Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?

Exista vreun plan de terorizare p...
 Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 

Cheltuielile la intretinere (la Bloc)

- - - - -
  • Please log in to reply
368 replies to this topic

#307
MindArchitect

MindArchitect

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,963
  • Înscris: 30.11.2021
Incepe sa fie mai avantajos in sistem centralizat.

#308
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,865
  • Înscris: 25.01.2007
Tot timpul a fost, dacă rețeaua e ok.
Pe aici rețeaua e schimbata complet, cet nou, la fostul apartament dadeam 100 lei pe luna și aveam 28 grade în casa.
La asta nou am centrala proprie, dădeam 300 cu 25 de grade. Din ianuarie am coborât la 22, și voi vedea cât va fi. Măcar la asociație e mai ieftin, 20 lei pe luna. Include lumina și femeia de serviciu. Când se fac reparații, mai pun ei câțiva lei în luna următoare.

#309
Shade14

Shade14

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,589
  • Înscris: 10.02.2007
28 de grade? chiar si 25 e mult. Presupun ca in Bucuresti, ca aici risipa mai mare nu gasesti nicaieri, subventionata chiar.

#310
slai

slai

    User Incredibil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,865
  • Înscris: 25.01.2007
Nu, botosani. Și nu e mult, te obișnuiești. Când trecea de 30 de grade deschideam geamurile. Centralizat primești constant 60-70 de grade în calorifer, nu au cum să-ți dea o temperatura fixa în casa. Din păcate în blocul în care stau acum, toată lumea a trecut pe centrala și instalația centralizata nu mai exista.

#311
Shade14

Shade14

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,589
  • Înscris: 10.02.2007
Pai asta e problema, ca s-au obisnuit unii si cu 30 sau mai mult. Poate e de la faptul ca e vara infernal dar eu nu suport cat de cald vor oamenii aici. Nici macar nu e sanatos. E si greu sa dormi asa.
Sper ca preturile de acum o sa mai schimbe asta.

#312
MindArchitect

MindArchitect

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,963
  • Înscris: 30.11.2021
22 pare temperatura potrivita.
22 si se opreste la 23.
La nivel de economie merge si 20 de grade.

#313
migaci83

migaci83

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 05.06.2021

 MindArchitect, on 12 februarie 2022 - 23:48, said:

Incepe sa fie mai avantajos in sistem centralizat.
Doar teoretic/pe hartie e mai avantajos in sistem centralizat. In realitate, niciodata. (cu exceptia cazului in care se primeste subventie de la guvern, subventie platita tot din banii tai, sau, mai rau, din banii altora)
Cateva dezavantaje ale incalzirii centralziate:
- ca temperatura sa aiba valoarea X la intrarea in apartament, la sursa trebuie sa fie X+delta, din cauza pierderilor de pe traseu, care niciodata nu vor fi zero => consum de energie + poluare inutile
- unul vrea temperatura de 20 grade, altul de 25, altul de 30; pentru asta (pp ca sunt pierder zero) la sursa temperatura trebuie sa fie 30 grade => consum de energie + poluare inutile pentru primele 2 persoane
- daca este vreo avarie pe traseu, in functie de locatia avariei pot fi afectati de la o scara de bloc pana la un cartier intreg, sau chiar oras => disconfort; daca se strica centrala de apartament, sufera doar posesorul centralei
Nu am sa uit toata viata cum, stateam la birou si invatam cu fesul pe cap si manusile pe maini, si tot mi-era frig. Asta, in timp ce facturile la incalzire tot erau incarcate (prin anii '90-2000). Chipurile erau pierderi, si trebuiau platite de beneficiar...


 slai, on 14 februarie 2022 - 18:46, said:

Când trecea de 30 de grade deschideam geamurile.
Si e ok sa stai cu geamul deschis iarna doar pentru ca e prea cald in casa? Dar daca ai plati din buzunarul propriu acele pierderi.
1. acele subventii de la primarii sunt din banii contribuabililor, atat cei de la incalzire centralizata cat si cei care au centrala. E ok?
2. cate s-ar putea face cu acei bani, de la asfaltari, la lucrari de izolare si reabilitare termica a blocurilor

Eu sunt de parerea ca solutia este: 1. centrale de apartament, cel mult de scara/bloc + 2. izolarea foarte buna a blocurilor.
Acum stau intr-un bloc foarte bine izolat, BCA + polistiren, in total vreo 40-50 cm, si pot zice ca numar pe degetele de la o mana numarul de zile in care am dat drumul la centrala in aceasta iarna. Da, in casa sunt 19-20 grade, dar nu trebuie sa stau in maieu daca e iarna. Si nici nu stau cu cojocul pe mine. Un tricou si un trening mai grosut sau o flanea de lana si e ok.

#314
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,315
  • Înscris: 30.05.2006

 Shade14, on 14 februarie 2022 - 19:05, said:

Pai asta e problema, ca s-au obisnuit unii si cu 30 sau mai mult. Poate e de la faptul ca e vara infernal dar eu nu suport cat de cald vor oamenii aici. Nici macar nu e sanatos. E si greu sa dormi asa.
Sper ca preturile de acum o sa mai schimbe asta.
Confirm si eu, in Bucuresti. Am scris si pe topicul cu traiul la bloc vs curte.
Ieri in Bucuresti, vreo 20-22 de grade la soare (17 anuntate la meteo). Ca de fiecare data, caloriferele duduie, abia poti sta cu mana pe ele. Bloc izolat termic, racordat la fostul RADET. Din toata scara (52 apartamente) doar 4-5 au gaze trase (centrala). Colac peste pupaza... blocul este si izolat termic de ani de zile, dar nu au fost montate repatitoare (frica de costuri mai mari cu repartitoare vs fara ele a babelor si mosilor din bloc care vor sa aiba 30 grade in casa iarna).

Cand ii spun administratorului, da din umeri (el are centrala de ani de zile deci i se rupe de costurile cu incalzirea). Zice ca e nu stiu ce lege cu confortul termic an propietarilor/ locatarilor, daca din 100 de oameni din bloc, e chiar si 1 singur care solicita caldura, trebuie sa i se indeplineasca "dorinta". Practic vreo 40 si ceva de apartamente, suporta "mofturile" a 3-5 familii.

Cu caloriferele oprite, in casa sunt minim 23-25 de grade in orice colt al apartamentului (intr-adevar pe partea unde este soare ziua). Alta scuza invocata de fanii Radet "pe spate e frig domne iarna".
Scenariul de sus se repeta de ani de zile, incepe la sfarsit de iarna cand afara sunt 15-20 de grade si se termina pana cand radet intrerupe robinetul de caldura, adica martie-aprilie.

Si astia handicapati.... sa salvam planeta, sa fim ECO, sa nu ne phootem in ele de resurse, dar EI de acolo de la centrala de ce dau drumu frate sa DUDUIE caloriferele, cand afara sunt 20 de grade? Ca sa nu ne sufocam, aproape zilnic oprim in timpul zilei caldura si deschidem geamurile.

Dar degeaba, le pot tine inshise caloriferele, si toata luna ca tot platesc. Asa aruncam banii pe geam. Astia de la fostul radet, pare ca nu au nici un sistem de control si ajustare al livrarii agentului termic corelat cu vremea de afara. Ca sunt -10 afara sau +20... ei dau caldura la maximum.

La subsol nu prea indrazneste nimeni sa se duca sa opreasca robinetu ca sar in cap astia din bloc, ca mor de frig in case. Mai baga unii si scuza aia cu "am copil domne"! Bai frate si eu am copil dar nu vreau sa il tin in 28 de grade in casa. Atatea sunt cand las caloriferele pornite mai multe ore.

Daca aveau centrala propie oare tot asa o setau pe 28 de grade? Lua dreaq foc centrala, bubuiau tevile alea, mori sufocat in casa ca un caine.

Edited by Maskatu, 20 February 2022 - 10:16.


#315
Shade14

Shade14

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,589
  • Înscris: 10.02.2007

 Maskatu, on 20 februarie 2022 - 10:13, said:

La subsol nu prea indrazneste nimeni sa se duca sa opreasca robinetu ca sar in cap astia din bloc, ca mor de frig in case. Mai baga unii si scuza aia cu "am copil domne"! Bai frate si eu am copil dar nu vreau sa il tin in 28 de grade in casa. Atatea sunt cand las caloriferele pornite mai multe ore..

Nu ai cu unii ce discuta. Pentru ei confort = asa e normal și sănătos. Cred ca e ok sa stea nemișcați în casa ore în șir și sa nu simtă ca e frig în loc sa facă ce e normal, sa se miște.
Singurul mod de a rezolva e să-i usture la buzunar.
Bine ca nu mai merg la birou ca și acolo aveam unii care erau asa, nu puteai sa gândești de la căldură.

Ar trebui sa citească articole ca https://www.healthli...eal-temperature sa vadă ca nu au habar ce vorbesc. Dificil aici, analfabetismul funcțional e comun.

Edited by Shade14, 20 February 2022 - 10:54.


#316
MindArchitect

MindArchitect

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,963
  • Înscris: 30.11.2021
Atentie ca repartitoarele sunt o mare teapa.
Noi la bloc am platit repartitoarele + montarea lor, 1-2 ani le-am tinut montate, dupa 2 ani ne-am dus cei din bloc peste presedintele de asociatie si seful de scara, astia nu doreau sa renuntam la repartitoare ca citez "or sa vina facturile asa de mari ca nu o sa putem sa le platim.
Au venit cei de la termo, au numarat caloriferele si fiecare element in parte.
Sa va zic ca a scazut intretinerea cu cateva sute de lei dupa ce am renuntat la repartioare?

Plateam citirea, plateam calcularea care era facuta de catre o alta firma.
Cine se bucura? Se bucurau cei cu centrale din bloc, ca nu mai plateau asa de mult la "caldura comuna" ca cei cu repartitoarele le tineam inchise.
Deci trebuie avut grija cu ideile astea.

Sunt destule subiecte despre cum cu repartitoare platesti mai mult ca fara ele.

Venea acasa si gaseam frig, ma bagam in pat si porneam repartitorul sa faca ceva caldura, toata ziua invarteam la robinetul ala nenorocit.

 Maskatu, on 20 februarie 2022 - 10:13, said:

Cand ii spun administratorului, da din umeri (el are centrala de ani de zile deci i se rupe de costurile cu incalzirea). Zice ca e nu stiu ce lege cu confortul termic an propietarilor/ locatarilor, daca din 100 de oameni din bloc, e chiar si 1 singur care solicita caldura, trebuie sa i se indeplineasca "dorinta". Practic vreo 40 si ceva de apartamente, suporta "mofturile" a 3-5 familii.

Cu caloriferele oprite, in casa sunt minim 23-25 de grade in orice colt al apartamentului (intr-adevar pe partea unde este soare ziua). Alta scuza invocata de fanii Radet "pe spate e frig domne iarna".

Si astia handicapati.... sa salvam planeta, sa fim ECO, sa nu ne phootem in ele de resurse, dar EI de acolo de la centrala de ce dau drumu frate sa DUDUIE caloriferele, cand afara sunt 20 de grade? Ca sa nu ne sufocam, aproape zilnic oprim in timpul zilei caldura si deschidem geamurile.

La subsol nu prea indrazneste nimeni sa se duca sa opreasca robinetu ca sar in cap astia din bloc, ca mor de frig in case. Mai baga unii si scuza aia cu "am copil domne"! Bai frate si eu am copil dar nu vreau sa il tin in 28 de grade in casa. Atatea sunt cand las caloriferele pornite mai multe ore.

Daca aveau centrala propie oare tot asa o setau pe 28 de grade? Lua dreaq foc centrala, bubuiau tevile alea, mori sufocat in casa ca un caine.
Stai asa ca tu gandesti ceva asupra altora.
Da, pe partea din spate chiar este frig, da, la parter chiar este frig fata de etajul 2-3 de ai caldura de la vecini, da, la ultimul etaj este frig.
Deci nu te gandi doar la tine si te astepta sa stea aia in frig ca tu stai pe partea de sud si ai caldura de la soare.
Stiu perefect ce zici, eu locuiam pe partea de nord si cand ma duceam la vecinul de pe sud, ala avea caloriferele inchise ca avea soare, avea caldura, placut. Pe partea de nord toti pereti erau reci.

Ala de la centrala isi face treaba. Discutia este de ce nu iti montezi tu centrala proprie si faci ce vrei?

Si mai este si partea de cum te simti tu, eu am centrala, eu pot sa ma simt comod si la 18-19 grade, familia nu, familia doreste 22-23 de grade. Ok, pornesc centrala, toata lumea multumita, platim mai mult dar nu stam sa ne gandim ca este frig, sa ne stresam.

Tu treci cu vederea ca 25-27 de grade sunt ok, nu raceti, dar la o temperatura mai mica? Pai stiu um era cand aveam repartitoare, ce crezi ca faceam cand le tineam mai inchise? Ajungeam acasa si stateam in pat si scriam pe laptop ca tineam alea pe temperatura mica sa facem economie.

Morala este, de ce nu iti montezi tu centrala proprie si sa nu te mai intereseze ce fac alte persoane.

Nu duduie nici o centrala la 28 de grade si nici nu mori sufocat la 28 de grade. Tu pare ca esti mai inflacarat asa.

Cat ti-a venit tie caldura de plata? Doar partea de caldura.

Edited by MindArchitect, 20 February 2022 - 11:48.


#317
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,315
  • Înscris: 30.05.2006

View PostMindArchitect, on 20 februarie 2022 - 11:47, said:

Morala este, de ce nu iti montezi tu centrala proprie si sa nu te mai intereseze ce fac alte persoane.
Nu duduie nici o centrala la 28 de grade si nici nu mori sufocat la 28 de grade. Tu pare ca esti mai inflacarat asa.
Cat ti-a venit tie caldura de plata? Doar partea de caldura.
Nu montez pentru ca nu as vrea sa investesc atatia bani in apartament. Debransarea este costisitoare, acte multe, apoi trage gaze in apartament, centrala, circuit (tevi) noi pana la calorifere + calorifere noi (chiar daca am dastea model nou (albe) inteleg ca se recomanda altele noi ca astea vechi sunt semi-infundate de la apa infecta data de radet. Una peste alta pe putin cateva mii de euro. Apoi mai pune si deranjul... santier in toata casa... trebuie date gauri in aproape toti peretii ca sa faci trecerea de la centrala pana al camerele din fund + apa calda la ambele bai.

Caldura a venit cam 120 atat in ianuarie cat si in decembrie. Da stiu ca nu e mult. Gazele la centrala ar fi venit cel putin triplu sau poate de 4 ori mai mult. Gazele ne-au venit 30-50 chiar si 100 intr-una din lunile anterioare. Una peste alta evident mult mai convenabil asa vs cheltuielile de centrala + costurile de dupa (gaze/curent).

Dar ma oftic ca aruncam banii pe geam.... insa stiu ce zici, inteleg, ai dreptate. Fiecare vede lucrurile din punctul lui de vedere.

#318
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,565
  • Înscris: 20.08.2014
Daca zici ca e prea cald si mai mult stai cu caloriferele inchise ca altfel duduie la 28 de grade de nu poti tine mana pe ele, atunci de ce nu le pui cap termostat la fiecare si ai in fiecare camera temperatura dorita? Si nici nu mai stai cu geamurile deschise sau cu caloriferele inchise. Nu poti monta in perioada verii, cand se goleste instalatia?

#319
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,315
  • Înscris: 30.05.2006
Am montat deja termostate la toate dar degeaba le pun pe "eco" adica pe pozitia 3, ca se gaseste careva din casa sa umble la ele... Posted Image Chiar si asa daca le-as tine oprite in permanenta, nu cred ca vor mai pleca candva. Blocul este izolat termic asa ca si cu ele oprite (si geamurile inchise) in casa nu prea scade temperatura sub 23-24 de grade.

#320
toto_riina

toto_riina

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,565
  • Înscris: 20.08.2014
Daca zici ca nu aveti repartitoare, atunci cum se plateste caldura la voi, per cota parte indiviza (suprafata apartamentului), sau fiecare apartament racordat la incalzire centrala in mod egal suma? Spuneai ca mosii au refuzat repartitoarele de frica costurilor mai mari, dar asa, acum nu platesc tot facturi mari?

#321
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,315
  • Înscris: 30.05.2006
Se plateste pe suprafata apartamentului. Eu degeaba le tin inchise ca tot atat platesc. Caldura e doar o mica parte din toata intretinerea...la mine de exemplu pe ianuarie (ca asta e cea mai recenta) am aproape 500 de lei. Din toata suma asta, caldura este doar 121 de lei. Apoi am 50 lei gunoiul, 30 lei fond reparatii, 21 lei administrarea (firma), 10 lei salarii, apa rece vreo 35 lei,  apa calda aproape 70 de lei, gazele 97 lei (cred ca in urma unei regularizari sau ceva... e aiurea sa dai 97 de lei cand tu ai doar un aragaz :)) ), plus alte cheltuieli mai mici si uite asa 500 dintr-un foc dar caldura nu ar fi mult... cei cu centrala dau pe putin 300-400 pe gaze + factura la curent semnificativ mai mare, ca centrala nu merge doar pe gaze. Deci 121 ar fi chiar decent, pensionarii sunt fericiti.

Problema si mai grava e alta. Si se repeta an de an. Se face martie, aprilie, afara 15-20-25 de grade (pe termometru verificat nu din povesti). Caloriferele continua sa friga ca RADET asa face el business... de oprit nu se poate oprit de la subsol cat radetu continua sa furnizeze pentru ca da ai ghicit, fac panarama cei din spatele blocului, unde nu e soare, ca le e frig... desi in apartamente cred ca au pe putin 22-23 de grade (repet, bloc izolat). Si uite asa platim caldura cu martie aprilie inclusiv adica pana la nota de plata de prin mai-iunie.

#322
ceocri

ceocri

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 447
  • Înscris: 03.02.2020
La in ap de 54 de metri ce l-am prezentat acum câteva săptămâni avem acum a aplicație foarte utila pentru administrarea întreținerii

Atașez desfășurat ce am plătit pentru ultima luna. A se observa ce puțin reprezintă caldura, bloc anvelopat, suma de plata este 232 de lei pentru o persoană.

Attached Files


Edited by ceocri, 11 April 2022 - 09:45.


#323
Maskatu

Maskatu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,315
  • Înscris: 30.05.2006
Caldura putin dar cam mult per total. Noi am dat pe februarie 377 lei pentru 3 camere si 4 persoane, din care 108 caldura adia 27/ persoana, aproape ca la tine...

#324
ceocri

ceocri

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 447
  • Înscris: 03.02.2020
Fiind etaj înalt plătim mult apa calda, așteptam mult sa vina calda. In rest sau pus anul trecut apometre radio care sunt acolo pe lista. Salarii și mărunțișuri, într-adevăr adminstratorul locuiește in bloc și se ocupa bine, e curat blocul și împrejur.
Sunt foarte mulțumit de acest ap.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate