Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Protocronismul si falsul în istoria românilor

- - - - -
  • Please log in to reply
91 replies to this topic

#1
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007
http://ro.wikipedia....ki/Protocronism

Protocronismul (din greacă: πρώτος, prõtos, "primul" + χρονος, chronos, "timp", în trad. "primul timp, strătimpul") este o tendință modernă în naționalismul cultural universal. La români conceptul are afinități cu doctrinele tradiționaliste care s-au succedat de la apariția Junimismului în 1860 și continuă o temă intens dezbătută a naționalismului românesc și a viziunii asupra locului pe care România îl are în Europa precum și a viabilității modelului european în România.
Termenul a început să circule în România în anii '70 și voia să delimiteze un curent ideologic care sublinia caracterul unic și pionieristic al culturii române. Inițiatorii lui, asemeni tradiționaliștilor interbelici, avertizau asupra consecințelor drastice pe care le poate avea subordonarea față de Occident și implicit denunțau teoriile cosmopolite precum Sincronismul lui Lovinescu.[1] În dezvoltarea sa, protocronismul a luat o valență puternic naționalistă, instrumentată politic de regimul Ceaușescu, care promova un trecut idealizat al țării, trecând peste regulile cercetării științifice și recurgând la date și surse îndoielnice, care puteau legitima mai ușor teoriile protocroniste. Este folosit astăzi pentru a desemna această tendință de manieră generală, sensul putându-se extinde asupra unor fenomene similare din alte state.
Termenii peiorativi de Dacomanie sau Tracomanie sunt utilizați cu referire la acest curent mai ales de universitari.
Susținătorii curentului, însă, preferă să se autointituleze dacologi, denunțând o ipotetică cenzură a "științei oficiale" și reclamând dreptul de a-și prezenta părerea și argumentele.

Una dintre cauzele des invocate ale fenomenului este legată de un complex de inferioritate specific naționalismului românesc.[2] Una dintre primele expresii ale unei teze protocroniste ar putea fi atribuită lui Bogdan Petriceicu Hasdeu.[3] Savant și pionier al culturii române, cu o operă de valoare incontestabilă în ansamblul său, acesta afirmă într-adevăr în Etymologicum magnum Romaniae că dinastiile princiare medievale din Țara Românească și Moldova descindeau dintr-o castă dacică ce își avea originile în vremea lui Burebista.[4] Ideea este reluată astăzi pe numeroase site-uri care vehiculează teze protocroniste.
Totuși, un exemplu mult mai edificator este Nicolae Densușianu, ale cărui scrieri sunt grupate în principal în Dacia preistorică. Acesta prezintă într-o manieră speculativ-vizionară o civilizație pelasgă, originară din spațiul românesc, ce domnește de mai bine de un mileniu peste un imperiu întins de la Atlantic până în India și care ar fi la baza întregii culturi europene.[5] Autorul mai califică drept daci personalități istorice ca Asăneștii sau Horea.[6]
După Primul Război Mondial, după reîntregirea țării, ideologia de nuanță protocronistă a început să câștige în simpatie în unele cercuri politice. Garda de Fier, organizație de extremă dreaptă, cocheta mai ales cu ideea unei integrări a ceea ce se voia a fi, un mesaj zamolxian (adică dacic) în propria sa ideologie.[7]
Criticând fenomenul, Șerban Cioculescu introduce în 1941 termenul de "tracomanie" pentru respecrivele exagerări.[8] Mircea Eliade, deși el însuși era sursă de inspirație pentru exagerări contemporane și ulterioare, relua termenul lui Cioculescu și vorbea de "un curent care, în expresiile lui cele mai extravagante, a meritat numele de «tracomanie»".[9]
În 1974 Edgar Papu publică în revista culturală Secolul XX un eseu intitulat "Protocronismul românesc", susținând prioritatea cronologică românească în cazul unor inovații europene.[10] Folosește ca exemple Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, care ar fi anticipat literatura barocă europeană, îl consideră pe Dimitrie Cantemir ca pe un scriitor romantic avant la lettre iar pe Mihai Eminescu, ca pe un predecesor al existențialismului și sociologiei. Concluzia lui Papu este că protocronismul este una din trăsăturile dominante și definitorii ale literaturii noastre în context mondial.
A fost suficient ca această teorie să fie făcută publică, pentru ca unii omeni de știință și unii ideologi de partid să înceapă să accentueze glorioasele realizări sau descoperiri românești, primele în cele mai diverse domenii. Toate acestea au fost dublate de o glorificare extensivă a realizărilor culturale și politice românești.
Ideea a fost imediat adoptată de regimul naționalist al lui Ceaușescu, care a încurajat și amplificat discursul cultural și istoric, afirmând superioritatea culturii autohtone în fața oricărei influențe străine.[11] Ideologia ceaușistă dezvoltă un concept aparte după 1974, când la al XI-lea Congres al Partidului Comunist din România atașează protocronismul marxismului oficial, afirmând că dacii fondaseră "un stat neorganizat" permanent.



Protocronismul supraviețuiește regimului care îl integrase în ideologia sa oficială, deși trebuie menționat că nu este o "invenție" românească. Internetul dar și publicistica sau literatura oferă o gamă largă de exemple de teorii pseudo-științifice bazate pe argumentații mai mult sau mai puțin elaborate. Unii autori văd în finanțatorii acestor proiecte personalități care au avut în trecut legături cu regimul ceaușist.[13] În acest sens diverși autori citează numele lui Iosif Constantin Drăgan.[14]
Un motiv des invocat de susținătorii curentului este cel al cenzurii la care ar fi supuși din partea lumii academice. Se creează astfel confuzii între "cenzura" în sensul politic, de limitare a libertății de exprimare, cu selecția (uneori dură) făcută de publicațiile științifice și editurile prestigioase care își asuma astfel un anumit nivel al lucrărilor publicate. Teoria conspirației și denunțarea unei "științe oficiale" și a specialiștilor aserviți ei fac parte din discursul protocronist actual.[15] Un fapt paradoxal, căci dacă a existat o implicare a politicului în problema protocronismului aceasta a fost întotdeauna pentru a-l sprijini.
Napoleon Săvescu, un medic româno-american, este figura inconturnabilă a curentului în momentul de față. Autor al cărții "Noi nu suntem urmașii Romei" și co-editor împreună cu Iosif Constantin Drăgan al revistei "Noi, Tracii" acesta este susținătorul unor teze extrem de controversate. Printre altele susține cucerirea de către daci a Europei de vest, Americii sau Japoniei. Se numără printre organizatorii Congresului Internațional de Dacologie.


Tendințe similare în alte state

Se pot identifica la nivel mondial o varietate de teze pseudo-istorice, unele motivate clar ideologic. Exemple ar fi ideea ca sârbii descind din tribul pierdut al lui Israel (aceeași origine fiind uneori atribuita și amerindienilor), tezele continuității sumeriano-ungare sau etrusco-ungare coroborate uneori cu ideea unei inventări timpurii a scrisului de către vechii maghiari, și altele. Sunt mai apropiate însă de fenomenul românesc acele cazuri în care există o puternică implicare politică în propagarea și legitimarea teoriei.
În Albania dictatorul comunist Enver Hoxha susținea teoria lui Zacharie Mayani că albanezii sunt înrudiți cu civilizația etruscă și cu pelasgii.
În Bulgaria dictatorul comunist Todor Jivkov a încurajat studiile asupra originilor trace ale bulgarilor. Fiica sa Liudmila Jivkova a creat Institutul de tracologie ca parte a Academiei Bulgare de Științe.
În Iraq dictatorul Saddam Hussein folosea frecvent retorică și imagini care implicau o legătură directă a țării contemporane cu Sumerul sau Babilonul.
Șahul Iranului Mohammad Reza Pahlavi a încercat să pună bazele unei identități naționale laice făcând apel la Imperiul Persan în diversele sale faze (în special la dinastia Achemenidă).
[modificare]Vezi și

Codexul Rohonczy
Dacia preistorică
Tăblițele de la Sinaia
Alfabetul secuiesc

Protocronismul invata fiecare natiune in spiritul intolerantei si xenofobiei, o educa spre izolare si etnocentrism, ca ea este cea mai buna, blanda si iubita de zei.

Culmile protocronismului au fost atinse de Germania nazista, unde peste noapte au aparut legaturi fictive cu Tibetul, cu arienii preistorici, plus un ezoterism ce privea zeii si civilizatile extraterestre. Nu a mai contat adevarata istorie a triburilor germanice, nici alte realitati.

#2
Punishing

Punishing

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 344
  • Înscris: 06.07.2011

Quote

Printre altele susține
cucerirea de către daci a Europei de vest, Americii sau
Japoniei.

Absolut sublim.


Din câte am văzut toți deștepții care afirmă nebunii dintr-astea au același soi de atitudine și de discurs: aura de superioritate, fac numai afirmații categorice pe care toată lumea trebuie să le creadă fără nicio dovadă, ei dețin adevărul suprem și au decis în bunăvoința lor infinită să-l împartă cu noi.

Aștept cu interes postul lui florrea, în care ne va explica el cum se vorbea româna încă de pe vremea dinozaurilor.

#3
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostPunishing, on 17th January 2012, 08:43, said:

Absolut sublim.
Aha, si glorioasa origine latina cu cel mai mare imperiu al antichitatii aducator de pace si prosperitate promotor de civilizatie superioara barbarilor far calauzitor eroi intre eroi, insula de latinitate in ciuda vicisitudinilor aia ce e?

Edited by criztu, 17 January 2012 - 12:00.


#4
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 17th January 2012, 11:54, said:

Aha, si glorioasa origine latina cu cel mai mare imperiu al antichitatii aducator de pace si prosperitate promotor de civilizatie far calauzitor eroi intre eroi, insula de latinitate in ciuda vicisitudinilor superioara barbarilor aia ce e?

Prima parte este realitate istorica, insa partea a doua tine de protocronism, adica insula de latinitate autohtona ce a supravietuit in cuibul de vulturi, bla-bla-bla... :lol:

#5
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostEndinion, on 17th January 2012, 12:00, said:

Prima parte este realitate istorica, insa partea a doua tine de protocronism, adica insula de latinitate autohtona ce a supravietuit in cuibul de vulturi, bla-bla-bla... :lol:
ce origine latina ai tu man, tu nici nu stii cum o chema pe strastrastrabunica-ta, daca o fi chemat-o Ildiko, Desislava sau Timur Lenk.

#6
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

View PostPunishing, on 17th January 2012, 09:43, said:

Din câte am văzut toți deștepții care afirmă nebunii dintr-astea au același soi de atitudine și de discurs: aura de superioritate, fac numai afirmații categorice pe care toată lumea trebuie să le creadă fără nicio dovadă, ei dețin adevărul suprem și au decis în bunăvoința lor infinită să-l împartă cu noi.

Aștept cu interes postul lui florrea, în care ne va explica el cum se vorbea româna încă de pe vremea dinozaurilor.
Băi, șmecherie de doi lei, dacă nu ești în stare să vorbești normal mai bine taci.
1)Săvescu nu a afirmat că dacii au ajuns prin India și Japonia.A scris așa: carpato-danubienii au ajuns prin India și Japonia. Aceștia sînt unii de dinainte de daci. Purtau numeroase denumiri pt că erau răspîndiți pe un teritoriu imens în jurul lanțului carpatic, adică și prin Ucraina, Ungaria de azi....
Au ajuns oamenii chiar în epoca pietrei neșlefuite prin Australia dar voi socotiți că nu puteau ajunge în epoca pietrei șlefuite sau în cea a bronzului  din Nordul Mării Negre în India. Sînteți și isteți, mînca-i-ar nenea!
2) Textele  clarificate de mine sînt scrise cu puțin înainte de Cristos, iar glumița ta cu dinozaurii e una cretină.
3) Văd că găsiși diacriticele.Spune-i și marelui învățat  Infinity pe unde sînt. De scris corect nu mai are vreme să învețe. Mmai degrabă își ia un doctorat.

View Postcriztu, on 17th January 2012, 13:03, said:

ce origine latina ai tu man, tu nici nu stii cum o chema pe strastrastrabunica-ta, daca o fi chemat-o Ildiko, Desislava sau Timur Lenk.
Cică știe Ego Zenovius că el se trage din coloniști latini. Cică strămoșii lui i-au învins pe daci și le-au luat locul. Poate își imaginează așa ceva ca azi în izdrael unde într-adevăr evreii au învins pe palestinieni și le-au luat locul, dar chiar și acolo au rămas ceva palestinieni.

#7
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011

View PostEndinion, on 16th January 2012, 22:41, said:

1974, când la al XI-lea Congres al Partidului Comunist din România atașează protocronismul marxismului oficial, afirmând că dacii fondaseră "un stat neorganizat" permanent.
Culmile protocronismului au fost atinse de Germania nazista, unde peste noapte au aparut legaturi fictive cu Tibetul, cu arienii preistorici, plus un ezoterism ce privea zeii si civilizatile extraterestre. Nu a mai contat adevarata istorie a triburilor germanice, nici alte realitati.

poliloghie de Ilie! mai bine scriai mai puțin dar mai gîndit.
1) Vrei să spui că nu a fost nici un stat dac?
2) habar nu ai tu ce spunea propaganda germană.De unde știi? Ai văzut-o undeva?
Culmile au fost atinse de izdrael care se revendică de la vechiul stat evreu!

#8
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View Postflorrea2, on 17th January 2012, 14:03, said:

Culmile (protocronismului) au fost atinse de izdrael care se revendică de la vechiul stat evreu!
asta ar trebui facut Sticky :arigato:

Edited by criztu, 17 January 2012 - 16:12.


#9
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 17th January 2012, 12:03, said:

ce origine latina ai tu man, tu nici nu stii cum o chema pe strastrastrabunica-ta, daca o fi chemat-o Ildiko, Desislava sau Timur Lenk.

Este posibil, dar pana la urma ca piatra de temelie ramanem sicilieni latino, la fel cum ungurii indiferent de descendenta, raman un popor cu origine uralica mixta turano-ugrica.

#10
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostEndinion, on 17th January 2012, 17:34, said:

Este posibil, dar pana la urma ca piatra de temelie ramanem sicilieni latino, la fel cum ungurii indiferent de descendenta, raman un popor cu origine uralica mixta turano-ugrica.
definitia pentru "popor" este "constiinta unui teritoriu, a unei limbi, a unor traditii, obiceiuri, si descendente comune".
Tu esti tot atat de constient de riurile si muntii si campiile si dealurile Siciliei si de traditiile Siciliene si de stramosii tai Sicilieni pe cat era Porcu Fermecat constient de casatoria secreta dintre Alba ca Zapada si Somnorila.

Edited by criztu, 17 January 2012 - 19:41.


#11
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 17th January 2012, 19:34, said:

definitia pentru "popor" este "constiinta unui teritoriu, a unei limbi, a unor traditii, obiceiuri, si descendente comune".
Tu esti tot atat de constient de riurile si muntii si campiile si dealurile Siciliei si de traditiile Siciliene si de stramosii tai Sicilieni pe cat era Porcu Fermecat constient de casatoria secreta dintre Alba ca Zapada si Somnorila.

Tu stii macar ce este constiinta unui teritoriu ? ... cate secole iti trebuie sa le acorzi dreptul de a se numi popor ?!

Au scotienii constiinta ca au migrat din Irlanda ?!, isi mai aduc aminte de Irlanda ?!
Isi mai aduc aminte americanii ori afro-americanii de raurile si muntii Angliei sau ai Zairului ?!

Esti constient chiar tu insuti de Sarmisegetusa si de natiunea carpo-daca ?!  :lol:

#12
florrea2

florrea2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,999
  • Înscris: 05.09.2011
tu de unde știi că scoțienii au migrat din Irlanda? N-i s-a spus la școală asta? V-i s-a spus numai vouă? L-i s-a spus și altora? :D Io îț-i spun că tre să înveți să scrii corect, domnule științific.
Nu a existat nici o națiune carpato-dacă?Au existat niște populații de traci.Națiunile s-au format mai tîrziu.
Păi, de aceea nu pricepi tu ce spun eu despre texte; scrisul pt tine e o treabă dificilă. Poți să scrii mult însă. Visatul la migrații e mult mai ușor și mai plăcut.

Attached Files



#13
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostEndinion, on 17th January 2012, 20:44, said:

Tu stii macar ce este constiinta unui teritoriu ? ... cate secole iti trebuie sa le acorzi dreptul de a se numi popor ?!
pai zi tu numele unui munte sau deal sau riu din Sicilia, daca esti popor sicilian... romulanule care esti :)

View PostEndinion, on 17th January 2012, 20:44, said:

Esti constient chiar tu insuti de Sarmisegetusa si de natiunea carpo-daca ?!  :lol:
unde am zis io ca as fi dac?

Edited by criztu, 18 January 2012 - 11:20.


#14
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 18th January 2012, 11:08, said:

pai zi tu numele unui munte sau deal sau riu din Sicilia, daca esti popor sicilian... romulanule care esti :)

unde am zis io ca as fi dac?

Imperiul Romulan este una dintre cele mai rafinate civilizatii din universul Star Trek, asa ca o iau ca un compliment. B)

Imi pare rau dar nici nu stiu care e diferenta intre Pitesti si Ploiesti, iar Dunarea nu am vazut-o pe ziua, iar Marea Neagra decat la TV, cam cat am vazut despre Italia!  ... nici macar muntii judeteni nu ii am in constiinta, nici bunicii nu ii aveau, ...:D

Edited by Endinion, 18 January 2012 - 16:47.


#15
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostEndinion, on 18th January 2012, 16:45, said:

Imi pare rau dar nici nu stiu care e diferenta intre Pitesti si Ploiesti, iar Dunarea nu am vazut-o pe ziua, iar Marea Neagra decat la TV, cam cat am vazut despre Italia!  ... nici macar muntii judeteni nu ii am in constiinta, nici bunicii nu ii aveau, ...:D
ai vazut? Tocmai ai descoperit ca conceptul de "popor" e un artefact elitist, care nu il reprezinta pe taranul de pe camp. Acum spune-mi din memorie versurile Mioritei, sau ale Paparudei, sa vedem ce traditii si obiceiuri romanesti te definesc.

Edited by criztu, 18 January 2012 - 16:53.


#16
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 18th January 2012, 16:52, said:

ai vazut? Tocmai ai descoperit ca conceptul de "popor" e un artefact elitist, care nu il reprezinta pe taranul de pe camp. Acum spune-mi din memorie versurile Mioritei, sau ale Paparudei, sa vedem ce traditii si obiceiuri romanesti te definesc.

Paparuda nu stiu ce este, ceva cu un golem ce cheama ploaia sau un obiect de cult, ceva ?!

Miorita am invatat-o la liceu, era ceva despre meseria ciobanitului pardon oieritului, cum o oaie vorbea si nu stiu mai ce metafore morbide...

Familia mea si stramosii nu au avut treaba cu oile, nici miel de paste nu prea mancam, mai degraba ied, gasca, gaina, costita de porc sau vitel.


View Postflorrea2, on 18th January 2012, 09:10, said:

tu de unde știi că scoțienii au migrat din Irlanda? N-i s-a spus la școală asta? V-i s-a spus numai vouă? L-i s-a spus și altora? :D Io îț-i spun că tre să înveți să scrii corect, domnule științific.
Nu a existat nici o națiune carpato-dacă?Au existat niște populații de traci.Națiunile s-au format mai tîrziu.
Păi, de aceea nu pricepi tu ce spun eu despre texte; scrisul pt tine e o treabă dificilă. Poți să scrii mult însă. Visatul la migrații e mult mai ușor și mai plăcut.

ÎȚI se scrie intotdeauna impreuna, asa ziceau pe un site de specialitate, pentru restul te las pe tine sa cauti singur ca se pare ca "ai trecut prin scoala cam prea usor". :thumbup:

#17
criztu

criztu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,298
  • Înscris: 03.09.2002

View PostEndinion, on 18th January 2012, 17:05, said:

nu stiu
felicitari! Bine ai venit in randurile Populatiei, indivizi fara identitate, pentru ca nu stiu mare lucru in afara numelui si adresei.

Edited by criztu, 18 January 2012 - 17:12.


#18
Endinion

Endinion

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,606
  • Înscris: 05.03.2007

View Postcriztu, on 18th January 2012, 17:10, said:

felicitari! Bine ai venit in randurile Populatiei, indivizi fara identitate, pentru ca nu stiu mare lucru in afara numelui si adresei.

Asa o fi dar incep sa ma reinventez, sa redescoper adevarata origine trecand peste ideile preconcepute cu care ne-au intoxicat comunistii.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate