Cazanul de tuica
Last Updated: Feb 19 2024 20:38, Started by
sudest_om
, Apr 04 2011 19:21
·
32
#19
Posted 07 April 2011 - 00:55
Voi stiti ce a spus jidanul fiului sau pe patul de moarte?
... Bunicul avea cazan de inox cu pereti dubli, capac cu garnitura iar in pereti punea ulei. O data ce se incalzea uleiul frigeai tuica cu lemne foarte putine. Problema era sa nu pui prea mult pe foc dintr-o data ca bubuia. Si mai era o problema: s-a convins ca nimic nu poate inlocui cazanul de cupru. Dupa aceasta concluzie fierbea in cazanul de inox laturi pentru porci. Porcii nu se plangeau asa ca a considerat ca pentru ei era bun si ala. Inox?? Sticla?? Cazane pentru tuica se fac numai din cupru. Ca ai nostri concetateni specialisti pun alama sau chiar plumb (foarte toxic), mai ales la fundul cazanului, pentru a-l face mai greu (ei declara ca-i cupru) asta e partea a doua. Insa cazane pentru asa ceva se fac numai din cupru. Restul e naut pentru cafea. |
#20
Posted 07 April 2011 - 06:37
#21
Posted 07 April 2011 - 11:38
horia66, on 7th April 2011, 00:29, said: Pai, si ai destule fructe coapte ca sa umpli imediat minim un butoi ? sau ii pui capacul si peste 3 zile mai adaugi ? Tocmai aici e avantajul: bacteriile care transforma glucoza in alcool lucreaza, iar cele care transforma alcoolul in acetati (otet), someaza.Alcoolul nu se poate evapora,(e ca atunci cand "fierbe" vinul in damigeana,si bagi furtunul intr-un borcan) Am distilat in aprilie marct fermentat din august, si am obtinut aceeasi cantitate de alcool. Problema mea e ca am taiat cam tot ce era batran si neingrijit si am plantat puieti, respectiv butasi.Acu' ma uit lung dupa tuica altora, dar in 2-3 ani o sa chefuiesc si eu. |
#22
Posted 07 April 2011 - 20:44
Ehee, tu chefuiesti dupa 2-3 ani dar io tocmai maine ca vine coletu' de la Razvan cu lichid de cca 60 grade cica!
|
#24
Posted 07 April 2011 - 21:14
Bere cu tarie? Combinatie fatala
Prefer un miel la ceaun cu de 'tate' |
#25
Posted 07 April 2011 - 22:20
A incercat cineva cu nisip pe fundul cazanului? E adevarat ca nu se mai lipeste chiar daca dai focul tare?Pt ca zaharul ar trebui sa treaca de acel nisip,si tot se poate lipi.
|
#26
Posted 08 April 2011 - 06:44
#27
Posted 08 April 2011 - 07:25
sudest_om, on 7th April 2011, 23:20, said: A incercat cineva cu nisip pe fundul cazanului? E adevarat ca nu se mai lipeste chiar daca dai focul tare?Pt ca zaharul ar trebui sa treaca de acel nisip,si tot se poate lipi. Eu am vazut sa se foloseasca fan cand se face tuica din vita de vie si nu ai amestecator. Si merge. |
#28
Posted 08 April 2011 - 07:36
ca nu se lipeasca se fac cu fund dublu si se pune nisip intre funduri
|
|
#29
Posted 08 April 2011 - 15:18
Da e mai pertinent. Eu am cu amestecator si ma temeam ca-l vantur.Amestecatorul nu e electric, ci manual si la mine distilarea dureaza si 14 ore, iar uneori mai si dorm.Folosesc arzator si butelie.
Interesanta e si ideea cu uleiul in pereti dubli.Daca o faci cu deschidere ar mai fi pericol de explozie? |
#30
Posted 08 April 2011 - 16:43
Uleiul e periculos ca se dilata si emana gaze. Insa, o data incins nu se raceste prea usor. Asta inseamna ca merge totul mai repede si de asemenea se reduce combustibilul. Dar, o data ce te inveti cu el merge foarte usor. Saptamana viitoare merg peste granita si, daca or mai fi cazane acolo unde le-am vazut anul trecut, ma opresc si pun niste poze.
In ceea ce priveste nisipul in pereti dubli, acesta nu se incalzeste? Pai daca se incalzeste (ceea ce ar fi efectuldorit ca de aia il pui pe foc) nu se mai prinde solidul din borhot? Nu prea cred. Fanul se pune inauntru, inainte de a pune borhot, pentru a nu permite borhotului solid sa ajunga la fund. Fanul nu se lipeste nici daca vrei. Insa, pe cazanele astea noi care le-am vazut, la fund au pus ca un fel disc (normal ca tot de cupru) gaurit, care permite lichidului sa patrunda prin el insa nu permite si solidului. Este cea mai buna si eleganta solutie. Dar, mai asteptati pana miercuri. |
#31
Posted 08 April 2011 - 18:15
Cred ca nisipul se pune sa disipe uniform caldura ;baga si "tiganii" de la Zepter in oalele lor. Zaharul e ala care se lipeste, iar simburii si pulpa mai mare favorizeaza prinderea pt ca se aseaza la fund si creeaza un strat izolator, ca o patura, crescand temperatura peste cit ar trebui.Asa cred dar nu sustin.
Uleiul e bun conducator termic, iar nisipul se comporta ca un acumulator.Cu ulei ar fi un avantaj daca e pana sus, la capac. Nisipul nu cred ca s-ar preta la sistemul asta, pt ca are tendinte de izolator si s-ar pierde caldura. |
#32
Posted 09 April 2011 - 21:32
- Nisipul e bun, acelasi principiu ca si la cafea facuta pe nisip. Temperatura constanta pe toata suprafata alambicului.
- Uleiul din peretii cazanului nu se evapora. Ar trebuii sa dormi cateva ore bune, langa el, si tot borhotul sa se evapore mai inainte - ca sa ajungi la temperaturi mai mari de 100 grade, este o tehnica in genul bain marine. Ambele implica costuri in plus la realizarea vasului ( vas cu pereti dublii ). Tatal meu a rezolvat problema temperaturii constante pe toata suprafata alambicului si un consum mic de combustibil ( lemne ) intr-un alt mod. A zidit cazanul fix pana la gura in caramida pe principiul cuptorului de copt painea cu evacuarea fumului printr-un cos ( la o caramida mai sus de gura de alimentare cu lemne incepe cosul, dupa ce forteaza gazele fierbinti, fumul, sa invaluie tot cazanul pe principiul sobei de teracota, aproximativ), cu vatra sub el pe unde scoti cenusa si ii poti regla debitul de aer. Cazanul se sprijina pe trei picioare facute din caramizi si intre el si zidul de caramida sunt aproximativ 10 centimetrii, se bolteste zidul spre gura unde se inchide bolta de caramida. Mai greu cu evacuarea si spalatul, dar cu putina inventivitate se rezolva si acestea. Poze nu pot sa fac pentru ca adapostul este pe post de depozit plin cu diverse pana cand este nevoie de cazan ( le scot afara cat dureaza distilarea ~ o saptamana ). Arama ramane de baza la distilarea alcoolului. |
#33
Posted 10 April 2011 - 07:11
Nisipul cred ca e bun doar daca e inconjurat de flacara, altfel nu cred ca mai conduce caldura pana sus.Uleiul,in schimb,da.La al meu, i-am facut vatra doar jos (dar focul il fac cu butelie) si in sus l-am izolat cu vata minerala si o patura de lana.Eu trebuie sa-l plimb, ca acum distileaza si taica-miu cu el,pt. ca-i mai mare ca al lui.
|
|
#34
Posted 10 April 2011 - 13:47
IdI1, on 9th April 2011, 22:32, said: - Nisipul e bun, acelasi principiu ca si la cafea facuta pe nisip. Temperatura constanta pe toata suprafata alambicului. - Uleiul din peretii cazanului nu se evapora. Ar trebuii sa dormi cateva ore bune, langa el, si tot borhotul sa se evapore mai inainte - ca sa ajungi la temperaturi mai mari de 100 grade, este o tehnica in genul bain marine. Ambele implica costuri in plus la realizarea vasului ( vas cu pereti dublii ). Tatal meu a rezolvat problema temperaturii constante pe toata suprafata alambicului si un consum mic de combustibil ( lemne ) intr-un alt mod. A zidit cazanul fix pana la gura in caramida pe principiul cuptorului de copt painea cu evacuarea fumului printr-un cos ( la o caramida mai sus de gura de alimentare cu lemne incepe cosul, dupa ce forteaza gazele fierbinti, fumul, sa invaluie tot cazanul pe principiul sobei de teracota, aproximativ), cu vatra sub el pe unde scoti cenusa si ii poti regla debitul de aer. Cazanul se sprijina pe trei picioare facute din caramizi si intre el si zidul de caramida sunt aproximativ 10 centimetrii, se bolteste zidul spre gura unde se inchide bolta de caramida. Mai greu cu evacuarea si spalatul, dar cu putina inventivitate se rezolva si acestea. Poze nu pot sa fac pentru ca adapostul este pe post de depozit plin cu diverse pana cand este nevoie de cazan ( le scot afara cat dureaza distilarea ~ o saptamana ). Arama ramane de baza la distilarea alcoolului. la chestia cu fanul la monturi adica din vin am inteles ca nu este necesara amestecarea in concluzie nici adaugarea de fan, nisip etc,oricum urmeaza sa fac si eu zilele aste , daca nu se prea incalzeste si va spun sudest om are dreptate cu butoaiele inchise ermetic, cu capacul, eficienta este de 99%, si in cazul cazilor sau butoaielor descoperite, pelicula de deasupra de prune sau capacul cum se mai spune pe la noi,are rolul de a proteja lichidul format in urma fermentatiei(evaporarea lui0 iar in cazul deteriorarii lui din cauze accidentale sau naturale daca borhodul a stat prea mult in cada acesta se lasa, se inmoaie si intra in lichid, iar cada ramanand deschisa logic ca se evapora, cu metoda ta se poate tine borhodul si peste iarna pt cei ce nu vor sa rebde frigul din iarna ( nici mie nu imi place) distilare in fiecare an baieti Edited by pvii, 10 April 2011 - 13:55. |
#35
Posted 10 April 2011 - 17:25
3 degete ~ 5 cm. Mi se pare suficienta distanta caramida-alambic. Posibil cosul sa fie cu probleme, diametru prea mic sau inaltime prea mica ( ~ 3 metrii inaltime ar fi recomandat ).
|
#36
Posted 11 April 2011 - 09:09
@IdI ..."3 degete~5 cm"...
Suprafata minim insumata (de jurimprejur),cred ca ar trebui sa fie achivalenta minim cu un burlan dec 10 cm diametrul, dar mai mult, ar fi si mai bine, pt ca se mai depune si funingine.Inaltimea burlanului ar trebui sa tina cont de obstacolele care ar opri vintul sa creeze tirajul (coama casei, vreun pom mai mare...). |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users