Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

Google Sheet - Referire la textul...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 

Originea românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#26119
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 crisdiac, on Feb 20 2009, 16:47, said:

Este oare vreun dezavantaj ca românii să admită că se înrudesc nu numai cu popoarele latine, ci și cu cele slave ? Din contră, acest lucru ar pune România într-o poziție privilegiată din punct de vedere geopolitic, fiind singurul popor care ar putea să se recomande ca o punte între latini și slavi.

Nu suntem de origine slava cum nici bulgarii sau sarbii nu sunt de origine latina desi bulgarii si sarbii au asimilat romanici iar noi am asimilat la randul nostru slavi. E o chestiune o mica/mare diferenta. Fara slavi tot o limba romanica am fi vorbit cum si slavii sudici tot o limba slava ar fi vorbit daca nu i-ar fi asimilat pe romanici. Conteaza grupul care a predominat, cel ce a dat graiul si apartenenta. Deci suntem un popor latin, nu unul slav. Nu suntem o punte intre nimic suntem romanici rasariteni ce am pastrat traditia bizantina a imperiului lui Constantin, pe care vestul a pierdut-o, ca si slavii rasariteni s-au convertit la aceeasi apartenenta si au interactionat cu noi, e la fel de adevarat.

#26120
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 Leinarius, on Feb 20 2009, 01:46, said:

In Banat nu avem urme deloc. Dar in Ardeal pentru sec. 4-3 i.Hr. eu zic sa mai cauti... Populatie mare, sedentara...
Spre deosebire de daci astia sunt o populatie mare si sedentara, desigur cultura lor materiala este un bun indicator pentru etnicitatea lor, etc... (REMARCA IRONICA!)
Pai cea mai veche populatie atestata in Banatul dumitale sunt Iazigii domnule. Si din cate stiu eu acestia au fost o ramura a sarmatilor. Legat de acesti sarmati, e hilar un arheolog de-al nostru, Ion Ionita, care "tuna" impotriva influentei sarmatice asupra Dacilor din Moldova, dar accepta coabitarea dintre daci si sarmati in ...Ungaria. (REMARCA NEIRONICA)

 Leinarius, on Feb 20 2009, 01:46, said:

Asta este pur si simplu FALS!!!
Mai numara odata. Si citeste cu atentie ce scrie Sorin Olteanu... Ma faci sa cred ca filtrezi informatia...
Ei as...Uite ca am sa le mai numar o data... :D

 Leinarius, on Feb 20 2009, 01:46, said:

Ooho... Urmele sarmatice si celtice sunt mai numeroase decat cele dacice??? CUM ANUME FACI ATRIBUIREA ETNICA??? NU erai tu avocatul precautiunii in atribuirea etnica? As vrea sa vad niste surse pentru afirmatia asta.
Alo...Am dezbatut cu dumneata pacatul arheologiei romanesti: ce nu este dacic ori se ignora ori se face dacic. Epoca fierului din Dacia apare sub influente celtice, daca nu sunt chiar celtice, care au patruns in Dacia inca din sec. al III-lea i.e.n. Deci avem o plaja destul de mare de timp. Apoi despre sarmati nici nu trebuie sa apelam la arheologie, ci doar la surse: Eutropius IX, Orosius VII, Victor Aurelius, Iordanes. Mai toti imparatii din acea perioada si-au agatat cate un "Sarmaticus" de nume. Iar "migratorii" astia iranici tot navaleau, si navaleau dom'le dinspre estul Romaniei, de parca erau chinezi (ca numar). Dar fireste, daca nu erau "autohtoni", atunci nu se poate atribui etchiheta de "sedentari", ca nu da bine la gazeta de perete cu "stramosii nostri Dacii" :D

Apoi exact aceleasi argumente invocate pentru a demonstra prezenta dacilor (cultura materiala, toponimie, etnonime), o demonstreaza si pe a celtilor si pe a
sarmatilor, dar cred ca tu ai pierdut de mult firul discutiei. G. A. Niculescu în critica adusa seriei Istoria Românilor gaseste cultura sarmatica atribuita dacilor (Ulmeni, Liscoteanca), iar din 79 de descoperiri atribuite sarmatilor în Muntenia autorii IR mentioneaza doar doua, restul fiind ignorate. Parca am mai dezbatut chestia asta. O luam de la capat?

Edited by Fabris, 20 February 2009 - 18:32.


#26121
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 tihomir, on Feb 20 2009, 07:19, said:

Nu suntem de origine slava cum nici bulgarii sau sarbii nu sunt de origine latina desi bulgarii si sarbii au asimilat romanici iar noi am asimilat la randul nostru slavi. E o chestiune o mica/mare diferenta. Fara slavi tot o limba romanica am fi vorbit cum si slavii sudici tot o limba slava ar fi vorbit daca nu i-ar fi asimilat pe romanici. Conteaza grupul care a predominat, cel ce a dat graiul si apartenenta. Deci suntem un popor latin, nu unul slav. Nu suntem o punte intre nimic suntem romanici rasariteni ce am pastrat traditia bizantina a imperiului lui Constantin, pe care vestul a pierdut-o, ca si slavii rasariteni s-au convertit la aceeasi apartenenta si au interactionat cu noi, e la fel de adevarat.

Incredibil! O postare a lui Tihomir cu care agreez 100%!

Din limbile slavice avem o gramada de imprumuturi moderne, din timpul Regulamentului organic si semi-protectoratul rusesc. Influenta moderna ruseasca in limba romana, cantitativ vorbind, se compara cu influenta latinistilor (o sa incerc sa gasesc link pt asta). Exemple sint termeni din administratie si armata, chiar si uniformele militare din prima jumatate a sec XIX sint de inspiratie ruseasca. Nimic inerent rau in asta.

Ca sa intelegem migratia slavilor si asezarea lor in peninsula balcanica ar trebui sa luam in consideratie si urmatorii factori.
Cele mai importante evenimente din istoria latinitatii estice sint:
1. Plaga lui Iustinian, decimeaza populatia latina din Balcani, in special in centrele urbane
2. Cutremurul tot din acea perioada, avariaza grav fortificatiile dunarene
Pe acest fond i-si fac aparitia slavii, care pur si simplu se aseaza pe teritorii slab populate. Bineinteles ca au mai fost si razboaie intre populatia romanica si cea slava, dar istoricii moderni considera ca grosul migratiilor au constat in populatii slavice care pur si simplu se asezau unde le placea.

http://en.wikipedia....igration_Period

Quote

Today, the notion of the "invasions" of pre-Romantic-generation historians has also fallen out of favour; many scholars today hold that a great deal of the migration did not represent hostile invasion so much as tribes taking the opportunity to enter and settle lands already thinly populated, in part by the recurring pandemic of the Plague of Justinian, which made its first appearance in 541-42. Territories were weakly held by a divided Roman state whose economy was shrinking at a time when the climate was cooling (see Migration Period Pessimum). While there were certainly battles, and sieges of cities, and deaths of innocent civilians fought between the tribes and the Roman peoples, the migration period did not see the kind of wholesale destruction carried out in later centuries by the Mongols or by industrial-era armies.

Factorul cel mai important nu a fost politic/militar; factorul esential a fost climactic:

Quote

Migration Period Pessimum

The Migration Period Pessimum (also referred to as Dark Ages Cold Period) was a period of cold climate in the North Atlantic region, lasting from about 450 to about 900 AD.[1] It succeeded the Roman Age Optimum and was followed by the Medieval Warm Period.

This Migration Period Pessimum saw the retreat of agriculture, including pasturing as well as cultivation of crops, leading to reforestation in large areas of central Europe and Scandinavia.[2] This period corresponds to the time following the Decline of the Roman Empire around 480 and the Plague of Justinian (541-542).[3] Climatically this period was one of rapid cooling indicated from tree-ring data[4] as well as sea surface temperatures based on diatom stratigraphy in Norwegian Sea[5], which can be correlated with Bond event 1 in the North Atlantic sediments.[6] It was also a period of rising lake levels, increased bog growth and a peak in lake catchment erosion.


#26122
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 Infinitty, on Feb 20 2009, 11:25, said:

Sulla collina, il bosco e tranquillo, i passeri si sono addormentati.
Domnule, fă comparație între română,italiană ,latină clasică, latină vulgară (inscripțiile de la Pompei).O să vezi că româna seamănă mai mult cu italiana ,nu cu latina ceea ce e normal numai dacă acceptăm că ele vin din limbi mai vechi decît latina,nu din latină.Dacă ar fi venit din latină ar fi evoluat duferit și ar fi semănat fiecare în felul său mai mult cu latina..Limbile IE erau deja formate în neolitic; latina a fost doar un dialect italic.

#26123
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 tihomir, on Feb 20 2009, 17:19, said:

Nu suntem de origine slava cum nici bulgarii sau sarbii nu sunt de origine latina desi bulgarii si sarbii au asimilat romanici iar noi am asimilat la randul nostru slavi.
sunt de acord cu tine in afirmatia pe care o faci (Nu suntem de origine slava) dar nu si in privinta analogiei: din asimilarea slavilor noua ne-au ramas, in limba si toponimie, o mostenire semnificativ mai bogata decat le-a ramas bulgarilor sau sarbilor din asimilarea romanicilor sud-dunareni.

#26124
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 crisdiac, on Feb 20 2009, 06:47, said:

Toate argumentele de mai sus îndreptățesc includerea slavilor între strămoșii importanți ai românilor, alături de daci și romani. Și de altfel în afară de admiterea adevărului istoric care este de netăgăduit, mai este și un motiv practic pentru care românilor nu ar trebui să le fie rușine să se recomande ca fiind de origine daco-romano-slavă.
Stai linistit, nu e nici o rusine sa fii 100% slav sau 10% slav, la rusi nu e nimic de dispretuit. Trebuie doar sa evitam cultura lor politica si ambitiile prostesti imperiale, in rest avem numai de invatat de la ei, de la stiinta la cultura.

Quote

Este oare vreun dezavantaj ca românii să admită că se înrudesc nu numai cu popoarele latine, ci și cu cele slave ? Din contră, acest lucru ar pune România într-o poziție privilegiată din punct de vedere geopolitic, fiind singurul popor care ar putea să se recomande ca o punte între latini și slavi.

Ca si observatie strict personala, mie mi-a fost mult mai usor sa ma inteleg (nu ma refer la afinitatea lingvistica) cu sardinieni, argentinieni, brazilieni decit cu ukrainieni de exemplu. Nu ca asta ar demonstra ceva "genetic", ci doar dupa parerea mea demonstreaza ca exista o cultura globala "latina" din care cultura romana face parte. Vorbesc si de "sub-cultura populara", un sofer columbian asculta cumbia si un sofer roman asculta manele, mie asemanarea mi s-a parut izbitoare, e o nevoie parca fizica/instinctiva de ritm, de voiosie. Hai ca o iau si eu pe aratura cu rapsodiile ...

#26125
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 eleonora15, on Feb 20 2009, 18:57, said:

Domnule, fă comparație între română,italiană ,latină clasică, latină vulgară (inscripțiile de la Pompei).O să vezi că româna seamănă mai mult cu italiana ,nu cu latina ceea ce e normal numai dacă acceptăm că ele vin din limbi mai vechi decît latina,nu din latină.Dacă ar fi venit din latină ar fi evoluat duferit și ar fi semănat fiecare în felul său mai mult cu latina..Limbile IE erau deja formate în neolitic; latina a fost doar un dialect italic.
rationamentul nu tine. uite, daca noi doi plecam din acelasi punct, din bucuresti, sa spunem si ne indreptam unul spre madrid iar celalalt spre barcelona, in momentul in care vom fi ajuns la tinta vom fi mai aproape unul de altul decat de punctul de plecare. roma^na si italiana au plecat din acelasi punct - latina vulgara - si au ajuns fiecare acolo unde le stim in ziua de azi. distanta dintre ele e mai mica decat cea dintre oricare din ele si punctul de pornire. de ce trebuie sa ne inchipuim ca vin din limbi mai vechi decat latina? daca s-ar fi desprins din trunchiul comun mai devreme, ar fi fost azi mai departate. daca noi ne continuam calatoria pe directia bucuresti-madrid, respectiv bucuresti-barcelona, ne indepartam tot mai mult unul de celalalt.

#26126
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 OvidiuD, on Feb 20 2009, 19:45, said:

Incredibil! O postare a lui Tihomir cu care agreez 100%!

Din limbile slavice avem o gramada de imprumuturi moderne, din timpul Regulamentului organic si semi-protectoratul rusesc. Influenta moderna ruseasca in limba romana, cantitativ vorbind, se compara cu influenta latinistilor (o sa incerc sa gasesc link pt asta). Exemple sint termeni din administratie si armata, chiar si uniformele militare din prima jumatate a sec XIX sint de inspiratie ruseasca. Nimic inerent rau in asta.(rușii le-au făcut după occident; nu văd marea influență rusă în limbă)

Ca sa intelegem migratia slavilor si asezarea lor in peninsula balcanica ar trebui sa luam in consideratie si urmatorii factori.
Cele mai importante evenimente din istoria latinitatii estice sint:
1. Plaga lui Iustinian, decimeaza populatia latina din Balcani, in special in centrele urbane(ei și? dacă a decimat adică 10% au murit, ce? Sau tu nu știi ce e aia decimat?)
2. Cutremurul tot din acea perioada, avariaza grav fortificatiile dunarene(habar nu avem noi ce și cum a fost azunci.Deci a putut să le facă dar nu a putut să le repare! grozavă logică ai!)
Pe acest fond i-si (aloooooooo.....î-și ? vezi că se scrie își, cred că a fost o scăpare) fac aparitia slavii, care pur si simplu se aseaza pe teritorii slab populate.(păi de ce slab populate? că au fost doar decimate,ai zis deci populația a scăzut cu 10% )Bineinteles ca au mai fost si razboaie intre populatia romanica si cea slava, dar istoricii moderni considera ca grosul migratiilor au constat in populatii slavice care pur si simplu se asezau unde le placea.(istoricii săpun că slavii au pătruns în grupuri mici și că erau agricultori și că nu au fost războaie.În raport cu autohtonii au fost de departe minoritari,spun istoricii)
Factorul cel mai important nu a fost politic/militar; factorul esential a fost climactic:(cum asta? ce s-a întîmplat? s-a răcit,s-a încălzit?)


 ego_zenovius, on Feb 20 2009, 20:07, said:

rationamentul nu tine. uite, daca noi doi plecam din acelasi punct, din bucuresti, sa spunem si ne indreptam unul spre madrid
Compari evoluția limbilor cu mersul în călătorie. E bine și la vară cald.

#26127
tihomir

tihomir

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,229
  • Înscris: 29.09.2006

 ego_zenovius, on Feb 20 2009, 18:59, said:

sunt de acord cu tine in afirmatia pe care o faci (Nu suntem de origine slava) dar nu si in privinta analogiei: din asimilarea slavilor noua ne-au ramas, in limba si toponimie, o mostenire semnificativ mai bogata decat le-a ramas bulgarilor sau sarbilor din asimilarea romanicilor sud-dunareni.

Nu cred ca diferenta intre toponimia slava de la noi si cea romanica de la slavii sudici este prea mare, aproape toate marile orase din Bulgaria si Serbia/Croatia isi trag numele de la orasele antice romane care le-au precedat, referitor la influenta lingvistica ai dreptate, oricum nu asta era esenta. La nord de Dunare slavii au fost cei asimilati iar la sud i-au asimilat ei pe altii si amanuntul asta e cel care face diferenta intre noi ca popor latin si intre vecinii de la sud ca popoare slave.

#26128
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 tihomir, on Feb 20 2009, 18:19, said:

Nu suntem de origine slava cum nici bulgarii sau sarbii nu sunt de origine latina desi bulgarii si sarbii au asimilat romanici iar noi am asimilat la randul nostru slavi. E o chestiune o mica/mare diferenta. Fara slavi tot o limba romanica am fi vorbit cum si slavii sudici tot o limba slava ar fi vorbit daca nu i-ar fi asimilat pe romanici. Conteaza grupul care a predominat, cel ce a dat graiul si apartenenta. Deci suntem un popor latin, nu unul slav. Nu suntem o punte intre nimic suntem romanici rasariteni ce am pastrat traditia bizantina a imperiului lui Constantin, pe care vestul a pierdut-o, ca si slavii rasariteni s-au convertit la aceeasi apartenenta si au interactionat cu noi, e la fel de adevarat.
În răspîndirea limbilor nu contează grupul predominant. faptele arată că slavii au fost minoritari în Balcani dar limba lor s-a impus.Și ungurii aiu fost minoritari în Panonia..o iei mereu de la cap cu aceleași greșeli,nici de data asta nu o să reții asta.
Poate pricepi în sfîrșit că nu putem fi un popor latin pt că nu pot fi două necum nouă popoare de același fel adică nu sînt două popoare franceze,bulgărești,latinești etc.la istorie nu se vorbește aiurea în tramvai ca în articolele de ziar. Latin e ceva f precis; e poporul din Latium pînă către sfîrșitul perioadei republicane.

 tihomir, on Feb 20 2009, 20:13, said:

Nu cred ca diferenta intre toponimia slava de la noi si cea romanica de la slavii sudici este prea mare, aproape toate marile orase din Bulgaria si Serbia/Croatia isi trag numele de la orasele antice romane care le-au precedat, referitor la influenta lingvistica ai dreptate, oricum nu asta era esenta. La nord de Dunare slavii au fost cei asimilati iar la sud i-au asimilat ei pe altii si amanuntul asta e cel care face diferenta intre noi ca popor latin si intre vecinii de la sud ca popoare slave.
iată eroarea de gîndire a romaniștilor. Confundă limba cu originea etnică.La ei romanic = latin, ceea ce d p d v istoric e total fals. Vorbitor de limbă slavă = cu om de proveniență slavă, ceea ce e iar fals.Se prefac că discută dpdv lingvistic și mereu folosesc aceste termene dpdv etnic, lucru care arată și o mare reavoință pe lîngă somnul rațiunii.

#26129
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 OvidiuD, on Feb 20 2009, 19:03, said:

Stai linistit, nu e nici o rusine sa fii 100% slav sau 10% slav, la rusi nu e nimic de dispretuit. Trebuie doar sa evitam cultura lor politica si ambitiile prostesti imperiale, in rest avem numai de invatat de la ei, de la stiinta la cultura.
drept sa-ti spun mie mi-ar conveni sa avem si noi niscaiva ambitii imperiale. nu dintre cele prostesti, ci inteligente, daca se poate.
pe bune.

ai dreptate, nu stiu de ce s-or fi rusinand unii cu componenta noastra slava.

#26130
eleonora15

eleonora15

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 229
  • Înscris: 09.12.2008

 crisdiac, on Feb 20 2009, 17:47, said:

Înțeleg foarte bine motivele care au stat la baza prezentării românilor ca urmași ai imperiului roman. Originea latină și prestigiul conferit de ea în timpurile trecute a fost un factor care .
o postare uriașă la care nici nu se poate răspunde decît toot așa. Scrie despre ceva și nu mai bate cîmpii. Acel Giurăscu a scris prin 1950?

 ego_zenovius, on Feb 20 2009, 20:41, said:

ai dreptate, nu stiu de ce s-or fi rusinand unii cu componenta noastra slava.
Cum de ce? F simplu: ce stat slav are prestigiu acum? Nici unul. Ce stat "latin"? Franța,Spania,italia. Ce stat germanic? RFG, Austria,Elveția,Olanda ,danemarca,Suedia,Norvegia,chiar și Lichtenstein sau Luxemburg. de aceea se trage cu latinitate,gepizi,vizigoți.

Edited by eleonora15, 20 February 2009 - 19:55.


#26131
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 ego_zenovius, on Feb 20 2009, 08:59, said:

sunt de acord cu tine in afirmatia pe care o faci (Nu suntem de origine slava) dar nu si in privinta analogiei: din asimilarea slavilor noua ne-au ramas, in limba si toponimie, o mostenire semnificativ mai bogata decat le-a ramas bulgarilor sau sarbilor din asimilarea romanicilor sud-dunareni.
Cum asa!? Pai sint o gramada de toponime de origine romanica in Balcani. Sint o gramada de dialecte slavo-romane care au disparut foarte tirziu, in sec 19.
Raguseo at Dubrovnik
Vegliote in Krk town
Kiribirul (Rumeri kuvinta)
Morlash dialect at Livno
Gan-Veyan in East Kvarner
Korzulot in Dalmatian Isles
Istriote in Southern Istra

Romanicii de pe coasta dalmata au fost casapiti in razboiul al doilea mondial si limba lor suprimata in timpul comunistilor; pina atunci dialectele lor erau foarte raspindite.

In Croatia se vorbea si latina pina la 1848, ultima tara in care Latina a fost oficiala, in afara de Vatican. In vocabularul curent din Croatia vreo 23% sint cuvinte de origine latina. Intre anii 1396 pina in 1972,  multe scoli din Croatia predau in latina; in 1972 comunistii au terminat cu predarea in latina si in general au fortat adoptarea de termeni sirbo-croati, "balcanisme si turcisme" (exprimarea din Wikipedia) in limbajul oficial.
In ultimii ani s-au re-deschis universitati care predau in latina: Iadertina/Zadar si Zagreb. Multe din localitatile din Croatia revin la vechea denumire romanica; numele au fost slavizate de comunisti.
In ziua de azi, daca te duci la doctor in Croatia i-ti da prescriptia in latina; nu e un moft recent ci e o traditie medievala legata si de dialectele locale. De fapt sint dezbateri intre doctori croati pe tema asta; vor sa adapteze latina la croata in loc sa adopte neologisme din engleza.



Quote

Medieval Latin

Medieval Latin in Croatia: After Roman disaster, ancient Latin persisted for some centuries as public language in Istra peninsula and in Dalmatian coastal towns, and also in the majority of Adriatic islands. Its longest medieval use at least to 10th or 12th cent. is known in Dubrovnik (Latin: Rhagusium, Italian: Ragusa), in Zadar (Lat. Iadera, It. Zara), and in islands Krk (Lat. Curycta, It. Veglia), Rab (Arba) and Vis (Lat. Issa, It. Lissa). However, out of towns in remote countrysides of Dalmatian backlands and in Istra peninsula - out of fertile valleys partly colonised by immigrant Slavs - persisted also some rural variants of vulgar Latin that gradually diverged in local Romance dialects. Moreover, the medieval Latin between 16th and 19th cent. emerged anew in most cities of central and northern Croatia; it was re-established there by regional parliament of Croatian vassal principality (within Austrian Empire) as the official public language of international prestige - with the intention to prevent and stop the imposing and expansion of German or Hungarian languages there. Except Vatican, due to that decision Croatia became the second last country in Europe with the official Latin up to 1848: Then Latin was the official working language in schools, in different public events and celebrations, in provincial parliament and the regional Croatian laws were officially published in Latin, including also the Croatian capital's newsweek Ephemerides Zagrebienses (Zagreb Newsweek) from 1771. So Latin more or less predominated in Croatia during the entire two millenia, i.e. from the ancient Roman conquest up to 1848.

Although from 1948 the Slavic-Croatian was erected as a new public language in Croatia, up to World War I, also Latin persisted there as the second and main international language of Croatian national elite in schools and celebrations up to 1918. Its result was that Latin loanwords and entire phrases, not only in islands and coastal towns but also in inland cities up to recently were widely assimilated within the classical public Croatian, with its highest rate of Romance words among all Slavic languages reaching 1/5 to 1/7 (14% - 23%) of Croatian everiday vocabulary up to 1918 . Especially rich in Latin loans was the vernacular Kaykavian dialect of northwestern Croatian citizens called Purgeri, and above all of some Adriatic islanders called Boduli using even 1/3 to 1/2 of Romance vocabulary and syntax patterns in their semi-Slavic context (a hybrid Slavic-Romance tongue of islanders). Some standard colleges and many schools with official Latin teaching in Croatia persisted from 1396 up to 1972 when Yugoslavia mostly stopped and abolished them imposing the totalitarian Slavic educating in SerboCroat only: During Yugoslavia in 20th century many old Croatian romanisms are forcibly erased, prohibited and recently replaced by new turcisms and Serbian balkanisms. Now after Yugoslav disaster, Latin colleges are gradually renovated as Schola philosophico-theologica Iadertina (in Zadar: yet from 1396 - now Universitas Iadertina), and Collegium classicum Zagrabiense (in Zagreb: from 1607 up today), etc. Therefore nearly all rivers across Croatia, and also the majority of Croatian coastal towns and Adriatic islands, now have their names of ancient Romance origins with Slavic endings only.


#26132
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,659
  • Înscris: 12.12.2008

 Infinitty, on Feb 20 2009, 15:19, said:

Ma refer la a incerca d-voastra sa vedeti daca va suna familiar in italiana cum am schimbat eu textul.

As vrea sa imi spune-ti daca aveti sinonime cu forma apropiata de cele "inovate" de mine in text.

De exemplu daca aveti in Italiana: Vijelie/ Vertigo/ Vartej, cat si "a TUNA/ tunet" !


stejar - quercia
stejar - quercia
stejar - di quercia
stejar - quercia

http://dictionar.us/roman-italian/



vartej--->vortice

a tuna--->tuonare

tunet--->tuono

#26133
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 OvidiuD, on Feb 20 2009, 20:00, said:

Cum asa!? Pai sint o gramada de toponime de origine romanica in Balcani. Sint o gramada de dialecte slavo-romane care au disparut foarte tirziu, in sec 19.
...
nu vorbeam de dialecte slavo-romane ci de limbile slave - bulgara si sarba. au ele la fel de multi termeni de origine latina cati are roma^na de origine sud-slava? si nu ma refer la cuvintele latine venite pe cale culta.

#26134
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007
Draga Eleonora,

Te rog sa nu te mai rastesti la mine ca poate ragusesti. Istoria e poate fi un subiect frumos, dute si ia o cafea, aseaza-te in fata calculatorului si hai sa ne impartim opiniile. Daca ti se pare ca opiniile mele sint anti-ceva sau aduc ceva prejudicii sau alte nazbitii patriotarde, te rog sa explici. Pari foarte stresat/a de participarea la forum, proportia de umor din replicile tale acrite e foarte mica. Recomand ceai de musetel, e gustos si calmant.

Ti-am pus link despre schimbarile climactice din Europa si relatia lor cu demografia si nivelul de dezvoltare.

http://en.wikipedia...._climate_cycles

Quote

Migrations and climate cycles

The modern field of climate history suggests that the successive waves of Eurasian nomadic movement throughout history have had their origins in climatic cycles, which have expanded or contracted pastureland in Central Asia, especially Mongolia and the Altai. People were displaced from their home ground by other tribes trying to find land that could be grazed by essential flocks, each group pushing the next further to the south and west, into the highlands of Anatolia, the plains of Hungary, into Mesopotamia or southwards, into the rich pastures of China.

Efectele cutremurelor asupra fortificatiile balcanice sint descrise de cronicarii vremii. Plaga lui Iustinian e estimata ca a redus populatia la jumatate; au supravietuit preferential cei din zonele rurale. Cuvintul decimare a evoluat de la sensul strict initial.

O scurta istorie a climei europene:

Epoca romana (calda), cunoscuta si ca Roman Age Optimum, termen sugestiv.

Intre 450 and 900, perioda foarte rece, goneste o gramada de popoare de stepa din cauza degradarii pasunilor din Asia Centrala - ierni lungi si aspre. Copii migratorilor incep sa aiba probleme - fac pipi in pat, racesc usor. Nevestele nu mai au chef sa se dezbrace in cort. Nasol.
Se numeste Migration Period Pessimum

Urmatoarea perioda este Medieval Warm Period.

Coincide cu explozie demografica in Europa. Coincide cu aparitia unei populatii romanesti substantiale demografic la nord de Dunare, nu doar ramasite putin numeroase de daco-romani. Aceasta populatie e sedentara si relativ destoinica in agricultura, dar are si mecanisme de migratie precum descalecarea, bajenia, transhumanta, roirea satelor. Aceasta populatie profita de faptul ca nimeni nu controla nordul Dunarii, care era si slab populat. Aceasta populatie aduce cu ea obiceiuri crestine precum inhumarea, asa ca ii putem depista arheologic.






 ego_zenovius, on Feb 20 2009, 10:11, said:

nu vorbeam de dialecte slavo-romane ci de limbile slave - bulgara si sarba. au ele la fel de multi termeni de origine latina cati are roma^na de origine sud-slava? si nu ma refer la cuvintele latine venite pe cale culta.
Nu stiu de sirba si bulgara; am citit de dialecte croate care in unele regiuni au proportie substantiala de cuvinte romanice (unele peste 40%) pe structura gramaticala slavica. Asta separat de istroromana, limba romanica datorita structurii.

In cazul croatilor nu cred ca e doar calea culta; in orasul Ragusa (Dubrovnik de azi) e documentata folosirea limbii "latine" in administratie, pe la anul 1400 si ceva. Dupa marturiile cronicarilor vremii (pe la 1400), acea "latina" ne era latina culta, ci un dialect "ragusan" local, care nu putea fi inteles de italienii vorbitori de latina culta.

Poti gasi amanunte la urmatorul link, pagina 155.

http://books.google....1...6&ct=result

Edited by OvidiuD, 20 February 2009 - 21:03.


#26135
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 eleonora15, on Feb 20 2009, 18:57, said:

Domnule, fă comparație între română,italiană ,latină clasică, latină vulgară (inscripțiile de la Pompei).O să vezi că româna seamănă mai mult cu italiana ,nu cu latina ceea ce e normal numai dacă acceptăm că ele vin din limbi mai vechi decît latina,nu din latină.Dacă ar fi venit din latină ar fi evoluat duferit și ar fi semănat fiecare în felul său mai mult cu latina..Limbile IE erau deja formate în neolitic; latina a fost doar un dialect italic.


Poi vezi eu abia acum ajung la nivelul vostru, imi place sa descopar singur.
Am descoperit ca ROM^NA este proxima italianei si latinei vulgate italice.
Lucrul acesta nu poate fi prea imbucurator, deoarece leaga Rom^na de limbiile neo-romanice.

Eu nu sunt de acord ca aceste limbi neo-romanice sunt PRE-latine (exceptia putea sa fie doar rom^na).
Asadar sunt sanse foarte mari ca problema cu DACII sa fi fost SUPRAESTIMATA!

Limba SLAVA este cea mai apropiata de Sanscrita si Scita, insa nu o vad ca fiind o mare revelatie, deoarece nu explica Rom^na si nici DACA=Rom^na.

ASADAR singura posibilitate ar fi ca Rom^na sa fie pre-latina la fel si limbiile neo-romanice.
HIATUSUL ar fi ca Limbiile NEO-romanice sunt prea similare cu LATINA vulgata pt., a nu fi atestate de catre antici, ORI anticii au atestat limbi ne-romanice in Iberia pre-romana, in Galia, Germania, Panonia, Dacia, etc.

Deci practic destinul nostru lingvistic este legat de cel al grupului NEO-romanic, indiferent cum il plasam noi.

ROMANII au aratat la fel precum grecii, ca populatiile antice din Viitorul I. Roman, nu erau inrudite si vorbeau limbi diferite.

Nu imi explic cum grecii au ramas cu limba cea mai diferita de LATINA, desi ei si limba lor au interactionat timp de secole/ milenii cu limba si cultura italica, pe cand niste daci, iberi, panoni indepartati, aveau limba mai apropiata de l. italice decat grecii !?

Oricum ramane ceva spatiu si pentru a sonda problema in profunzime.  B)


Pentru a rezolva problema, propun sa cautam ce spun istoricii din antichitate din timpul imediat dupa razboaiele punice si imediata expansiune a romanilor in primele teritorii extra-italice, despre limba populatiilor extra-italice.   ;)

Edited by Infinitty, 20 February 2009 - 21:27.


#26136
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 berserkr, on Feb 20 2009, 13:29, said:

"Anarhia" despre care vorbesti este data de selectie. Cum ai decis ca OTV este un bun selector de esantion reprezentativ (pentru cine?) ai rezultatele corespunzatoare. Am cunoscut la tara aici oameni speciali, cel putin la fel de speciali ca aia pe care-i admiri. In rest, chiar daca ai dreptate - ca istoricii din Muntenia sunt mai "dacisti" decat restul, lucru nedemonstrat - este poate explicabil: in alte zone fie sunt mai putin cunoscute rezultatele arheologiei de aici, fie se omit cu buna stiinta. Vad ca si pe acest topic unele surse sunt considerate perfect credibile in timp ce altele nu (chiar fiind de aceeasi importanta si beneficiind de-o autoritate echivalenta). Intr-o discutie in care fiecare vrea sa-l torpileze pe celalalt si niciunul nu-si doreste sa afle mai mult, e explicabil. Daca asta se vrea...
Am luat cazul de la OTV ca unul semificativ, după cum spuneam, din foarte multe. De-altfel, deruta din regiunea voastră în a folosi vorbele „a avea” și „a fi”  a devenit de-a dreptul proverbială. Cred că vine dintr-un substrat. Dacă crezi că eu generalizez pe baza unui caz de la OTV, unul dintre noi doi este foarte prost.

Pe partea de mentalitate cred că sunteți greci în gândire, până la un punct, și nu ar fi bai dacă ați recunoaște. Ca să verific am citit din Nae Ionescu, un greco-țigan (se vede clar după figură) reeditat cu minuțiozitate de alt grec, de Dan Ciachir (pe Nicolae Ciachir, probabil tatăl său, îl respect mult ca istoric). Surpriza a fost să dau totuși de un om de cultură care respectă specificul vestic al Ardealului, cu oameni reali, la care nu ai ce le face. Poate în sinea lui spera ca sudiștii să scape până la urmă de ardeleni. El susținea că România de după 1918 nu era un stat național, cerea să fie respectată biserica greco-catolică, dacă era „românească” după Constituția de atunci. Cerea și universitatea maghiară în Ardeal, dacă am făcut una românească, și nu era cazul să facem așa ceva în domeniul universitar - tot el zice asta. Nae Ionescu se războiește doar cu adepții formelor occidentale din Vechiul Regat care atentau la ortodoxie și la românism, între care el punea semnul egal.

Sunteți greci sau franțuji, sau și de un fel sau de altul, pentru că dați importanță extremă caracteristicii politice în definirea etniei. Etnia are musai voință politică zice Gh. D. Iscru (cu o mutră de rumân ca a  fostului conducător comunist bulgar Todor Jivkov). Și ce sens are să vorbești de voință și putere politică dacă nu ai un teritoriu asupra căruia să le exerciți? De aceea pentru voi continuitatea politico-militară este totul, aspecte precum limba,  psihologia, originea sunt secundare. De altfel, tot așa cum continuitatea teritorială este pentru voi un eufemism pentru continuitatea politică (cu ușoare vasalități spre tot felul de „migratori”), și „originea comună” este un eufemism pentru aderența la un anumit fond genetic comun. „Politicianismul” acesta este esențial greșit. Întâlnirea dintre puterea politcă și etnie au fost mai degrabă accidentale în istorie și practic numai prin Europa (eventual al japonezi și coreeni). Iar acest „politicianism” proiectat pe istoria reală a românilor este o gravă minciună.

Deci rămân la definiția sănătoasă și ardelenească a etniei, a neamului: oameni care vorbesc aceeași limbă ca limbă maternă și care, într-o anumită măsură, împărtășesc un anumit fond genetic. Ziceam că așa cum organismul este forma de existență a vieții, tot așa etnia este forma de existență a culturii.  Este însă cam pretențios zis, dispozițiile bio-psiho-comportamentale și limba dau în cadru în care se formează valorile culturale care trec ușor din specific etnic în universal („fiind foarte național este univeral” s-a spus despre un poet). Nu simt nevoia nici unei puteri politice și a nici unor constrângeri teritoriale, atâta timp cât ele nu sunt piedici în perpetuarea acestor caracteristici bio-cultruale, și este demonstrat că deseori nu există acele conspiraționiste forțe ale răului împotriva „națiunilor”. Dimpotrivă etnia poate fie siluită chiar de  puterea politică ce pretinde că o reprezintă, ca să nu mai vorbesc de ce dezastru poate face o astfel de putere politcă, dictatorială sau nu, asupra altor etnii. Ai zice că aproape că încep să  înțeleg de ce teoria continuității daco-romane poate părea pentru unguri un instrument de asuprire. Și ea nu prea place unora cu aplecare spre artă și dragoste, nu spre război, ca mine.

Oricum văzută astfel, etnia face parte din condiția umană. Și fondurile de gene ale omenirii și limbile vor rămâne și vor continua să grupeze oamenii, oriunde s-ar afla. Eu cred că diferențierea lingvistică are cauze genetice. Dar despre triburi, gene și limbi discutăm, poate, altă dată.

Dacă rezultă cumva că în Sud, printre români autentici, este adunătură de grecotei, bulgăroi și -  neglijați cândva - țigănuși, eu nu aș vrea să neg acest lucru din tot sufletul. Sunt de mult timp pe acest topic, nu mă așteptam la o astfel de repartizare teritorială a concepție despre istoria veche a românilor (nulitățile sunt exceptate). Cât trăiește, omul tot învață.

Edited by Pierde_verile, 20 February 2009 - 22:00.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate