Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Curiosity - urmatorul rover martian

- - - - -
  • Please log in to reply
168 replies to this topic

#145
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
S-au facut testari, faptul ca nu au fost aratate publicului nu este foarte relevant.
Voi reveni mai tarziu.

Edited by Rosebud09, 12 December 2012 - 16:56.


#146
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,552
  • Înscris: 02.10.2009
Sistemul cu “macara” utilizat din motive explicate mai demult nu reprezinta ceva deosebit, afara de faptul ca a fost folosit pentru prima oara (se pare ca si ultima, cel putin pentru vreo 15 ani incolo).  Logica utilizarii si metoda adoptate sunt simple si clare. Dat fiind ca implica totusi cateva mecanisme care trebuie sa functioneze perfect reprezinta o complicatie si risc un suplimentare. Fiti siguri ca fiecare element a fost verificat si testat separat.
Spre deosebire de  vremea “primilor pasi pe Luna”, astazi exista metode de testare si simulare mult mai perfectionate, folosind tehnica de calcul si programe specializate. Este exact ceea ce se face de fapt, la toate capitolele care pot fi simulate pe calculator.
Realizarea unor teste fizice pentru actualul MSL ar fi reprezentat o incercare aproape imposibila si in orce caz cu rezultate mai putin precise decat ce se poate obtine prin simulari.
Sunt cel putin doua lucruri esentiale legate de fizica si al treilea legat de om.
Primele doua: acceleratia gravitationala mult mai mica si atmosfera foarte rarefiata. Un sistem mecanic care ar reproduce secventa finala de coborare si asezare pe sol trebuie (la prima vedere!) sa fie cu 62% mai “usor”, toate elementele avand alte dimensiuni si mase (exista o lege a simularilor), inclusiv forta retro-rachetelor trebuie adaptata, etc. In acest caz e deja vorba de alt obiect zburator, nu ceea ce va fi trimis in misiune, iar testarea este practic fara obiect: s-ar testa doar principiul de functionare, ceea ce nu mai e nevoie. In plus, in dinamica coborarii nu poti avea dacat acceleratia graviationala terestra, orice ai face. De aceea ideea a cazut de la inceput (asta nu inseamna ca anumite subansamble nu au fost intensiv testate, chiar in zbor).
Influenta densitatii foarte scazute a atmosferei poate fi doar simulata, nu ai unde sa obtii acel vid partial pe o distanta/volum asa de mari. Parasuta reala a fost testata in anumite conditii (corespunzatoare RhoV2  real) dar nu se poate construi o incinta de dimensiuni corespunzatoare in interiorul careia sa fie 0.01 din presiunea atmosferica terestra.
Dat fiind viteza relativ mare de coborare prevazuta, influenta aerodinamicii nu poate fi neglijata si din nou, programele de simulare sunt mai precise.
Se apre ca existat totusi un “drop-off” test pentru care s-a folosit o automacara obisnuita (din cele care se folosesc in constructii), care sustinea un mecanism de desfasurare a corzilor de pe tambur, asemanator cu acela de pe “macaraua” MSL iar o macheta 1:1 a roverului a fost pesemne trantita de pamant cu viteze adaptate situatiei. Nu s-a postat un film explicit, doar un film (mut) facut la sedinta de analiza premergatoare unuia din teste.

Al treilea factor, cel legat de om. Misiunea MSL nu a fost “man-rated”, ceea ce elimina automat foarte multe testari suplimentare (nu mai vorbesc de complicatii constructive) si comparatia cu testele facute cu LEM ul lunar.
In orice caz, nu exista nici un motiv pentru care NASA sa fi publicat informatii despre testari, asta e ceva facultativ si la alegerea companiilor care au construit jucaria. Conteaza rezultatul final, care e urmarea muncii unui numar foarte mare de oameni, persoane obisnuite, nicidecum a unui grup retrans de sarlatani inchis intr-o camera cu ecrane ca in filmele pentru tampiti pe care unii le-au vizionat in timpul orelor de scoala.

#147
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007
Si pentru ca se discuta despre ce curata panourile solare de nisip:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/60RMYwoIH9k?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
E destul de evident ca avand o atmosfera cu mult mai rarefiata ca cea a pamantului nu putem vorbi despre vant in felul in care il cunoastem aici pe pamant.
[ http://science.nasa.gov/media/medialibrary/2001/10/11/ast11oct_2_resources/0131w_strip.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Ceea ce se observa pe Marte, furtuni de nisip ce acopera intreaga planeta, are cu siguranta alte cauze decat cele de pe pamant si sunt cu mult mai puternice. Avand in vedere explicatia din video, aceea ca particulele electrice din vantul solar patrund mult mai adanc in atmosfera martiana ele pot declansa aceste puternice furtuni de natura electrica.

#148
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,986
  • Înscris: 15.04.2010
Dacă ar fi aşa cum spui, ar trebui să fie tot timpul furtună pe Marte. Vântul solar este alcătuit din particule ionizate, atât cu sarcină pozitivă cât şi negativă. În ansamblu acest vânt poate fi
considerat neutru din punct de vedere electric. Fenomene de polarizare nu pot apărea ca în cazul Pământului deoarece Marte nu are câmp magnetic, deci particulele nu sunt deviate
diferenţiat în funcţie de polaritate. De asemenea, intensitatea vântului solar la nivelul lui Marte este mai mic decât în cazul Pământului, el scăzând proporţional cu pătratul distanţei faţă de
sursă. În linii mari, după părerea mea, vântul solar are un rol minor în dinamica furunilor de pe Marte.

#149
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 12:28, said:

Si pentru ca se discuta despre ce curata panourile solare de nisip:

E destul de evident ca avand o atmosfera cu mult mai rarefiata ca cea a pamantului nu putem vorbi despre vant in felul in care il cunoastem aici pe pamant.
Ca tot vorbeau aia de mecanica vantului pe Marte.
Interesanta analogia cu bolovanul de 100x mai mare ca pe pamant. In acelasi timp, desi se folosesc de aceasta diferenta, nu-i urmaresc toate consecintele si brodeaza din top aiureli electrice. Nu ca nu se intampla fenomene electrice, dar uita un amanunt esential. Energia termica (de la soare) efectueaza un lucru mecanic intr-o atmosfera de ...100x mai rarefiata. Ceea ce determina vanturi de... 10x mai rapide. (pt. ca energia cinetica e proportionala cu patratul vitezei)
Cum energia e cam de 2.25x mai mica (luam distanta pana la soare ca fiind 1.5x distanta pana la pamant), ne raman vanturi de 4x mai rapide ca pe pamant (in medie). Cum forta cu care impinge obiectele creste cu cubul vitezei, avem o forta de 64x mai mare ca pe pamant (luand in calcul doar viteza). Cum atmosfera pe marte e 1/100 densitate, ne ramane o forta a vantului pe Marte de..............64% din cea de pe pamant.
Adica foarte suficienta pentru dracusori de praf si alte miraruri de acest gen, asemanatoare cu cele de pe pamant. Nu e nevoie de nici o electricitate deosebita.

#150
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View PostSylexMM, on 26 decembrie 2012 - 13:06, said:

Dacã ar fi aºa cum spui, ar trebui sã fie tot timpul furtunã pe Marte. Vântul solar este alcãtuit din particule ionizate, atât cu sarcinã pozitivã cât ºi negativã. În ansamblu acest vânt poate fi
considerat neutru din punct de vedere electric. Fenomene de polarizare nu pot apãrea ca în cazul Pãmântului deoarece Marte nu are câmp magnetic, deci particulele nu sunt deviate
diferenþiat în funcþie de polaritate. De asemenea, intensitatea vântului solar la nivelul lui Marte este mai mic decât în cazul Pãmântului, el scãzând proporþional cu pãtratul distanþei faþã de
sursã. În linii mari, dupã pãrerea mea, vântul solar are un rol minor în dinamica furunilor de pe Marte.
Vantul solar neutru dpdv elecric, asta e tare Posted Image

"The satellites have found evidence of magnetic ropes connecting Earth's upper atmosphere directly to the sun," said David Sibeck, project scientist for the mission at NASA's Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md. "We believe that solar wind particles flow in along these ropes, providing energy for geomagnetic storms and auroras."

"THEMIS encountered its first magnetic rope on May 20," said Sibeck. "It was very large, about as wide as Earth, and located approximately 40,000 miles (70,000 km) above Earth's surface in a region called the magnetopause." The magnetopause is where the solar wind and Earth's magnetic field meet and push against one another like sumo wrestlers locked in combat. There, the rope formed and unraveled in just a few minutes, providing a brief but significant conduit for solar wind energy.
http://www.nasa.gov/...ern_lights.html

Dupa cum a fost observat si in cazul Pamantului energia electrica care ajunge la el de la Soare nu e deloc de desconsiderat. Putem vorbi despre un fenomen asemanator celui de condensator intre pamant si ionosfera astfel aparand descarcarile electrice din timpul furtunilor.
Campul electric masurat in atmosfera pamantului (creste cu 100V cu fiecare metru, deci pe la 200V la nivelul capului Posted Image) nu este un efect ci este o cauza a descarcarilor electrice.

Pe Pamant aceasta energie este astfel degajata treptat. Pe Marte cu o atmosfera mult mai rarefiata aceste descarcari electrice prin furtuni cu fulgere nu au loc, in schimb energia acumulata se degaja dintr-o data, ca si fenomenul de strapungere a unui condensator, astfel fenomenul poate fi resimtit pe intreaga planeta - furtuni masive care acopera intreaga planeta.

Vorbind despre curatarea roverelor de nisip este un fenomen de curatare electrostatica.

View PosttheMisuser, on 26 decembrie 2012 - 14:09, said:

Ca tot vorbeau aia de mecanica vantului pe Marte.
Interesanta analogia cu bolovanul de 100x mai mare ca pe pamant. In acelasi timp, desi se folosesc de aceasta diferenta, nu-i urmaresc toate consecintele si brodeaza din top aiureli electrice. Nu ca nu se intampla fenomene electrice, dar uita un amanunt esential. Energia termica (de la soare) efectueaza un lucru mecanic intr-o atmosfera de ...100x mai rarefiata. Ceea ce determina vanturi de... 10x mai rapide. (pt. ca energia cinetica e proportionala cu patratul vitezei)
Cum energia e cam de 2.25x mai mica (luam distanta pana la soare ca fiind 1.5x distanta pana la pamant), ne raman vanturi de 4x mai rapide ca pe pamant (in medie). Cum forta cu care impinge obiectele creste cu cubul vitezei, avem o forta de 64x mai mare ca pe pamant (luand in calcul doar viteza). Cum atmosfera pe marte e 1/100 densitate, ne ramane o forta a vantului pe Marte de..............64% din cea de pe pamant.
Adica foarte suficienta pentru dracusori de praf si alte miraruri de acest gen, asemanatoare cu cele de pe pamant. Nu e nevoie de nici o electricitate deosebita.
Una este sa faci speculatii matematice, alta e sa le si pui in practica Posted Image Sunt foarte curios cum le aplici formula magica si pentru restul planetelor din sistemul solar, pentru ca daca functioneaza pentru una ar trebui sa mearga si pentru restul, nu? Sa vedem cum ies calculele pentru vanturi de 1500-2000km/h pentru Neptun.
Dar sa ne intoarcem la Marte si sa explici cum in acea atmosfera rarefiata e posibil sa se ridice nisipul de la suprafata solului. Pana chiar la zeci de km in atmosfera unde vorbim aproape de vid.
Pe pamant s-au masurat peste 10.000Volt/metru in cazul dust devils, unul de 100m la baza poate ridica in atmosfera 15 tone de nisip in 30 minute tocmai din cauza campului electric Posted Image E discutabil in fiecare caz in parte ce anume da nastere campului electric, insa ce e cert este ca e vorba despre fenmene electrice.

#151
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 19:41, said:

Una este sa faci speculatii matematice, alta e sa le si pui in practica Posted Image Sunt foarte curios cum le aplici formula magica si pentru restul planetelor din sistemul solar, pentru ca daca functioneaza pentru una ar trebui sa mearga si pentru restul, nu? Sa vedem cum ies calculele pentru vanturi de 1500-2000km/h pentru Neptun.
Calculele alea se aplica la pietroaie cu o pelicula de gaze. Si la asta Pamant si Marte sunt similare.
Plus viteza/efectul observat la suprafata pietroiului.

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 19:41, said:

Dar sa ne intoarcem la Marte si sa explici cum in acea atmosfera rarefiata e posibil sa se ridice nisipul de la suprafata solului. Pana chiar la zeci de km in atmosfera unde vorbim aproape de vid.
Tu vrei explicatii pt. orice altceva, numa' problema in cauza sa o uitam.
Pentru dracusorii de praf pe care i-am vazut in clip, calculele se aplica perfect si exclud complet nevoia de fenomene electrice.

Praf la zeci de km si ce mai zici, imi trebuie mai multe date pt. a ma pronunta. DAR. Daca ar fi un fenomen electric care implica soarele, tre' sa-mi zici de ce s-ar opri la zeci de km. De ce nu paraseste planeta ? Ce-i aia zeci de km pentru o stea si o planeta ? Un mizilic Posted Image

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 19:41, said:

Pe pamant s-au masurat peste 10.000Volt/metru in cazul dust devils, unul de 100m la baza poate ridica in atmosfera 15 tone de nisip in 30 minute tocmai din cauza campului electric Posted Image E discutabil in fiecare caz in parte ce anume da nastere campului electric, insa ce e cert este ca e vorba despre fenmene electrice.
Posibil sa se electrizeze particulele cand bate vantu peste ele. De fapt, chiar ar trebui s-o faca Posted Image
Dar daca descoperi incarcaturi electrostatice acolo asta nu inseamna ca ele au provocat vantul. Si cand dai cu aspiratorul faci cateva mii de volti. Asta nu inseamna ca aduni praful cu tensiunea pe care o poti masura acolo.
Cat despre ce poate ridica o tornada, ma gandesc la ploile cu broaste sau pesti. Pe care-i ia cu tot cu apa, desigur Posted Image Si e doar forta vantului.

#152
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View PosttheMisuser, on 26 decembrie 2012 - 21:03, said:

Calculele alea se aplica la pietroaie cu o pelicula de gaze. Si la asta Pamant si Marte sunt similare.
Plus viteza/efectul observat la suprafata pietroiului.
Normal, pentru vanturile exagerat de puternice de pe planetele gazoase mult prea departe de cuptor trebuie sa inventam alte surse de caldura care sa le genereze Posted Image Ca doar altceva nu se poate concepe decat miscare datorata unei incalziri neuniforme.

View PosttheMisuser, on 26 decembrie 2012 - 21:03, said:

Tu vrei explicatii pt. orice altceva, numa' problema in cauza sa o uitam.
Pentru dracusorii de praf pe care i-am vazut in clip, calculele se aplica perfect si exclud complet nevoia de fenomene electrice.

Praf la zeci de km si ce mai zici, imi trebuie mai multe date pt. a ma pronunta. DAR. Daca ar fi un fenomen electric care implica soarele, tre' sa-mi zici de ce s-ar opri la zeci de km. De ce nu paraseste planeta ? Ce-i aia zeci de km pentru o stea si o planeta ? Un mizilic Posted Image

Legat de calculele la care te referi confunzi doua lucruri distincte. Una este vantul de care spuneai, alta este ca acel vant sa fie in stare sa ridice nisipul de la suprafata solului si mai ales pana la altitudini atat de mari luand in considerare densitatea atmosferica mica, nu poti decat prin fenomene electrice sa realizezi acest lucru.

Nu vad de ce ar trebui sa paraseasca planeta daca este vorba despre fenomene locale planetei. Dadeam exemplul cu condensatorul, diferenta de potential este intre atmosfera lui Marte si planeta in sine, ca sursa de energie este in alta parte aia e alta treaba.
Totusi pentru ca ai mentionat acest lucru e posibil ca intr-un trecut nu prea indepartat sa se fi intamplat acest lucru daca iei in considedare felul in care arate polii planetei si diferenta 5-10 km intre partea de sud si nord a planetei, am mentionat aceste aspecte deja aici

View PosttheMisuser, on 26 decembrie 2012 - 21:03, said:

Posibil sa se electrizeze particulele cand bate vantu peste ele. De fapt, chiar ar trebui s-o faca Posted Image
Dar daca descoperi incarcaturi electrostatice acolo asta nu inseamna ca ele au provocat vantul. Si cand dai cu aspiratorul faci cateva mii de volti. Asta nu inseamna ca aduni praful cu tensiunea pe care o poti masura acolo.
Cat despre ce poate ridica o tornada, ma gandesc la ploile cu broaste sau pesti. Pe care-i ia cu tot cu apa, desigur Posted Image Si e doar forta vantului.
Sunt sigur ca mai avem mult de invatat chiar si despre fenomenele meteorologice de pe planeta noastra. Eu nu as baga mana in foc ca lucrurile sunt atat de simple precum par.
Iar exemplul cu aspiratorul e concludent. Ai o sursa de energie din afara care este pusa intr-un sistem, actioneaza un motor care la randul lui declanseaza o serie de fenomene. Sursa de energie poate fi si de natura calorica dar si de natura electrica. Difera de la caz la caz, dar poti fi sigur ca fenomenele electrice acompaniaza ambele cazuri. Doar recent au descoperit satelitii Themis imensele furtuni electrice care sunt in atmosfera superioara a pamantului. Mai avem multe de invatat inainte de a spune ca stim exact ce se intampla, iar a elimina fenomenele electrice ca si posibila cauza e ignoranta sau necunoastere. Si cum trece timpul incepe sa fie tot mai putina necunoasterea.

Cand vezi planeta intreaga cuprinsa de furtuni puternice care iau materia de pe planeta si o ridica mult in atmosfera sunt destul de sigur este de natura electrica, am dat explicatia pe scurt in postul anterior. Iar daca se opreste dupa cateva zile e inca o confirmare, daca era vorba doar despre un fenomen termic nu se mai oprea deloc mai ales ca crescut si temperatura atmosferei.
Ei, daca se descarca condensatorul mai asteptam putin pana se incarca si porneste din nou jucaria Posted Image

#153
SylexMM

SylexMM

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,986
  • Înscris: 15.04.2010

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 19:41, said:

Vantul solar neutru dpdv elecric, asta e tare Posted Image

Foarte tare, aşa-i? Când am spus, per ansamblu, tu ce ai înţeles? După părerea ta, vântul solar este un flux de particule încărcate electric doar cu sarcină pozitivă, sau negativă?
După părerea mea, şi nu numai, ambele. De aceea, per ansamblu, este neutru. Disocierea are loc în câmp magnetic, ca cel terestru de exemplu. Ce câmp magnetic are Marte?
Poate el crea disocierea pe care ţi-o doreşti cu atâta ardoare doar pentru a susţine o ipoteză cam trasă de păr?

#154
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View PostSylexMM, on 26 decembrie 2012 - 23:21, said:

Foarte tare, aºa-i? Când am spus, per ansamblu, tu ce ai înþeles? Dupã pãrerea ta, vântul solar este un flux de particule încãrcate electric doar cu sarcinã pozitivã, sau negativã?
Dupã pãrerea mea, ºi nu numai, ambele. De aceea, per ansamblu, este neutru. Disocierea are loc în câmp magnetic, ca cel terestru de exemplu. Ce câmp magnetic are Marte?
Poate el crea disocierea pe care þi-o doreºti cu atâta ardoare doar pentru a susþine o ipotezã cam trasã de pãr?
Da, Marte are camp magnetic sau mai bine zis ramasitele unui camp magnetic. A fost observat chiar si fenomenul aurorei boreale pe Marte Posted Image
Termenul de neutru electric e impropriu avand in vedere ca el interactioneaza cu corpurile din sistemul solar producand efecte vizibile la nivelul planetelor si generand efectul de cometa pentru corpuri care se deplaseaza pe o orbita excentrica. De asemenea el delimiteaza zona de influenta electrica a soarelui, el oprindu-se brusc unde aceasta se termina (la fel cum si noi acceleram particule in camp electric la fel se intampla si cu vantul solar in campul electric al soarelui)

#155
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 23:10, said:

Cand vezi planeta intreaga cuprinsa de furtuni puternice care iau materia de pe planeta si o ridica mult in atmosfera sunt destul de sigur este de natura electrica, am dat explicatia pe scurt in postul anterior.
Eu sunt destul de sigur ca este de natura termica :) Ti-am spus, in general pe Marte vantul se simte aproape ca pe Pamant. (as plusa si as zice ca se simte chiar mai tare pentru ca in lipsa vegetatiei ai frecarea mai mica cu solul si atunci vantul prinde viteza si mai mare => se simte mai tare decat cei 64% dati de sistemul termodinamic).

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 23:10, said:

Iar daca se opreste dupa cateva zile e inca o confirmare, daca era vorba doar despre un fenomen termic nu se mai oprea deloc mai ales ca crescut si temperatura atmosferei.
Ei, daca se descarca condensatorul mai asteptam putin pana se incarca si porneste din nou jucaria Posted Image
Pai dupa ce se ridica praful, solul se raceste si se echilibreaza termic suprafata planetei asa ca dispar motivele pentru vant.



Dar hai sa te intreb : Cum vezi tu incarcarea asta electrica a condensatorului ?
Cine unde cum cu sarcinile & stuff ?


(dupa mine, fiecare afirmatie a sustinatorilor universului electric potrivestre ca nuca-n perete electricitatea in peisaj; totusi, inca sunt dispus sa mai aud una alta.. :))

ps - nu-ti faci tu un topic cu universul electric ?

#156
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View PosttheMisuser, on 27 decembrie 2012 - 00:07, said:

Eu sunt destul de sigur ca este de natura termica Posted Image Ti-am spus, in general pe Marte vantul se simte aproape ca pe Pamant. (as plusa si as zice ca se simte chiar mai tare pentru ca in lipsa vegetatiei ai frecarea mai mica cu solul si atunci vantul prinde viteza si mai mare => se simte mai tare decat cei 64% dati de sistemul termodinamic).

Pai dupa ce se ridica praful, solul se raceste si se echilibreaza termic suprafata planetei asa ca dispar motivele pentru vant.

Dar hai sa te intreb : Cum vezi tu incarcarea asta electrica a condensatorului ?
Cine unde cum cu sarcinile & stuff ?

(dupa mine, fiecare afirmatie a sustinatorilor universului electric potrivestre ca nuca-n perete electricitatea in peisaj; totusi, inca sunt dispus sa mai aud una alta.. Posted Image)

Treaba cu condensatorul e o analogie cu ceea ce se intampla pe Pamant si am descris deja pe scurt. Daca voi avea timp ma voi documenta si voi pune mai multe detalii.
Din pacate e foarte usor sa dam cu presupusul - se ridica praful se raceste solul si dispare vantul. Tocmai ca temperatura a crescut cu 40 de grade, daca era vorba de un fenomen termic care a declansat furtuna atunci odata cu cresterea temperaturii furtuna globalba nu s-ar mai fi oprit ci dimpotriva, din cate stiu e un puzzle nerezolvat pentru specialistii in domeniu.

Dupa cum vad eu afirmatiile mainstream se potrivesc ca nuca-n perete Posted Image Iti garantez ca nici acum nu stiu de ce roverele lor functioneaza dupa ani de zile de cand trebuiau sa ramana afra energie. Si astfel de lucruri raman sub tacere si fara raspuns in continuare, apoi trec in ignoranta.

Cei din UE au dat deja raspunsuri foarte bine inchegate la intrebari pe care NASA de exemplu nu au idee ce le-au provocat sau dau niste raspunsuri copilaresti. Ma refer in principal la geologia planetei Marte.

Uite cateva intrebari esentiale care nu isi au raspuns:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/IbsGxrEXvlI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Si uite raspunsuri din partea UE intr-un topic pe care l-am inceput mai demult: http://forum.softped...mene-electrice/
Daca chiar de intereseaza alte pareri dupa cum spui te rog sa-ti spui parerea dupa ce vizionezi aceste video-uri.

View PosttheMisuser, on 27 decembrie 2012 - 00:07, said:

ps - nu-ti faci tu un topic cu universul electric ?
Am inceput cateva topicuri sa vad daca cineva e interesat de una alta, dar a fost tacere mare... Posted Image Eg. e chiar cel de mai sus. Asa, un topic general nu prea are sens, e prea vast si nu am timp sa-l duc nici nu ma consider un expert in domeniu, mai degraba invit lumea la cugetare proprie sa nu ia lucrurile de-a gata fara a le judeca ei insisi intai. Lumea nu prea cunoaste fenomenele electrice asociate plasmei, descarcare electrice in plasma, conceptul de double layer, plasma instabilities, curenti birkeland, etc si astfel nu vor intelege fenomenele la care ma refer. Din pacate cercetatorii in astrofizica sunt slab pregatiti in aceasta privinta; cei care au dezvoltat conceptele cheie ala teoriei universului electric sunt deseori cercetatori recunoscuti mondial in aceste domenii, ei recunoscand in fenomenele din spatiu cele pe care le studiau in laborator.
Cine e interesat va gasi destule resurse pe net. Cine stie, poate odata ma voi incumeta...

#157
NASTYPRIMUL

NASTYPRIMUL

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,605
  • Înscris: 20.09.2008
Sint probleme de specialitate stricta.
Astfel de domenii daca nu sint cunoscute, se pot si pierde daca nu apar aplicatii si nu sint folosite in domenii mai largi. Sau daca sint domenii f inguste, nu strica o prezentare  alor.
Cum a fost cu laserii. Sau alte tehnici.
Ma refer la fizica plasmei.
Si nu ai cum sa fii interesat de un domeniu, ce se desfasoara doar in laboratoare.
Nu ar strica in viitor, chiar o specialitate de prezentare a unor principii sau tehnici f putin cunoscute.
Efectul ar fi....o explozie a tehnicii si aplicatii venite de la oameni ce pina acum erau tinuti in afara tehnicii, si care au....mintea libera.

#158
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postghendi, on 27 decembrie 2012 - 00:53, said:

Treaba cu condensatorul e o analogie cu ceea ce se intampla pe Pamant si am descris deja pe scurt. Daca voi avea timp ma voi documenta si voi pune mai multe detalii.
Pai ia un aspect si urmareste-l pana ii dai sau nu un raspuns. Ca de pilda acesta cu condensatorul.
Altfel, cazi sub incidenta propriilor tale afirmatii cu "datul cu presupusul" si "luat lucurile de-a gata fara a le judeca".

Partea cu furtuna care "se incalzeste" da-mi un link ceva. Sa vad si eu CE se incalzeste si CAND. Ca e posibil ca zonele reci sa se incalzeasca de la gazele/particulele venite din partea calda de pilda.

Pe scurt, ca vreau sa ma culc, RI GU RO ZI TA TE .

#159
asterix1

asterix1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,357
  • Înscris: 21.09.2010

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 19:41, said:

...................
Vorbind despre curatarea roverelor de nisip este un fenomen de curatare electrostatica.

Dar sa ne intoarcem la Marte si sa explici cum in acea atmosfera rarefiata e posibil sa se ridice nisipul de la suprafata solului. Pana chiar la zeci de km in atmosfera unde vorbim aproape de vid.

Explicatia este foarte simpla si tine de tipul de sol.
Solul martian este format doar din roci si regolit.
Regolitul martian are diametrul mai mic de 30 µm in diametru.

Quote

Martian dust generally connotes even finer materials than Martian soil, the fraction which is less than 30 micrometres in diameter.
...........................
The Martian atmospheric dust particles are generally 3 µm in diameter.It is important to note that while the atmosphere of Mars is thinner, Mars also has a lower gravitational acceleration, so the size of particles that will remain in suspension cannot be estimated with atmospheric thickness alone. Electrostatic and van der Waals forces acting among fine particles introduce additional complexities to calculations. Rigorous modeling of all relevant variables suggests that 3 µm diameter particles can remain in suspension indefinitely at most wind speeds, while particles as large as 20 µm diameter can enter suspension from rest at surface wind turbulence as low as 2 ms−1 or remain in suspension at 0.8 ms−1

http://en.wikipedia....ki/Martian_soil
Incerc niste calcule ca sa vezi de ce este posibil.
Vm=rad ord2((2*m*gm)/(c*s*ro))=rad ord2((2*3,5*10-11*3,7)/(0,3*706*10-12*0,0125))=9,9m/s-viteza minima de antrenare
Unde:
m=(4*pi*r3/3)*dens=((4*3,14*(15*10-6)3)/3)*2,5=3,5*10-14t=3,5*10-11kg-masa particulei
d=30*10-6m-diametrul particulei considerate sferice
dens=2,5kg/dm3-densitatea medie a regolitului
gm=3,7m/s2-acceleratia gravitationala a lui Marte
c=0,3-coeficientul aerodinamic
s=pi*d2/4=3,14*(30*10-6)2/4=706*10-12m2-aria transversala
ro=0,0125kg/m3-densitatea atmosferei lui Marte la nivelul solului.
Calculul considera forma particulelor ca fiind sferica.In realitate particulele au forme neregulate ceea ce face ca suprafata si coeficientul aerodinamic sa fie mai mare(deci vantul poate avea o viteza mai mica decat cea calculata).
Dupa cum vezi o particula cu diametrul de 30µm are nevoie de un vant de numai 9,9m/s pentru a fi desprinsa de la sol.
Dar cum pe Marte majoritatea particlulelor au un diametru mai mic de 30µm un vant mai puternic poate antrena la mari inaltimi regolitul.
Viteza maxima a vantului inregistrat pe Marte este de 400km/h.
Pe Pamant ploile si umiditatea antreneaza rapid particulele fine din atmosfera.
Ele ajung in rauri si de aici sunt depuse prin sedimentare in zonele de varsare.Pe Marte acest lucru nu este posibil.

View Postghendi, on 26 decembrie 2012 - 23:10, said:

Legat de calculele la care te referi confunzi doua lucruri distincte. Una este vantul de care spuneai, alta este ca acel vant sa fie in stare sa ridice nisipul de la suprafata solului si mai ales pana la altitudini atat de mari luand in considerare densitatea atmosferica mica, nu poti decat prin fenomene electrice sa realizezi acest lucru.
Explicatia este mai sus si tine de structura f.fina a solului martian.

Edited by asterix1, 27 December 2012 - 03:01.


#160
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View Postasterix1, on 27 decembrie 2012 - 02:57, said:

Explicatia este mai sus si tine de structura f.fina a solului martian.
Mersi pt calcule.
Asta demonstreaza ca vantul de pe Marte poate ridica o particula de praf.
Un dust devil prin natura lui electrica poate antrena o masa de nisip mult mai mare decat ar putea o rafala de vant.
In orice caz nu se poate discuta despre acest fenomen fara a lua in considerare partea electrica.

Dust particles become electrified in dust devils, when they rub against each other as they are carried by the winds, transferring positive and negative electric charge the same way you build up static electricity if you shuffle across a carpet. Scientists thought there would not be a high-voltage, large-scale electric field in dust devils, because negatively charged particles would be evenly mixed with positively charged particles, so the overall electric charge in the dust devil would be in balance.
However, the team's observations indicate smaller particles become negatively charged, while larger particles become positively charged. Dust devil winds carry the small, negatively charged particles high into the air, while the heavier, positively charged particles remain near the base of the dust devil. This separation of charges produces the large-scale electric field, like the positive and negative terminals on a battery. Since the electrified particles are in motion, and a magnetic field is just the result of moving electric charges, the dust devil also generates a magnetic field.
If martian dust grains have a variety of sizes and compositions, dust devils on Mars should become electrified the same way as their particles rub against each other, according to the team. Martian dust storms, which can cover the entire planet, are also expected to be strong generators of electric fields. The team hopes to measure a large dust storm on Earth and have instruments to detect atmospheric electric and magnetic fields on future Mars landers.
http://www.nasa.gov/home/hqnews/2004/apr/HQ_04131_mars_dust.html

Mie-mi suna a fi descrierea unui motoras electric Posted Image
Ce vreau eu sa scot in evidenta este faptul ca fenomenele de gen dust devils sunt electrice in natura lor. Suntem destul de departe de dust devils de pe Marte ca sa observam exact ce se intampla mai ales ca au sute de metri latime si cativa km inaltime, deci cam greu sa demosntrezi ca face in esenta ceea ce face un fulger pe pamant, doar ca descarcarea nu este lenta si focusata. La fel cum nici tornadele de pe pamant nu sunt usor de studiat. Apropo, am gasit o lucrare interesanta despre tornade care examineaza diferite teorii care vad tornadele ca fiind de natura electrica Observations on the Electromagnetic Nature of Tornadic Supercell Thunderstorms

Pentru cei interesati de modelul UE al acestui fenomen puteti citi acest articol, ce-i drept mai vechi: http://www.holoscien...ic-dust-devils/

Edited by ghendi, 28 December 2012 - 13:04.


#161
theMisuser

theMisuser

    Cetatean European.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,104
  • Înscris: 25.02.2007

View Postghendi, on 28 decembrie 2012 - 13:01, said:

Am citit (in diagonala) teoriile de acolo. Imi face aceeasi impresie ca restul teoriilor din Universul Electric.

Niste oameni, onesti in impresiile lor, incep sa creada ca toate in univers se intampla pe motive electrice.
Ei ajung sa aiba aceasta impresie dupa ce in lumea noastra umana, majoritatea dispozitivelor (inventate de noi) au la baza.. electricitatea.

E un model interesant de gandire care apare : Nu stii de ce exact si precis se intampla X ? Exista o posibilitate sa fie rezolvata cu.. electricitate Posted Image
Si incep ei sa puna campuri, sarcini, conductori izolatori etc pana cand IMAGINEAZA un aparat electric care ar putea efectua intamplarea X Posted Image

Imaginarea acestor dispozitive electrice mi se pare geniala la ei. Un aparat de furtuna, un aparat de dracusori de praf, un aparat de sapat santuri/gropi si tot asa.
Nu cred sa rezolve ei misterele universului dar cred ca intr-o suma de ani, vreun aparat imaginat de ei s-ar putea lansa comercial. (sa zicem un bec de la polul nord la polul sud al planetei Posted Image)

Edited by theMisuser, 28 December 2012 - 14:52.


#162
ghendi

ghendi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 155
  • Înscris: 25.09.2007

View PosttheMisuser, on 28 decembrie 2012 - 14:49, said:

Am citit (in diagonala) teoriile de acolo. Imi face aceeasi impresie ca restul teoriilor din Universul Electric.

Niste oameni, onesti in impresiile lor, incep sa creada ca toate in univers se intampla pe motive electrice.
Ei ajung sa aiba aceasta impresie dupa ce in lumea noastra umana, majoritatea dispozitivelor (inventate de noi) au la baza.. electricitatea.
Un citit in diagonala deja denota seriozitatea acordata din start unui subiect. Nu ai cum sa inveti sau sa accepti ceva nou daca ai o parere preconceputa.

View PosttheMisuser, on 28 decembrie 2012 - 14:49, said:

E un model interesant de gandire care apare : Nu stii de ce exact si precis se intampla X ? Exista o posibilitate sa fie rezolvata cu.. electricitate Posted Image
Si incep ei sa puna campuri, sarcini, conductori izolatori etc pana cand IMAGINEAZA un aparat electric care ar putea efectua intamplarea X Posted Image

Imaginarea acestor dispozitive electrice mi se pare geniala la ei. Un aparat de furtuna, un aparat de dracusori de praf, un aparat de sapat santuri/gropi si tot asa.
Nu cred sa rezolve ei misterele universului dar cred ca intr-o suma de ani, vreun aparat imaginat de ei s-ar putea lansa comercial. (sa zicem un bec de la polul nord la polul sud al planetei Posted Image)
Daca citesti in diagonala nu vei vedea pe ce anume se bazeaza un model ci doar interpretezi rezultatele lui prin prisma a ceea ce cunosti deja.
Ceea ce fac ei sunt analogii. Intre fenomene cunoscute deja si fenomene observate in natura. Pe care nu le puteam intelege pana nu s-au inteles fenomenele electrice, de exemplu cum se comporta un gaz ionizat care este cu totul altceva decat un simplu gaz. Atata timp cat nu vei cunoaste macar fenomene specifice unui gaz ionizat, modul in care se organizeaza, descarcarile electrice si tipul acestora intr-un gaz ionizat, conceptul de separare a sarcinilor, organizarea filamentara, double layer, etc. sau alte concepte folosite in universul electric nici nu vei putea intelege despre ce vorbesc oamenii aia acolo.

Modul tau de a vedea lucrurile in cel mai bun caz e ca si cum ai privi un aspirator in functiune si ai observa ca aerul intra pe o parte si iese pe alta, formeaza vortexuri inauntrul lui, misca elicea / motorul si prin asta genereaza si niscaiva fenomene electrice.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate