Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...
 Site nesigur

Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?
 Unde gasesc banane albastre?

Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn
 Didgeridoo

Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus
 

Belgia - note de calatorie

- - - - -
  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#37
Ricone

Ricone

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 37
  • Înscris: 02.08.2007
Dupa Bruxelles si Brugge, a treia destinatie a calatoriei noastre in Belgia si Olanda a fost Antwerpen (în franceză Anvers, în engleză Antwerp, în spaniolă Amberes).
Distanta intre Bruxelles Nord si Antwerpen am parcurs-o tot cu trenul in aproximativ o ora.
Antwerpen este un oraș din regiunea Flandra și, în același timp, capitala provinciei cu același nume. Orașul se întinde în cea mai mare parte de-a lungul malului drept al fluviului Schelde și este renumit pentru portul său, unul dintre cele mai mari din Europa.
Dupa caderea orasului Bruges, in secolul al XV-lea, devine cel mai bogat oras din Tarile de Jos si principal centru financiar al Europei. Din 1460 aici functioneaza prima bursa din lume, dar la sfârsitul secolului al XVI-lea orasul este distrus de spanioli. Din secolul al XIX-lea cunoaste o noua perioada de prosperitate, actuala inflorire economica datorându-se construirii Canalului Albert (1930-1939).
Anversul nu este numai un oras incarcat de istorie, o forta economica de prim rang ci si un loc emanând o frumusete aparte. Aceasta frumusete ne-a purtat si pe noi aici, ceea ce am reusit sa descoperim pe parcursul unei zile ne-a confirmat asteptarile. Pasii ne-au purtat catre:
- Gara Centrala din Antwerpen-Centraal Station. Arhitectul Louise Delacenserie a proiectat acasta gara neoclasica in 1905. Trenurile sosec si pleaca de pe 4 niveluri-etaje (-2, -1,0, 1)
- Biserica Sf. Iacob (Sint-Jacobskerk) -interior bogat, construita in stil gotic tarziu in sec. 15 si 16. Gazduieste picturi importante de Rubens, Jordaens, Van Dick. Tot aici este inmormantat Pieter Paul Rubens.
- Rubenshuis - Casa si atelierul lui Pieter Paul Rubens - o gradina si o cladire patriciana unde poti admira cele mai importante picturi ale artistului.
- Catedrala din Antwerpen (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal) – cea mai mare biserica gotica din Tarile de Jos, fiind totodata si una din cele mai frumoase. Constructia catedralei a durat 170 de ani si tot nu a fost finalizata. Apartine breslelor bogate, decorata cu chivoturi, racle si altare. Devastata de un incendiu si de vandali, contine opere de arta renumite printre care doua triptice somptuoase ale lui Rubens-“Coborarea” si “Ridicarea” de pe cruce.
- Grote Markt – principala piata din Antwerpen, cu forma neobisnuita “picior de caine”, are in centru o fantana arteziana cu apa care tasneste oblic direct catre pavaj. Statuia din varful fantanii il infatiseaza pe Brabo, un soldat roman legendar, care a eliberat portul Antwerpen, invingandu-l pe uriasul Antigon si aruncandu-i mana (hand-werpen) in rau.
- Stadhuis (Primaria) – construita in anii 1560 cu influente italiene, domina piata din Antwerpen. Liniile orizontale impunatoare sunt contrabalansate de rotunjimile colturilor acoperisului, indreptate in sus, asemeni unui zambet.
- Biserica Sf. Charles Boromeo (Sint-Carolus-Borromeuskerk) construita in stil baroc. Intr-un incendiu din sec. 18, aici s-au prefacut in scrum 39 picturi de Rubens.
- Biserica Sf. Paul (Sint-Pauluskerk) – o combinatie arhitectonica intre stilurile gotic si baroc, gradina cu statui impunatoare, o serie de picturi ale lui Rubens in interior.
- Castle Steen, sau Castelul din Piatră, este situat chiar în portul Antwerp pe malul raului Schelde, astăzi găzduind Muzeul Naţional de Marina (National Scheepvaartmuseum). Castelul este una dintre cele mai vechi fortăreţe din Europa, fiind construit pe la anul 900 d. Hr. ca parte din linia de fortificaţii vestice ale Sfântului Imperiu Roman. Unul dintre cei mai celebri rezidenţi ai castelului a fost pictorul Pieter Paul Rubens, care a locuit în castel în anii săi de declin. Castle Steen a fost reconstruit în secolul 16, iar astăzi poţi deosebi uşor, după culoare, pietrele vechi de cele mai noi. Afară, în faţa uneia dintre uşi, se află un crucifix unde prizonierii condamnaţi la moarte se rugau înainte de a fi executaţi, în perioada în care castelul a fost folosit ca închisoare.
- Vleeshuis - casa Carnii, construita intre 1501-1504 ca sediu al breslei macelarilor si loc de comercializare al carnii. In prezent este muzeu de muzica cu o colectie impresionanta de clavecine Ruckers.
Pot spune in doua cuvinte ca Anvers pentru noi a insemnat Rubens si diamante. Rubens pentru ca Anvers este orasul unde s-a nascut, a creat si unde este inmormantat pictorul (biserica Sf. Jacob).
      Diamante pentru ca nu departe de gara poti intâlni evreii ortodocsi (habotnici) purtând palarii cu boruri largi din blana si perciuni lungi. Alungati din Peninsula Iberica, acum aproape 500 de ani, au gasit in Anvers o gazda buna si s-au implicat puternic in slefuirea diamantelor.
Orasul a devenit centrul mondial al comertului cu diamante, 70 la suta din comertul cu aceste pietre trecând pe aici. Stralucirea lor nu reuseste insa sa umbreasca lumina degajata de vechile constructii ale orasului de pe raul Schelde. Casele sunt in mare parte cele tipic flamande, inguste si lungi, semanand cu o fantezie in turta dulce (mai mult datorita culorilor), lucru exploatat si de magazinele de dulciuri, care isi indeasa bomboanele si biscuitii in astfel de cutii.
  Un oras magnific, clasic si modern in acelasi timp despre care New York Times sustine ca are tot ce poate atrage un cosmopolit: moda, diamante, arta si cluburi.

Attached Files


Edited by Ricone, 05 October 2012 - 14:49.


#38
Nefertiti_02

Nefertiti_02

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 25.04.2008
Belgia, 11-14 septembrie 2014

Totul a plecat de la o oferta buna: 4 zile la Bruxelles, cazare si transport = 250 euro/pers.  Si bine am facut, pentru ca nu stiu daca ne planificam o Belgie, si tara asta merita cu varf si indesat.
De fapt asta ar fi in doua vorbe excursia in Belgia: neasteptat de frumoasa!!!
Eu percepeam Belgia ca pe o tara mica, cu populatie numeroasa, si cu Bruxelles, capitala ei si a Uniunii Europene. Imi imaginam orase scortoase, plin de politicieni, diplomati si functionari. E drept ca exista si o asemenea parte a orasului Bruxelles. Dar nimeni nu m-a prevenit ca vom gasi o tara, in care arhitectura medievala se impleteste si cu stiulul art nouveau, si cu stilul parizian, si cu palatele italiene, si cu stilul flamand… Ba chiar si Venetia se regaseste in Brugges, supranumit Venetia Nordului.
Am preferat sa stam cat mai mult pe strazi, fara sa intram in muzee, si inca mai avem papilele gustative… alintate de ciocolata belgiana si berea belgiana….

10 septembrie 2014
Am plecat cu o zi mai devreme, sa ne odihnim noaptea si, eventual, sa ne mai plimbam prin Bucuresti.
Pentru ca am ajuns in jur de ora 14, nu era aglomeratia aia bara la bara pe care mi-o aminteam. Am oprit la Baneasa Mall Center… unde am colindat magazinele (mai ales cele de fitze). Seara ne-am cazat la Taxi Hostel Otopeni, care avea si un pret bun, asigura si transportul gratis la aeroport si avea si loc de parcare gratis. Frumusel orasel s-a facut Otopeniul!

11 septembrie 2014
Plecare de la hotel la 4:30 si am ajuns foarte bine. In avion, am stat langa un tanar belgian, care venise a treia oara in Romania si care era foarte comunicativ, asa ca am discutat mai tot drumul. A fost placut! Si el, mi-a reamintit de norocul pe care-l aveam, pentru vremea minunata din perioada vizitei. Nu de alta, dar Curentul Golfului e o prezenta activa in Belgia. Si de aici, ploi, ceata…
Hotelul nostru, numit Chao Chow Palace, aflat in zona Garii de Nord, era la limita zonei … de “vitrine cu femei”. Din prima zi ne-a sarit in ochi un anunt in limba romana cu “angajam fete”. Era pus evident pentru “fetele” din Romania sau Moldova.
Prima zi a fost destul de obositoare. Am plecat de la hotel sa verificam daca sunt adevarate specificatiile de pe booking.com ca “sunt 15 minute pana in centru”. Evident am facut mai mult, dar ne-am mai si oprit sa admiram vitrinele numeroaselor magazine de pe rue Neuve. Prima vizita (in afara de un desert luat, de asemeni, pe drum la “La cure Gurmande” constand din gofre si clatite) a fost in Biserica Notre Dame du Finistere. Alba, maiestoasa, linistita!
A urmat Passage du Nord… Apoi… Teatrul Royal de la Monnaie, pe Rue des Fripiers.
Nu am ratat Eglise du Saint Nicholas, care mie mi-a placut mai mult decat multe altele, pentru forma ei geometrica.
Urmatoarea oprire, trecand pe langa Bursa, in faimoasa Grote Markt sau Grand Place.
Toate orasele vizitate in Belgia aveau aceasta piata, inconjurata de cladirile breslelor (majoritatea renovate). Cica, sapte strazi converg catre aceasta piata din capitala si peste tot sunt magazinele, cafenele si ciocolaterii…  Ciocolata Godiva... e echivalentul ciocolatii zeilor. Si Leonidas sau Neuhaus aratau bine ... de asemenea…
Desi, sunt perioade in care Piata Centrala e plina de flori,  de data asta era plina doar de oameni. Dar chiar si fara covor de flori, Grand Place era o minune arhitectonica ce merita savurata. In paralel citeam din ghidul Michelin si am aflat ca e o impresionanta piata medievala, una dintre cele mai frumoase din Europa, inconjurata de cladiri cu vechimea de 300 de ani. Confirm !
Am vizitat Primaria, care era semeata ca o biserica, cu turnul sau gotic. De fapt, in prima clipa, asta am si crezut ca e: o alta biserica! Am intrat si in curtea interioara. Se remarca imediat ca turnul exterior nu se afla in mijlocul cladirii. Legenda spune ca arhitectul s-a sinucis aruncandu-se din turn atunci cand si-a dat seama de eroare. Ca majoritatea legendelor ce au luat nastere in jurul obiectivelor turistice din Bruxelles, nici aceasta nu este adevarata…
Am servit o bere blonda Pils,  la o terasa - Cave du Roy, aflata in Piata Centrala. Cu ghidul in mana am incercat sa recunoastem Casele Ghildelor medievale.
Am facut poze si cu statuia Everard’T Serclaes de langa Primarie. Se spune ca daca o mangai, vei reveni in Bruxelles. Asa o fi !
Urmatorul obiectiv a fost Manneken Pis, statuia simbol a Bruxelles-ului. Neavand asteptari mari, nu m-a impresionat in nici un fel. Nimeni nu stie exact cand si de ce aceasta statuie deloc prea impunatoare a devenit atat de celebra. Statuia e de la 1619 si exista tot soiul de legende cu privire la micut… versiunea cea mai populara sustine ca este fiul unui nobil care a vazut inceputul unui incendiu si l-a stins prin metoda reprodusa de statuie.  Acum, era imbracat ca un ciobanas, cu alb, negru si rosu. Am aflat ca exista un muzeu cu toate hainele cu care a fost imbracat baietelul in decursul timpului. Cealalta replica, feminina, fetița pișăcioasă din zona străzii Măcelarilor, am ratat-o!
In drum spre catedrala Saints-Michel-et-Gudule am trecut prin fata somptuosului Palat Regal, care este locuit de Regele belgienilor. Nice!
Am remarcat apoi statuia din Place d'Espagne. Cele doua personaje ale lui Cervantes, erau simpatic realizate.
In caterdrala, insa, impresionanta e marimea… Seamana cu Notre – Dame, din Paris, avand doua corpuri. Evident, in stil gotic, iar in cripta catedralei am vazut fundatia primei biserici facuta putin dupa anul 1000 d.Ch. Si vitraliile sunt foarte mari, clare si distincte. Era alba, fara multe zorzoane. La intrare erau poze de la mariajul dintre Printul Mostenitor al Coroanei Belgiei, Philippe (actual rege al belgienilor, din 2013) si mireasa sa, Printesa Mathilda.
Dupa ce am vizitat Catedrala, am ajuns foarte aproape de Grand Place, trecand prin Galeries Royales Saint Hubert.
Diverse nume comice ne-au atras atentia: Templul Berii de exemplu…. Deci bautura ridicata la rang de divinitate….

Aproape de hotelul nostru era o alimentara, si zilnic am cumparat – pentru degustare – diverse sortimente de bere.
Pentru mine, Duvel, nici prea exagerat de alcoolica, nici prea slaba, era perfecta. La fel... si trapista Westmalle … si, mai ales Chimay (9,5% alcool) erau mult mai bune... Unele beri brune pot fi pastrate si se invechesc ca si vinul; din fericire, Chimay Bleu este una dintre ele.  Am incercat si berea cu cirese, si Grimbergen dar erau so so. Jumatate bere, jumatate suc…

12 septembrie 2014
Am plecat de dimineata cu trenul spre Brugges.  Brugges este capitala Flandrei de Vest si numele  inseamna pod, punte… Venetia nordului, orasul ciocolatei si al dantelei: (pentru ca nobilimea din sec. 16-17 era mandra sa se afiseze cu gulere, mansete si volane lucrate cu finete in dantela de cea mai buna calitate.) Am avut noroc de o zi de toamna superba, cu soare generos si cer senin si am vazut burgul medieval in toata splendoarea lui.
Aveam tren din 20 in 20 de minute si am luat un fel de bilet combinat, cu oprire la intoarcere la G(h)ent. Sistemul lor feroviar (incluzand si trenuri de mare viteza) e foarte bine pus la punct. De altfel, cred ca numai in Romania e dezastrul acesta in domeniul transportului feroviar. Diferentele de pret la biletele de tren, intre maturi si seniori erau mari. Asta nu inseamna ca imi doresc sa fiu pensionara !!
Din tren am putut admira pajistile verzi si grupuri de vacute (cate 10-12 nu mai multe,  toate alb cu negru si toate grasute si bine ingrijite). Se cunostea ca ne indreptam spre… partea olandeza (considerata mai civilizata). Si nici inscriptiile nu mai erau bilingve, si citite in limba flamanda parca nu mai aveau acelasi ecou in mintile noastre. Adica parea o insiruire de consoane !
Castelul initial, care a dat viata localitatii a disparut, pe locul lui aflandu-se acum Grote Markt – piata centrala a orasului. Evident, si cand am ajuns la Brugges, am pornit direct spre ea.
Catedrala, bisericile si majoritatea cladirilor au un aer medieval, multe strazi sunt pavate, si toate cladirile erau frumoase. Foarte multe cu pereti din caramida rosie. Erau netencuite, înghesuite unele în altele, lăsînd doar spații pentru străzile înguste, pavate cu piatră cubică lustruită de urmele pașilor în secole de existență.
Primul obiectiv pe langa care am trecut: Spitalul Sf. Ioan, cel mai vechi spital medieval din Europa, acum muzeu, care adapostea intr-o latura si o expozitie PICASSO. Alta data, draga Picasso !!
Am trecut  prin BEGIJNHOF, unde traiau primele beguine, femei singure, ramase vaduve in urma cruciadelor, razboaielor sau… necasatorite.
Am intrat apoi in Catedrala Maicii domnului (Onze Lieve Vrouwekerk), in special pentru a vedea una din putinele statui a lui Michelangelo din afara Italiei – Madona si pruncul. Cand le vezi in Italia, au un farmec, dar aici, intr-o lume nordica, parca au un farmec si mai mare. Si evident, la senzatia aceasta contribuia si perspectiva tratarii subiectului, pentru ca Pruncul... deja isi pornise drumul in lume, lasand in urma o mama melancolica.
Turnurile Bisericii ajung pana la 122 metri inaltime, ceea ce o transforma in cea mai inalta cladire a orasului. Ce era ciudat,  era vizitabila free in cea mai mare parte a ei, dar pentru statuia care o facea celebra… se facusera niste ingradituri ei si… era platibil (au neamuri evreesti, sigur !). Si mai ciudat era un englez, care, considerat ca are peste 65 de ani, i se dadea bilet la jumatate de pret, si facea mare scandal… ca el vrea sa plateasca biletul intreg… ca e mai tanar!!!
Am trecut apoi prin St. Salvador’s Catedral, vestita pentru orga ei. Pe cît este de masivă în exterior pe atît pare de fragilă, grațioasă în interior. Fragilitatea este creată de stilul gotic al arcadelor interioare, stil care îți inspiră credința că aici te poți înălța spre Creator. Multitudinea vitraliilor colorate cerne și colorează lumina nordului umanizînd-o. Altarul, vast și simplu, din marmură albă pare un simbol al purificării. Tapiseriile ce îmbracă mare parte din spațiul dintre arcade te invită să gîndești că ești în casa ta.
Cand am iesit din catedrala, am intalnit un grup de “calusari” scotieni. Era mare deosebire intre calusul nostru, dans rapid, virtuos, dansat de tineri, si acesti calusari in care varsta combatantilor batea spre a treia, compensand lipsa iuresului nebun cu rezistenta deosebita. Practic, cat am vizitat Catedrala, au dansat incontinuu. Dansau pentru a atrage atentia asupra scrutinului de independenta a Scotiei, dar pareau ca se si distreaza foarte bine…
In Grote Markt, calestile erau incarcate cu turistii care-si doreau o  plimbare pe strazile vechi, incarcate de povesti. Era si un parc de biciclete… pentru cei mai sportivi… In afara de vizita prin piata centrala, am incercat sa urcam in Belfort – turnul de observatie cu 366 de trepte, dar era limitat numarul de persone care putea urca, ar fi trebuit sa renuntam la hoinareala placuta pentru stat la rand…
Am remarcat apoi un magazin nemtesc deosebit cu articole pentru Craciun. Atat de frumoase, atat de diverse, atat de migalite !
Langa Primarie - Basilica Sangelui Sfant, care are ca relicva cateva picaturi din sangele lui Hristos. Biserica adaposteste capela Sf. Vasile, sec. XII si capela Sf. Sange! "Povestioara" ne spune ca Sf. Iosif din Arimathea a sters corpul mantuitorului dupa ce a fost coborat de pe cruce si a pastrat hainele acestuia. Straiele au ramas la Ierusalim pana la a doua cruciada cand au ajuns la un conte de Flandra. Biserica e micuta, multa piatra naturala, vitralii si cu o mare pictura in fundal. Nu am avut marea sansa de a lua parte la un ceremonial special: ceremonia de atingere a raclei cu sangele lui Iisus. Asta e!
In Burg Square era amplasata Primaria, si acolo o nunta isi desfasura pestritul alai.
Am luat-o la pas, pe malul apei, impresionati de peisajele frumoase, de magazinele de antichitati (era un fel de targ de-a lungul malului), de casele vechi in culori de ocru, maroniu, verde, alb, rosu si negru, de canalele traversate de poduri.
Dupa ce am savurat o bere alba Hoegaarden, nefiltrata, cu gust acrisor de mere, servita intr-o atmosfera vesela, luminata de un soare… mediteraneean, am reluat drumul spre gara, si pana la Gent am facut foarte putin cu trenul.

Am inteles ca e o concurenta intre cele doua orase, cine e cel mai cel… Si pentru ca la Brugges ma asteptam oarecum, pentru mine Gent a fost o adevarata supriza. Imi plac surprizele foarte mult…
Gent, Gand sau Ghent??? Gent este denumirea oficială în limba locală, şi anume flamanda. Se pronunţă Hent. “Gand” este denumirea în franceză si Ghent e denumirea în engleză. Deci, hotarat Gent pentru noi !!!
Epoca sa de glorie a fost in Evul Mediu, rivalizand atunci cu Parisul.  In secolul XIII  era al doilea oras al Europei, favorizat fiind si de asezarea sa la confluenta a doua cursuri de apa. Vechiul port al orasului este Graselei, aici aflandu-se numeroase cladiri cu arhitectura impresionanta.
Un proverb flamand spune, ca atunci cand ,,tuna la Anvers, ploua in Ghent'', adica orasul e initiator de noi tendinte.
De ce i se spune orasul manusii de argint?  Carol Quintul, nascut aici, i-ar fi zis regelui Francisc I dupa revolta concetatenilor... ,,Je mettrais Paris dans mon Gand'', in acest joc de cuvinte, se vede ca frantuzescul ,,gand” inseamna manusa.
In centru, am cutreierat , cam doua ore, cele trei turnuri medievale ale orasului. Primul turn e dedicat Sf. Nicolae, al doilea e Belfort, iar cel de-al treilea reprezinta turnul Catedralei Sf. Bavo.
Am inceput cu vizita catedralei Sf. Bavo (Sint-Baafskathedraal suna bine… ha ha ha !). Mie mi-a placut foarte mult. Am gasit multe similitudini cu Wesminster Abbey… maretia…. culoarul lateral in care se gaseau numeroase capele. Are in interior un amvon grandios in stil baroc-rococo din stejar si marmura. Punctul de atractie al catedralei este Altarul cunoscut ca "Adorarea mielului mistic", fiind cea mai buna si veche pictura flamanda.
Am trecut prin fata Bisericii Sf. Nicolae (Sint-Niklaaskerk) realizata in cel mai auster stil din Belgia, gotic Schelde, care era inchisa. Oricum, avea o forma originala ! Apoi prin fata Turnului municipalitatii - Belfort… impunator si semet - cu o inaltime de 91 m pana la balaurul aurit din varful turlei (evident, era si el inchis la aceea ora). Este o poveste chiar amuzantă legata de acest turn (evident, am citit-o ulterior, pentru ca atunci cand am plecat in Belgia, nici nu ne-am inchipuit ca vom ajunge in Gent). Gelos pe fratele Brugges care se bucura de un aflux impresionant de turişti, Gent a pus la cale o renovare generală pentru a recăpăta farmecul medieval. Cel mai comic lucru este că, mulţi dintre localnici habar nu au că Belfort-ul a fost construit în forma sa actuală (din piatră) în 1913. Majoritatea probabil ar jura că e aşa din evul mediu. 
Teatrul era deosebit, cu un mozaic pe frontispiciu. Am oprit la Primarie, care ne-a atras atentia… si am aflat ulterior ca e o cladire foarte veche si considerata celebra… Am trecut de Masons' Guild Hall, Korenmarkt….
Am ratat cateva obiective de care am citit ulterior: Castelul Contilor (Gravensteen), cea mai impunatoare fortificatie din Gent, centrul puterii contelui Philip de Alsacia, de unde se putea vedea tot orasul. Apoi Castelui lui Gerald Demonicul (sau castelul lui Gerald Dracul) Duivelsteen, care a fost pe rând (evident) folosit ca: reşedinţă a cavalerilor, depozit de arme, mânăstire, şcoală şi seminar, ospiciu pentru cei cu probleme la mansardă, casă de orfani, închisoare. Acum se gasesc acolo arhivele statului. Am ratat de asemeni si zona Patershol, considerata extrem de pitoreasca, care încă mai păstrează spiritul medieval autentic.
Am trecut pe podurile Grass Bridge… Saint Michael's Bridge. Zona cheiului era minunata ! Si o excursie cu barca aici era la pret mai mic decat in Brugges…
Pe urma, pur simplu din intamplare am ajuns la Universitatea din Gent. Ne-am bucurat foarte mult de aceasta intamplare… Puteam face o alta comparatie: cu Cambridge…

La intoarcerea in Bruxelles, am iesit in cealalta parte a garii, nimerind chiar in Bruxelles-Nord, Bulevardul Simon Bolivar. Zona lor de zgarie nori si de cladiri imbracate in sticla…
Noaptea, sotul a insistat sa vada “Bruxelles by night”. Eu, dupa o zi asa de obositoare, am renuntat la partea asta ! Pozele, asa cum le-am vazut, sunt simpatice. Dar mai simpatice au fost peripetiile. Mergand in apropiere de zona asa de “colorata” in care ne aflam… noaptea… a fost oprit de un civil, care s-a legitimat grabit (politia) si care l-a intrebat de acte. Cu cateva minute inainte fusese abordat de un italian ?, care cerea informatii… cam absurde (unde e gara X… etc.). Pe urma… politistului in civil i s-a alaturat ... un alt politist in civil si... i-au cerut … sa-i vada banii. Deja facea scenarii !!!  Oricum, plecase cu foarte putini bani cash (35 euro) si cu cardul. Politistii au luat banii... i-au mirosit (cum e expresia aia in limba romana, ca banii nu au miros? ), l-au intrebat despre droguri, dar i-au gasit in portofel cartea de vizita de la hotel… si i-au dat drumul. Italianul… a ramas la poprire !

13 septembrie 2014
Din nou, plecare de dimineata. La Anvers  (Antwerpen) e impresionanta gara ... uriasa. E a patra din lume in ceea ce priveste marimea si complexitatea si este o adevarata capodopera a arhitecturii. Avea o cupola imensa si opt turnuri mici. Si chiar avea si foarte multi clienti, amatori de circulat cu trenul !!
Cand a fost descoperit drumul Indiilor, portughezii au deschis in Anvers o agentie pentru comercializarea in Europa de vest a mirodeniilor, a matasurilor si a altor marfuri exotice pretioase… asa ca, in sec. XV,  orasul a devenit practic capitala economica a Europei Occidentale.
Un vechi proverb flamand spune ca “Anvers ii datoreaza lui Dumnezeu fluviul Scheldt si lui Scheldt toate celelalte”…
Imediat ce am iesit din Gara am dat de Golden-ul Eye din Anveres. Nu ne tenta ! Mai ales ca era cam dimineata, si ziua se anunta putin mai rece si mai intunecata decat cea precedenta.
Diamantele si aurul din vitrine… ne luau ochii.  Chiar daca am ajuns la ora 10 dimineata si multe magazine abia deschideau… Meir shopping street semana cu… Rambla din Barcelona…
Am inceput cu o vizita culturala la Casa lui Rubens … practic noi am deschis muzeul in ziua aia. Si dupa noi, am vazut o mare de oameni…. Au fost multe tablouri care mi-au placut, dar majoritatea erau pictate de alti pictori, din Scoala lui Rubens sau prieteni cu el ... Si... da, personajele (inclusiv Christos) erau plinute…
Am intrat in Catedrala Notre-Dame, cel mai mare edificiu gotic din Benelux. Catedrala era considerata biserica breslelor bogate si turla ei, unul din simbolurile orasului. Cica are 47 de clopote, dar, evident, nu le-am vazut. Turnul de 123 m inaltime era menit ca, impreuna cu celelalte, sa ilustreze bogatia si puterea orasului Anvers. Pentru partea cea mai interesanta (patru capodopere ale lui Rubens ce innobileaza altarul) trebuia sa ne luam bilete… si am zis pas. Am ajuns in schimb in hoinareala noastra la Primaria orasului (acoperita de foarte multe steaguri), unde am vazut patru mirese (noroc, pe capul nostru nu?) de diferite dimesiuni si varste….
Primaria iese in evidenta prin marimea ei, ca si prin cele 3 blazoane aurite si statui cu care este ornata.
Acolo in fata Primariei era si fantana Brabo, cu legenda ei… Statuia reprezinta un soldat roman, Silvius Brabo, care s-a luptat cu un gigant numit Druoon Antigoon. Legenda spune ca gigantul traia in raul alaturat si cerea marinarilor taxa de trecere. Daca nu voiau sa plateasca, gigantul ii ameninta ca le taie o mana. Soldatul roman a refuzat sa plateasca si a infruntat gigantul, insa acesta l-a invins, i-a taiat bratul si l-a aruncat in fantana. Etimologic, “hand/ant” inseamna “mana” si “werpen” inseamna “a arunca”, adica “mana aruncata”
Am ajuns pe chei, unde un urias vas de croaziera era ancorat. Minunat, dar marea era departe!!
Langa chei, era un castel din piatra, cu turnulete si metereze, “Het Steen” (Piatra) ce a fost construit la inceputul sec. XIII. Aceasta fortareata din piatra din care in zilele noastre se mai vede doar o mica parte, este cea mai veche cladire din oras. Cand s-a decis largirea portului si in jurul lui au fost facute demolari masive, acest castel a fost salvat de la distrugere, ramanand si astazi un veritabil edificiu istoric, fiind renovat si transformat intr-un autentic simbol din epoca medievala a orasului. In prezent, castelul gazduieste Muzeul National al Navigatiei.
Toate restaurantele din zona ofereau fructe de mare, dar… nici nu stiu daca imi placeau si nici pretul (20 - 25 euro) nu-mi placea cu siguranta. Am luat o portie de cartofi belgieni, care erau foarte gustosi, desi aveau un pronuntat miros de vaca (se prajesc in seu de vaca).

Ne-am intors la Bruxelles, si pentru ca era devreme, si ziua se tranformase intr-una calda si frumoasa, am hotarat sa ajungem la Atomium. E drept ca am avut noroc ca am avut hartile si mersul metrourilor cu noi. Atomium este una din cele mai celebre constructii din Bruxelles. Cladirea reprezinta o molecula cristalizata de fier (cu cei 9 atomi de rigoare), marit de 150 mii de milioane de ori. Am urcat, evident, pana in cel mai de sus punct posibil. De acolo, aveam o priveliste minunata a orasului.
Cel mai frumos moment a fost vizita in restaurantul aflat in sfera de deasupra… in care... in calm si liniste, am savurat o cafea sau o bere, dupa caz! 
Seara ne-am plimbat pe langa Parc Elisabeth si Bulevardul Leopold II, totul luminat a giorno… Ne-am oprit langa Basilica Sacre-Couer, a patra catedrala ca marime din lume. Frumos, dar pustiu, la ora aia. Am vazut ca Biserica (uriasa si deci din lipsa de fonduri) inchiriase o sala, unde era o petrecere (nunta / botez?)  a unor negri. Erau bine imbracati, colorati viu, in costume cu tenta traditionala (nu stiu a carei traditii), cu numeroase bijuterii. Frumoasa ultima seara !!

14 septembrie 2014
Zi de plecare. Dar pentru ca nu avusesem timp pentru zona parlamentara a orasului, am plecat dis-de-dimineata,  sa bifam si asta !
Prima oprire, imediat ce am coborat din metrou a fost Le Berlaymont - EC headquarters. Sec ! Era duminica si pustiu !
Foarte aproape se gasea Parcul Cinquantenaire. La intrarea in parc, statuia lui Robert Schuman dadea “buna dimineata” unei zile cetoase. Construit in timpul regelui Leopold, intrarea in Parc se face pe sub un Arc de Triumf. Am trecut pe langa muzeele regale de langa Arc,  Muzeul de Arta si Istorie  si Muzeul de Istorie Militara…  apoi prin Parcul Leopold care avea un lac central, cu tot felul de rate si alte pasari de balta, care mai de care mai colorate.
In sfarsit, am ajuns la Parlamentul European (cam prin spate). Ne-am reorientat rapid, dar, repet, fiind duminica, totul parea foarte pustiu.
Am hotarat sa ne intoarcem pe jos. Am trecut prin Parc de Bruxelles (frumos), am revenit in Grand Place si de acolo era o asvarlitura de bat pana la hotel!
Inainte de plecare (am plecat in jur de ora 11:30), am vizitat cartierul in care ne gaseam: Schaerbeek, Rue de Brabant. Era o lume galagioasa si vesela si… am aflat de ce: in zona se gaseste o puternică comunitate turcă și marocană. Magazinele gemeau de marfa… de o oarecare calitate, si evident preturile erau foarte mici. Asta nu inseamna ca nu mi-a placut sa ma plimb prin “bazar”. Am gasit si un magazin care vindea mancare romaneasca (cu reclama in limba romana, tot tacamul…)

Si asa s-a terminat si vizita Belgiei (pe scurt)… o tara in care mi-ar place sa revin !!!

Attached Files



#39
gabriel05

gabriel05

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 309
  • Înscris: 23.02.2007
Brugge la inceputul lui februarie se merita? Cei ce ati fost, cum sunt iernile pe acolo?

#40
kratima

kratima

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 221
  • Înscris: 13.07.2005

View Postgabriel05, on 03 ianuarie 2015 - 22:01, said:

Brugge la inceputul lui februarie se merita? Cei ce ati fost, cum sunt iernile pe acolo?

Nu am fost in februarie, dar din ce-am intrebat si eu ianuarie-februarie e cam cea mai proasta perioada sa te plimbi prin Belgia. Minima se duce catre 0 grade (in Bruxelles), maxima e pe la 6-7 grade, bate vantul si ploua (nu foarte tare, nu in rafale, dar ploua). Nu-i iarna-iarna cum o stim noi, dar risti sa fii si ud, si inghetat. Plus ca e perioada moarta pentru turism, multe atractii au program scurt sau sunt inchise de tot. Eu nu m-as duce daca as avea de ales. Din martie incolo se mai dezgheata lucrurile.

PS: Vezi ca exista celalalt thread pentru Belgia, care e mai mult cu intrebari, in timp ca asta vad ca a fost lasat pentru impresii post-factum :).

#41
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005

View Postgabriel05, on 03 ianuarie 2015 - 22:01, said:

Brugge la inceputul lui februarie se merita? Cei ce ati fost, cum sunt iernile pe acolo?


Brugge ul este un oras extrem de aglomerat in perioada de primavara-vara pentru ca e invadat de turisti. Deci daca vrei sa ai orasul pentru tine februarie nu este o varianta atat de rea.
Se poate ca vremea sa fie urata. Insa la fel de bine se poate sa nu fie. Daca nu plua si nu e vantul care e acum de exemplu o plimbare la 10 grade chiar nu este deloc ceva urat.

Edited by something00, 12 January 2015 - 10:32.


#42
nniki

nniki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,980
  • Înscris: 15.05.2009

View Postsomething00, on 12 ianuarie 2015 - 10:32, said:

Brugge ul este un oras extrem de aglomerat in perioada de primavara-vara pentru ca e invadat de turisti. Deci daca vrei sa ai orasul pentru tine februarie nu este o varianta atat de rea.
Se poate ca vremea sa fie urata. Insa la fel de bine se poate sa nu fie. Daca nu plua si nu e vantul care e acum de exemplu o plimbare la 10 grade chiar nu este deloc ceva urat.
Tot se vorbeste despre vreme. Ma gandesc la un duplex Brussels-Brugge. Am posibilitatea sa merg 4-5 zile in perioada 15-30 iunie sau 1-10 sept. Cand sunt sanse mai mari sa evit ploaia? Sau treaba asta e o loterie? Cum e duminica in Brugge, sunt inchise obiectivele?

LE. M-am lamurit cat de cat, nu apucasem sa ma uit pe topicul principal de Belgia. Asa cum ma asteptam, e loterie cu vremea. Cand ploua ne vom retrage la o bere si o ciocolata Posted Image

Edited by nniki, 06 February 2015 - 21:25.


#43
FlorinAndrei

FlorinAndrei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 451
  • Înscris: 08.10.2007

View Postnniki, on 06 februarie 2015 - 21:13, said:

Am posibilitatea sa merg 4-5 zile in perioada 15-30 iunie sau 1-10 sept. Posted Image
Salut,
Vezi ca RyanAir are preturi bune la Bucuresti-Charleroi in... martie !
Uite aici o simulare: http://www.ryanair.c...date=2015-03-17
Plecarea pe 17 si intoarcerea pe 34 martie, total 20 de euro !

#44
REZA2015

REZA2015

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 26.02.2015
Ziua buna...Imi poate spune cineva cum pot ajunge relativ repede si ieftin dintre cele doua aeroporturi din Bruxelles ( international Zaventem si Charleroi Bruxelles Sud).? Sunt 50 km intre ele..Am zbor in toamna pe ruta Bucuresti-Agadir (Maroc) cu escala in Bruxelles, dar cu companii diferite, una aterizeaza pe Zaventem, celalalt zbor pleaca de pe Charleroi (si la intoarcere la fel), am pauza 4 ore intre zboruri, sa pot ajunge de pe un aeroport pe celalalt...

#45
stedan

stedan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 764
  • Înscris: 01.09.2009

View PostREZA2015, on 09 martie 2015 - 13:40, said:

Ziua buna...Imi poate spune cineva cum pot ajunge relativ repede si ieftin dintre cele doua aeroporturi din Bruxelles ( international Zaventem si Charleroi Bruxelles Sud).? Sunt 50 km intre ele..Am zbor in toamna pe ruta Bucuresti-Agadir (Maroc) cu escala in Bruxelles, dar cu companii diferite, una aterizeaza pe Zaventem, celalalt zbor pleaca de pe Charleroi (si la intoarcere la fel), am pauza 4 ore intre zboruri, sa pot ajunge de pe un aeroport pe celalalt...

Nu este nimic direct intre cele doua aeroporturi. Ar fi doua optiuni si teoretic te-ai incadra in cele 4 ore, insa trebuie sa verifici care e mai convenabil:

1) tren de la BRU la gara Midi iar de acolo autobuz pana la CRL
2) tren de la BRU la gara Charleroi Sud, iar de acolo autobuz tec pana la CRL.

Gasesti pe net toate informatiile, pe b-rail, tec si brussel city shuttle.

#46
REZA2015

REZA2015

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 26.02.2015

View Poststedan, on 09 martie 2015 - 23:55, said:

Nu este nimic direct intre cele doua aeroporturi. Ar fi doua optiuni si teoretic te-ai incadra in cele 4 ore, insa trebuie sa verifici care e mai convenabil:

1) tren de la BRU la gara Midi iar de acolo autobuz pana la CRL
2) tren de la BRU la gara Charleroi Sud, iar de acolo autobuz tec pana la CRL.

Gasesti pe net toate informatiile, pe b-rail, tec si brussel city shuttle.
Multumesc pentru raspuns, variantele sunt bune...Am mai gasit si shuttle-bus intre cele doua aeroporturi, operat de o firma locala, 12 euro/pers, au si dubite de 8 locuri, noi fiind 6 pers, ar fi si asta o varianta..Voi alege intre asta si celelalte...

#47
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005
O informatie foarte importanta este ca daca va decideti sa luati trenul pana in Charleroi sud si de acolo autobuzul spre aeroport trebuie sa fiti foarte atenti la frecventa cu care circula.
In timpul saptamanii sunt 2 autobuze pe ora. Dar in week end e doar cate unul pe ora. Deci mare atentie la timpul pierdut in felul asta.
Puteti verifica orarul aici schimband ziua si ora la care sunteti interesati:
https://www.infotec....t=CHARLEROI Sud

#48
REZA2015

REZA2015

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 112
  • Înscris: 26.02.2015

View Postsomething00, on 12 martie 2015 - 14:36, said:

O informatie foarte importanta este ca daca va decideti sa luati trenul pana in Charleroi sud si de acolo autobuzul spre aeroport trebuie sa fiti foarte atenti la frecventa cu care circula.
In timpul saptamanii sunt 2 autobuze pe ora. Dar in week end e doar cate unul pe ora. Deci mare atentie la timpul pierdut in felul asta.
Puteti verifica orarul aici schimband ziua si ora la care sunteti interesati:
https://www.infotec....t=CHARLEROI Sud
Multumesc pentru mesaj ! Am gasit si rezervat pe net transfer in Bruxelles intre aeroportul Zaventem si Charleroi Sud, pentru 6 persoane am platit 138 euro/tur si retur...

#49
alex6

alex6

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 29.07.2008
Buna! ajungem si noi in Charleroi in iunie, 4 adulti si 2 copii, cu destinatia Bruges; am tot cautat variante directe de transfer si momentan singura varianta  este shuttle-bus  Flibco, care ne cere 90 euro pt 6 persoane, destul de scump dupa parerea mea; mai exista si o alta posibilitate de transfer direct pana la Bruges?

#50
stedan

stedan

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 764
  • Înscris: 01.09.2009

View Postalex6, on 09 mai 2015 - 10:06, said:

Buna! ajungem si noi in Charleroi in iunie, 4 adulti si 2 copii, cu destinatia Bruges; am tot cautat variante directe de transfer si momentan singura varianta  este shuttle-bus  Flibco, care ne cere 90 euro pt 6 persoane, destul de scump dupa parerea mea; mai exista si o alta posibilitate de transfer direct pana la Bruges?

Cred ca este cea mai ieftina varianta. Luate din timp, biletele la Flibco se gasesc si cu 5 euro de persoana pe sens. E posibil ca la grup mare, facand simularea direct pe 6 bilete, sa va fi returnat rezultatul cu pretul maximal. Mai asteapta un pic sa expire rezervarea si incearca din nou la acelasi autobuz, dar cu mai putine persoane. E posibil ca macar pentru 2 persoane sa gasiti un tarif mai mic. E ca la companiile aeriene, cu biletele impartie pe clase tarifare.
Ca exemplu, cand am cumparat eu biletele, am facut o simulare si le gasisem la 5 euro bucata (doua bilete), nu le-am cumparat atunci, iar cand am incercat sa le cumpar 5 minute mai tarziu, erau deja 10 euro. Am mai asteptat o perioada de timp (nu mai retin exact cat), am revenit pe site si am luat biletele cu 5 euro.
Altfel, trebuie schimbate multe mijloace de transport - autobuz CRL pana la gara Charelroi, apoi tren pana la gara Bruxelles Midi, apoi un alt tren pana la Brugge sau cealalta varianta cu shuttle pana la Bruxelles Midi apoi tren pana la Brugge. Ambele sunt mai scumpe decat Flibco.

#51
alex6

alex6

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 82
  • Înscris: 29.07.2008
Cred ca ramanem la varianta Flibco, pentru ca altceva nu gasesc; din pacate ora pe care am selectat-o este cea mai scumpa, doua ore mai tarziu se injumatateste pretul; nu stiu daca merita sa pierdem doua ore pe acolo , avand in vedere ca suntem si cu cei mici...nici mie nu mi-a dat acelasi pret la bilete pentru toata lumea, si nu intelegeam de ce...

#52
TheGrudge

TheGrudge

    Watcher

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,451
  • Înscris: 25.08.2006
Salut,
4 intrebari :
Vreau sa achizitionez de pe site-ul cailor ferate belgiene 2 bilete online (weekend ticket) pentru Bruxelles - Brugge si retur respectiv Bruxelles - Gent si retur.
In descrierea biletelor de weekend (reduse cu 50%) este mentionat printre altele ca :
* You decide which day you want to leave (Friday after 19:01, Saturday or Sunday)
* To any destination in Belgium
La achizitia efectiva, pretul difera intre cele 2 (Bruxelles - Brugge - 31 Euro), Bruxelles - Gent (20 Euro), fiind necesar sa selectez ziua.

1) Inteleg astfel ca nu este vorba de un bilet general de weekend, valabil oricand catre orice destinatie ci trebuie luate distinct, asa cum le-am enumerat mai sus, cu preturile diferite.
2) Este valabil in ziua respectiva sau poate fi totusi utilizat pe tot parcursul weekendului? (bineinteles tur-retur in aceeasi zi)
3) Exista vreo varianta mai rentabila pt. 2 persoane, 2 calatorii dus-intors asa cum au fost mentionate anterior?
4) În care gara din Gent ar trebui sa coboram pentru a ne deplasa pe jos spre zonele turistice cât mai util ?

Mersi !

Edited by TheGrudge, 29 February 2016 - 20:03.


#53
something00

something00

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 14.11.2005

View PostTheGrudge, on 29 februarie 2016 - 16:38, said:

Salut,
4 intrebari :
Vreau sa achizitionez de pe site-ul cailor ferate belgiene 2 bilete online (weekend ticket) pentru Bruxelles - Brugge si retur respectiv Bruxelles - Gent si retur.
In descrierea biletelor de weekend (reduse cu 50%) este mentionat printre altele ca :
* You decide which day you want to leave (Friday after 19:01, Saturday or Sunday)
* To any destination in Belgium
La achizitia efectiva, pretul difera intre cele 2 (Bruxelles - Brugge - 31 Euro), Bruxelles - Gent (20 Euro), fiind necesar sa selectez ziua.

1) Inteleg astfel ca nu este vorba de un bilet general de weekend, valabil oricand catre orice destinatie ci trebuie luate distinct, asa cum le-am enumerat mai sus, cu preturile diferite.
2) Este valabil in ziua respectiva sau poate fi totusi utilizat pe tot parcursul weekendului? (bineinteles tur-retur in aceeasi zi)
3) Exista vreo varianta mai rentabila pt. 2 persoane, 2 calatorii dus-intors asa cum au fost mentionate anterior?
4) În care gara din Gent ar trebui sa coboram pentru a ne deplasa pe jos spre zonele turistice cât mai util ?

Mersi !

Biletul de week end nu este un bilet general valabil intre oricare doua destinatii la pret fix. Ci este un bilet care spune ca pe week end platesti pentru o anumita destinatie un bilet dus-intors aproximativ ca un dus la pret standard. Biletul depinde deci de destinatia aleasa.

Biletul de week end Bruxel-Gent este 10 euro pt dus-intors pt o persoana.
Iar cel Bruxel-Brugge este 15.20 de persoana.

Biletele se iau deci diferit cu traseul mentionat la cumparares si pot fi utilizate pe tot parcursul week endului  (returul nu trebuie sa fie in aceeasi zi cu plecarea).

Nu exista variante mai ieftine.

Daca vii din Bruxel (cred ca aproape intotdeaiuna) singura gara din Gent in care opreste trenul este Gent St. Pieters. Gara este departe de centru. Ori iei tramvaiul ori te pregatesti de mers pe jos vreo 30-45 de minute ca nu stii drumul. Mie imi place plimbarea aia pana in centru dar daca ai doar o zi poate e mai interesant sa mergi direct in centru.

#54
TheGrudge

TheGrudge

    Watcher

  • Grup: Moderators
  • Posts: 2,451
  • Înscris: 25.08.2006
Perfect, mersi de ajutor !
Referitor la Brugge, din cate am inteles gara este relativ aproape de centru deci ar merita o plimbare pe jos.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate