Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 

Incubatie si Ecloziune la Pasari

- - - - -
  • Please log in to reply
1136 replies to this topic

#73
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011
Asa domnule, amuza-te, ce-ti pasa dumitale de chinurile incubarii mele :P

Quote

Belea mare cu oraseanu mutat la tara Posted Image

In privinta asta....... putin respect, te rog.
Eu ma numesc taran reintors la sanul mamei naturi, dupa ce o vreme am ratacit "printre blocurile gri".
Am crescut la tara, m-am catarat in toti copacii din gradina (mai putin un nuc mult prea inalt pentru o copila neastamparata), am ajutat puii sa iasa din ou si pe unii i-am "crescut" de ma urmau oriunde, ca teleghidati,  ma bucuram cand vedeam bobocii balacindu-se, pana si cand invatam pentru examene, stateam cu puiul sau bobocul favorit in san.................. pe vremea aia matale stateai intr-o cutie de chibrituri numita apartament.

#74
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Wrong!!! Totally wrong! cum se zice p'aci pe la mine prin sat Posted Image
Eu sunt generatia de tranzit, as putea fi ala mic din avatar numa' ca mama s-a grabit cu vreo 25-30  de ani probabil... Crescui pe garla ca pe vremea mea gradinita nu era obligatorie ca acu', apoi crescui in sicoala si uscheala in fiecare weekend si vacante la tara.
Acu la "batranete" ma retrasei la vatra, m-ajuta putin si jobul... Generatia plecata la oras, recte mama, se inchina si scuipa unde tineai matale bobocu..."Tactu-mare s-a cninuit sa ne faca oraseni, io am fugit d'acolo invartindu-ma si tu acu te duci la tara? Nu esti sanatos maica, tacanit ai fost tu de cand esti da parca acu te-ai prostit de tot"...
  Asadar si prin urmare sa zicem ca a fost un moment de ratacire in istoria neamului Posted Image

#75
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011

Quote

Wrong!!! Totally wrong! cum se zice p'aci pe la mine prin sat
Da' unde e domnule satul asta al dumitale, de tot taranul vorbeste engleza?

Quote

Nu esti sanatos maica, tacanit ai fost tu de cand esti da parca acu te-ai prostit de tot"...
Nu-mi permit sa comentez, ca nu ne cunoastem de prea multa vreme, dar............. parintii ne stiu cel mai bine  Posted Image Posted Image

Acuma, lasand gluma la o parte (oare?) se pare ca am acaparat topicul asta si am putea sa o tinem asa............. mult si bine Posted Image  pana or sa ne sara altii in cap...........
Propun sa ne oprim, macar pana ajung si eu sa fac prima numaratoare a "bobocilor", ca aia (numaratoarea) reala se face prin toamna, asa am auzit si eu de pe la tarani :P

Bine, daca mai sparg vreun ou sau mai stiu eu ce se intampla............ "cotcodacesc" dupa ajutor.

#76
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005

Quote

numaratoarea) reala se face prin toamna, asa am auzit si eu de pe la tarani

da, ii zice "final countdown...

#77
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011
Credeam ca toate ouale cu "banut" de aer sunt fecundate, dar se pare ca nu e deloc asa.................. acel "banut" e o conditie, dar nu si o garantie ca oul respectiv este bun de incubat Posted Image

#78
Akomar

Akomar

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,101
  • Înscris: 09.09.2008

View Postginaro, on 20 februarie 2013 - 17:43, said:

Credeam ca toate ouale cu "banut" de aer sunt fecundate, dar se pare ca nu e deloc asa.................. acel "banut" e o conditie, dar nu si o garantie ca oul respectiv este bun de incubat Posted Image

Daca ai putea sa stii ca un ou e bun de incubat (aka fertil) inainte de a-l baga in incubator, foarte curand ai fi milionara in euro. Vino tu cu metoda si iti arat eu ruta catre milion. Contra unui procent mic bineinteles Posted Image

#79
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011
Am eu ceva idei, dar............ trebuie sa vedem daca functioneaza (uite de unde  o sa ma imbogatesc eu Posted Image )

Quote

Contra unui procent mic bineinteles Posted Image
Mic, mic, mic, nu? Posted Image

Edited by ginaro, 20 February 2013 - 20:33.


#80
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Asta e cel mai comun mit de la tara, alegerea oualelor pt incubat...Cum zice Akomar, n-a prea reusit industria sa trieze ouale dapai noi.
"banutul" ala este de fapt punga de aerdintre membrana si coaja. Se spune prin popor ca acel banut trebuie sa fie cat una de 5 bani sau cat unghia sau alte repede de acest gen, 1 cm si ceva, pentru ca asta inseamna faptul ca oul e proaspat.
Coaja oului e permeabila selectiv , adica prin coaja pot intra si iesi diverse...umiditatea iese din ou, in special din albus, locul lasat liber de catre apa iesita este luat de aer ...adica pe masura ce oul se invecheste acea punga de aer devine tot mai mare.

Omul de la tara se uita la bec sau lumanare sa aleaga ouale, asa cum fac si specialistii...dar scopul este eliminarea oualelor defecte, cu coaja fisurata, poroasa, cu galbenus lipsa sau 2 galbenusuri si tot asa... La fel si in privinta banutului, de fapt aia care stiu se uita la vechimea oului cand studiaza mai atent acea zona .. Deci nu selectezi ouale fertile, cu "plod" si alte basme ...

Singura cale de a avea oua de incubat cat mai bune este ca acestea sa provina de la gaini sanatoase calcate de un numar x de cocosi, fiecare tip de gaina are un raport optim de cocosi la nr de gaini, si ca ouale sa fie proaspete si pastrate in conditii optime de la recoltare pana la momentul incubarii.

#81
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011

Quote

Singura cale de a avea oua de incubat cat mai bune este ca acestea sa provina de la..............

...........toti vecinii Posted Image
Anul asta m-a "mancat" pe mine sa scot pui in curtea mea, si cam devreme, asa ca singura posibilitate a fost sa iau oua din vecini. Au fost vreo 3 surse, plus 4 oo din curtea mea, ultimele 4 toate limpezi.
De fapt cam multe au fost limpezi, din 61, deja am aruncat 16, din care doar doua au avut embrion dezvoltat (dar le-am spart din greseala), restul limpezi.
Asa e cu prea multe surse (mi-a spus mie "cineva", dar.......... trebuia sa pun oua la incubat Posted Image ).
Ma intriga faptul ca toate 4 de la gainile mele nu au fost bune. Le-am adus cocos cu doua saptamani inainte sa pun incubatorul, adica vreo 8 zile inainte sa adun ouale, ca nu e cocosul bun nu as crede, mai degraba nu au avut destul timp sa se "imprieteneasca".

De la anul o sa am sursele proprii, unde o sa am grija sa fie indeplinite acele conditii despre care vorbesti matale, parinte, si pe care le-am tot citit.

Edited by ginaro, 20 February 2013 - 20:54.


#82
buiecg

buiecg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 06.12.2009

View Postparintele, on 18 februarie 2013 - 14:54, said:

Bun, de azi mai incepi sa faci o treaba, anume sa inveti sa intorci ouale. Posted Image

Deci, ouale se intorc nu rotindu-le asa culcate cum stau ele cumiti la plaja, se dau peste cap. ADica apuci pul cu 2 degetele de cele doua capete, ridici putin de la un capatin vreme ce capatul celalalt patineaza pe grilaj...DEci pratic le dai usor peste cap fara sa le ridici de pe gratar.

Daca procedezi asa mi-e greu sa cred ca reusesti sa spargi, doar daca iti aluneca si il lasi sa se rostogoleasca singur... Chiar si asa daca il pivotezi lasand baza oului, fundul, pe grilaj, riscul e mai mic.

A doua observatie, nu stiu daca s-a mai spus sau daca scrie prin cartile alea ale incubatorului... e bine sa misti ouale dinspre centrul incubatorului spre margini, macar la una din intoarcerile zilnice sau odata la 2 zile.. Temperatura nu e aceeasi din cauza arhitecturii incubatorului si izolatiei incintei.  Astfel eviti variatiile duratei de incubare si chair compromiterea unor oua.

Va rog, pana la urma cum se intorc ouale: peste cap sau peste fund?
Si busuiocul de pus in apa trebuie proaspat sau uscat ? Se pune in alveole?
Multumesc

#83
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Ouale se intorc oricum vrei, ideea este sa nu stea in aceeasi pozitie mult timp pentru ca galbenusul are tendinta sa se ridice si embrionul se poate lipi de coaja, lucru care afecteaza dezvoltarea viabila ulterioara. Cum iti vine mai la indemana adica, datul peste cap fiind una pe care eu o consider mai comoda, cu care nu deranjez/ating alte oua , evit astfel craparea involuntara samd.
Busuiocul are rolul de a impiedica dezvoltarea unor microorganisme in apa, temperatura si umiditatea din incubator sunt propice dezvoltarii acestora.  Busuiocul este una din plantele cu actiune antimicrobiana, asa cum pastreaza agheazma potabila pastreaza si apa din incubator necontaminata.
Evident se foloseste busuioc uscat pe vremea asta.

#84
buiecg

buiecg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 06.12.2009
Azi s-au implinit 2 zile de cand le-am pus si le-am intors prima data. Oricum, nu am reusit sa tin cont in ce sens le-am intors, sa stiu data viitoare, sa le intorc invers. Unele s-au rostogolit singure din cauza gratarului. Am transpirat de emotie. Am si suport de oua din plastic ca sa le intorc cu cheita dar cine mi-a vandut ouale mi-a zis sa renunt la dispozitivul de intors si sa le pun pe gratar direct. Am pus si busuioc. Uscat Multumesc de sfaturi.

#85
cristinaptudor

cristinaptudor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,209
  • Înscris: 27.05.2007
@buiecg-Fa cu un creion usor (in niciun caz pix) un semn pe fiecare ou. In felul acesta vz daca le-ai intors pe toate . Eu asa am facut si mi-a fost mai usor

Edited by cristinaptudor, 24 February 2013 - 13:30.


#86
ginaro

ginaro

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,395
  • Înscris: 08.07.2011

View Postbuiecg, on 24 februarie 2013 - 13:17, said:

Am transpirat de emotie.
Stiu cum e Posted Image
Si pe mine m-a sfatuit un crescator cu experienta sa fac un D pe o parte (de la dimineata) si un S (de la seara) pe partea opusa. Nu l-am ascultat si am insemnat doar o parte, dar cand le intorceam, constatam ca intoarcerea nu era cu 180 grade, cum e recomandat, asa ca le-am tras o liniuta cu o carioca si pe partea neinsemnata.

Ale mele fac 18 zile pe 28, deci eu nu le mai intorc incepand cu 28 sau cu 1? :D

#87
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
1. ouale se insemneaza pe ambele parti, nu conteaza cu ce... asta ca sa nu patesti ca ginaro..
2.  ORICUM nu e nicio drama daca nu se intorc la 180 de grade samd....nu e nicio drama daca nu le intorci odata dimineata, nici 2 zile dacanu le intorci nu e mare lucru..se poate intampa si influenta asupra incubarii nu e semnificativa, nu va speriati ca nu e cazul...trebuie sa fie o placere si o bucurie sa scoti pui, nu un chin.
3. pe ou se pot scrie tot felul de lucruri, ca pe gips Posted Image
Adica eu numerotez ouale, la verificari scriu observatii despre embrion pentru a-l putea evalua rapid data viitoare (se poate scrie in agenda insa e mai greu de gasit, daca citesti in agenda si apoi cauti oul deranjezi alte oua sau te ia cu durere de cap pana cand gaseti oul 34, etc...)
Se mai scrie data recoltarii, rasa sau pasarea de la care l-ai recoltat si asa mai departe.
Astfel, cu multe informatii, evaluari, observarea rezultatelor samd...poti sa inveti foarte multe lcururi mult mai repede.
Deci nu e problema daca scrii pe oua, practic vorbind...teoreticienii pot avea alta parere dar e doar problema lor.

Cu ce scrii? Markere spre exemplu, de diverse culori, eu folosesc markere pt CD-uri cu 2 capete, groase si subtiri...cu cele groase numerotezi si faci semne care te ajuta sa vezi din avion (cele de intoarcere de exemplu), cu cele subtiri scrii alte informatii mai consistente, observatia embrionului si cghestii de genul asta.

Un set de markere colorate pt CD-uri costa 30 de lei si scrii cu ele pana te plictisesti .

4. Intoarcerea oualelor se face zilnic exceptand primele zile (nu e mare bai daca intocrci mai repede sau chiar din prima zi, mai degraba se poate spune ca nu e necesar decat ca e interzis....) dar mai ales ultimele 2 zile...adica din ziua a 19-a. In aceste ultime zile e chiar indicat sa nu intorci pt ca embrionul e deja mare si nu se mai poate misca in coaja si exista riscul de a se sufoca.
Daca aveti dubii cu numaratul zilelor ramase mai bine opriti intoarcerea cu o zi inainte decat cu o zi mai tarziu...deja pericolul ca embrionul sa se lipeasca de coaja din cauza neintoarcerii oului e infim in ziua a 18.

5. numararea zilelor ...e mai complicat sa numeri X zile...cand am pus ouale, aia e prima zi, a doua incepe maine la aceeasi ora samd...daca ai 6-7 incubatoare numeri pana te ia capu'
Mult mai simplu este sa numeri zilele dupa "nume" si nu dupa data.
Adica, am pus incubatorul miercuri la ora 18, cele 3 saptamani se termina miercuri la ora 18... nu mai intorc ouale de duminica seara, de la ora 18.



Toate informatiile astea trebuie filtrate la modul urmator:
Gaina cloceste cum poate, intr-un cuib cum se nimereste, intoarce ouale cum stie samd...Cu toate astea incubatia naturala este considerata de specialisti cea mai buna...  Gaina nu stie de umiditatea optima, de intors la ora fixa, de oprit intorsul cu fix 3 zile inainte de eclozare etcetcetc...De ce mi-as face eu probleme legate de o virgula? Nu e cazul sa-mi fac deci ...Sa nu gresesc flagrant, sa nu fiu mai rau decat o amarata de gaina cu creierul cat gamalia de ac.

#88
buiecg

buiecg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 06.12.2009

View Postginaro, on 24 februarie 2013 - 13:55, said:

Ale mele fac 18 zile pe 28, deci eu nu le mai intorc incepand cu 28 sau cu 1? Posted Image
Mi s-a spus ca daca se aud piuituri nu mai intorci. Acum as lua in considerare zilele totusi dar as asculta de curiozitate...

View Postparintele, on 24 februarie 2013 - 15:11, said:

Nu e cazul sa-mi fac deci ...Sa nu gresesc flagrant, sa nu fiu mai rau decat o amarata de gaina cu creierul cat gamalia de ac.
Aici ai intrat intr-o zona filozofica. Ce e creat natura, reproducerea, informatii din gene, instinctele, subconstientul ... sunt lucruri atat de complicate incat orice a realizat omul, pe planeta asta, constient, pare o gluma!
poate ar trebui sa cotcodacim langa ouale din incubator, ce zici ?!Posted Image Posted Image

Edited by buiecg, 24 February 2013 - 21:19.


#89
pufarin

pufarin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,581
  • Înscris: 21.02.2006
@buiecd ti-am spus ca este devreme pentru pui dar vad ca nu mai ascultat. Sa vezi ce o sa mai faci curat dupa ei prin apartament, ca sa nu mai zic de miros. Posted Image

#90
buiecg

buiecg

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 40
  • Înscris: 06.12.2009
Ii dau la tara ii tin pana le dau pene si pe urma la ograda cu ei! O sa ma chinui putin...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate