Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

EU CE ROUTER ALEG? Wireless, pentru acasa

* * * * - 9 votes
  • Please log in to reply
7656 replies to this topic

#4357
George_Gabriel

George_Gabriel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 30.09.2014
Salut. Vin si eu cu niste intrebari. Vreau sa achizitionez un router pentru acasa, deoarece vechiul router si-a dat duhul. Pentru ca nu consider ca am pretentii prea mari, as vrea sa dau pe el intre 100 si 150 de lei. O sa fie folosit doar pe Wifi, deci nu prea ma intereseaza partea de LAN.
Deocamdata am abonament de internet de la digi cu viteze de pana la 500 Mbps si sunt foarte multumit, nu am simtit niciodata nevoia de mai mult, deci nu am in plan sa fac update la 1000Mbps.

Pana acum mi-a facut cu ochiul acest Asus ac51u, chiar daca e putin peste 150. Ma incanta foarte mult si partea cu Asus AiCloud si pot accesa continutul de pe stick de oriunde prin aplicatia lor.
https://altex.ro/rou...s-usb-2-0-negru

Minusul ar fi ca nu are Gigabit, dar intrebarea este daca are sens un router cu Gigabit daca viteza mea la internet nu este atat de mare la abonamentul actual? Oricum pe Wifi vitezele sunt cam aceleasi din ce inteleg si partea cu Gigabit conteaza daca esti conectat la net prin cablu. Ar fi diferente de viteza pe wifi, la abonamentul actual, date doar de faptul ca routerul are Gigabit sau nu?

O alta intrebare ar fi, daca iau acum un router de la o alta firma, cu Gigabit (sa zicem ca in viitor schimb abonamentul la internet) si cu port USB, pot accesa continutul acelui port usb si din afara retelei fara prea multa bataie de cap, asa cum se lauda cei de la Asus cu a lor AiCloud?

Multumesc anticipat pentru ajutor! Pana in ultimele 2 zile nu eram deloc la curent cu tehnologiile de pe routere, asa ca va rog sa ma scuzati si sa ma corectati daca am spus vreo prostie sau daca am pus intrebari "banale" pentru unii.

#4358
diZy

diZy

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,603
  • Înscris: 12.06.2006
La ce router vrei sa iei ai putea chiar face un downgrade la 300.
In schimb daca iei un router performant si ai si dispozitive performante poti atinge chiar 500 Mbps pe wireless. Deci ce zici, merita gigabitul sau nu?

#4359
George_Gabriel

George_Gabriel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 30.09.2014
Asta ar fi un alt aspect, in momentul de fata se conecteaza la wifi 2 laptop-uri si 2 telefoane, dar nici unul atat de performant incat sa ajunga la 500 Mbps, cel putin asa cred. Presupun ca trebuie sa aiba standard 802.11 ac ca sa atinga viteza precizata mai sus.

Multumesc oricum pentru raspuns

Edit: Am spus ca acel Asus mi-a facut cu ochiul, nu ca sunt hotarat sa il iau pe ala, altfel nu mai ceream sfaturi sau pareri.

Edited by George_Gabriel, 16 March 2018 - 16:11.


#4360
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
Parerea me este ca GB pa LAN este obligatoriu, chiar daca pentru un viitor care poate fi nu prea indepartat. A doua cerinta ar fi cel putin si banda 5GHz WiFi. Urmatoarea cerinta minimala 2 porturi USB, preferabil pe standard 3.

Eu am si AiCloud, dar si prin intermediul DDNS de la RCS, pot accesa HDD-ul conectat la portul USB al routerului. E adevarat ca routerul este Asus. Deci, am un cloud de 1TB ca si gratuit.

Mai mult, cu un client VPN usor de configurat pe majoritatea telefoanelor/tabletelor si cu un server asigurat de router poti accesa de la distanta inclusiv imprimanta conectata la celalalt port USB. Imprimanta astfel conectata la portul USB poate accesata si de oricare din dispozitivele din reteaua LAN sau WiFi.

#4361
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,012
  • Înscris: 16.06.2006
@George
Daca ai un abonament mai mare de 100Mbps, nu poti beneficiezi de el decat cu un router gigabit.

Vitezele pe wifi variaza in functie de multi factori:
- performantele maxime ale clientului (laptop, etc.)
- limita de viteza teoretica a switchului din router (N150, N300, N600, AC....)
- distanta
- aglomeratia de pe spectrul radio (cauta canale mai libere)
- obstacole fizice (pereti beton armat)

Un router fara gigabit degeaba are N300 ca se plafoneaza la 100Mpbs datorita porturilor LAN/WAN.

Din experienta colegilor se poate spune ca pe wifi 2.4Ghz banda N s-a prins chiar 270Mbps dar, in functie de adaptorul de retea, poti avea viteze reale uzuale de la 70 la 120Mbps. (Asus RT-N18U)

Pe 5Ghz, am citit un review sau spunea un coleg pe aici ca a atins 500Mbps, dar fi sigur ca nu cu un router dual band AC entry level.

Edited by radurus, 16 March 2018 - 22:41.


#4362
George_Gabriel

George_Gabriel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 30.09.2014
@Iert, @radurus
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. M-am mai lamurit acum. Fara gigabit, nu prea mai conteaza toate celelalte variabile sau limita maxima a router-ului pe wifi pt ca oricum e limitat de la "intrare".
Am sa ma reorientez catre unul cu GB, eventual mai cresc bugetul daca e nevoie. Nu vreau sa imi para dupa rau, plus ca nu il schimb atat de des.
Si mai am o intrebare. Daca e dual band, am inteles ca pe 2.4 Ghz acoperirea e mai mare, dar pe 5Ghz e viteza mai mare. Cum stiu pe care o folosesc? Pentru ca nu imi amintesc sa fi vazut vreodata pe undeva (poate ca nici nu am folosit vreodata un dual band) optiunea de a alege pe telefon sau laptop. Setez din router pe care vreau sa o folosesc?
Poate e o intrebare prosteasca, dar chiar nu stiu raspunsul.

Multumesc mult!

#4363
Iert

Iert

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 589
  • Înscris: 05.08.2017
In primul rand trebuie ca un prezumptiv client conectat la router sa aiba banda de 5. Nu toate au aceasta banda. Daca o au, iti vor recunoaste SSID-ul routerului atat din banda 2,4 cat si din banda 5. Majoritatea o au pe aceea de 2,4. Cele mai noi au inceput sa aiba si 5.

Teoretic acoperirea - distanta acoperita de la router la client, ar fi mai mica pe banda de 5, dar, aceasta este mai putin aglomerata (adica sunt mai putini clienti existenti si routere active in aceasta banda) si are si alte caracteristici care o face indicata pentru conexiunea de baza. Spre exemplu, eu nu ma mai conectez WiFi la router decat pe banda 5. Mai am doar 2 clienti car n-o stiu, iar acestia au ramas in 2,4. Viteza poate fi mult mai mare pe banda 5 si chiar este. Interferente si bruiaj mai mic.

S-ar putea ca daca ai (vei avea) un client cu ambele benzi, si daca introduci ambele SSID-uri acesta sa prefere sa se conecteze pe banda 2,4, aceasta avand semnalul mai puternic (acoperire mai mare). Totusi exista aplicatii care-ti permit sa selectezi SSID-ul la care te vei conecta. Eu nici n-am mai introdus si n-am memorat in telefoane sau laptopuri SSID-ul de 2,4.

Din router se pot activa/dezactiva independent benzile de 2,4 si/sau 5. Astfel, poti sa ai activa doar banda care te intereseaza sau ambele. Deci, daca nu ai decat telefoane cu banda 2,4, poti dezactiva banda 5. Cand vei achizitiona unul cu banda 5 (si vei achizitiona!), o vei activa si pe aceasta. Sau, numai pe aceasta.

Selectarea benzii in care te conectezi se face din terminal/telefon/laptop compatibil cunoscand SSID-ul si parola setate in router ori pentru 2,4 ori pentru 5..

Sunt multe altele de spus, dar desigur ca iese din subiectul acestei sectiuni. Bafta!

Edited by Iert, 17 March 2018 - 17:15.


#4364
radurus

radurus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,012
  • Înscris: 16.06.2006
Din meniul routerului alegi care modul radio il activezi.
Se tin ambele active.

Dispozitivele se conecteaza in functie de posibilitatile lor.
Daca "vad" reteaua wifi de 5Ghz, alegi reteaua, introduci parola si asta e.

#4365
George_Gabriel

George_Gabriel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 30.09.2014
@Iert, @radurus
Multumesc inca odata pentru raspunsuri. Acum e mult mai clar.

#4366
jobist

jobist

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,746
  • Înscris: 23.04.2010

View PostGeorge_Gabriel, on 16 martie 2018 - 15:28, said:

... Vreau sa achizitionez un router pentru acasa, deoarece vechiul router si-a dat duhul. Pentru ca nu consider ca am pretentii prea mari, as vrea sa dau pe el intre 100 si 150 de lei. O sa fie folosit doar pe Wifi, deci nu prea ma intereseaza partea de LAN.
Deocamdata am abonament de internet de la digi cu viteze de pana la 500 Mbps si sunt foarte multumit, nu am simtit niciodata nevoia de mai mult, deci nu am in plan sa fac update la 1000Mbps...

View PostGeorge_Gabriel, on 16 martie 2018 - 16:10, said:

Asta ar fi un alt aspect, in momentul de fata se conecteaza la wifi 2 laptop-uri si 2 telefoane, dar nici unul atat de performant incat sa ajunga la 500 Mbps ...
Așa este, dar clienții wifi împreună pot utiliza bandă mai mare decât 100Mbps cât oferă un router care nu are port WAN gigabit.
Deci mai bine să ții cont de sugestiile postate anterioar și să iei un router gigabit; chiar cu dual-band fiindcă s-ar putea să ai în viitor un client cu wifi doar pe 5GHz.

Edited by jobist, 19 March 2018 - 12:17.


#4367
George_Gabriel

George_Gabriel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 30.09.2014
@jobist
Am tinut cont de aceste sfaturi si am sa cumpar unul cu gigabit. Nu as vrea sa il schimb peste 1 an pt ca vreau gigabit atunci, asa ca prefer sa iau de pe acum unul mai "future proof", pentru nevoile mele, evident.

#4368
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015
[ https://www.speedtest.net/result/7143323474.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Asus Blue Cave /
CPU1: Lantiq (Intel) PXB4395EL (1.6 GHz, 2 cores)
FLA1: 128 MiB (ESMT F59L1G81LA-25T)
RAM1: 512 MiB (Nanya NT5CC256M16IP-DI)
WI1 chip1: Lantiq (Intel) PSB83524M
WI1 MIMO config: 4x4:4
WI2 chip1: Lantiq (Intel) PSB83514M
WI2 MIMO config: 4x4:4
ETH chip1: Lantiq (Intel) PXB4395EL
Switch: Lantiq (Intel) PXB4395EL

#4369
ph13xlv

ph13xlv

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,107
  • Înscris: 09.01.2015
Daca schimb antenele cu unele mai puternice(de pe AliExpress....),  va crește puterea semnalului?

#4370
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,524
  • Înscris: 07.03.2006
Posibil.
Dar de cele mai multe ori e in van atata timp cat clientul tau are o antena sub-dimensionata (de ex telefon mobil aflat dupa 3 pereti).  


#4371
Moon_Fire

Moon_Fire

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,378
  • Înscris: 14.11.2005

View Postogo, on 22 martie 2018 - 11:52, said:

Posibil.
Dar de cele mai multe ori e in van atata timp cat clientul tau are o antena sub-dimensionata (de ex telefon mobil aflat dupa 3 pereti).  
Exact, intr-un sistem de emisie receptie conteaza atata puterea emitatorului cat si cea a receptorului . Ca sa nu mai zicem ca de fapt relatia este bidirectionala si problema de fapt e ca in orice sistem, la cel mai slab. Plus ca cea mai mare problema e generata de interferentele existente. Spectrul 2.4Ghz e foarte aglomerat la blocuri si in zonele rezidentiale cu densitate mare.
E drept ca prin beamforming si alte technologii se progreseaza dar sa fim seriosi legile fizicii sunt general valabile.

#4372
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,315
  • Înscris: 21.04.2005
S-a creat falsa impresie , uneori chiar intretinuta de unii producatori , ca daca  routerul are putere mare de emisie se rezolva tote problemele de propagare . Adica de semnal .
Unii nu inteleg ca un sistem wifi nu functioneaza ca un post de radio .Adica unul emite si celalalt doar receptioneaza .Comunicatia este in ambele sensuri , asa cum a subliniat @Moon_Fire . Uneori este mult mai important si mai sanatos  sa se emita cu o putere redusa dar cu o crestere a sensibilitatii.
Si ca sa revenim la subiect , e posibil sa cresca semnalul , de fapt sigur va creste daca antenele sunt bune dar nu poate nimeni garanta cu cat .
Pentru interior nu recomand inlocuirea cu antene omnidirectionale de castig mare . Mult mai eficienta este o antena directionala .

Edited by ndor, 22 March 2018 - 13:33.


#4373
xplozia

xplozia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,422
  • Înscris: 02.02.2005

View Postndor, on 22 martie 2018 - 13:32, said:

Pentru interior nu recomand inlocuirea cu antene omnidirectionale de castig mare . Mult mai eficienta este o antena directionala .
Poti argumenta?

#4374
ndor

ndor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,315
  • Înscris: 21.04.2005
Bineinteles ca pot . De fapt am mai argumentat subiectul asta de vreo 6-7 ori pe threadul asta .
In fine ,pe scurt, ideea e ca o antena omnidirectionala montata in interior va produce reflexii din mediul inconjurator cu o intensitate direct proportionala cu EIRP-ul sistemului . Tx + gain antena . Foarte multe din aceste reflexii vor fi in antifaza cu semnalul util si se vor anula reciproc .Asta se va traduce in prima faza printr-o scadere a calitatii semnalului . Contrar la ce se asteapta unii, e nevoie si de calitate nu numai de cantitate a semnalului .
Variante de solutii care se practica in asemenea situatii ar fi scaderea puterii in Tx , folosirea pe cat posibil a antenelor directionale , sectoriale  Vezi solutiile adoptate de Xirrus pentru echipamentele lor de interior .
Asta pe scurt . Pe lung , putem dezvolta subiectul pe cateva pagini !
- http://www.scalablew...-11n-Module.asp

Edited by ndor, 22 March 2018 - 14:45.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate