Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

NU trage d-le Semaca... sunt EU .. Romtelecom

- - - - -
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#1
Monitoxus

Monitoxus

    Back!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,184
  • Înscris: 26.11.2001
Inainte de a injura RTC si de a pune bazele a inca 5 site-uri anti RTC, va sfatuiesc sa stam putin stramb si sa judecam drept !

DE CE a marit RTC tarifele la Internet de doua ori ? Aceasta esre ntrebarea la care vom incerca sa cautam un raspuns...

Dupa cum se stie, de la 1 Ianuarie 2003 , piata de Telecomunicatii se va liberaliza ! Aceasta miscare era (si inca mai este) asteptata ca o izbavire de catre marea masa a celor ce folosesc dial-up-ul !

Dar.. va veni oare MESSIA dupa 1 Ian ?!?! Aici este problema...

Aceasta "liberalizare" "izbavire de cel mare si negru" "de grecii asupritori" din pacate pica cum nu se poate mai rau pentru marea masa de "lacuste" ce se napustesc dupa ora 22 pe reteaua RTC !

De ce ? Pentru ca... se pare.. nimeni nu are forta financiara se se bata de la egal la egal cu RTC pe o piata LIBERA (asa cu ne-am dorit) si deci RTC va putea sa fixeze lejer preturile corecte din punct de vedere al unui manager ce doreste profit !

Adica de ce RTC ar sta in continuare cu preturi amarate in LEI atat timp cat operatorii GSM se tot falesc peste tot ca ei faca "bussines" si nu "afaceri"  si practica preturi IMENSE la convorbirile fara fir ?!? Preturi ce s-a dovedit ca de multe ori sunt umflate cu pompa si NEJUSTIFICATE !

Pai daca luam cel mai recent exemplu, ZAPP .. care se tot lauda peste tot ca ei "kick ass la toti " cu Internet de 15 ori mai rapid la DOAR 2c/minut.. de ce pe o piata libera RTC sa nu urce si ei "ceva mai jos" de cei 2c ?!? :D Cine ar putea sa opreasca acest lucru ?!

Well... ISP-istii CU BANI ! TOT acei ISP-isti care de 10 ani FURA bani de la populatie practicand niste preturi GIGANTICE comparativ cu tampenia aia de UE la care tindem toti !

Din pacate, ISP-istii au mai pus un M in fata la UE  .. ca asa sta bine Romanului ! So.. va amintiti cand un abonament dial-up era peste 20-30 USD ?!?! UNDE SUNT ACEI BANI ?!?! DE CE ISP-istii nu au bani acum ?

De ce la propunerea (CLAR reciproc avantajoasa) a RTC de a mai instala RAS-uri (Remote Acces Server) pentru a fluidiza traficul Internet ei s-au plans ca NU AU BANI ?!?

DE CE la propunerea RTC de a instala un numar VERDE TOT ISP-istii sunt cei ce au ZIS NU ?!? Din aceleasi motive.. NU avem bani :D

Stau si ma intreb.. ce dracu faci ISP-istii Romaniei cu BANII ?!?!
Afara cu 20-30 USD/luna ai o legatura ADSL/CABLU mai mult decat decenta .. la noi pe servicii de 10 ori mai proaste ti se cer de 3-4 ori MAI MULTI bani ! Basca trafic limitat .. si alte tampenii !

Aici nu ma pot abtine sa nu reamintesc de RDS care s-a gasit sa revolutioneze sistemul de comunicatii prin cablu cu cea mai cretina idee pe care am vazut-o vreodata ! TRAFIC NETAXABIL (metropolitan) reprezentat de doar 2-3 servere proprii :D:D:D
Adica restul Internet-ului NU exista ! Veniti la noi ca va dam tot ce va trebuie.. lasati naibii site-urile alea capitaliste .... Veniti si jucati CS .. ca la asta se rezuma net-ul la ei se pare :@

In loc sa scornim tampenii de astea comuniste.. nu ar fi mai simplu sa facem ceva sa fie bine si pentru useri si pentru ISP ?!?!

Revenind la RTC, se pare ca s-a cam "ofticat" pe ceilalti si isi va vedea de treaba .. lucru care se va simti si mai tare in curand !

Si sa nu va aud cu "Statul" , "subventii" ...etc pentru ca.. GATA ! NU mai este monopol.. este o piata LIBERA ! Cererea si oferta primeaza ! Este cerere mare si se pare DOAR RTC este in stare pe moment sa o rezolve.. dar LA PRETURILE LOR !

Si daca nu v-am convins inca .. stati sa vedeti DUPA 1 Ianuarie ;)

Preturile VOR MAI CRESTE .. si nu in lei.. in DOLARI !

Vor creste atat timp cat RTC nu va avea un concurent suficient de potent sa-l faca sa mai scada din pret !

Acuma ati inteles de fapt care este miscarea ? LIBERALIZAREA se pare ca ne va costa mai mult decat MONOPOLUL :D
Cel putin.. in prima faza.. faza care poate dura ani .. ani in care pentru Romani va deveni din ce in ce mai greu sa plateasca o factura din ce in ce mai mare la "banalul" FIX !

FIX-ul va deveni o chestie profitabila pentru RTC si foarte scumpa pentru NOI ! Si la urma urmei.. de ce nu ?

Doar e .. o piata libera !

Parerea mea, este ca ABIA de acum RTC va avea un MONOPOL clar , lipsit fiind de concurenta si LIBER sa stabileasca preturile dupa bunul plac ! Face cineva scandal cand Connex sau Orange maresc tarifele ? E treaba lor...

In final, pentru cei ce nu au avut rabdare sa citeasca tot... INJURATI ISP-istii ! Pentru ca EI sunt de vina.. ei prin impotenta lor financiara si managementul PROST au provocat aceasta criza .. si este DOAR inceputul unei crize !!!!

Ar mai fi aici o rezolvare.. pur Romaneasca :D
RTC sa cada la pace cu guvernantii si sa stabileasca totusi niste tarife REZONABILE .. ofcourse.. contra cost ! RTC nu da si nu va mai da nimic MOKA !

Deci, in cazul in care observati ca politica lor de preturi se schimba brusc.. nu uitati ca 2003 este an PRE electoral ;)
Ofcourse ca TOT noi vom plati o eventuala bunavointa a RTC prin cresterea unor taxe, accize...etc dar macar o vom plati toti .. la comun.. asa cum platim si intretinerea de 100 USD/luna.. asa cum platim curatenia pe strazi care nu exista ... asa cum platim spaga peste tot ... asa cum acoperim tunurile date de taranii ajunsi peste noapte in functii de conducere la care inainte de 90 nici macar cu o doza de heroina nu puteau visa... Asa e la noi.. la Romani ! TOTUL este "la comun" !

Si tot la "comun" plecam si peste granita.. in valuri.. cautand un salariu decent din care sa trimitem celor de acasa bani sa plateasca intretinerea, RTC-ul.. incompetenta guvernul...etc etc etc ....

EXPECT WORSE !

PS: uitati-va bine la oferta Zapp .. aia care o injurati... cu 2C/min.. se poata ca in curand sa devina o oferta BETON :D:D:D

Na.. ca am ajuns sa zic si asta.... :(

#2
Sebastian

Sebastian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,182
  • Înscris: 26.11.2001
O mentiune: RTC NU va mari foarte mult preturile pt ca ar intra in competitie cu mobilele unde chiar e concurenta.Deci se vor mai mari tarifele ,DAR undeva sub cele de la mobile.

#3
kinezu

kinezu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 920
  • Înscris: 28.11.2001

Citat

Stau si ma intreb.. ce dracu faci ISP-istii Romaniei cu BANII ?!?!


De parca nu stii! :)

Ii baga in calculatoarele ..... de acasa!

#4
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
nu shtiu acuma daca iSPishtii sunt cei de fapt care poarta o vina. rtc nu are alternativa in secunda asta pt ca a fost monopol de stat. problema dupa cat o vad eu este insa alta. de fapt rtc trebuia sa piarda monopolul de stat in secunda in care a devenit privat. acolo e marele abuz. atunci cand grecii cumparau rtc, legea privind monopolul asupra comunicatziilor voce pe sarme trebuia sa fie abrogata.

dar daca cadea legea, nu mai lua rtc nici dracu probabil... so acolo a stat ilegalitatea actziunii... iar cei care sh'au incasat comisioanele legate de vanzarea pachetului de actziuni au garantata (fiind la putere) abuzul.

deci, situatzia s'a prezentat intr'un mod foarte strutzocamilos... o companie greaca avand monopol de stat romanesc pe teritoriul romaniei.

de asemenea nu cred ca exista in romania un grup capabil sa ofere in timp scurt (2-3) ani o alternativa viabila. se incerca cu cablishtii dar rezultatele sunt firave shi nicidecum aplicabile transparent sau fara eforturi financiare din partea viitorilor abonatzi.

sa va dau un exemplu.... At&T ofera cablu, telefon shi internet (pe cablu) toate trei, la pachet $113 pe luna. telefonia locala e free, plateshti doar long distance. daca suni pe mobile (local) e tot free.

cablul... jdemii de canale, dracu shtie cate.. cu decoder digital acasa ...motorola sau scientific atlanta

internet cable 3 MBit down 1 Mbit up ... i think....

ce va spun nu e cazul meu, e la un amic care tokmai a renuntzat la vechile dealuri shi a luat pachetul asta.

so asta se intampla intr'o piatza libera.

in romania, ma indoiesc ca asha ceva va fi posibil sa se intample in urmatorii 10 ani.

Monitox: nu cred io ca o sa jinduieshti la oferta Zapp. ea exista doar pe hartie.. linishteshte'te. shtii din proprie initziativa cum merge. shi think... nu sunt aglomeratzi. gandeshte'te ce se va intampla atunci cand vor dubla numarul de useri.. !!!! daca merge cu 3-4kB/s acum sa zici bogdaproste shi sa'tz aduci aminte de ea ca de "vremurile bune"

oricum, rtc daca mai scumpeshte mult se va confrunta cu deconecatari masive. o gramada de lume, in special tinerii aproape ca nu mai au ce face cu "fixul". da daca cineva renuntza la rtc nu inseamna ca merge la Zapp :{)}

C.I.Z.R is alive !!!!

#5
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
De ce a marit RTLC pretzurile? Monitox observa corect: asta este starea pietzei; intr-o piatza, cand cererea e mare shi exista un singur ofertant, pretzul creshte. Iar pentru faptul ca nu s-a-ntamplat cum a zis Dan Nica (o sa umble cainii cu minute in coada in loc de covrigi), Monitox da vina pe toata lumea:
- operatorii GSM: ce inseamna "pretzuri nejustificate"? trebuia cumva sa vina statul-tatuc sa stabileasca mercurial la minutul de GSM? Sa fim serioshi: telefonia mobila in Romania (shi in multe alte partzi) este un oligopol pe langa care se mai baga in seama Cosmorom shi Zapp... (pt. Zapp fans: da, shtim, totzi vor da faliment shi Zapp va triumfa; avetzi insa rabdare pana la anul  :OK: )
- ISP-ishtii: intamplator aici ma pricep un pic mai bine decat la capitolul anterior. Mai intai, abonamentele de 20-50$/luna se incasau de ISP-uri de apartament disparute demult (s-o fi ales de-acolo proprietarul cu vreun jeep cel mult), sau de PCNET, DNT, FX etc. care pana la urma au fost shi ei inghitzitzi (cu exceptzia unuia care se sfieshte ca o fata mare a.k.a. batrana). Sa nu uitam ca pe vremea aia se cumpara Internet de la alde Taide, Digicom sau Adisam, firme de care cei mai noi prin zona poate nici n-au auzit, dar care atunci luau o carutza de bani pt. un 128k. De ashtia nu intreaba nimeni :cool:
Aceshti dialup-ishti au folosit in general banii pt. a creshte de la nivelul de dialup-ist cu Cyclades-uri multiport la dialup-ist cu linii digitale in n judetze; apoi, oricat de surprinzator ar fi, un ISP-ist din Romania cumpara de la (in cel mai fericit caz) un ISP Tier1, la pretz de business. Daca nu asiguri porturi destule ca la 22:30 sa nu sune ocupat, toata lumea striga ca merge ca un gunoi etc. etc. Explica-mi shi mie cum itzi scotzi parleala din cei 5$/luna (totalnet), din care mai shi plateshti la stat pt. licentza SVA, abonamentul pt. fluxuri la RTLC, salariile la suport (ca altfel "aia sunt nishte boi") shi la tehnic, shi largimea de banda, cand utilizarea maxima este CEL MULT 2 ore pe zi?
Parerea mea este ca dialup-ul in Romania este una din cele mai mari operatziuni caritabile (mai ales de cand a intrat Mobifon cu dialup free); in consecintza se vede ca cine nu-shi permit asta (subventzie din alte partzi), tzine abonamentul pe la cat costa el de fapt: 12-15$/luna.
Desigur, shi RTLC suporta aceeashi distributzie stupida de trafic, cu diferentza ca din banii de instalare RTLC ishi acopera investitzia in fluxul respectiv.
Dar cine e de vina? Sunt ISP-ishtii desigur, fiindca nu baga shi mai multzi bani in buzunarul RTLC (numerele verzi: vezi ce s-a intamplat in Ungaria). RTLC a cerut ISP-ishtilor sa instaleze mai multe RAS-uri? Ce treaba are RTLC? Nu mai face fatza mashina de semnalizare (ton ocupat)? Sa reduca tariful in timpul zilei! La faza asta chiar m-ai lasat masca. Oricum, vezi mai sus despre cum e cu banii...

Pretzuri: chiar asha cat costa in Vest dialup-ul: sa luam AOL: douazeci shi ce-tzi pasa de USD (iar ashtia mai cashtiga shi din reclame), iar Xnet Gold e sub 15 cred...
Mai zicea cineva aici ca AT&T itzi da tot ce vrei pt. 113$; plateshte-i tu din 170$ salar mediu pe economie...
Pretzuri la cablu: Astral are nelimitat la 29$/128k, iar in state se merge in ultima vreme pe la $50/512k-1Mbps; diferentza este in primul rand din cauza a cat costa internetul cumparat de la carrier (asta ar merita un thread separat). Apoi, majoritatea traficului este in tzara: itzi faci cateva PoP-uri in US shi te-ai rezolvat; la fel e shi in Ungaria. Dar nu, romanii ishi citesc mailul de pe yahoo/hotmail (ca asha e cool!) nu de pe home.ro sau k.ro. etc. Shi aici poate ar merita discutat mai mult (vezi doar graficele din RoNIX unde traficul agregat arata ca la un ISP de apartament de dincolo).

RDS/Comunism: faptul ca unele site-uri sunt gratis shi altele nu, inseamna capitalism; cand unele sunt pe gratis shi celelalte nu sunt deloc, aia inseamna comunism. BTW, la americani de ce nu e comunism ca vorbeshti gratuit local, in retzeaua operatorului? Sau in state cand s-au introdus mobilele plateai shi pentru faptul ca erai sunat? (iar daca piatza n-o sa accepte oferta, ea cu sigurantza va fi modificata, altfel urmeaza falimentul - vezi Iridium)

Pe scurt: cel mai mult m-a deranjat chestia cu 'pretzurile umflate cu pompa shi nejustificate'; intr-o piatza libera nu exista asha ceva! Sau poate ne spune Monitox care e pretzul corect...

Totushi, shtitzi care e culmea nesimtzirii? Dupa chestia asta cu majorarea pretzurilor, grecii vin inapoi la negociere. Trebuie sa recunosc ca sunt meseriashi la capitolul asta (strans cu usha). :hmm:

P.S. Pretzurile de aici sunt asha cum le shtiu eu, fara sa le verific; daca am greshit, va rog sa ma corectatzi.

#6
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
mtest: tre sa te contrazic....

vorbeshti de state, well, pretzul la home broadband este in jur de $50, indiferent daca e adsl sau cable. vitezele sunt de la 2-3 Mb/s Down shi 256kb-1Mb UP. fireshte primeshti modemul pe gratis shi prima luna sau doua e free. la asta bineintzeles este fara limita de trafic. deci daca faci 5 GBytes / zi in fiecare zi.. e treaba ta

AOL practic e pe gratis, gaseshti peste tot CDuri free cu 2000 ore, telefonul sa te conectezi e gratis, so nu e nici macar $20 cum zici.

habar n'am cat costa msn sau netzero la dialup...dar sunt sigur ca au shi astia mii de ore free daca cautzi.

De vorbitul local, vorbesti gratis indiferent de operator. dar nu daca suni de pe mobil. daca suni de pe fix pe un mobil "local"  e gratis. Minutele de incoming insa sunt taxate, aici asha e. insa ai minute nene, la greu.

deci, mobil la mobil 5 minute sa zicem se duc 5 + 5 minute, la ambele mobile,

mobil la fix 5 minute, se duc 5 minute de la mobil iar fixul e gratis

fix la fix e gratis, indiferent de perioada shi durata. deci incoming se plateshte in continuare la mobile. se mishca cate ceva shi in sensul asta, amintzeles ca unii au inceput sa aibe ceva oferte la care plateshti numai un minut de incoming...sau ceva de genul asta, nu retzin exact

daca nu ma inshel, asha era shi la Telemobil atunci cand a inceput...

#7
LR

LR

    Active Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 1,706
  • Înscris: 27.02.2002
Mai fratZilor....


...decat sa pierdem vremea inzjurand in stanga si in dreapta pe toata lumea, fapt care nu va duce la nimic... mai bine sa facem draq un protest pe undeva. I mean sa strangem semnaturi pentru un protest or somethin'... ca altfel nu vom avea nici o sansa cu grecii aia jegosi care ne fura cu nesimtire din '99 incoace. :ciocan:

#8
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
ce vrei sa zici prin mobil "local"....astia au operatori de mobile pe orase??? sau vrei sa zici ca la americani "local" inseamna tot statul respectiv????

#9
bibicu

bibicu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,341
  • Înscris: 28.11.2001

Citat

Originally posted by geo2001
sau vrei sa zici ca la americani "local" inseamna tot statul respectiv????

Cam asa ceva...

#10
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
mobil local inseamna sa fie pe un area code considerat local....

un exemplu concret, numarul meu de tel fix incepe cu 770. mobilul este cu 404. dar pe 404 nu sunt numai mobile... pot fi shi fixe. dupa area code, vin inca shapte cifre.

eu nu am long distance de pe fix, l'am inkis sa nu am vreo surpriza. daca sun pe mobilurile cunoscutzilor de pe fixul de acasa, e gratis. la ei insa le curg minutele... depinde insa fiecare ce abonamente are. de pilda in weekend sau dupa 9 seara pe AT&T Mobile ai gratis... nutz curg minutele... shi long distance e inclus... shitiu asta de la o amica care are asha. eu nu am nevoie de facilitatzile astea, mie imi intra mobilul in free la ora 8PM iar unde am eu de sunat este pe coasta de apus, asta inseamna cu 3 ore mai putzin, deci la mine e 8, la ei e 5 so, am vreme sa sun, berechet.

in romania insa sun cu calling cards.. imi vine cam 14 centzi pe minut, cea ce e bine.

nici nu imi puneam tel fix dar am avut nevoie pt adsl... aici unde stau eu cable nu se putea.

#11
Speedo

Speedo

    Super Moderator

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 9,061
  • Înscris: 26.11.2001
Comentariu general la ce a spus mtest.

Ai dreptate asa in general cum spui lucrurile insa cand vine momentul sa fii impartial se rupe filmul.

Monitox zicea de preturi exagerate la mobil, el nu incerca sa fie obiectiv, spunea efectiv un lucru care il durea si care ne doare pe noi toti, OPEX-ul operatorilor mobili este mult mai mic raportat la incoming-ul de la abonati, ori asta inseamna castiguri nemeritate.
La fel spre exemplu este la RDS, profita de semimonopolul pe care il au si duc o politica de preturi prohibitiva, limita trafic, sunt gratuite numai anumite servere, pentru ca sa te citez, "si datele alea se transporta pe undeva", corect si nu prea, pentru ca o infrastructura IP este muuult mai ieftina la intretinere decat una TDM.
Din toate aceste preturi umflate cine se ingrasa, MNO-urile (Mobile Network Operator) si ISP-urile.

S-a calculat de catre finlandezii de la Nokia costul de operare mediu al unui abonament de mobil pentru a fi tinut in retea, acesta este de 4$  si nu poate sa fie mai mare pentru ca inseamna ca reteaua nu-i optimizata. In RO trebuie sa fie si mai mic datorita retelelor "rarefiate" in BS-uri, etc.
Diferenta intre 4 si 12$, cat platesc eu, UNDE ESTE, DE CE ESTE, PE CINE INGRAS?   

La fel se poate vorbi si despre ISP-uri, DE CE TREBUIE SA PLATESC EU IMBUIBAREA ALTORA?

Cred ca in RO trebuie o comisie, mai ceva ca Oficiul Concurentei, care sa ia frumos bilanturile financiare ale companiilor si sa vada cat costa frate cu adevarat sa tii reteaua in picioare si sa nu-ti dea voie sa te joci decat in anumite limite cu pretul.
Ca se pot face manevre stim, vezi WorldComm, care a trecut pe cheltuieli operationale investitiile in retea, dar cat va merge ulciorul la apa asa? Cine-i urmatorul din RO? A???

Sa vorbim putin si despre RTC, eu as zice ca bine ca au venit grecii din punctul de vedere al maselor, pentru ca din punctul de vedere al managementului era loc de nemti.
Credeti voi ca nemtii aceptau presiunile lui Nica sa furnizeze RTC Dial-Up cu pret scazut? Credeti ca ei acceptau fluxurile TDM sa le fie umplute cu trafic IP la cost mai mic. Va inselati, si exemplul cel mai clar este la Unguri.

Care a fost miscarea atunci, grecii prin Tsakoniadis (sau cum se scrie :) ) si prin mai noul Karkados au incercat o solutie onorabila pentru rezolvarea problemei lor, care era incarcarea retelei cu trafic ieftin cand foarte bine acesta se poate face cu voce care aduce mai multi bani. Ce se putea face, trecerea ISP-urilor pe numere verzi sau cel putin pe IN, reteaua inteligenta, astfel ca routarea traficului IP in interiorul RTC sa se faca separat de voce.
Asta ce insemna, ca RTC sa-si faca niste POP-uri de acces pentru ISP la nivel teritorial unde sa agrege tot traficul din zona spre ISP-uri, dar o retea de asta nu se face cu maruntis, era vorba de milioane de $ care stiti si voi ca trebuie sa se amortizeze intr-un timp dat, dar s-a vazut ca daca nu se mareste numarul de porturi de Dial-UP investitia nu e rentabila.

Astfel din aproximativ 19.000 de linii Dial-Up pe toata Romania, 49% are Xnet, RDS 7% si FX si PC-Net amandoua 5% s-a dorit sa se discute cu cel mai mare dintre ei, respectiv Xnet, pentru ca daca accepta el marirea de porturi si trecerea pe IN ceilalti nu mai puteau comenta nimic.
Astfel Xnet e fost de acord dar nema bani, ca stim cum sta Mobifon cu finantele si ce prioritati are acum (SDH), si daca ei n-aveau bani atunci ceilalti implicati in piata nici nu contau ca vor sau nu, RDS, FX, PC-Net.

Astfel RTC a ramas la vechea retea pe care nu are nici un interes sa transporte trafic ieftin, adica Dial-UP, si de asta si inghesuie toata bataia asta de cap noaptea, isi apara si el interesele, asa cum RDS spre exmplu pune limita pe modem-uri pentru reteaua metropolitana, Connex scoate cent-ul, etc...

Acum se aude ca cica Artelecom ar trece pe numar verde de la 1 Ianuarie, in fond e al RTC-ului si-si permite, cu alte cuvinte face fata la agregarea traficului spre Bucuresti, ma rog, va fi voie dupa liberalizare, "poarta-n casa" altfel spus.

Cu alte cuvinte Monitox avea dreptate, RTC a incercat o rezolvare, nu s-a vrut si nici n-au fost bani la parteneri, asa ca el si toata lumea si-a continuat politica de preturi si consecintele se vad...

Greets,
Speedo

#12
Antaris

Antaris

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 04.01.2002
Monitox,tu ai dreptate in esenta.Dar o sa va mai spun si eu citeva chestii.Problema este ca pentru a face o retea de telefonie fixa in romania este nevoie de infrastructura.Infrastructura pe care RTC o are si care costa multe milioane de dolari.Nu este o suma cu care sa te joci.La telefonia mobila nu este necesara o asemenea infrastructura.Si ,va intreb,v-ati gindit cit costa si intretinerea unei astfel de infrastructuri? Banuiesc ca nu.O sa va spun eu.Intr-o luna toate cladirile,echipamentele si statiile distante ale RTC consuma intre 4 si 5 Gigawati (cifra exacta).In plus voi aveti idee ce salarii au unii din RTC?Enorme.Si citi salariati sunt in Bucuresti? 6000.La Connex si Orange este o situatie asemanatoare din punct de vedere al consumului si al salariilor.De unde credeti ca au cei de acolo cit si unii de la noi din RTC salariile alea umflate.Sa nu uitam de situatia economica a tarii noastre.Cind raportam la aceasta situatie aceste salarii ne dam seama ca salariile sunt cu mult peste medie.Asta este principiul de baza in tara asta,prostii sa plateasca si noi sa o ducem bine.Si aceasta politica o fac TOTI.Inclusiv ISP-urile care au si ei de asemenea niste tarife nesimtite.Cum nesimtita este si politica de limitare a download-ului,pentru ca folosirea latimii de banda a satelitului si a fibrelor optice costa asa cum banuiti o groaza de bani.Eu va spun,sa nu va faceti iluzii,dupa 1 ianuarie 2003 nu o sa vina nici o izbavire.Daca ne vom pune telefon+internet+TV prin sa dau ca exemplu RDS/RCS dupa modelul american vom avea si niste tarife in traditia romaneasca adica mult umflate.Iar in ceea ce priveste telefonia in sistem clasic prin fire de cupru nici o sansa.Nimeni nu are bani in Romania sa cableze zecile de mii de blocuri care exista in orasele noastre.Firele de cupru trebuiesc bagate prin pamint nu intinse prin aer,necesita o intretinere laborioasa si personal numeros.Iar fibra optica este ceva de domeniul SF.Un Km de fibra optica costa aprox 2000-3000 EURO.Cine i-si va permite sa i-si instaleze asa ceva?Eu nu vreau sa spun ca RTC face bine ceea ce face,dinpotriva.dar vreau sa va avertizez ca la ora actuala nu exista si nu va exista in viitorul apropiat un concurent pentru RTC.Telefonia fixa necesita investitii enorme care trebuiesc rambursate.Si din ce? Din saracia din Romania?Cind la noi exista spre exemplu obiceiul sa nu mai suni pe cineva la telefonul mobil ci sa ii trimeti un SMS ca este mai ieftin.In starea in care se afla Romania la ora actuala nu putem sa avem pretentii la niste servicii de calitate.

#13
Antaris

Antaris

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 04.01.2002
Speedo,sa stii ca RTC cistiga foarte din liniile si fluxurile de fibra optica inchiriate.RTC are suficienta capacitate de comutatie si de transfer de date pentru ca sa suporte trafic IT pe liniile lui.Chestia asta are o singura explicatie.Grecii vor sa favorizeze neloaial propriul lor ISP numit ARTTELECOM. care este de fapt fratele mai mic al lui Cosmorom.Tu stii mai bine decit ceilalti unele dedesupturi asa ca o sa i-ti dai seama ca am dreptate

#14
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
Speedo:
1) E-adevarat, ca shi user nu vreau sa ingrash pe nimeni platind tarife umflate, dar asta e un punct de vedere (indulgent spus) socialist. Vrei din nou mercuriale?
2) WCOM: s-ar putea sa fi intzeles eu greshit (corecteaza-ma daca e asha) dar, eu am intzeles ca au trecut cheltuieli care erau de fapt operatzionale la investitzii ca sa creasca valoarea firmei (investitzie) shi sa creasca EBITDA (pe vremea aia la bursa nu conta altceva).
3) Xnet instaleaza linii de dialup la greu? Eu auzisem de o statistica diferita cu 2% de ce spui tu.
4) Poate ne explici mai bine cum e cu numerele verzi fiindca am impresia ca am intzeles eu greshit: ce inseamna agregare teritoriala? In fiecare judetz (asta este acum, nu?) sau pe arii mai mari? Daca e pe arii mai mari, cine plateshte transportul? ISP-ul? De ce ar vrea un ISP sa plateasca la RTLC transport de minute in loc sa tranporte IP (MULT) mai ieftin...
Mi se pare asha o aberatzie ceea ce am scris aici ca sunt mai mult ca sigur ca am intzeles greshit ;)

Oricum, mie dialup-ul mi se pare o investitzie FOARTE mare, facuta degeaba... Din pacate cablishtii shi RTLC se agita mult prea putzin sau deloc sa-l ingroape. 3G-ul, recunosc e o enigma pt. mine: (da, shtiu Zapp... dar hai sa uitam de el pe moment) deocamdata probabil e o tehnologie imatura, dar peste 5-7 ani? Va fi lumea interesata de date wireless? Fiindca daca raspunsul este da, se va face rost shi de spectru shi de bani de investitzii etc.

#15
Grogu

Grogu

    Humble Homo Sapiens

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,668
  • Înscris: 11.09.2002
inca nu are rost broadband wireless....sa ne obisnuim cu cablarea prima oara....cel putin in romania 3g nu are rost..

#16
Monitoxus

Monitoxus

    Back!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,184
  • Înscris: 26.11.2001

Citat

Originally posted by mtest
Speedo:
1) E-adevarat, ca shi user nu vreau sa ingrash pe nimeni platind tarife umflate, dar asta e un punct de vedere (indulgent spus) socialist. Vrei din nou mercuriale?

Oricum, mie dialup-ul mi se pare o investitzie FOARTE mare, facuta degeaba... Din pacate cablishtii shi RTLC se agita mult prea putzin sau deloc sa-l ingroape.  

Well.... se pare ca nu ai inteles intradevar prea multe  /hihihi_NO
CINE a spus asa ceva ? Nici eu si nici Speedo cu siguranta nu ne-am gandit la asa ceva ! PUR SI SIMPLU incercam sa explicam ca un operator GSM sau ISP cheltuieste sa zicem 4 USD pt a tine un telefon in retea dar cere sume de ordinul a 12-20 USD pentru asta !

So.. daca tot au profitul asta MARE .. de ce NU ofera conditii mai bune ? De ce NU SE VEDE asta si peste tot se plang ca NU AU FONDURI ?!? ASTA era ideea ...

Ei ne iau de 5 ori cat baga DAR nu ofera mai nimic in schimb ! Servicii proaste si tot timpul aceiasi scuza idioata ca NU sunt bani...

Iar dialup-ul sa stii ca nici afara nu a disparut ! Este o aberatie ce vrei tu... Dialup-ul este inca si afara si VA RAMANE in continuare !

El are rolul sau si nu va disparea decat atunci cand o conectare la cablu va costa probabil 10 USD cel mult iar cei de la sate vor vedea Discovery si HBO  ;)

#17
arty

arty

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 8,563
  • Înscris: 09.12.2001
dialup NU ARE CUM sa dispara... este solutzia mobila oarecum. cablul shi dsl sau altele eshti cantonat undeva. insa pe dialup potzi sa intrii de oriunde e o linie telefonica... hotel, mobil, client... etc

so, atata vreme cat prtzurile la dialup sunt aproape free.. versiunea cdma sau umts sau whatever de multe ori mai scumpa nu are cum sa prinda.

nu e acelashi lucru evident dar intzelegetzi ce vreau sa zic.

#18
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002

Citat

Originally posted by Monitox

So.. daca tot au profitul asta MARE .. de ce NU ofera conditii mai bune ? De ce NU SE VEDE asta si peste tot se plang ca NU AU FONDURI ?!? ASTA era ideea ...
Pentru ca nu este concurentza adevarata! Pretzurile le regleaza CONCURENTA nu statul!

Citat


Iar dialup-ul sa stii ca nici afara nu a disparut ! Este o aberatie ce vrei tu... Dialup-ul este inca si afara si VA RAMANE in continuare !
Citeshte atent: nu e vorba de a disparea... nici nu se pune problema! E vorba de a fi "ingropat": adica sa nu mai fie principala metoda de acces utilizata de publicul larg.
Sigur, intotdeauna o existe nevoie de dialup pt. anumite aplicatzii de nisha, dar parerea mea este ca la aplicatziei la care este folosit acum cel mai mult dialup-ul: accesul la Internet, i se potriveste conexiunea permanenta mai degraba decat dialup-ul.
Dialup-ul (cred eu) este pt. remote management (in conditzii extreme) etc.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate