Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Vânătoare de planete locuibile

- - - - -
  • Please log in to reply
211 replies to this topic

#37
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/1pf-UPDbyxM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#38
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
Kepler-viitorul celui mai mare vanator de exoplanete pus sub semnul intrebarii
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130421120527

NASA va incerca repararea telescopului spatial Kepler
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130708022518

#39
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ http://kepler.nasa.gov/files/mws/FlightSegmentRxnWhlsLabeled2242px.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#40
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

Quote

La cea de-a 221-a conferință Societății Astronomice Americane, desășurartă la începutul anului 2013, o tânără cercetătoare, Courtney Dressing, care în prezent lucrează la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, a prezentat comunicarea ”The Occurrence Rate of Small Planets Around Cool Stars from Kepler” (Frecvența planetelor mici în vecinătatea stelelor reci). Titlul nu spune foarte multe, dar așa cum se va vedea, comunicarea tinerei cercetătoare deschide un nou câmp de investigații în căutarea vieții în Univers.
Pitice roșii

Courtney Dressing și-a concentrat atenția asupra celui mai răspândit tip de stele din galaxia noastră. Este vorba despre stelele pitice roșii din clasa spectrală M. Piticele roșii sunt stele care au masa cuprinsă între 0,075 și 0,5 mase solare. Deoarece au o masă foarte mică, procesele de fuziune nucleară prin care nucleele de hidrogen sunt convertite în heliu se desfășoară într-un ritm extrem de lent. Din acest motiv o pitică roșie poate ”funcționa” un timp extrem de îndelungat, care poate ajunge chiar la 1.000 de miliarde de ani. Pe de altă parte, temperatura la suprafața lor este mult mai scăzută decât cea la suprafața Soarelui și atinge valori sub 3.500 K (suprafața Soarelui temperatura este de circa 5.750 K). Mai există un aspect interesant legat de masa lor. Deoarece aceasta este relativ mică, niciodată în nucleul lor nu se declanșează procesele de fuziune a nucleelor de heliu. Din ascest motiv ele, spre deosebire de Soarele nostru, nu se vor transforma niciodată în gigante roșii. Piticele roșii, se contractă, pe măsură ce își consumă hidrogenul din nucleu. Pur și simplu se sting, încet, încet, încet… Deocamdată nu există observații astronomice ale unor pitice roșii aflate în stadiul terminal.

[ http://stiintasitehnica.com/wp-content/uploads/2013/10/original-2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ilustrație: o planetă aflstă îm aproiperea unei pitice roșii (Credit: NASA)


Este foarte probabil ca acest tip de stele să fie cele mai răspândite în Univers. A sosit momentul să vedem ce a spus Dressing.

Lumi locuibile

Studiul prezentat de Dressing (pe care l-a realizat împreună cu David Charbonneau ,un alt cercetător de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) s-a concentrat tocmai asupra acestui tip de stele. Pentru aceasta s-a concentrat asupra datelor transmise de către telescopul spațial Kepler. Așa cum vă spuneam în capitolul anterior, deocamdată datele obținute cu ajutorul acestuia nu ne permit să identificăm planete cu dimensiuni apropiate de cele ale Terrei, care se află în zona în care apa ar putea rămâne lichidă, altfel spus, cele care se află în zona în care viața este posibilă.

În schimb, același telescop spațial Kepler ne poate oferi informații asupra planetelor cu dimensiuni apropiate de cele ale Terrei, care se află în zona locuibilă din vecinătatea unei pitice roșii. Acest lucru este posibil, deoarece, în acest caz, zona locuibilă este foarte apropiată de astrul central, la o distanță de același ordin de mărime cu distanța dintre Soare și Mercur. Asta înseamnă că, pe parcursul unui an, avem între 5 și 7 tranzite. În plus, datorită apropierii ipoteticei exoplanete de steaua mamă, variația de luminozitate pe timpul tranzitului poate fi detectată relativ ușor de către instrumentele de la bordul telescopului spațial Kepler. Altfel spus, în principiu, acesta va putea detecta planete similare Terrei, care se află în zona locuibilă din vecinătatea unei pitice roșii.

[ http://stiintasitehnica.com/wp-content/uploads/2013/10/Telescope-KeplerSpacecraft-20130103-717260main_pia11824-full-1.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Ilustrație: Telescopul Spațial Kepler (Credit: NASA)

Înainte de a începe analiza statistică a lumilor locuibile din apropierea piticelor roșii, Dressing a fost nevoită să facă un recensământ al tuturor acestor stele care se află în câmpul de vedere al telescopului spațial Kepler. Pentru fiecare dintre ele și-a notat raza și temperatura. Apoi a urmat analiza. Dressing și Charboneau au calculat că există o probabilitate de 87% pentru fiecare dintre cele 3.609 pitice roșii, din câmpul de vedere al telescopului Kepler, să posede o planetă cu dimensiuni apropiate de cele ale Terrei, care să aibă o perioadă orbitală mai mică de 50 de zile. Vreau să sublinez că această statistică include nu numai planetele aflate în zona locuibilă, ci și pe cele care sunt mult prea aproape de astrul central, fiind astfel mult prea fierbinți pentru a permite vieții să existe.

În ceea ce privește probabilitatea ca o pitică roșie să posede o planetă aflată în zona locuibilă, calculele celor doi arată că aceasta este de 6%. Veți spune că este o valoare mică. Dar ar trebui să ne aducem aminte că piticele roșii reprezintă tipul de stele cel mai răspândit în galaxia noastră. Între 70% și 90% dintre stelele din Calea Lactee sunt pitice roșii. Statistic vorbind, așa cum arăta Dressing, pe o rază de 20 de ani lumină de noi există cel puțin o planetă locuibilă.

Mai trebuie spus ceva. Dressing și Charboneau au explicat că este vorba numai despre niște date preliminare. Ei nu au intrat în detalii privind calculele făcute, probabil că acestea reprezintă obiectivul unor analize viitoare. Totuși putem spune că avem de-a face cu un indiciu semnificativ.

Acum, să presupunem că am descoperit undeva, în galaxia noastră, o planetă, cu dimensiuni apropiate de cele ale Pământului, care se află în zona locuibilă.

Viața lângă o pitică roșie

Atunci când vorbim despre zona locuibilă, cel mai adesea, simplificăm foarte mult problema. Veți remarca și dumneavoastră, de fiecare dată am impus o singură condiție: cea a prezenței apei în stare lichidă. Este vorba despre un criteriu obligatoriu, pentru viața de tip terestru, dar nu este singurul. Haideți să ne imaginăm că ne plimbăm pe suprafața unei planete aflate în vecinătatea unei pitice roșii. Nu este o planetă oarecare, ci una aflată în zona locuibilă. Chiar și în plină zi, atunci când steaua se află mult deasupra orizontului, vom remarca ceva ciudat. Este aproape întuneric. Se întâmplă asta deoarece, spre deosebire de Soarele nostru, cea mai mare cantiate de energie emisă de o pitică roșie se află în zona infraroșie a spectrului electromagnetic, pe care noi nu o putem sesiza cu ochii. Simțim doar căldura. De aici apare o primă problemă. Procesele de fotosinteză, așa cum le cunoaștem noi, cele prin care planetele de pe Pământ se folosesc de energia primită de la Soare, sunt practic imposibile. Desigur, avem voie să speculăm un pic… ne putem imagina o altă moleculă, nu știm care, ce ar putea declanșa procese de fotosinteză folosind radiația infraroșie provenită de la pitica roșie. Acea moleculă ar trebui să dea echivalentului frunzelor de pe planeta noastră imaginară o culoare stranie. Ele ar trebui să fie negre, pentru a putea absorbi radiațile infraroșii provenite de la astrul central. Desigur, acesta este o problemă ce ține mai degrabă de estetică. Dificultățile sunt, în realitate, cu mult mai grave.

Există un risc major, mai ales când exoplaneta aflată în zona locuibilă se rotește pe o orbită circulară în jurul astrului central. În acest caz se produce ceea ce se numește ”blocaj mareic”. Obiectul mai mic, în cazul nostru: exoplaneta, își va arăta în permanență o singură parte către obiectul mai mare, în cazul nostru: pitica roșie. Întâlniți și dumnevoastră în viața de zi cu zi (mai bine zis: în fiecare noapte) acest fenomen în cazul Lunii, care ne arată o singură față.

De ce ar trebui să ne deranjeze o asemenea sincronizare în cazul unei planete locuibile din vecinătatea unei pitice roșii? Răspunsul îl bănuiți deja. Ipoteza noastră privind existența apei în stare lichidă este dată peste cap. Pe partea luminată de stea temperaturile vor depăși punctul de fierbere al apei, în timp ce pe partea întunecată temperatura va scădea mult sub punctul de îngheț. Pe planeta respectivă va exista numai un coridor extrem de îngust, cel de la hotarul dintre noapte și zi, unde ar mai fi posibil, dar foarte puțin probabil, ca apa să rămână în stare lichidă. Desigur, am simplificat foarte mult această imagine atât de dramatică.

Iată ce spunea Todd Henry, profesor de astronomie la Universitatea de Stat din Georgia, SUA, pentru Astrobiology Magazine: ”Blocajul mareic se poate produce. Dar nu se ține seama de atmosfera planetei, care ar putea redristibui căldura. Astfel, dacă există o atmosferă puțin mai densă decât cea a Terrei […], atunci este posibil ca [deplasările atmosferice] să transporte suficientă căldură [către partea întunecată]. Nu mai contează dacă planeta este blocată mareic sau nu. Poți avea temperaturi rezonabile pe întreaga suprafață. Nu mai contează dacă este vorba despre emisfera orientată către stea sau de cea rămasă în întuneric.”

Mai există și alte probleme. Piticele roșii nu sunt tocmai niște stele stabile. Uneori strălucirea lor, deci și energia emisă de ele, scade cu până la 40%. Drept consecință, temperatura pe o exoplanetă din vecinătatea ei, chiar dacă s-ar afla în zona locuibilă, ar scădea sub punctul de îngheț al apei. Se mai întâmplă și creșteri masive ale strălucirii piticelor roșii însoțite de gigantice erupții stelare. Steaua va arunca în spațiu cantități imense de particule încărcate electric de mare energie care, în lipsa unui câmp magnetic suficient de intens al exoplanetei noastre, pur și simplu ar ”mătura” atmosfera. În același timp, fluxuri sporite de radiații ultraviolete și X vor penetra atmosfera, distrugând orice urmă de viață. Iar strălucirea crescută a stelei va duce la creșterea temperaturii pe exoplaneta din vecinătatea unei pitice roșii, dincolo de punctul de fierbere… cumplit.


[ http://stiintasitehnica.com/wp-content/uploads/2013/10/article-0-11D77A2D000005DC-204_634x598.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Am enunțat un scenariu de-a dreptul apocaliptic. Aproape că am îndepărtat orice șansă pentru existența vieții în vecinătatea unei pitice roșii. Pentru a mai îndulci un pic această foarte amară pilulă îl vom cita din nou pe Todd Henry, care, în interviul din Astrobiology Magazine spunea: ”Toate aceste lucruri”, cele pe care le-am enunțat și eu mai devreme, ”constituie o problemă majoră. Dar ele pot fi evitate. Cel mai bun argument împotriva radiațiilor ultraviolete și X vine din faptul că piticele roșii le emit doar în primul miliard de ani de existență. După aceea steaua se liniștește. Lucrurile acestea rele se petrec doar în prima etapă de existență a stelei. Trebuie doar să așteptăm ca zona locuibilă și steaua noastră să se stabilizeze. Apoi vor rămâne multe miliarde de ani pentru ca jocul chimiei [pe eventuala exoplanetă aflată în zona locuibilă din vecinătatea unei pitice roșii] să ducă la apariția vieții.”

Am enunțat doar câteva dintre problemele care ar putea împiedica apariția vieții în vecinătatea unei pitice roșii, numai pentru a vă sugera faptul că nu este suficient ca o planetă să se afle în zona locuibilă pentru ca viața să apară cu necesitate.
SURSA

Edited by jazzu, 22 October 2013 - 20:59.


#41
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Locuibile sunt prea mult spus, practic marea majoritate a lumilor habitabile ar fi aproape inhabitabile, este suficient sa ne gandim ca aerul respirabil ar avea mai mult oxigen sau mai putin, sau o cantitate prea mare de bioxid de carbon sau prea mica, sau cantitati de vapori de hidrocarburi, sau amoniac, sau bor, sau sulfuri sau cianuri, sau gaze radioactive, s.a.m.d

Prin urmare mai la indemana ne-ar fi sa teraformam intregul sistem solar, ar fi mult mai facil si mai aproape, deci costurile mult mai mici.

In sistemul solar avem deja zeci de planete nou descoperite, e drept toate sunt mai mici decat Marte si s-ar putea sa existe si o planeta uriasa insotita de sateliti-planete undeva la periferia Sistemului Solar.

#42
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View PostandromedaX, on 03 noiembrie 2013 - 23:07, said:

Locuibile sunt este prea mult spus,
De ce este prea mult spus şi de ce suntem singurii care am avea o planetă cu condiţii favorabile? Crezi că nu este nicio şansă ca vreo planetă să fie locuibilă în toată Galaxia nedescoperită, în tot Universul nedescoperit?

#43
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Ai dreptate sunt foarte multe, dar nu pentru oameni! Pot exista fiinte ce respira un aer similar la cateva atmosfere sau la mai putin de 1 atm, sau fiinte marine lipsind cele de uscat, sau atmosfere ce contin cantitati substantiale din gaze exotice poluante pentru noi sau chiar letale, ...

Ar exista un segment ingust de planete cu atmosfera geamana cu a Pamantului, dar astea sunt probabil raritati, practic ar fi descurajant sa ajungem la ele.

Eu mi-am dat seama ca Universul Star Trek ar incapea in Sistemul Solar, practic fiecare planeta ar deveni un micro-sistem stelar (v. Pamantul, Jupiter, Saturn, ...), in plus in Norul lui Oort exista mii de comete de dimensiuni planetare.

Dispunem de resursele necesare teraformarii, ne lipseste doar credinta.

Galaxia conform datelor actuale seamana cu deserturile sau cu oceanele terestre, avand mici oaze disparate cu planete habitabile si la distante si mai mari zone habitabile ceva mai numeroase. Daca am fi dispus de tehnologia warp drive poate ca s-ar fi meritat efortul, dar avand in vedere lipsa acestei tehnologii si faptul ca omul a "teraformat" inclusiv deserturile si zonele reci de pe Pamant ...

Edited by andromedaX, 04 November 2013 - 23:30.


#44
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View PostandromedaX, on 04 noiembrie 2013 - 23:16, said:

Ai dreptate sunt foarte multe, dar nu pentru oameni!
Cum poţi fi atât de sigur, în urma cărui raţionament?

#45
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013
pana una alta mai viabila e teraformarea lui marte. asta e cea mai buna optiune pe moment care va duce la disparitia problemei aglomeratiei pe pamant

#46
the_engineer

the_engineer

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,915
  • Înscris: 17.08.2013
Tot așa o să delirați și prin 2040-2050? Sau atunci o să vă măcelăriți între voi pentru ultima bucată de pâine și ultima picătură de apă?

View Posttavivictor, on 05 noiembrie 2013 - 09:20, said:

pana una alta mai viabila e teraformarea lui marte. asta e cea mai buna optiune pe moment care va duce la disparitia problemei aglomeratiei pe pamant

Unde puneți voi mâna (pentru teraformare) parcă pune Dumnezeu scula!

#47
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013

View Postjazzu, on 04 noiembrie 2013 - 23:22, said:

Cum poţi fi atât de sigur, în urma cărui raţionament?

Stim asta inclusiv din faptul ca inclusiv proportia gazelor atmosferice de pe Pamant a variat foarte mult pe parcursul erelor geologice, au fost epoci cand oxigenul se gasea in cantitati mult mai mari decat astazi (Carbonifer), altele pe cand nu prea exista oxigen atmosferic in cantitati substantiale (pana in urma cu cca. 1 miliard de ani si perioade sufocante ... CO2 era foarte mult, altele cand gaze toxice au inabusit viata terestra, ...

View Posttavivictor, on 05 noiembrie 2013 - 09:20, said:

pana una alta mai viabila e teraformarea lui marte. asta e cea mai buna optiune pe moment care va duce la disparitia problemei aglomeratiei pe pamant

Marte se teraformeaza la fel de dificil /usor precum Venus sau Mercur, este suficient sa privim la faptul ca nici Marte nu are camp magnetic si nici gaze atmosferice (Marte are CO2 suficient, apa destul de suficienta, dar nu are suficient oxigen si mai deloc azot care pe Terra consista in 70% pc. %.

Oricum gazul-expandat de aerogel va rezolva problemele chiar si pe Pluto.

View Postthe_engineer, on 05 noiembrie 2013 - 10:16, said:

Tot așa o să delirați și prin 2040-2050? Sau atunci o să vă măcelăriți între voi pentru ultima bucată de pâine și ultima picătură de apă?
Unde puneți voi mâna (pentru teraformare) parcă pune Dumnezeu scula!

Nu are treaba cu terraformarea, aglomerarea umana se rezolva altfel, local si mai simplu.

#48
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013

View PostandromedaX, on 05 noiembrie 2013 - 12:03, said:





1Marte se teraformeaza la fel de dificil /usor precum Venus sau Mercur, este suficient sa privim la faptul ca nici Marte nu are camp magnetic si nici gaze atmosferice (Marte are CO2 suficient, apa destul de suficienta, dar nu are suficient oxigen si mai deloc azot care pe Terra consista in 70% pc. %.

Oricum gazul-expandat de aerogel va rezolva problemele chiar si pe Pluto.



2Nu are treaba cu terraformarea, aglomerarea umana se rezolva altfel, local si mai simplu.
1 ma gandesc ca pot fi modificate plante genetic care sa supravietuiasca pe planeta marte si sa elibereze oxigen la schimb cu alte gaze
2 pai folosirea mai des a prezervativului e o solutie excelenta. pana una alta oricum ar fi trebuie sa perseveram in a incerca sa teraformam marte pe cele 2 planete ar putea locui usor 50 miliarde de oameni cu pamant impartit rational si cu tehnologiile zgarie norilor  dezvoltata

da un articol care imi stinge entuziasmul despre terraformare http://www.descopera...casa-pentru-noi

se pare ca nu mai devreme de cateva secole

#49
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Mai jos aveţi 9801 de puncte. De curând s-a estimat că în galaxia noastră ar fi aproximativ 8,8 miliarde de planete locuibile. Acum, văzând 9801 de puncte, imaginaţi-vă 8 miliarde.

Quote

As for what it says about the odds that there is life somewhere out there, it means "just in our Milky Way galaxy alone, that's 8.8 billion throws of the biological dice," said study co-author Geoff Marcy, a longtime planet hunter from the University of California at Berkeley.

.................................................................................................................................................................................................................
............
..................................................................................................................................................................................................................
...........
.................................................................................................................................................................................................................
............
.................................................................................................................................................................................................................
............
..................................................................................................................................................................................................................
...........
.................................................................................................................................................................................................................
............
.................................................................................................................................................................................................................
............
................................................................................................................................................................................................................
.............
...............................................................................................................................................................................................................
..............
................................................................................................................................................................................................................
.............
...............................................................................................................................................................................................................
..............
..............................................................................................................................................................................................................
...............
..............................................................................................................................................................................................................
...............
..............................................................................................................................................................................................................
................
...............................................................................................................................................................................................................
...............
..............................................................................................................................................................................................................
...............
...............................................................................................................................................................................................................
...............
................................................................................................................................................................................................................
..............
...............................................................................................................................................................................................................
...............
................................................................................................................................................................................................................
.............
..............................................................................................................................................................................................................
...............
..............................................................................................................................................................................................................
................
.............................................................................................................................................................................................................
.................
.............................................................................................................................................................................................................
.................
..............................................................................................................................................................................................................
.................
..............................................................................................................................................................................................................
.................
.............................................................................................................................................................................................................
..................
.............................................................................................................................................................................................................
..................
..............................................................................................................................................................................................................
.................
................................................................................................................................................................................................................
...............
...............................................................................................................................................................................................................
................
..............................................................................................................................................................................................................
.................
...............................................................................................................................................................................................................
................
.............................................................................................................................................................................................................
..................
...............................................................................................................................................................................................................
................
..............................................................................................................................................................................................................
.................
............................................................................................................................................................................................................
..................
.............................................................................................................................................................................................................
..................
............................................................................................................................................................................................................
....................
...........................................................................................................................................................................................................
.....................
..........................................................................................................................................................................................................
......................
...........................................................................................................................................................................................................
.....................
............................................................................................................................................................................................................
....................
.........................................................................................................................................................................................................
.......................
......................

Edited by jazzu, 05 November 2013 - 17:19.


#50
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013

View Posttavivictor, on 05 noiembrie 2013 - 13:16, said:

1 ma gandesc ca pot fi modificate plante genetic care sa supravietuiasca pe planeta marte si sa elibereze oxigen la schimb cu alte gaze
2 pai folosirea mai des a prezervativului e o solutie excelenta. pana una alta oricum ar fi trebuie sa perseveram in a incerca sa teraformam marte pe cele 2 planete ar putea locui usor 50 miliarde de oameni cu pamant impartit rational si cu tehnologiile zgarie norilor  dezvoltata
da un articol care imi stinge entuziasmul despre terraformare http://www.descopera...casa-pentru-noi
Se pare ca nu mai devreme de cateva secole


Plantele pot teraaforma o planeta dupa milioane si multe milioane de ani, deci foarte lent si asta daca planeta este deja semi-teraformata permitand traiul plantelor.

Cateva secole vreo neste miliarde de ani, niciodata sau intr-o buna zi. Eu stiu mai multe decat acestia asa ca eu iti voi spune ca se putea face inca din sec. 20, poate chiar si mai inai

Uite este suficient sa vezi de ce nu sunt habitabile anumite planete si apoi sa le gasesti solutii de teraformare, eu fiind pe jumatate bio-chimist amator m-am descurcat destul de bine cu reactiile chimice (am in cap toate etapele chimice, ...).

Bun, savantii iti propun oglinzi spatiale uriase, iar eu iti propun un aero-gel cu calitati termo-optice speciale, care s-ar genera sub forma unor micro-bule-gaz si ar forma un fel de strat de ozon al fiecarei planete, chiar ar putea avea calitati magneto-ionice tinand nu doar de cald si lumina nocturna cat si avand rol de camp magnetic planetar auto-intretinut indus tocmai de interactiunea cu radiatia solara.

#51
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/pffF4S-2BCw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#52
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Mai jos aveţi 9801 de puncte. De curând s-a estimat că în galaxia noastră ar fi aproximativ 8,8 miliarde de planete locuibile. Acum, văzând 9801 de puncte, imaginaţi-vă 8 miliar

Asta ar insemna cca. 10-30% din toate stelele, ori se stie ca cca. 80% dintre stele sunt inadecvate aflandu-se aproape de centrul galaxiei, iar din cele cca. 40 de miliarde ramase, 80% sunt pitice si cateva gigante, deci raman oricum sub 9 miliarde, da si alea multe sunt naravase si aflate in bratele spirale in umbra supernovelor.

Uite cauta si vei afla ca majoritatea stelelor similare Soarelui arunca flame periodic, ceea ce Soarele nu face totusi.

Daca asta nu e suficient, atunci vezi concentratia materialelor de pe Pamant in stele si vei gasi doar 3-4 stele cu aceeasi concentratie ca Soarele si una cu ceva mai multa (Zeta Reticuli) si asta cam din toate stelele observate pana in prezent. Asta arata din ce plamada s-au format sistemele planetare si cat de rara este plamada noastra.

Daca majoritatea sistemelor ar avea aceeasi concentratie de elemente grele ca si sistemul nostru, atunci probabil am fi trait astazi intr-un univers de tip Star Trek supraaglomerat.

Din pacate majoritatea novelor elibereaza doar heliu si hidrogen, iar supernovele majoritatea doar carbon, cateva si azot ori oxigen si extrem de putine restul elementelor dincolo de carbon si azot.

Edited by andromedaX, 06 November 2013 - 00:04.


#53
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/I9ocffI0uFs?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



#54
andromedaX

andromedaX

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 981
  • Înscris: 15.10.2013
Deci? ... in concluzie ce vrei sa spui? Jazzu

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate