)

Edited by happyhippie, 17 February 2012 - 21:48.


#54
anknic

anknic

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,961
  • Înscris: 12.10.2004

View Postsubway_guru, on 17th February 2012, 21:22, said:

Physalis peruviana...
Daca ai reusit sa obtii fructe coapte in iulie...esti deosebit de norocoasa...sper ca ti-ai pus deoparte semintele...
Ai avea nesperata sansa sa fi posesoarea unei 'strain' din aia de care vorbeam, 'insensibila' la lungimea zilei...
Eu n-am reusit sa obtin fructe coapte mai devreme de sfarsitul lunii septembrie...

Cu ghivecele, stiu teoria dar n-am nici-o sansa, toate ferestrele mele sunt fix pe nord...

Referitor la fasolea ta mare chinezeasca, sunt convins ca ai identificat-o gresit, nu e Phaseolus lunatus (lima bean), care are boaba complet altfel de forma pe care o stim noi, ci e cel mai probabil tot 'runner bean' (phaseolus coccineus) dar cu floare alba, nu rosie...

Vinete
Cat de 'comestibila' e o panarama plina doar cu semintze si care se face si amara cand incepe sa se ingalbeneasca...???
Vinete albe am cultivat din greu, dar mici, rotunde sau lunguietze, nu 'Bibo' care la forma seamana cu vinetele noastre traditionale, bune de 'salata de vinete'...
Pt o 'viziune' asupra vinetelor orientale vezi aici:
http://www.evergreen...s.com/oreg.html

Dovlecei galbeni
Anul asta nu prea am excedent de semintze, i-am pus prea la umbra...
In lipsa de seminte americane 'adevarate' se pot folosi cele de la Franki:
http://www.seedsofit...com/product/240
http://www.seedsofit...com/product/667
sau se mai gaseste pe piata hibridul 'Taxi'...

P.S.
Pt totzi 'nebunii' frumosi, ce-si doresc, ca si mine, sa cultive ceva deosebit sunt dispus, in masura timpului si a posibilitatilor sa 'donez' ceva semintze din 'excedentul propriu', dar rog retzinere si masura, pt ca asa cum v-am spus de la bun inceput, e doar un hobby in care doar am bagat bani, nu am de facut comertz...
Exceptie...Momordica, caz in care sunt dispus sa 'dau de la mine' pt a face viatza mai usoara si altor persoane ce sufera cu 'glicemia'...


se prea poate, da' pastaia si boaba e la fel...

http://seedbiology.o...us_lunatus.html

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate