Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata
 

Instalatie incalzire gravitationala, prin termosifon

- - - - -
  • Please log in to reply
833 replies to this topic

#37
grifonul_alb

grifonul_alb

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 976
  • Înscris: 27.07.2007
Ne faci o schema la instalatie?
Deoarece eu banuiesc ceva rezolvare: pune o supapa sens cu clapet pe coloana aerisitorului (intre teu si aerisitor) in sensul ca apa si aerul sa poata sa treaca spre aerisitor dar nu si inapoi.

#38
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
Nik, mersi mult pentru raspuns.
Nu stiu daca voi consuma mai mult de 150 de l per zi, deci 5 minute de functionare a pompei.
De gaz lichefiat, butelie sau ceva aemanator mi e frica irational.
Consum electric per zi ~ de 300wh maxim.(leduri, tableta, radio pentru mama, frigider 70wh per zi, si pompa care vom vedea exact)
Solutia pe care o propui tu pentru incalzire este destul de posibil sa fie prea complicata pentru minitehnicaus care sunt eu si prea complicata pentru necesarul de incalzire a unei case de 50mp foarte bine izolata.
Momentan habar nu am cum exact voi face incalzirea dar speram la ceva mult mai simplu sincer sa fiu, care sa implice minimum de tevi, si alte chestii.Speram sa fie de ajuns gatitul ca sa incalzesc si sa fac un dus pe zi din apa pe care o face masinaria de gatit, si daca cumva produce prea multa apa, sa o bag intr un calorifer maxim 2 sa nu se piarda.Cam asa speram eu.

#39
nik1965

nik1965

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 869
  • Înscris: 27.12.2006

 easy_rider, on 29th September 2011, 15:00, said:

...
De gaz lichefiat, butelie sau ceva aemanator mi e frica irational.
...
Exista masini de gatit si cu petrol lampant, care nu este volatil ca si gazul lichefiat, pentru ca banui ca tu ai frica de gaz lichefiat nu si de foc.
Este foarte dificil sa faci un ceai, cafea, sau un mic dejun de exemplu cu o masina de gatit cu lemne.

Edited by nik1965, 29 September 2011 - 14:27.


#40
primejdie_06

primejdie_06

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 745
  • Înscris: 20.02.2007

 easy_rider, on 20th September 2011, 01:57, said:

Voi avea o situatie particulara cat de curand :
-casa 50mp
-2 persoane
-temperatura necesara iarna 18-20 de grade
-acm 50 l per zi
-panouri solare acm(voi vedea exact ce si cum cerand info pe alta sectiune)
-izolatie 40cm minim.
-panouri solare pentru electricitate, deci pompa 12v cat mai mica sau deloc
-o chiuveta, un dus, habar nu am daca voi avea nevoie de calorifere in prima iarna probabil o voi trece fara ele.
-termopane duble
-constructie maximizand solar gain iarna
-intr o fraza: ceva care va tinde spre o casa pasiva.
Teoretic, necesarul meu de incalzire al acestei case va fi extrem de mic, si tot teoretic din diverse discutii pe net sau discutii cu persoane de prin afara, ar putea fi atins doar gatind si folosind acm de la gatit ul cu lemne.
Acum, ce caut este pe partea de incalzire ceva care sa imi confere independenta deci incalzire, gatit si acm pe lemne si deseuri agricole fata de peleti, brichete, etc.Trebuie sa fie ceva fiabil, ieftin foarte simplu in exploatare si reparatii, cu cat mai putine piese in miscare care sa tina cont si de aportul panourilor iarna(stiu ca foarte mic, dar mai bine decat deloc).
Asa cum spuneam, voi avea curent electric la 12v, dintr un sistem solar deci as prefera pompa recirculare la 12v sa nu mai folosesc un invertor si pentru aceasta, si ar fi si mai bine daca s-ar putea fara.
Iarasi daca ar fi ok incalzirea cu aer cald direct de la sistemul propus, fara instalatii cu apa calda ar fi perfect, poate folosind 2 ventilatoare ca de calculator.
Am gasit soba de gatit marca Prity, care cica face si acm, si poti sa si gatesti pe ele ceva gen 16 kw si habarnist fiind pare ok, dar tinand cont de legea Jack of all trades and master of none....
Astept sfaturi, calcule, si bate in cap.
Multumesc in avans celor care vor da cu blandete din toate.

... sa inteleg ca acum in cinematograf ruleaza mai multe filme in acelasi timp... ati comasat porcul cu lingura si o sa iasa o struto camila... da dar de, ce nu face moderatorul de dragul unei arii frumos ordonate si cu gard vopsit frumos pe dinafara

sorry de off topic dar trebuia sa spun si eu cuiva of-ul meu... treaba asta cu casa autonoma dpdv enrgetic este o chestie cool dar daca nu o faci cu cap o sa ai numai belele... parerea mea... fa-ti instalatie electrica clasica prin casa (just in case nu e nevoie sa o folosesti), fa-ti o instalatie de incalzire cu termosifonare (ca sa nu ai consum cu pompe automatizari and stuff) si ia in calcul o masina de gatit ce nu consuma inainte de a face o cafea 500 calorii prin spargerea lemnelor si aprinderea focului plus o jumatate de ora pana se incalzeste (asta pentru zilele cand sunt -30 grade afara si tu trebuie sa faci carare printre pinguini ca sa aduci lemne inauntru sau pentru zilele cand sunt +30 grade afara iar tu vrei sa faci focul in casa)... asta asa pentru inceput ca pe parcurs s-ar putea sa mai iasa la iveala si alte necesitati... a si inca o chestie: ce palaria mea sunt termopanele duble ca nu am auzit in viata mea de ele...

#41
Daco_Get

Daco_Get

    Green Members

  • Grup: Moderators
  • Posts: 52,308
  • Înscris: 30.01.2008

 primejdie_06, on 29th September 2011, 21:56, said:

... sa inteleg ca acum in cinematograf ruleaza mai multe filme in acelasi timp... ati comasat porcul cu lingura si o sa iasa o struto camila... da dar de, ce nu face moderatorul de dragul unei arii frumos ordonate si cu gard vopsit frumos pe dinafara

sorry de off topic dar trebuia sa spun si eu cuiva of-ul meu...
Noi cu totii te-am ascultat(citit) si ...incercam sa te intelegem  :console:

#42
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
Termopane duble sunt ceva ce se tot foloseste in Europa, dar mai putin la noi, adica 2 termopane aflate la 25 de cm unul de altul.Exceptionale pentru casele pasive, mult mai bune decat tripane.
Intrebarile mele tineau de incalzire, numai ca am considerat necesar sa prezint tot conceptul de la care am inceput si sa explic de ce cred ca va fi foarte mic acest necesar de incalzire si bineinteles cum sa il obtin.
Deci cum vi se pare aceasta forma simpla de incalzire pe care o expuneam mai sus: 1 sau 2 calorifere conectate la vasul de apa calda al masinei de gatit, care in timp ce gateste produce si un pic de apa calda in cele 2 calorifere maxim(voi avea doar 2 camere, baie mica si bucataria in care se afla masinaria), iar cand am nevoie sa fac un dus, schimb si se duce apa calda intr un vas de apa care va fi folosita la un dus.
Asta ar fi cam cel mai complicat sistem pe care as fi dispus ca il construiesc la aceasta casa care tinde spre casa pasiva, iar  parerea unora e ca s ar putea ca nici acesta sa nu fie necesar, ci doar usi deschise si acea masina de gatit pornita odata pe zi.
Voi ce parere aveti?

#43
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Ideea pare buna. Insa ramine problema: ce faci vara? Asa cum a  spus si @nik1965, doar nu o sa te apuci de bagat lemne pe foc ca sa-ti faci o cafea.
Tot va trebui sa ai un aragaz pe butelie ca sa-ti faci mincare si pina la urma soba pare inutila. Iarna ce o sa faci? Faci mincare doar cind este frig in casa? Vor exista momente in care in casa este cald si tu vrei sa faci o friptura la cuptor sau niste sarmale. Sa nu-mi zici mie ca vei fi dispus sa bagi pe foc 2-3 ore ca sa faci mincarea si intre timp sa se incalzeasca toata casa de va trebui sa deschizi geamurile.
De ce nu faci 2 teracote clasice? Scapi si de necesitatea utilizari curentului pentru incalzire.
Mai exista varianta teracota in bucatarie cu schimbator din teava bagat in ea si o pompa la 12v.
Mai sunt si seminee cu schimbator, si unele care stiu sa faca si apa calda.
Vara faci apa calda cu 1-2 panouri solare.

Edited by florin71_skoda, 02 October 2011 - 14:42.


#44
bobon

bobon

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,290
  • Înscris: 15.08.2009

 easy_rider, on 2nd October 2011, 14:27, said:

Todata pe zi.
Voi ce parere aveti?

       Sunt de acord cu Florin.. ce faci vara , unde faci mincare, unde duci apa calda pentru ca este interzis ase face focul in  Prity daca  nu are apa in cazan,deoarece este din tabla subtire si o maninca flacara. Sa nu crezi ca are puterea cit spune acolo, lemnele nu vor arde  corespunzator , focarul fiind inconjurat cu apa si daca nu sunt nici uscate vai si amar.Din experienta mea  adica de la centrala mea prin teracota iti spun, ca avind 2 calorifere de 1000/6000,   cu prity poti face fata si vei lega si un boiler de 80 l cu serpentina  ca sa faci baie, ca am inteles ca respectiva Prity are si vas de  acm, cum aveau  sobele de gatit tip masa Vesta. Daca nu are,  conumi apa din boiler. In timp de iarna daca faci mincare 3-4 ore  si temperatura apei din calorifere este intre 60-75 gr. in maxim 2 ore se incalzeste apa din boiler,tebuie sa pui robinet pe tur sau retur -daca vrei-, mincarea nu stiu in cit timp se face ca nu sunt bucatar si nu am nici Prity. Am vazut Prity tip aragaz nu masa ce poate sa incalzeasca mincare, focarul este inconjurat cu apa  cum am presupus ca este si la  masa Prity. Vara o sa ajungi tot la aragaz.  Poti face si varianta propusa de Florin 2 teracote, una micuta la bucatarie  in care deasupra cuptorului sau in focar inreoducei un vas din tabla groasa in care pui apa cu vas de expansiune, poti sa legi in paralel un calorifer ce se incalzeste prin termosifon-il pui intre vas si plita pe zid-,,si in camera faci o teracota mai mare care sa incalzeasca cele doua camere eventual folosind un ventilator sa arunce aerul in camera ce nu ai teracota  sau faci doua teracote normale-cum se spune-teracota este sfinta..Caldura nu iti trebuie multa ca am vazut izolarea in postarile anterioare.Cu o teracota normala pe care o fac eu  unii au incalzit si 5o,   60 mp. dar nu stiu consumul de lemne eu il calculez numai pentru o camera 4/4 sau mai mare nu 50 mp. Idei ar mai fo dar in momentul in care te complici si cu panou solar trebuie sa ai un pufer si sa iti aduci NENE un meserias care a mai facut asa ceva. Bafta.

#45
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
Planul casei este momentan asa: 2 camere si intre ele bucataria de 10 mp si baia de 6 mp, din camera 1 se trece in bucatarie, (care are in spate baia), si se ajunge in camera 2.
Clar ca voi avea un panou de apa calda vara pentru primavara vara toamna.
Voi avea si meserias, dar as vrea sa fac planul cu cineva un pic mai destept decat meseriasul, respectivul doar sa execute un plan dinainte pus la cale de mine cu cineva.
Sincer, avand in vedere ca aceasta casa va fi intr o sera incalzita doar din excesul de caldura din casa,  (sau o petrecere ocazionala) am deci unde sa o evacuez cu succes si cu folos.
Iar de gaz fug in mod sigur.Am mai incercat eu si am pus intrebari despre ce ar insemna gatitul electric la o plita mega eficienta cu inductie, dar m am cam lasat pagubas pentru iarna, vara clar ca as fi ok, dar iarna ma intorc spasit la lemne.Destul de probabil ca voi avea lemne/chestii de ars din belsug pentru iarna.
Daca as baga in ecuatie asa:
1......primavara vara toamna cand e soare: gatit maxim 1 ora pe zi electric plita inductie din cei 4 kwh din baterii(spunea Viorel Solar ca el consuma 500wh pentru o ciorba de fasole eu habar nu am ce si cum dar am luat drept reper acest lucru). apa calda dus solar, back up lemne la ambele, caldura nu prea e nevoie datorita incalzirii solare a spatiului chiar daca e frigulet afara.

2......iarna sau cand e frig/nu e soare: gatit lemne/ apa calda de la gatit, daca e foarte frig si nu s a incalzit spatiul doar de la gatit, atunci mai las un pic masina de gatit, pana se desmortesc calorifere eu prefer mai racoare, daca la mine in camera e ok, mai las la mama un pic si dupa inchid.

#46
nik1965

nik1965

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 869
  • Înscris: 27.12.2006

 easy_rider, on 2nd October 2011, 23:53, said:

....
eu prefer mai racoare, daca la mine in camera e ok, mai las la mama un pic si dupa inchid.
Tu faci o casa doar pentru tine sia mama? nu iei in calcul o eventuala largire a familiei?

#47
easy_rider

easy_rider

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 691
  • Înscris: 19.09.2008
Da si nu.
Va exista o camera complet separata de casa dar tot in sera, care momentan va fi doar pentru depozitare sau musafiri, si care va deveni camera mea daca va exista si o sotie(am nevoie de liniste in munca mea si asta e solutia perfecta).
Iar casa pentru venetuala fmailie peste x ani, nu sunt interesat.
Oricum dintr o sera de 150, casa va ocupa 50mp, plus acea camera depozitare separata 10 mp, deci voi avea loc sa ma extind daca brusc voi vrea copii.

#48
sudest_om

sudest_om

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,132
  • Înscris: 22.02.2011
Va salut
Am nevoie de un sfat de la voi,expertii.Situatia este urmatoarea.Trebuie sa inlocuiesc vasul din inox(care a oxidat), folosit pt. prepararea apei menajere (fara baut,doar spalat),din interiorul unei centrale cu lemne,etc.
In locul lui am facut un calorifer din tevi groase de fier,dar care inmagazineaza doar 20 litri, si pt. compensare, am un boiler    de 130 l (fara serpentina),pe care vreau sa-l urc in pod.Vreau sa functioneze in sistem termosifon.
mentionez ca apa care alimenteaza circuitul vine prin cadere tot din pod.E stocata in patru butoaie de 220l.
Problemele care ma depasesc sunt urmatoarele:
1- e suficient diametrul de 1/2" pe care il au tevile boilerului pt. termosifonare?
2-unde ar trebui sa fac alimentarea cu apa rece; in caloriferul din centrala sau in partea de jos a boilerului?
3-boilerul are doar doua gauri.E suficient sa fac conexiunile folosind T-uri,sau ar trebui sa mai fac o gaura (in cazul in care imi sugerati sa alimentez prin boiler cu apa rece).Mentionez ca tabla boilerului e de 1 cm grosime, si nu-i prea usor sa gauresc, dar nici imposibil...daca se impune.
4-Faptul ca alimentarea se face din acele butoaie deschise,din pod, ma scuteste de un vas de expansiune deschis (eu asa cred, dar eu nu-s instalator)Vechiul bazin nu avea vas de exp. si functiona bine chiar si cand fierbea.Ieseau aburi pe la robineti.
Va multumesc foarte mult si astept cu nerabdare.

#49
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Sincer, nu prea  inteleg ce vrei.
Cine este vasul de inox si ce cauta in centrala? Cine este "caloriferul" si unde este bagat ?

Adevarul este ca am inteles eu cite ceva, dar ai spus prea multe prosti si  trebuie explicate pe rind. Deasemenea sunt convins ca ce vrei sa faci nu se poate.

Ce centrala ai? Banuiesc ca una facuta. Centrala este cu termosifon sau cu pompe?
Citeva poze ar fi foarte bune.

Edited by florin71_skoda, 07 October 2011 - 21:41.


#50
sudest_om

sudest_om

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,132
  • Înscris: 22.02.2011
Centrala e facuta in garaj, asa cum bine ai dedus.Vasul de inox era folosit pt. incalzirea apei menajere (apa de spalat) si s-a gaurit in vreo 15 locuri(a ruginit), asa ca trebuie inlocuit cu altul. Era pozitionat deasupra cazanului folosit la apa destinata incalzirii, in interiorul centralei.Avea o forma de prisma paralelipipedica, si era stabatut de 10 tevi prin care trecea focul.
In locul lui, am facut unul din tevi de fier ,asemanator unui calorifer, dar neavand aceeasi forma inmagazineaza doar 20l comparativ cu 60, cat avea cel de inox.
20 de litri nu sunt suficienti (adica nu-mi ajung) si trebuie sa montez pt. a compensa aceasta lipsa, un boiler.
Pe acest boiler vreau sa-l suspend in pod.Conexiunile intre caloriferul din centrala si boiler, le voi face cu tevi (de care?).
Boilerul are acum doar doua gauri (sus si jos) de 1/2", nu are serpentina (evident),si e facut din tabla de 1cm.(tot in garaj facut).
Apa care va traversa aceasta instalatie provine din 4 butoaie suspendate in acelasi pod,care comunica intre ele.(pricipiul vaselor comunicante).Aceste butoaie sunt alimentate dintr-o fantana de adancime,de o pompa activata de doi senzori magnetici combinati cu doua relee cu dubla comanda.(dar asta nu e relevant.)
Ca rezumat: Apa vine din butoaie si trebuie sa ajunga incalzita, la robinetii din baie.
Intre caloriferul din centrala si boilerul din pod nu mai vreau sa pun pompa de circulatie (am deja la circuitul instalatiei din pardoseala, care e total separat)Intrebarile mele raman aceleasi
@Florin 71skoda: Identifica,te rog prostiile si-ti voi explica punctual ce vroiam sa spun.Am specificat: nu-s instalator.
Voi pune si poze, dar acum nu-mi gasesc aparatul foto.Revin imediat ce-l voi gasi.Pun totusi o poza gasita pe net cu ceva asemanator:
Va multumesc.

Attached Files



#51
ggelu

ggelu

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,316
  • Înscris: 21.01.2009
La prima vedere pot doar sa spun ca teva de 1/2 e prea mica pentru o termosifonare eficienta; mai repede va fierbe apa in calorifer decat va urca apa fierbinte in vasul din pod.
Nu am inteles cum faci alimentarea cu apa rece din vase ( butoaie ) aflate tot in pod, la aceiasi inaltime cu " boilerul" .

#52
sudest_om

sudest_om

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,132
  • Înscris: 22.02.2011
Butoaiele sunt suspendate la 40 cm (pe un suport care sta pe grinzi), iar boilerul va sta culcat intr-o cutie izolata, si va fi cu inaltimea maxima cam la inaltimea minima la care declanseaza senzorii.Deci comunicarea cu butoaiele e asigurata.
Multumesc pt. raspunsul cu diametrul tevilor.Care crezi ca ar fi diametrul minim pe care sa-l folosesc?
Gata am gasit si aparatul.Mentionez ca acest calorifer (schimbator de caldura) inca nu-i terminat.Trebuie sa-i mai pun tevile, si astept si parerile voastre. Multumesc

Attached Files


Edited by sudest_om, 08 October 2011 - 08:27.


#53
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Centrala este compusa din 2 "volume" de apa ? Unul pentru incalzire si altul pentru ACM ?

#54
sudest_om

sudest_om

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,132
  • Înscris: 22.02.2011
Da.Cel pt. incalzire e vasul de dedesubt(cam 100l).Prin acele gauri, unde e ruleta, trece focul si apoi trece printre elementii caloriferului.Evacuarea se face prin capacul de deasupra care are o gaura de 180mm.Panoul frontal si capacul sunt demontate si nu apar in imagine.Daca trebuie fac poze si acestora.
Cu vasul din inox pe care-l inlocuiesc acum, functiona foarte bine.
Tot ce ma mai intereseaza acum este acel diametru minim al tevilor care fac legatura intre boiler si caloriferul din centrala, ca sa poata functiona ca un termosifon.Dau gaurile filetez si sudez tevile fac conexiunile si e gata.Numai dati-va cu parerea la referitor la alegerea tevilor.Multumesc.

Edited by sudest_om, 08 October 2011 - 09:49.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate