Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 Va rog recomandati echipa serioa...

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas
 Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari
 Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...

Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

Stimulente AJOFM
 

KAVALA și împrejurimi - fără Thassos

- - - - -
  • Please log in to reply
147 replies to this topic

#1
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010
Salutare !

Am vrut să ajut pe cineva pe topicul "Insula Thassos" și să postez niște informații și poze despre Kavala și împrejurimile ei. Apoi m-am gândit că topicul respectiv și așa este prea încărcat și aș fi fost oarecum off-topic, iar pentru Kavala nu exista un topic separat.
Așa că deschid eu un topic nou, despre Kavala și împrejurimile ei, excluzând informații legate de insula Thassos.

Vă invit să postați impresii, informații și poze despre tot ce se poate admira sau face în această parte a Greciei. Astfel, cei ce-și petrec vacanța în zonă (evident, în special în Thassos) vor putea să se informeze mai eficient.

Marți 10 august 2010 am făcut o primă excursie în Kavala și împrejurimi, profitând de faptul că soția și celălalt cuplu cu care ne făceam vacanța în Thassos doreau să lenevească la piscină în acea zi (după mai multe zile de umblat de colo-colo pe insulă și împrejurul ei).

Am trecut pe continent pe la Keramoti și am reușit să parchez destul de repede, la 10.40, pe odos Venizelou, într-o parcare relativ micuță, la nord-vest de muzeul arheologic. Parcarea a costat 2eur pentru 8ore (evident că nu am stat atât).
În 10 minute eram în fața muzeului municipal, care, din păcate, era închis pentru reorganizare. Se putea totuși intra, așa că am pătruns și am văzut foarte multe lucruri împachetate ce zăceau cam peste tot pe podea. O doamnă binevoitoare m-a ajutat cu informațiile despre orele de vizită din ziua aceea de la Amfipoli, peștera Alistrati și Philippi. Toate 3 obiectivele erau deschise până la ora 20. Mi-a scris pe o hârtiuță telefoanele de la obiectivele respective și a și dat ea telefoane și a completat pe hârtiuță orele de vizită (în timp ce am fumat fiecare câte o țigară la ea în birou  :coolspeak: ). Am scanat hârtiuța pentru voi și o s-o pun aici cu prima ocazie când merge uploadarea.
Deși muzeul era închis (pentru cel puțin un an - zicea doamna), totuși eram mulțumit. Am profitat de timpul câștigat și am vizitat muzeul arheologic din Kavala între 11.25 și 12.15. Ai voie să fotografiezi, chiar și cu blitz.
Apoi am recuperat mașina și am pornit spre Amfipoli. La 13.00 parcasem lângă vestitul Leu, aflat pe marginea șoselei naționale (se iese de pe autostradă înainte de a trece râul Strimon - indicator spre Amfipoli - apoi pe drumul național se trece Strimonul). După câteva poze și filmulețe cu Leul din Amfipolis, la 13.30 am ajuns la situl arheologic al vechiului oraș. Am oprit și am vizitat mai întâi muzeul, după care am oprit încă în două puncte unde erau dezvelite ruine (am mers cu mașina, situl fiind imens - cca. 5km pătrați).
La 14.40 am părăsit Amfipolis, cu ideea de a merge la peștera Alistrati. Am condus 40minute, abătându-mă de la drumul 59 din greșeală, dar a fost mai frumos așa. La peșteră am prins în ultima clipă grupul ce tocmai intra însoțit de ghidă (o grecoaică blondă, tânără și frumoasă foc - o rara avis în Grecia). Frumoasă grecoaica, dar și căpoasă, nu m-a lăsat absolut deloc să fac poze, nici măcar fără blitz, așa încât n-am nici o poză proprie din interiorul peșterii. Intrarea costă 8eur/adult și cred că juma' de preț pt. copil.
După vizită am mâncat o plăcintă (completată cu un frapé) la cafeneaua de lângă peșteră. La plecare, am făcut stânga pe lângă gardul complexului, pe un drum de pământ, până la calea ferată ce trece printre complex și canyonul râului Aggitis, în ideea de a trece peste șine și de a ajunge pe buza defileului pentru poze. Însă când am văzut șanțurile din lungul șinelor și bălăriile din jur, m-am lăsat păgubaș (eram în bermude și sandale).
La 5 fără un sfert am plecat spre Philippi, ultimul obiectiv al zilei. Situl, teatrul și muzeul le localizasem de acasă "din satelit", știam că drumul Drama - Kavala trece chiar printre ruine, așa că n-am bâjbâit. Am ajuns la 17.30. Cum vii dinspre Drama, când ajungi la ramificația către satul Krinidi te duci la stânga spre sat vreo sută de metri și faci iar stânga către parcare. Am luat bilet (4eur - valabil pt. tot complexul, inclusiv teatrul și muzeul - acesta din urmă fiind proaspăt deschis).
Fix o oră m-am plimbat și am fotografiat și filmat la Philippi.
La 18.30 am plecat. Îi promisesem soției că prind ferry-ul de 19.30 din Keramoti, așa că am tras tare. Totuși, ajungând în Kavala în centru, nu m-am putut abține să nu fac o poză cu castelul (poză făcută la 18.45). La 19.20 eram deja îmbarcat pe ferry.

O să detaliez (în posturi ulterioare) fiecare obiectiv vizitat. Și, evident, voi atașa și poze; se știe, o poză face cât o mie de cuvinte !

Sănătate și toate cele bune !

Edited by OvidiuNS, 04 March 2011 - 05:09.


#2
danielaionela

danielaionela

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 12.07.2008
Ovidiu, ai facut bine, poate sunt mai multi interesati de Kavala. Este un oras frumos, sincera sa fiu este pe primele locuri intr-un clasament al oraselor grecesti pe care le-am vizitat. Am stat 3 zile intr-o suburbie la 5 km de Kavala, se numeste Palio. Am stat la un hotel Akti pe malul marii, o plaja lata, cu nisip, langa o bisericuta pe malul marii. Excelenta locatia. Peste drum de hotel o pescarie cu peste atunci adus de pe mare. Un patron de hotel simpatic, engleza fluent si mare amator de discutii. Zona este plina de hoteluri si pensiuni, treci dintr-o statiune in alta. Am avut timp sa iau la pas cartierul turcesc, cetatea, sa arunc un ochi la Imaret, plus sa savurez cafelele in zonele centrale din Kavala. Am fost la Philippi, la pestera n-am ajuns in schimb. De pe terasa hotelului se vedea marea, dar si autostrada , si un tunel frumos luminat noaptea, dar si luminile de pe Thassos.Am vazut finala campionatului de fotbal ( era in 2008) la taverna impreuna cu grecoteii, un spectacol in sine doar sa-i privesti.
Scriu toate astea, deoarece observ ca multi dintre noi, nu stiu cum sa alerge cate 17-20 ore pentru a prinde nu stiu ce feribot sau pentru a ajunge la destinatia finala.Este mare pacat, sunt multe locuri frumoase pe langa care trecem, fara sa le privim, poate de multe ori fara sa stim de ele daca nu ne documentam bine. Sunt locuri care ne raman in minte mai mult decat vacanta in sine in anumite situatii. De fapt vacanta este un tot, cu drumul, cu micile opriri pentru o cafea, cu ce mai vizitam, nu numai locatia de vacanta in sine. La mine vacanta incepe cand ies pe usa si plec. Cand ajung acasa pun fotografii si niste poze.
Dupa 3 zile am plecat in Thassos.

#3
daniel_LNC

daniel_LNC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 07.03.2010
da foarte bine ales subiectul Kavala  :coolspeak:

eu am poposit in drum spre Thassos intr-o dimineata in 2009 si m-am plimbat prin portul plin de barci pescaresti si prin centru,am observat o cetate undeva pe un deal,din lipsa de timp nu am putut ajunge,asa ca cu prima ocazie am sa vizitez mai inndeaproape Kavala.

cateva poze din Kavala  :peacefingers:

Attached Files



#4
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010
Mulțumesc pt. aprecieri !

În sfârșit am reușit să pun poze:

  1. Kavala la 10.27, văzută dinspre est (cum vii de la Keramoti);
  2. apeductul Kamares;
  3. muzeul municipal;
  4-15. muzeul arheologic;
16. hârtiuța cu telefoanele și orele de vizitare.

Sănătate și tcb !

Attached Files



#5
patraulea100

patraulea100

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 773
  • Înscris: 21.01.2008
OvidiuNS, mii de mutumiri pt.ajutor si pt.acest topic!

#6
danielaionela

danielaionela

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 12.07.2008
kavala si imprejurimi

Attached Files



#7
daniel_LNC

daniel_LNC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 07.03.2010

View Postdanielaionela, on 5th March 2011, 20:40, said:

kavala si imprejurimi

superbe pozele,asta ma face ca in august cand ma voi intoarce din zakynthos spre casa o sa fac escala si in Kavala  :coolspeak:

#8
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdaniel_LNC, on 5th March 2011, 23:54, said:

asta ma face ca in august cand ma voi intoarce din zakynthos spre casa o sa fac escala si in Kavala  :coolspeak:

Wow, interesantă rută de întoarcere. Și apoi pe unde, pe la Zlatograd ?

Referitor la a 3-a poză a ta, nu credeam să se vadă atât de superb castelul în lumina răsăritului (contra soarelui). Felicitări !


@danielaionela: am văzut că de o parte și de alta a Kavalei e câte o plajă. E vorba de cele 2 plaje din pozele tale sau în poze sunt alte plaje ? Parcă ziceai ceva de Palio (sper să nu greșesc) ...

@patraulea100: sper să-ți folosească ! Oricum, vor mai urma și alte informații.

Sănătate la toată lumea și toate cele bune !

#9
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdaniel_LNC, on 5th March 2011, 23:54, said:

asta ma face ca in august cand ma voi intoarce din zakynthos spre casa o sa fac escala si in Kavala  :coolspeak:

Dacă n-ai zis la mișto, atunci Amfipolis e chiar în drum. Cum vii pe autostradă de la Salonic spre Kavala, imediat ce treci Strimonul ieși de pe autostradă și apuci drumul spre Serres. Nu mergi decât vreo juma' de km și se face la stânga drumul vechi către Salonic. După ce treci Strimonul înapoi, imediat e Leul pe dreapta, chiar într-o intersecție. Muzeul arheologic e la intrarea în noul Amfipoli (de la Leu te întorci pe același drum), iar ruinele vechiului Amfipolis e la vest și nord de orașul nou (cât vezi cu ochii, pe bucata de teren între râu și șoseaua spre Serres - pe puțin 1,5km în diametru).
Vechiul oraș Amfipolis a fost înființat de atenieni în secolul 5 BC și a atins apogeul în perioadele macedoneană și romană. În anul 50 a trecut pe acolo și apostolul Pavel, iar orașul a dăinuit și-n perioada bizantină. N-am reținut cum și când a decăzut. Oricum, s-au găsit multe podoabe din metale prețioase (în special aur) în mormintele excavate. O parte se află la Kavala (la muzeul arheologic), dar multe le poți vedea în modernul muzeu arheologic de la intrarea în Neo Amfipoli.
Iar zidurile excavate sunt impresionante prin masivitate. Există și niște pari din lemn (foarte bine conservați de apa râului) ce susțineau podul din lemn peste râul Strimon în antichitate, dar eu nu m-am mai dus și până acolo, deși ghida (care mă urmase din mașina ei  :coolspeak:) mă tot îmbia: să-mi arate și "podul" și alte porțiuni de zid și alte ruine ... de mă gândeam că stau toată ziua pe-acolo.
În noul Amfipoli parcă am văzut și câteva locuri unde se poate mânca, dar n-aș vrea să dezinformez, nu vă bazați că puteți mânca în zonă.

Poze:
  1-4. Leul;
  5-12. muzeul arheologic de la Amfipolis (2eur intrarea și se poate fotografia fără blitz);
13-16. ruine din cadrul sitului (alți 2eur și ghidul vine după tine cu mașina).

Orele de vizitare nu sunt relevante (ca peste tot în Grecia), sunt mdificări de la an la an.


Sănătate și tcb !

Attached Files


Edited by OvidiuNS, 06 March 2011 - 02:05.


#10
danielaionela

danielaionela

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 12.07.2008
ovidiu
plajele sunt de la Palio, una chiar din fata hotelului unde am stat, am mai pus una pe forumul de thassos, aceea este in apropiere,in Kavala n-am fost sa vad plajele

#11
daniel_LNC

daniel_LNC

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,231
  • Înscris: 07.03.2010

View PostOvidiuNS, on 6th March 2011, 00:09, said:

Wow, interesantă rută de întoarcere. Și apoi pe unde, pe la Zlatograd ?

Referitor la a 3-a poză a ta, nu credeam să se vadă atât de superb castelul în lumina răsăritului (contra soarelui). Felicitări !

da pe la Zlatograd,pai era dimineata de tot de aceea a iesit asa bine  :peacefingers:

#12
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdanielaionela, on 6th March 2011, 17:02, said:

... plajele sunt de la Palio ...

Palaio Tsifliki (la sud-vest de Kavala) sau care Palio, că nu înțeleg ?

View Postdaniel_LNC, on 6th March 2011, 19:18, said:

... era dimineata de tot de aceea a iesit asa bine ...

Se vede că nici nu răsărise soarele. Superb !

Sănătate și tcb !

Edited by OvidiuNS, 06 March 2011 - 22:03.


#13
danielaionela

danielaionela

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 12.07.2008
la 6 km de Kavala este o statiune mica, mica Palio , statiunea este pe soseaua de tarm care duce spre halkidiki( spre nea vrasna).Sus la 1-2 km pe munte se vedea autostrada.Atunci in 2008 cand am fost nu studiam foarte bine hartile, intre timp m-am specializat. Cand ajung acasa ma uit pe harta si-ti dau amanunte, sau daca acum nu-mi aduc bine aminte, atunci o sa corectez.

#14
danielaionela

danielaionela

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 423
  • Înscris: 12.07.2008
Am revenit, primele doua poze sunt de la hotel Akti, a patra de la hotel porto palio beach, distanta dintre cele doua hoteluri 1 km, si da pe harta apare palaio tsifliki, adresa hotelului este Palio.

#15
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View Postdanielaionela, on 7th March 2011, 12:09, said:

... pe harta apare palaio tsifliki.

Asta voiam să știu, mulțumesc mult !

#16
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View PostOvidiuNS, on 4th March 2011, 05:59, said:

La peșteră am prins în ultima clipă grupul ce tocmai intra însoțit de ghidă (o grecoaică blondă, tânără și frumoasă foc - o rara avis în Grecia). Frumoasă grecoaica, dar și căpoasă, nu m-a lăsat absolut deloc să fac poze, nici măcar fără blitz, așa încât n-am nici o poză proprie din interiorul peșterii.
Salutare !

Peștera Alistrati e una din cele mai frumoase peșteri din lume. Se află la cca. 6km SSE de satul Alistrati, aflat pe drumul între Serres și Drama. A fost creată de râul Aggitis, al cărui canion e foarte aproape de peșteră (cca.200m). Calea ferată trece printre canion și perimetrul îngrădit al peșterii și are stație în dreptul peșterii.
Peștera a fost pusă în circuitul turistic în 1998 și e amenajată modern (electrificată cu lumină specială care să nu dăuneze formațiunilor calcaroase, pistă betonată etc.).
Ghizii vorbesc engleza și nu te lasă sub nici o formă să fotografiezi. Nu am decât 3 poze de la Alistrati, și numai din afara peșterii. Site-ul oficial al peșterii îl puteți accesa aici. Orarul de vizitare în 10 august 2010 era între 9.00 și 20.00, diferit de ce spune site-ul oficial, așa încât e bine să sunați în prealabil, ca să evitați orice situație neplăcută. Biletul de intrare l-am luat de la casa de bilete din complex (se vede în poza 3) și m-a costat 8eur. Se anunță prin megafon (se vede tot în poza 3) când urmează o nouă vizită - de obicei când se strânge un număr minim de vizitatori.

Poze:
  1. În tunelul artificial de acces, chiar în față ușii de intrare în peșteră;
  2. Drumul de la casa de bilete la intrarea în tunelul de acces (se vede ghida de care spuneam);
  3. Casa de bilete - și magazin de suveniruri în același timp;
  4-12. poze din peșteră (adunate de pe net).

Sănătate și toate cele bune !

Attached Files


Edited by OvidiuNS, 08 March 2011 - 03:05.


#17
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,853
  • Înscris: 04.07.2010

View PostOvidiuNS, on 4th March 2011, 05:59, said:

... am plecat spre Philippi, ultimul obiectiv al zilei. Situl, teatrul și muzeul le localizasem de acasă "din satelit", știam că drumul Drama - Kavala trece chiar printre ruine, așa că n-am bâjbâit. Am ajuns la 17.30. Cum vii dinspre Drama, când ajungi la ramificația către satul Krinidi te duci la stânga spre sat vreo sută de metri și faci iar stânga către parcare. Am luat bilet (4eur - valabil pt. tot complexul, inclusiv teatrul și muzeul - acesta din urmă fiind proaspăt deschis) ...
Salutare !

Orașul antic Philippi a fost fondat în anul 360 BC. A primit acest nume abia în 356 BC, în onoarea lui Filip al 2-lea. Așezarea avea rol de apărare a rutei Amfipolis - Neapolis și rolul de a controla extragerea aurului din muntele Pangaion.
În luna octombrie 42 BC, la vest de Philippi a avut loc bătălia între Antoniu și Octavian (pe de o parte), și Cassius și Brutus (de cealaltă parte). Antoniu și Octavian au câștigat în final, iar Brutus și Cassius s-au sinucis. Mai târziu, veterani ai armatei câștigătoare s-au stabilit în Philippi, iar orașul a primit rangul de colonie romană. Astfel, filipenii aveau aceleași drepturi ca și romanii în Italia.
Se spune că în anul 49 AD, apostolul Pavel a început să predice în oraș, dar a fost denunțat și închis. În secțiunea nordică a ruinelor există o "cămăruță" - considerată a fi închisoarea apostolului. Cu toate astea, ulterior, apostolul Pavel a mai trecut de 2 ori prin oraș.
În perioada creștinismului, Philippi a fost preluat de bizantini, bulgari, franci și sârbi.
Orașul a fost distrus de otomani pe la 1400. Ruinele ce se pot vedea datează din perioada romană, perioada de început a creștinismului și bizantină.

De menționat că Philippi avea și port la mare, pe locul unde se află astăzi ... Kavala.

Poze:
  1-3. teatrul antic;
  4-6. ruinele din secțiunea nordică;
  6. închisoarea în care a fost închis apostolul Pavel;
  7-10. muzeul arheologic (abia deschis - nici etichetele cu explicații nu erau încă puse);
11-12. ruinele din secțiunea sudică (impresionant mi s-a părut pavajul din blocuri imense de piatră).

Sănătate și toate cele bune !

Attached Files



#18
terner

terner

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,323
  • Înscris: 02.06.2009
Foarte interesant Ovidiu, mai ales ca adaugi si poze. Multumim!!!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate