Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Un scurt dezacord

Amplificatoare IPRS Baneasa (cod ...

Montare Jante noi si problema de ...
 Rabla pentru becuri.

Permis suspendat 3 luni

Calculatorul nu mai afiseaza

Recomandare piersic
 Sfat instalare termosemineu lemne

Rambursare anticipata credit nevo...

Schimbare robinet retur calorifer

Antena PNI Flex 27 pentru PNI Esc...
 Passat CC 2009 - Perdea trapa des...

Led RGB alimentat pe 3 fire

De ce apare administrator?

Modele asemanatoare Mercedes Viano
 

BRANSAMENTE ELECTRICE

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
3594 replies to this topic

#19
a-bit

a-bit

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 11.04.2007
Buna tuturor,
am si eu nevoie de un sfat avizat. Vreau sa refac un bransament la o casa mai veche. Idee este ca in urma cu vreo 4 ani firma de electricitate a debransat  si suspendat contractul iar la cererea mea de rebransare imi cere sa refac bransamentul la standarde actualizate. Intrebarea mea este cat ar fi rezonabil sa platesc pentru refacere bransament in conditiile in care : stalpul de curent este lipit de gardul proprietatii, casa este la o distanta de 15 m de stalp si nu are firida exterioara(am inteles ca este obligatorie). Din informatiile primite de la firma de electricitate lucrarea ar trebui sa coste in jur de 1000 lei dar trebuie sa-mi gasesc singur executant din lista de firme autorizate pusa la dispozitie.

#20
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Posta-bit, on 18th September 2009, 15:58, said:

Buna tuturor,
am si eu nevoie de un sfat avizat. Vreau sa refac un bransament la o casa mai veche. Idee este ca in urma cu vreo 4 ani firma de electricitate a debransat  si suspendat contractul iar la cererea mea de rebransare imi cere sa refac bransamentul la standarde actualizate. Intrebarea mea este cat ar fi rezonabil sa platesc pentru refacere bransament in conditiile in care : stalpul de curent este lipit de gardul proprietatii, casa este la o distanta de 15 m de stalp si nu are firida exterioara(am inteles ca este obligatorie). Din informatiile primite de la firma de electricitate lucrarea ar trebui sa coste in jur de 1000 lei dar trebuie sa-mi gasesc singur executant din lista de firme autorizate pusa la dispozitie.
Cablul vechi mai exista?Mai ai contoarul,ai fost debransat pentru neplata,da mai multe amanunte.

#21
a-bit

a-bit

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 2
  • Înscris: 11.04.2007

View Postanaki, on 18th September 2009, 18:40, said:

Cablul vechi mai exista?Mai ai contoarul,ai fost debransat pentru neplata,da mai multe amanunte.

Contorul exista, este plasat in interiorul casei iar debransarea s-a facut pentru ca nu mai locuia nimeni acolo (nu a mai existat acces la contor banuiesc si nici consum). Instalatia veche era cu cablu aerian si asa cum mentionam Electrica nu a mai dat avizul de rebransare pe aceasta varianta fiind neconforma cu standardul actual.

#22
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Posta-bit, on 18th September 2009, 18:58, said:

Contorul exista, este plasat in interiorul casei iar debransarea s-a facut pentru ca nu mai locuia nimeni acolo (nu a mai existat acces la contor banuiesc si nici consum). Instalatia veche era cu cablu aerian si asa cum mentionam Electrica nu a mai dat avizul de rebransare pe aceasta varianta fiind neconforma cu standardul actual.
Deci sa inteleg ca cablul nu mai exista? Sau doar a fost taiat la stalp? In mod normal trebuia rebransarea ,dar daca nu asta e.platesti 1000 roni si gata.Unde este casa?

#23
domnul_ionescu

domnul_ionescu

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 999
  • Înscris: 02.02.2009

View Postrodanny, on 26th June 2009, 15:10, said:

Salve...
Nu e obligtoriu....
Obligatoriu nu se mai monteaza in casa...dar ...se paot emonta atat pe casa pe exterior..at si la limita proprietatii..aici intervine decizia celor din zona...adica..daca au ei senzatia ca se va fura curent...il scot la limita proprietaatii...altfel..il poti pune si pe casa...
legat de sigurante ..depinde de proiectant...caci...exemplu simplu...am gsit mutle case..care au 25A siguranta de la contor..si in casa tot de 25A....motiv pt care de cele mai multe ori sar impreuna :D
danny
Io n-am văzut siguranțe care să sară "împreună" pentru că nu există 2 siguranțe la fel. Sare fie una, fie alta, după baftă. Așa este, siguranța de la contor trebuie să fie mai mare și dacă nu e mai mare este absurd să înseriezi 2, singurul motiv ar fi posibilitatea de a tăia tensiunea pe un sector mai mic, pentru lucrări.

View Postcasuta_papusilor, on 14th July 2009, 21:49, said:

incepem cu "inceputul"
5. a cui e proprietatea daca trece drumul public pe acolo? si da, electrica iti va da na-na la funduletz ca te sui pe proprietatea ei aiurea fara sa ceri voie.
4. trebuie bagat intr-un tub, pus pe pat de nisip si un sir de caramizi peste tub dea lungul lui ca sa nu dai cu cazmaua in el cand vrei sa umbli la el (la 80 de ani)
3. 80 cm, spre centrul pamantului, sa nu ti-l ia tractorul dupa el.
2. gasesti ce vrei in comertul nostru socialist. daca nu gasesti iei de 100m si le "impreunezi". da' cu atentie si dragoste, ca fac poc de la apa.
1. daca esti pe tarlaua lu' matale ai nevoie de autorizarea sotiei/soacrei.

si la 300 de metri ai un pic de cadere de tensiune pe cablu ala, deci mai pierzi ceva energie vie prin el.
Cum să nu găsești de 300 metri? La depozite serioase au numai role de 1 Km. Nu poți pune ce vrei, dacă pui de 1,5, nu mai ajunge nimic la capăt. Minim 2,5, recomandat 4.

Pentru inițiator: Evident că e mai scump subteran, altfel n-ar mai exista 2132153 de cabluri aeriene șerpuind prin copaci.
De-aia, dacă tot te apuci de treabă, pune și trifazic. E absurd la o casă nouă azi să mai tragi monofazic.

#24
fanelaru

fanelaru

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 05.06.2003
Imi vine sa iau o mitraliera si sa-i curat pe toti ratatii din Primaria sectorului 1. O adunatura de imbecili care se cred mai presus de lege. Alerg dupa autorizatia de construire bransament din februarie. Nu vor sa accepte solutia celor de la Enel (BMPT). Nu vor nimic pe limita de proprietate desi exista o HG - "Hotarare pentru aprobarea Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la retelele electrice de interes public, publicata in Monitorul Oficial nr. 109 din 12 februarie 2008" unde la art. 26 scrie:

"Art. 26. — (1) Locul si, dupa caz, numarul punctelor de delimitare se stabilesc de comun acord de catre operatorul de retea si utilizator, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(2) La stabilirea punctului de delimitare se vor avea in vedere:
a) tipul instalatiei: de transport, de distributie sau de utilizare;
B) limita de proprietate asupra terenurilor, evitandu-se cat mai mult posibil amplasarea instalatiilor operatorului de retea pe proprietatea utilizatorului;
c) racordarea in perspectiva a noi utilizatori la instalatia de racordare.
(3) Punctul de delimitare va fi stabilit astfel incat retelele electrice amplasate pe domeniul public sa fie detinute, de regula, de catre operatorul de retea; ca exceptie, cazurile particulare se rezolva prin reglementare a autoritatii competente pentru racordare prin linie directa.
(4) In cazul in care, la cererea si cu acceptul utilizatorului, din motive tehnice sau economice, delimitarea instalatiilor se face pe proprietatea acestuia, utilizatorul se va angaja juridic, prin incheierea unui contract de superficie si inscrierea acestuia in cartea funciara, ca nu va emite pretentii financiare legate de existenta unor instalatii realizate in beneficiul lui si amplasate pe proprietatea sa, dar care apartin operatorului de retea, ori pentru racordarea altor utilizatori din instalatiile in cauza si se va obliga sa transmita aceste obligatii si succesorilor proprietari ai imobilelor respective.
(5) De drepturile rezultate in conditiile alin. (4) pentru operatorul de retea beneficiaza si succesorii legali ai acestuia."

Datorita faptului ca angajatii bransamente din PS 1 sunt batuti in cap, eu alerg de aproape un an dupa autorizatia lor nenorocita. Culmea tupeului si a nesimtirii celor din primarie este ca imi cer sa inchei si un contract cu o firma de refacere a carosabilului, desi strada pe care locuiesc este o strada de pamint ca sa nu-i zic ulita, impracticabila iarna! Cind le-am spus ca nici o firma nu incheie un contract de asfaltare pe o strada care nu e asfaltata, mi-au raspuns ca asa e hotarirea CGMB, o alta adunatura de idioti care nu pot face diferente intre strazi modernizate (asfaltate) si nemodernizate.

Am o intrebare la voi: mai face cineva casa in Bucuresti, nu conteaza sectorul, sa-mi spuna si mie cum merge cu Enel si autorizatia de construire pentru bransament?

#25
bebemic

bebemic

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 17.05.2006
Eu incerc sa ma racordez la curent in Moara Vlasiei- tine de Buftea.
Si dupa ce astept de 3 luni sa se intample una-alta, uite ca a venit si momentul sa mi se instaleze stalpul (ceea ce se intampla astazi). Dar cel de la firma care ne pune stalpul ne-a zis ca tre sa mai faca nush ce acte, ca tre sa le depuna si sa astepte nush ce semnatura, ca nu stie daca o sa ne poata pune contorul pe gard in locul unde vrem noi, dar ca "ne putem intelege". Adica imi cere spaga ca sa faca treaba pentru care am platit o caruta de bani???????????????? Asta dupa ce lucrarea i-a fost atribuita acum mai bine de 2 saptamani... Cred ca ne amana special ca sa sarim cu ceva. (marele noroc este ca am vorbit cu un vecin care ne da curent pana ne instalam noi. Asa ca poa' sa astepte mult si bine spaga de la noi, ca n-o sa vina).
Acum: poate cineva sa imi spuna care sunt pasii care trebuie facuti mai departe? Ca mi se pare ca asta ne amana special si noi nu stim ce trebuie sa facem.
Mai exact, astazi a instalat stalpul si a tras si cablul pana la locul unde va fi contorul (pe gard).

Casa noastra este in constructie, cel mai probabil saptamana viitoare ne vor face instalatiile electrice in casa.
Cand se face legatura intre contor si panoul din casa? Mai exact, cand ni se pune contoarul electric? Pot sa ma duc eu acum la electrica sa semnez contractul de furnizare, sau trebuie sa astept nuste acte de la cel care ne-a montat stalpul?,
Trebuie sa mai faca firma asta ceva?
Va rog sa ma lamuriti, ca pe site la Enel nu scrie nimic clar sa inteleg si eu care sunt pasii din momentul asta incolo.


Multumesc,

#26
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Postbebemic, on 30th October 2009, 13:35, said:

Eu incerc sa ma racordez la curent in Moara Vlasiei- tine de Buftea.
Si dupa ce astept de 3 luni sa se intample una-alta, uite ca a venit si momentul sa mi se instaleze stalpul (ceea ce se intampla astazi). Dar cel de la firma care ne pune stalpul ne-a zis ca tre sa mai faca nush ce acte, ca tre sa le depuna si sa astepte nush ce semnatura, ca nu stie daca o sa ne poata pune contorul pe gard in locul unde vrem noi, dar ca "ne putem intelege". Adica imi cere spaga ca sa faca treaba pentru care am platit o caruta de bani???????????????? Asta dupa ce lucrarea i-a fost atribuita acum mai bine de 2 saptamani... Cred ca ne amana special ca sa sarim cu ceva. (marele noroc este ca am vorbit cu un vecin care ne da curent pana ne instalam noi. Asa ca poa' sa astepte mult si bine spaga de la noi, ca n-o sa vina).
Acum: poate cineva sa imi spuna care sunt pasii care trebuie facuti mai departe? Ca mi se pare ca asta ne amana special si noi nu stim ce trebuie sa facem.
Mai exact, astazi a instalat stalpul si a tras si cablul pana la locul unde va fi contorul (pe gard).

Casa noastra este in constructie, cel mai probabil saptamana viitoare ne vor face instalatiile electrice in casa.
Cand se face legatura intre contor si panoul din casa? Mai exact, cand ni se pune contoarul electric? Pot sa ma duc eu acum la electrica sa semnez contractul de furnizare, sau trebuie sa astept nuste acte de la cel care ne-a montat stalpul?,
Trebuie sa mai faca firma asta ceva?
Va rog sa ma lamuriti, ca pe site la Enel nu scrie nimic clar sa inteleg si eu care sunt pasii din momentul asta incolo.


Multumesc,
Hai sa-ti raspund pe rand,si sa-mi raspunzi unde(daca) ma insel.In loc sa te duci cu dosarul direct la o firma autorizata ,ai depus singur dosarul, iar cei de acolo s-au ocupat de el cand au putut(a intrat in biroul de analiza si acolo motive de amanare exista,pana s-a aprobat ,pana s-a scos la licitatie,etc astea sunt cele trei luni ale tale)Din cate inteleg ai platit deja la casierie la Enel,deci contoarul iti va fi montat in doua saptamani :) Firma trebuie sa-ti monteze bmp-ul ,pentru ca in el se monteaza contoarul,si mai ai putina rabdare.Cablul de la bmp la panoul din casa trebuie sa ti-l tragi tu(electricianul tau)Sfatul meu este sa fii maleabil pentru ca litera legii nu se potriveste intodeauna cu spiritul legii,asta nu inseamna ca trebuie sa-i dai spaga ci faptul ca o discutie amicala cu el ar putea sa te previna si sa preantampine eventuale neajunsuri,pentru ca la o adica el o sa-ti spuna asta este solutia enel,asa ti-am facut-o.Tine cont ca lucrarea ia fost data de abia doua saptamani

#27
DICBZ79

DICBZ79

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 21.02.2007
Salutare! Am si eu o casa noua intr-o zona mai retrasa si am intampinat probleme serioase in obtinerea avizului de bransament.  Poate exista cineva care stie exact denumirea  cablului subteran trifazat pentru bransarea casei cu o putere instalata de 5.5 Kw.( trifazic)?
va multumesc anticipat.

#28
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View PostDICBZ79, on 1st November 2009, 12:41, said:

Salutare! Am si eu o casa noua intr-o zona mai retrasa si am intampinat probleme serioase in obtinerea avizului de bransament.  Poate exista cineva care stie exact denumirea  cablului subteran trifazat pentru bransarea casei cu o putere instalata de 5.5 Kw.( trifazic)?
va multumesc anticipat.
Ar fi trebuit sa scrii si lungimea pt a fi cat mai precis.Puterea ceruta este cam mica,cam atat are un motor trifazat pt un atelier de tamplarie.Oricum un cablu ACYABY  4x4mm2(aluminiu) sau CYABY(cupru)Dupa parerea mea vorbestecu cei ce-ti trag bransamentul sa-ti puna un cablu mai gros decat ce ti-am scris eu ,pentru ca pe viitor poate se extinde reteaua,se mai face un post de transformare,si vei putea sa ceri un spor de putere fara sa mai schimbi cablul.

#29
mcbos

mcbos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 02.04.2008

View Postanaki, on 1st November 2009, 13:14, said:

.Oricum un cablu ACYABY  4x4mm2(aluminiu) sau CYABY(cupru)

Pentru solurile din RO neimbibate de apa permanent  oare ce speranta de viata are un cablu din asta ?

Edited by mcbos, 04 November 2009 - 10:18.


#30
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Postmcbos, on 4th November 2009, 10:18, said:

Pentru solurile din RO neimbibate de apa permanent  oare ce speranta de viata are un cablu din asta ?
Mai mult decat traim noi!

#31
mcbos

mcbos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 02.04.2008

View Postanaki, on 4th November 2009, 10:48, said:

Mai mult decat traim noi!

Cand se stabileste felul cablului se face vreo analiza de sol ?In telecomunicatii pe vremuri se faceau astfel de analize si in functie de ph-ul solului se puneau cu manta de otel sau de plumb .Am un vecin care are vreo 40 de m cablu trifazat  subteran de 15 ani si deja are probleme cu el (izolatie slabita ,pierderi de tensiune ).

Edited by mcbos, 05 November 2009 - 10:28.


#32
virgil1971

virgil1971

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 163
  • Înscris: 27.09.2009
Care ar fi costul unui cablu electric armat corespunzator pt. subteran (220m lungime, ACYABY 3*2.5mm2+16) ? Gasesc lungimea asta dintr-o singura bucata ?
Care ar putea fi caderea de tensiune pe o asemenea distanta ? Sa caut o sectiune mai mare (ACYABY 4*4mm2) ? Care ar fi diferenta de cost ? Caut o anumita provenienta, marca, tip sau orice cablu electric este la fel de bun daca are aceleasi caracteristici ?
M-ar interesa si un stalp din beton 9-10 m lungime pt. bransament aerian (zona Bucuresti-Bragadiru).

Edited by virgil1971, 05 November 2009 - 18:44.


#33
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Postvirgil1971, on 5th November 2009, 18:35, said:

Care ar fi costul unui cablu electric armat corespunzator pt. subteran (220m lungime, ACYABY 3*2.5mm2+16) ? Gasesc lungimea asta dintr-o singura bucata ?
Care ar putea fi caderea de tensiune pe o asemenea distanta ? Sa caut o sectiune mai mare (ACYABY 4*4mm2) ? Care ar fi diferenta de cost ? Caut o anumita provenienta, marca, tip sau orice cablu electric este la fel de bun daca are aceleasi caracteristici ?
M-ar interesa si un stalp din beton 9-10 m lungime pt. bransament aerian (zona Bucuresti-Bragadiru).

Vezi ca faci o greseala.nu exista cablu de 3x2,5mm2 +16mm2,poate 3x25mm2+16mmm2.Cred ca vrei sa-l folosesti pt bransament,exista ,daca imi dai mai multe amanunte....Caderea de tensiune 1..1,5 v pe suta de metri.Daca vrei vb pe PM

#34
mcbos

mcbos

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,033
  • Înscris: 02.04.2008
[/quot
Cred ca problema principala este modul de pozare al cablului, daca a fost pus pe un pat de nisip,etc,etc,indiferent de sol nu poate fi afectat.In schimb am vazut chiar pe forum un sant in care era pus bransamentul dar nu pe pat de nisip,nu protejat cu caramizi,dar nu am mai deschis subiectul pt ca era un bransament (extindere)comuna pt mai multi utilizatori,si raul era deja facut!
[/quote]


O chestie de sezon .La caracteristicile cablului este o  sectiune cu punerea lui in opera :la multe apare temperatura de minim 5 grade .Deci daca iti pui cablul sub  aceasta temperatura iarasi este o problema (ma gandesc sigur la pvc-ul izolator care crapa )

[quote name='virgil1971' post='7288960' date='5th November 2009, 17:35']Care ar fi costul unui cablu electric armat corespunzator pt. subteran (220m lungime, ACYABY 3*2.5mm2+16) ? Gasesc lungimea asta dintr-o singura bucata ?
M-ar interesa si un stalp din beton 9-10 m lungime pt. bransament aerian (zona Bucuresti-Bragadiru).[/quote]

In ce faza esti cu cei de la EON si pe care le-ai parcurs?

Edited by mcbos, 07 November 2009 - 09:17.


#35
virgil1971

virgil1971

    Junior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 163
  • Înscris: 27.09.2009

View Postmcbos, on 7th November 2009, 09:16, said:

In ce faza esti cu cei de la EON si pe care le-ai parcurs?


In faza de bransament. Insa de la contor pana acasa am 220 m. Trebuie, deci, sa fac sapatura de rigoare. Am inteles ca instalatia de utilizare este in responsabilitatea utilizatorului. Deci, sa ma conving ca am inteles : sap santul la 80-90 cm adancime, torn un pat de nisip/pietris (5-6 cm grosime), pozez cablul, deasupra nisip, caramizi, folie de avertizare, apoi pamant si eventual repere din loc in loc. E bine asa ?

#36
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,692
  • Înscris: 17.03.2009

View Postvirgil1971, on 9th November 2009, 08:57, said:

In faza de bransament. Insa de la contor pana acasa am 220 m. Trebuie, deci, sa fac sapatura de rigoare. Am inteles ca instalatia de utilizare este in responsabilitatea utilizatorului. Deci, sa ma conving ca am inteles : sap santul la 80-90 cm adancime, torn un pat de nisip/pietris (5-6 cm grosime), pozez cablul, deasupra nisip, caramizi, folie de avertizare, apoi pamant si eventual repere din loc in loc. E bine asa ?
Pai daca treci pe domeniul public,iti mai trebuie aviz de la primarie

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate