Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Procedura accident fara pagube ma...

Cum se regleaza aceste balamale?

Renovare ap interbelic, Centru - ...

Chit rosturi gips carton
 Gasesc echipa de proiectare pentr...

Demisie la fostul job - mutare in...

Probleme rețea

A folosit cineva sistemul din foto?
 Comodatarul poate fi si persoana ...

Durere antebrat, cred

Tehnologia Blockchain NU are viit...

Phishing - mailuri aparent de la ...
 Recomandare reparare/inlocuire ca...

Apartament in bloc nou, sfat fonic

Scadere presiune centrala din cau...

Economii in EURO sau USD?
 

Originea românilor

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#31789
Leinarius

Leinarius

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,061
 • Înscris: 21.06.2007

View PostPierde_verile, on 25th August 2009, 01:02, said:

O națiune modernă, reală este și rațională, suficientă sieși, nu are nevoie de mituri, de ficțiune, de virtualitate, de „istorie glorioasă”. Ajustarea mitică a istoriei arată o criză națională. Inclusiv perioada de „deșteptare rațională”, de început național romantic și firav este o criză națională prin slăbiciunile ei.

Bullshit, Diogene, the biggest kind of bullshit...

Americanii au mituri fondatoare, ba chiar festivaluri nationale dedicate miturilor si au inventat chiar si un "vest salbatic" romantic pe care si-au bazat cultura moderna.

Lasa vrajala cu natiunea suficienta siesi...

Pana si Elvetia are povesti frumoase cu Willhelm Tell...

Natiunile moderne s-au inchegat pe idei, pe ideologii.
Natiunile antice si cele feudale s-au inchegat fie prin forta virila, fie datorita noii ordini adusa de religia crestina.

Fa diferenta! Imperiul Roman NU MAI EXISTA!

#31790
lupu2

lupu2

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,870
 • Înscris: 01.11.2007

View Postzmedeu, on 24th August 2009, 23:04, said:

Mai ales ca au fost pompate masiv cu model sionist, al continuitatii evreilor in Palestina (la fel se intampla cu continuitatea daco-romana).

Uau, Fane, vad ca esti pe tot terenul, in orice moment, mai ceva ca Banel Nicolita, ca tot se facu referire la etnia in cauza. Da si ala a mai marcat cate un gol ici colo, desi de obicei alearga cam fara rost, tu in schimb tot iti dai cu stangul in dreptu', debitand aceleasi tampenii inspirate de istoriografia (austro)ungara si (sovietica)rusa, mai bagand pe ici pe colo ceva cu evrei si tigani, sa fie tigania completa (nicio referire la etnie sau ceva rasist aici). Oricum, cred ca ai auzit si tu de Densusianu, Hasdeu, chiar Xenopol si Iorga, sa nu mai zic de Parvan. Astia erau fie dacisti, fie daco-romanisti, ca vad ca-ti place cuvantul. Si ghici ce, au trait inainte ca pe la noi sa apara comunismul, sau sa fie impus, si inainte ca sionistii tenebrosi din postarile tale sa-si impuna ideile transformate in national-comunismul de care zici tu, dupa mintea ta, ca a fost impus si a aparut pe vremea lui Ceausescu. Dar desigur, la cum vezi tu istoria, adica una alternativa, nu trebuie sa mire pe nimeni.

Edited by lupu2, 25 August 2009 - 15:46.


#31791
alinmpi

alinmpi

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,158
 • Înscris: 16.12.2008

View PostCyber-sapiens, on 25th August 2009, 10:42, said:

Confederatie pe naiba. Tu nu vezi ca zona e prea bogata ca sa semene cu Elvetia ?! Avem chiar si depresiuni montane mari !

Daca nu am fi avut depresiuni montane si nici minereuri complexe, sare, etc, atunci probabil ne-am fi dezvoltat precum Elvetia.

Uita-te la BANGLADESH, o tara bogata in resurse, practic este o tara posibila OREZARIE cu 3-4 recolte pe an si probabil tot bogatia o face sa fie cea mai saraca.
Eu l-am contrazis pe Fane,care evidentia rolul "benefic" pe care l-a avut Imperiul Habsburgic pentru romanii din Transilvania.
Cyber,tu ai mai dat link-ul asta?

http://paganelis.wor...rafie-istorica/
Capitolul despre "rotacizare" explica multe necunoscute legate despre miscarile vlahilor incepand cu sec.IX.

#31792
zmedeu

zmedeu

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,538
 • Înscris: 09.08.2009

View Postalinmpi, on 25th August 2009, 15:51, said:

Eu l-am contrazis pe Fane,care evidentia rolul "benefic" pe care l-a avut Imperiul Habsburgic pentru romanii din Transilvania.
tu vorbesti de pe pozitia unui individ care incurca imperiul habsburgic cu Austro-Ungaria, care dateaza incepand cu anul 1867. Ceea ce tu nu poti intelege ca sunt doua chestii distincte. :lol:

View Postalinmpi, on 25th August 2009, 15:51, said:

Capitolul despre "rotacizare" explica multe necunoscute legate despre miscarile vlahilor incepand cu sec.IX.
Tipul confirma exact ceea ce am afirmat si eu:

Aceste migrații par să se fi produs după anul 900, în urma așezării maghiarilor în Câmpia Panonică. Atunci o bună parte a românilor rotacizanți de acolo au migrat mai ales spre est .
In altă ordine de idei, apartenența, timp de câteva decenii, a unei însemnate părți a românilor vestici la Imperiul carolingian și învecinarea lor cu strămoșii raeto-romanilor (localizați, atunci, încă, pe un spațiu mult mai întins, acoperind, în linii mari, Bavaria, Austria, Elveția și nord-estul Italiei), pare a fi dovedită de evoluții fonetice identice, manifestate, probabil, în această perioadă. Acest lucru iese în evidență în propoziția raeto-romană Iartats de ce am fat!, care seamănă izbitor cu forma românească: Iertați de ce am făcut!


[ http://paganelis.files.wordpress.com/2009/04/limba-romana-an-1000-refacut.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

View Postlupu2, on 25th August 2009, 15:45, said:

Oricum, cred ca ai auzit si tu de Densusianu, Hasdeu, chiar Xenopol si Iorga, sa nu mai zic de Parvan. Astia erau fie dacisti, fie daco-romanisti, ca vad ca-ti place cuvantul.
Astia nu au fost dacisti dovada cat esti de incult.
Densusiana n-a crezut in continuitatea daco-romana.
Xenopol a fost autorul teoriei continuitatii daco-romane. El insa circumscrie spatiul continuitatii la spatiul Transilvaniei, al fostei provincii romane Dacia Traiana. INtra in contradictie cu aberatiile dacomane.
Iorga, Hasdeu, si Parvan nu pot fi nicidecum clasificati drept dacomani. Parvan este un foarte bun cunoscator al civilizatiei dacilor. Iar Hasdeu explica originea maramuresenilor ca fiind din Oltenia, unde au ajuns din zona friuliana a Italiei. Iar Iorga este autorul conceptului de "Bizant dupa Bizant", adica Tara Rum^neasca continuatoare a Romaniei.

Esti prea prost ca sa intelegi, asa ca lasa-te de prostii si revino la meseria ta de baza, strungul.

View PostLeinarius, on 25th August 2009, 14:46, said:

Americanii au mituri fondatoare, ba chiar festivaluri nationale dedicate miturilor si au inventat chiar si un "vest salbatic" romantic pe care si-au bazat cultura moderna.
SUA este o tara ce se adapteaza timpurilor. Miturile fondatoarea ale SUA se adapteaza timpurilor moderne. De exemplu parintii fondatori ai SUA erau posesori de sclavi. Parintii fondatori excludeau sclavii si femeile din republica care ei o planuiau. Fraze precum "dreptul la fericire a fiecarui om" excludeau o mare parte din societate la aceste drepturi fundamentale.

Sarbatori precum cea a lui Martin Luther King sunt adaugate recent la "miturile fondatoare" americane.

View PostLeinarius, on 25th August 2009, 14:46, said:

Pana si Elvetia are povesti frumoase cu Willhelm Tell...
Care se bazeaza pe un moment foarte adevarat: contele de Habsburg incerca sa acapareze cantoanele unor organizatii taranesti libere (gen republica taraneasca din Vrancea, descrisa de Cantemir). Taranii inving forta militara a contelului de Habsburg. Aceasta legenda insa ascunde ceva mai profund, faptul ca in ajutorul taranilor au venit cavalerii templieri, proaspat interzisi (la 1303 de Filip cel Frumos). Batalia de la Morgarten a avut loc in 1315, unde s-a batut Wilhelm Tell.

View PostLeinarius, on 25th August 2009, 14:46, said:

Natiunile moderne s-au inchegat pe idei, pe ideologii.
Natiunile antice si cele feudale s-au inchegat fie prin forta virila, fie datorita noii ordini adusa de religia crestina.
Le cam incurci.

Statele feudale (nicidecum natiunile feudale) sunt continuatoare ale imperiului roman (sunt excrescente din imperiul roman). Fiecare a avut obsesia recrearii imperiului roman. Imperiul roman a supravietuit in toate statele, dovada insasi supravietuirii acvilei romane in heraldica medievala. Crestinismul este el insusi imperiul roman, caci crestinismul a inghitit imperiul roman, l-a metamorfizat.

Statele feudale nu se bazau pe conceptul de etnicitate, de uniformitate etnica. Varful piramidei putea fi de o anumita etnie, baza piramidei era de multe ori format dintr-un babilon de etnii si limbi. Natiunile moderne cresc din nevoia uniformizarii etnice. Statul modern se bazeaza pe uniformizarea fortata si artificiala a populatiei.

Statele care pun la baza lor natiunea civica accepta de facto si de jure asimilarea etnica spre deosebire de statele care pun la baza lor natiunea bazata pe uniformitatea de sange, ce nu recunosc drepturi egale celor asimilati.

Quote

------------------------------------------------------
aromânii numesc țara situată la est de aceeași Macedonie – Vârgaria, nu Bulgaria, semn că forma este veche, datând, poate, chiar de la primele începuturi ale statalității bulgărești medievale. De asemenea, și toponimia confirmă că aromânii au practicat rotacismul, prezent în numele Sărună, derivat din latinescul Salona (numele roman al Salonicului) și, deja menționatul Dzardzaros. De asemenea, contrar afirmațiilor unor specialiști (mai ales greci), cum că aromânii, dacă nu sunt “greci romanizați” (care, în consecință trebuie “întorși” în masa poporului elen), sunt imigrați în sudul peninsulei mai târziu, Sărună confirmă prezența elementului balcanic și acolo, înaintea veacurilor VIII-X, când ei apar prima dată în documente… Aromânii au păstrat, pentru Sfânta Fecioară Maria, un termen – Virγiră - care se mai întâlnește doar la maramureșeni, în forma Vergură. Ambele variante derivă din latinescul Virgo – virgină.


De asemenea, una dintre dovezile că românii din Șcheii Brașovului, dar și cei mai vechi dintre săceleni sunt originari din Balcani este cuvântul amn(n)irăroană, cu sensul de împărăteasă, folosit și de aromâni.

Astfel de particularități apar, deși mai rar, și în Moldova, aduse, probabil, de originari din Ardeal, înainte ca această trăsătură să dispară din cea mai mare parte a Transilvaniei. Astfel, românii romano-catolici din vestul Moldovei, originari din așa-numitul ținut secuiesc, își numesc nevestele “unguroance” în loc de “unguroaice” (termenul fiind derivat de la faptul că moldovenii ortodocși, constatând că ei sunt catolici, i-au “botezat” , impropriu ”unguri”). De asemenea, în nordul Bucovinei, este consemnat toponimul Dzembronia, adică *Dzimbroania, (derivat dintr-un *dzimbru), care mai relevă și particularitatea locală de a folosi pe dz în loc de z (prezentă, încă, în Maramureș, în Moldova și la aromâni).

Edited by zmedeu, 25 August 2009 - 17:33.


#31793
Pierde_verile

Pierde_verile

  Senior Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 3,870
 • Înscris: 10.07.2008

View Postzmedeu, on 25th August 2009, 18:25, said:

SUA este o tara ce se adapteaza timpurilor. Miturile fondatoarea ale SUA se adapteaza timpurilor moderne. De exemplu parintii fondatori ai SUA erau posesori de sclavi. Parintii fondatori excludeau sclavii si femeile din republica care ei o planuiau. Fraze precum "dreptul la fericire a fiecarui om" excludeau o mare parte din societate la aceste drepturi fundamentale.

Sarbatori precum cea a lui Martin Luther King sunt adaugate recent la "miturile fondatoare" americane.
Sunt două aspecte: celebrarea, cinstirea, omagierea, pe de o parte,  și minciuna, fabulația, fantasticul, din miturile în sensul lor obișnuit, pe de  altă parte. Adică cinstirea trecutului nu se practică împreună cu deformarea grosolană a lui. Una să  e să folosești trecutul pentru a explica o realitate, caracterul ei  statornic și alta să-l folosești ca refugiu romantic, obligatoriu mincinos.


Mitul național se cuplează cu criza națională, cu spiritul mafiot, corupția în economie specifică statelor moderne slabe. M.A.F.I.A. italiană a început  ca mișcare națională și a eșuat în criminalitate organizată. Deci atâta timp cât  vom avea mafioți vom avea și dacomani și dacoromanomani.

În schimb postmoderniștii în căutarea diversității, originalității aprofundează multitudinea de fațete ale trecutului. Înclinația lor spre adevăr, spre reconstituire autentică este și mai pregnanată.

Edited by Pierde_verile, 25 August 2009 - 18:07.


#31794
zmedeu

zmedeu

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,538
 • Înscris: 09.08.2009

View Postlolekbolek, on 25th August 2009, 08:26, said:

ai putea spune ca e artificiala. adica muntele a fost spart de catre om. atunci inseamna ca marea pannonica exista inca in timpurile recente.
[...]
mai, si in turda exista o legenda(maghiara?) ca in cheile turzii e ascunsa comoara lui darius
Pe de altă parte, originea românească a lui *Băltoni este întărită de Anonymus, care menționează că, în secolul al IX, la venirea lor în Panonia, maghiarii au găsit aici blachi ac pastores romanorum - adică, vlahi sau păstorii romanilor. Acești păstori ai romanilor rămăseseră, încă dinaintea stăpânului hunilor, Attila, să-și aducă turmele la iernat în Panonia, inclusiv în jurul acelei mari bălți – un *băltoi/*băltoni - numită, azi, Balaton. Că românii au continuat să își ducă turmele de oi la iernat în Panonia până în veacurile XVII-XVIII (cel puțin), o dovedesc și numele Bacea - pentru ținutul maghiar și sârb dintre Tisa și Dunăre (de la care derivă Bacs – în maghiară și Bacska – în sârbă), unde se și regăsesc în toponimie zeci de așezări având în componență termenul s(z)alas (sălaș, stână) - precum și toponimul Csobanka (Ciobanca), situat la vest de Dunăre, între Budapesta și *Strigoniu.

#31795
Leinarius

Leinarius

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,061
 • Înscris: 21.06.2007

View PostPierde_verile, on 25th August 2009, 18:58, said:

În schimb postmoderniștii în căutarea diversității, originalității aprofundează multitudinea de fațete ale trecutului. Înclinația lor spre adevăr, spre reconstituire autentică este și mai pregnanată.

Da, ma... Tu esti far calauzitor, pe cand cei ca mine sunt niste lipitori pe spinarea elitelor acestui popor...
Mai mereti ma la o bere... Va pierdeti mintile...

Va recomand Timisoreana rece. Face bine la cap. :rolleyes:

#31796
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,912
 • Înscris: 04.10.2007

View Postalinmpi, on 25th August 2009, 16:51, said:

Eu l-am contrazis pe Fane,care evidentia rolul "benefic" pe care l-a avut Imperiul Habsburgic pentru romanii din Transilvania.
Cyber,tu ai mai dat link-ul asta?

http://paganelis.wor...rafie-istorica/
Capitolul despre "rotacizare" explica multe necunoscute legate despre miscarile vlahilor incepand cu sec.IX.
Nu, nu am postat acest link.

#31797
Pierde_verile

Pierde_verile

  Senior Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 3,870
 • Înscris: 10.07.2008

View PostPierde_verile, on 25th August 2009, 18:58, said:

...


Mitul național se cuplează cu criza națională, cu spiritul mafiot, corupția în economie specifică statelor moderne slabe. M.A.F.I.A. italiană a început  ca mișcare națională și a eșuat în criminalitate organizată. Deci atâta timp cât  vom avea mafioți vom avea și dacomani și dacoromanomani.
...
Confabulația istorică este doar o parte umilă a confabulației politice în general într-o țară dominată de corupție, de mafiotism, de spirt de gașcă, de „capitalsim de cumetrie” (Ion Ilieascu). Confabulația istorică este astăzi specifică doar unei părți a spectrului politic.

S-au creat astfel condițiile pentru stimularea și simularea scandalurilor permanente. Aproape orice se poate spune despre orice și oricine, și odată spus ceva produce consecințe. Comportament politic compensatoriu, confabulația încearcă să neutralizeze lipsa de sens și de principii care domină viața politică românească. Întregită cu teoria conspirației, confabulația creează o realitate paralelă, dar nu mai puțin „obiectivă“. Ocupând prima pagină a ziarelor și primele minute ale buletinelor de știri, confabulațiile ne ocupă timpul. Mulți ajung să nu mai scape niciodată din această capcană.
...
Mizând pe efecte confabulatorii, politicienii sau consultanții lor dau însă încă o lovitură politicii ca exercițiu rațional. Și dacă teoria conspirației și fabulațiile politice pot face muzica în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, ea nu poate asigura nici fundamentele filozofiei de guvernare, nici nu poate da sens sau coerență politică unei țări

http://www.cotidianu...atie-96298.html

#31798
Morosanul

Morosanul

  Haiduc

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,303
 • Înscris: 12.12.2006

View Postego_zenovius, on 23rd August 2009, 21:02, said:

daca eu spun "genunchi" iar un maramuresan spune "gerunchi" sau chiar "jărunchi" (sa ma corecteze morosanu daca gresesc) - e vorba de acelasi cuvant roma^nesc. intamplator "genunchi"-ul muntenesc a ajuns forma literara a acestui cuvant. intr-un alt context istoric putea sa ajunga forma literara "jărunchi"-ul maramuresan.
Da, asta uita multi ca limba româna literara nu e o creatie artificiala, cumva periata si ajustata ca sa sune mai bine, ci e un esantion de limba ales dintr-o anumita zona - si bine ales zic eu. Acea zona acum nu mai are regionalisme, tocmai din acest motiv.

Am citit candva un articol (nu ma gandeam la referinte pe vremea aia) are zicea ca a fost o propunere la Academie ca limba literara sa fie cea din Maramureș, pentru ca aici s-a gasit cel mai vechi document scris in limba română, Codicele de la Ieud 1391-1392.
Acum si maramureșenii zâmbesc cand aud povestea :)

Oricum datarea Codicelui e inca subiect de dezbateri, dar a ramas in constiinta oamenilor acesta data cred ca pentru impresia pe care a facut-o.

[ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/Fila_18_a_manuscrisului_de_la_ieud.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#31799
zmedeu

zmedeu

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,538
 • Înscris: 09.08.2009

View PostMorosanul, on 26th August 2009, 08:41, said:

Da, asta uita multi ca limba româna literara nu e o creatie artificiala, cumva periata si ajustata ca sa sune mai bine, ci e un esantion de limba ales dintr-o anumita zona - si bine ales zic eu. Acea zona acum nu mai are regionalisme, tocmai din acest motiv.
Respectiva zona se numeste Scheii Brasovului.
diaconul Coresi tipărește între 1559 și 1583 nouă cărți în limba română: Întrebare creștinească, Evangheliarul, Praxiul, Cazania I, Molitvenicul, Psaltirea, Cazania II, Liturghierul, Pravila Sfinților Apostoli. El a mai publicat în Brașov Psaltirea slavo-română, în al cărei epilog își exprimă profesiunea de credință referitoare la istoria culturii românești și evoluția limbii literare, afirmînd că destinația cărții este să învețe „pre mișelamea”.
Palia de la Orastie este rodul muncii unui ucenic al lui Coresi.

Scheii Brasovului fiind format de o populatie rom^neasca originara din Macedonia.

Incepi sa intelegi? Incepi sa faci legatura intre limba literara rom^neasca si originea balcanica a rom^nilor care au produs-o?

Edited by zmedeu, 26 August 2009 - 08:55.


#31800
searcher-star

searcher-star

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 22,274
 • Înscris: 07.01.2009

View PostPierde_verile, on 25th August 2009, 18:58, said:

Sunt două aspecte: celebrarea, cinstirea, omagierea, pe de o parte,  și minciuna, fabulația, fantasticul, din miturile în sensul lor obișnuit, pe de  altă parte. Adică cinstirea trecutului nu se practică împreună cu deformarea grosolană a lui. Una să  e să folosești trecutul pentru a explica o realitate, caracterul ei  statornic și alta să-l folosești ca refugiu romantic, obligatoriu mincinos.


Mitul național se cuplează cu criza națională, cu spiritul mafiot, corupția în economie specifică statelor moderne slabe. M.A.F.I.A. italiană a început  ca mișcare națională și a eșuat în criminalitate organizată. Deci atâta timp cât  vom avea mafioți vom avea și dacomani și dacoromanomani.

În schimb postmoderniștii în căutarea diversității, originalității aprofundează multitudinea de fațete ale trecutului. Înclinația lor spre adevăr, spre reconstituire autentică este și mai pregnanată.
Ideea in sine de postmodernism e deja o aiureala. Modernismul e ceva continuu, din momentul prabusirii societatilor traditionale. Si chiar si pe vremea lor erau schimbari si evolutii. Ca tot deviem un pic de la subiect, nu rezist sa nu contrazic filozofiile de genul asta.
Postmodernismul are propriile lui mituri si minciuni, cum e multiculturalismul. Sau apoteoza unor personaje cu destule umbre, ca tot veni vorba de King. Au si istorie falsificata, in sensurile dorite de ei.
Si exista si mafie postmoderna, ho-ho. Vezi lobbyingul cvasisacralizat al noilor grupuri autosfintite ca fiind martirii sistemului capitalist vestic.
Noi pe aici stim bine toate astea.
Daca in postmodernism exista si o parte buna si obiectiva, reclama-te de la aia in numele cautarii adevarului, nu de la el in general, ca suna foarte fals.

#31801
Pierde_verile

Pierde_verile

  Senior Member

 • Grup: Banned
 • Posts: 3,870
 • Înscris: 10.07.2008

View Postsearcher-star, on 26th August 2009, 10:02, said:

Ideea in sine de postmodernism e deja o aiureala. Modernismul e ceva continuu, din momentul prabusirii societatilor traditionale. Si chiar si pe vremea lor erau schimbari si evolutii. Ca tot deviem un pic de la subiect, nu rezist sa nu contrazic filozofiile de genul asta.
Postmodernismul are propriile lui mituri si minciuni, cum e multiculturalismul. Sau apoteoza unor personaje cu destule umbre, ca tot veni vorba de King. Au si istorie falsificata, in sensurile dorite de ei.
Si exista si mafie postmoderna, ho-ho. Vezi lobbyingul cvasisacralizat al noilor grupuri autosfintite ca fiind martirii sistemului capitalist vestic.
Noi pe aici stim bine toate astea.
Daca in postmodernism exista si o parte buna si obiectiva, reclama-te de la aia in numele cautarii adevarului, nu de la el in general, ca suna foarte fals.
Nu cred că deviem de la subiect. Interesul apolitic, nestatal, pentru tot felul de triburi și origini etnice este ceva specific epocii noastre, sau al celei care va urma în curând. Un exemplu bun este turcul ce se interesa de celții care au trăit cândva în zona Ankarei.

Infrastructura societății informaționale pregătește acele vremuri diferite de cele moderne. Pentru mine modernismul este uniformitate, producție de serie, mari armate, mari corporații,  căi ferate etc.  Îi trece vremea. Dar ai dreptate, minciuna și ticăloșia se adaptează tuturor epocilor. În cea care vine va avea însă mari probleme cu difuzarea, cu răspândirea.

#31802
searcher-star

searcher-star

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 22,274
 • Înscris: 07.01.2009

View PostPierde_verile, on 26th August 2009, 10:29, said:

Nu cred că deviem de la subiect. Interesul apolitic, nestatal, pentru tot felul de triburi și origini etnice este ceva specific epocii noastre, sau al celei care va urma în curând. Un exemplu bun este turcul ce se interesa de celții care au trăit cândva în zona Ankarei.

Infrastructura societății informaționale pregătește acele vremuri diferite de cele moderne. Pentru mine modernismul este uniformitate, producție de serie, mari armate, mari corporații,  căi ferate etc.  Îi trece vremea. Dar ai dreptate, minciuna și ticăloșia se adaptează tuturor epocilor. În cea care vine va avea însă mari probleme cu difuzarea, cu răspândirea.
Mmmm, pe undeva e asa, dar numai pe undeva.
Re-tribalizarea suna pitoresc dar n-ar avea nici o greutate in fata postmodernismului faux-multiculti/true-monopseudoculti.
Ideea e ca tribal esti doar in cadru traditional, n-ai cum altfel. E o forma de organizare-mentalitate ce apartine distinct lumii premoderne.
Orice reeditare a unei astfel de mentalitati e neserioasa in conditiile participarii la sistemul global. Numai ca marginal poti avea cultura distincta, vezi tiganii aia care refuza integrarea. Sau musulmanii fanatici. Si si particularitatile lor, is de natura asociala.
Ca mainstream, nici o sansa sa cultivi destule diferente si destula profunzime ca sa scoti ceva deosebit. Sistemul mondializat e mult prea tare.
Natiunea e cam greoaie si simplista dar numai ea mai are oarecare putere sa se opuna uniformizarii globale. De aia si lupta asa tare sistemul sa retribalizeze lumea, ca stie ca triburile reeditate sunt just a joke.
Libertatea informatiei nu inseamna mare branza in fata sistemului actual. Uite nu mai departe de Romania. Toata lumea stie sau poate sti exact ce fac stabii, ce fura, cat, de unde...
Si face cineva ceva, datorita informatiei asteia? Nu. Pentru ca intreg sistemul e corupt. Judecatori, politai, tot ce vrei. N-ai de unde incepe. Tocmai caracterul difuz al puterii actuale spre deosebire de vremea lu'Ceasca face ca ea sa fie mult mai greu de lovit, daca nu imposibil. Ar fi nevoie de o criza de dimensiuni armaghedonice ca sa mai dea jos sistemul actual, ar tre' sa devina nefunctionale inclusiv tribunalele de provincie, sau asa.
Nu observi ca pe masura ce ne "diversificam", suntem tot mai uniformi? Uite eu macar ca nu urmaresc pe niciuna, stiu vrand-nevrand mai multe de Megan Fox decat de Lili Sandu. Sau de Ronaldo mai mult ca de Nicolita. Inevitabil.
Si ca sa revenim la istorie, da, intrarea in detalii e buna, dar si cu ea e ca si cu restul. Daca intri prea adanc te pierzi. De pilda compari stiu eu, sudul Angliei cu campia Pekinului, sa vezi de ce in 1 a aparut capitalismul si-n 2 nu. Daca analizezi principiile simple de organizare sociala, politica, aspectele religioase principale etc, raspunsul e relativ simplu. Dar daca te apuci sa compari fiecare ferma in parte, devine imposibil, ti se pare ca e la fel si asa ca la final scoti inevitabil o platitudine ce nu lamureste nimic. La ce ti-a servit setea de detaliu si obiectivitate? O sa zici ca si concluzie ca nu ai gasit diferente majore si ca Anglia a luat-o in fata din pura intamplare. Ceea ce e moartea stiintei istorice.
And I'm not even making this up, sadly. Chiar exista o carte de asta, scoasa de nici nu mai stiu ce academician de-asta "obiectiv, postmodern", ca voit i-am uitat numele ca m-a deprimat.
Asa ca, mai tone down cu entuziasmul, chiar nu e cazu'.

#31803
lolekbolek

lolekbolek

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 408
 • Înscris: 16.10.2006

View Postzmedeu, on 25th August 2009, 20:07, said:

Pe de altă parte, originea românească a lui *Băltoni este întărită de Anonymus, care menționează că, în secolul al IX, la venirea lor în Panonia, maghiarii au găsit aici blachi ac pastores romanorum - adică, vlahi sau păstorii romanilor. Acești păstori ai romanilor rămăseseră, încă dinaintea stăpânului hunilor, Attila, să-și aducă turmele la iernat în Panonia, inclusiv în jurul acelei mari bălți ? un *băltoi/*băltoni - numită, azi, Balaton. Că românii au continuat să își ducă turmele de oi la iernat în Panonia până în veacurile XVII-XVIII (cel puțin), o dovedesc și numele Bacea - pentru ținutul maghiar și sârb dintre Tisa și Dunăre (de la care derivă Bacs ? în maghiară și Bacska ? în sârbă), unde se și regăsesc în toponimie zeci de așezări având în componență termenul s(z)alas (sălaș, stână) - precum și toponimul Csobanka (Ciobanca), situat la vest de Dunăre, între Budapesta și *Strigoniu.
citatul simplifica lucrurile
1. ( daca tot tre sa citam din gesta):Quem terram habitarent sclauij, Bulgarij et Blachij, ac pastores romanorum
ei, fiecare traduce, interpreteaza cum vrea. eu am gasit 3-4 traduceri. cert este ca au imprumutat .( blato-slav, balta-roman )
2. nici cu Bacs lucrurile nu sunt simple.
asa se pare ca la maghiar pastoritul era organizat ca si firmele multinationale de astazi :)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Pásztor
ranguri, functii etc. , apare si bacs.
dar apare si ca nume mic. http://hu.wikipedia....
cert este ca la romani e foarte raspandit
3. cioban, Csobanka e de origine turca: http://tr.wikipedia.org/wiki/Çoban
si dexonline merge pe varianta asta.
4.szallas vine de la verbul szall, megszall etc. cu sens de odihna . o pasare cand se opreste din zbor :leszall.
si dexonline spune ca salas vine din magh. szallas.  nu are legatura cu stana.
cine a scris asta? a reusit sa faca multe greseli

Edited by lolekbolek, 26 August 2009 - 13:00.


#31804
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,912
 • Înscris: 04.10.2007

View Postzmedeu, on 26th August 2009, 09:54, said:

Respectiva zona se numeste Scheii Brasovului.
diaconul Coresi tipărește între 1559 și 1583 nouă cărți în limba română: Întrebare creștinească, Evangheliarul, Praxiul, Cazania I, Molitvenicul, Psaltirea, Cazania II, Liturghierul, Pravila Sfinților Apostoli. El a mai publicat în Brașov Psaltirea slavo-română, în al cărei epilog își exprimă profesiunea de credință referitoare la istoria culturii românești și evoluția limbii literare, afirmînd că destinația cărții este să învețe „pre mișelamea”.
Palia de la Orastie este rodul muncii unui ucenic al lui Coresi.

Scheii Brasovului fiind format de o populatie rom^neasca originara din Macedonia.

Incepi sa intelegi? Incepi sa faci legatura intre limba literara rom^neasca si originea balcanica a rom^nilor care au produs-o?

Ipoteza Limbii Rom^ne METISE poate fi probata si prin faptul ca ROM^NA este singura limba SATEM din grupul romanic (si Albaneza este SATEM, de aceea nu pusca cu GREACA si cu continuitatea epirota !).  ;)

#31805
soka norman

soka norman

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,978
 • Înscris: 28.05.2006

View Postlolekbolek, on 26th August 2009, 13:58, said:

citatul simplifica lucrurile

3. cioban, Csobanka e de origine turca: http://tr.wikipedia.org/wiki/Çoban
si dexonline merge pe varianta asta.
si in iraniana suban.

#31806
lupu2

lupu2

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 7,870
 • Înscris: 01.11.2007

View Postzmedeu, on 25th August 2009, 18:25, said:

Astia nu au fost dacisti dovada cat esti de incult.
Densusiana n-a crezut in continuitatea daco-romana.
Xenopol a fost autorul teoriei continuitatii daco-romane. El insa circumscrie spatiul continuitatii la spatiul Transilvaniei, al fostei provincii romane Dacia Traiana. INtra in contradictie cu aberatiile dacomane.
Iorga, Hasdeu, si Parvan nu pot fi nicidecum clasificati drept dacomani. Parvan este un foarte bun cunoscator al civilizatiei dacilor. Iar Hasdeu explica originea maramuresenilor ca fiind din Oltenia, unde au ajuns din zona friuliana a Italiei. Iar Iorga este autorul conceptului de "Bizant dupa Bizant", adica Tara Rum^neasca continuatoare a Romaniei.

Esti prea prost ca sa intelegi, asa ca lasa-te de prostii si revino la meseria ta de baza, strungul.

  :D , desigur, cu mintea ta tulburata nu iti dai seama ca de fapt nu ai facut decat sa ma confirmi. Densusianu si Hasdeu sunt cei dinatai "dacisti", Densusianu facand mare valva cu a sa "Dacia preistorica", iar Hasdeu fiind cel care a fost banuit (complet aiurea dupa parerea mea) ca a scris celebrele si controversatele placute dacice de la Sinaia. Xenopol este cel care ii da replica lui Roesler si aberatiilor sale (combatute de altfel si de colegii lui de la Viena, mai seriosi si care nu scriau totusi istorie la comanda), iar Iorga si Parvan sunt desigur "continuatisti", si "daco-romanisti" daca vrei, punand totusi baza pe geto-daci in primul rand. Da, Iorga este cel ce afirma ca Tarile Rom^ne au reprezentat "Bizantul de dupa Bizant", dar asta insemnand pe langa o mostenire comuna venita de la romanii antici si pastrarea si apararea valorilor ortodoxiei in lume dupa prabusirea Bizantului. Nu are nicio legatura cu ideile tale despre rom^nii migrati de la sud de Dunare dupa anul 1000, si cu atat mai putin nici unii din cei mentionati mai sus nu au nicio legatura cu sionistii national-comunisti care au adus "dacomania" la noi si alte bazaconii pe care le boscorodesti tu de obicei.

Si apropo, tare harta aia cu limba rom^na Fane, arata aproximativ cu ce se presupune a fi fost teritoriul imperiului lui Burebista, cu mici deosebiri  :coolspeak:

Edited by lupu2, 26 August 2009 - 14:58.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate