Combaterea ecologica a pirului si a altor buruieni din gradina
Last Updated: Oct 01 2015 09:33, Started by
dilivio26
, Mar 25 2011 10:26
·
0
#37
Posted 16 May 2011 - 09:14
rand, on 11th May 2011, 16:17, said: Nu stiu daca s-a mai spus aici, dar dusmanul natural al pirului este floarea soarelui. Pe solele infestate cu pir, se ara adanc de toamna (asta ca sa scoti rizomii la suprafata, sa ii distruga inghetul intr-o oarecare masura). Apoi, primavara, se trece cu grapa cu colti (nu cu discuri) . Coltii grapei mai culeg rizomi, si ii aduc la capete, de unde ii strangi si le dai foc. Discurile, le taie si astfel se inmultesste si mai tare prin diviziunea rizomilor . Apoi semeni floarea-soarelui, care concureaza pirul (si orice alte buruieni). Este rapace, are radacina pivotanta f. adanca, consuma resursele si apa pe o adancime mai mare decat orice alta buruiana. Un erbicid natural, lasa solul curat de buruieni... dar si de resurse . De aceea in orice asolament cu roatia pe pe 4 sau 5 ani, unde sunt probleme cu pirul, se pune floarea-soarelui, apoi leguminoase care readuc solul la fertilitatea dinainte de fl-soarelui. Lucratul deficitar al solului (arat pe umiditate mare, aratura slaba) inmulteste pirul. Ii plac solurile lucrate prost sau nelucrate . Multumesc mult! |
#38
Posted 24 May 2011 - 11:28
Am avut o problema cu pirul acum 2 ani, pe o suprafata de aprox. 400 mp. In principiu, ar fi 2 rezolvari.
Cea cu care am reusit eu sa elimin pirul este plantarea de trifoi alb, pitic. Este extrem de competitiv si am scapat in proportie de 98% de orice buruiana, singura care mai rezista si nu pare foarte deranjata de trifoi este papadia. Trifoiul are avantajul ca ingrasa pamantul ( radacinile au ceva bacterie care retine azotul ), cred ca este ideal pentru livezi din punctul asta de vedere. Cea de-a doua varianta, valabila in special in cazul suprafetelor mici, este acoperirea suprafetei de teren cu carton udat cu apa si amenajarea de paturi de pamant ridicate ( raised beds ) deasupra cartonului. Se preteaza mai ales pentru cultivarea de legume; din toate sursele consultate reiese ca 1. buruienile nu reusesc sa treaca de stratul de carton si 2. cultivarea in patul de pamant creste productivitatea. Evident, patul de pamant trebuie acoperit ( mulcit ) cu fan, iarba uscata, frunze uscate pentru a impiedica semintele de buruieni sa ajunga pe sol. In plus, orice buruiana care reuseste sa treaca de stratul de mulci poate fi usor jumulita, solul din patul de pamant fiind afanat. Edited by Nightwishh, 24 May 2011 - 11:32. |
#39
Posted 25 May 2011 - 09:18
Eu cu lucerna am "curatat" un teren infestat cu costrei(vulpoaica). Seamana cu pirul ca inmultire si greutatea de a sapa de el.
|
#40
Posted 25 May 2011 - 15:23
Nightwishh, on 24th May 2011, 12:28, said: Am avut o problema cu pirul acum 2 ani, pe o suprafata de aprox. 400 mp. In principiu, ar fi 2 rezolvari. Cea cu care am reusit eu sa elimin pirul este plantarea de trifoi alb, pitic. Este extrem de competitiv si am scapat in proportie de 98% de orice buruiana, singura care mai rezista si nu pare foarte deranjata de trifoi este papadia. Edited by poadol, 25 May 2011 - 15:25. |
#41
Posted 26 May 2011 - 17:30
Acuma, si urzicile se mananca, dar nu inseamna ca suntem foarte fericiti daca observam o invazie de urzici pe terenul nostru ...
|
#42
Posted 26 May 2011 - 19:34
poadol, on 25th May 2011, 16:23, said: Nu sunt sigur daca papadia poate fi considerata o buruiana. Noi romanii da, o consideram o buruiana. Inainte de a inflori, frunzele de papadie pot fi mancate ca si salata normala. Preferabil din locuri mai putin circulate. Dupa inflorire se pot manca florile fara tulpina, se culeg florile care au tulpina verde. Eu am facut flori de papadie pane (cu faina si oua). A se evita florile care au tulpina maronie. Verificate amandoua variantele (adica atat frunzele cat si florile) in ce priveste papadia. Noi ne-am hranit cu frunze de papadie pana au inflorit, cred ca vreo 2-3 saptamani. Le-am facut salata impreuna cu urzicile Apoi din flori de papadie am facut un soi de sirop / miere, destul de gustoasa, da' migaloasa. Adevaru' ca pe terenu' nostru avem o invazie de urzici si papadie, asa cum altii au de pir ...si momentan nu prea fac mare lucru sa le starpesc. |
#43
Posted 27 May 2011 - 22:44
horia66, on 26th May 2011, 18:30, said: Acuma, si urzicile se mananca, dar nu inseamna ca suntem foarte fericiti daca observam o invazie de urzici pe terenul nostru ... Daca te fac nefericit urzicile pui mana pe sapa si instantaneu devii si mai nefericit. Eu mi-am exprimat parerea in scris nu inseamna ca trebuie sa fii de acord cu parerea mea. Edited by poadol, 27 May 2011 - 22:49. |
#44
Posted 16 June 2011 - 09:34
Adevarata zicala cu "'omu' sfinteste locu''
Din "'vasta'' experienta in agricultura de pina acum (din februarie-iunie anul curent ), vis-a-vis de problema mea (cu pirul din gradina) va impartasesc rezultatele: 1. martie-mai - Target: 500mp teren intelenit de vreo 7 ani cu pir din abundenta Activitati desfasurate: Atac cu sapa in mana, vreo 2 saptamani.... La fiecare sapa de pamant, maruntit foarte bine si taiat tot ce misca in zona (frunze in vant) Exceptand faptul ca sare sapa in cap, hurducaie toti creierii si te stoarce de orice urma de vlaga... Dupa 3 zile esti terminat Rezultat: La prima ploaie a rasarit foarte verde si frumos.... Dupa multe si .... Schimbat modul de abordare..... luat la sapat cu harletul si maruntit cu mana pamantul, scoase toate radacinile.....Din experienta pirul are o retea de radacini pe o adancime de 10 - 15 cm, pe alocuri avand diametru de 4 mm (exact ca si sarma din fier, comportandu-se ca atare, adika avand aceeasi tarie). Ca sa nu mai vorbim si de alte radacini pivotante de sapi 50 cm ca sa le scoti (partea mai mare) sperand ca poate nu o sa mai iasa.... Rezultat: in sfarsit pamant curat.... acuma vad ca incearca sa iasa mohor (din saminte banuiesc)....dar se smulge usor de pe pamantul afanat de sapatura... 2. mai -iunie Target: 200mp acelasi teren intelenit de vreo 7 ani cu pir pina la brau Activitati : Dat cu coasa , (fugarit doi iepuri salbatici) Pe terenul proaspat cosit doar sapat cu harletul, maruntit si scoase radacinile mai mari afara.... Rezultat: din pricina caldurii, toate radacinile s-au uscat, pina pe la 10 cm in pamant dar nici nu mai creste altceva.... Este buna metoda pentru pregatit terenu....... pe la anu....... Cu zeama de cartofi nu a mers..... poate tine si de concentratie.....nu stiu.... nu mai incerc cu asa ceva... Ma mai chinui in continuare si va tin la curent.... Oricum, daca vreti sa scapati de ceva cred ca acuma e momentu sa faceti o sapatura adanca (30 cm) si soarele si aerul cald va face restu..... insa nu mai faceti nimic anul asta pe terenu respectiv.... Spor la munci.... |
#45
Posted 30 July 2011 - 21:52
Salut,
am si eu ceva pir prin gradina, dar nu am ajuns inca la amenanjat gradina, dar am observat ca vecina de vis-a-vis da cu sare grunjata (bob mare), si zice ca omoara. Eu nu am urmarit daca chiar moare, dar stiu ca la mine e piru de 80cm si la ea e mereu mic. si nu vad pe nimeni sa taie acolo. bafta. |
#46
Posted 03 August 2011 - 13:36
nickulaie, on 30th July 2011, 22:52, said: Salut, am si eu ceva pir prin gradina, dar nu am ajuns inca la amenanjat gradina, dar am observat ca vecina de vis-a-vis da cu sare grunjata (bob mare), si zice ca omoara. Eu nu am urmarit daca chiar moare, dar stiu ca la mine e piru de 80cm si la ea e mereu mic. si nu vad pe nimeni sa taie acolo. bafta. La cum ai expus problema nici nu prea se omoara cu munca 'vecinii'.... Metodele expuse mai sus is cele mai sanatoase...... mai am de defrisat o bucata importanta din teren si la cum au mers ostilitatile cred ca pe la jumatatea lui august voi baga o aratura adanca.... Las asa pe urma mai bag o aratura in toamna.... si in primavara cred ca treabai gata...... Spor la munci |
|
#47
Posted 05 August 2011 - 12:12
M-as cam mira sa scapi de el. Acum nu mai iese ca-i seceta; asteapta sa vine ploile ...
In plus, sa sapi la cazma pe un teren intelenit cu pir,la vremea asta, cand pamantul e uscat, seamana a masochism... |
#48
Posted 10 August 2011 - 11:39
DDuras, on 5th August 2011, 13:12, said: M-as cam mira sa scapi de el. Acum nu mai iese ca-i seceta; asteapta sa vine ploile ... In plus, sa sapi la cazma pe un teren intelenit cu pir,la vremea asta, cand pamantul e uscat, seamana a masochism... Am spus ca vreau sa dau o aratura..... si in toamna inca una plus borona (atelajul cu tepi) poate mai strang ceva de prin radacini. Si cred ca bag ceva trifoi prin livada.... In rest nu stiu.... ma mai gandesc, mai astept si alte sugestii.... (deocamdata lumea este ocupata cu muncile si nu e prezenta pe forum) Spor la munci |
#49
Posted 19 August 2011 - 22:18
Bagi trifoi si ai sarit din lac in put.Trifoiul alb n-are concurenta, dar daca nu-l valorifici ti-ai aruncat singur pisica moarta-n batatura.Trage si de la pomi si de la legume.Eu dintr-un amestec de pajiste care continea 5% trifoi,dupa trei ani am ajuns la 50% trifoi.
Dupa aratura ghici care planta a rasarit prima?Am intors aratura si am bagat ovaz (are samanta mare) si asa am scapat de el. Acum am reinsamantat cu pajiste, dar fara trifoi si nu stiu cum se face ca a aparut iar, dar putin.In primavara aveam o galetusa cu ovaz si unde-l vedeam racaiam si bagam boabe, da' tot trifoiul rasarea.Totusi, vad ca nu prea s-a mai extins. La pir...doar epuizare.Unde mi-e la'ndemana il tai,dar prin culturile perene prospera. L-am uns cu ulei uzat,ars, de palmier de pe la fast-food-uri, ca am un butoi plin si s-a'ngalbenit putin, dar si-a revenit.Ma gandeam ca daca-i fac o pelicula ii stric schimburile si fotosinteza da' n-a tinut. Cele mai bune rezultate le-am obtinut cu motosapatoarea s'apoi grebla de adancime (15cm), atasata tot la utilaj.Dar e munca multa si trebuie insistat.Am greblat de doua trei ori intr-o luna dar, evident, n-am putut cultiva nimic in timpul acesta.Totusi nici pirul n-a mai aparut s-am pus fasole (15 iunie), care acum se apropie de cules. |
#50
Posted 19 August 2011 - 23:09
dilivio26, on 16th June 2011, 10:34, said: Cu zeama de cartofi nu a mers..... poate tine si de concentratie.....nu stiu.... nu mai incerc cu asa ceva... Ma mai chinui in continuare si va tin la curent.... |
#51
Posted 21 August 2011 - 20:10
Oricum, iti multumesc ca ai incercat si altii nu se vor chinui cu aceiasi solutie ecologica. Cam asa si eu la permacultura.
|
|
#52
Posted 03 November 2011 - 14:46
In periplul meu prin forum , (dupa ce s-au terminat cu lucrarile agricole si au cam scazut temperaturile am avut timp sa mai intru si eu) am gasit
o problema expusa de Dorel232004 , la nu stiu ce sectiune, despre o planta foarte invaziva, din care am avut si eu prin gradina (oricum nu se compara cu pirul la incapatinarea de a trai si a prospera in ciuda tuturor lucrarilor agricole executate cu obiecte contondente, ascutite, taietoare, samd) care seamana din fotografiile expuse cu Nap porcesc (Helianthus tuberosus) Fam. Crucifere Denumiri populare: topinambur, picioica, mar-de-pamant, morcov porcesc, pere iernatice, crumpene, anghinare de Ierusalim Planta perena cu radacina tuberizata (bulboasa) a carei compozitie si structura este foarte asemanatoare cartofului si anghinarei In timpul ocupatiei Frantei de catre nazisti, topinamburii, ca si rutabaga - varza cu radacina-tubercul - erau aproape singurele legume pe care ocupantii le mai lasau populatiei. Fara slanina si fara unt, fara ulei, topinamburul nu oferea mancaruri gastronomice. Dar gospodinele pot sa-l testeze acum. Compozitie: mucilagii, albumine, vitamine A, C, B1, B2, B6, carbohidrati, inulina, minerale (fier, zinc, mangan, siliciu), aminoacizi, Actiune: nutritiva, energetica, antianemica (datorita continutului in fier), curele bazate pe consumul de suc natural din napi concomitent cu preparate culinare din napi imbunatatesc metabolismul lipidic, regleaza valorile tensionale si imbunatateste activitatea cardiaca, Indicatii: epuizare fizica, Mod de administrare: napi cruzi sau uscati, sucul de napi, frunze tinere de napi Napii cruzi se pot folosi ca atare sau in salate sau pot fi folositi in diferite preparate culinare avand aceeasi valoare nutritiva ca si cartoful Sucul proaspat din napi se obtine prin mixarea acestora in storcatorul de legume si fructe; se consuma cate 200ml de suc dimineata pe stomacul gol avand actiune energetica, de reglare a metabolismului, imbunatatirea functiei ficatului, cu actiune cicatrizanta la nivelul mucoasei gastrice in caz de ulcer gastric Frunzele tinere, lastarii si bulbii se culeg primavara se pot consuma in salate alaturi de morcovi, varza cruda, brocoli, patrunjel, marar proaspat, ceapa verde fiind deosebit de benefici pentru stimularea sistemului imunitar, bolnavilor diabetici sau hipertensivi Ce comoara ai in gradina tu Dorele si nu vrei sa o exploatezi...... Ei acuma mai facem si haz de necazul altuia.... Daca intr-adevar e planta de care spui, solutia ti-am expus-o mai sus.... trebuie sa o scoti cu tot cu radacini, care sunt ca niste cartofi mai mici... Atentie ca fiecare cartof taiat va da nastere la noi plante... (verificat personal). Altfel nu scapi de ele. images.jpeg 10.1K 104 downloads images1.jpeg 14.07K 90 downloads[attachment=95920 1:images2.jpeg] images3.jpeg 7.44K 45 downloads a_napi_Helianthus_20tuberosus.jpg 71.29K 34 downloadsosus.jpg] Attached Files |
#53
Posted 03 November 2011 - 15:07
#54
Posted 03 November 2011 - 15:42
dorel232004, on 3rd November 2011, 15:07, said: Era la Dezbateri/Iarba dintre pomi! Eu ma gandeam cum sa fac sa creasca pe tot terenul ca sa am, cand o toc, ingrasamand verde, moka! Pai e foarte simplu..... scoti radacinile, le tai bucatele si le arunci )de preferat le ingropi din loc in loc si in maxim 3 ani numai din astea o sa ai pe acolo.... Acum eu nu ti-as recomanda chestia asta pentru ca este foarte invaziva si nu mai scapi in veci de ea.... Plus ca va consuma foarte multa apa, apa care ar trebui sa ajunga la radacina copacilor..... Eram curios daca am nimerit-o (planta) ca din pozele tale nu imi dau seama prea bine.... |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users