Catina - Cea mai rentabila plantatie
Last Updated: Aug 31 2021 10:11, Started by
DusskDeejay
, Apr 06 2011 10:03
·
0
#1
Posted 06 April 2011 - 10:03
Introdusa recent in cultura ecologica din Romania, catina alba se cultiva in prezent pe mai bine de 100.000 de hectare. Arbust fructifer, originar din Asia Centrala, catina face un fruct ce contine de zece ori mai multa vitamina C decat citricele. Fructul de catina alba, atat din flora spontana, cat si cel din plantatiile ecologice se utilizeaza in industria alimentara, silvicultura, in farmacie. Cel mai valoros insa este uleiul care se obtine din fruct. Din fructele de pe un hectar se poate obtine ulei in valoare de 150.000 de euro. Este indiscutabil cea mai profitabila cultura.
Catina alba poate creste si in spatii mult mai departe de flora spontana. O cultura ecologica de catina presupune pregatirea terenului intocmai ca la orice livada de pomi, fiind interzisa folosirea cu 3-4 ani inainte a ingrasamintelor, ierbicidelor, pesticidelor. Prima productie este intr-al cincilea an de la plantare. Suprafetele pot fi mici, dar valorificarea este extraordinar de mare. In primul an de plantatie, cheltuielile pentru un hectar sunt de 1.700-2.000 euro reprezentand pretul butasilor, circa 1.700 bucati/ha. In fiecare an se mai cheltuiesc inca 200-300 euro la hectar pentru a acoperi lucrarile de intretinere. Durata de viata a unei exploatatii este de pana la 20-25 de ani, cu o perioada de crestere in al 10-lea an, dupa care urmeaza o perioada de descrestere pana la 25 de ani. Veniturile se obtin din vanzarea fructelor de catina, care sunt net superioare daca sunt transformate in pulbere (foarte ceruta de japonezi), dar mai ales daca din fructe se extrage uleiul, foarte cautat pretutindeni in lume pentru industria alimentara, cosmetica, farmaceutica. Din al cincilea an, cand plantatia intra pe rod, se obtine o recolta de minim 4-5 tone de fructe la hectar, care se poate vinde cu 3 euro/kg, circa 1.500 euro/ha. Recolta creste an de an, ajungand la cantitati impresionante. Calitatea fructelor este data de concentratia de ulei. Un litru de ulei extras din fructele de catina se vinde cu un pret cuprins intre 150 euro si 500 euro. In conditii de cultura ecologica, se poate obtine o productie de 20.000 tone de fructe proaspete la hectar. Productia de ulei la hectar este cuprinsa intre 170 litri si 1200 litri, pretul variind intre 150 si 500 euro pe litru. La un pret mediu rezulta 150.000 de euro. Un profit deosebit, greu de atins cu orice alta cultura. La nivelul tarii sunt inca foarte putini cei care cultiva catina ecologic. E loc pentru foarte multi cultivatori, pentru ca, daca vor fi suprafetele mai mari, vor putea stabili contracte mai bune. afla mai multe aici : www.reclama-neautorizata Edited by horia66, 06 April 2011 - 15:15. |
#2
Posted 06 April 2011 - 13:36
#3
Posted 06 April 2011 - 13:55
#4
Posted 06 April 2011 - 14:24
Asa mai venim de acasa! Si pana la urma cat se obtine pe ha, daca se vand fructele? 1500 euro?
|
#5
Posted 06 April 2011 - 20:33
Productia de 25 de tone/ha este teoretica.
M-am exprimat elegant! Este imposibil de realizat! Pretul de 3 euro/kg este de vis! Eu cumpar din piata la circa 1 euro. In fiecare an! Intr-o economie libera, pretul de vanzare en-detail este mai mare decat pretul pentru livrari en-gross. Achizitiile (la diverse centre de colectare) le considert ca si livrari en-gross. Daca pretul de achizitie ar fi 3 euro, toti cei care vand la taraba cu 4-5 ron ar duce produsul la centrul de colectare. Pretul corect, verificat pe piata, este cel la care se realizeaza tranzactia: adica la mesele din piete! Aviz amatorilor de culturi de catina: inmultind pretul/kg cu productia obtineti cifra de incasari. Dar aveti si cheltuieli! Acum ridic doar problema recoltarii! Daca nu aveti masini de recoltat, si e putin probabil sa renteze o achizitie de masina pentru cateva ha, jumatate din pretul de vanzare al produsului este reprezentat de costul fortei de munca! Nu zic ca nu se obtine profit! Intreb doar cat este acel profit?! Din cate stiu productia medie este de 7-8 tone/ha, cu maxim de 10 tone/ha. Pretul maximal obtinut de la intermediarii de export este de 1,5-1,6 euro/kg. Daca pe hartie v-a "iesit" cu profit, bafta la initierea culturii! Daniel |
#6
Posted 06 April 2011 - 21:00
Daca nu achizitionezi utilaj de recoltat, e putin probabil sa gasesti zilieri.Catina are ghimpi, si cine "se risca" o face pe bani multi.Am o matusa in Campina care culege si preda unor italieni, si mai mult de o saptamana, nu poate, pt ca se umple de rani pe maini,iar cu manusi nu merge. E bine sa-ti pui in gradina, cativa boscheti pt consum propriu.
|
#7
Posted 06 April 2011 - 21:11
Am pus anul acesta cativa boscheti!
Cu ce pret preda matusa dvs catina catre italieni? |
#8
Posted 07 April 2011 - 07:29
pretul cu care directiile silvice vand catina este intre 5 si 6.5 ron per kg. ei vand zeci de tone anual, gata date jos de pe craci.
eu personal nu am reusit sa dau jos de pe craci "la stationar", adica cu cracile taiate si fructele date jos acasa, mai mult de 1 kg pe ora. am auzit de oameni care reusesc sa faca 15 kg pe zi, dar nu i-am vazut live niciodata. la o productie teoretica de 10,000 kg / ha si presupunand ca ai oameni care sa recolteze 15 kg / zi, iti trebuie 600 zile de munca doar la recoltat, pe langa taiat cracile si intretinut tarlaua. deci ai un venit de 55,000 ron si aproape 650 de zile de munca. unde am ferma nimeni nu face 15 kg pe zi si imi da cu minus, dar cine stie, poate in alte parti e posibil sa mearga. eu am catina pentru ca o usuc si o ambalez la plicuri, dar fac asta cu 100 kg pe an andrei |
#9
Posted 07 April 2011 - 07:44
E f bine ca mai intra cate unul ca tine si mai taie din exuberanta unora! Daca erau mai multi ca tine poate nu se mai apucau mii si mii de melci, struti, etc sa-si toace bruma de economii, dupa care s-au imbogatit cei ce au vandut pliante si matci la prima mana!
|
#10
Posted 07 April 2011 - 20:43
Nu stiu la care coleg te referi dorel232004, la mine sau la use_le_ss?
Eu nu vreau sa descurazez aceasta initiativa! Vreau sa "deschid" ochii incepatorilor ca nu este chiar asa usor sa obtii profiturile acelea uriase! Daca Directiile Silvice vand cu 5-6 ron, ele achizitioneaza sub 4-5 ron (pretul de la masa din piata)! Se poate sa fie profit, dar calculati-l bine de la inceput! Am vorbit cu cineva, mai demult, care parea ca stie ce vorbeste. Respectivul mi-a zis sa normez, daca ma apuc de aceasta afacere, 10 kg/zilier/zi de munca. Obtin aceasta cifra daca stau cu biciul la spatele zilierilor! Chiar daca unii zilieri reusesc sa adune 12-15 kg/zi, media "reala" va fi de 10 kg. Sunt amici care vin si iau cate 10-15 kg de fructe gata culese, sunt organe de control care trebuie "atinse", etc! Situatia este identica la toate fructele mici: afine, catina, etc! Un sfat pentru varianta de cules manual: puteti taia ramurelele de catina, le uscati cat este nevoie, apoi le "bateti" cat sa cada singure fructele "palite/semiuscate". Dar anul viitor, fiindca ati taiat masiv de pe planta, va veti uita "putin in soare". Chestia cu ramurele taiate merge dar un an culegeti, un an ..... asteptati! Cu toate astea, eu incurajez oamenii sa initieze diverse afaceri! Numai bine! |
|
#11
Posted 25 April 2011 - 00:12
afacerea e buna....dar e mult de munca si cei 150000 de euro poate in 10 ani si nu dupa 1 hectar....150000 de euro face cel care vinde materialul pt sadit nu cel care culege....succes la calcule
|
#12
Posted 11 May 2011 - 14:43
dydan, on 25th April 2011, 01:12, said: afacerea e buna....dar e mult de munca si cei 150000 de euro poate in 10 ani si nu dupa 1 hectar....150000 de euro face cel care vinde materialul pt sadit nu cel care culege....succes la calcule Din punctul meu de vedere, fara a fi rautacios, cred ca initiatorul trebuia sa puna problema la sectiunea "Bursa agricola" ... Cat despre cei care vor sa incerce, nu au decat.... dar ii sfatuiesc sa vizioneze mai intai cateva filmuletze pe youtube despre cum se recolteaza..... Spor laq munci... |
#13
Posted 18 November 2013 - 13:38
Buna ziua.
De simpla curiozitate, ce inseamna o masina de recoltat? Si cat ar putea sa coste? |
#14
Posted 18 November 2013 - 15:22
Pai angajezi 10 chinezi pe care ii intorci cu cheia! (gluma)
|
#15
Posted 18 November 2013 - 17:35
Paulonia cotevisa .. catina alba..goji (acum la moda).. melci.. vipere.. si multe altele.. bla bla Toate astfel de culturi de viitor sunt defapt oferte gen TOP SHOP TV .. foarte bune.. castigi foarte mult.. nu ai cum sa pierzi.. oferte unice.. dinou bla bla
Toate incep laTV prin diverse emisiuni sau stiri platite si se raspandesc prin toti acesti creduli care ajung agenti de vanzari si promit marea cu sarea. La inceput se porneste ceva apoi incet incet dispar si credulii si mega afacerile. Eu sunt un adept al culturilor caracteristice acestei tari. Chiar daca sunt de acord si cu ce vine de afara, totusi parca prea multe tepe exista in acest moment. |
|
#16
Posted 24 March 2014 - 09:14
Am citit o carte despre cultura catinei, cea de la fructex, "Vatina alba in exploatatii agricole", si m-a cam pus pe ganduri. Catina are cateva avantaje incontestabile:
- este f. rezistenta, rezista de la -45 la +45 Celsius, precum si la seceta - nu este pretentioasa fata de sol - nu necesita ingrasamant, avand actinomicete pe radacini, bacterii care fixeaza azotul din atmosfera si-l dau plantei la schi,b cu glucidele. - nu trebuie tunsa primavara, treaba asta o face culegatorul la recoltare care taie ramura cu fructe cu tot - daca se culeg prin taierea ramurilor, productivitatea creste daca ramurile sunt congelate la -18 si apoi sunt vibrate, bobitele desprinzandu-se usor. - rezistenta mare la boli si daunatori, fiind putin "imbunatatite" de mana omului, de ex. varietatea Sf. Gheorghe este numita asa pentru ca a fost luata catina din zona Sf. Gheorghe din Delta Dunarii, plantata experimental si alese exemplarele cele mai productive. Si chiar daca sufera atacuri, nu sunt asa dezastruoase asa cum se intampla la soiurile de fructe actuale, de ex. omida nu stiu care a atacat cam 10% din frunze. - se pot cultiva in sistem intensiv, 3m/1m, sau superintensiv, 3m/0,5m, permitand obtinerea de productii de 37t/ha. Citez din carte: sistem de conducere: Quote
V4 – cordon fructifer 1 - distanţa de plantare este de 3/0.5 m. Acest tip necesită sistem de susţinere în primii ani de la plantare(spalieri cu un singur rând de sârme la înălţimea de 0.8 m). Încă din anul I de la plantare axul plantei se înclină la 90 grade pe direcţia rândului la înalţimea de 80 cm şi împletit cu axul plantei următoare care şi ea este condusă în acelaşi mod, astfel , cu timpul, se ajunge la sudarea între ele a acestor ramuri şi la formarea unui cordon continuu. Lăstarii de pe trunchi se îndepărtează în fiecare an(3-4 ori) pe măsură ce se formează; pe cordon vor alterna ramuri de 1 şi 2 ani în poziţie orizontală. Recoltarea se face în fiecare an de pe ramuri detaşate. V5 – gard fructifer 2 – este acelaşi gard fructifer ca la V4; recoltarea se face prin cosire realizându-se astfel şi o tăiere la cep, cepi ce vor fructifică peste 2 ani, deci vom avea producţie o dată la 2 ani. Forma de conducere nu influenţează cu nimic fazele de vegetaţie şi fructificare şi nici greutatea fructului la biotipurile studiate. Si un studiu de eficienţă economică: Quote
Varianta 1 tufă liberă: - biotipul este Şerbăneşti 1; - producţia de fructe /ha este de 23 to; - distanţa de plantare este de 3/2 m; - densitatea de plante la ha este de 1.666; - necesar de z.o. la lucrarea de recoltare a - varianta realizează producţii an de an.; Varianta 2 trunchi înalt - biotipul folosit Sf.Gheorghe 9; - producţia = 26 to/ha; - distanţa de plantare 3/1m; - densitatea 3.333 plante /ha; - necesar z.o. la lucrarea de recoltare = 24; - producţie realizează o dată la doi ani; Varianta 3 gard fructifer - biotipul folosit Sf.Georghe 9; - producţia medie 26.6 to /ha; - distanţa de plantare 3/1 m; - numărul de plante /ha este de 3.333; - necesarul de z.o. la lucrarea de recoltare 1.380; - producţie realizează în fiecare an; Varianta 4 cordon fructifer 1 - biotipul folosit Sf.Gheorghe 9; - producţia realizată = 35.3 to/ha; - distanţa de plantare 3/0.5 m; - densitatea de plante / ha 6.666; - necesar de z. o. la lucrarea de recoltare = 1.380; - producţie realizează în fiecare an; Varianta 5 cordon fructifer 2 - biotipul folosit Sf.Gheorghe 9; - producţia = 37.3 to/ha; - distanţa de plantare -3/0.5 m; - densitate 6.666 plante/ha; - necesar de z. o. la recoltare = 24; - producţie realizează o dată la 2 ani. Oare cat o fi marketing si cat realitate..? |
#17
Posted 27 March 2014 - 20:25
este cineva care sa fi plantat cu adevarat catina si sa ne dea detalii despre aceasta cultura sau doar ne dam cu parerea?eu am plantat ca sa ingradesc o livada si sunt dornic sa vad ce experiente au avut si altii cu aceasta cultura.
|
#18
Posted 01 April 2014 - 07:16
Buna ziua
Da....am incercat eu sa fac asa ceva....m-*ai bine spus am plantat acum 5 ani 300 butasi de catina SERPENi. Daca pot sa va ajut cu ceva nu ezitati...Apropo initial am incercat in sistem intensiv. O zi placuta |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users