Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Cutia cu greșeli

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
4857 replies to this topic

#3943
o_p_2005

o_p_2005

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,779
  • Înscris: 08.03.2010
Aveți dreptate: scrierea cu sedilă este specifică limbii turce.
Poate că totuși este mai importantă lizibilitatea textului decît poziția sau forma diacriticei. Oricum, atît sedila cît și virgula sunt foarte asemănătoare și pot fi confundate cu ușurință.
Problema aspectului grafic al literelor ș și ț din limba română (cu sedilă sau cu virgulă) ar trebui rezolvată de standardele existente, sau poate de standarde noi.
A se vedea discuțiile privitoare la folosirea extensivă a standardului Unicode (Additions for Romanian [Latin Extended-B]).
Windows Vista (și probabil Windows 7) are opțiunea de scriere cu virgulă. Pentru Windows XP nu știu dacă există această opțiune.
Discuțiile pe această temă pot continua cu tipurile de fonturi care să permită afișarea/imprimarea cu virgulă, sau sedilă, sau amîndouă.
În speță acest site folosește setul de caractere din standardul ISO 8859-2 (central european). Vezi marcajul
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> din antetul site-ului.
În acest standard caracterele ș și ț sunt reprezentate cu sedilă, iar navigatorul (ca să nu-i zicem browser, că nu-i frumos) le afișează conform specificațiilor.
Alte caractere, cum ar fi ș și ț cu virgulă, sunt afișate incorect.

Edited by o_p_2005, 23 June 2010 - 09:15.


#3944
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Acolo unde este importantă lizibilitatea textului pentru cît mai multă lume există cîteva soluții acceptabile, una fiind cea de care vorbiți, și anume scrierea provizorie cu sedile (dar tot provizorie este de mulți ani încoace...). Există o soluție și mai bună, practicată de exemplu de DEX online și de Wikipedia în limba română, unde softul permite utilizatorilor să aleagă sedile sau virgule. La Wikipedia soluția e încă și mai rafinată: softul detectează sistemul de operare și tipul de navigator, și apoi convertește automat textul paginilor (ideal scris cu virgule) în text cu sedile, după cum știe el că e nevoie. Utilizatorii pot alege anuleze sau să forțeze conversia dacă doresc.

Pentru mine e mai important să înceapă lumea să se miște și să-și configureze cum trebuie calculatoarele decît să citească ce scriu eu (și așa nu scriu multe lucruri deștepte). Iar dacă pătrățelele mele „ajută” pe cineva, cu atît mai bine.

Problema nu se reduce doar la aspect, fiindcă dacă ar fi numai atît nici n-ar merita efortul de a respecta un standard; la o adică ar putea fi schimbat standardul și cu asta s-a rezolvat problema. Fiecare literă are un cod, iar în mediul digital acel cod e important (pentru căutări și toate celelalte prelucrări de text), fiindcă el identifică litera. Fiecare cod de caracter e însoțit de o descriere a esenței sale, de exemplu litera Ș este „S majuscul cu virgulă”, iar Ș este „S majuscul cu sedilă”. Literele cu virgulă sînt cele corecte pentru limba română, pentru că așa sînt ele definite de vreo 150 de ani încoace, adică de cînd au fost inventate. Chiar dacă virgula aceea s-a numit sedilă (azi se numește virgulă), ea nu seamănă cu sedilele adevărate.

În mod ideal toate textele scrise în română trebuie să folosească aceleași litere --- deci toată lumea cu virgulă ---, pentru că altfel apar incompatibilități între bazele de date, nu mai funcționează căutările, citirile automate (conversia în sunet, de exemplu pentru nevăzători), verificatoarele de ortografie și de gramatică etc. La limită consecințele pot fi foarte grave, mergînd pînă la a refuza sau a întîrzia asistența medicală, accesul la un cont bancar, înregistrarea căsătoriei, trecerea frontierei etc. din cauza unor diacritice care nu se potrivesc. Ca să nu ajungem acolo ar trebui să facem un efort conștient de a aplica peste tot standardul. Din nefericire timp de vreo 10 ani Microsoft ne-a pus bețe în roate; e principalul vinovat pentru situația în care ne aflăm, cînd mulți români încă nu pot scrie și citi corect la calculator. Abia de la Vista încoace lucrurile au început să se amelioreze, dar va mai trece multă vreme pînă cînd toți producătorii de soft și de date vor aplica standardul.

Nu prea știu cum vine treaba cu ISO 8859-2, pentru că eu am scris la Softpedia și cu caractere japoneze, care sigur nu sînt central europene, și totuși se afișează cum trebuie. Literele cu virgulă se văd și ele foarte bine. De fapt ideal ar fi să se folosească peste tot Unicode, care acoperă în mod nativ toate sistemele de scriere curente (și multe din cele nu tocmai curente).

Opțiunea de a scrie litere cu virgulă se poate adăuga și la Windows XP. Eu am folosit driverul de la secarica.ro setat pe virgule multă vreme pînă să trec la Windows 7. Cu actualizarea de fonturi de la Microsoft pentru XP utilizatorii au la dispoziție vreo patru fonturi care includ literele cu virgulă; alte fonturi la fel de capabile se găsesc tot gratuit pe internet. Dar mulți români nu știu asta, cum de altfel nu știu nici că întreaga interfață din Windows XP are și o versiune în limba română, disponibilă gratuit tot de la Microsoft. Majoritatea românilor, inclusiv cei care vorbesc bine numai româna, se chinuie cu interfața în engleză.

#3945
strabun

strabun

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 02.12.2009

 risuka, on 14th July 2010, 10:36, said:

Oscilatrix, foarte frumusica :)
E corect?

#3946
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 AdiJapan, on 23rd June 2010, 05:29, said:

Este adevărat că unii văd pătrățele în locul literelor cu virgulă. Dar eu nu țin ca toată lumea să-mi poată citi comentariile. Dimpotrivă, aș fi mulțumit dacă cei care văd pătrățele și-ar actualiza calculatorul încît să vadă cum trebuie. E în primul rînd spre binele lor. Aproape toți care văd pătrățele folosesc Windows XP, iar acesta permite instalarea fonturilor și driverelor de tastatură cu literele corecte.


pe principiul "nu tin neaparat ca cel pe care l-am invitat la masa sa se simta bine si sa-i placa mancarea"?  :D nu c-as fi inteles comparatia, nu ma simt gazda pe-aci, poate Bogdan si Catalin sa sufere de sindromul asta :)

si eu as fi multumita daca unii ar intelege, dupa zeci de repetari, cum sta treaba cu unii care pot sau nu sa-si actualizeze ceva in calculatorul pe care-l folosesc, da' de unde nu-i...

#3947
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 charme, on 15th July 2010, 05:57, said:

pe principiul "nu tin neaparat ca cel pe care l-am invitat la masa sa se simta bine si sa-i placa mancarea"?
Nu e același lucru. Nu v-am invitat să citiți ce scriu. Dacă scriu un e-mail cuiva și mi se plînge că vede pătrățele, atunci am grijă data următoare. În ultimii 3-4 ani însă nu s-a întîmplat niciodată să mi se plîngă cineva, deși scriu multe e-mailuri în română, la diferite persoane, iar de vreun an încoace folosesc numai diacriticele corecte. Dar aici scriu să citească cine s-o întîmpla. (Acum scriu cu sedile ca să puteți citi comod.)

 charme, on 15th July 2010, 05:57, said:

si eu as fi multumita daca unii ar intelege, dupa zeci de repetari, cum sta treaba cu unii care pot sau nu sa-si actualizeze ceva in calculatorul pe care-l folosesc, da' de unde nu-i...
Și cam ce-ați vrea, să stăm toți pe loc pînă vi se rezolvă dumneavoastră problema? Îmi pare rău, viața merge înainte. Faceți parte dintr-o minoritate tot mai subțire: circa 90% din internauții români văd bine diacriticele corecte, iar din restul de 10% probabil majoritatea ar putea să-și configureze calculatorul dar nu se sinchisesc sau nu se pricep. Cei care nu au dreptul s-o facă sînt în număr infim și pe cale de dispariție. Va trebui să găsiți o soluție care să nu presupună ca tot restul lumii să țină minte să vă menajeze.

#3948
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 AdiJapan, on 15th July 2010, 17:54, said:

Nu e același lucru. Nu v-am invitat să citiți ce scriu.


nici eu, cand scriu fara majuscule si diacritice. de fapt, daca ma gandesc bine, inca n-am vazut vreo invitatie directa adresata tie de toti cei pe care-i critici.

doamne fereste sa mi se "rezolve problema". aia in limbajul meu inseamna demisie  :D nu de alta, da' doleanta "vreau diacriticele ca se plange Adi Japan ca nu le folosesc" garantez ca n-are relevanta in departamentul IT. o pot folosi insa intr-o zi mohorata, sa mai inseninez atmosfera :) vad ca nici tu nu te sinchisesti sa intelegi ca unii folosesc si alt calculator decat cel propriu.


ps: vreau si eu alta persoanna decat a doua (asta aporops de celalalt topic  :P ) ca m-am plictisit de pluralul de politete. plis-plis-pliiis!

Edited by charme, 21 July 2010 - 22:22.


#3949
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 charme, on 22nd July 2010, 05:19, said:

ps: vreau si eu alta persoanna decat a doua (asta aporops de celalalt topic  :P ) ca m-am plictisit de pluralul de politete. plis-plis-pliiis!
Să zicem persoana a treia?...

Bine, o să încerc.

 charme, on 22nd July 2010, 05:19, said:

de fapt, daca ma gandesc bine, inca n-am vazut vreo invitatie directa adresata tie de toti cei pe care-i critici.
Criticile nu prea se fac în urma invitațiilor.

 charme, on 22nd July 2010, 05:19, said:

doleanta "vreau diacriticele ca se plange Adi Japan ca nu le folosesc" garantez ca n-are relevanta in departamentul IT.
Deci ai nevoie de diacritice numai ca să-mi scrii mie? Atunci într-adevăr nu merită efortul.

 charme, on 22nd July 2010, 05:19, said:

vad ca nici tu nu te sinchisesti sa intelegi ca unii folosesc si alt calculator decat cel propriu.
Nici eu nu folosesc calculatorul meu. Noroc că nu trăiesc într-o dictatură a IT-știlor. Am un regulament (de genul: antivirus obligatoriu, fără programe P2P, păstrarea secretelor de serviciu etc.), dar în rest sînt stăpîn pe calculator.

#3950
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 AdiJapan, on 22nd July 2010, 05:18, said:

Nici eu nu folosesc calculatorul meu. Noroc că nu trăiesc într-o dictatură a IT-știlor. Am un regulament (de genul: antivirus obligatoriu, fără programe P2P, păstrarea secretelor de serviciu etc.), dar în rest sînt stăpîn pe calculator.

bravo tie. io nu-s si nici nu sufar prea tare. recunosc, mi s-a strans sufletu' in urma cu cateva saptamani, cand mi-a zis youtube-u' ca "your browser is no longer supported, please upgrade to a modern browser"  :D  da'cand am vazut ca-s doar vorbe-n vant si ca de fapt ma lasa in continuare sa vad videoclipurile si cu amaratu' de IE 6, nu m-am mai dus cu plangeri si/sau falfait din gene la IT :) pentru a asculta muzica in timp ce fac rapoarte ar fi meritat. pentru patratelele si hieroglifele de pe softpedia - in niciun caz  :P

ma mira insa ca la inteligenta care rezida din posturile tale nu vrei sa intelegi ca exista si ne-stapani pe calculatoarele pe care le folosesc in cea mai mare parte din zi. dictatura a aitistilor in toata legea  :lol:

daca zic ca nici messu nu-l pot folosi de la birou, este ca-mi recomanzi bestjob sau ceva similar, sa gasesc un post cu deplina libertate de-a freca netu' in orele de program?   :notangel:

#3951
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006
Ne îndepărtăm tot mai mult de subiect...

 charme, on 23rd July 2010, 03:54, said:

ma mira insa ca la inteligenta care rezida din posturile tale nu vrei sa intelegi ca exista si ne-stapani pe calculatoarele pe care le folosesc in cea mai mare parte din zi. dictatura a aitistilor in toata legea  :lol:
... dar iată că, tangențial, revenim: a rezida se folosește cu prepoziția în și înseamnă „a exista” sau „a consta”. Probabil ai vrut să spui reiese sau transpare.

Nu, eu am înțeles foarte bine că există și oameni care suferă că nu-și pot aduce calculatorul la zi. Dar chiar înțelegînd asta prefer să merg totuși înainte și să-i tratez pe acei oameni ca pe niște excepții (dovadă că pentru tine scriu cu sedile; dacă totuși uit adu-mi aminte). Lumea nu poate sta pe loc doar din cauză că unii nu țin pasul, indiferent de motive. Să presupunem că m-aș apuca, de dragul tău, să scriu peste tot cu sedile, sau chiar fără diacritice și fără majuscule, ca să nu te simți stingheră. Dar eu aș fi unul, cu restul ce faci? O fi pisicuța ta simpatică, dar nu-i poți convinge pe toți să te aștepte pînă vii din urmă. Ghinion. Iar informaticianul pe care îl aveți e de bună seamă fie incompetent, fie leneș, altfel avea grijă să țină calculatoarele din ogradă la zi.

 charme, on 23rd July 2010, 03:54, said:

daca zic ca nici messu nu-l pot folosi de la birou, este ca-mi recomanzi bestjob sau ceva similar, sa gasesc un post cu deplina libertate de-a freca netu' in orele de program?   :notangel:
Nu-ți pot da asemenea sfaturi, e treaba ta. Dar îți pot spune că unde lucrez eu „messu” nu e doar permis, ci îl folosim efectiv ca să comunicăm cu colaboratorii.

#3952
Parpanghel

Parpanghel

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 632
  • Înscris: 11.02.2005

 AdiJapan, on 23rd July 2010, 08:14, said:

(1) Iar informaticianul pe care îl aveți e de bună seamă fie incompetent, fie leneș, altfel avea grijă să țină calculatoarele din ogradă la zi.

[...]

(2)Dar îți pot spune că unde lucrez eu „messu” nu e doar permis, ci îl folosim efectiv ca să comunicăm cu colaboratorii.


Departe de mine gîndul de a-i lua partea lui charme, în particular, sau de a-i apăra pe ”informaticieni”, în general. Dar țin să fac următoarele comentarii:

1) Nu-s ca pregătire informatician, deși fac calculatoare (hardware) de prin 1985, cracking de prin 1987, rețelistică de prin 1994 și grafică și multe altele de prin 1995. Programare nu pot să soun că fac sau am făcut vreodată, deși cunosc mai multe limbaje de... Din 1993 pînă în decembrie 2009 am lucrat în două redacții de ziare și am cunoscut intim mult mai multe, inculsiv de radio, televiziune și carte. Am cunoscut și cazuri de ”informaticieni” (administratori de rețea, mai degrabă) nu tocmai competenți sau harnici, dar ele nu-s definitorii și nici răspîndite. Pe de o parte. Pe de alta, în general și nu numai la noi, în România, angajatorii (fie corporații, 'r-ar mama lor a dracului, fie patroni individuali) tind să angajeze pe astfel de poziții persoane obediente, dispuse să le confere lor (măcar în aparență) controlul absolut sau transparență absolută asupra ”comportamentului și practicilor web” ale angajaților cu acces la calculator. În rest, firmele vor ca angajații să poată face cu calculatoarele din dotare DOAR ceea ce se presupună că trebuie să facă, și din păcate ”a scrie corect românește” nu figurează pe lista a peste 98% dintre companii - și aici întîlnim și ziare, și edituri, precum și onor Academia Română. De obicei, e vorba numai de voința stimabilului director în subordinea căruia se află IT-ul (de la PDG la director de marketing sau administrativ). Deci eu zic că nu neapărat IT-iștii merită blam. Să nu pierdem din vedere că-s și mulți utilizatori de PC-uri care au la dispoziție tot ce le trebuie dar refuză să încerce măcar să scrie corect (unii chiar nu știu).

2) Chiar și în lumea presei, unde se presupune că mijloacele de comunicare sînt unelte de căpătîi, au existat numeroase încercări ale patronilor de a suprima ”pierderea de timp” generată de mesageria instant. De la ICQ, care a dominat perioada 1996-2001, la Trillian, Y!M, Skype și altele care-or fi în vogă acum. Boala asta, plecată evident de la șefi care nu prea au ce căuta în funcții de conducere, afectează inclusiv companii care au ca obiect de activitate sau utilizează constant comunicarea ca unealtă de business...

#3953
Dragon Warrior

Dragon Warrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,636
  • Înscris: 23.09.2006
Hal de exprimare a unui om care are permis de conducere, adica minim 8 clase:

 Quote

Eu plec pe data de 22.08.2010 din Bucuresti spre Duni, cine merge astept raspunsul vostru ...


As fi formulat in doua feluri diferite:

1. Astept raspuns de la cine mai merge.
2. Cine mai merge? Astept raspunsul vostru.
3. Evident, punctele de suspensie nu-si au rostul, dar oricum toata punctuatia e praf.

#3954
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

 AdiJapan, on 23rd July 2010, 08:14, said:

Ne îndepărtăm tot mai mult de subiect...


... dar iată că, tangențial, revenim: a rezida se folosește cu prepoziția în și înseamnă „a exista” sau „a consta”. Probabil ai vrut să spui reiese sau transpare.

Nu, eu am înțeles foarte bine că există și oameni care suferă că nu-și pot aduce calculatorul la zi. Dar chiar înțelegînd asta prefer să merg totuși înainte și să-i tratez pe acei oameni ca pe niște excepții (dovadă că pentru tine scriu cu sedile; dacă totuși uit adu-mi aminte). Lumea nu poate sta pe loc doar din cauză că unii nu țin pasul, indiferent de motive. Să presupunem că m-aș apuca, de dragul tău, să scriu peste tot cu sedile, sau chiar fără diacritice și fără majuscule, ca să nu te simți stingheră. Dar eu aș fi unul, cu restul ce faci? O fi pisicuța ta simpatică, dar nu-i poți convinge pe toți să te aștepte pînă vii din urmă. Ghinion. Iar informaticianul pe care îl aveți e de bună seamă fie incompetent, fie leneș, altfel avea grijă să țină calculatoarele din ogradă la zi.


Nu-ți pot da asemenea sfaturi, e treaba ta. Dar îți pot spune că unde lucrez eu „messu” nu e doar permis, ci îl folosim efectiv ca să comunicăm cu colaboratorii.


my mistake, intr-adevar, reiese din (sau rezida in).

or fi existand si oameni care sufera, dar exista si unii care nu sufera. asa ca mine :)

e drept, nu prea pot sa-mi laud informaticianu', dar nici nu-mi doresc sa-l apuce prea tare harnicia - nu de alta, da' e posibil sa ma trezesc cu caractere chirilice pe tastatura  :notangel: in niciun caz cu diacritice, nu le cuprinde vreun job description, avand in vedere specificul firmei si limbile vorbite de colaboratori si parteneri.

iti pot spune si eu ca folosim mijloace si forme de comunicare nitel mai elegante decat messul. messul, forumurile, emailul personal reprezinta doar micile derapaje din timpul orelor de munca, pentru care ar suna cel putin ciudat sa ceri un upgrade.

#3955
AdiJapan

AdiJapan

    Active member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,055
  • Înscris: 27.02.2006

 charme, on 25th July 2010, 18:55, said:

or fi existand si oameni care sufera, dar exista si unii care nu sufera. asa ca mine :)
Atunci e perfect. Eu îmi făceam griji că te deranjează literele mele cu virgulă și mă străduiam să țin minte să-mi comut tastatura pe sedile cînd îți scriam ție. Dar dacă nu suferi e minunat. Acum aș putea chiar să-mi dezinstalez tastatura cu sedile, fiindcă numai pentru tine aveam nevoie de ea.

#3956
softpedian

softpedian

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,202
  • Înscris: 04.01.2010
Cum e corect: complet/complect? Nimeni nu mi-a putut da un raspuns concret. Din cate stiu eu la orele de latina nu auzeam niciun c, cuvantul fiind completus, nu complectus. Deci?

#3957
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,418
  • Înscris: 22.09.2003
Deci te poti interesa pe dexonline.ro. Dar daca tot m-am apucat sa raspund, "complet" este corect.

#3958
strabun

strabun

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 02.12.2009
Mie nu-mi raspunde nimeni? :(

#3959
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,418
  • Înscris: 22.09.2003
Pai n-am prea inteles unde e dubiul.

#3960
strabun

strabun

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 851
  • Înscris: 02.12.2009
Frumusica inseamna un fel de... "frumoasa, dar nu spus cu toata gura"(1). Sau nu? Oricum, daca da, e firesc sa-l pui la superlativ? Asta era dubiul... Oricum, daca ipoteza (1) e gresita, atunci restu-s bazaconii...

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate