Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Boxa membrana tweeter infundata

ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 

Originea românilor

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
32344 replies to this topic

#25867
mitz13mitz

mitz13mitz

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 298
  • Înscris: 15.02.2009
Ce ne ma intereseaza pe noi de unde vin romanii.Si asa pe vremea aia nu existau romani ci numai geti.Nu ne priveste pe noi toata istoria asta.Nu putem face pe arheologii decat daca suntem la fata locului dar noi stam cu mainile in san in fata computerului. <_<

#25868
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 Hangeonos, on Feb 16 2009, 15:15, said:

Cateva sute de ani de ocupatie araba au avut repercursiuni lingvistice minime,intr-o perioada cand civilizatia araba era superioara celei vest europene.
Un alt argument pentru originea autohtona a limbii rom^ne.
Fals!
Lingvistii afirma ca exista peste 4000 de cuvinte arabe imprumutate in lexicul spaniol. Apoi cateva mii de toponime, expresi colocviale, ba chiar influente asupra sintaxei limbii spaniole. Sunt cursuri si seminare avand topicul "Influenta limbii arabe asupra spaniolei" prin universitatile iberice...Aveti aici surse: aici, apoi aici, asta-i in spaniola, apoi aici si aici.

Apoi ai auzit de limba mozarabica? Ei bine, aceasta a fost o limba romanica (disparuta intre timp) vorbita in zonele ocupate de maori, scrisa de obicei cu alfabet arab (dar si cu alfabet latin sau ebraic), puternic influentata de limba araba. Ai detalii aici, aici dar si aici.

Araba a influentat la randul ei portugheza, catalana, dialectul sicilian, ba chiar subdialectul occitan limousin.

PS.  Nu ar fi rau ceva mai multa lectura (carti de specialitate, nu legende ab antiquo ) si ceva mai multa zgarcenie in lansarea de "teorii".

Edited by Fabris, 17 February 2009 - 02:14.


#25869
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 Hangeonos, on Feb 16 2009, 15:16, said:

Romanii din sudul Dunarii nu au disparut prin bejenie ci prin deznationalizarea efectuata cu botezul in biserica bulgareasca,sau sarba.
Un taran (agricultor)nu-si abandoneaza pam^ntul cu pretul vietii,ca el numai asta stie sa faca pentru a-si intretine familia si chestia cu limba,pentru niste tarani incoltiti din toate partile, inclusiv de feudalul din propria natiune,(chestiunea cu limba) nu mai era o problema de viata si de moarte,mai ales in afara familiei,un timp, cum si zicea domnul Mercuzzio.

Deznationalizarea de catre bulgari, sirbi si greci a fost un fenomen recent, in principal dupa ce rusii ajung in Balcani, izgonesc pe turci si favorizeaza pe slavofoni. Atunci a fost desfiintata regiunea autonoma romaneasca (sub turci) Margina, pe care Kogalniceanu a incercat in mod serios sa o incorporeze in Regat.

Un taran pleaca foarte rapid daca ii spui ca are pamint in zona de destinatie. De exemplu, basarabenii au fost momiti de catre rusii taristi cu ipotetice paminturi manoase taman in Kazakhsta, pe la 1800 si ceva. S-au urcat in caruta si au luat-o spre Kazakhstanul proaspat cucerit de armata tarista, unde au ajuns dupa 6 luni, trecind peste nenumarate riuri si fluvii in cale.

Quote

Valurile înstrainarii
-    Primele comunitati românesti din Basarabia au ajuns în Kazahstan dupa 1890. Prin reformele agrare ale lui Stolîpin, guvernul tarist oferea pamânt în Asia Centrala;

-    12-13 iunie 1941 – au fost ridicati 29839 de români din Basarabia si din nordul Bucovinei;
-    Deportarea de la 6-7 iulie 1949 – operatiune denumita conspirativ "IUG"/Sud;
-    Prizonierii de razboi din perioada 1941 – 1950.
-    Deportarea de la 1 aprilie 1951, în special din motive religioase;
-    Deportarea din aprilie 1953;
-    Deportarea la munca dupa 1956, folosindu-se ca pretext destelenirea
-    Deportarea prin repartizarea fortata a romanilor absolventi de studii superioare spre Siberia si Asia Centrala; s-a facut permanent;
-    Recrutarile fortate pentru munca în URSS;
-    Deportarile individuale dupa 1970 pentru romanii acuzati de “nationalism moldovenesc”: Alexandru Soltoianu, Valeriu Graur, Alexandru Usatiuc-Bulgar, Gheorghe Ghimpu si multi altii.
Omul care sfinteste locul
Vasile Soare este acum seful Direcției pentru Europa de Est si Asia Centrala din Ministerul Afacerilor Externe. A calatorit mii de kilometri prin stepele Asiei Centrae ca sa-i descopere pe deportati: "Am gasit pe o strada cinci familii Gorciuc – tata (94 de ani) si patru frati (între 55 si 70 de ani). Locuiesc în case mari, impunatoare, care se deosebesc de cele ale kîrgîzilor. Au vita-de-vie si nuci la poarta, pomi fructiferi pe lânga case, gradini îngrijit lucrate, stupi de albine – semne dupa care am stiut ca sunt basarabeni. Am constatat repede ca vorbesc o excelenta limba româna în grai moldovenesc, dupa aproape sase decenii de trai atât de departe de tinuturile natale. Este impresionant daca se are în vedere ca majoritatea s-au nascut în Siberia si au învatat româneste în familie, desi urmau scoli rusesti".


#25870
Fabris

Fabris

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 25.11.2007

 Hangeonos, on Feb 16 2009, 16:35, said:

Este motivul cel mai clar pentrucare m-am apucat sa stuiez lexicul romanesc ca pe o limba cu cuvinte proprii si nu de imprumut,dar vad ca nu va intereseaza acest aspect.
Nu cred ca aveti dumneavoastra cunostiintele necesare de lingvistica (si nu numai)... Apoi nu inteleg aceasta incrancenare (nationalism gaunos, credinta fara discernamint in legende ab antiquo, etc) in "a dovedi" ca limba româna este o limba aglutinanta, cand de fapt realitatea este alta. Mai veniti cu altceva?!...

Edited by Fabris, 17 February 2009 - 02:52.


#25871
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 Hangeonos, on Feb 16 2009, 15:35, said:

Nimeni nu poate sustine ca romanii ar fi ajuns vreodata majoritari in Dacia fata de daco-geti,ca sa le impuna limba.

Este motivul cel mai clar pentrucare m-am apucat sa stuiez lexicul romanesc ca pe o limba cu cuvinte proprii si nu de imprumut,dar vad ca nu va intereseaza acest aspect.

De vreme ce a-ti studiat geto-dacii atit de aprofundat, va cer parerea despre unele din obiceiurile lor. Ce parere aveti despre sacrificarea si dezmembrarea de copii, in cadrul unor ritualuri religioase?
Ce parere aveti despre injunghierea nevestelor la moartea barbatului?

Quote

Sacrificiile umane la geto-daci sunt atestate în texte literare antice referitoare fie la soție ori soții sacrificate la moartea soțului, fie la mesagerul trimis la Zamolxis. Pe lângă acestea se cunosc și alte sacrificii umane, evident cu rosturi de cult, fără ca tâlcul lor să poată fi limpede deslușit. Aceste sacrificii ne sunt atestate încă din epoca bronzului. Astfel, de exemplu în fața intrării în megaronul templului de la Sălacea (cultura Otomani), la numai 1,20 m distanță s-a descoperit o groapă cu diametrul de 1,10 m si 1,30 m adâncime, din conținutul căreia făceau parte oase de copil, un vas mare și un suport de vas. Este vorba cu siguranță de o groapă rituală și de un sacrificiu. La Sălacea ca și la Pișcolț s-au descoperit cranii umane îngropate separat (cultul craniului). Un astfel de craniu s-a găsit și în așezarea de la Derșida, într-o groapa îngustă, însă craniul (aparținând unui adult) nu s-a păstrat bine.
Tot din epoca bronzului, în cadrul necropolei de la Cândești (cultura Monteoru) s-a constat, în câteva cazuri că, înainte de a se ridica construcția funerară din piatra, în groapă au fost depuse 1-3 capete de adulți și apoi s-a procedat la înhumarea celui care îi era destinat mormântul. În alte cazuri la picioarele înhumatului s-au depus resturi incinerate a 1-2 capete omenești sau după ce înhumatul a fost acoperit cu pământ s-au depus resturi umane incinerate. Rostul unor asemenea sacrificii umane este greu de deslușit.

Foarte probabil erau legate de anumite practici de cult. Și alte descoperiri arheologice conduc la ipoteza sacrificării în scopuri rituale1. Astfel se pot enumera cele de la Cetățeni (jud. Argeș), la București-Tei, Dămăroaia, de la Poiana, Chirnogi ori Cățelu-Nou.
Căreia dintre divinități le-au fost închinate aceste jertfe practicate începând cu epoca bronzului și până în sec. III d. Hr. și care a fost ritualul nu pot fi precizate cu destulă siguranță pe baza descoperirilor de până acum. Sacrificiile umane aduse zeităților nu sunt proprii sau specifice doar geto-dacilor. Ele se întâlnesc la numeroase alte popoare antice cum sunt greco-romanii, germanii, celții sau tracii, la care aceste practici în scop ritual-religios ne sunt atestate de izvoare literare sau de descoperiri arheologice.
Dar o analiză independentă și combinatorie a izvoarelor scrise și a descoperirilor arheologice atesta faptul că geto-dacii efectuau sacrificii umane în următoarele situații:
1. în beneficiul unor divinități – Zalmoxe și un Zeu al Războiului (Herodot, IV, 94; Iordanes, 41).
2. la fondarea unor construcții: schelete sub locuințe, la Gradiștea (Brăila), Bordușani (Ialomița), Poiana (Galați).- 8 copii sub locuințe deși unii au putut fi înhumați aici datorită unei morți premature.
3. la moartea soțului - Sighișoara-Wiettenberg, Orlea, Căscioarele.
4. la moartea regilor și aristocraților era ucisă soția, poate și unii servitori: (Ștefan din Bizanț, „Lexicon”, p.337; Eustathius, 304; Pomponius Mella, II, 2, 19-21, plus descoperirea de la Agighiol) Brad, Orlea.
5. sacrificarea copiilor pentru motive greu de precizat (gropile din așezări sau incinte sacre cu mai mulți copii) Grădiștea, Orlea, Poiana.
6. sacrificii pentru obținerea de cranii (cultul craniului): Columna lui Traian plus descoperirile arheologice: Brad, Budești, Popești, Poiana.
7. uciderea rituala a unor prizonieri: Berea (16 schelete chircite într-o groapa de la Berea).
8. sacrificii de fecundare.
Dar să vedem ce este acela un sacrificiu, la ce se referă în mod exact.
Sacrificiul: - manifestare religioasă păgână ce implica înjunghierea sau arderea unor oameni, animale și păsări sau a oferi bunuri în cinstea unor zei ; este o instituție fundamentală a religiilor antice; ele se fac în semn de venerație, recunoștință, iertare, înduplecare; sacrificiile funerare se efectuează fie în momentul înhumării sau incinerării defunctului, fie în momente comemorative.
De exemplu în legătura cu obiceiul de înmormântare al unor traci, Herodot ne spune despre crestonii ce locuiesc în zona izvoarelor râului Echedor din Macedonia că „fiecare ține în căsătorie mai multe femei, la moarte fiind sacrificată una din ele”. Același lucru îl aflăm și de la Pomponius Mella: „femeile doresc să fie omorâte deasupra cadavrelor bărbaților morți și să fie îngropate împreună cu aceștia. Pentru a dobândi această cinste soțiile dau o mare luptă în fața celor care trebuie să hotărască aceasta, iar cea care învinge este în culmea bucuriei. Soția era înjunghiată de ruda ei cea mai apropiata”.
La un moment dat, în rândurile consacrate sacrificiului uman la geto-daci, I. I. Russu afirma: ”…nu putem aprecia, însă, care ar fi partea originală getica într-un asemenea proces de „spiritualizare” a unui hidos ritual atavic, moștenit din noaptea preistorică …”5.
În aceste condiții, ne întrebăm ce evenimente și schimbări esențiale au determinat această modificare radicală a obiceiurilor funerare. Într-adevăr se poate totuși afirma ca în pragul sec. III - II î. Hr. au loc schimbări esențiale în riturile și ritualurile lor funerare, având ca urmări reducerea drastică a numărului de morminte obișnuite, apariția unor noi moduri de « tratare » a defuncților, existența unor arii zonale cu trăsături funerare specifice, intensificarea sacrificiilor umane, etc.
Reamintim că în nici unul din zecile de sanctuare geto-dacice cunoscute nu s-au descoperit înhumări rituale sau resturi de oseminte umane, ceea ce cu greu mai poate fi pus pe seama întâmplării. Dacă unele sacrificii se efectuau prin aruncarea în sulițe8, iar victimele nu erau depuse în sanctuare, atunci depistarea lor prin cercetări arheologice este foarte dificilă.
Cine erau sacrificatorii? Din istoria generală a religiilor, ca și din unele izvoare privind alte populații (celții), știm că sacrificiile erau efectuate de către « cler ». De asemenea « soarele de andezit » din sanctuarul de la Gradiștea Muncelului ar sugera un loc sacrificial.
Dispariția necropolelor și reducerea drastică a numărului de morminte obișnuite se petrece în prima jumatate a sec. II î. Hr. (200-150 î. Hr.), deci fenomenul își are începutul cândva la sfarșitul sec. III - începutul sec. II î. Hr. și se va definitiva pe parcursul unei generații.
Nu ne rămâne decât să ne exprimăm speranța ca aceste lacune vor fi eliminate în viitor, iar cunoștințele dobândite să se reflecte cât mai rapid în următoarele sinteze dedicate acestor fenomene spirituale ale lumii dacice.
Studierea acestor fenomene ne ajută, alături de alte mărturii, să înțelegem ce forțe i-au influențat în activitatea lor, ce credințe și prejudecați i-au dominat, în ce spațiu spiritual și afectiv și-au dus existența, spre ce virtuți au aspirat, deci, în esență, atitudinea traco-geto-dacilor fața de univers, a căror parte componentă erau.


#25872
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 Hangeonos, on Feb 17 2009, 00:40, said:

Despre slavona amdat unraspuns pe 2pagini in urma cu cateva zile.
Nu mai repet.

Biserica ortodoxa incapand pe mana grecilor ne-aujucat cum au vrut ei.

Slavona afost limba de slavire a lui Dumnezeu,la inceput fara cuvinte rusesti,ce nici nu au legatura cu slavona.
Am citit. Voiam să văd dacă poți să sintetizezi și să prezinți altfel aceleași idei. Mai aștept considerațiile despre limba și biserica slavonă. În legătură cu grecii, este demonstrat că ungurii au împărtășit ritualul răsăritean al creștinismului, în plus este evident că sunt mult mai orientali în mentalitate decât românii. Dar, dată fiind monopolizarea acestui creștinism de către Bizanț, nu au făcut bine că le-au dat un șut în fund grecilor?

#25873
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Hangeonos, on Feb 17 2009, 01:35, said:

Nimeni nu poate sustine ca romanii ar fi ajuns vreodata majoritari in Dacia fata de daco-geti,ca sa le impuna limba.
crezi ca ungurii, cand au ajuns in panonia, erau majoritari in raport cu populatia pe care au gasit-o acolo? nu erau. si totusi, si-au impus limba.
e doar un exemplu.

#25874
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 Hangeonos, on Feb 17 2009, 01:35, said:

Nimeni nu poate sustine ca romanii ar fi ajuns vreodata majoritari in Dacia fata de daco-geti,ca sa le impuna limba.

Este motivul cel mai clar pentrucare m-am apucat sa stuiez lexicul romanesc ca pe o limba cu cuvinte proprii si nu de imprumut,dar vad ca nu va intereseaza acest aspect.
Limba română nu poate fi geto-daca. Limba geto-dacă fost o limbă  înrudită cu cele din grupul balto-slav. Nu mai fiți tâmpiți, încercață să vă cuplați observațiile, părerile și ipotezele la cercetarea științifică lingvistică mondială. Pot fi negate niște aserțiuni, dar nu fără mari eforturi, pe măsura celor ale savanților care au emis acele aserțiuni.

Edited by Pierde_verile, 17 February 2009 - 07:28.


#25875
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

 Pierde_verile, on Feb 17 2009, 07:21, said:

În legătură cu grecii, este demonstrat că ungurii au împărtășit ritualul răsăritean al creștinismului, în plus este evident că sunt mult mai orientali în mentalitate decât românii.
ungurii? mai orientali in mentalitate decat roma^nii?
sau e din nou vorba de una din acele fraze schioape si te refereai la greci ca fiind mai orientali decat noi.

#25876
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 OvidiuD, on Feb 17 2009, 01:57, said:

Deznationalizarea de catre bulgari, sirbi si greci a fost un fenomen recent, in principal dupa ce rusii ajung in Balcani, izgonesc pe turci si favorizeaza pe slavofoni.
Afirmație esențială. Dacă aromânii au fost prigoniți de turci și nu au avut ajutor  din afară, în schimb rușii au pompat bani, presiuni diplomatice și militare, cu nemiluita la "frați". Am avut o opțiune istorică complet greșită. În loc să fim vârful de lance al austriecilor în cucerirea Peninsulei Balcanice, am fost „colonia balcanică”' a francezilor, cu rolul minor de a-i sâcăi pe ruși. Faptul a avut repercursiuni și în secolu al XX-lea. Ne temeam de unguri, cum se tem femeile isterice de șoricei. Emanciparea românilor din Transilvania a întârziat puțin, dar o Valahie și o Moldovă, cuplate la Austria, ar fi trebui să nu se sinchisească de unguri. Minte slabă, de regățeni!

#25877
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 Hangeonos, on Feb 17 2009, 00:15, said:

Adineaori a fost la mine un prieten din Sardinia a carui soacra vorbea bine sarda si o auzea spun^nd REPEDE,REPEDE,APA(nu aqua),chestiune care se leaga cu toponimele TIRGU,POSADA si ALBIA de la albia r^ului, unde se afla Olbia.

Si in India pe tren, Eliade  s-a mirat tare mult auzind: DAMI APA (ori AbA) = da-mi apa; si asta din gura unui indian ( ... iar un altul i-a intins o plosca cu APA !). !!!  ;)

Edited by Infinitty, 17 February 2009 - 08:56.


#25878
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 ego_zenovius, on Feb 16 2009, 21:22, said:

crezi ca ungurii, cand au ajuns in panonia, erau majoritari in raport cu populatia pe care au gasit-o acolo? nu erau. si totusi, si-au impus limba.
e doar un exemplu.

In Dacia Traiana romanii erau majoritari in raport cu populatia dacica, nu numai ca si-au impus cultura. Pur si simplu urmele de daci dispar aproape cu desavirsire in Hateg/Transilvania/Apuseni, si in schimba apar pietre de mormint similare cu cele din Italia de nord din acea perioada. Plus nu mai gasesti altare ale zeilor dacici, gasesti insa in mod masiv urme de-ale lui Silvanus, zeitate romana gasita aproape exclusiv la Roma, in Pannonia si in Dacia Superior, si extrem de rar in orice alte parti ale imperiului. Silvanus asta e unul dintre putinele chestii care face Dacia Traiana specifica in raport cu celelalte provincii, inclusiv cele balcanice. Nu il gasim nici macar in Dacia de la sud de Carpati.

Edited by OvidiuD, 17 February 2009 - 09:00.


#25879
Pierde_verile

Pierde_verile

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,870
  • Înscris: 10.07.2008

 ego_zenovius, on Feb 17 2009, 07:51, said:

ungurii? mai orientali in mentalitate decat roma^nii?
sau e din nou vorba de una din acele fraze schioape si te refereai la greci ca fiind mai orientali decat noi.
Una din ideile forță în caracterizarea mentalității este raportul dintre individ și societate. Pentru europeni prioritar este individul, domeniul public îi este aservit, cu cap (ca la germani) sau cu dispreț (ca la români și italieni). Orientalii se consideră doar niște  organe trecătoare ale  societății, careia îi sunt devotați.  Așa ceva nu găsești pe aici decât la unguri și, poate, la albanezi.

Edited by Pierde_verile, 17 February 2009 - 09:05.


#25880
OvidiuD

OvidiuD

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 780
  • Înscris: 12.08.2007

 Pierde_verile, on Feb 16 2009, 21:58, said:

Afirmație esențială. Dacă aromânii au fost prigoniți de turci și nu au avut ajutor  din afară, în schimb rușii au pompat bani, presiuni diplomatice și militare, cu nemiluita la "frați". Am avut o opțiune istorică complet greșită. În loc să fim vârful de lance al austriecilor în cucerirea Peninsulei Balcanice, am fost „colonia balcanică”' a francezilor, cu rolul minor de a-i sâcăi pe ruși. Faptul a avut repercursiuni și în secolu al XX-lea. Ne temeam de unguri, cum se tem femeile isterice de șoricei. Emanciparea românilor din Transilvania a întârziat puțin, dar o Valahie și o Moldovă, cuplate la Austria, ar fi trebui să nu se sinchisească de unguri. Minte slabă, de regățeni!

Pai cind a fost exercitata optiunea aia? Stiu ca au fost ceva razboaie intre austrieci si turci, crezi ca ar fi putut schimba partida si sa se alieze cu austriecii? Nu prea vad cind si cum a fost o optiune pe care au ratat-o regatenii.

#25881
gio19ro

gio19ro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 299
  • Înscris: 30.11.2007

 benedettofane, on Feb 17 2009, 01:33, said:

Afla ca sasii, au colonizat estul Europei, fiindca in occident viata devenise mai grea, taranii au ajuns serbi, se indatorau, erau legati de glie. Motiv ca multi au preferat sa bejenesca.
In Germania sec XI-XII averea ramanea primului nascut pe linie masculina. Colonistii au fost in principal formati din cei ce erau al 2-lea-3-lea nascut, care nu mai avea sanse sa mosteneasca ceva pamant si sa-l lucreze, adica sa fie liber.

#25882
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008
Attached File  005.jpg   92.09K   4 downloads

 Hangeonos, on Feb 17 2009, 00:35, said:

Nimeni nu poate sustine ca romanii ar fi ajuns vreodata majoritari in Dacia fata de daco-geti,ca sa le impuna limba.

Este motivul cel mai clar pentrucare m-am apucat sa stuiez lexicul romanesc ca pe o limba cu cuvinte proprii si nu de imprumut,dar vad ca nu va intereseaza acest aspect.
Vă exprimați neclar.Ce spunea acea femeie? repede-repede spunea APA? sau pronunța și cuvîntul repede?
Da, romanii nu au ajuns majoritari,dar asta nu prea are de-a face cu răspîndirea unei limbi.Slavii din Balcani au fost minoritari, la fel ungurii sau englezii în Irlanda insă limbile acestora s-au impus.Nu numărul vorbitorilor impune o limbă.
Pe Pierde-vară,Fane,Fabris (tripleta papistașe) îi interesează mai mult răspîndirea catolicismului sau măcar a struțo-cămilei care se chiamă Biserica Unită de aceea ei visează la goliri și umpleri de teritorii ca și cum acestea ar fi cisterne.Pe mine mă interesează chestiune dar nu înțeleg modul dv de a despărți cuvintele românești în morfeme.Mie mi se pare că nu sînt așa formate aceste cuvinte.
Dacă susțineți că așa este și știți așa de bine  și că limba română este primordială deci și dacii vorbeau ca noi atunci vă va fi f ușor să despărțiți în cuvinte un text dacic de pe plăcuțele de plumb.Încecați; dacă teoria dv e corecctă trebuie să funcționeze pe text.Deci arătați pe text cuvinte românești.

#25883
Infinitty

Infinitty

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,401
  • Înscris: 14.12.2008

 benedettofane, on Feb 17 2009, 00:54, said:

Noi am discutat aici, in tabere opuse, cateva teorii:
1. rom^nii sunt din totdeauna, din nagura vremii, de cand Dzeu, a creat cuvantul. CAci, conform acestei teorii, Rom^nia onomatopeica este esenta rom^nismului.
(asta e teoria celebrului Dr. Hangeanus, sau cum dracului isi spune).

2. rom^nii sunt daci. Dacii vorbeau o stra-latina. Romanii au fost initial acesti daci din Transilvania, care au migrat in Italia. (asta e teoria lui infinitty, lupu si alti idioti)

3. rom^nii sunt daco-romani ce au locuit in mod continuu pe teritoriul Rom^niei. (probabil tu te integrezi printre acestia)

4. rom^nii sunt continuatorii romanitatii est-europene, a romanitatii din Imperiul Roman, denumit Romania. Aceasta romanitate se intindea din Panonia in intreaga peninsula balcanica. Rom^nii s-au format dupa ce in sec. VII-VIII primul val de slavi a fost asimilat de latinfoni si dupa ce in sec IX al doilea val de slav a coexistat cu latinofonii. Astfel pe la anul 1000 putem vorbi de limba si etnia rom^neasca.

Pe mine ma preocupa aceasta ultima versiune, a 4-a. Tu ce vrei sa spui?

BENI, tu esti idiotul, permite-mi sa ti-o intorc, ... dar mai esti si altfel pe deasupra, caci nici macar nu citesti ce posteaza altii si le bagi vorbe in gura !

Punctele 1., 2., si 3., sunt toate conforme cu ce cred eu, Hangi, Lupu, si altii vreo 6-7 de pe forum.
Nu am eliminat niciodata influenta romana prin coloni, in Limba rom^na, in devenirea noastra.

Ceea ce ma diferenteaza de Hangi, este ca eu recunosc Limbiile neo-romanice occidentale ca fiind limbi derivate din LATINA si avand doar un substrat subtire PROTO-TRACIC, ... pe cand Hangi ii leaga de noi si ii claseaza la PROTO_TRACI din start.

Eu vad o limba TRACICA dinamica, care se satemizeaza prin influenta scitica si partial persana, dar pastreaza si legaturi arhaice cu L. ITALICE prin influenta ELENICA IMPERIALA (ce porneste de la Alexandru Macedon si pana in putin inainte de momentul 102 !).

Prin colonii romani (sud-dunareni cat si nord-dunareni), Limba dacilor (tracilor) se aproximeaza graiului Latinei Vulgate, se realizeaza o sinteza si nu are loc o inlocuire a Dacei cu Latina, CI SE PRODUCE o schimbare a frecventei unor termeni uzuali, dinspre zona SCITICA, spre termeni si forme similare ori aproximate celor ROMANO-ELENICE.

ASTA inseamna ca Dacii incep sa utilizeze mai frecvent cuvinte care semanau cu cele Romano-elenice din ce in ce mai mult, in defavoarea altora straine acestor forme.

De fapt se are in vedere Asimilarea colonilor romani de catre masele de daci liberi, cat si asimilarea dacilor semi-romanizati, prin realizarea unui grai metis / creol !!!
;)

 Infinitty, on Feb 17 2009, 08:54, said:

Si in India pe tren, Eliade  s-a mirat tare mult auzind: DAMI APA (ori AbA) = da-mi apa; si asta din gura unui indian ( ... iar un altul i-a intins o plosca cu APA !). !!!  ;)
iata un exemplu.

Pana nu pui mana pe un dictionar, nu o sa sti niciodata cat de apropiata si cat de departata de Limbile NEO-romanice, este Rom^na !

Vei afla ca fondul francez ne aduce apropierea de acestea, altfel situatia ar fi mult mai complicata.
Limba Rom^na poate fi considerata o limba romanica, ba slavica, ba metisa intre cele doua, ba metisa/ creola a francezei si slavei; ..., la fel cum se prezinta ENGLEZA, Limba Manx, poate chiar Spaniola.

Daca ne referim la dialectele romanesti (cel Ardelenesc si cel Moldovenesc), nu o sa mai intelegi nimic.
ATENTIE: nu confunda aceste dialecte cu graiurile, caci in graiuri gasesti referiri mai ales la fonetism diferit, nu insa si la lexic.

Daca ti-as vorbi pe ARDELENEASCA (care este o limba creola/ metisa), ai intelege la fel de mult ca un ungur, adica 1:1.


Iata:

Ța hi hia să țâpi neștie lemnie pă sporiu, să meri ni să trebăluiești la hăizaș să-l tomniești, apoi om mere kerestul păstă heti că-i mai kezeleb, niom arădui si-om mere pă haptină la sapă.

Ia-ți blezeru an spatie, o scovardă-n mână și apoi om joi.

Am incercat sa-ti reproduc cateva vorbe, dar batranii vorbesc si mai si ca abia ii intelegeam, noroc ca mai intuiam firul actiunii uneori prin intermediul unor verbe.  B)

Edited by Infinitty, 17 February 2009 - 09:38.


#25884
florincroitoru

florincroitoru

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,809
  • Înscris: 05.02.2008

 Pierde_verile, on Feb 17 2009, 06:28, said:

Limba română nu poate fi geto-daca. Limba geto-dacă fost o limbă  înrudită cu cele din grupul balto-slav. Nu mai fiți tâmpiți, încercață să vă cuplați observațiile, părerile și ipotezele la cercetarea științifică lingvistică mondială. Pot fi negate niște aserțiuni, dar nu fără mari eforturi, pe măsura celor ale savanților care au emis acele aserțiuni.
tu de ce nu te cuplezi în păreri cu acei savanți care vorbesc de continuitate și ești tîmpit?Dă-ți ție sfatul ăsta.Afară de asta aici e un loc de discuții și se pot exprima păreri neortodoxe.Nu e necesar ca măgarii să spună cum să gîndească forumiștilor.
Limba română e cheia pt plăcuțele dacice și pt textul de pe inelul de la Ezerovo.E cheia pe care "marii savanți" nu au vrut și nu vor să o încerce și de fapt nici nu știu cum să facă asta ,ei știind doar o teorie stearpă.
Du-te,citeștei pe marii savanți,zi ca ei (nu ce zici tu) dar nu mai jigni forumiștii,piticule.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate