Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Cum stati cu diabetul zaharat ?

- - - - -
  • Please log in to reply
515 replies to this topic

#37
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005
Salutare tuturor.

Am descoperit acum un an ca am diabet de tip I, adica insulinodependent. Am 28 de ani, nu am pe nimeni in familie ... cel putin pana la bunici care sa fii fost bolnav de diabet si cu toate ca statisticile spun ca aceasta forma nu poate aparea decat prin mostenire genetica... mai nou, incep sa se cam clatine. Oricum, important nu e cum a aparut sau de ce, ci ce pot face ca sa imi mentin glicemiile pe o linie de plutire.

Am invatat si am citit foarte multe despre diabet de cand l-am descoperit si in continuare fac acelasi lucru... In Romania, sunt foarte putine site-uri legate de diabet si mai toate contin aceleasi informatii... Bine, banuiesc ca nici nu poate fi o mare filosofie dar inca mai am cateva nelamuriri ... cum ar fii problema dulciurilor... Ceea ce vreau de fapt sa stiu este daca pot manca dulciuri pe care sa le acopar cu unitati in plus de insulina. Momentan am un program de insulina/numar hidrati... dar pe care le oscilez... se intampla sa nu pot manca fix 40HC la un anumit moment al zilei... sau mai rau, sa nu pot manca deloc sau si mai rau sa ma trezesc cu o glicemie de 350 out of nowhere... Deci stiu cum sa fac reglarile de unitati... sa fac in plus sau in minus, dupa ce mananc sau inainte etc. astfel incat majoritatea valorilor sa fie in limite (cel mai greu de controlat este bazalul... ba fac prea multa si ma trezesc peste noapte in hipo-dimieata evident in hiper, ba prea putina...). Din pacate, mancarea este cel mai usor de cuantificat in stabilirea dozelor... restul de hormoni care influenteaza glicemia nu-i ghicesc intotdeauna :): stress, oboseala, nervi, emotii etc.

Momentan, sunt pe Insulatard cu ActRapid (aproximativ 10A-15A-12A-20IT) dar sunt sfatuita de diabetologul meu sa trec pe Lantus/NovoRapid care macar permite o rarire a injectiilor necesare (de la 4 cate fac acum pe zi si mese impuse, la cat mananci intr-o zi plus bazalul)... singurul lucru care ma tine in loc este perioada de spitalizare... Nu mai vreau in spital! :((

Sa revin la nedumerirea mea. Interdictia de zahar in cazul diabetului. Explic un pic cum functioneaza Actrapid-ul ca sa ma fac inteleasa, pentru cei care nu cunosc. Odata injectata o anumita doza de insulina, aceasta are efectul de a scade glicemia... mancarea, cea care contine hidrati(glucide) si care ne da energia principala o va creste pentru a anumita perioada si atunci se obtine echilibru de valoare glicemica optima (daca ai noroc :) ). Dupa 2 ore, ActRapid-ul are perioada de efect maxim, moment in care trebuie sa mai mananci ceva, ca glicemia sa nu scada prea mult... Nu trebuie sa mananci mult... aprox 10HC (un fruct, o felie de paine, diverse altele). Eh, in final, ca sa ajung si la intrebarea mea... nu as putea inlocui acesti 10-15 HC cu ceva dulce... adica care sa contina zahar? Binenteles ca nu exagerat si nu peste masura... Sau nu pot la un moment dat sa imi fac o doza mai mare de insulina ca sa acopar si ceva dulce (o felie de tort de exemplu sau o prajitura)... Stiu ca in forma asta, hidratii sunt rapizi si nu suficienti probabil pentru inca 2 ore... in cazul ActRapidului, dar NovoRapid-ul (cel pe care as vrea si eu sa ma mut) are efect imediat... nu se poate acoperi astfel? Am citit pe un forum extern (cred ca majoritatea erau americani) ca nu e nici o problema sa mananci zahar atata timp cat acoperi cu insulina (bolus se numeste forma, mai toti sunt cu lantus-ul) dar vreau si opiniile voastre :)

Astept sfaturi si alte pareri cu mare placere.

Multumesc.

#38
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
ereditara e susceptibilitatea, peste care se suprapun (sau nu) factorii externi.

despre restul, nu ma pronunt. daca tu preferi parerea unor oameni carora mai intai le explici cum actioneaza insulina, in locul parerii diabetologului...

#39
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005

View Postmianna, on May 2 2007, 18:40, said:

ereditara e susceptibilitatea, peste care se suprapun (sau nu) factorii externi.

despre restul, nu ma pronunt. daca tu preferi parerea unor oameni carora mai intai le explici cum actioneaza insulina, in locul parerii diabetologului...

Explicatia era pentru cei care nu cunosc... am si specificat special ca sa nu se interpreteze gresit (ceea ce tocmai ai facut :) ). Banuiesc ca nu toata lumea (chiar si cei bolnavi de diabet, se nasc cu cunostinte despre cum functioneaza insulina si ce rol are etc.) Eu habar nu aveam ce inseamna o glucida :) ... cu atat mai mult ce inseamna/presupune diabetul...

Ma rog, eu postasem un thread nou, nu il gasisem pe acesta si m-am gandit ca nu toata lumea care ar stii exact despre ce vorbesc ... Am stat in spital 2 saptamani si am vazut ce inseamna totala lipsa de informatie si cum un om (cu diabet de cativa ani) in hipoglicemie de 40 habar nu are ce sa faca daca nu il indruma cineva...

Iar parerea diabetologului este, binenteles, cea mai importanta... Eu nu am apucat ultima oara sa vorbesc cu el detaliat acest subiect. Am vazut ca esti doctor ... ok, explica-mi de ce nu? Am si eu vagi cunostinte legate de receptorul de zahar, ca sunt hidrati rapizi da' macar da un raspuns profesionist ... nu ironic si rautacios... mai ales ca esti si moderator si in cunostinta de cauza.

Sau sa imi schimb mesajul... astept pareri doar de la cei care stiu cum functioneaza insulina si care stiu efectiv ce se intampla in organism cu glucidele... hmmmm

#40
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005

View Postanmi, on May 2 2007, 21:36, said:

Explicatia era pentru cei care nu cunosc... am si specificat special ca sa nu se interpreteze gresit (ceea ce tocmai ai facut :) ). Banuiesc ca nu toata lumea (chiar si cei bolnavi de diabet, se nasc cu cunostinte despre cum functioneaza insulina si ce rol are etc.) Eu habar nu aveam ce inseamna o glucida :) ... cu atat mai mult ce inseamna/presupune diabetul...

Ma rog, eu postasem un thread nou, nu il gasisem pe acesta si m-am gandit ca nu toata lumea care ar stii exact despre ce vorbesc ... Am stat in spital 2 saptamani si am vazut ce inseamna totala lipsa de informatie si cum un om (cu diabet de cativa ani) in hipoglicemie de 40 habar nu are ce sa faca daca nu il indruma cineva...

Iar parerea diabetologului este, binenteles, cea mai importanta... Eu nu am apucat ultima oara sa vorbesc cu el detaliat acest subiect. Am vazut ca esti doctor ... ok, explica-mi de ce nu? Am si eu vagi cunostinte legate de receptorul de zahar, ca sunt hidrati rapizi da' macar da un raspuns profesionist ... nu ironic si rautacios... mai ales ca esti si moderator si in cunostinta de cauza.

Sau sa imi schimb mesajul... astept pareri doar de la cei care stiu cum functioneaza insulina si care stiu efectiv ce se intampla in organism cu glucidele... hmmmm


nu, nu cred c-am interpretat gresit un paragraf care incepe cu explicatiile si se sfarseste cu "astept opiniile voastre". ale cui? si ale celor carora le-ai explicat (si anume cam 90% dintre cei care citesc).

nu am de ce sa-ti explic de ce nu, fiindca nu-mi amintesc sa-l fi spus pe acel "nu" (si aici lasi loc de interpretari. de ce nu ce? de ce sa nu consumi dulciuri sau de ce sa nu te iei dupa parerea unor neavizati care nu-si risca viata lor cand scriu doua randuri?). in ce priveste intrebarea ta, n-am spus nici nu, nici da, si nici n-am de gand s-o fac, fiindca realizez implicatiile ei.

dar ca sa-ti dau totusi un raspuns - da, e o insulina rapida, insa "rapid" in acest caz nu e sinonim cu "instantaneu", probabil ai citit si tu ca efectele incep dupa 15-20 min si sunt maxime la o ora si jumatate. in al doilea rand, e vorba de efectele postprandiale. "postprandialul" asta eu il interpretez in legatura cu dieta unui diabetic, nu cu excesele. n-am timpul necesar sa sap mai adanc.

mai mult de atat nu am ce sa spun, eu am terminat medicina generala si o specializare care n-are nimic in comun cu diabetul, sunt pregatita sa vorbesc despre o afectiune atat de serioasa la modul general, nu in amanunt, fiind constienta ca exista cu siguranta alte detalii care-mi scapa.

ceea ce am vrut sa spun e ca nu e tocmai un forum de profil, nu descurajez discutiile, insa oarecum ma sperie intrebarile astea care pot avea repercusiuni fatale, dupa cum bine stii, lasate pe mana unor amatori.

si da, parerea mea e ca astepti raspunsuri de la cei care stiu cum functioneaza insulina, ce se intampla in organism cu glucidele, ce inseamna cetoacidoza samd.

Edited by mianna, 02 May 2007 - 21:13.


#41
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005
mianna, ok, sorry... iti dau mare dreptate cu repercursiuni fatale si amatori. Am vazut destui ... si sincera sa fiu, nu vroiam sa se inteleaga din postul meu ca as fii una care habar nu are ce are si ce se intampla cu ea, ca s-a trezit ca vrea sa manance dulciuri asa cand ii vine. Poate chiar din avantul asta am si dat toate acele explicatii doar ca sa pregatesc terenul si sa se inteleaga ca este o intrebare pur stiintifica... Eu tin un regim strict (cazut de comun acord cu diabetologul) de hidrati lenti, rapizi la ore stabilite cu numar fix si mancare cantarita si ASTA SFATUIESC PE TOTII DIABETICII SA FACA.

Stiu foarte, chiar foarte bine unde poate sa duca un diabet necontrolat si cum spuneam si mai devreme stiu si ce inseamna dezinteresul oamenilor bolnavi de diabet... Asta ca o paranteza, am o cunostinta care are diabet de 20 de ani... i-am luat o data glicemia ... avea 400!!! 400!!!! eu m-am albit la fata iar el mi-a zis.... eh, nu-i bai, asa o am de cateva luni si se mai mira de ce sufera de picior diabetic.... ma rog, nu ma mai lungesc.... dar vreau sa intelegi ca sunt omul care de unde acum un an habar nu avea ce e o glucida si care e rolul ei in organism, acuma stiu toate valorile al fiecarui produs pe care il mananc... inclusiv proteine, grasimi etc.... sper ca macar de data asta sa ma fii facut inteleasa :).

iar faza cu de ce nu... abia dupa ce am postat mi-am dat seama ca tu nu dadusei nici un raspuns, interpretasem eu ceva de genul... NU, doamne fereste! niciodata sa nu faci asa ceva!!!! ... mea culpa.

si, intr-adevar este periculos sa pui astfel de intrebari pe un forum atat de intens vizitat. poti sa stergi discutia noastra si o sa astept intalnirea urmatoare cu diabetologul unde totul mi se va lamuri. Cu toate ca am o cu totul alta pregatire decat medicina, ma bate gandul sa urmez si eu un curs, o scoala, ceva de specialitate strict nutritionista (facultatea mi se pare mult prea grea si nu as avea timp sub nici o forma de ea) ... tocmai pentru a invata/descoperi tot ce se intampla de-a fir a par in organismul nostru. Apropo de asta, daca stii ceva de gen te rog, spune-mi... Ma intereseaza strict alimentatia/nutritia, evident in cazul diabeticilor...

oricum multumesc pentru raspunsuri si imi cer scuze din nou.

#42
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
nu, din pacate nu stiu astfel de cursuri. ma gandesc ca exista vreo asociatie a diabeticilor, dar oricat de optimista as fi, nu cred ca informatiile care eventual s-ar da acolo ar fi peste nivelul tau. cred ca asta-i singura solutie, sa citesti cat mai mult de pe unde gasesti - am impresia ca acum intelegi destul de clar terminologia.

nu am de ce sa sterg discutia, e u subiect serios si interesant, chiar daca depaseste nivelul forumului :) te rog sa ne tii la curent cu raspunsul pe care-l vei primi si cu decizia pe care o vei lua.

#43
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005
Apropo de citit... Imediat dupa ce am descoperit diabetul, am inceput sa cumpar cam tot ce gaseam pe piata despre diabet. Si peste tot pe unde ma opream si dadeam de o carte care incepea cu 'Diabet... ' o infascam si fugeam :)
Eh, pana intr-o zi cand, eram la Carrefour si tot asa, vad o carte, o iau, o pun in cos si plec mai departe. Cand ajung la casa, prietenul meu isi arunca si el o privire peste ea si vede scris intr-un colt jos... 'Cum sa scapi definitiv de insulina?', mi-a aratat, am inceput sa radem si am pus-o acolo unde ii era locul... adica in raft, adica sa stea acolo si sa se puna praful pana or scapa ei definitiv de prostia lor... Sa nu credeti niciodata asa ceva sau sa folositi eu stiu ce metode naturiste, acupuncturiste, nerealiste sau mai stiu eu ce *iste!!! :)...
Asta o zic pentru toti cei care cred in insanatosiri miraculoase. Asa ca iarasi, aveti grija ce cititi si unde!
Nu exista asa ceva si orice masura de genul asta trebuie discutata in prealabil cu cineva avizat...

Eu astept cu interes transferul de celule beta care, intr-adevar, e o solutie reala de insanatosire :) ... da' mai e mult pana departe (nu stiu daca a depasit faza de cercetare si daca s-a pus in aplicare pe undeva pana acum).

#44
hohaele

hohaele

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 07.03.2006
Va salut.Zilele trecute mi-am facut niste analize la singe pt vizita medicala,nu am ajuns cu ele la medic caci mai am de facut mai multe ,MRF,ERG etc. Pe un buletin se analiza scrie cam asa:GLUC=130,normal65-115(ar fii singura anomalie)restul sunt bune cred UREA=48,TGP=19,TGO=30 ,etc.Ce sa inteleg ca GLUC inseamna glucoza in singe adica glicemie?Credeti ca e un inceput de diabet?Va multumesc anticipat.

#45
mianna

mianna

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 7,779
  • Înscris: 29.06.2005
da, e glicemia, adica glucoza in sange.

nu e in nici un caz inceput de diabet, ci cel mult intoleranta la glucoza. conteaza insa daca ti le-ai facut foarte corect (adica fara sa fi mancat nimic inainte), si are importanta si cat dulce ai mancat cu o zi inainte. oricum, o singura glicemie usor crescuta nu-i motiv de ingrijorare, repet-o dupa catva timp (corect, asa cum am scris mai sus).

#46
hohaele

hohaele

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 07.03.2006
Multumesc,Mianna,devenisem ingrijorat deoarece anul trecut cand mi-am facut aceasta analiza de glicemie, a iesit de 80,oricum o sa incep o dieta fara dulciuri si bere(beau cam multa bere,sa fie si asta o cauza?).Sa vedem ce o sa zica medicul,sper sa nu fie asa grav sa nu pot lua avizul medical.Inca o data multumesc.

#47
hohaele

hohaele

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 07.03.2006
Revin cu o intrebare,pentru Mianna,am repetat analiza de glicemie dupa 2 saptamini,facuta corect,pe stomacul gol dimineata.Valoarea glicemiei a iesit 93 mg/dl.Totusi fata de anul trecut este mai mare cu13 unitati,esta posibil sa fie o alterare a glicemiei a jeun, sau un prediabet?E nevoie sa ma consulte un medic de specialitate?Multumesc anticipat.Scuze sunt 2 intrebari.

#48
worm

worm

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,806
  • Înscris: 21.06.2002
nu are absolut nici o relevanta nivelul glicemiei de anul trecut fata de cel de acum. nivelul zaharului in sange se poate schimba chiar si dupa 10 minute... am auzit o gramada de persoane care zic: "mie mi-a mai sczut "diabetul". luna trecuta aveam X". TOTAL GRESIT! si nu inteleg de ce medicii nu explica lucrul asta foarte clar.

anyway, 93 mg/dl e perfect.

daca vrei un test corect, poti vorbi cu doctorul sa-ti faca un test provocat. adica iti ia o glicemie, dupa care iti da sa bei glucoza. se asteapta putin si se repeta testul din ora in ora, si se observa reactia corpului.

#49
hohaele

hohaele

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 355
  • Înscris: 07.03.2006
Multumesc,Worm,am citit si eu despre acest test provocat,si despre valorile glicemiei lui,dar m-am lamurit,cred ca deocamdata sunt in regula cu glicemia.

#50
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005
Cred ca e cam tarziu, dar vroiam sa iti spun cum am descoperit eu diabetul ... pornind de la 139 glicemie. Adica cu o luna inainte sa il descoper la niste analize generale, fara nici un gand ca as avea asa ceva, glicemia era 139, dupa o luna era peste 300.... La 139, doctorul care mi-a citit atunci analizele mi-a spus ca nu e mare problema, ca probabil am mancat ceva dulce seara; diabetologul mi-a spus ca asta este o valoare mult prea mare pentru un organism sanatos si ca ar fii trebuit sa fiu redirectionata de atunci spre investigatii speciale. Nu am fost directionata in sensul asta si a trebuit sa mai treaca o luna, timp in care am slabit 5-7 kg, beam cate 7 litri de apa/lichide pe zi si simteam ca ma sfarsesc pe zi ce trece. Daca simti orice de genul asta, fa investigatii serioase... nu are rost sa risti.

#51
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,860
  • Înscris: 06.10.2003
Mi-am facut azi-dimineata analizele la sange. Glicemie = 70  B)
Sora lui tata, insa, are diabet insulino-dependent ... :confuzzled:

#52
anmi

anmi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 15.08.2005

View Postshiva, on Jul 16 2007, 17:21, said:

Mi-am facut azi-dimineata analizele la sange. Glicemie = 70  B)
Sora lui tata, insa, are diabet insulino-dependent ... :confuzzled:


wow... asta da glicemie  :lol:

mi-am schimbat si eu tratamentul: Lantus cu Novorapid... cea mai tare combinatie  :lol:  - de doua saptamani sunt in range intr-un mod incredibil 70-100 all day long. Daca se mai intampla sa ma trezesc dimineata cu 130 deja mi se pare mult... :)
daca aveti probleme cu insulina ca nu mai reactioneaza organismul cum trebuie la aceeasi cantitate, vorbiti cu diabetologul de combinatia asta... Eu asa am facut... la aceeasi cantitate de insulina bazala aveam ba hipo, ba hiper, ba normala. Cand m-am internat sa schimb tratamentul, ajunsesem iar la o medie de 250-300 de trezit dimineata. In 2 zile de la noul tratament era 80 :) Sunt super incantata.

#53
arcond

arcond

    Senior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 2,116
  • Înscris: 15.11.2006

View Postanmi, on Jul 20 2007, 10:51, said:

... In 2 zile de la noul tratament era 80 :) Sunt super incantata.
  
    Se mentine nivelul ?
    Am auzit ca ar ajuta mult consumul de dovleac .
    Confirma cineva informatia ?

#54
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
de dovleac nu stiu, dar ma cam indoiesc. Are prea multi carbohidrati.
Afinele, in schimb, fac minuni :D ... ca adjuvant

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate