Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @karax!

La multi ani @Yoda!

La multi ani @OvidiuNS!
 Cuvinte care contin cel putin ...

Tastatura silentioasa profi

Castrarea cocosului (clapon)

Instalație ornamentala lumin...
 probleme conectare wifi de pe tel...

Probleme cu alegerea facultatii

Cont Facebook spart

Modul GSM cu numarator de impulsuri
 Leduri de 12v la polițe de s...

Intrerupator bec

Recomandari Colagen

Recomandari Ciocolata Neagra 70-85%
 

BRANSAMENTE ELECTRICE

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
3594 replies to this topic

#1
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,715
  • Înscris: 17.03.2009

 satwien, on 24th June 2009, 14:36, said:

Am mai multe intrebari legate de instalatia electrica a unei case noi (inca in faza de proiect).
De la stalpul de pe strada (de unde ar trebui sa ma leg) pana la casa sunt cca 30 m. Asta presupune, cred, cel putin un stalp montat in curte ceea ce nu-mi convine (motive estetice).
Si acum intrebarile:
1. Se poate ingropa cablul de alimentare de 220V? Nu stiu inca ce putere instalata o sa fie necesara, dar casa va fi pentru o singura familie cu 4 membri, cca 250 mp locuibili.
2. Ce presupune ingroparea cablului?
4. Se poate ingropa in acelasi șanț cu instalatia de apa (va fi de polipropilena)?
5. Solutia ingroparii cablului e mai scumpa comparativ cu montarea unui stalp? Oare e suficient un singur stalp?
6. Se mai permite alimentarea locuintelor private cu 380V?
RASPUNS:1)SE POATE INGROPA,O PROBLEMA AR FI  SA NU FIE PE PARTEA CEALALTA A STRAZII(AR TREBUI APROBARE DE LA PRMARIE PENTRU SAPAT PE SUB STRADA).2)SE SAPA SANTUL LA  O ANUMITA ADANCIME SE PUNE NISIP,PENTRU CA APA SA NU BALTEASCA PE CABLU.4)NU 5)LA MANOPERA PUTIN MAI SCUMPA,DAR NU MAI CUMPERI STALPUL SI NU MAI PLATESTI MANOPERA LA MONTAREA LUI,CARE COSTA,NUGLUMA.6)DA POTI SA BAGI TRIFAZAT,ESTE AVANTAJOS, CA DACA CADE O FAZA ,AI DE UNDE LUA CURENT :peacefingers:

Edited by anaki, 23 November 2010 - 18:20.


#2
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,823
  • Înscris: 13.01.2004
Topt ce azis anaki e corect.. si in plus...
CAblul se pozeaza la o adancime de 40-60cm....depinde de ce iti da proiectantul si de teren...
De asemenea in momentul cand ai de gand sa ingropi cablul....trebuei sa stiica automat electrica monteaza contorul si tabloul primar de sigurante cu diferential cu tot...(BMPT) pe stalpul lor ultim...de udne intri tu cu el in pamant...
Deci in caz de sare siguranta si mai si ploua afara ..apare un disconfort..in re pronirea curentului...
In rest nu mai bine si bafta....atentie...al costuri...
vezi cat costa diferenta diferneta intre cablul aerian si subteran...si alteel..
danny

#3
negociator

negociator

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 05.05.2008

 rodanny, on 24th June 2009, 15:09, said:

Topt ce azis anaki e corect.. si in plus...
CAblul se pozeaza la o adancime de 40-60cm....depinde de ce iti da proiectantul si de teren...
De asemenea in momentul cand ai de gand sa ingropi cablul....trebuei sa stiica automat electrica monteaza contorul si tabloul primar de sigurante cu diferential cu tot...(BMPT) pe stalpul lor ultim...de udne intri tu cu el in pamant...
Deci in caz de sare siguranta si mai si ploua afara ..apare un disconfort..in re pronirea curentului...
In rest nu mai bine si bafta....atentie...al costuri...
vezi cat costa diferenta diferneta intre cablul aerian si subteran...si alteel..
danny

Pot sa va spun ce am aflat eu, acum cateva zile, in comuna Branesti. Acolo sunt deja case alimentate cu tensiune de 380 V, care au contoar de curent in fata gardului, iar cablul electric de pe strada este la inceput aerian (pe stalpi), iar pe ultima portiune a trasului, pana la contoar, este subteran. Mi s-a spus ca in acest moment nici n-ar mai fi voie sa tragi cablu aerian - deci ca ar fi obligatoriu, pentru casele noi, sa instalezi cablu subteran.

#4
satwien

satwien

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 21.03.2006
Multumesc pentru raspunsuri!  :peacefingers:

Revin la intrebarea

Quote

2. Ce presupune ingroparea cablului?

Am inteles ca se ingroapa la 40-60 cm, pe pat de nisip. Normele prevad montarea cablului intr-un tub de protectie sau nu e obligatorie aceasta solutie?

Revin cu un desen simplificat pentru a se intelege mai bine situatia din teren.

[ http://i43.photobucket.com/albums/e366/satwien/schema-casa.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Asa cum se observa, cablul ar trebui sa intre in curte direct de pe stalpul Electrica (e la numai 30-40 cm de gardul meu), intr-o cutie de distributie, de unde coboara printr-un tub direct in pamant. Gresesc? Aceasta cutie de distributie poate fi montata direct pe gard?

#5
lucky01

lucky01

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 23.06.2009

 satwien, on 24th June 2009, 14:36, said:

Am mai multe intrebari legate de instalatia electrica a unei case noi (inca in faza de proiect).
De la stalpul de pe strada (de unde ar trebui sa ma leg) pana la casa sunt cca 30 m. Asta presupune, cred, cel putin un stalp montat in curte ceea ce nu-mi convine (motive estetice).
Si acum intrebarile:
1. Se poate ingropa cablul de alimentare de 220V? Nu stiu inca ce putere instalata o sa fie necesara, dar casa va fi pentru o singura familie cu 4 membri, cca 250 mp locuibili.
2. Ce presupune ingroparea cablului?
4. Se poate ingropa in acelasi șanț cu instalatia de apa (va fi de polipropilena)?
5. Solutia ingroparii cablului e mai scumpa comparativ cu montarea unui stalp? Oare e suficient un singur stalp?
6. Se mai permite alimentarea locuintelor private cu 380V?


se poate face tot ce spui tu. eu am si 380 si ingropat, dar nu recomand ingroparea. lasind la o parte costurile mai ridicate, exista o mare problema cu pomii sau constructiile ulterioare. eu de exemplu, cind mi-am tras curent aveam curtea aproape goala si incet incet am mai pus un pom, apoi altul si parte dintre ei sint in zona cablului ingropat. acum nu e problema dar in citiva ani radacinile ar putea afecta cablul. un alt aspect ar fi acela ca in cazul unor probleme, e mult mai usor de depistat si de rezolvat in cazul bransamentelor aeriene.

#6
ovi-b

ovi-b

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 26.06.2009

 satwien, on 24th June 2009, 14:36, said:

Am mai multe intrebari legate de instalatia electrica a unei case noi (inca in faza de proiect).
De la stalpul de pe strada (de unde ar trebui sa ma leg) pana la casa sunt cca 30 m. Asta presupune, cred, cel putin un stalp montat in curte ceea ce nu-mi convine (motive estetice).
Si acum intrebarile:
1. Se poate ingropa cablul de alimentare de 220V? Nu stiu inca ce putere instalata o sa fie necesara, dar casa va fi pentru o singura familie cu 4 membri, cca 250 mp locuibili.
2. Ce presupune ingroparea cablului?
4. Se poate ingropa in acelasi șanț cu instalatia de apa (va fi de polipropilena)?
5. Solutia ingroparii cablului e mai scumpa comparativ cu montarea unui stalp? Oare e suficient un singur stalp?
6. Se mai permite alimentarea locuintelor private cu 380V?

1. se poate ingropa, trebuie doar sa fie un anumit tip de cablu
5. noi am extins reteaua pe strada si am fost obligati sa o facem subteran (in Timisoara nu se mai dau autorizatii pentru retele pe stalpi); costul a fost dublu fata de cea aeriana
6. clar

 rodanny, on 24th June 2009, 15:09, said:

Topt ce azis anaki e corect.. si in plus...
CAblul se pozeaza la o adancime de 40-60cm....depinde de ce iti da proiectantul si de teren...
De asemenea in momentul cand ai de gand sa ingropi cablul....trebuei sa stiica automat electrica monteaza contorul si tabloul primar de sigurante cu diferential cu tot...(BMPT) pe stalpul lor ultim...de udne intri tu cu el in pamant...
Deci in caz de sare siguranta si mai si ploua afara ..apare un disconfort..in re pronirea curentului...
In rest nu mai bine si bafta....atentie...al costuri...
vezi cat costa diferenta diferneta intre cablul aerian si subteran...si alteel..
danny

Contorul oricum nu se mai monteaza pe casa, in curte, in pivnita sau mai stiu eu pe unde; se monteaza la limita de proprietate, pe gard sau in varf de bat. Si sigurante ai si in casa, alea or sa iti sara mai des.

#7
rodanny

rodanny

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,823
  • Înscris: 13.01.2004

 ovi-b, on 26th June 2009, 14:55, said:

1. se poate ingropa, trebuie doar sa fie un anumit tip de cablu
5. noi am extins reteaua pe strada si am fost obligati sa o facem subteran (in Timisoara nu se mai dau autorizatii pentru retele pe stalpi); costul a fost dublu fata de cea aeriana
6. clar



Contorul oricum nu se mai monteaza pe casa, in curte, in pivnita sau mai stiu eu pe unde; se monteaza la limita de proprietate, pe gard sau in varf de bat. Si sigurante ai si in casa, alea or sa iti sara mai des.

Salve...
Nu e obligtoriu....
Obligatoriu nu se mai monteaza in casa...dar ...se paot emonta atat pe casa pe exterior..at si la limita proprietatii..aici intervine decizia celor din zona...adica..daca au ei senzatia ca se va fura curent...il scot la limita proprietaatii...altfel..il poti pune si pe casa...
legat de sigurante ..depinde de proiectant...caci...exemplu simplu...am gsit mutle case..care au 25A siguranta de la contor..si in casa tot de 25A....motiv pt care de cele mai multe ori sar impreuna :D
danny

#8
satwien

satwien

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 21.03.2006
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, incep sa ma mai dumiresc ...

#9
mihaiglodeanu

mihaiglodeanu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 01.01.2007
A aparut de curand o lege(alta,de parca nu erau destule) prin care se obliga toate firmele ,eprsoanele fizice sa instaleze numai cabluri subterane-nu stiu daca e valabil numai pentru Bucuresti.
Cablul pe care trebuie sa-l bagi subteran trebuie sa fie obligatoriu armat.
Daca ai canalizare pe langa el ,ar trebui, pentru siguranta voastra( in caz de o inundatie sau daca il rupe cineva-vine si face vreo lucrare fara sa stie ca tu ai cablu tras pe acolo- si iti face un scurt de toata frumusetea) sa-l montezi si intr-un tub de pvc- cel putin in zona din afara casei.
Eu, cand am avut nevoie am intrebat de la firma de unde mi-am luat toate cele pentru casa , si ,desi nu ma pricep foarte bine, m-au lamurit.si mi-au dat cele mai bune produse .si nici preturile nu au fost foarte mari.

#10
ionut1001

ionut1001

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 14.07.2009
Salut,
Tot pe aproximativ aceeasi tema am si eu cateva intrebari :)

Locuiesc la tara si as vrea sa trag un cablu de curent (220V) pe sub pamant pana la un raulet, unde am o mica gradina (ideea e ca vreau sa folosesc o pompa de apa pentru udat gradina). Problema este ca distanta de la locuinta personala pana la rau e de aprox. 300 metri iar pamantul este folosit pentru agricultura(deci an de an este arat cu tractorul) si este in panta. Pamantul este proprietate personala.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. avand in vedere ca este zona de tara, am nevoie de autorizatii pentru a face asta?
2. ce fel de cablu este necesar? se gasesc in comert cabluri de asemenea lungimi (>300m)? cam cat ar costa?
3. cam la ce adancime ar trebui ingropat cablul?
4. tebuie masuri speciale de izolare?
5. cablul ar trebui sa treaca si peste/sub un drum public (drumul nu este asfaltat cu beton, ci doar tasat cu pietris). O solutie ar fi sa folosesc stalpul Electrica pentru a trece cablul peste drum. Se poate face acest lucru? risc vreo amenda?

Multumesc anticipat si astept raspunsurile dvs.
Numai bine.

#11
casuta_papusilor

casuta_papusilor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,155
  • Înscris: 16.06.2009

 ionut1001, on 14th July 2009, 21:22, said:

Locuiesc la tara si as vrea sa trag un cablu de curent (220V) pe sub pamant pana la un raulet, unde am o mica gradina (ideea e ca vreau sa folosesc o pompa de apa pentru udat gradina). Problema este ca distanta de la locuinta personala pana la rau e de aprox. 300 metri iar pamantul este folosit pentru agricultura(deci an de an este arat cu tractorul) si este in panta. Pamantul este proprietate personala.
Intrebarile ar fi urmatoarele:
1. avand in vedere ca este zona de tara, am nevoie de autorizatii pentru a face asta?
2. ce fel de cablu este necesar? se gasesc in comert cabluri de asemenea lungimi (>300m)? cam cat ar costa?
3. cam la ce adancime ar trebui ingropat cablul?
4. tebuie masuri speciale de izolare?
5. cablul ar trebui sa treaca si peste/sub un drum public (drumul nu este asfaltat cu beton, ci doar tasat cu pietris). O solutie ar fi sa folosesc stalpul Electrica pentru a trece cablul peste drum. Se poate face acest lucru? risc vreo amenda?
incepem cu "inceputul"
5. a cui e proprietatea daca trece drumul public pe acolo? si da, electrica iti va da na-na la funduletz ca te sui pe proprietatea ei aiurea fara sa ceri voie.
4. trebuie bagat intr-un tub, pus pe pat de nisip si un sir de caramizi peste tub dea lungul lui ca sa nu dai cu cazmaua in el cand vrei sa umbli la el (la 80 de ani)
3. 80 cm, spre centrul pamantului, sa nu ti-l ia tractorul dupa el.
2. gasesti ce vrei in comertul nostru socialist. daca nu gasesti iei de 100m si le "impreunezi". da' cu atentie si dragoste, ca fac poc de la apa.
1. daca esti pe tarlaua lu' matale ai nevoie de autorizarea sotiei/soacrei.

si la 300 de metri ai un pic de cadere de tensiune pe cablu ala, deci mai pierzi ceva energie vie prin el.

#12
greerashu

greerashu

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 10.06.2008
si eu am primit azi o oferta de la un tip care se ocupa de TOT fara sa ma mai plimb eu pe nicaieri la electrica sau in alta parte, pt distanta de 20 m de la stalp a zis ca ma costa un bransament subteran 4.200 ron, contuarul a zis ca il pune pe casa nu face cutie separata

mentionez ca trebuie sa treaca peste un drum care inca nu e asfaltat dar tot "trecere" se numeste

nu stiu daca e mult sau putin ???

Edited by greerashu, 15 July 2009 - 08:35.


#13
pumpirica

pumpirica

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 26
  • Înscris: 14.07.2009
[quote name='greerashu' date='15th July 2009, 09:28' post='6781200']
si eu am primit azi o oferta de la un tip care se ocupa de TOT fara sa ma mai plimb eu pe nicaieri la electrica sau in alta parte, pt distanta de 20 m de la stalp a zis ca ma costa un bransament subteran 4.200 ron, contuarul a zis ca il pune pe casa nu face cutie separata

Salut!

am un teren in Frumusani, trebuie sa fac bransamentul, da-mi si mie te rog date contact de la firma cu care lucrezi.
la electrica oltenita, au aproximat din gura cost de 10000 Euro pt cablu suprateran

#14
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,715
  • Înscris: 17.03.2009

 greerashu, on 15th July 2009, 09:28, said:

si eu am primit azi o oferta de la un tip care se ocupa de TOT fara sa ma mai plimb eu pe nicaieri la electrica sau in alta parte, pt distanta de 20 m de la stalp a zis ca ma costa un bransament subteran 4.200 ron, contuarul a zis ca il pune pe casa nu face cutie separata

mentionez ca trebuie sa treaca peste un drum care inca nu e asfaltat dar tot "trecere" se numeste

nu stiu daca e mult sau putin ???
Pretul este corect(factura),tinand cont de dificultatile pe care o sa le intampine,dar pot sa-ti dau un sfat:1)cere-i sa puna contoarul(in bmp) pe gard sa faca o firida care sa permita citirea din exterior a contoarului(normele in vigoare chiar impun sa existe posibilitatea citirii fara sa se intre pe proprietate) si de acolo sa traga un cablu subteran pana la tabloul din casa. :OK: Sunt in bransa deci stiu despre ce vorbesc.

#15
GERULA2006

GERULA2006

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,755
  • Înscris: 26.08.2006
Salut! Aveti idee ce taxe sunt pentru bransare ? (distanta de la stilp pina la gardul curtii este de 40 metrii)
Fara sa dau nici o " atentie " unuia care face TOT.
Sa umblu eu dupa acte.
Mersi!

#16
crisancutza

crisancutza

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 28.07.2009

 DAstra, on 12th March 2009, 08:46, said:

Vreau sa fac bransarea la retea si instalatia electrica la o casa aflata la circa 30m de stalpul retelei. As vrea sa stiu un pret corect pentru bransarea subterana(mi s-au cerut 4000-5000ron) si pentru instalatia electrica( la o prima vedere mi s-a spus in jur de 5000 ron, casa avand pivnita ,parter 55mp, etaj 55mp).


cine doreste rezolvarea dosarului il pot pune in legatura cu cineva care se ocupa cu asa ceva iar pentru bransamente sau instalatii interioare contactati-ma pe mess crisancutza sau mail [email protected]

#17
draggabi

draggabi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 607
  • Înscris: 17.10.2005
Salutari!
O intrebare legat tot de un cablu electric. Vreau sa cumpar un loc de casa de vreo 500m si exact prin mijlocul curtii trece un cablu electric care apartine celor de la electrica... Intrebarea este daca ii pot obliga sa isi ia cablul din curte deoarece vreau sa fac o casa de vacanta si normal ca va fi sub cablu care e la vreo 4m inaltime... Daca aveti si rezolvarea legala, vreo lege ceva... Multumiri !!!

#18
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 10,715
  • Înscris: 17.03.2009

 draggabi, on 17th September 2009, 23:28, said:

Salutari!
O intrebare legat tot de un cablu electric. Vreau sa cumpar un loc de casa de vreo 500m si exact prin mijlocul curtii trece un cablu electric care apartine celor de la electrica... Intrebarea este daca ii pot obliga sa isi ia cablul din curte deoarece vreau sa fac o casa de vacanta si normal ca va fi sub cablu care e la vreo 4m inaltime... Daca aveti si rezolvarea legala, vreo lege ceva... Multumiri !!!
Da mai multe amanunte,cd tensiune are,ce alimenteaza,etc. Daca alimenteaza vre-un post trafo E GRELE,va trebui sa-i dai in judecata,ca pe cale amiabila....PS. Nu vei obtine autorizatie de constructie,daca ei nu -ti dau avizul

Edited by anaki, 18 September 2009 - 00:05.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate