Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Vânătoare de planete locuibile

- - - - -
  • Please log in to reply
211 replies to this topic

#19
NASTYPRIMUL

NASTYPRIMUL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 20.09.2008
Nu inteleg cum se stie compozitia unei planete atit de mici.
Nu se stia ca Luna avea gheata pe ea, pina cum citiva ani, si se stie compozitia unei planete la zeci de ani lumina. Chiar sute.
Metoda de detectare propriu zisa e cunoscuta si viabila. Dar compozitia?

#20
emil_sv

emil_sv

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 5,663
  • Înscris: 19.12.2012

View PostNASTYPRIMUL, on 10 mai 2013 - 12:23, said:

Nu inteleg cum se stie compozitia unei planete atit de mici.
Nu se stia ca Luna avea gheata pe ea, pina cum citiva ani, si se stie compozitia unei planete la zeci de ani lumina. Chiar sute.
Metoda de detectare propriu zisa e cunoscuta si viabila. Dar compozitia?
Iata procesul prin care se determina compozitia, este unul destul de simplu, si foarte exact:

http://en.wikipedia....ki/Spectroscopy

http://en.wikipedia....al_spectroscopy

Quote

Astronomical spectroscopy is the technique of spectroscopy used in astronomy. The object of study is the spectrum of electromagnetic radiation, including visible light, which radiates from stars and other hot celestial objects. Spectroscopy can be used to derive many properties of distant stars and galaxies, such as their chemical composition, temperature, density, mass, distance, luminosity, and relative motion using Doppler shift measurements.

Edited by emil_sv, 11 May 2013 - 08:09.


#21
NASTYPRIMUL

NASTYPRIMUL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 20.09.2008
Stiu si eu de spectroscopie.
Dar in cazul planetelor reci, sint prea mici.
Ele sint detectate prin efecte gravitationale asupra stelei.
Iar planetele aflate la distante mari precum in sist solar, planetele gazoase, inca nu pot fi detectate, tocmai din cauza micimii, si a faptului ca nu emit radiatii sau sint prea slabe. deci si spectroscopia e inutila.

#22
Steauaboss

Steauaboss

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 112
  • Înscris: 12.11.2012
Pe mine ma amuza ca astia nu stiu nici daca sistemul solar Centauri, cel mai apropiat, are planete sau nu, si sincer sa fiu, e un sistem spectaculos din 3 stele, ceva fenomenal nu alta!

#23
real32

real32

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,747
  • Înscris: 02.07.2006

Quote

Astronomical spectroscopy is the technique of spectroscopy used in astronomy. The object of study is the spectrum of electromagnetic radiation, including visible light, which radiates from stars and other hot celestial objects.

Planetele emit doar foarte putin in infrarosu, in rest radiatia este reflectata.

Principala metoda de descoperire a unor astfel de planete este cea spectrala, pe baza deplasarii Doppler a radiatiei emise de steaua respectiva sub influenta miscarii de revolutie a planetei.In plus, prin analiza spectrala de absorbtie se poate determina compozitia chimica a atmosferei planetei respective.

#24
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/r8YQsFZyGzw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Pe scurt:

Quote

Efectul Doppler constă în variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor. Efectul Doppler poate fi constatat atât în cazul undelor electromagnetice (inclusiv lumina), cât și în cazul undelor elastice (inclusiv sunetul). Frecvența măsurată crește atunci când sursa se apropie de receptor și scade când susrsa se depărtează de receptor.

Quote

În fizică și astronomie, deplasarea spre roșu are loc când lungimea de undă a radiației electromagnetice - de regulă lumina vizibilă - emise sau reflectate de un obiect este deplasată spre domeniul de energie mică (roșu) al spectrului electromagnetic din cauza efectului Doppler sau a altor efecte gravitaționale. În general, deplasarea spre roșu se definește ca fiind o creștere a lungimii de undă a radiației electromagnetice receptată de un detector în comparație cu lungimea de undă emisă de sursă. Această creștere a lungimii de undă corespunde unei scăderi a frecvenței radiației electromagnetice.

Quote

Spectroscopia este o ramură a fizicii care se ocupă cu studiul metodelor de obținere a spectrelor, precum și cu măsurarea și interpretarea acestora.
Spectrul unei radiații electromagnetice se opune prin descompunerea ei într-un aparat spectral (spectroscop, spectrograf cu prismă, cu rețea etc) și constă dintr-o succesiune de imagini ale fantei de intrare, formate de diferitele radiații monocromatice ale luminii incidente.
Pentru studiul spectrelor, spectroscopia folosește metode vizuale, fotografice și fotoelectrice. În funcție de domeniul spectral al undelor electromagnetice și de aparatura folosită, există ramurile:
  • spectroscopie optică (pentru domeniul vizibil, ultraviolet și infrarosu),
  • spectroscopia radiatiei X, spectroscopia radiației gamma, spectroscopia hertziană (pentru undele hertziene și milimetrice);
  • spectroscopia alfa și spectroscopia beta se ocupa cu studiul spectrelor energetice ale radiațiilor alfa, respectiv beta.
După natura sistemului cuantic emițător (atom, moleculă, nucleu), spectroscopia se clasifică în spectroscopie atomică, moleculară și nucleară.

Edited by jazzu, 31 May 2013 - 11:44.


#25
myspace

myspace

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 450
  • Înscris: 09.09.2008
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130221065317

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20111108094042

#26
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

View Postmyspace, on 31 mai 2013 - 12:28, said:

Felicitări pentru site!

#27
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010
Un link despre cum se pot fabrica oglinzi de telescop mult mai ieftine si mai usoare,si cel mai interesant o metoda de a detecta nu doar planete asemenea Pamantului(pana la 60 ani lumina) ci si daca acolo exista civilizatii:
http://nextbigfuture...ary-mirror.html

#28
chesterb

chesterb

    Șefu' la bani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,184
  • Înscris: 23.11.2007
Mi-am cumpărat 1ha pe Marte. Pe la 40 de ani mă mut cu familia şi îmi plantez Cannabis.

#29
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009

Quote

Astronomii folosind telescopul spaţial Hubble al NASA au găsit dovezi convingătoare ale formării unei planete la 7,5 miliarde de mile depărtare de steaua sa, o constatare care poate contesta teoriile actuale privind formarea planetelor.


O echipă de cercetători a descoperit dovezi ca o planetă extrasolară poate să se formeze destul de departe de steaua sa, la aproximativ de două ori distanţa dintre Pluto şi Soarele nostru. Planeta se află în interiorul unui disc de praf, gazos, din jurul stelei TW Hydrae care este o stea pitică roşie având numai aproximativ 55% din masa Soarelui. Descoperirea se adaugă celor aparţinând sistemelor planetare din Calea Lactee. Studiul este publicat în Astrophysical Journal.

[ http://www.scientia.ro/images/stories/articles/2013/iunie/20/exoplaneta.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Această grafică arată un spaţiu gol în discul protoplanetar de praf şi gaz din jurul stelei pitice roşii din apropierea stelei TW Hydrae, care se află la 176 de ani-lumină depărtare, în constelaţia Hidra, numită uneori şi Şarpele de mare. Prezenţa acestei zone libere este cel mai bine explicată ca urmare a efectelor unei planete nevăzute, în creştere, care zdrobeşte gravitaţional materialele din disc şi îşi formează un culoar în acesta, similar unui plug de zăpadă. În imaginea din stânga, astronomii au folosit un dispozitiv de obturare de pe telescopul spaţial Hubble din apropierea camerei în infraroşu şi a spectrometrului multi-obiect pentru a bloca lumina strălucitoare a stelei astfel încât structura discului a putut fi văzută. Observaţiile telescopului Hubble ne dezvăluie că zona liberă are o lăţime de 1,9 miliarde mile şi nu este complet curăţată. Imaginea din dreapta arată poziţia zonei libere faţă de stea. Observaţiile telescopului Hubble au fost luate pe 17 iunie 2005. Credit: NASA, ESA, J. Debes (STScI), H. Jang-Condell (University of Wyoming), A. Weinberger (Carnegie Institution of Washington), A. Roberge (Goddard Space Flight Center), G. Schneider (University of Arizona/Steward Observatory) şi A. Feild (STScI/AURA).

Din cele aproape 900 planete din afara sistemului nostru solar care au fost confirmate până în prezent, aceasta este prima observată la o distanţă atât de mare faţă de steaua sa. Presupusa planetă orbitează steaua roşie pitică TW Hydrae, aflată la 176 de ani-lumină distanţă de Terra, în constelaţia Hidra sau şarpele de mare, o zonă de observaţii obişnuită printre astronomi.

Hubble a detectat un spaţiu gol misterios într-un vast disc protoplanetar de gaz şi praf aflat în jurul stelei TW Hydrae. Acesta are o lăţime de 1,9 miliarde de mile, iar discul protoplanetar are un diametru de 41 de miliarde de mile.  Prezenţa acestui spaţiu gol a fost probabil cauzată de o planetă în formare, neobservată, care „mătură" gravitaţional materia din discul protoplanetar şi formează un culoar în acesta, similar unui plug de zăpadă.

Planeta este estimată a fi relativ mică, de 6 până la 28 de ori mai mare decât Pământul. Orbita sa largă presupune că aceasta se mişcă încet în jurul stelei sale gazdă. Dacă presupusa planetă ar orbita în sistemul nostru solar, ea s-ar afla la aproximativ de două ori distanţa lui Pluto faţă de Soare.

Se consideră că perioada de formare a planetelor este de ordinul zecilor de milioane de ani. Acumularea de materie este lentă, planeta în devenire preluând praf, roci şi gaze din discul protoplanetar. O planetă aflată la 7,5 miliarde de mile depărtare de steaua sa ar trebui să se formeze într-o perioadă de 200 de ori mai lungă decât cea necesară pentru a se forma planeta Jupiter, aflată la distanţa sa faţă de la Soare, datorită vitezei sale orbitale mult mai mici şi a deficitului de material din disc. Jupiter se află la 500 de milioane de mile depărtare de Soare şi s-a format în aproximativ 10 milioane de ani.

TW Hydrae are o vârstă de numai 8 milioane de ani, ceea ce o face o stea puţin probabilă pentru a găzdui o planetă, în conformitate cu această teorie. Nu a fost suficient timp pentru ca o planetă să crească prin acumularea lentă de materie. Complicând povestea mai departe, TW Hydrae are doar 55 la sută din masa Soarele nostru.

„Este atât de ciudat să vedem un sistem de acest fel," a spus John Debes din partea Space Telescope Science Institute din Baltimore. Debes conduce o echipă de cercetare care a identificat zona de formare a planetei în discul protoplanetar. „Aceasta este steaua având cea mai mică masă pentru care am observat un disc de formare planetar atât de depărtat, până în prezent."

O teorie alternativă privind formarea planetelor sugerează că o parte din discul protoplanetar devine gravitaţional instabil şi colapsează. În acest scenariu, o planetă s-ar putea forma mai repede, în doar câteva mii de ani.

„În cazul în care putem confirma că există o planetă acolo, putem lega caracteristicile sale de măsurătorile privind proprietăţile zonei în care aceasta se formează,", a declarat Debes. „Aceasta s-ar putea adăuga la teoriile privind formarea planetelor, sugerând modul cum se poate forma o planetă aflată la o distanţă foarte mare."

De asemenea, discul stelei TW Hydrae nu are particule mari de praf în regiunile sale exterioare. Observaţiile efectuate de Atacama Large Millimeter Array din Chile arată că particulele de praf de aproximativ dimensiunea unui bob de nisip nu sunt prezente mai departe de aproximativ 5,5 miliarde de mile de stea.

„De obicei, aveţi nevoie de pietricele înainte de a putea avea o planetă. Deci, dacă există o planetă şi nu există praf de dimensiuni mai mari decât un bob de nisip, aceasta ar fi o mare provocare pentru modelele tradiţionale privind formarea planetei", a spus Debes.

Echipa a folosit camera de fotografiat în infraroşu a telescopului Hubble şi spectrometrul multiobiect (NICMOS) pentru a observa steaua în lumina infraroşu apropiat. Cercetătorii au comparat apoi imaginile NICMOS cu datele din arhiva Hubble şi observaţiile optice şi spectroscopice ale spectrografului telescopului spaţial Hubble (ITS). Debes a declarat că cercetătorii observă zona de formare a planetei în toate lungimile de undă, ceea ce indică faptul că aceasta reprezintă un fapt real şi nu o iluzie cauzată de instrumentele de observare sau de lumina difuză.
SURSA

#30
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
New Scientist 25 June 2013:

Quote

Three habitable worlds found around the same star

Aliens could be watching aliens watching aliens. That's a realistic prospect now that three potentially habitable planets – a record – have been glimpsed orbiting the same star.
Earlier studies had suggested that a nearby star, Gliese 667C, had three planets, only one of which might support life. But the very presence of multiple planets made their precise number hard to tease out.
Now Guillem Anglada-Escudé of the University of Göttingen in Germany and his colleagues have reanalysed the original data and added some new observations. They found evidence for up to seven worlds, including three rocky planets in the star's habitable zone, where temperatures should suit life.
"Five are very solidly detected by any standard," says Anglada-Escudé. "This includes all three habitable zone candidates." Located about 22 light years away, Gliese 667C is itself part of a triple-star system, making this one of the most crowded planetary neighbourhoods yet.
Aliens next door

The team used more than 200 data points from three different spectrographs, which can detect how a star is tugged back and forth by the gravity of an orbiting planet. The five strongest signals were from planets between 1.94 and 5.94 times the mass of Earth, making them all likely to be rocky. But only three are in the habitable zone.
These three worlds are close enough to each other that any intelligent life there with the ability to build rockets could easily visit the neighbours. "Larger rockets would take you pretty quickly from one planet to the other – one to two months at most," says Anglada-Escudé.
"This discovery adds more targets to the many exciting worlds we are discovering out there," says Lisa Kaltenegger of the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts. She reported the first pair of neighbouring habitable worlds[ http://www.newscientist.com/img/icon/artx_video.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] in April. The next step will be to find a way to scan these worlds for signs of life, she adds.
That's assuming the new trio of habitable planets is real. In 2010, two of the paper's co-authors were acclaimed and then criticised when they claimed to have found the first potentially habitable rocky planet around the star Gliese 581 – a discovery others were unable to confirm. Anglada-Escudé is not worried: "We made sure to be very careful this time."

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/AOxqTzMZato?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Edited by jazzu, 28 June 2013 - 13:00.


#31
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
Ca un reminder:

[ https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/q71/1011530_407278209392317_1138717730_n.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Looking for life through a straw.

Kepler, that exoplanet-hunting telescope that is currently looking at a not-so-bright future after a major mechanical failure, only ever gazed at a tiny portion of the sky.

To date, it has found 134 confirmed exoplanets, and over 3,000 candidates, by looking for small dips in star intensity as far-off worlds pass in front of their stars.

Imagine how much more there is to discover.



#32
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010
Un nou tip de camera pentru corectia turbulentelor atmosferice bazat pe optica adaptiva duce rezolutia unui telescop aproape de limita sa teoretica.
http://carnegiescien...hotos_night_sky
Imaginile sunt obtinute cu un telescop vechi cu oglinda principala de numai 6,5 m.

#33
tavivictor

tavivictor

    Active Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 1,924
  • Înscris: 03.08.2013
eu sunt praf la tehnica dar am vazut niste documentare pe discovery. cea mai apropiata stea e alpha centauri si se afla la vreo 4 ani lumina adica vreo 160 milioane kilometri daca nu ma insel. nici cu viteza luminii nu ajungem mai curand de cativa ani dar sa mai si ajungem pe alea care sunt la 20 -30 de ani lumina. in cati ani s-ar realiza asta presupunand ca am avea viteza luminii. probabil peste vreo 500 de ani se va realiza tehnologia necesara. apoi ca sa fie viata pe o planeta trebuie luat in calcul multe. de la gravitatie pana la vreme. pentru viata trebuie sa fie intre 0-50 celsius sa zicem. asa ca e de cautat nu gluma. deci cu ce ma ajuta pe mine?

#34
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,200
  • Înscris: 01.10.2009
Eu nu vad de ce m-as chinui sa locuiesc pe o alta planeta din moment ce arata le fel ca aici. Care este logica?

Pe vremuri visam la o civilizatie la nivelul sistemului nostru solar, in habitate. Insa se pare ca nu avem cu cine. Ritmul cresterii populatiei este in scadere, se pare ca nu vom depasi niciodata 11 miliarde. Pentru ca oamenii, din momentul in care ajung la un nivel de trai ridicat, nu mai vor copii.

#35
jazzu

jazzu

    Agent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,438
  • Înscris: 18.06.2009
S-a găsit o planetă fără stea. Nume: PSO J318.5-22, pluteşte liberă şi singură în spaţiu.

Se află la aproximativ 80 de ani lumină faţă de Pământ are o masă de 6 ori mai mare decât masa planetei Jupiter. Planeta are o vârstă de aproximativ 12 milioane de ani (relativ tânără).

Mai multe detalii AICI

#36
lyudmila

lyudmila

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 171
  • Înscris: 15.07.2013

View Postchesterb, on 13 iunie 2013 - 09:26, said:

Mi-am cumpărat 1ha pe Marte. Pe la 40 de ani mă mut cu familia şi îmi plantez Cannabis.

As vrea sa cumpar si eu 1-2 ha, dar nu pe Marte, ci pe o planeta dintr-o alta galaxie, cat mai departe...
De unde se poate cumpara?

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate