Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Se poate recupera numar de telefo...

Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...
 

Berlin

- - - - -
  • Please log in to reply
108 replies to this topic

#73
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005
Tocmai ce m-am intors si eu aseara de la Berlin, unde mi-am petrecut Craciunul.

Daca ajuta pe cineva:

1. Am zburat cu AirBerlin pe Tegel Airport, fara intarzieri sau alte probleme
2. De la Aeroport am luat autobuzul X9 pana la Zoologischer Garten (2,7 euro / bilet), de unde am luat metroul U2 pana la Hotel (art'otel berlin mitte)
3. Avionul a aterizat in zona terminalului C, autobuzele catre oras sunt in zona term A,B, deci trebuie mers ceva pana la ele, urmand semnul de autobuz
4. Pretul pt transport in comun este unic pt toate liniile (U,S,M, etc): 2,7 euro / bilet; 6,9 euro / day ticket etc. N-am gasit variante de "abonament" pt 2-3 zile cum ma interesa pe mine. Biletele se valideaza inainte de urcare / coborare pe peron.
5. La metrou nu exista turnicheti deci puteti sa faceti si blatul dar amenda cica e vreo 40 euro deci nu prea merita. O singura data am prins control, in ziua de Craciun.
6. Dupa cum era de asteptat, toata magazinele erau inchise in perioada asta, cu exceptia restaurantelor/fast-food/cafenele din zonele turistice.
7. Piete de Craciun, destule, printre care as enumera mai mari Alexanderplatz si Gendarmenmarkt (unde si plateai 1 euro intrarea), toate cu vin fiert (3 euro), bere, carnati (3-4 euro), castane prajite, alune, covrigi, varza cu ciolan si alte chestii specifice Craciunului (la ei).
8. Metroul (U-bahn) si trenurile (S-bahn) acopera mare parte din oras si sunt relativ usor de folosit, mai dificil putin in zona nodurilor mai mari cand trebuie sa fii atent dupa indicatoare ca sa intri pe peronul corect
9. N-am vizitat decat TV tower (13 euro / bilet) si DDR musem (6 euro) + o croaziera pe Spree (10-12,5 euro / pers), in rest la pas pe strazi...desigur n-am vazut tot orasul, ar fi fost imposibil in doar 3 zile.
10. In Terminalul C, DutyFree-ul este destul de sarac, iar odata trecut de security check nu mai exista spatii pt fumat (aviz amatorilor)

Cam atat imi vine in minte...
Spor!

Edited by JAWS, 28 December 2015 - 14:19.


#74
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

View PostJAWS, on 28 decembrie 2015 - 14:15, said:

Tocmai ce m-am intors si eu aseara de la Berlin, unde mi-am petrecut Craciunul.


Cat a costat avionul? Dar hotelul? Conditii ok? Cum sunt preturile la masa prin restaurante/taverne?
Una peste alta, ce ti-a placut in mod special in Berlin? Ma gandesc la un citybreak de primavara sau toamna, ceva de 3-4 nopti.
Merci.

Edited by nniki, 28 December 2015 - 23:53.


#75
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005
Avionul a fost cca 1600 RON pt 2 pers, biletele luate cu o luna jumate inainte.
Pretul hotelului (4 stele) nu e relevant pt ca am avut ceva puncte Club Carlson si am dat diferenta ~100+ EUR. Hotelului n-am ce sa-i reprosez, decat poate micul dejun de ~9 EUR / pers, pret ce mi s-a parut exagerat pt o cafea/ceai si 1-2 croissante. Are statie de metrou la 100m distanta, deci mare plus aici.
Preturile la restaurante sunt...ca in vest, adica maricele in comparatie cu Romania, dar intotdeauna poti opta pt fast-food (shaorma, MC Donalds, mancare chinezeasca etc) si scapi MULT mai ieftin. N-am mancat la restaurantul lor, deci nu ma pronunt dpadv.
Overall, nu pot sa spun ca m-a dat pe spate orasul, cel putin comparativ cu alte capitale vizitate (Londra de ex), dar e drept ca am stat destul de putin + perioada relativ plina de turisti. Dar, in functie de ce preturi gasesti la avion, eu zic ca merita vizitat.

Edited by JAWS, 29 December 2015 - 12:14.


#76
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

View PostJAWS, on 29 decembrie 2015 - 12:09, said:

Dar, in functie de ce preturi gasesti la avion, eu zic ca merita vizitat.
More or less, cam aici ma situez si eu cu intentia de vizita la Berlin. E atat de mare incat ma gandesc ca sigur vor fi obiective pe gustul meu incat sa umplu 4 zile. Iar pe mine "ordinea" germana nu ma deranjeaza defel, dimpotriva. E pe lista, sa vedem cum prindem o oferta buna la avion intr-o perioada convenabila. Costul la avion imi pare maricel; as vrea sa prind undeva maxim 1000 lei/2 pers, cu 3-4 luni inainte.
Merci.

Edited by nniki, 29 December 2015 - 21:19.


#77
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

View Postnniki, on 28 decembrie 2015 - 23:52, said:

... Ma gandesc la un citybreak de primavara ...

Dacă te interesează să incluzi în acel city-break şi o excursie de o zi la Potsdam, atunci ţine cont că la complexul SansSouci nu sunt deschise toate atracţiile înainte de jumătatea lunii mai (cel puţin aşa reţinusem eu din ghidul Mic--lin, dar te rog să verifici).


Sănătate şi Sărbători fericite în continuare !

#78
JAWS

JAWS

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 812
  • Înscris: 22.03.2005

View Postnniki, on 29 decembrie 2015 - 21:16, said:

Costul la avion imi pare maricel; as vrea sa prind undeva maxim 1000 lei/2 pers, cu 3-4 luni inainte.
Merci.

Ai toate sansele. Stiu ca ma tot batea muierea la cap sa luam biletele mai devreme, cand costau (zicea ea) cca 200 EUR. Dar na...plus ca am mai dat bani si pe alte chestii inutile, precum alegerea locurilor, o investitie proasta avand in vedere ca la dus, un sfert de avion era gol.
A da, si am uitat sa mentionez anterior: am avut cumparat 1 singur bagaj de cala - pt ca fiind low cost, bagajele de cala se platesc separat.

Edited by JAWS, 30 December 2015 - 11:11.


#79
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

View PostOvidiuNS, on 30 decembrie 2015 - 00:58, said:

Dacă te interesează să incluzi în acel city-break şi o excursie de o zi la Potsdam, atunci ţine cont că la complexul SansSouci nu sunt deschise toate atracţiile înainte de jumătatea lunii mai (cel puţin aşa reţinusem eu din ghidul Mic--lin, dar te rog să verifici).


Sănătate şi Sărbători fericite în continuare !
Musai Potsdam e pe lista. Perioada ar fi sf de mai-inceput de iunie, sau sf de septembrie-inceput de octombrie.
Doar ca negociez cu nevasta-mea. Ea vrea Venetia(unde eu m-am nimerit de 2 ori cate 1 zi) sau ceva oricum in sud, eu vreau nordul(Stockholm, Amsterdam sau Berlin, caci la ele par a fi niste variante decente de avion).
Chestii grele! Posted Image

Edited by nniki, 01 January 2016 - 16:23.


#80
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Salutare tuturor !

Tocmai m-am intors dintr-o excursie de 8 zile (Berlin, Dresda, Potsdam, Szczecin); incerc sa rezum cateva aspecte de interes general + voi insera cateva sfaturi (cred eu) utile.

Premise : turism preponderant cultural, 2 adulti + 1 copil
Util : aplicatiile gratuite pentru dispozitive mobile oferite de societatile de transport in comun (de exemplu BVG - Berlin http://www.bvg.de) sunt deosebit de utile (nu numai ca furnizeaza rutele optimizate, dar prezinta toate legaturile din fiecare statie, durata estimata, distanta totala/intermediara, costurile de transport, hartile aferente si o multitudine de alte informatii)


Ziua 1 :
* Bucuresti - Berlin (Tegel, Air Berlin, zborul de dimineata de la 6:30, 1:55 timp efectiv de zbor)
* achizitie Berlin Welcome Card AB (6 zile, EUR 41.50) + ABC (2 zile, EUR 21.50) + Museumspass (3 zile, EUR 24); pentru noi a fost varianta cea mai buna, mai ales ca am fost si cu fiica-mea, iar seara alegeam un traseu de autobuz/tramvai cat mai lung pt. a explora vizual
  zonele periferice pe care altfel nu prea ajungi sa le strabati http://www.visitberl.../de/welcomecard
* Tegel - Palatul Charlottenburg (autobuz 109); vizita palat + parc (EUR 25 bilet familial + EUR 3 taxa foto) http://www.spsg.de/s...charlottenburg/
* cazare (apartament bine situat pe Potsdamerstrasse, curat, bine dotat, pret rezonabil, insa slab izolat fonic)
* plimbare (Potsdamerstrasse, Potsdamerplatz, Tiergarten, apoi autobuz pana in Alexanderplatz)
* ascensiune in Fernsehturm (turnul TV din fostul Berlin de Est, anterior 1989 DDR-M 1.50, acum EUR 14; reducere 25% cu BWC) https://tv-turm.de
* tur Alexanderplatz (Neptunbrunnen, Primaria Rosie, Weltzeituhr)
* tur cu autobuzul 100 (am prins locuri la etaj pe randul din fata de unde vizibilitatea este excelenta)

  Info : desi pe site-urile turistice sunt prezentate ca fiind etajate (double-decker) doar autobuzele 100 si 200 (trasee foarte interesante de altfel), sunt o gramade de alte linii pe care au fost introduse astfel de autobuze (noi am folosit intensiv M48 si M85 pt. legaturi directe cu
   Alexanderplatz, respectiv Hauptbahnhof - gara centrala)


Ziua 2 :
* Berlin Hbf. - Dresden Hbf. (2 ore, plecare la 9:00, tren EC cu vagoane unguresti - statia terminus e Budapesta)
* gara centrala din Berlin (cea mai mare din Europa, "desenata" de von Gerkan) este o atractie in sine (suprafata vitrata impresionanta, 5 niveluri, solutii ingenioase de iluminat natural, intermodala - DB, S, U)
* achizitie bilet familial de transport (EUR 9 / 24 ore)
* vizita Zwinger (Galerie Alte Meister, Mathematisch-Physikalischer Salon, Porzellansammlung - bilet unic Zwingerticket EUR 10) http://www.skd.museu...eite/index.html
  De la gara se ajunge usor cu tramvaiul (merg mai multe, de exemplu 8)
  Galeria de pictura e impresionanta; m-au interesat in mod special : Rafael - Madona Sixtina, Dürer - Portretul lui Bernhard von Reesen,Vermeer - Fata citind o scrisoare la o fereastra, Pinturicchio - Portret de baiat
* plimbare (Semperoper, malul Elbei, Residenzschloss - merita vizitat, colectiile sunt superbe, Frauenkirche - ascensiune in turn EUR 8, Academia de Arte Frumoase, Albertinum)
* traversare Elba pe Podul Augustus, statuie Calaretul Aurit (Goldener Reiter)
* plimbare cu tramvaiul turistic (linia 2) + inca un autobuz ales la intamplare


= va urma =

#81
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Ziua 3 :
* vizita Bundestag (vechea cladire a Reichstag-ului - ascensiune in cupola de sticla proiectata de Norman Foster in anii '90); intrarea e gratuita, insa cu inregistrare prealabila, recomand online in prima zi din luna (se alege data + intervalul orar, cu furnizarea datelor personale; e
  necesara primirea acceptului oficial via e-mail)
  Inregistrare pentru vizita : http://www.bundestag...e/visits/kuppel
  Proiect cupola by Foster & Partners : http://www.fosterand...man-parliament/
* Poarta Brandenburg + plimbare pe Unter den Linden (se lucreaza in continuare la extinderea liniei de metrou 55, asa ca centrul bulevardului e plin de utilaje)
* Gendarmenmarkt + strazile adiacente (una dintre cele mai dichisite zone ale Berlinului); de vazut cele doua "Dom"-uri gemene + Konzerthaus
  Pranz : se mananca bine la Augustiner http://www.augustine...n.de/index.html
* Ritter Sport Schokowelt (fiica-mea e mare amatoare de ciocolata). Gama sortimentala e impresionanta + exista posibilitatea efectuarii unor comenzi personalizate (maximum 3 ingredient la alegere). Totodata, am inscris-o la un workshop cu durata app. 90 min. (EUR 10) unde a
  invatat cate ceva despre ingrediente si procesul de fabricatie si a produs 2 tablete personalizate (au invatat sa toarne ciocolata lichida in forme, sa adauge ingrediente, sa elimine aerul, sa inveleasca tableta in tipla, apoi ambalarea finala in cutia de carton de asemenea
  personalizata prin desene ad-hoc)
* plimbare pe Friedrichstrasse + Checkpoint Charlie (in zona se remarca afise, poze, steaguri, suveniruri + exista muzeu dedicat); pozele cu soldatul "de serviciu" costa EUR 3
* metrou pana la Warschauerstrasse (capat U1) + Oberbaumbrücke (podul e faimos, a aparut in mai multe filme si arata superb, mai ales la apusul soarelui)
* plimbare cu tramvaiul 10 pana in Bernauerstrasse pentru vizita la Gedenkstätte Berliner Mauer (centru documentare + muzeu in aer liber cu ultimele bucati ramase din Zidul Berlinului) http://www.berliner-...kstaette.de/en/

= va urma =

#82
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

View Postsdrc, on 19 aprilie 2016 - 08:29, said:

... plimbare cu tramvaiul 10 pana in Bernauerstrasse pentru vizita la Gedenkstätte Berliner Mauer (centru documentare + muzeu in aer liber cu ultimele bucati ramase din Zidul Berlinului) ...

Îmi cer scuze, însă eu am vizitat bucata de zid de pe Niederkirchnerstrasse, vreo sută şi ceva de metri mai la vest de Checkpoint Charlie. Iar pe street-view văd că s-a amenajat chiar un pasaj pietonal acolo, aşa că nu prea înţeleg cum e cu "ultimele" bucăţi din zid. Se pare că sunt mai multe "ultime" bucăţi din zid.

Scuze pt. întrerupere, aştept continuarea ... şi ceva poze, bitte.


Sănătate şi toate cele bune !

Edited by OvidiuNS, 20 April 2016 - 00:55.


#83
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Aveti dreptate, exprimarea mea nu a fost suficient de precisa; exista desigur mai multe bucati din Zidul Berlinului ramase pe amplasamentul original, inclusiv in locatia indicata de dvs. Ceea ce e unic in Bernauerstrasse este faptul ca acolo s-a pastrat o zona cu toate fortificatiile originale, cu alte cuvinte poate fi observat nu numai Zidul propriu-zis, ci si fasia din spatele acestuia pe toata latimea ei. Exista si un turn de observatie, iar prin gaurile practicate in Zid poti vedea cum arata acea "zona a mortii" (daca escaladarea Zidului era relativ surmontabila, urma apoi o zona descoperita in care erai in "bataia" reflectoarelor si mai ales a armelor, apoi diferite bariere si un alt gard cu sarma ghimpata, fara a mai pune la socoteala patrulele insotite de exempare canine specializate).
Voi continua cu prezentarea succinta si promit sa atasez si fotografii; totodata, voi insera si cateva link-uri utile, in special pt. cei interesati de zonele mai putin cunoscute - iata un prim exemplu : http://www.secretcit...-district.shtml
Numai bine si pe curand !

#84
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Ziua 4 :

A venit vremea sa utilizam pass-urile pt. muzee (valabile 3 zile consecutiv); am amanat momentul pt. ca lunea sunt inchise majoritatea muzeelor, iar Neuesmuseum a fost inchis (in mod exceptional) de luni pana miercuri.
* Gemäldegalerie (in cadrul Kulturforum) http://www.smb.museu...lerie/home.html
  Galeria de pictura din Berlin adaposteste o colectie impresionanta de creatii ale marilor maestri; cred ca doar la Uffizi (Florenta) mai exista asa o densitate de tablouri valoroase (raportare la nr. total de picturi expuse)
  Ce am dorit sa vad in mod special :
   - Breugel - Proverbe olandeze (tabloul e realmente fabulous, e o ilustrare unica a 100 de proverbe intr-un singur tablou). Sunt un mare admirator al lui Breugel "al batran" si am mers de mai multe ori special pentru el la Kunsthistorischesmuseum in Viena (preferatele mele sunt "Vanatori in zapada", "Nunta taraneasca" si "Turnul Babel")
   - Durer : portret Hieronymus Holzschuher (e incredibil cum a reusit sa redea acea privire)
   - van Eyck : Madonna in biserica (desavarsit, pur si simplu desavarsit acest tablou de mici dimensiuni; trebuie citit / urmarita o prezentare in prealabil, chiar si de la 5 cm distanta nu poti distinge ce scrie pe tivul acelei rochii ... iar reflexiile luminii pe pardoseala indica clar genialitatea ...)
   - Holbein : portret Georg Gisze (mutat temporar la Bodemuseum in cadrul unei expozitii mai largi)
   - Vermeer : paharul de vin
  A nu se intelege ca nu ii apreciez pe Rembrandt (sunt expuse nu mai putin de 16 panze), Tizian sau Botticelli, insa de fiecare data ma concentrez pe maximum 5-7 tablouri, nu pot "absorbi" mai mult. Pentru ca intrarea e gratuita, se intampla ca la Londra sa ma duc sa vad doar "Familia Arnolfini" ...
  A fost pentru prima data cand am intrat primii intr-o galerie de arta de mare valoare si am profitat la maximum de abonamentele cumparate in avans + ne-am "miscat" foarte rapid la garderoba (e foarte utila o moneda de EUR 1); pur si simplu, am avut un avans de cateva minute fata de "urmaritori" si ne-am bucurat in liniste deplina de tablouri. Asa ceva ar fi de neimaginat la Luvru, Ermitaj sau Uffizi ... voi scrie candva cam ce metode / mici trucuri am descoperit pentru a evita (cat de cat) aglomeratia din marile muzee ale lumii.
* Museumsinsel : aici sunt grupate 5 muzee, iar nemtii lucreaza de zor la o solutie care sa le interconecteze pe toate; pana atunci, exista oaresce disconfort creat de utilajele in functiune.
  - Pergamonmuseum : e cel mai vizitat (atentie la cozi in lunile de vara !); din pacate, Altarul din Pergam va fi redeschis publicului abia in 2019. Chiar si asa, Poarta Ishtar, "strada" Procesiunii din Babilon, ansamblul din Milet, bazoreliefurile asiriene, fatada Palatului din Mschatta si celelalte exponate alcatuiesc o colectie extrem de valoroasa.
  Despre Neuesmuseum voi vorbi mai incolo (ziua a 6-a); pe celelalte le vizitasem cu alte ocazii, nu au intrat in program anul asta.
* Berliner Dom : catedrala luterana definitorie pentru Berlin. Taxa de intrare este redusa pentru posesorii de BWC (de la EUR 7 la EUR 5) http://www.berlinerdom.de
  Interiorul este impresionant, o combinatie de baroc cu Renastere italiana; vizita decurge conform unui traseu prestabilit care include atat ascensiunea la nivelul cupolei (se fac fotografii grozave), cat si cripta cu ramasitele Hohenzollern-ilor.
* Hackesche HĂśfe (pe terenul unor foste case si depozite evreiesti, intre  Rosenthalerstrasse si Sophienstrasse au fost amenajate la inceputul sec. XX 8 "curti" insumand  27.000 mp - apartamente, spatii culturale, terase etc.)  http://www.hackesche-hoefe.com
* plimbare prin Nikolaiviertel (un mic cartier din jurul bisericii Sf. Nicolae renovat exemplar). Biserica e cea mai veche din Berlin si actualmente a fost transformata in muzeu (intrarea gratuita pt. posesorii de Museumspass); vinerea de la ora 17 au loc concerte de orga (30 min.)
Pranz : am mancat la "Mutter Hope"; eu am luat "Hubertus-Pfanne" (vanat gatit impecabil, cu un sos si garnitura de zile mari) http://en.mutterhoppe.de
* pe seara, ne-am plimbat cu tramvaiul 17 pana la capat si inapoi (are un traseu luuung ...)

Attached Files


Edited by sdrc, 20 April 2016 - 14:18.


#85
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,855
  • Înscris: 04.07.2010

View Postsdrc, on 20 aprilie 2016 - 14:12, said:

... Galeria de pictura din Berlin adaposteste o colectie impresionanta de creatii ale marilor maestri ...

Nu mă pot abţine, dar intervin din nou, întrucât se pare că avem multe păreri asemănătoare. De exemplu, şi mie îmi plac lucrările lui Vermeer mai mult decât ale lui Rembrandt, am mai spus asta şi când discutam cu @patraulea100 - vezi la paginile 2 - 3 ale topicului.
De aceea mi-ar plăcea să ne tutuim, ca să mă simt şi eu mai tânăr. Ok ?

În altă ordine de idei, nu prea înţeleg cum ai urcat pozele, nu pot fi vizualizate. Eu pun poze intrînd pe "More Reply Options", apoi urc o poză apăsînd butonul "Choose Files...", aleg jpg-ul din computeru' meu şi dau dublu-click-stânga. Apoi reiau procesul pentru alte poze pornind tot cu "Choose Files...". În felul acesta pozele se vizualizează foarte uşor, de exemplu uită-te la acest post şi la acest post.
Pozele pot fi inserate şi în text, apăsînd în dreptul pozei respective butonul "Add to post", după ce în prealabil ai pus cursorul în locul unde vrei să inserezi poza.

Scuze, nu te mai întrerup, aştept cuminte continuarea şi pozele.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 20 April 2016 - 18:32.


#86
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
In regula, ne putem tutui; eu sunt Daniel ...
De aia e forum, ca sa ne intrerupem si sa exprimam opinii, de comun acord sau in contradictoriu; nu tin deloc sa am un spatiu contiguu de mesaje.
Asa este, e ceva in neregula cu pozele, nici eu nu pot vedea pozele la dimensiune maxima, doar ca "thumbnails". Dupa ce am postat, mi-am amintit de promisiunea legata de poze si am editat mesajul, inclusiv prin mecanismul de atasare poze, una cate una ...
Tin minte de acum incolo si pun totul de la bun inceput.
Numai bine tuturor !

#87
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Ziua 5 :

Din dorinta de diversificare, ne-a venit idea de a "da o fuga" prin vecini si asa am ajuns la varianta Szczecin. Cand am consultat site-ul DB (https://www.bahn.de, excelent ca intotdeauna, l-am folosit de multe ori inclusiv pentru rute din RO), am constatat ca exista o oferta de nerefuzat - Berlin-Brandenburg Ticket (EUR 29, valabil o zi pentru maximum 5 persoane calatorind impreuna, numar nelimitat de calatorii in Berlin, in tot land-ul Brandenburg + cateva extensii spre Saxonia, dar si spre Pomerania si mai departe in Polonia pana la Szczecin, inclusiv transportul in comun in Szczecin).
Ei bine, polonezii astia au fost tare destepti : au alcatuit un traseu cu 42 de obiective turistice (dintre care jumatate chiar merita vazute), au editat o harta trilingva cu traseul respectiv si au marcat cu o dunga rosie pavajul, astfel incat orice vazator sa il poata urma ! Simplu si eficient : mergi dupa dunga rosie si cand ajungi la unul din obiective gasesti un cerc (tot rosu) cu nr. de ordine, apoi deschizi harta si citesti explicatiile; cladirile au si ele cate o placuta cu respectivele detalii (tot trilingve). http://www.szczecin....city_trail.html

* Berlin Hbf. - Szczecin Glowny (cu schimbare tren in Angermunde)
* achizitie harta de la Biroul de Turism de langa gara (EUR 1.60, nu am avut 6 zloti)
* traseu cu 42 de obiective (app. 7 km.)
* cateva opriri pe traseu : vizita la Castelul ducilor de Pomerania, promenada Waly Chrobrego, doua parcuri, catedrala arhiepiscopala si biserica Sf. Ioan Botezatorul
* Szczecin Glowny - Angermunde
* plimbare de o ora prin Angermunde
* Angermunde - Berlin Hbf.

Attached Files



#88
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Ziua 6 :

* Neuesmuseum http://www.smb.museu...useum/home.html
  Daca la Luvru toata lumea doreste sa o vada pe Mona Lisa, ei bine la Berlin toata lumea care intra in Neuesmuseum doreste sa vada bustul lui Nefertiti (mutat aici dupa reunificare si rearanjarea colectiilor). Muzeul adaposteste multe alte exponate valoroase, insa fascinatia exercitata de acest bust excelent prezervat este imensa. Adevarul este ca oricat de multe fotografii de inalta rezolutie si imagini la 360 grade as fi vazut inainte, abia in momentul in care m-am aflat la doar cativa cm de cutia de sticla protectoare, am realizat finetea executiei. Fotografiatul este interzis, atat in sala dedicata bustului, cat si in cele doua adiacente; am incercat sa fac poze cu zoom de la mare distanta (urmeaza alte 3 sali in linie dreapta), insa stabilizatorul de imagine nu e grozav, iar cerber-ul de serviciu s-a interpus imediat ce m-a vazut ... pe scurt, nu am poze cu Nefertiti. Pe langa antichitatile egiptene (sarcofage, mumii, statui, papirusuri etc.), exista mai multe sali care prezinta cronologic evolutia uneltelor, armelor, podoabelor din spatiul european. Am remarcat si o copie a faimoaselor "Porti ale paradisului" aferente Baptisteriului din Florenta (de fapt si acolo trebuie sa mergi in Muzeul Domului ca sa vezi originalul).
* Deutsches Technikmuseum http://www.sdtb.de
  Intr-o tara de ingineri, un muzeu tehnic nu poate fi decat spectaculos. Deutsches Technikmuseum din Berlin satisface pe deplin toate cerintele si impresioneaza vizitatorii, indiferent de profesie, varsta sau sex (nu imi pot imagina o persoana care sa spuna categoric ca nu i-a placut). Varietatea exponatelor este fantastica, iar prezentarea este la inaltime. Pentru un pasionat de trenuri, sectiunea feroviara este de vis ...
* Science Center Spectrum
  Intr-o cladire separata de muzeul tehnic propriu-zis, acest Science Center este expresia pura a interactivitatii : sute de experimente care ajuta la sedimentarea cunostintelor de mecanica, electricitate, magnetism, dinamica fluidelor, optica etc. Poti sa asimilezi oricata teorie, pana nu pui mana ...
  Inutil sa mai spun ce sentiment cumplit te incearca cand vrei sa faci o cat de mica paralela cu Muzeul National Tehnic D. Leonida ... pacat de exponate, daca nu sunt insotite de nici cea mai mica forma de interactivitate sau prezentare multimedia ... nu mai vorbesc de faptul ca pila Karpen nu este expusa "din ratiuni de securitate" ... chiar acum m-am uitat pe site-ul oficial ... "noutatile" sunt din ianuarie 2015 ...
* Gedächtniskirche
* plimbare pe Ku'damm

Attached Files



#89
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Ziua 7 :

* Berlin Hbf. - Potsdam Hbf. (am preferat varianta rapida cu RB, mai ales ca sunt lucrari pe linia lui S7 si trebuie schimbat cu autobuz)
* Potsdam :
  - Sans-Souci : acum 28 de ani cand am fost prima data, mi s-a parut superb (visasem de multe ori sa vad palatul ilustrat in cartea de istorie, parca vad ... pagina din stanga, fotografia de jos); dupa ce am vazut alte zeci de palate, acesta apare oarecum mic si prafuit - a nu se intelege ca nu e interesant, dar realmente starea peretilor / oglinzilor / mobilierului / stucaturilor reflecta un grad inalt de degradare ... a nu se compara cu Versailles (si aici exista urme clare de degradare, insa are cu totul alta maretie)
  - Neues Palais : dintre toate atractiile din Potsdam, Palatul cel Nou mi se pare de departe cel mai spectaculos; Sala de Marmura si "Grota" arata magnific http://www.spsg.de/s...t/neues-palais/
* Legoland Discovery Centre (la cererea copilului)  https://www.legoland...re.de/berlin/en
  - e un loc de joaca ceva mai elaborat, cu un mic traseu cu masinute pe sine + workshop-uri + cinema 4D + acces la diferite tipuri de "caramizi", dar nu se compara cu un parc tematic Lego (am fost acum cativa ani la Windsor)
* plimbare prelungita cu tramvaiul 68 (de la Schloss Kopenick pana la Alt-Schmockwitz) http://www.secretcit...lake-trip.shtml
  - este un traseu lung si extrem de interesant, lacul in stanga si padurea in dreapta ...

Voi reveni cu poze.

#90
sdrc

sdrc

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 746
  • Înscris: 28.05.2008
Iata asadar poze de la Potsdam :

Attached Files



Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate