![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Legume rare-legume orientale-legume/fructe 'altfel'
Last Updated: Dec 18 2022 04:27, Started by
subway_guru
, Feb 10 2012 22:32
·
10

#19
Posted 12 February 2012 - 01:50

Pai, eu tzi-am spus ca exista 'romantism' la orice varsta...
Doar nu-tzi inchipui ca am 20 si ceva, plus sau minus... Hai, baga un multiplicator serios, ca sa te apropii macar de adevar... La douazeci, ma durea fix-n pix de momordici, bateam din greu discotecile... Cu privire la putzul de apa, nu e vorba de noroc, e vorba de stiintza de carte...nu i-am lasat sa se opreasca pana cand nu au ajuns unde trebuie, ca sunt 'specialist' in asa ceva...am facut 'epuismente' pt metrou!!!...din greu... Cu energia electrica n-a fost chiar asa de greu, terenul e adiacent la soseaua natzionala, in afara de 'artificiul' cu 'gospodaria agricola de stat' n-a fost mare scofala...cred ca sunt singurul din sat care n-are contract pe 'locuintza individuala', ci pe 'exploatatzie agricola'... Daca ai intrebari, pune-le acum, ca la vara s-ar putea sa fie tardive... Toate cele bune! |
#20
Posted 12 February 2012 - 02:04

Care e "artificiul" cu gospodaria agricola de stat?
Daca nu poti zice public, poti sa-mi zici PM! Alte intrebari acum nu am: am doar niste seminte intr-un plic. Am inteles doar ca necesita umiditate relativ constanta pentru a nu avea fructe (foarte) amare. Numai bine! |
#21
Posted 12 February 2012 - 02:18

Nu e nici un secret, poate foloseste si altora...
In general societatea de furnizare a energiei electrice e obisnuita sa incheie contracte de furnizare pt locuintze individuale...si-tzi cere autorizatia de constructie, planuri, bla, bla, bla... Daca n-ai nimic (cum nu aveam eu, mai mult decat o buda-n fundul curtzii) le bagi 'shtanga' cu irigatziile...si se rezolva... |
#23
Posted 12 February 2012 - 02:40

Chiar si in ziua de azi, dupa atatzia ani, nu pot sa ma abtzin si sa nu ma bufneasca rasul cand vine sarmana aia femeie cu cititul contoarelor si ramane 'incetzoshata' ca nu ma gaseste pe rolul cu consumatorii individuali, ca eu sunt la categoria 'mari exploatatzii agricole'!!!
Mari...pe dreaq! |
#24
Posted 12 February 2012 - 20:38

Momordica (continuare...)
Recoltare De cules, am cules o data pe saptamana. La cei cca 50m de spalier, plecam acasa cu 2-3 papornite mari 'cu varf'. Soiuri Fiind o planta cultivata pe o asa de mare intindere geografica, sunt foarte multe soiuri ce difera ca forma, marime, culoare si 'amareala' a fructului. In principiu sunt doua grupe mari, soiurile indiene si soiurile chinezesti. Coaja fructului e foarte interesanta, ai zice ca e piele de crocodil. Soiurile indiene sunt mai 'in relief', cele chinezesti sunt cu solzii mai rotunjiti. Ca forma sunt unele cu fructul mic si partea inferioara mai ascutita, altele foarte lungi (cam cat castravetii aia 'in tzipla') sau unele ca o para intoarsa (inima de bou). Culoarea variaza de la verde inchis, verde 'prazuliu' si pana la...alb. Cu cat e mai inchis la culoare, cu atat e mai amar... Soiurile indiene sunt mai timpurii, cele chinezesti sunt mai tardive... Daca nu aveti probleme de diabet, va recomand sa incercati soiurile albe, sunt cele mai 'comestibile'. Soiurile indiene au pulpa mai subtire, cele chinezesti sunt mai 'carnoase'... Polenizare Ca toate bostanoasele, sunt plante cu polenizare incrucisata, pe baza de albinutze... Chiar daca se hibridizeaza asa de usor, natural, nu am observat ca in timp sa predomine un soi sau altul, si-au pastrat variabilitatea genetica. Recoltarea fructelor pt seminte Nu e recomandabila lasarea fructelor pe planta pana la maturizarea completa, fructele trebuie culese continuu pt stimularea re-fructificarii. Cand observi un fruct ce incepe sa se ingalbeneasca la varf, il culegi si-l aduci in casa si-l lasi pana se face portocaliu si se desface singur. Se extrag semintele impreuna cu gelatina rosie dulce ce inveleste samanta, se pun intr-o sita si sub jet de apa se indeparteaza substanta rosie. Se pun untr-un vas cu apa si se lasa la fermentat cca 2zile, dupa care se spala din nou in sita sub jet de apa si se pun intr-o tavitza de plastic (din aia de unica folosinta) la uscat. Semintele bune sunt cele maronii la culoare, cu cat mai maronie cu atat mai coapta si viabila. Semintele albicioase nu sunt viabile, se arunca... Semintele se pot pastra usor 2-3ani... Ceva intrebari suplimentare? |
#25
Posted 12 February 2012 - 21:02

sa inteleg ca au efect anti-diabetic si uscate si facute ceai?
|
#26
Posted 12 February 2012 - 21:33

sa inteleg ca au efect anti-diabetic si uscate si facute ceai? Da. Mare atentie la dozarea substantei uscate in apa! Folositi doze crescande, de la o zi la alta, si dozati zilnic glicemia. Diabeticii de "granita" (glicemie: 115-150 mg/dl) pot trece usor in extrema opusa, coma hipoglicemica (glicemia sub 50 mg/dl). Coma hipoglicemica apare si la persoanele nediabetice care consuma aceasta leguma. Daca e utila informatia: coma hipoglicemica se "rezolva" rapid cu 1-2 tablete de ciocolata! Numai bine! |
#27
Posted 12 February 2012 - 21:37

Exact!
Trei luni pe vara, cura de fructe proaspete, restul de noua luni, un litru de ceai pe intreaga durata a zilei, mai tragi din cand in cand cate o inghitzitura (cu indulcitor, ca altfel te amarasti prea tare). Cura de vara o fac asa: La sandvisul de pranz, unul-doua fructe mici si fragede, crude (eventual cu castravetzi, ardei si rosii), seara unul-doua fructe mici, taiate marunt in supa/ciorba... Sa nu cumva sa mancati fructele cu tot cu seminte ca va apuca...'cufureala'... Ceaiul din frunze/tulpini nu are aceeasi putere ca cel din fructe uscate... In Japonia am vazut (gustat) o bautura racoritoare/energizanta facuta din zeama de fructe proaspete, verzulie la culoare si cu indulcitor sintetic, ce era la mare pretz acolo... M-a batut gandul sa incerc sa bag si eu niste fructe la storcator, dar mi s-a parut prea complicat si ineficient... La noi se gasesc niste 'pastilutze' cu praf de Momordica, produse de Hofigal, dar cantitatea de substantza activa e infima, e mai degraba 'placebo' decat medicament adevarat... Oricum, fiecare trebuie sa-si dozeze cu atentzie cantitatea de fructe/ceai, pt ca si 'excesul' e daunator, te poate duce la 'hipo-glicemie'... Si oricum, niciodata 'pe burta goala'!!! |
#28
Posted 12 February 2012 - 21:51

In Japonia am vazut (gustat) o bautura racoritoare/energizanta facuta din zeama de fructe proaspete, verzulie la culoare si cu indulcitor sintetic, ce era la mare pretz acolo... Recunosc ca nu am reusit sa-i inteleg pe asiatici (inca)! Daca bautura era strict racoritoare/energizanta....cred ca se cam joaca cu focul! Daca bautura era servita diabeticilor, tot e curios....stiam ca in Japonia frunzele de afin detin suprematia pietei de naturiste-antidiabetice. Numai bine! |
#29
Posted 12 February 2012 - 21:55

Inca ceva in legatura cu semintele:
Spre deosebire de regula generala ce spune ca semintele 'bune' se lasa la fund cand le pui in apa iar cele 'seci' se ridica la suprafata, la Momordica e exact pe dos! A mai ramas ceva 'de clarificat'? |
|
#30
Posted 12 February 2012 - 22:01

#31
Posted 12 February 2012 - 22:12

@danutz 2009:
Eu cred ca am reusit sa-i intzeleg perfect pe japonezi... La ei, Momordica se cultiva si se consuma pe scara larga in insula lor cea mai sudica, Okinawa (aia ocupata de americani)... Daca Japonia e cunoscuta ca fiind tzara cu numarul cel mai mare de centenari din lume...ei bine in Okinawa sunt de doua ori mai multi centenari decat in restul Japoniei!!! Iar explicatia pe care o dau ei e tocmai consumul de 'goya' (Momordica) proaspat... Cred ca am spus (din constatarea pe propria-mi piele) ca in afara de efectul 'hipo-glicemic', Momordica are si un efect 'energizant' notabil...pur si simplu 'te invioreaza'... Daca nu mai e nimic de comentat...maine trecem la un 'castravete dulce', ajunge cu amareala! ![]() |
#32
Posted 12 February 2012 - 23:10

Mi-am mai amintit ceva:
Am incercat si momordica murata 'la saramura' (precum castravetii de vara). Gustul nu e rau, dar nu sunt suficient de 'fermi'... La otzet n-am incercat... La anul ma bate gandul sa incerc ceva gen zacusca sau momordica in bulion... Edited by subway_guru, 12 February 2012 - 23:19. |
#33
Posted 12 February 2012 - 23:48

Buna noaptea, domnu' metrou! De ce va fi prea tirziu la vara?! Te transferi in planul astral?
|
#34
Posted 13 February 2012 - 01:31

#35
Posted 14 February 2012 - 21:47

|
#36
Posted 14 February 2012 - 22:24

Ar fi fost ceva de priceput?
![]() Esti cam...confuz... Edited by subway_guru, 14 February 2012 - 22:25. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users