Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Compatibilitate Switch - Telefon ...

Alimentatoarele originale au prot...

Windows 11 22H2 isi da reset sing...
 C.E.R.F. '96

Sfat convertire mini caseta camer...

Overwatch2

Anul asta vinerea neagra chiar va...
 Izolare balcon deasupra camerei

banda alergat acasa

Quartier Azuga - str. Azuga - zon...

Reprezentanța B.B.C. (Brown, Bove...
 Analizele Medicale, intre fericir...

Recomandare carcasa si sursa cu pwm

Cum s-ar putea face plafonarea pr...

Preparing automatic repair diagno...
 

EU CE ROUTER ALEG? Wireless, pentru acasa

* * * * - 8 votes
  • Please log in to reply
7361 replies to this topic

#7327
cris2d2

cris2d2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 16.03.2007
Am reușit! Am conectat cablul WAN într-un port al unei unități mesh (din setul de 3 al Mercusys H30G) iar în al doilea port am conectat cablul spre PC - totul funcționează normal, fără probleme.


#7328
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001
cris2d2: in functie de functionalitatea dorita, poti pastra routerul actual strict pentru routare, si folosesti un sistem mesh in regim AP, sau direct sistemul mesh, cu nodul "master" pe post de router (de altfel configuratia default a majoritatii sistemelor mesh comerciale / home).

Comentarii pe subiect:

- routerul - cel mai probabil - sta mai bine la capitolul facilitati routare / functionalitate decat sistemul mesh, majoritatea celor din urma fiind relativ simple, cu optiuni limitate, configurabile strict cu ajutorul aplicatiei mobile - exceptie cateva mesh-uri Asus, care au si pagina web de configurare similara cu a routerelor din gama producatorului, suficient de "complexe" pentru a acoperi nevoi medii si chiar extinse.

- personal sunt adeptul cablului sau mai mult pentru orice fel de conexiune (evident, se ia in calcul si ergonomia, telefonul conectat prin cablu nu este chiar un deziderat!), asa ca as pastra PC-ul prin cablu, in masura in care este posibil.

- orice conexiune de tip wireless mesh va aduce scaderi generale de viteza, uneori insemnate, in functie de calitatea conexiunii / conexiunilor dintre mesh-point-uri. Recomand cu multa caldura backhaul pe cablu, acolo unde este fizic posibil. Chiar daca asta implica un pic de munca.

#7329
cris2d2

cris2d2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 16.03.2007

 Tyby, on 26 iulie 2022 - 12:15, said:

cris2d2:
...
Nu pot decât să fiu de acord, oricum nu știu mai nimic despre subiect. Mulțumesc pentru explicații!
Am păstrat PC-ul conectat prin cablu la unitatea mesh principală, chiar dacă am și adaptor wifi, dar așa m-am obișnuit de ani de zile.
În rest, telefoanele, tableta, laptop-ul, mașina de spălat rufe, hub-ul smart, toate sunt conectate, ca și până acum, prin wifi. Încă nu am descoperit probleme.

Edited by cris2d2, 26 July 2022 - 13:19.


#7330
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022

 Tyby, on 26 iulie 2022 - 12:15, said:

cris2d2: in functie de functionalitatea dorita, poti pastra routerul actual strict pentru routare, si folosesti un sistem mesh in regim AP, sau direct sistemul mesh, cu nodul "master" pe post de router (de altfel configuratia default a majoritatii sistemelor mesh comerciale / home).

Comentarii pe subiect:

- routerul - cel mai probabil - sta mai bine la capitolul facilitati routare / functionalitate decat sistemul mesh, majoritatea celor din urma fiind relativ simple, cu optiuni limitate, configurabile strict cu ajutorul aplicatiei mobile - exceptie cateva mesh-uri Asus, care au si pagina web de configurare similara cu a routerelor din gama producatorului, suficient de "complexe" pentru a acoperi nevoi medii si chiar extinse.
Pai ce rost mai are inca-un router din moment ce are ont-ul care poate foarte lejer face asta (daca e scos din mod bridge)?!

#7331
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001
Pentru simplul motiv ca nici ONT-urile de pe piata actuala nu stralucesc la capitolul functionalitate si / sau ergonomie (cu accent pe "si").

#7332
cris2d2

cris2d2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,485
  • Înscris: 16.03.2007
Fiind la Digi, am de la ei ZTE F618 la care i-am dezactivat "fortat" wifi-ul ca sa nu imi tot apara in lista cu retele wireless pe diverse device-uri. In rest, pentru abonamentul Fiberlink 500 si modul meu de operare / nevoi, e suficient.

#7333
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022

 Tyby, on 26 iulie 2022 - 15:41, said:

Pentru simplul motiv ca nici ONT-urile de pe piata actuala nu stralucesc la capitolul functionalitate si / sau ergonomie (cu accent pe "si").
Noi vorbeam despre partea de rutare, deci care-i treaba cu ergonomia?

Plus ca bag mana in foc ca orice ont e foarte capabil ca si router, iar o conservă de mesh s-ar putea sa leșine la trafic pppoe sustinut.

Edited by NikoroB, 26 July 2022 - 17:08.


#7334
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001
poi ... poate vrei sa configurezi si tu niste reguli cat de cat basic de firewall (nu vorbesc despre avioane), sa ai acces la niste loguri, sa faci si tu un VPN, sa ai acces la niste VLAN-uri, sa ai un control parental, un IDS, ceva filtrare AV, eventual si configurabile la nivel de port / MAC / VLAN etc, poate vrei sa forwardezi niste servicii mai ... ciudate etc.

Unele chestii pur si simplu nu le poti face (si aici discutam despre functionalitate), altele - daca sunt accesibile intr-o oarecare masura - trebuie sa sapi si - eventual - sa "adaptezi" ce vrei dupa cum e voia si firmware-ul ONT-ului (si aici discutam despre ergonomie).

Da, in general sunt relativ capabile de routare chioara si conversie media, pentru ca doar cam atat stiu sa faca, si atunci prefer sa le las pe ele sa faca conversie media, si alte scule pentru routare.

Am scris recent (cred ca pe alt topic) de ce NU prefer sistemele mesh comerciale in modul default (router + nodes), ci in cel de AP in majoritatea covarsitoare a cazurilor. Tocmai din motive similare. Insa acolo unde am avut de ales inre ONT sau mesh-point pe post de router, si mesh-point-ul era cat de cat capabil, am ales fara sa clipesc ONT-ul pus in bridge. De altfel, cu extrem de putine exceptii (zic una, dar poate imi mai scapa vreun punct), toate ONT-urile care mi-au trecut prin mana (cateva zeci probabil) au sfarsit rapid in mod bridge (sau i-am sfatuit pe utilizatori sa o faca, si multi - mai putin acea exceptie - au facut-o).

:peacefingers:

#7335
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022
Realizezi ca mai sus era vorba despre Mercusys H30G?!

#7336
Ravy

Ravy

    Don't be sad, get MAD!

  • Grup: Moderators
  • Posts: 15,404
  • Înscris: 05.01.2006
De fapt folosea alt router

 cris2d2, pe 25 iulie 2022 - 09:57, a scris:

In prezent folosesc router Tplink C6U


Pe care Tyby îl recomanda în funcție de nevoi...

 Tyby, pe 26 iulie 2022 - 12:15, a scris:

cris2d2: in functie de functionalitatea dorita, poti pastra routerul actual strict

Nevoi ce poate nu le poate oferi ONT-ul, sau nu așa de ușor (nu că acel tplink ar fi chiar așa de tare)...

Edited by Ravy, 26 July 2022 - 21:45.


#7337
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022
Pai tplinkul a zis ca-l scoate din schemă.

#7338
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001

View PostNikoroB, on 26 iulie 2022 - 20:58, said:

Realizezi ca mai sus era vorba despre Mercusys H30G?!

Realizezi ca nu are legatura ce am scris eu cu asta? De altfel, nu cred ca am scris vreodata "Mercusys", nici aici pe forum, nici altundeva ... Oare de ce? Posted Image

PS: iar eu raspunsesem la postul tau anterior:

View PostNikoroB, on 26 iulie 2022 - 17:08, said:

Noi vorbeam despre partea de rutare, deci care-i treaba cu ergonomia?
Plus ca bag mana in foc ca orice ont e foarte capabil ca si router, iar o conservă de mesh s-ar putea sa leșine la trafic pppoe sustinut.

Am gresit cu ceva, ca nu inteleg! Posted Image

Edited by Tyby, 28 July 2022 - 17:51.


#7339
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022
Pai ai scris acolo ditai polologhia despre vpn-uri, vlan-uri, ids si alte trăsnăi cand omul intreba simplu daca saracia aia de h30g poate sa faca si partea de rutare.

Asta era subiectul, despre asta se discuta. Daca vrei, fac si o schema in UML ca sa poti vizualiza mai bine datele problemei.

#7340
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001
Of, of, mai, mai ... e greu sa urmaresti un topic ...

La asta raspundeam, cand nu se zicea nimic de Mercurul ala ..

Si nici eu nu am spus nimic despre el.

View Postcris2d2, on 25 iulie 2022 - 09:57, said:

In prezent folosesc router Tplink C6U + range extender Mercusys 300 mbps. Fiind nemultumit de acoperire (si de latimea de banda), doresc sa instalez o retea mesh.
Nelamurirea mea e daca pot conecta cablul WAN direct intr-o unitate din sistemul mesh, pentru a elimina routerul existent, apoi restul unitatilor mesh sa le conectez wireless la unitatea mesh in care intra cablul WAN?

Daca varianta expusa functioneaza, exista cumva sisteme mesh care o suporta si altele care nu?

Si DA, majoritatea sistemelor mesh comerciale de pe piata testate duc cu succes un pppoe gigabit.

View PostNikoroB, on 28 iulie 2022 - 18:31, said:

Pai ai scris acolo ditai polologhia despre vpn-uri, vlan-uri, ids si alte trăsnăi cand omul intreba simplu daca saracia aia de h30g poate sa faca si partea de rutare.

Asta era subiectul, despre asta se discuta. Daca vrei, fac si o schema in UML ca sa poti vizualiza mai bine datele problemei.

aici iti raspunsesem tie, cu polologhiile si trasnaile mele, la o intrebare pe care ai pus-o pe baza unui post de-al meu care nu avea nici o legatura cu Mercurele alea (cand a scris omul ca are niste Mercure de-alea, eu scriam deja raspunsul la un post anterior (check timestamps), si nu am obiceiul sa intru sa vad "ce s-a mai scris". Mai mult, consider ca raspunsurile / comentariile mele au fost / sunt in continuare corecte si argumentate.

View PostNikoroB, on 26 iulie 2022 - 13:30, said:

Pai ce rost mai are inca-un router din moment ce are ont-ul care poate foarte lejer face asta (daca e scos din mod bridge)?!

Asa cum ziceam, e asa greu sa urmaresti firul unui topic inainte sa incepi sa arunci cu ... diverse?

C'mon!

Edited by Tyby, 28 July 2022 - 19:55.


#7341
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022
I give up!

#7342
marcel201

marcel201

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,963
  • Înscris: 21.10.2010
Salut, vreau sa inlocuiesc routerul principal (archer a6) si ma gandeam la un AX50 de la Tplink pentru ca are wifi6 si usb3.0 . Ce ma gandesc eu este sa atasez un ssd extern si sa-l fac "cloudul meu", intrebarea este daca ratele de transfer sunt bune, daca va reusi de exemplu sa duca un film de 50gb fara buffering? sau sa ma linistesc si sa iau AX53 care vad ca ar fi cam aceeasi treaba dar fara port usb. Sau daca mai sunt alte sugestii de routere la pretul de +-300 lei, am mai gasit Tenda tx9 pro si huawei ws7100-20 care nu inteleg de ce e asa de ieftin fata de celelalte . Folosesc servicii dns, vpn, port fw pentru camere.

#7343
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,337
  • Înscris: 26.05.2022
Ax50 prin review-uri vad ca poate sa citeasca cu vreo 30-35MB/s de pe usb, deci probabil suficient pentru un streaming ocazional. Avantajul e ca pe 5Ghz suporta canale de 160Mhz.

#7344
Tyby

Tyby

    blue balls

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 15,224
  • Înscris: 29.11.2001
Din pacate, mai toate solutiile de "SMB over USB" au specificatii ... destul de umflate de catre producatori, si, daca in prima faza, fac ce zic, dupa ceva trafic sustinut cad moarte in papusoi, si te trezesti cu transferuri de sub 1 mbps ... M-am jucat de curiozitate cu vreo cateva, si cam pe-acolo bat toate.

Nu mai zic de erori de software, conectare, securitate etc ...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate