Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 Recuperare fișiere dupa form...

Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...
 Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...

explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...
 Succesiune - mostenire apartament...

Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...
 

Pompa batuta manual

- - - - -
  • Please log in to reply
259 replies to this topic

#163
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Încă de la început locul nu era promițător. Am săpat aproape de casă pentru a putea alimenta aparatul de sudură și o pompă electrică în eventualitatea în care aș fi găsit apă. În curte sunt zone cu teren mai jos, unde oamenii mi-au sugerat să sap, însă nu am putut deoarece mi-ar fi fost greu să lucrez fără energie electrică și am considerat că pînza freatică, dacă există, se întinde peste tot nu doar într-un punct anume. Probabil am greșit.

Am măsurat nivelul apei în țeava mea și deoarece continua să scadă am abandonat.

#164
ionut27

ionut27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 30.11.2008
Greseala ta este ca ai turnat apa in teava. Daca tot ai batut atata, mai baga putin sa fii sigur. La cateva ciocane, roteste de ea sa rupa peretele. O sa intre mai usor. Eu am dat de apa din a doua incercare. Am batut prima data in spatele casei ca era umbra (era in luna iulie) si aveam si curentul aproape s.a. Am batut pana la 14 metri si nu am dat de apa. Am scos teava si am batut-o pe o coasta si am dat de apa la 9,5 metri.
Un prieten de-al meu care sta prin Prahova a batut o teava pana pe la 21 de metri! Imi zicea ca, pe la 18 metri a dat de un strat atat de dur incat, bateau 20 de oameni si dupa ce au terminat toti o serie, teava intrase doar 3 cm! Dar nu s-a dat batut si pana la urma a dat de apa.

#165
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Deși lucrarea mea a eșuat, am cîteva sfaturi pentru cei care doresc să încerce.
1. Vîrful pe care-l faceți la strung să fie 5-6mm în diametru mai mare decît țeava (deci să depășească țeava cu 2 sau 3 mm, adică raza cu 3mm mai mare).
2. Vîrful de oțel trebuie neapărat călit după strunjire, altfel se îndoaie cînd dă de o piatră și va fi greu de bătut mai departe.
3. Dacă folosiți țeavă de 1 1/2", vîrful de oțel va avea o masă considerabilă. Rugați strungarul să-i micșoreze masa dîndu-i o gaură în interior de la baza conului spre vîrful conului, dar gaura evident să nu ajungă pînă în vîrf. Să nu fie gaura mare încît să-i afecteze în vre-un fel rezistența, dar nici prea mică încît să nu-i micșoreze semnificativ masa. Vîrful cîntărește chiar peste jumătate de kg, dacă nu-i micșorați masa este ca și cum cineva ar "ține contra" cu un ciocan de jumătate de kg. Gaura aceasta ajută mult, am constatat asta la a doua încercare.
4. Cînd bateți țeava, dacă vîrful întîlnește o piatră este deviat (încearcă s-o ocolească). Cînd apare acest fenomen, țeava are tendința de a păstra traiectoria pe care a fost bătută pînă acolo, iar vîrful trage în lateral puternic (o ia pe lîngă piatră). Nu totdeauna vîrful reușește să dizloce piatra ușor și, în general forțele care acționează asupra vîrfulu nu sunt pe verticală ci în lateral. Tinde să se îndoaie vîrful și să iasă din țeavă. Nu vă bazați pe sudura vîrfului în capătul țevii, și nu-l înfigeți în țeavă doar 2 cm. Rugați încă de la început strungarul să facă vîrful astfel încît să se fixeze în țeavă pe 8cm și să intre fix. Sudați-l bine și va rezista, altfel se va îndoi vîrful de la contactul cu țeava și vor ceda sudurile acolo.
5. Am citit pe net că țeava de 1 1/2" este de preferat celei de 1 1/4". În aparență fiind țeava mai groasă oferă un debit mai mare, dar cred că de fapt debitul este limitat de diametrul găurilor din sorb, de numărul lor și de grosimea pînzei de apă. Deci, cred eu, degeaba pui țeavă mai groasă dacă dai același număr de găuri în sorb și tot cu burghiu de 6. Țeava mai groasă este mai rigidă și rezistentă, dar are și masa mai mare și trebuie să dizloce mult pămînt, nu este neapărat mai ușor de bătut. Țeava mai groasă oferă în schimb un volum mai mare pentru sorb și poate s-ar acumula mai greu nisip, dar mie mi s-a părut greu de bătut din cauza masei mari (abea puteam ridica de jos o ștangă).
6. Dacă între vîrful țevii și prima gaură a sorbului lăsați 30 cm, cînd vă apucați de bătut țeava, mai întîi înfigeți țeava în pămînt acești 30 cm și abea apoi turnați sare în țeavă. Puneți sare abea cînd deja prima gaură a țevii ajunge aproape să intre în pămînt. Dacă nu procedați așa, în timp ce bateți, mare parte din sare va curge din țeavă în exterior prin găuri din cauza vibrațiilor.
7. Dacă pămîntul nu este moale, nisipos, luați în considerare că se pierde mult din țeavă la înflorire la bătaie. Încercați să tăiați ștanga lungă cît s-o puteți bate, sudura complică lucrurile. Dacă totuși sudați, adăugați neapărat gușeți de 50cm.
8. În timp ce bateți țeava veți întîlni diverse obstacole și țeava va intra foarte greu. Nu turnați apă în țeavă crezînd că veți ușura înaintarea. În cazul meu nu s-a ușurat deloc înaintarea ci ulterior n-am mai putut determina cînd dau sau nu de apă.
9. Dacă săpați gropi adînci, neapărat protejați malurile cu popi și parapeți de susținere și atenție mare la acumulările de gaze din sol la adîncimi peste 3,5m. Cînd sudați se aprind pungile de gaze, în zona mea au fost astfel de accidente. Încercați să faceți gropile în trepte, să fie ventilate.
10. Încă de la început stabiliți bugetul. Eu am estimat greșit. Inițial am zis că iau țeava, pompa, cîțiva electrozi și aia e....
Trebuie fier de vîrf, plătit strungarul, pînze de polizor unghiular, 2-3 burghie noi că se strică la atîtea găuri, ulei pentru lubrifiat, cîteva zeci de electrozi, plata pentru oamenii care ajută la bătut (nu întotdeauna merge cu o țuică, nu e ușor să dai la baros jumătate de zi), sare grunjoasă, țeavă de rezervă dacă se îndoaie sau blochează prima ștangă, sîrmă, filieră, mufe, reducție, funii, scară, chei, clești mox, bomfaier, lopeți, tîrnăcop, ruletă, găleată etc.

//
Deocamdată nu am resurse finaciare, morale și nici forță fizică să încerc din nou. Dacă știe cineva o metodă recunoscută de știință, prin care pot determina unde și la ce adîncime se află apa, îl rog să posteze.

Edited by dobrotescunicol, 17 May 2013 - 23:10.


#166
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008


#167
grifonul_alb

grifonul_alb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 976
  • Înscris: 27.07.2007
Pentru dobrotescunicol si ceilalti useri:
Cand eram mic , in satul meu erau mai multe echipe de forat. Una era specializata pe format cu teava PVC de 110 mm, cu scripete (troliu) cu sfreder-sapa, "lingura" si alte alea. Dar o sa va povestesc de alta pe langa care-mi faceam veacul.

Era una care fora "tiganeste". Etape:
1. sapat groapa de 0,5 m adancime cu 0,5 /0,5 suprafata.
2. Foloseau un sistem sfredel + prajni (de vreo 3 m lungime) pentru a sapa in pamantul uscat.
3. Dupa ce ajungeau la apa ( sol ud, nisipos pe care nu-l mai puteau scoate)  montau teava finala de   1 1/2 toli  cu 2-4 m mai mult de nivelul solului si, dupa o schela, bateau pana intra toata. In functie de adancimea fantanilor din jur, mai prelungeau cu inca o bucata de teava ori se opreau.
4. Turnau 3-5 galeti de apa pe teava si apoi foloseau un compresor pentru a rupe nisipul de jos si a forma izvorul. Foloseau 2-3 zile  compresorul aproape continuu zi-lumina (la anumite intervale de timp ,2-3 ore, il opreau 30 minute ca sa se raceasca) .
5. Montau pompa manuala si urau "Apa multa si rece" proprietarului.

Cred ca in acest mod se poate trece de solul tare .

#168
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Azi am măsurat cu sfoara 50cm apă în vîrful țevii. Credeți că o fi tot apa turnată de mine în urmă cu 10 zile cînd am bătut țeava?
Cu pompa manuală nu pot scoate deloc. Aș cumpăra o pompă electrică  să încerc dar mi-e teamă să nu dau banii degeaba. Ce mă sfătuiți?

Edited by dobrotescunicol, 27 May 2013 - 01:01.


#169
macaz2006

macaz2006

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 647
  • Înscris: 20.11.2008

 anutei, on 28 aprilie 2013 - 08:06, said:

am un put forat si tubat cu teava de plastic cu diametrul 3oo mm cu adincimea de 7m si cca 1,5m de apa in el .cu o pompa submersibila scot vreo 100 de litri de apa dupa care astept 30 de minute ca sa se adune din nou apa in el. daca as etansa capatul de sus foarte bine s-ar putea crea in stratul de apa acel vid care sa adsoarba apa la fel ca la tevile astea batute?

nu

@dobrotescunicol
Eu zic ca ai apa acolo. Pana la ce inaltime aveai gauri pe prima teava? daca de ex. tu ai gauri pana la 1m si nivelul de apa in teava 50cm de la varf, niciodata, repet, niciodata nu vei reusi sa tragi cu o pompa de orice fel din teava aia. Mai bate dom'le teava aia pana cand apa trece macar cu o jumate de metru peste nivelul gaurilor. Adica, ai gauri pana la 1m, bate-o pana la 1,5m, asta pentru ca nivelul apei mai scade cand tragi cu pompa volum mare.
Si inca ceva: prima oara nu tragi cu pompa electrica ci cu una cu piston, manuala, maxim puse in tandem.

#170
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
@dobrotescunicol  Nu are nici un sens pompa electrica, nu are putere de suctiune mai mare ca cea manuala. Am o intrebare: pompa manuala face suctiune? adica pui apa in ea si incepi sa dai la maneta.....ce se intampla? simti ca merge din ce in ce mai greu? face vreun pic de vid in teava? Daca nu face vid inseamna ca teava trage aer pe undeva sau pompa nu functioneaza.
Faptul ca ai apa in teava inseamna ca acolo e panza, deci trebuie sa te duci mai jos. Daca ai turnat apa in teava si nu ai reusit sa o umpli ... desi pare paradoxal....sa sti ca e un semn bun.


Despre problema mea cu convulsiile pompei, am rezolvat-o asa cum imi recomanda cartea tehnica, adica restrangerea debitului cu un robinet pus pe refulare. Problema nu e din cauza debitului putului ci din cauza pompei, am impresia ca e un pic "gresita". Zic asta pentru ca rupe coloana de apa si atunci cand trage apa dintr-un rezervor aflat la 1m deasupra solului. Caz in care nu poate fi vorba de debit insuficient.
Ruperea coloanei de apa se poate observa vizibil prin aparitia bulelor de aer in apa refulata. Pe masura ce inchid robinetul de pe refulare, sunetul pompei se schimba si bulele de aer dispar.
Cu debitul restrans, pompa scoate 1000l apa in 18-20 min, ceea ce este destul de bine, avand in vedere ca maximul pompei e 3600/h(raportat la H=0).

Edited by nicoretro, 04 June 2013 - 21:08.


#171
muscleman

muscleman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 459
  • Înscris: 07.06.2003
La mine la tara nu reusesc sa scap de nisip..dintr-o galeata de apa 3-4 cm sunt de nisip.am scos manual peste 3000l de apa dar tot asa. Pompa e pe teava de 1" cu sorbul  gaurit pe lungime de1m, la inceput a scos un nisip gri cenusiu, (huma dupa cum  ii spune pe la noi) iar acum e nisip normal ca nuanta. Debitul e mai mare decat  inainte cand sorbul era de maxim 30-50cm si  gaurit cu flexul, iar acum e cu gauri de 5mm iar teava e batuta mai adanc cu cel putin 50cm. nivelul apei in teava este pana aproape de suprafata in total 10 m din varful tevii. Nu stiu daca sa ma risc sa pun o pompa electrica  ca sa scap de  nisipul asta fin. ainainte de a schimba teava si modifica sorb/adancime apa era rosiatica dupa un timp de la scoatere dar acum  cand se limpezeste/decanteaza nisipul nu mai devine asa.Rezol ceva daca bag o teava de superpipes prin teava cu un compresor ?

Edited by muscleman, 12 June 2013 - 12:15.


#172
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008

 sandy76, on 01 martie 2013 - 00:34, said:

  -Ca sa formezi mai repede vadul de jos trebuie sa scoti mai mult nisip.
-Cel mai rapid il faci cu pompa de mana prin actionari rapide la tragerea pistonului si in acelasi timp sa mearga si pompa electrica, dar asta fara filtre ca le infunzi imediat.
-Cel putin asa am facut la mine la 2 surse de apa.  Posted Image
-Prima facuta cu teava de 1 1/2 a 2 teava de 2 ".

-Acesta-i solutia pe care am dat-o cu 2 pagini in urma, se pare ca ai mult nisip de scos.
-Eu am scos peste 36mc de apa cu pompa electrica in vre-o 3 ore continuu, iar nisipul il rupeam cu pompa manuala.
-Dupa asta am avut apa limpede.Posted Image

Edited by sandy76, 12 June 2013 - 12:03.


#173
dobrotescunicol

dobrotescunicol

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,872
  • Înscris: 30.08.2003
Am dat găurile începînd de la 30cm de capătul țevii, cîte 4 găuri în cruce. La fiecare 10cm sunt 4 găuri.
Vîrful de oțel l-am introdus în țeavă 10 cm, deci au rămas doar 20cm între ultima gaură și vîrful de oțel.
Acum am 55cm apă în țeavă, deci 35cm peste primele găuri.

Problema, printre altele, în cazul meu este că sudurile țevilor nu sunt perfect etanșe. Mă gîndeam că pompa manuală nu poate face vid avînd debit mic și fiind deci ușor influențată de oricît de puțin aer fals. Pe cînd, pompa electrică cred că are debit înzecit mai mare și chiar de-ar trage puțin aer fals, acesta va fi nesemnificativ pentru cît suge ea. Din cauza asta mă gîndeam să încerc cu pompă electrică.

#174
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
daca teava trage aer pe undeva nu cred ca reusesti sa scoti apa vreodata. Amorsarea va fi imposibila in cazul tau. Pompa electrica are debit bun, dar doar dupa ce e amorsata va scoate intr-adevar mai mult decat cea manuala.

Amorsarea pompei manuale se face mult mai rapid decat la cea electrica. Eu nu am reusit(desi aveam apa) sa autoamorsez pompa electrica fara ajutorul celei manuale.

#175
vaimat67

vaimat67

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 22.06.2013
adevarul este ca nu am citit eu foarte atent toate mesajele de pe forum si as dori sa-mi dati si mie un raspuns(cei care stiu).am o teava de 2 toli batuta in pamant ,aproximativ
5 m,apa in teava am 2m,am cumparat o pompa manuala si intrebarea este daca o leg direct pe teava batuta sau este necesar teava introdusa in cea de metal?deocamdata doresc sa scot din nisipul aflat in teava metalica.este gaurita 1,8m cu gauri de 5mm.dupa ce scot nisipul as dori sa montez o pompa electrica pentru irigarea gradinii de aproximativ 1000m2.

Edited by vaimat67, 22 June 2013 - 20:06.


#176
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
-Pompa manuala o legi direct la teava de 2, iar dupa ce ai tras nisipul din jurul tevii si ai limpezit apa poti baga si teava in teava, dar eu zic ca tot din teava de 2 sa legi si pompa electrica printr-un teu.Posted Image

#177
vaimat67

vaimat67

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 22.06.2013
multumesc pentru raspuns ,dar nu credeam ca o sa-l primesc asa de repede.esti cumsecade ca ne scoti din incurcaturi mai mult decat rapid.
pompa manuala este cumparata din ddman si am uitat sa intreb daca  vand garnituri in cazul in care se uzeaza de la nisip.
stiti unde se gasesc garnituri pentru pistonul pompei manuale?

#178
sandy76

sandy76

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,058
  • Înscris: 20.10.2008
-Daca ai cumparat pompa manuala atunci trebuie sa gasesti si garnitura respectiva la acelasi magazin.
-Eu am confectionat pompa manuala la comanda, asa ca garniturile le confectionez, la piston din piele iar la flansa de cauciuc.Posted Image

#179
vaimat67

vaimat67

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 22.06.2013
Am instalat pompa manuala si de doua zile incerc sa scot apa.Vine cu nisip si dupa putin timp scade debitul (vine cantitate mai mica de apa in pompa),daca mai astept 5-10 minute vine din nou mai bine.Este posibil cu timpul sa pot trage constant?

#180
nicoretro

nicoretro

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 896
  • Înscris: 12.12.2011
Pe masura ce putul se curata, logic e sa scoti tot mai multa apa, nu mai putina. Daca se intampla asta cred ca nu ai nimerit unde trebuie.

Cum se intampla sa vina cantitate mai mica de apa in pompa manuala? Se rupe coloana de apa cand apesi maneta(scapa deodata), sau trage aer si astfel cantitatea de apa scoasa la o cursa e mai mica? Cat de larga e garnitura pistonului? daca scapa multa apa pe langa ea si debitul putului nu e satisfacator, intr-adevar ajungi sa scoti tot mai putina apa.
E posibil sa fie cam putina apa(ca si nivel) avand in vedere ca ai dat 1.8 m de gauri si ai doar 2m de apa. E posibil sa traga aer. Eu dupa tot ce am citit si m-am sfatuit cu diferiti "meseriasi" in domeniu, am dat gaurile doar pe 1m. Am aproape 1m de apa peste ultima gaura.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate