Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

SOBE de caramida, de zidarie, diverse sobe, focare

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
22119 replies to this topic

#17245
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016

View Postandreilesan, on 18 ianuarie 2018 - 07:27, said:

Sa fie oare asta o premeditata ? Nu cred ca ar fi rational sa ma bazez pe produsele strategice de origine straina, pentru ca nu le pot controla. Adica daca mii foame nu pot sa iau din frigider, ci trebuie sa merg sa cumpar..
Sa inteleg ca reabilitarea termica a cladirilor si inlocuirea sobelor vechi cu sobe noi performante - nu reprezinta o oportunitate ? E mai convenabil, in astfel de cazuri, sa montam ""centrale pe baza de gaz si pompe de caldura"" ? Cu subventii de la Stat s-au realizat investitii de acest gen unde pentru scoli, sedii de primarii, institutii medicale, etc s-au achizitionat pompe de caldura, doar ca ele nu prea functioneaza, caci schimbarea instalatiilor termice vechi, fiind alti bani care nu au putut fi obtinuti nerambursabil, nu s-a efectuat adica acestea au ramas dimensionate pentru temperaturi ridicate al agentului termic..
Au mai fost cazuri cand '"pe bani europeni'" s-a propus sa se monteze pompe de caldura la toate posturile de politie din mediu rural care se incalzeau cu sobe, iar lemne nu se prea dadeau celor din tura... La solicitarea proiectantului in primul rand de a reabilita termic acele cladiri, care erau fara nici-un fel de termoizolatie, si abea dupa aceea de a investi in pompe de caldura..  raspunsul a fost: ''banii sunt strict pentru investitii in energii regenerabile - nu pentru constructii si termoizolatii'"...
Oare ce trebuie sa se intample ca sa se schimbe aceasta mentalitate de parazitare ? Oare cat va mai suporta pamantul acesta?
Nu domnul Andrei, nu ati inteles esenta articolului de la pro tv, sau ma rog, stire cum o numesc ei.
Aia nu e o stire, lemne nu mai sunt in Romania de 10 ani cum era inainte, nu era nevoie sa ne aminteasca Pro TV ca nu mai sunt lemne.
Ei au prezentat o reclama sub forma de stire, platita de cine a dorit, ca sa se prezinte o alternativa in ghilimele mai ieftina, caci in realitate nu e asa. Stiti multi care montati sau ati avut tangente cu asa ceva ca nu sunt tocmai ca in reclama de econome, mai ales dpdv al unei investitii. Ca sunt comode si nu mai aprinzi focul, da. Dar cam atat.
Am calorifere in casa dimensionate pentru 50 pe tur IN TEORIE, caci in practica am prins o zi cu -15 si pana nu am bagat 55 pe tur, nu se incalzea in casa. Nu stiu cat isi permit sa dimensioneze caloriferele pt 50 pe tur in conditii de -15 in cazul in care mie deja mi se par mari, am in living 3 de 2.5 metri si tot nu au facut fata cu 50 cum v-am zis.
Daca fac un calcul cat am dat pe ele, si cat as fi dat daca mi le dimensiona corect cine mi le-a dimensionat, in raport cu o pompa de caldura, nu pare asa economa cum se spune.
Asta in cazul in care sunt calorifere otel, ecorad ( de la turci ), nu vreun bibelou de aluminiu.
Si dupa stai, ca asta nu e tot. Pompa aia de caldura, pana si in certificatele ei tehnice, scrie clar sa se foloseasca intre 1800 si 2400 ore pe sezon. Asta inseamna intre 8 si 10 ore pe zi sa functioneze.
Pai daca omul are necesar 7kw, si ii da o pompa care da 7kw, in 4 ani o strica. Iar daca ia una de 3x mai mare, e cu totul alt pret, si iar nu dau bine calculele.
Dar asta nu se prezinta la stiri si nici in fluturasele de reclama. E mai usor sa spuna andreea esca faptul ca sunt lemnele scumpe :)))
Normal ca-s scumpe, daca Holz Industrie cumpara TOT de la romsilva si de la particulari.
Au baietii in vidin lemne cu 30 euro metru ster, pt cei din sud e convenabil, pt cei din vest au lemne cam la acelasi pret prin Alba, nu stiu cum e in est, din ce am vazut pe la prahoiva ar fi mai ieftine dar nu cunosc.

Sobe performante? Da, unde se poate, cu exceptia unor ~2 milioane de gospodarii rurale.
Daca erau baieti cinstiti cei de la pro tv, puteau sa spuna "hei, platesti mult pe lemne? ia mai pune 10cm de polistiren pe casa, sa vezi ce bine e" :)) Sau 20, dau X cat ar venii sa dea pe o pompa de caldura.

#17246
cobogo

cobogo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 02.01.2018
adica....la bancuta asa?

Attached Files



#17247
riley

riley

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 411
  • Înscris: 01.11.2017

View Postandreilesan, on 18 ianuarie 2018 - 12:44, said:

'"Natiunea este reprezentata nu prin situatia in care se afla in prezent, ci prin ce viseaza si ce isi doreste..""
Pana in 2009 in Romania nu se prea stia de sobe performante, acum Posted Image incercati sa le impuneti celor ce au '"gustat'" din acestea sa renunte la ele si sa revina la sobele consacrate aici in Romania.. Veti reusi?! Posted Image Ma indoiesc. De ce? Pentru ca sunt net superioare. Daca nu ar fi si in spatiu romanesc persoane care propavaduesc cum ar trebui sa fie tratate problemele:
- anveloparii corecte al cladirilor,
- dimensionarii corecte al cosurilor de fum conforme,
- elaborarii sistemelor de incalzire cu sobe performante,
- culturii arderii biomasei,

ar fi mai bine pentru natiune? Posted Image

Sa trecem un pic prin revista celor oferite in stire (asta cum am inteles-o eu, poate gresesc) :
1. Cei la care blocurile sunt incalzite cu lemne au constatat ca pretul incalzirii in aceasta iarna s-a dublat pentru ca pretul lemnelor s-a dublat in ultimile luni. De aici o prima conlcuzie: focul se face cu lemne aduse din padure in toamna, adica lemne verzi. Eficienta deja s-a redus la jumatate numai din calitatea combustibilului.
2. Ocoalele silvice nu sunt interesate sa dea lemnul populatiei, ci prefera sa-l ofere engrosistilor, pentru ca asigurarea incalzirii populatiei acestei tari nu reprezinta o prioritate in politica de Stat, chiar daca pentru cca o jumatate din gospodariile  tarii lemnele de foc reprezinta o marfa strategica (cca 4 milioane de gospodarii).
3. In Romania cererea de lemne de foc este de 7 milioane de mc pe an, iar oferta este de cel mult 4 milioane. Prin urmare fiecarei gospodarii i-ar reveni anual cate 1mc. Acesta in stare uscata ar avea cca 700 kg, adica 700kg x 4 kWh/kg = 2800 kWh/an. Considerand ca in Romania marea majoritate a familiilor sunt formate din 3 persoane, suprafata locuintelor unifamiliale ar fi de cca 75 mp si atunci performanta energetica medie a locuintelor ar ajunge la 2800 kWh/an : 75 mp = 37 kWh/(mp an) - case cu consum redus de energie.. Daca careva familii ar opta pentru case pasive atunci aceste familii s-a putea bucura si de o suprafata dubla a locuintei..
4. Unele primarii (daca era o politica de Stat - ar fi fost ""toate primariile"') au recurs la asigurarea populatiei cu lemne de foc rationalizat (bravo lor, insa in alte tari asta se practica demult) si ofera cate 1,7 mc de familie. Asta in timp ce consumul real ar fi:  2mc la 3 familii pentru cel mult 2 saptamani. Adica 2x700 kg : 3 familii : 14 zile = cca 33 kg/zi pentru o familie. Daca performanta energetica medie al fondului locativ din Romania este in jur de 200 kWh/(mp an), atunci necesarul termic specific intr-o zi de iarna este in medie 65 W/mp, iar daca agregatele termice au un randament mediu de cca 50% atunci cu 33kg/zi o familie poate incalzi decent cel mult 33 kg x 4 kWh/kg x 0,5 : 24h : 0,065 W/mp = 42,3 mp (doua camere, o bucatarie si o baie)..
5. Romania nu are o strategie care sa combata epuizarea lemnului ca resursa. Prin urmare criza va continua si asta va duce la aprobarea continuarii cresterii pretului lemnului.
6. Asta cu acordarea subventiilor mai degraba pentru produse de import decat autohtone si ignorarea in continuare a educarii societatii in privinta celor 4 aspecte mentionate in primul aliniat - nu o mai readuc in discutie..
7. Daca ar exista vointa, pana in 2030 realizarea celor descrise in pct.3 ar fi fezabila, ca doar exista exemple in care dupa razboi in o leaca mai mult de 10 ani tarile sau repus pe piciare.. si Slava Domnului nu suntem in razboi.Posted Image

P.S. Numai sa existe vointa si ar reincepe sa functioneze si fabricile de teracota : https://www.spatiulc...

Frumoasa pledoarie, dar se pare ca ne invartim inr-un cerc vicios.... Eu vin cu 2 intrebari: in aceste sobe ce vom arde, si a doua, unde ne sunt sobarii care vor sti sa le eficientizeze, pentru ca ma repet cu ce am spus in alta postare, adevaratii sobari au murit de mult. Cu o floare nu se face primavara - ma refer la voi, cei cativa care militati pe aici si care profesati. S-ar putea sa-mi raspundeti ca se vor forma generatii de sobari - de catre cine, si mai ales pe cine? Posted Image

#17248
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012

View Postcobogo, on 18 ianuarie 2018 - 13:18, said:

adica....la bancuta asa?
Parerea mea e ca tot pe sus ar merge cel mai bine. Cu cale directa si merge garantat. De prins se gasesc solutii.
Sa cobori fumu pe jos si sa mearga 2,5 metri pe jos si dupa aia sa-l urci iar sus, e greu, daca va merge cat de cat, de fum in casa nu scapi. Pe cand pe sus, acea bucata de horn orizontala va fi mereu calda si va avea un tiraj mult mai bun, chiar f bun, pt ca cea portiune nu se va racii niciodata asa de tare, cum ar face-o daca ar fi pe jos.

#17249
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postvictor29cr, on 18 ianuarie 2018 - 13:03, said:

Nu domnul Andrei, ....
Posted Image Este si acesta un punct de vedere..

View Postvictor29cr, on 18 ianuarie 2018 - 13:03, said:

Daca erau baieti cinstiti cei de la pro tv, puteau sa spuna "hei, platesti mult pe lemne? ia mai pune 10cm de polistiren pe casa, sa vezi ce bine e" Posted Image) Sau 20, dau X cat ar venii sa dea pe o pompa de caldura.
Posted Image Posted Image Asta cu imbunatatirea performantei energetice a cladirilor ar trebui sa fie o politica de Stat.  Ieri am discutat cu un formator de opinie si dansul a ramas surprins ca desi solutiile sunt cunoscute, la noi - nu se aplica.. Pentru ca nu exista interes national. Cand exista Interesul National, indiferent cine e la guvernare (rosu, galben sau albastru), in primul rand primeste delegatia ""istorica'" (care a fost planificata din timp) ajunsa la noi in tara si abea dupa aceea revine la bucataria interna..

View Postcobogo, on 18 ianuarie 2018 - 13:18, said:

adica....la bancuta asa?
Gresit. Lasa calea directa acolo unde era in cazul evacuarii pe sus, adica deasupra focarului.

View Postriley, on 18 ianuarie 2018 - 13:23, said:

... Eu vin cu 2 intrebari: in aceste sobe ce vom arde, ..
Acea cantitate de lemne care ne-o ofera Romsilva plus biomasa de pe terenurile agricole. Insa, numai in stare uscata, adica cu o umiditate de cel mult 17%.

View Postriley, on 18 ianuarie 2018 - 13:23, said:

si a doua, unde ne sunt sobarii care vor sti sa le eficientizeze, pentru ca ma repet cu ce am spus in alta postare, adevaratii sobari au murit de mult...
Tot respectul pentru acei sobari care s-au dedicat meseriei si nu mai sunt printre noi, dar revenind la cele boldate - sunt in formare, in devenire. Momentan sobari care cunosc prevederile SR EN 15544-2009 (standardul in vigoare pentru sobarii ce construiesc soba la fata locului, un fel de cartea de capatai) si pe care ii cunosc eu, se pot numara la doua maini.. Dar asta in doar o jumatate de an decand s-a anulat stas-ul romanesc aprobat in 1972..  Eu sper ca lucrurile sa inceapa sa se schimbe si cine doreste sa-si lege viitorul de aceasta meserie frumoasa il asteptam cu drag in cadrul Asociatiei.

View Postriley, on 18 ianuarie 2018 - 13:23, said:

Cu o floare nu se face primavara - ma refer la voi, cei cativa care militati pe aici si care profesati.
Asa este. Insa fara speranta nu vom reusi nimic.

View Postriley, on 18 ianuarie 2018 - 13:23, said:

S-ar putea sa-mi raspundeti ca se vor forma generatii de sobari - de catre cine, si mai ales pe cine? Posted Image
De catre cine - deja am amintit mai sus, e vorba de ASFOCH, asociatie ce ne reprezinta si pe plan international, membra din mai 2017 in VEUKO: http://www.veuko.com...o-kongress-2017
In ceea ce priveste cursantii - Asociatia nu se bazeaza pe cantitate, ci pe calitate. Iar oameni de calitate, inca mai avem, Slava Domnului. Posted Image

Edited by andreilesan, 18 January 2018 - 13:40.


#17250
anduvirgil

anduvirgil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 26.12.2009

View Postvirg72, on 18 ianuarie 2018 - 13:39, said:

Sa cobori fumu pe jos si sa mearga 2,5 metri pe jos si dupa aia sa-l urci iar sus, e greu, daca va merge cat de cat, de fum in casa nu scapi.  
Rocket / bench mass heaters
https://www.google.r...iw=1052&bih=785

Cred că au mai mult de 2,5 m de canal de fum orizontal Posted Image

#17251
cobogo

cobogo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 02.01.2018
asa e.
le am vazut si eu
de aceea nu prea inteleg de ce ar putea fii o problema
dar.....mai cercetez

#17252
anduvirgil

anduvirgil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,363
  • Înscris: 26.12.2009
Nu este o problemă dacă este asigurat tirajul la coș.

Edited by anduvirgil, 18 January 2018 - 14:22.


#17253
cobogo

cobogo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 02.01.2018
inteleg ca atunci cand e clapeta deschisa soba e ca una racheta

Attached Files



#17254
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014

View Postvictor29cr, on 18 ianuarie 2018 - 13:03, said:

din ce am vazut pe la prahoiva ar fi mai ieftine dar nu cunosc.

nu prea sunt ieftine. Am luat de la particulari, dar nu am control asupra cantitatii - pe principiul "nu-ti convine, nu iei". Dar am luat, ca am nevoie si trebuie timp sa se usuce. Am luat si de la firma de pe net, dar au sosit fara factura (!) si, evident, cantitate mai mica decat comandata si platita.

#17255
virg72

virg72

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,048
  • Înscris: 14.01.2012
In configuratia care ai facut-o nu va fi deloc  ca o racheta, daca fumul va ocoli doar clopotele din soba si nu si bancuta. Va trage f prost sau chiar deloc prin acea bancuta.

#17256
tonyst

tonyst

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,084
  • Înscris: 28.12.2012

View Postcobogo, on 18 ianuarie 2018 - 12:53, said:

sa revin la soba cu cosul orizontal

Nici macar ..... constructiv nu se poate , caramizile acelea stau in aer ?

Edited by tonyst, 18 January 2018 - 17:15.


#17257
cobogo

cobogo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 48
  • Înscris: 02.01.2018
se poate
o sa fac o schita

#17258
silenced

silenced

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 30.11.2008
Am participat si eu la o soba cu iesirea pe jos, mergea super, era la Cristuru.😊

#17259
silenced

silenced

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,295
  • Înscris: 30.11.2008
Attached File  C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_maxresdefault.jpg   43.89K   41 downloads

Imi cer scuze ptr dublul post, dar odata parca se adauga automat, daca scriam repede mesaj dupa mesaj...😞

Am gasit o poza pe net de pe atunci, dar nu se vede prea bine.
Pe scurt, e o soba facuta de un mester local, contracurent si o bancuta. Am avut bucuria de a participa si eu la construirea ei.

😊

Edited by silenced, 18 January 2018 - 19:09.


#17260
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
ca sa fie sigur ca se transmite mesajul, pro tv a mai dat un reportaj azi despre lemne Posted Image))
in general se bateau campii, insa un interviu mi-a atras atentia
arata un domn si vreo 4 metri steri de lemne, daca nu mai bine, si in spate gospodaria, mica, aproximez 50-70mp
domnul era trist ca nu ii ajung lemnele o saptamana Posted Image)))
in ritmul acesta de a arde lemne, nu putem deduce decat un singur lucru, sau doua
1) lemnele sunt cumparate de la sc padurar la servici srl
sau 2) omul are padure proprie Posted Image)

L.E. Si da, a doua nesimtire este ca au pomenit iar de subventii pt pompe de caldura sau ale strategii, dar de izolare nimic, ca si cum e ceva tabu de dat la TV.

Edited by victor29cr, 18 January 2018 - 19:42.


#17261
andreilesan

andreilesan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,835
  • Înscris: 11.03.2012

View Postvictor29cr, on 18 ianuarie 2018 - 19:41, said:

ca sa fie sigur ca se transmite mesajul, pro tv a mai dat un reportaj azi despre lemne Posted Image))
.....
L.E. Si da, a doua nesimtire este ca au pomenit iar de subventii pt pompe de caldura sau ale strategii, dar de izolare nimic, ca si cum e ceva tabu de dat la TV.
Posted Image Nu-s rele ele pompele de caldura, dar cand nu-i energie electrica in sute de localitati un agregat de zidarie racordat la instalatia termica ce functioneaza cu circulatie naturala tot parca-i mai bun. Posted Image

#17262
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
@cobogo.
In urma cu vreo doi ani, urmarind cele spuse /scrise/vazute despre sobele racheta si cu clopote, am analizat fenomenul (suna pretentios :D dar de fapt nu e mare lucru) si am tras concluzia ca, in pofida a tot ceea ce stim din strabuni, evacuarea unei sobe cu randament mare (de calitate) ar trebui sa se faca pe la partea de jos, deci fara cos! cu conditia ca gazele evacuate sa aiba aproximativ aceeasi temperatura cu cele de admisie.
In pofida bunului simt, chestia chiar functioneaza, am vazut cu ochii mei un filmulet unde o astfel de soba evacua cu cca 1 metru mai jos decat admisia, intr-un sant, fumul alburiu, bogat in CO2 si rece.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate