Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn

Infiltratii casa noua

sugestie usa interior
 ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...

Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...
 

care mai este concediul de crestere a copilului?1 an si 2 ani sau numai 1 an

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
28 replies to this topic

#19
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
M-ati pus pe ganduri.
Cand m-am asociat eu in firma, prin august, cu 5%, am vazutpe balanta ca aveamprofit de cca 3000 lei la acel moment. Nu stiu insa cum s-a incheiat anul. Teoretic, daca s-a incheiat pe profit, ar putea fi luat in ccalculul pt indemnizatie si partea mea de profit?
Adica sa zicem daca s-a incheiat anul tot cu 3000 lei profit???
( cum? 3000 -16%, : 12 luni, x 5% = 10 lei/luna ???)

Iar daca e sa nasc la 1 sept anul asta, si mai supravietuim pana atunci, si chiar se intampla sa fim pe profit, sa zicem la balanta lunii august avem tot asa vreo 3000 lei profit -s-ar putea lua si acela in calcul??? Adica la sal de baza sa se adauge pe fiecare luna, 5% din profitul la acel mom, -16%? Sau asta se face numai la sfarsit de an???

#20
Dromichaetes

Dromichaetes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 267
  • Înscris: 06.06.2013
Indiferent de venitul pe care il aveti, indemnizatia minima este de 600 lei, atat timp cat dovediti ca acest venit este continuu in ultimele 12 luni pana la nasterea copilului si ca ati platit impozite pe acest venit si nu aveti restante. Nu se ia in calcul pe anul 2015 decat venitul estimat (din ce mi-a spus tantica aia) in cazul in care nu aveti un contract de munca. Oricum, si eu zilele astea am aflat ca exista venit brut (care nu trebuie sa fie 0 pentru ca inseamna inactivitate), venit net (profit) si venit estimat. Astazi sau maine voi avea o intalnire cu un inspector de la ANAF pentru a cere lamuriri si voi posta aici ce-am aflat.

#21
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Vedeti ca cica ar mai fi o problema, am aflat aseara. La mamele care au fost patron sau asociat la firme care au obtinut venituri, indiferent cat de mari sau mici, chiar daca ele personal au fost in ccc, le-a venit somatie sa dea indemnizatia inapoi...intre timp legea s-a schimbat dar notificarile continua sa vina, pr ca cica nu s-au stabilit normele de aplicare a noii legi, bla-bla. Si daca femeia nu depune o contestatie, ceva, aia sunt in stare sa ii blocheze conturile

In orice caz eu cu firma la care sunt asociat cred ca mai bine-mi bagam un ....cum se spune, daca stiam ce m-asteapta...in sensul ca firma nu mai merge, avem marfa pe stoc de peste 50000, datorii la furnizori cca 20000, insa nu avem vanzari si bani lichizi, pt chirie si salarii....impozitul pe dec l-a platit sefa din banii ei, cica, si acum trage sa si-i recupereze, 3600 lei, mie azi imi trebuia o parte la chirie, vreo 8-900, si mi-a luat ieri 500 mi-a mai lasat doar 480.... daca vine aia dupa bani azi iar imi zice sa ii spun dc e cazul sa-si acute alti chiriasi....
Cu sefa e o problema pt ca dansa nu mai e asociat in firma, a cedat partile ei 95% fostului proprietar, desi nu dorea, voia defapt sa mi ke dea mie dar nu a vrut sotul pt ca erau probleme cu stocul de marfa, si mie mi-a lasat doar 5% desi nu tineam neaparat pt ca zice ea cel care a cumparat nu voia sa ma mai tina, iar dansa nu voia sa-i lase control deplin ci sa ramana si dnei pe post de administrator...asa ca acum nemaifiind asociat, nu are nici un motiv sa sponsorizeze firma cu bani...
Iar aeu desi sunt doar vanzatoare, cum zice sotul, practic totul depinde numai si numai de mine, daca traim sau murim...iar eu numai stiu ce as putea face ca sa mearga treaba...si mi se pare prea mare stresul comparativ cu beneficiile, care constau doar in salariu plus eventuaka indemnizatie care o s-o mai iau sau nu...si chiar nu vreau nici sa perd sarcina din cauza de stres, nici sa renunt la ea pe motiv ca nu merge firma, pt ca numai eu stiu decati ani imi doresc sa am copil...

#22
Dromichaetes

Dromichaetes

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 267
  • Înscris: 06.06.2013
Prin modificările aduse în septembrie 2014 pot fi obținute venituri chiar dacă ești în ccc atât timp cât nu ai activitate de muncă propriuzisă iar cuantumul veniturilor nu depășește 3000 lei într-un an calendaristic. Domeniul de activitate al soției este produse naturiste, bio, raw și vegan. Cât despre stres, aici tot ce pot spune e că stresul nu-ți va aduce nici mai mulți clienți în magazin, nici salar mai mare, nici păsuire la chirie sau la funizori. Eu unu din aprilie 75% din salar (daca includ și rata la bancă) l-am invesit in magazin, pentru că altfel n-ar fi supraviețuit. Și am avut luptă titanică cu soția să o fac să înțeleagă că stresul nu-i va rezolva problemele. Important e că a înțeles într-un final și acum stă relax. Iar o parte din clienții care au devenit fideli între timp aflând că este însărcinată tot timpul îi spun vorbe frumoase și ea este foarte încântată. Și mi-am luat eu angajamentul de a mă informa în legătură cu indemnizația pentru că aveam idee ce înseamnă să ai de-a face cu birocrația statului român.

#23
delores

delores

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,521
  • Înscris: 12.02.2013
Da, am observat ca stresul nu ma ajuta cu nimic ba chiar nu mai ma pot ocupa de clienti, imi vine sa dau cu ceva dupa ei...mai ales cei carcotasi, ca de ce n-am aia, de ce costa atat, samd...poate eu snt incapabila sau gresesc, pt ca am impresia ca daca ma ocup de aprovizionare, de plati, de facturi samd, mi-am facut datoria, acum clientul n-are decat sa intre si sa ceara ce ii trebuie, si io sa-i dau....problema e ca de multe ori clientul nu stie ce ii trebuie....( eu am hrana de animale si medicamente, si uneori ma surprinde cat de ignoranti pot fi unii oameni care cresc animale de o viata si habar n au ce le trebuie...)...plus ca mai isi dau si cu parerea ca noi am avea cie stie c profit, cand nmai eu stiu ca de multe ori nu ma pot duce sa-mi cumpar mancare sau medicanente pt ca ma gandesc ca tre' sa dau si banii din portofel la plati, sau macar sa-i opresc sa dau restul :(...

Si eu eram fan vegan, inainte de sarcina, ba chiar si in prima luna, dar pe urma nu stiu ce s-a intamplat si mi s-a facut sila...exact de ce nu trebuie, in loc sa-mi fie sila de mezeluri, dulciuri si alte chestii nesanatoase :(....am inteles ca daca e obisnuit organismul ( mamei ) vegan, poate sa duca sarcina bine mersi si sa se obisnuiasca si copilul asa, dupa ce termina alaptarea....

Edited by delores, 09 February 2015 - 13:43.


#24
LauCalin

LauCalin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,143
  • Înscris: 08.12.2008
Salut!
Stiu ca topicul e f vechi, insa cei care au trecut prin asta poate ma ajuta cu niste info.
Tatal poate intra in concediul pentru cresterea copilului? Banuiesc ca da. Insa am tot cautat informatii pe net si nu am gasit nimic concret privind conditiile, durata si cum se calculeaza salariul. Am vazut ca mama primeste obligatoriu 126 de zile, dintre care 86 de zile inainte de sarcina, 40 dupa si apoi... e o enigma.
Pentru ca as vrea sa beneficiez si eu de concediu, iar ea sa mearga la serviciu mai devreme. Adica as vrea cumva sa ne impartim.
Multumesc.

#25
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,524
  • Înscris: 05.06.2009
Da, se poate. Mama trebuie sa stea obligatoriu in concediu medical de sarcina si lauzie 42 zile calendaristice de la nasterea copilului, apoi intra in CIC sau se poate intoarce la munca. In momentul in care se decide sa revina la job, face cerere de reluare a activitatii, i se emite o decizie de reluare a activitatii, iar tatal poate intra in CIC de la data la care mama incepe jobul.
Cauta pe net informatii, pe site-ul oficial al institutiei la care se depune dosarul de intrare in CIC.
Atentie ca tu vei putea sta in CIC maxim pana implineste copilul 1 an si 11 luni, ultima luna ar trebui sa stea mama sau poate renunta la aceasta obligatie. Vestea buna e ca mama va primi un stimulent de insertie (500 lei/luna, parca) pana implineste copilul 3 ani, daca isi reia activitatea cu minim 60 zile inainte sa implineasca copilul 2 ani.


#26
-Diana-

-Diana-

    Happy Zone

  • Grup: Moderators
  • Posts: 19,736
  • Înscris: 06.10.2012
650 lei este stimulentul de insertie

Vedeti ca pt 2018 sunt modificari legislative in ceea ce priveste modul de calcul si acordare a indemnizatiei crestere copil.
Printre ele, cele mentionate de faptul ca indemnizatia se suspenda daca beneficiarul indemnizatiei realizeaza si alte venituri in perioada respectiva

Ordonanta insa prevede si cateva exceptii:

-persoana primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati în perioada de concediu.
-cel indreptatit primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
-beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitatii in perioada de concediu, al caror nivel nu depaseste de trei ori cuantumul minim al indemnizatiei. (3 x 1250 lei/ an calendaristic)

Edited by -Diana-, 30 January 2018 - 13:15.


#27
Pn_90

Pn_90

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 12.02.2019
Buna, imi puteti rasp la o intrebare?
De ce in concediu de risc maternal se iau mai multi bani decat in cel maternal avand in vedere ca cel de risc este 75% iar maternalul 85%?

#28
Malus_Dacus

Malus_Dacus

    Brasovean

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,929
  • Înscris: 11.07.2016
Eu (tatal) am ales varianta de 2 ani...
Am primit 85% din netul calculat in 12 luni consecutive lucrate in ultimii 2 ani si am primit o idemnizatie de 4780 lei/luna.
Deci a fost super  bine...(M-am simtit cu unul cu pensie speciala)
M-am intors la servici cu 2 luni inainte de a face copilul 2 ani, si primesc stimulentul de reinsertie de 650 lei/luna timp de 1 an.
Copilul s-a nascut in ianuarie 2017, eu m-am intors la job in noiembrie 2018.

Edited by Malus_Dacus, 01 March 2019 - 12:23.


#29
sfantu.dracu

sfantu.dracu

    Taur de Balaur

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,169
  • Înscris: 28.06.2005

View PostPn_90, on 12 februarie 2019 - 20:11, said:

Buna, imi puteti rasp la o intrebare?
De ce in concediu de risc maternal se iau mai multi bani decat in cel maternal avand in vedere ca cel de risc este 75% iar maternalul 85%?
Cel mai probabil se calculează 75% din brut.
85% e din net.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate