Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Codul Rutier 2012: Amenzi de până la 7000 de lei și introducerea noțiunii "comportament agresiv"

- - - - -
  • Please log in to reply
276 replies to this topic

#1
polizei

polizei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,291
  • Înscris: 05.06.2006
Varianta 2012 a Codului Rutier, care se discută în acest zile în  Parlament și care va intra în vigoare în primăvara anului viitor, va  schimba radical modul în care polițiștii pot amenda un șofer agresiv sau  indisciplinat.

Parlamentarii români vor vota în zilele care urmează un nou Cod  Rutier care va schimba mai ales cuantumul amenzilor pe care polițiștii  le pot da șoferilor indisciplinați în trafic. Noul regulament care  reglementează circulația pe străzi și șosele în România va intra în  vigoare în primăvara anului 2012. Inițiativa schimbării Codului Rutier  vine din partea Poliției Rutiere, discuțiile pe baza punctelor sale  fiind acum în desfășurare la Camera Deputaților.


AMENZI DE PÂNĂ LA 7000 DE LEI
Cele mai importante prevederi ale noului Cod Rutier vizează  schimbarea valorii unui punct de penalizare. Acesta va ajunge la 70 de  lei (10% din salariul minim pe economie). Modificarea va avea efecte  interesante asupra cuantumul amenzilor. Astfel, dacă veți  circula pe contrasens sau dacă veți depăși viteza maximă cu peste 60 de  km/h, polițistul vă poate acorda un maxim de 100 de puncte amendă,  echivalentul unei sume de 7000 de lei.

Se vor schimba regulile înmatriculării și vânzării unei mașini.  Astfel, dacă vă veși vinde mașina, veți fi obligat să anunați în scris  înstrăinarea acesteia în termen de trei zile. De asemenea, dacă  cumpărați o mașină de pe piață, va trebui să cereți înscrierea acesteia  în 15 zile. În caz contrar, amenzile merg până la 20 de puncte, adică  până la 1400 de lei. În plus, poliția poate suspenda înmatricularea.


NOȚIUNEA DE COMPORTAMENT AGRESIV
Șoferii care vor conduce agresiv pe străzi și șosele vor avea și ei de tras. Noul Cod Rutier introduce noțiunea de "Comportament agresiv".  Astfel, puteți rămâne fără carnet pentru 30-60 de zile dacă schimbați  benzile succesiv pentru a depăși, dacă vă apropiați agresiv de un alt  șofer din spate sau din lateral, dacă porniți de pe loc prin demararea  excesivă a mașinii, dacă frânați brusc fără motiv sau dacă folosiți  abuziv claxonul sau semnalele luminoase. Polițiștii vor putea  să ceară examinarea psihologică a șoferilor care sunt sancționați  consecutiv de două ori în doi ani pentru comportament agresiv.

Alte puncte interesante din noul Cod Rutier vizează scăderea nivelului alcoolemiei care duce la dosar penal de la 0.80‰  la 0.50‰. În practică, acest lucru arată că o singură bere consumată  înainte ca șoferul să se așeze la volan poate duce la dosar penal. În  sfârșit, în noul regulament intră în vigoare și implementarea unui  examen pentru conducerea moped-urilor.

"Uniunea Europeană dorește scăderea cu 50% a numărului de  accidente rutiere mortale până în anul 2020 față de 2010. Modificarea  Codului Rutier este un răspuns al autorităților române la directivele și  recomandările Uniunii Europene", spune Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.
sursa

Noul Cod Rutier, care va intra în vigoare de anul viitor, vine cu   sancțiuni foarte dure pentru șoferii indisciplinați. Amenzile vor crește   spectaculos, până la 100 de puncte, echivalentul a 7 mii de lei.   Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină și   Imunități a Camerei Deputaților.
  Prima propunere de modificare a codului rutier se referă la obligația  fostului proprietar ca, în cazul vânzării, să notifice în scris  înstrăinarea mașinii în termen de trei zile. În caz contrar, riscă o  sancțiune de la 9 la 20 de puncte, adică pînă la 1.400 de lei amendă.  Dacă noul proprietar nu cere înscrierea mașinii în 15 zile, poliția va  suspenda înmatricularea vehiculului sancționîndu-l și pe acesta cu pînă  la 20 de puncte-amendă.
Tot de la anul, s-ar putea da examen pentru a putea conduce un moped.   Alcoolemia permisă în sînge va scădea de la 0,80‰ la 0,50‰, acest lucru  însemnînd că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la  0,25 g/l în aerul expirat. O altă propunere se referă la verificarea  medicală și psihologică a conducătorilor auto, la cererea poliției  rutiere. Analizele se vor face dacă șoferul a fost prins băut la volan,  dacă a depășit cu mai mult de 60 de kilometri viteza maximă admisă, sau  dacă a fost sancționat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă.  Introducerea noțiunii de ‘’comportament agresiv’’ este, de altfel, una  dintre modificările importante și destul de controversate ale codului  rutier. În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv:  deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta, pentru  depășirea mașinilor, întoarcerea prin folosirea sistemului de frânare,  pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului sau  agresarea altui conducător prin apropierea excesivă din spate sau din  lateral. Mai sunt considerate agresive frînarea bruscă, precum și  folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase. Toate acestea pot  duce la suspendarea permisului pentru 30 sau 60 de zile. O altă  modificare controversată este cea potrivit căreia cei care împrumută  mașină unui șofer obosit pot răspunde penal. Majoritatea șoferilor spun  că nu au cum să verifice viitoarea stare de oboseală a celui căruia îi  împrumută mașina pentru mai mult timp.
Șoferii care vor circula pe contrasens și care vor depăși viteza legală  cu peste 60 de km/h ar putea primi, la anul, până la 100 de puncte  amendă. Un punct de penalizare este echivalentul a 10% din salariul  minim pe economie, astfel că amenda ar putea ajunge și la 7.000 de lei.
Proiectul se află în dezbateri la Comisia Juridică de Disciplină și Imunități a Camerei Deputaților.

sursa

Edited by polizei, 27 December 2011 - 19:09.


#2
CorneliuRos

CorneliuRos

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,296
  • Înscris: 05.11.2011
pentru un moment am uitat taxa de poluare agresiva  :inlove:

Quote

Se vor schimba regulile înmatriculării și vânzării unei mașini. Astfel, dacă vă veși vinde mașina, veți fi obligat să anunați în scris înstrăinarea acesteia în termen de trei zile. De asemenea, dacă cumpărați o mașină de pe piață, va trebui să cereți înscrierea acesteia în 15 zile. În caz contrar, amenzile merg până la 20 de puncte, adică până la 1400 de lei. În plus, poliția poate suspenda înmatricularea.

dar cu ce motiv pun legea asta , care ar fi motivul?

#3
Nicu90

Nicu90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,130
  • Înscris: 14.09.2007
Cred ca vor sa descurajeze samsarii sa mai tina masinile fara sa faca actele cu vanzatorul ,si astfel sa-i oblige sa le inscrie pe numele lor .

#4
pixu_i33

pixu_i33

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 03.11.2009
Un lucru bun. Ai baut, n-ai ce cauta la volan. La fel si pentru dementii cu scutere fara casca, fara permis, fara asigurare, fara inspectii tehnice. Foarte bine le face. Sa puna mana sa ia permis pentru asa ceva. Sa nu mearga orcine pe ele.

Edited by pixu_i33, 27 December 2011 - 19:16.


#5
rares815

rares815

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,437
  • Înscris: 26.08.2008

 polizei, on 27th December 2011, 20:03, said:

În noua versiune legislativă, constituie comportament agresiv:  deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta, pentru  depășirea mașinilor, întoarcerea prin folosirea sistemului de frânare,  pornirea de pe loc prin demararea excesivă a autovehiculului sau  agresarea altui conducător prin apropierea excesivă din spate sau din  lateral. Mai sunt considerate agresive frînarea bruscă, precum și  folosirea abuzivă a semnalelor sonore sau luminoase.
Mda ... sa comentez ? Asa putin:

1. "Pornirea de pe loc prin demararea excesiva" - Si, care e problema ca plec agresiv, e masina lor ? Au platit ei pentru ea si nu stiam eu ? Asta-i stilul unora de condus, vor ca toti sa fim la fel cred ca. Babaci de aia care scot masina din an in Craciun si atunci pentru 10 km.

2. "Franarea brusca" - GENIALA. Stau la trecere si dau sa plec. Cand sa plec, sare unul in fata mea, ca e prost si nu s-a asigurat. Eu nu trebuie sa franez brusc, trebuie sa-l lovesc in plin ca asa prevede legea.

#6
Nicu90

Nicu90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,130
  • Înscris: 14.09.2007
Mai mult ca sigur se refera la franarea la intimidare ,si alte figuri de-astea ;Nu la franarea cu motiv intemeiat.

#7
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003

 Nicu90, on 27th December 2011, 19:36, said:

Mai mult ca sigur se refera la franarea la intimidare ,si alte figuri de-astea ;Nu la franarea cu motiv intemeiat.
Dar daca nu-i trecut explicit acest lucru, orice franare brusca e pasibila de amenda. Si, in plus, cum vor constata politistii condusul agresiv daca stau doar cu radarul prin boscheti?

#8
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,617
  • Înscris: 07.02.2003

 CorneliuRos, on 27th December 2011, 19:10, said:

dar cu ce motiv pun legea asta , care ar fi motivul?
Motivul o reprezinta beizadelele si mitocanii din trafic. Este o treaba foarte buna numai sa se aplice. Daca ar sta un politist pe strada mea o zi si ar prinde beizadelele pe contrasens s-ar ridica bugetul usor :)

 polizei, on 27th December 2011, 19:03, said:

a Juridică de Disciplină și Imunități a Camerei Deputaților.
Sa speram ca va trece proiectul si ca nu vor plange beizadelele la parintii deputati ca nu mai pot sa faca scheme in trafic :P

Edited by andreic, 27 December 2011 - 19:50.


#9
vitamin

vitamin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 23.11.2011
bun, le place sa le mareasca, dar cum vor obliga plata lor si cand se prescriu?

#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,617
  • Înscris: 07.02.2003

 Nicu90, on 27th December 2011, 19:36, said:

Mai mult ca sigur se refera la franarea la intimidare ,si alte figuri de-astea ;Nu la franarea cu motiv intemeiat.
Evident.

#11
Nicu90

Nicu90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,130
  • Înscris: 14.09.2007
Daca ar adauga acolo si circulatul pe banda 2 sau 3 fara motiv,jos palaria .Adica sa se si amendeze,nu doar sa fie scris.

#12
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Intrebare: se vor si aplica noile reglementari sau se vor face ca nu vad ca si pana acum iar traficul va ramane in continuare o jungla?
Raspuns:.................

#13
rares815

rares815

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,437
  • Înscris: 26.08.2008

 shiva, on 27th December 2011, 19:40, said:

Dar daca nu-i trecut explicit acest lucru, orice franare brusca e pasibila de amenda. Si, in plus, cum vor constata politistii condusul agresiv daca stau doar cu radarul prin boscheti?
CORECT.

#14
Corupt

Corupt

    Parazit nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,312
  • Înscris: 03.02.2010
Si cate puncte se dau daca il depasesc pe unu ce ma enerveaza si franez brusc in fata lui ?

#15
Nicu90

Nicu90

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,130
  • Înscris: 14.09.2007
Poate ti-or lua carnetul sa nu te mai enervezi pe viitor.

#16
Super Chief

Super Chief

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,491
  • Înscris: 21.08.2007
In aprilie anul viitor fac 8 ani de sobrietate. In acest timp daca am consumat, adunat, la diferite onomastici in familie, 1 litru de sampanie/vin. Dar acum cu noua lege, chiar daca aplicarea ei o sa fie in stil caracteristic romanesc, o sa declar incheiata perioada de abstinenta alcoolica, cel putin acum cat e concomitent cu sarbatorile astea.

:clapping:

#17
dan84

dan84

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,028
  • Înscris: 25.09.2006
Legea asta nu e pentru tine ma avand in vedere ca in 8 ani ai cumulat 1 litru de bautura (adica cat altii intr-o juma' de ora).  :console:

#18
polizei

polizei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,291
  • Înscris: 05.06.2006

 shiva, on 27th December 2011, 19:40, said:

Dar daca nu-i trecut explicit acest lucru, orice franare brusca e pasibila de amenda.Si, in plus, cum vor constata politistii condusul agresiv daca stau doar cu radarul prin boscheti?

Mai mult ca sigur va fi sanctionata doar franarea brusca fara motive intemeiate.

Celelalte abateri cum se constata ? Nu de alta dar in 2010 politistii de la circulație au dat 2.955.869 de amenzi .

Edited by polizei, 27 December 2011 - 23:32.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate