Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Filipine

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
234 replies to this topic

#19
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Etihad
Am zburat cu Etihadul pentru ca ei au avut oferta cea mai buna la pret. Fiind prima data cand zburam cu ei, n-am stiut la ce sa ma astept, pe net gasesti (ca pentru orice altceva) pareri de la superlativ la 0.
Per total mi-au facut o parere buna, zborurile au fost fara probleme, la timp, mancarea a fost ok (tip: noi ne-am comandat mancare "speciala" cand am rezervat biletele si am primit primii mancarea; pe langa asta mi s-a parut ca pe alocuri mancarea speciala a fost mai buna/variata decat cea normala desi si aia arata suficient de bine), servirea a fost buna si prompta, personalul e divers si interesant. Ca o observatie, zborul Brussels - Abu Dhabi pare (?!) mult mai bine cotat decat Abu Dhabi - Manila. Daca la primul zbor insotitorii misunau necontenit si aveau o selectie mult mai mare pe cart-uri, la cel de-al doilea nu s-au miscat aproape deloc in afara momentelor cand au trecut cu mancarea fixa si n-aveau nimic altceva de oferit in afara de 2 sucuri de fructe, apa si cafea (mi-a atras atentia ca n-aveau nici un fel de suc acidulat - desi nu beau Cola/Fanta etc, nu le-am vazut prin zona, si n-au avut nici apa carbogazoasa cand am cerut). E mai mult o concluzie persoanala intarita de faptul ca la primul zbor erau mult mai multi europeni/"emiratezi", in timp ce al doilea avion era 95% plin cu filipinezi, in mare parte OFW, doamne. Experienta s-a repetat si la intoarcere. E posibil ca cei care au dat reviewuri negative sa fi zburat doar catre destinatii gen Manila.

Entertanining-system-ul mi s-a parut suficient de diversificat, dupa 34 ore de zbor cu ei inca mai aveam chestii de vazut/facut.

Aeroportul din Abu Dhabi e marisor dar destul de plictisitor, mai ales seara. La dus am avut 8 ore de stat, mult, prea mult! Ne-am plimbat, am mancat ceva, am facut niste cumparaturi si apoi am incercat sa dormim - fara succes - pe sezlonguri la poarta de imbarcare. La intoarcere din fericire am stat doar 3! Macar au internet gratuit (la poarta insa nu merge la fel de bine ca in cladirile principale).

Manila
Manila e... complete&utter mayhem! Mai ales daca ajungi vineri, in decembrie, in sezonul nuntilor, dupa-amiaza spre seara, cand lumea pleaca de la munca pe de o parte si cand incep petrecerile pe de alta!

A fost singurul loc unde nu am rezervat transport pana la hotel dinainte, luand in considerare multitudinea de posibilitati am zis ca ne-om descurca.

Planuisem sa luam taxiul preplatit, care desi stiam ca e mult mai scump decat taxiul normal (si totusi pana in 10 euro) m-ar fi scutit de bataile de cap cu explicat soferului sa dea drumul la ceas (conform "povestilor" internautice pare sa fie o problema si uneori au nevoie de amenintari). Odata ajunsi acolo insa, s-au mai schimbat din planuri. Costul pana in Intramuros era de 650 Php (~13 euro). Tanti de la ghiseu n-avea nici o jena sa-mi vanda un tichet si abia cand i-am spus ca e mai scump decat stiam din alte surse a tinut sa-mi precizeze ca oricum n-aveau masini, erau toate prinse in trafic in oras si n-aveau nici cea mai vaga idee daca si cand o sa ajunga vreuna.

Ne-am indreptat asadar catre sirul lung de persoane ce asteptau taxiuri galbene ("aprobate" de aeroport, sunt si ele ceva mai scumpe decat taxiurile normale, albe, 70php pornirea + 3php/300m in comparatie cu 40php pornirea+2php/300m; taxiurile albe insa n-au permisiunea sa stea la arrivals in aeroport, puteti lua unul doar daca mergeti la departures si prindeti vreun sofer care a adus oameni la aeroport). Sirul s-a miscat repejor si ne-am urcat, dupa ce am dat numele si destinatia personalului de la sol, intr-un taxi cu un sofer care nu stia decat vreo 3 cuvinte in engleza. I-am zis unde sa mearga (Intramuros e usor!) si sa porneasca ceasul si mi-a zis incruntat ca dureaza 3-4 ore! Cum eu stiam ca-s doar 17.5km mi s-a cam ridicat putintel nivelul vocii dar m-a linistit rapid zicandu-mi ca-i Friday evening Manila traffic!. Stiam cam cum ar trebui sa arate drumul si mi-am zis ca-l verific daca incearca sa ne traga in teapa. N-a fost cazul la drum, avea dreptate, asa aglomeratie rar mi-a fost dat sa vad, if ever, si i-am admirat stilul haotic si totusi foarte atent de condus (a fost o chestie pe care am observat-o peste tot in Filipine, eu nu stiu daca as rezista in traficul ala fara sa ma busesc la fiecare 100m si totusi soferii filipinezi se strecoara cu usurinta in cele mai minuscule goluri!) si eficienta cu care claxona!

In Intramuros am ajuns cam intr-o ora jumate (din fericire nu 3-4 cum a preconizat soferul dar tot de vreo 2-3 ori mai mult decat am presupus eu) dar ne-am invartit jumate de ora in jurul cozii - biserica San Augustin - incercand sa gasim hotelul (aflat conform instructiunilor in piata bisericii). Faptul ca soferul nu stia engleza nu m-a ajutat prea mult, si nici pe el, la un moment dat ne tot propunea sa ne duca la alt hotel, chestie care nu m-ar fi deranjat daca n-as fi avut rezervare si n-as fi platit inainte. A trebuit sa opresc si sa cer detalii unui politist/gardian de la palatul guvernatorului pe care l-am rugat sa-i explice soferului ca hotelul e undeva in spatele bisericii, pe o straduta minuscula si greu de vazut. :) Toata distractia a costat cam 470 php (500 cu tot cu bacsis, i-as fi lasat mai mult pentru ca e o suma infima dar m-a enervat teribil faptul ca ne-am invartit atat si pentru ca stiam ca oricum suma e mai mare decat in mod normal; pe bon erau trecuti vreo 21km)

In Manila am vrut initial sa rezerv ceva langa aeroport, doar pentru dormit. Dar am zis ca daca tot suntem o seara acolo sa beneficiem de locatie macar cateva ore. Cele mai recomandate cartiere sunt Makati si Ermita cu vizite in Intramuros. Cum n-aveam timp de toate, am ales sa mergem fix in centrul vechi! White Knight Hotel e unul din cele 2 hoteluri ce se gasesc in Intramuros (celalalt fiind mai scump, si pentru 1 noapte de somn chiar nu mi s-a parut ca se merita). Pozitia e ideala pentru vazut Intramuros, dar hotelul e mega basic si destul de greu de gasit daca ai uitat sa-ti printezi harta -_-. In seara respectiva ne-am plimbat un pic prin zona, am vazut Plaza de la Fuerza, Casa Manila, cateva statui (King Carlos, Phillip II), biserica San Augustin, fortul, o scoala, ruinele vechiului fort. Am asistat la o petrecere de Craciun a unei firme locale de finante la Barbara's (sunt draguti filipinezii cand beau, si "entertainment-ul" specific e interesant), am baut Margerite si bere la barul hotelului, am vazut cateva nunti, domnului Dev i s-au oferit servicii sexuale cu mine de mana :P, si apoi am dormit la umbra aerului conditionat pana dimineata. Am mancat primul mic dejun filipinez (foarte bun) si am luat un taxi (alb de data asta, cu sofer care ne-a rugat direct sa-i dam 350php pana acolo ca intotdeauna se intoarce gol, si cu care n-am negociat deloc avand in vedere cat de mica era suma; pentru cine nu vrea sa lase nimic, cred ca pe ceas ar fi fost cam 200, maxim). Din fericire de data asta am facut cam jumatate de ora, si fiind zi am avut posibilitatea sa admiram si alte zone din Manila.

Si pentru c-am revenit aici, sa spun si cateva vorbe despre aeroportul din Manila. Nu stiu daca s-au imbunatatit treburile in cele cateva luni de cand a fost votat cel mai prost aeroport din lume de catre Sleeping in airports sau daca cei de acolo sunt mega exagerati, dar mi s-a parut un aeroport curat, aranjat, linistit, sigur, superior aeroporturilor din Romania si comparabil cu multe aeroporturi europene. Am impresia ca majoritatea comentatorilor de pe acolo ori au pretentii exagerate ori viseaza conditii nasoale. Am plecat cu ideea ca nu trebuie sa intru la buda pentru ca e murdar, nu sunt usi, nu e apa curenta, nu e hartie igienica, e apa/pipi de 2cm pe jos si fortata de imprejurari (am uitat sa merg in avion :angel:) am fost socata de o toaleta ultra-curata fara pic de stropi pe nicaieri, robinete cu senzori, hartie igienica, personal politicos etc. De asemeni, n-am avut nici o problema la ridicat bagajele care au venit rapid si nici la iesirea din aeroport. La vama am fost intrebati doar unde mergem, cat stam si daca avem cadouri pentru prietenii filipinezi. Astfel de experiente am avut si in Terminalul 1 (international) si in Terminalul 3 (o parte din zborurile interne). Ok, poate taxa de 750 pesos pentru zboruri internationale si cea de 200 pesos pentru cele interne o fi mare pentru unii dar de aici pana la a-l vota drept cel mai prost aeroport din lume...

Din pacate (?!) in Manila n-am facut poze pentru ca seara am plecat la plimbare pe fuga si-am uitat sa luam camera sau telefoanele. Doar 3 poze la coada la intrarea in Terminalul 3 (in aeroporturile din Filipine intra, incepand cu mijlocul anului 2011, doar pasagerii; la fiecare intrare este un security check cu X-ray/metal detector si verificare de bilete), una cu un lait-motiv al Filipinelor: locuri de lasat armele cand intri in "gun-free area".
This is a gun-free area, please deposit your fire-arms here.
Am intrebat mai tarziu un ghid in una din excursii si ni s-a zis ca e destul de usor sa obtii permis de port-arma in Filipine, mai ales daca ai o afacere oarecare.
Attached File  manila_air_1.jpg   567.85K   56 downloadsAttached File  manila_air_2.jpg   597.04K   62 downloads

Attached File  manila_air_3.jpg   514.83K   58 downloads



Ah, da, si in aeroport in Manila este internet gratuit. Si daca aveti timp, mancati un Beef Mami la Let's Chow in Terminalul 3. :)

Cursul de schimb in aeroport este foarte bun. Noi am schimbat in Amsterdam Euro cu o rata de 49 pesos la 1 (in conditiile in care eram clienti ai bancii, daca nu esti client cursul era 47 la 1 si sub 300 euro iti cereau si comision). In aeroport cursul era 56 pesos/euro, 44 pesos/dolar fara nici un comision indiferent de suma!!!

In aeroport se gasesc si bancomate. De altfel, din fericire n-am schimbat decat 300 euro inainte pentru urgente, in ideea ca o sa scoatem de la bancomat cand avem nevoie/in aeroport. La primele incercari ni s-au cam inmuiat picioarele, ne-a fost refuzat cardul de debit olandez (Maestro) si Mastercardurile! Cum n-aveam decat 400 dolari si cam 150 euro la noi "de urgenta" nu ne-a picat prea bine. Din fericire au mers Visa-urile, daca tin bine minte pt 10000 pesos am platit ceva mai putin de 180 euro deci tot cam 56 pt 1. Morala: nu schimbati bani in Europa!

#20
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Bohol
Prima oprire de lunga durata a fost in Bohol. Am zburat direct pe insula, Manila-Tagbilaran, cu AirPhilExpress, 60 euro/2 persoane, 2 bagaje si locurile pre-rezervate (bani aruncati degeaba, nu era nevoie :D ).
Attached File  insula_avion_1.jpg   499.15K   49 downloadsAttached File  insula_avion_2.jpg   453.63K   51 downloads
Aterizarea in Tagbilaran a fost o experienta interesanta; aeroportul e... o mini-halta, cu pista scurta, cosuri de baschet direct pe pista, sala de asteptare/banda de bagaje fiind despartita doar de o mini bariera care se impinge usor, practic oricine poate sa iasa pe pista.
Attached File  tagbilaran_1.jpg   599.31K   62 downloads
Si mai dragut a fost la plecare cand am avut trubaduri cu chitari in aeroport si tobosari pe pista. Din pacate pentru astia n-am decat filme, daca am timp poate le-oi posta pe youtube. :) Ce e de remarcat e ca sala de asteptare la Departures e marisoara, are aer conditionat, toaleta functionala, maseuri si suficiente scaune! Chiar comentam ca, in comparatie cu Baneasa unde trebuie sa stai in picioare, aici ai toate sansele sa gasesti un loc.
Attached File  tagbilaran_2_plecare.jpg   617.34K   51 downloadsAttached File  tagbilaran_3_plecare.jpg   619.04K   41 downloadse.jpg]
Attached File  tagbilaran_4_plecare.jpg   683.35K   46 downloadsAttached File  tagbilaran_5_plecare.jpg   672.09K   39 downloadse.jpg]
Attached File  tagbilaran_6_plecare.jpg   630.53K   61 downloads

La aeroport ne-au asteptat cei de la hotel deci nu stiu prea multe despre transfer, totusi am vazut suficiente optiuni in aeroport si inteles ca poti lua tricicleta pentru ~150 pesos si minivan pt cateva sute.

Pana la Linaw Beach Resort in Panglao am facut cam jumatate de ora. Resortul este superb, intr-o zona retrasa, si linistita, plina de pescari si barcagii (si copiii lor, care au placa invatata Hello, give me money!), si totusi destul de aproape de Alona Beach pentru cei ce tanjesc dupa aglomeratie. A fost o alegere perfecta ca loc de relaxare si ca baza de explorare a insulei si imprejurimilor.
Attached File  linaw_1.jpg   502.85K   62 downloadsAttached File  linaw_3.jpg   503.41K   50 downloads
Attached File  linaw_5.jpg   564.74K   51 downloadsAttached File  linaw_6.jpg   811.94K   61 downloads
Attached File  linaw_7.jpg   670.01K   64 downloadsAttached File  linaw_8.jpg   710.66K   47 downloads
Attached File  linaw_9.jpg   518.94K   45 downloadsAttached File  linaw_81_craciun.jpg   544.77K   42 downloads
Attached File  linaw_83_craciun.jpg   567.95K   32 downloadsAttached File  linaw_82_craciun.jpg   656.47K   42 downloads
Ne-am reintalnit si cu prietenul San Miguel din Spania, de data asta produs in Filipine:
Attached File  linaw_75_san_miguel.jpg   637.1K   58 downloadsAttached File  linaw_76_san_miguel.jpg   603.58K   46 downloadsl.jpg]
Piscina e numai buna ca marime, restaurantul are mancare foarte gustoasa si locala (nu i-am inteles pe cei care isi comandau pizza si pasta :death: ), preturile sunt mici, personalul prietenos si gata de impartasit istorioare comice, si in toata saptamana cat am fost acolo am intalnit cu greu alti chiriasi in afara de gecko de toate formele si marimile. :)
Attached File  linaw_73_soparla.jpg   629.44K   44 downloadsAttached File  linaw_74_soparla.jpg   634.52K   44 downloads
In prima seara am surprins eclipsa totala de luna (recunosc, n-am fi vazut-o daca Rey, baiatul de la bar, nu ne-ar fi indreptat privirea spre acolo).
Attached File  linaw_2_eclipsa_luna.jpg   276.1K   35 downloadsAttached File  linaw_4_eclipsa_luna.jpg   83.5K   34 downloadsa.jpg]
Mi s-au parut foarte interesante aranjamentele de Craciun din hotel, avand in vedere atmosfera exterioara:
Attached File  linaw_77_craciun.jpg   728.58K   47 downloads
Attached File  linaw_76_craciun.jpg   692.28K   37 downloadsAttached File  linaw_78_craciun.jpg   861.77K   24 downloads
Attached File  linaw_79_craciun.jpg   944.42K   25 downloadsAttached File  linaw_80_craciun.jpg   980.8K   25 downloads

In Bohol, ne-am plimbat pe insula si pe insulitele inconjuratoare.

Edited by Dev, 28 December 2011 - 00:26.


#21
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Palmieri care de care mai ciudati, din pacate bananele le-am ratat in poze desi erau peste tot: :)
Attached File  linaw_fructe_1.jpg   738.54K   46 downloadsAttached File  linaw_fructe_2.jpg   1.44MB   40 downloads
Attached File  linaw_fructe_3.jpg   1.21MB   31 downloadsAttached File  linaw_fructe_4.jpg   869.86K   32 downloads
Piscina era folosita foarte des si de vrabiutele care vroiau sa scape de caldura din timpul pranzului si sa bea niste apa dulce:
Attached File  linaw_vrabiute.jpg   695.56K   47 downloads

Fructele mi s-au parut toate foarte gustoase, n-am mancat mango asa bun niciodata. Si bineinteles, nu te hidrateaza nimic la fel ca niste suc de Buko baut cu paiul direct din scoarta :)

#22
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Treziti cu noaptea in cap am plecat la rasarit intr-o Banka locala, cu un echipaj de nadejde la "vanat" delfini. Dansii nu s-au lasat mult asteptati si ne-au insotit cu placere. Nu prea s-au lasat pozati in schimb, am reusit sa prind doar 2 rataciti :).
Attached File  dolphin_1.jpg   580.02K   36 downloadsAttached File  dolphin_2.jpg   603.43K   50 downloads
Attached File  dolphin_3.jpg   628.49K   48 downloadsAttached File  dolphin_4.jpg   631.5K   31 downloads
Attached File  dolphin_5.jpg   592.21K   27 downloadsAttached File  dolphin_6.jpg   714.54K   40 downloads
Attached File  dolphin_7.jpg   610.87K   34 downloadsAttached File  dolphin_8.jpg   537.1K   33 downloads

Cu acelasi echipaj am ajuns si pe/langa Balicasag island unde am avut parte de cel mai bun snorkelling, undeva la marginea unui hau albastru. Atatia pesti ca in reef-ul respectiv n-am vazut in alte locuri in Filipine. Va trebui sa ma credeti pe cuvant pentru ca n-am avut camera subacvatica.
Attached File  balicasag_1.jpg   668.44K   44 downloadsAttached File  balicasag_2.jpg   609.72K   41 downloads
Attached File  balicasag_3.jpg   800.26K   41 downloadsAttached File  balicasag_4.jpg   644.95K   39 downloads
Attached File  snorqel.jpg   570.34K   45 downloads

Virgin Island este o insula micuta aproape de Panglao, unde, cel putin teoretic nu locuieste nimeni (noi am gasit insa 2 pisici mancand dintr-o nuca de cocos si cateva familii de "localnici" veniti la picnic). La reflux, apa se retrage lasand in urma o plaja mare de nisip. Aici am gasit unele din cele mai frumoase scoici, din pacate cea din poza e atat de fragila incat se rupe daca o atingi putin mai tare :(.
Attached File  virgin_1.jpg   621.41K   50 downloadsAttached File  virgin_2.jpg   594.72K   36 downloads
Attached File  virgin_3.jpg   583.81K   33 downloadsAttached File  virgin_5.jpg   708.65K   36 downloads
Attached File  virgin_4.jpg   973.62K   25 downloadsAttached File  virgin_6.jpg   744.91K   28 downloads
Attached File  virgin_7.jpg   607.22K   38 downloadsAttached File  virgin_9.jpg   552.87K   48 downloads
Attached File  virgin_10.jpg   772.92K   48 downloadsAttached File  virgin_8.jpg   554.57K   27 downloads

#23
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Hinagdanan cave: vreo 35p intrarea cu tot cu parcare + 50p bacsis la ghid (care ar fi meritat mai mult daca aveam la noi :D). Pestera e mititica si daca n-ai chef sa inoti in lacul din mijloc nu's prea multe de facut. Punctele centrale sunt desenele de pe stanci si pasarile nebune care fac o galagie incredibila si iti zboara foarte rapid pe de-asupra capului.
Attached File  linaw_10_Hinagdanan_Cave.jpg   426.76K   21 downloadsAttached File  linaw_11_Hinagdanan_Cave.jpg   721.18K   17 downloadse.jpg]
Attached File  linaw_12_Hinagdanan_Cave.jpg   573.64K   20 downloadsAttached File  linaw_13_Hinagdanan_Cave.jpg   633.24K   26 downloadse.jpg]
Attached File  linaw_14_Hinagdanan_Cave.jpg   638.15K   25 downloads

Campuri de orez si agricultori:
Attached File  linaw_15_rice_fields.jpg   752.89K   26 downloadsAttached File  linaw_16_rice_fields.jpg   906.22K   26 downloadss.jpg]
Attached File  linaw_39_rice_fields.jpg   862.98K   29 downloadsAttached File  linaw_40_rice_fields.jpg   838.78K   25 downloadss.jpg]
Attached File  linaw_41_rice_fields.jpg   905.03K   22 downloadsAttached File  linaw_55_rice_fiels.jpg   876.03K   19 downloadss.jpg]
Attached File  linaw_56_rice_fiels.jpg   749.05K   31 downloads

Prietena mea, un piton marisor, Emma, colega lui Albur, pitonul de 200+kg (cu care nu stiu de ce n-am poza :habarnam:) si alte animalute; pitonii sunt chiar prietenosi - se pare ca daca sunt hraniti nu vor sa te atace si te lasa as ii iei in brate :D:

Attached File  linaw_17_python.jpg   866.45K   29 downloadsAttached File  linaw_18_python.jpg   833.57K   29 downloads
Attached File  linaw_19_animalut.jpg   513.12K   24 downloadsAttached File  linaw_19_pisica.jpg   541.32K   23 downloads
Attached File  linaw_21_flying_lemur.jpg   530.25K   20 downloadsAttached File  linaw_22_maimute.jpg   784.69K   17 downloadspg]
Attached File  linaw_23_fund_strut.jpg   726.16K   24 downloadsAttached File  linaw_24_animalut_lenes.jpg   666.38K   29 downloadss.jpg]

Butterfly sanctuary 20p/persoana (daca pe caterpilar si pupa n-am avut probleme sa pun mana, pe viermele ala umed n-am avut curaj :lol:):

Attached File  linaw_30_fluture.jpg   613.72K   20 downloadsAttached File  linaw_31_molie.jpg   659.27K   15 downloads
Attached File  linaw_33_pupa.jpg   550.01K   18 downloadsAttached File  linaw_34_lucky_butterfly_90_zile.jpg   719.01K   16 downloads
Attached File  linaw_35_butterfly.jpg   564.55K   14 downloadsAttached File  linaw_36_butterfly.jpg   710.56K   20 downloadsjpg]
Attached File  linaw_37_butterfly.jpg   643.72K   29 downloadsAttached File  linaw_38_butterfly.jpg   537.78K   39 downloadsjpg]

#24
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Felicitari pentru vacanta, pare reusita :)

#25
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,305
  • Înscris: 17.04.2006
Multumesc pentru trip report, astept continuarea. In special partea cu Boracay.

#26
danusz

danusz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 05.11.2007
Super trip-up tau...chiar astept cu nerabdare si partea cu Boracay.Ma gandesc si acum ce frumos a fost si sunt curios cum mai e acum pt ca a devenit de cativa ani o destinatie vizitata de cat mai multe persoane.
Vroiam sa te intreb de Manila?Cum ti s-a parut?Merita vizitata 2-3 zile sau nu prea ai ce face?Ce sfaturi imi dai?

#27
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Unul dintre motivele pentru care am vrut la Bohol au fost tarsierii :) . Am fost la rezervatia din Corella (am refuzat sa merg la cei tinuti in custi de-alungul raului Loboc sau prin alte zone de pe insula; alea sunt animale chinuite care mor dupa 1 an in loc de 20). Ghizii ii cauta dimineata prin padurice si te pot indruma cu exactitate cand ajungi acolo. Am vazut vreo 5, dintre care o mamica cu pui :inlove: .; am incercat sa-i deranjam cat mai putin, sunt animale nocturne si ziua dorm. Nu mai tin minte pretul, in jur de 50p/persoana cred, oricum infim, ca toate celea pe acolo.
Attached File  tarsier_1.jpg   666.04K   55 downloadsAttached File  tarsier_3.jpg   595.25K   47 downloads
Attached File  tarsier_4.jpg   575.68K   51 downloads

Al doilea motiv, vestitele Chocolate Hills, care nu erau chiar ciocolatii pentru ca nu era sezonul. Interesante formatiunile muntoase. 100p parca de persoana
Attached File  linaw_43_choco_hills_.jpg   655.4K   49 downloads Attached File  linaw_44_choco_hills.jpg   762.46K   46 downloads Attached File  linaw_45_choco_hills.jpg   794.13K   43 downloads
Attached File  linaw_50_choco_hills.jpg   613.66K   40 downloadsAttached File  linaw_46_choco_hills.jpg   645.03K   37 downloadss.jpg] Attached File  linaw_54_choco_hills.jpg   1.41MB   48 downloads
Attached File  linaw_47_choco_hills.jpg   688.53K   32 downloadss.jpg] Attached File  linaw_52_choco_hills.jpg   799.33K   24 downloadsAttached File  linaw_42_choco_hills_flowers.jpg   934.06K   31 downloadss.jpg]

Si-un pomelo in copac:
Attached File  linaw_53_choco_hills_fruit.jpg   605.18K   44 downloads


Hanging bridge (unde ne-a prins o ploaie de toata frumusetea, ca o recomandare prieteneasca, bambusul aluneca foarteeee tare cand e ud asa ca... cu grija!):
Attached File  linaw_57_hanging_bridge.jpg   794.52K   45 downloads Attached File  linaw_58_hanging_bridge.jpg   648.07K   30 downloads

Loboc river cruise: 350p de persoana cu tot cu pranz all-you-can-eat (cu o alta ploaie tropicala de-as fi putut paria ca ne scufundam; au fost interesante momentele "artistice" de pe mal cu dansuri traditionale, daca am timp postez clipurile). Imi propusesem sa nu mananc din locuri dubioase, sa nu beau apa daca nu vad bidonul din care e turnata si altele asemeni. Mi s-a parut pacat sa nu gust insa mancare "autentica" asa ca am lasat stacheta un pic mai jos. Din fericire nu ne-am imbolnavit deloc in cele 2 saptamani, poate au avut si vaccinurile efect sau poate nu era nimic infestat din ce am mancat aici si in alte parti. Gustoasa mancarea pe barca. :)
Attached File  linaw_59_loboc_river_cruise.jpg   812.98K   36 downloads Attached File  linaw_60_loboc_river_cruise.jpg   858.07K   19 downloads Attached File  linaw_65_loboc_river_cruise.jpg   693.66K   25 downloads
Attached File  linaw_63_loboc_river_cruise.jpg   712.55K   43 downloads
Attached File  linaw_66_loboc_river_cruise.jpg   704.29K   24 downloads Attached File  linaw_69_loboc_river_cruise.jpg   635.5K   26 downloads
Attached File  linaw_61_loboc_river_cruise.jpg   556.03K   30 downloads Attached File  linaw_62_loboc_river_cruise.jpg   832.65K   32 downloads Attached File  linaw_64_loboc_river_cruise.jpg   756.13K   28 downloads

La Danao adventure park n-am stat prea mult, eram pe fuga si mi-a fost oricum cam frica sa ma dau cu "sarma" dintr-un varf de munte in altul.
Attached File  linaw_25_danao_adventure_park.jpg   807.8K   26 downloads Attached File  linaw_26_danao_adventure_park.jpg   962.83K   24 downloads
Attached File  linaw_27_danao_adventure_park.jpg   813.55K   19 downloads Attached File  linaw_28_danao_adventure_park.jpg   777.27K   35 downloads Attached File  linaw_29_danao_adventure_park.jpg   760.23K   23 downloads

Edited by Dev, 28 December 2011 - 20:14.


#28
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Prin Bohol sunt si multe biserici, cladiri vechi, monumente, locuri de interes etc. Cu astea n-am poze :): Blood Compact Site, Baclayon Church & Museum, Man Made Forest, Clarin Ancestral House, Shell Museum, Ostrich Farm, Dauis Church, Bee Farm, Botanical Garden, Saint Joseph Cathedral

Cam asta ar fi Boholul. Mie mi-a placut foarte mult, e o zona mai putin dezvoltata si cu mai putini turisti de aceea marea e inca curata si plina de fauna, plajele libere si drumurile nu foarte aglomerate.

In dimineata plecarii am avut o surpriza de la Cebu Pacific, ne-au anulat zborul Manila-Caticlan due to AIRCRAFT SITUATION. Asa ca am petrecut dimineata rezervand bilete la alt zbor spre Boracay. Pe telefon. :lol: Anularile si intarzierile la Cebu sunt foarte comune, am inteles apoi ca am fi putut merge la aeroport si cu putin noroc am fi prins loc la zborul dinainte fara sa cumparam bilet nou. Insa n-am vrut sa riscam mai ales ca biletele s-au scumpit de vreo 3 ori in jumate de ora pana am apucat sa terminam rezervarea. Sper sa-mi returneze banii asigurarea de calatorie dar n-a fost o suma foarte mare (120 euro pt 2 persoane fata de 50 euro cat a costat initial, cei 50 i-am primit deja inapoi de la Cebu). Din fericire zborul Tagbilaran - Manila n-a avut nici o problema.

Boracay
Am zburat cu un avion cu elice, mult mai decent decat ma asteptam.
Attached File  manilla_avion.jpg   625.25K   43 downloads Attached File  caticlan_0.jpg   465.39K   34 downloads Attached File  caticlan_1.jpg   650.65K   32 downloads

Am ajuns intr-un final in Caticlan unde am fost asteptati de oamenii de la hotel. In mod normal pentru a ajunge in Boracay trebuie sa iei van/tricicleta pana in port, barcuta pana pe insula si apoi tricicleta/van pana la hotel. Pretul transportului in mod traditional e de ~300php/persoana. Noi am cerut transport privat, am fost dusi in "sala" de asteptare a Hennan group si de acolo cu powerboatul pe insula.
Attached File  caticlan_2.jpg   748.78K   47 downloads

Dupa studii aprofundate :), am ales pana la urma un hotel in centrul St2 pentru ca am vrut sa fim aproape de D'mall si sa am o distanta acceptabila pana la ambele capete ale plajei. Am renuntat si la ideea initiala de a lua ceva fix pe plaja si cred ca am facut foarte bine considerand cat de galagie era seara si noaptea. Oricum, nici cele care sunt cu terasele/geamurile direct pe plaja nu au vedere directa la mare ci la palmieri si restaurante.

Boracay Garden Resort are iesire directa la plaja si bucatica de plaja cu sezlonguri, singura chestie e ca are format dreptunghiular cu o curte interioara si "blocul" de la plaja blocheaza galagia. Mi s-a parut o alegere buna cu un raport pret-calitate decent. Era insa extrem de aglomerat si contropit in mare parte de coreeni galagiosi si nesimtiti, ca toata insula de altfel; n-am vazut natie mai nasoala in calatorii, nemtii si englezii beti sunt mici copii, macar aia au o scuza - starea de ebrietate. :lol:

Attached File  hotel_1.jpg   379.01K   55 downloads Attached File  hotel_3.jpg   436.35K   55 downloads Attached File  hotel_4.jpg   633.39K   51 downloads Attached File  hotel_5.jpg   671.73K   47 downloads

#29
metalactual

metalactual

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,305
  • Înscris: 17.04.2006

View PostDev, on 28th December 2011, 23:41, said:

Am zburat cu un avion cu elice, mult mai decent decat ma asteptam.

Am si eu o intrebare: am vrut sa iau bilete la CEBU pe HK - Caticlan. Erau cam singurii care zburau pe ruta asta, cu escala la Manila. Pe site-ul CEBU, imi spunea ca pe segmentul Manila - Caticlan nu pot avea bagaj de cala mai greu de 10 kg, datorita restrictiilor tehnice ale avionului sau cam asa ceva. Tot am incercat, tot am cititi si am ramas nelamurit. Si a picat povestea cu Boracay.
Vad ca zborul vostru a fost cu un ATR 72 si acelasi avion ar fi si pe zborul Manila - Caticlan.
Voi ce bagaje de cala ati avut, cat de grele ?? Eu umblu cu valiza mare, de 15-20 kg.

#30
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005

View Postmetalactual, on 29th December 2011, 08:05, said:

Manila - Caticlan nu pot avea bagaj de cala mai greu de 10 kg, datorita restrictiilor tehnice ale avionului sau cam asa ceva. ....
Vad ca zborul vostru a fost cu un ATR 72 si acelasi avion ar fi si pe zborul Manila - Caticlan.
Voi ce bagaje de cala ati avut, cat de grele ?? Eu umblu cu valiza mare, de 15-20 kg.
Intradevar, si noi am avut acea restrictie de 10kg. Si pentru ca stiam de ea dinainte, ne-am luat la noi genti de voiaj doar de carpa (din alea fara roti, fara nimic) si maxim 10 kg. :) Sau poti merge cu un rucsac de munte, alea mai scumpisoare au sub 2kg pt 60l volum.
Problema la avioanele astea e ca sunt mititele, si cala de bagaje e undeva intre cabina pilotului si cabina pasagerilor si nu sub avion. Daca te uiti in prima poza din postul precedent iti poti da seama cat de mic e locul.
Daca vrei bagaj mai mare poti zbura prin Kalibo, se ajunge usor, inseamna cam 1h in plus la drum. Aici ai 15kg bagajul standard si deci poti pleca cu mai multe in/din Boracay (mango uscat!!! si chipsuri de banane. Eu n-am luat decat vreo 5 pungi din fiecare si-mi pare deja rau ca n-am luat mai multe :lol:)

View Postdanusz, on 28th December 2011, 10:06, said:

Vroiam sa te intreb de Manila?Cum ti s-a parut?Merita vizitata 2-3 zile sau nu prea ai ce face?Ce sfaturi imi dai?
Trecand peste haosul existent care are farmecul lui, da, cred ca ai ce face in Manila, de la juma de zi pana la vreo 3 zile sa zicem. Noi n-am avut decat cele cateva ore dar am mai vazut locatii din taxi unde as fi mai mers daca aveam timp :). Iti dai seama ca mai sunt si multe altele care nu erau pe traseul nostru. De altfel, tot Luzonul ar merita ceva mai multa atentie.

#31
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Evident, prima chestie pe care o observi cand ajungi in Boracay e plaja alba, apa limpede si palmierii, White Beach!
Attached File  boracay_1.jpg   579.71K   70 downloads Attached File  boracay_3.jpg   495.31K   68 downloads Attached File  boracay_4_willy.jpg   571.72K   73 downloads
Attached File  apus.jpg   510.67K   50 downloads Attached File  apus_2.jpg   637.5K   47 downloads Attached File  apus_3.jpg   515.59K   43 downloads
Attached File  apus_4.jpg   615.26K   63 downloads

Am prins si o nunta pe plaja, nu stiu daca mirii si-au dorit o nunta asa de expusa, era foarte departe de a putea fi numita privata. Un detaliu interesant mi s-a parut asezarea invitatilor: femeile si barbatii erau segregati de o parte si de alta a scenei. :habarnam:
Attached File  boracay_9_nunta.jpg   758.14K   68 downloads Attached File  boracay_10_nunta.jpg   814.11K   69 downloads

Noi am luat insula la picior in toate directiile, in zonele neturistice, printre colibele localnicilor, in varf de munte. E greu de imaginat in ce conditii traiesc oamenii aia si cat de putine au, e un contrast imens cu zona dezvoltata de la plaja. In multe zone n-am indraznit sa parem foarte turisti (desi cred ca era mai mult decat evident :roflmao: ) si nici macar n-am scos/luat camera, nu stiu daca a fost o precautie justificata sau nu dar pareau a fi zone in care nu prea ajunge nimeni cu piciorul, cel mult in viteza cu tricicleta/buggy car-ul sau atv-ul.
Attached File  boracay_5.jpg   530.52K   65 downloads Attached File  boracay_32_cladiri.jpg   793.07K   60 downloads Attached File  boracay_33_cladiri.jpg   661.63K   57 downloads

Edited by Dev, 29 December 2011 - 13:07.


#32
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Alaturi de White Beach e aleea super full de turisti, vanzatori ambulanti, maseuze, baruri, tarabe, cercesetori si restaurante, papica buna.
Attached File  food.jpg   697.19K   67 downloads Attached File  food2.jpg   672.65K   63 downloads Attached File  food3.jpg   662.68K   66 downloads

Bulabog beach e cam murdara si plina de alge, se cunoaste ca nu-i zona foarte turistica.
Attached File  boracay_34_cladiri.jpg   632.93K   66 downloads Attached File  boracay_35_cladiri.jpg   702.28K   65 downloads

In schimb Pukka este superba! Dpmdv mult peste White Beach, dar din pacate e foarte espusa si valurile sunt cam mari pentru inot. Sau poate din fericire, abia nu este distrusa de procesul de dezvoltare haotica ultra-prezent pe insula :)
Attached File  boracay_6_pukka.jpg   536.8K   76 downloads Attached File  boracay_7_pukka.jpg   627.67K   64 downloads Attached File  boracay_8_pukka.jpg   534.27K   63 downloads

In partea opusa, intre port si Cove island sunt cateva plaje private foarte cochete si o bucata de "sat", plaja (si port) a localnicilor.

Attached File  plaja.jpg   833.8K   63 downloads Attached File  plaja_00.jpg   665.19K   56 downloads Attached File  plaja_2.jpg   711.57K   45 downloads
Attached File  plaja_3.jpg   750.58K   45 downloads Attached File  plaja_4.jpg   722.84K   40 downloads Attached File  plaja_5.jpg   665.96K   43 downloads
Attached File  plaja_8.jpg   735.21K   52 downloads

De asemeni, de pe apa, poti vedea Shangri La-ul, West Cove-ul si vilutele mai-bogatilor din sat.
Attached File  cladiri_shangri_la_2.jpg   844.91K   58 downloads Attached File  cladiri_shangri_la_3.jpg   692.5K   49 downloads Attached File  cladiri_west_cove.jpg   719.71K   44 downloads

Attached Files



#33
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Crystal Cove este o insula aproape de Boracay, undeva in partea de sud. Sunt excursii organizate pana acolo, noi am platit 650php/persoana, excursie de o zi cu snorkeling si lunch (hehe, intr-o alta locatie pe care, daca mi-ar fi aratat-o cineva acum ceva timp si mi-ar fi zis ca as manca acolo, i-as rade in nas :D; foarte buna mancarea!)
E o insula privata, nu se poate intra decat dupa ce platesti taxa (200php de persoana), aranjata special pentru turisti, cu tot felul de locuri, la soare sau la umbra, unde te poti opri pt relaxare/gratar/un suc si-o bere. Punctele centrale le reprezinta cele 2 "coves" unde in mod normal poti face snorkeling. Noi am prins o zi cu valuri mari si n-am avut voie sa intram in apa decat in a doua pentru ca in prima ne striveam sigur de stanci. Nici in a doua n-am putut face mare lucru, daca nu te tineai de sarma, dus erai.

Si snorkelingul in ziua aia a fost bun (dar sub cel din Bohol), desi la prima locatie, aia oficiala de snorkeling din Boracay unde plateai si 20p taxa n-am vazut mai nimic. Dar ne-am oprit mai tarziu intr-o locatie "secreta" care a compensat. :)
Attached File  boracay_16_cove_island.jpg   199.21K   51 downloads Attached File  boracay_17_cove_island.jpg   147.63K   45 downloads Attached File  boracay_18_cove_island.jpg   194.19K   43 downloads
Attached File  boracay_19_cove_island.jpg   195.7K   39 downloads Attached File  boracay_19_cove_island.jpg   195.7K   38 downloads Attached File  boracay_20_cove_island.jpg   157.56K   35 downloads
Attached File  boracay_21_cove_island.jpg   322.05K   45 downloads Attached File  boracay_22_cove_island.jpg   144.26K   47 downloads Attached File  boracay_23_cove_island.jpg   178.07K   39 downloads
Attached File  boracay_24_cove_island.jpg   185.05K   33 downloadsAttached File  boracay_25_cove_island.jpg   170.25K   43 downloadsd.jpg]

Am fost si cu "glass-bottom-boat". Chiar daca fusesem deja in jurul insulei si n-am vazut locuri noi, tripul a meritat toti banii. Barca opreste intr-un loc de snorkeling foarte fain (unde am vazut printre altele si-un fel de sarpe marin, cred ca era un eel de fapt dar ne-am panicat cand am vazut ca se indreapta spre noi :roflmao:). Dar ce-si merita banii sunt baietii, capitanul & asistentii. Ne-am povestit de toate pentru toti, au fost si-au cules stelute, scoici si arici de mare pentru noi. Asa am aflat ca lor li se par scarboase si fara gust asa ca ei dau avocado-ul si papaya la porci si ca abia cand l-au avut pe patronul lor olandez in vizita in sat au aflat cat de scumpe sunt astea in Europa (si de atunci le vand la turisti scump :D). Si ca zicalele traditionale ale lor sunt foarte asemanatoare cu ale noastre (de genul sa moara si capra vecinului ). Si ca nu castiga decat 4000 pesos/luna (adica sub 100 euro!). Mi-a placut insa foarte mult "capitanul" care a zis ca desi s-a gandit sa plece in Europa sa castige mai mult pentru ca lucreaza pe nimic si-a dat seama ca acolo are absolut tot ce are nevoie!
Attached File  nemo_scoici.jpg   125.23K   63 downloadsAttached File  nemo_arici.jpg   106.29K   56 downloads

Edited by Dev, 29 December 2011 - 16:26.


#34
danusz

danusz

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 165
  • Înscris: 05.11.2007
Cand citesc ce ai scris ma apuca iar nostalgia..pt. mine Boracay a fost nr.1 din toate locurile in care am fost.Si eu am vazut o nunta si mi se pare incredibil sa-ti faci nunta pe White beach.Subscriu la parerea ta despre Puka beach...e atat de frumoasa si de wild....pacat de valurile imense.....cat despre Shangri-La , de-abia se construia atunci cand am fost....oricum good memories...

#35
Dev

Dev

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,612
  • Înscris: 28.04.2005
Am fost si la Paraw Sailing, foarte fain la apus!
Attached File  paraw18.jpg   118.99K   29 downloadsAttached File  paraw19.jpg   110.79K   24 downloads Attached File  paraw20.jpg   99.88K   24 downloads Attached File  barci_18.jpg   130.92K   26 downloads

Pentru pasionatii de barci ca noi :) :

Attached File  paraw21.jpg   96.87K   30 downloads Attached File  yamaha.jpg   127.03K   22 downloads Attached File  paraw.jpg   145.53K   13 downloads
Attached File  paraw2.jpg   107.31K   17 downloads Attached File  paraw3.jpg   125.36K   14 downloads Attached File  paraw4.jpg   150.34K   13 downloads
Attached File  paraw5.jpg   125.97K   13 downloads Attached File  paraw6.jpg   169.57K   12 downloads Attached File  paraw7.jpg   119.99K   11 downloads
Attached File  paraw8.jpg   100.25K   8 downloads Attached File  paraw9.jpg   95.7K   10 downloads Attached File  paraw10.jpg   108.23K   8 downloads
Attached File  paraw11.jpg   128.61K   11 downloads Attached File  paraw12.jpg   108.55K   10 downloads Attached File  paraw14.jpg   118.21K   9 downloads
Attached File  paraw15.jpg   181.69K   7 downloads Attached File  paraw17.jpg   103.28K   9 downloadsAttached File  barci_0.jpg   111.24K   10 downloads
Attached File  paraw.jpg   145.53K   13 downloads Attached File  barci_10.jpg   118.05K   16 downloads Attached File  barci_11.jpg   97.89K   17 downloads
Attached File  barci_13.jpg   146.72K   9 downloads Attached File  barci_14.jpg   164.21K   11 downloads Attached File  barci_15.jpg   162.66K   10 downloads
Attached File  barci_16.jpg   120.87K   8 downloads Attached File  barci_17.jpg   117.75K   25 downloads


Pentru ca am stat langa D'mall, am trecut foarte des pe acolo. Magazinele sunt oarecum ieftine iar Budget Market este un loc ideal de a-ti lua bere "pentru acasa". Dintre localuri recomand Valhala si kilul de spare-ribs in partea de sus a pietei :lol: si poate si Epic; dar si all-you-can-eat-urile de pe plaja (am mancat un purcel de lapte la protap de ne-am lins pe degete!!!). Pentru suveniruri si cumparaturi va recomand mai degraba D'talipapa decat D'mall, preturile sunt ceva mai mici si chiar daca le lasati ceva mai mult le lasati pentru ca vreti voi si nu prentru ca va trag in piept :)
Attached File  boracay_36_cladiri.jpg   158.09K   42 downloads Attached File  boracay_37_cladiri.jpg   171.39K   38 downloads Attached File  boracay_38_cladiri.jpg   154.92K   37 downloads

Drumul inapoi a fost Kalibo-Manila-Abu Dhabi-Brussel. Am plecat din Kalibo pentru ca din Caticlan in seara de ajun preturile tindeau spre 200 euro :) . Am avut ceva emotii pentru ca zborul cu Cebu Pacific a avut iarasi intarziere (si momente critice in care-mi venea sa ii bat pe baietii de la ghiseu :D ) dar am ajuns pana la urma doar cu vreo ora si ceva intarziere in Manila. Cum aveam aproape 5 ore intre avioane n-a contat prea mult din fericire. Am avut cateva momente de panica si la iesirea din Terminalul 3 cand am vazut coada imensa la taxiuri si taxiurile lipsa (da, era iarasi weekend). Si i-am cam zis de dulce unui OFICIAL al aeroportului!!! care ne-a cerut 500 php ca sa ne duca la terminalul 1. Ha! Nu stiu daca-si imaginase ca suntem "stupid tourists" dar n-a avut cu cine face "afaceri". Pentru ca taxiurile nu apareau (cam ~100php/trip) am luat minivanul oficial dintre terminale (20php/persoana) unde am platit 2 persoane in plus pentru ca soferul avea ordin sa nu plece pana nu era plin. Am ajuns in ~20minute fara probleme.

Si ca o concluzie, Filipinele au fost o alegere excelenta, surprize neplacute n-am avut, ba chiar cred ca lucrurile se imbunatatesc incet incet, cu popularitatea turistica crescanda. Boracay-ul este o locatie de plaja ideala daca ne gandim la White Beach. Si totusi... dezvoltarea fortata nu ii face bine. Locatia e deja foarte plina de hoteluri si turisti, in perioada asta nu prea mai ai loc sa mergi pe strada, bisnitarii te sufoca si coreenii sunt peste tot. In locul autoritatilor locale as interzice extinderile, as regulariza bisnitarii si le-as da amenzi usturatoare, as promova turismul verde. V-as recomanda sa vizitati zona foarte curand, inainte sa devina o noua Ibiza, ba poate chiar mai rau. Natura e superba dar din pacate, ca peste tot, nu rezista invaziei umane.

Edited by Dev, 29 December 2011 - 19:56.


#36
bubalus

bubalus

    Membru chel

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,206
  • Înscris: 15.02.2005
:OK: nice.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate