Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alegere proiect subwoofer

FCoV - Coronaviroza felina / Peri...

Cuvinte folosite doar in interior...

Usa spate transporter T5
 Peugeot 208 active model 2023- nu...

Proceduri de securizare conturi i...

Recuperare date iphone

Sa fie microfon defect ?
 Depanare pompa ULKA E type EP5GW ...

Write Only Usb Stick

Problema releu termic pompa subme...

Cont curent in RON - ce facilitat...
 se pot pune 2 BMS-uri in paralel?

Bicicleta ușor de reparat

Euroins a intrat in faliment

Nu mai are airbag-uri mașina?
 

viata din anii '90-2000

* * * * - 9 votes
 • Please log in to reply
14078 replies to this topic

#11953
baribalu

baribalu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,099
 • Înscris: 23.10.2006

View Postdjl, on 21 octombrie 2021 - 20:28, said:

Depinde. Am cărat o dată ceva mai voluminos şi mi-a căzut de pe bicicletă. Aşa că o tricicletă ar fi bună dacă car chestii mai mari.
O motocicletă cu ataş se pretează mai bine la teren acciedentat, mai ales dacă e în pantă.
Asta avea tracţiune şi la ataş.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/oL2DdX6cVaA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Nu este prea misto sa mergi distante lungi cu o motocicleta cu atas. Vorbeste cu bikeri si o sa iti confirme, una esta sa visezi pe net si alta este sa conduci asa ceva. Pe 2 roti ai alta manevrabilitate, pe 3 roti mai bine conduci o masina, cel putin nu te ploua, sau sa te bata soarele in cap. De pe Zundapp-ul ala as lua MG 42,  dar varianta originala, care din pacate, nu o poti detine prin Europa.

Edited by baribalu, 21 October 2021 - 22:10.


#11954
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Pe distanțe foarte lungi nu. Dar 100-300 k.m. cred că merge.
Pe distanțe lungi prefer ceva de când eram mic: trenul. Oare la vagonul de bagaje puteai lua și motocicleta?
La un moment dat eram mare fan mașini Americane vechi.
Am zis de trenuri. Mă întrebam ce vagon de dormit e ăsta. După geamuri părea ceva de Arad, dar e înalt, ca alea de producție R.D.G., numai că alea aveau colțurile curbate... eh, nah, uite că era un "F.I.A.T." produs în 1972 și livrat către S.B.B./F.F.S. (Căile Ferate Federale Elvețiene)... nu știam că înainte de alea de producție R.F.G. au mai adus vagoane de dormit s.h. Sunt curios cum o fi fost la interior. Cică mai e păstrat unul la Revizia Grivița.
Să vedem cine știe la ce folosea primul vagon.

Attached File  Vagon produs de F.I.A.T. si ajuns la C.F.R. Bucuresti, prin 2001 (parca).jpg   71.21K   9 downloads


Trebuia să zic de aspectul cum tehnologia de pe vremuri ne făcea să ne simțim în viitor (deși poate tehnologia actuală ne face să fim mai mult în viitor decât credeam), dar nu am ajuns să zic decât parțial. În primul rând era acel aspect de uau, de nou, împreună cu faptul că nu era accesibilă tuturora.
De asemenea, cred că conta și aspectul aparatelor și materialele din care erau făcute unele dintre ele. Dădeau impresia de a fi ceva durabil (chiar dacă poate nu toate erau), deci "they are here to stay".
Revenind la ce am început, în țări sărace, precum România, pe lângă că erau scumpe, deci puțini și le permiteau, așa că factorul de impact era mai putrernic, la cum o duceam noi pe atunci, cred că cel puțin ăștia care aveau acces la tehnologie (măcar prin sursa prieteni, adică văzut și atins ocazional) ne închipuiam că ăsta e viitorul, că vom avea peste ani și noi unele chestii, că doar altceva mai bun nu există. Probabil așa a fost la început și cu computerele, deși aici era și tehnologia nouă. Probabil fenomenul ăsta s-a întâmplat într-o oarecare măsură și în țările mai dezvoltate.
Tot ce am zis până acuma îi făcea pe unii să ia trenul spre alte lumii, fie că erau lumi ale mai binelui sau ale vitorului.
Și probabil era și publicitatea care era mai bine făcută. Nu majoritatea mizeriei de publicitate făcută acuma.
Probabil sunt și alte chestii, dar nu le simt acuma.

#11955
-ARA-

-ARA-

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 4,670
 • Înscris: 01.08.2021
Scriam pe subiectul cu blocurile comuniste si ma gandeam cum s-a schimbat societatea.

Cand era totul la pausal, apa la discretie, gradina din fata blocului era udata de la balcon.
Singura chestie este ca prin 90 se oprea apa ziua, apa calda si apa rece, tineam apa in cada sa punem la WC.

Nu am prins pene de curent, oprit de caldura, poate intr-un fel o spun pe a buna ca eram naiba mai rezistenti ca oameni.
Stateam iarna pe afara si nu aveam nici pe naiba.
Aveam niste ferestre la sufrageri de nu se inchideau bine, daca ploaia torential intra apa in sufragerie, puneam un prosop.
Dar nu era ceva stres ca era caldura la discretie.

#11956
Neaceasca85

Neaceasca85

  Ciuma verde este mai rea decat ciuma rosie.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 84,642
 • Înscris: 14.10.2008
La mine nu a fost niciodata caldura la discretie. Si poate e mai bine ca sunt mult mai putin friguros decat cei din jurul meu. La tara facea bunica prea cald in camera cu soba. In rest la bloc calorifere electrice folosite mai ales noaptea si din 2000 centrala pe gaz la casa.

Apa rece curgea 10 ore pe zi la Slatina pana in 2000. Ce ma enerva ca dupa amiaza si noaptea nu curgea. Apa calda 4 ore saptamanal, 2 marti, 2 vineri 18-20, pana in 1998 cand s-a sistat de tot. Imi placea tot, presiune, temperatura, miros interesant, doar ca nu aveam voie decat 30 minute fiindca eram 4 insi la 1 cada. Posted Image Si la 1 WC ca locul celui de-al doilea tron de WC era luat de dumneaei masina de rufe Automatic Super (nevoie de trifazic).

**********
Tantarii. O eterna problema a Slatinei. La Spineni ma deranjau mustele in casa, la Slatina tantarii. Metode de scapat de tantari:

- pana in 1998-1999 strivirea lor de tavan si pereti
- 1998-1999 pastilele Spira Mat
- in 2000 pastile Mr Agres Mat pe langa Spira, asta clasica avea un miros dulceag, imi placea sa le miros arse a doua zi
- in 2000 la casa imi venise ideea sa aspir tantarii
- de prin 2002 si in prezent, lichidul Raid in priza din mai pana in decembrie in fiecare an

Eu nu sunt intepat decat daca sunt unica lor tinta, la birou am colege care ma scapa de tantari :drac: Dar cum acasa sunt singur din felul meu de a fi un singuratic, trebuie sa bag lichidul ca nu se poate dormi. Putinele intepaturi pe care le incasez ma mananca de ma scarpin cate 1 ora la ele.

#11957
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Păi in mios polios, păi chiar şi prin 2002 dormeam cu geamul întredeschis la baie iarna, de cald ce era. Pe undeva după 2007-2008 au început problmele.
Grădina blocului se mai udă şi acuma. La mine la bloc a fost dintodeauna problemă cu economia la robinetul pentru grădină, dar mai deschideam cu cheia care avea secţiune pătrată pentru şnur. Acum cred că ar face foarte urât, şi, oricum nu cred că aş mai bea apă de acolo din motive sanitare (chiar şi fără Covid). La mine în cartier era o casă din vechiul Obor Nou şi mai luam apă de acolo când pica curentul sau copii mai intrau să bea apă de la Cişmea. Cică într-o zi s-a supărat femeia că îi fac copii consum (nu am fost de faţă). Casa (care din păcate nu mai e) apare şi în filmul "Vacanţa cea mare", când Marcel Iureş vizitează nişte bătrâni.
Culmea era că aveam şi o casă cu ceva care pe vremuri părea a fi fost fânar. Dar şi aia a dispărut... of, istoria  mea, ce aţi făcut din ea?
Cred că şi ei îi făcusem o poză, dar nu mai găsesc filmul.
Frigoros am fost dintodteauna, aşa că mă "blindam" iarna. Dar parcă nu eram contra aşa de ieşit iarna, chiar şi prin 2000 şi ceva. Că am făcut o plimbare cu linia 458 prin 2008-2009, pe vreme foarte friguroasă.
Am balcon la sufragerie.
Mâncam dude de pe jos (alt lucru pe care nu l-aş face azi). Mă întreb dacă copii din Bucureştii de azi (eu sunt născut şi crescut aici; părinţii la fel; îmi iubesc oraşul) mai "vânează" fructe. Nu m-a suit niciodată în copac că nu pot.
Elevii de la şcoala mea "vânau" bomboane şi seminţe sărind gardul la fabrica de lângă (fondată în anii '20). Muncitorii nu se supărau cică.
Era mai mult spaţiu verde, că erau mai puţine maşini şi nu erau gunaoiele de imobiliare. Unele erau ocupate de gunoaie aruncate de gunoaie umane. Acum au trecut la nivelul următor, fac bloace.
Azi se cam abuzează de tehnologie. E şi vina părinţilor. Mă bucur să mai văd copii care ies cu ochii din ecran. Şi pe mine mă pasionau ecranele, dar nici chiar aşa...

Edited by djl, 22 October 2021 - 01:20.


#11958
Neaceasca85

Neaceasca85

  Ciuma verde este mai rea decat ciuma rosie.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 84,642
 • Înscris: 14.10.2008
De prin 2010 am inceput sa indraznesc sa ies afara si iarna pe gerul cel mai mare. Din 2005 am renuntat la manecile lungi si la plapumi. Tocmai la Bucuresti, cand am zis, de ce mai iau maneca lunga daca si la gazda si la facultate (centrala proprie) si in transport este cald?

Statusem cu maneci lungi si nu ieseam iarna si pentru ca pana la 20 de ani eram friguros dar si pentru ca imi bagau in cap tot felul de prostii. Stai in frig, racesti, si da, aveam frica la ce gripe patzeam, dar legatura nu e una directa, ci treaba e daca iei virusi (virusuri) la care se pare ca in 2015 m-am imunizat natural complet. Pentru Covid care e ceva nou m-am vaccinat, de gripa nu m-am vaccinat niciodata, desi pana la 14 ani in fiecare sezon gripal dadeam mana cu moartea la febre de 39,5 si toata suita de simptome, inclusiv lipsa gust si miros.

#11959
baribalu

baribalu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,099
 • Înscris: 23.10.2006

View Postdjl, on 22 octombrie 2021 - 00:49, said:

Pe distanţe foarte lungi nu. Dar 100-300 k.m. cred că merge.
Pe distanţe lungi prefer ceva de când eram mic: trenul. Oare la vagonul de bagaje puteai lua şi motocicleta?
La un moment dat eram mare fan maşini Americane vechi.
Am zis de trenuri. Mă întrebam ce vagon de dormit e ăsta. După geamuri părea ceva de Arad, dar e înalt, ca alea de producţie R.D.G., numai că alea aveau colţurile curbate... eh, nah, uite că era un "F.I.A.T." produs în 1972 şi livrat către S.B.B./F.F.S. (Căile Ferate Federale Elveţiene)... nu ştiam că înainte de alea de producţie R.F.G. au mai adus vagoane de dormit s.h. Sunt curios cum o fi fost la interior. Cică mai e păstrat unul la Revizia Griviţa.
Să vedem cine ştie la ce folosea primul vagon.

Attachment Vagon produs de F.I.A.T. si ajuns la C.F.R. Bucuresti, prin 2001 (parca).jpg
Vagon postal, ca nu cred ca era de incalzire, daca aparea tot in poza era mai usor de identificat.

#11960
tfmercedez

tfmercedez

  BUFU

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 68,242
 • Înscris: 15.06.2007
https://metro.co.uk/...psule-15421234/

Man obsessed with the ’90s spends £5k turning flat into time capsule – complete with VHS player and corded phones

#11961
mrfe

mrfe

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,947
 • Înscris: 12.01.2004

View Posttfmercedez, on 26 octombrie 2021 - 07:54, said:

https://metro.co.uk/...psule-15421234/

Man obsessed with the ’90s spends £5k turning flat into time capsule – complete with VHS player and corded phones
Djl undercover :)
Oricum nu m-a impresionat prea tare pentru £5k. s-au poate nu au filmat totul.

#11962
Neaceasca85

Neaceasca85

  Ciuma verde este mai rea decat ciuma rosie.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 84,642
 • Înscris: 14.10.2008
Eu as bloca totul la nivel de 2010-2013 asa. Fara fotovoltaice, fara masini electrice, fara pompe de caldura. Centrale pe gaz si AC-uri clasice, Non Inverter. Frigidere clasice. Masini turbo diesel.

Dar internet mobil 4 G da, fibra optica de 1000 mbps da, FTTH. Astea da. Unele lucruri noi imi plac, altele nu.

#11963
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Mai era unul care făcuse cu anii '30-'40, dar frigiderul era mai nou, că cică pe atunci nu existau frigidere. Existau, dar erau foarte scumpe şi de aia sunt greu de găsit. Probabil maxim 10% din Briţi aveau frigider în 1939.
Da' nici mai târziu aparatura nu era tocmai ieftină, raportat la acuma. Nu ştiu cât era în anii '90 pe la Vestici, dar am un catalog "Quelle" 1984/1985 şi un tv color cu diagonală de 63-66 c.m. costa peste 2.000 Mărci Vest-Germane. Probabil nu era tocmai scump pentru ei, salariul pe 2-4 luni, dar nu era salariul pe o lună; la noi s-a ajuns la echivalentul ăla de venituri abia prin 2000-2001, că în anii '90 cred că era salariul pe jumate de an - un an. Un videocasetofon mai bun cam tot la fel era...
Televizoarele de le are acel băiat sunt din anii '80, judecând după aspect. Oare cel de la bucătărie o fi color sau alb-negru?
Eu mai mă uitam la alb-negru şi în anii '000. Că era al doilea televizor din casă. Pot vedea la el? Da. Acum nu aş mai folosi, dar sunt obişnuit cu ecranele mici de la televizor şi nu mă omor cu L.C.D.-ul. Nu am de ce să am să televizor prea mare când nici nu-l prea mai pornesc. Tipăriturile, aparatele audio şi poate cele video, aparatele foto, trenuleţele, mobila, măcar astea mai pot rămâne la urmaşi, un televizor stricat nu...
În anii '90 în Germania se mai ieftiniseră un pic televizoarele: https://forum.softpe...8#entry28352175
Dacă vă uitaţi la preţurile din postul din link, la noi erau mai mari în anii '90, că era unele taxe nesimţite, dispărute abia la 1 Ianuarie 2007.
Nu am urmărit prea atent cât de retro e mobila. Că şi mobila face parte dintr-un decor reuşit. În anii '90 găseai apartamente de făceau să te simţi din interbelic până în anii '90, aveai de unde alege un apartament mobilat. Acum le fac sinistre. Mă simt stingher într-un apartament din ăsta mobilat modern, de parcă aş fi într-un film din ăla distopic, unde totul pare frumos la suprafaţă, dar e doar "vopseaua" care face totul să pară normal. Nu ştiu dacă tendinţele astea în designul domestic vin din Europa sau de la Americanizare.

Neaceaşcă, vezi că în anii '90-'000 existau fotovoltaice, dar nu erau chestie de masă. Primăria Sectorului 2 are fotovoltaice.
Maşini electrice existau de asemenea, electrocarele din gări.
@ baribalu : da, cred că e vagon poştal. Eu am crezut că-i de încălzire.
Ah, internet bun exista şi în 2006, dar la mai puţini. Şi nu wireless sau Wi.-Fi. Fibra optică, care permite viteze mari încă era scumpă pentru utilizatorul obişnuit şi nu ştiu cât de mult era util, că pe vremea aia nu prea erau S.S.D.-uri, iar un Hard Disc nu poate duce viteze mari de internet, chiar dacă procesorul e rapid (în 2006 cred că existau procesoare de peste 1,8-2 G.Hz.). În fine, nu mă pricep chiar bine, aşa că am să întreb. Poate Hardurile pe S.C.S.I. şi S.A.S. sunt mai rapide, că astea-s de servere.

Din păcate, la noi nu a existat o perioadă de echilibru, că imediat ce am dat de bani, am început distrugerea. Un pic de echilbru a fost, dar doar foarte scurt, 2005/2006-2009, cam aşa, după care au apărut noi nebunii în peisaj.
Şi Vesticii au început cu distrugerile când au dat de bani, dar la ei măcar echilibrul a fost ceva mai lung, probabil anii '60 - anii '70, poate anii '80 în unele ţări. Noi trăim într-un stres continuu. Ba că nu avem bani, ba că ne dorim aia, ba că vin scumpirile. Deşi şi Bulgarii sunt sărăci, parcă nu-s aşa de stresaţi ca noi. Mă întreb dacă la ei e mass-media aşa de nocivă precum la noi.

Edited by djl, 26 October 2021 - 11:27.


#11964
Neaceasca85

Neaceasca85

  Ciuma verde este mai rea decat ciuma rosie.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 84,642
 • Înscris: 14.10.2008
Si in 1993 fratele avea o rigla cu calculator cu celula solara.

Centralele pe gaz in condensare (condensatie) imi plac, am din 2008, fain cat de mult abur scot afara. Cele conventionale scot putin.

Si cum tureaza ventilatorul. Zici ca decoleaza.

#11965
mrfe

mrfe

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,947
 • Înscris: 12.01.2004
Ideal ar fi să ai totul modern și actual dar cu calitatea de atunci. Mulți spun că este mai scump să produci azi calitate ca pe vremuri dar nu este așa. Azi se vrea repede, ieftin și să te țină max 5 ani. Doar goană după profit. Sunt companii pe toate industriile care fac chestii de calitate dar te rup la preț. O chestitie alternativă este retrofit-ul. Adică să modernizezi ce se poate la un utilaj/echipament, asta dacă se poate.

#11966
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Se mai produc şi azi calculatoare (de buzunar sau de birou) cu celule solare. Fotovoltaice mai corect, că merg şi de la lumina becului. Sunt însă de puteri mici şi cred că are calculatorul de buzunar o mică baterie de rezervă. Acum nu mai sunt aşa de căutate cele de buzunar de când cu telefoanele inteligente, dar alea de birou se mai folosesc, pe motive practice: tastezi mai rapid la el şi nu trebuie să stai cu el la încărcat, ca în cazul telefonului. *  **  La alea cu display L.E.D. şi V.F.D. (din ăsta am unul, mişto aparat) aveai nevoie de alimentator separat dacă-l foloseai mai mult, că acele tipuri de display consumă mult. La primele ceasuri L.E.D. stăteau L.E.D.-urile stinse, ca să nu consume bateria aia tip nasture *** . Oare au existat L.C.D. cu displayul iluminat?      Posted Image   - să se vadă mai bine în întuneric.
Bine că ai pomenit de calculatorare. Pe vremuri erau utile. Că nu existau telefoanele inteligente (sau erau erau prea scumpe) şi chiar majoritatea ceasurilor digitale nu aveau calculator. Aşa că erau utile astea şi în anii '90 şi '000 încă se vindeau bine. Dar aveau mulţi profesori boală pe ele, chiar dacă era vorba de calculatoare simple, nu ştiinţifice. De vis probabil erau cele "Texas Instruments", dar erau scumpe. "Casio" probabil erau mai ieftine. Oare fratele tău fenta profesorii cu calculatorul de la riglă? Ieri am văzut dublu radio-cass "Casio", la un alelier de croitorie sau covoare de la P-ţa Iancului (blocul arc de cerc de lângă gura de metrou, chiar lângă magazinul unde se vând preţioasele instante de apă caldă). Hmm, eu vreu pentru colecţie un "ANITA" din anii '60, cu tuburi NIXIE şi Decatroane în loc de semiconductoare    Posted Image
Mai existau şi ceasurile cu calculator. Astea erau mai vizibile la oră. Dar erau la modă. Unele erau şi programabile (vezi pocketcalculatorshow ). Pe mine mă miră azi cum de într-o lume cu displayuri digitale nu mai sunt la modă ceasurile digitale non-smart.

* Cică au existat şi încărcătoare fotovoltaice pentru telefoane mobile (celulare). Eu mă întrebam de ce celulare, că doar nu aveau celule vii în ele.
** ce mi-au făcut mie reclamele cu steluţele. Le folosesc pentru footnote (note de subsol), deşi pe softpedia, după o actulizare poţi să foloseşti funcţia aia care îşi face asta 1)
*** probabil mulţi nu ştiu că butonul pe care apeşi provine de la Englezescul "button", care înseamnă nasture. Că iniţial probabil butoanele erau doar rotunde şi au căutat ei o denumire... Probabil baterie nasture provine de la faptul că seamănă la formă puţin cu un nasture.
Mie îmi plac chestiile care au multe butoane. Chestie de aspect. Şi prefer să apă un buton decât să navighez pe un ecran sau printr-un meniu. În anii '90 au început să dispară din butoanele de pe aparate, ca să te facă să cumperi telecomandă în cazul în care se strică.
La LaserDisc playere am din fericire butoane care oferă funcţiile de bază. Casetofoane deck cu telecoamandă nu ştiu de ce nu prea au fost produse. Deşi apăruse telecomanda cu ultrasunete (hei, mai găseai aşa ceva la aparatură adusă s.h.) şi chiar cea cu infraroşii, la deck-urile de uz domestic (inclusiv video) au pus iniţial telecomandă cu fir. La alea de studio erau necesare cele cu fir, ca să fii sigur că porneşte doar un aparat; plus că aparatura putea fi în altă cameră şi nu te apuci să muţi în studio aparatura de colo-colo.
Pe mine mă încurcă ecranele uneori cum îi încurcă pe unii butoanele - de îşi pun întrebarea clasică a lui Dee Dee.

View Postmrfe, on 26 octombrie 2021 - 11:41, said:

Ideal ar fi să ai totul modern și actual dar cu calitatea de atunci. Mulți spun că este mai scump să produci azi calitate ca pe vremuri dar nu este așa. Azi se vrea repede, ieftin și să te țină max 5 ani. Doar goană după profit. Sunt companii pe toate industriile care fac chestii de calitate dar te rup la preț. O chestitie alternativă este retrofit-ul. Adică să modernizezi ce se poate la un utilaj/echipament, asta dacă se poate.

La asta mă gândeam şi eu. De ce trebuie să arunci aparatul cu totul, dacă-l poţi moderniza. Nu se pretează la toate aparatele, dar atunci când se poate.... Pe vremuri înlocuiai şi C.R.T.-ul de la televizor, azi arunci televizor de 5-6 ani că te costă mai mult înlocuirea decât un televizor nou... nu e asta risipă faţă de mediu?
Iar progresul ăsta e uneori doar de marketing, nu e progres pe bună. Făceţi-mă nostalgic şi retrograd, dar adevărul rămâne adevăr.

Hai că ziceam că fac un post decimetric, pe urmă mi-am dat seama că iese unul hectometric şi am sfârşit cu unul kilometric    Posted Image

Edited by djl, 26 October 2021 - 12:12.


#11967
tfmercedez

tfmercedez

  BUFU

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 68,242
 • Înscris: 15.06.2007

View Postmrfe, on 26 octombrie 2021 - 10:54, said:


Djl undercover :)
Oricum nu m-a impresionat prea tare pentru £5k. s-au poate nu au filmat totul.
u eneori e suficient sa nu arunci la gunoi.. uite, am si eu o masina model dupa '96, desi e fabricata in 2003, tot spiritul anilor '90  se regasesc in ea.

#11968
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Să nu arunci sau dacă vrei să arunci şi se mai poate folosi cineva de acel lucru, dai de veste înainte să-l arunci. Cumva cum au făcut Nemţii din München cu tramurie (strassenbahnurile) albastre de au ajuns în România. Dar în România tot a venit nasolia şi le-a terminat pe majoritatea... sârma nenorocită a casat şi ultimele remorci din m 5.65 din Bucureşti.
Sau R.A.T.B.-ul (deci tot Bucureşti) gospodar care face din autobuze troleibuze.
În fine, suntem prostiţi să aruncăm atunci când nu trebuie. Şi Pe De aLtă parte vin cu mania să fim eco. Păi nu se bat cap în cap chestiile astea 2? Repet, îmi pare bine că majorutatea oamenilor o duce mai bine decât în anii '90, dar nu-mi place la risipa la care s-a ajuns. Prin risipă nu înţeleg că vrei mai multe haine pe care să le poţi purta ca să nu faci "pană" sau să vrei cald în casă ori să foloseşti zi de zi ceva care dă savoare de 3 ori. Dacă ar fi mai mulţi precum unii de aici, ar face pană minciuniştii de la marketing/companii. Deşi am mai zis-o, dacă ar creşte numărul de clienţi (hai să dezvoltăm unele ţări) sau o persoană ar cumpăra mai multe produse.
Ptiu, am rămas cu ceva pagini dintr-un catalog "Quelle" de prin 1972-1974. Mă gândesc cum ne uitam cu jind chiar şi la cataloage din anii '60 şi început de anii '70, dar păi la alea mai noi. Acum avem, dar parcă tot nu ne satisfacem pe deplin dorinţele.
Iar partea din firmele alea a căror cataloage le priveam nu mai sunt sau sunt într-o situaţie proastă...   :(

Edited by djl, 26 October 2021 - 16:04.


#11969
djl

djl

  Trecutul mă inspiră. Conservator progrestit. Anti-incinerare.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 108,754
 • Înscris: 13.06.2004
Neaceaşcă, ia uite şi o riglă cu calculator.
Şi ce şmecher e calculatorul din imaginea 2... "Casio" ăla cu tastatura pliabilă. Deşi bănuiesc că era un cablu pamblică pe acolo, chestie care nu era fiabilă. "Quelle International" '84/'85

Attached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 848 Calculatoare.jpg   478.89K   10 downloadsAttached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 849 Calculatoare.jpg   504.99K   10 downloads

Şi uite şi un calculator "Privileg", asemănător cu cele din catalog.

Attached File  Calculator Privileg LC10800PM p1.jpg   218.53K   9 downloadsAttached File  Calculator Privileg LC10800PM p2.jpg   178.3K   7 downloadsAttached File  Calculator Privileg LC10800PM p3.jpg   174.26K   9 downloads


Am vrut să scanez mai mult, dar paginile se mişcau spre cotor şi ...
De aceea nu am pus şi restul de 2 pagini cu calculatoare şi nici pe cea cu Home Computere.
Pentru calculatoarele mai dotate existau şi mini-imprimate. Termice... Iar "Philips" a făcut şi un televizor cu telext care îţi imprima ce scria în teletext: http://marcelstvmuse...otoalbum49.html
Uite ceva jocuri video (pg. 854-855) şi alte chestii la pg. 855.
Joc video "Pliş" precum ăla de aduce a Home Computer are cineva din România. Unele casete de jocuri costau cam cât jumate din consola aia!

Attached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 854 Jocuri video.jpg   501.29K   11 downloadsAttached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 855 Jocuri video + altele.jpg   463.87K   11 downloads

No, şi farbfernsehen. La unele se văd şi difuzoarele prin "pânză". "Sony" avea 3 per coloană.
Bildschirmtext era un fel de internet, rudă cumva cu Minitelul. Din păcate, sistemele astea erau incompatibile unul cu altul, adică un terminal German nu mergea cu M.i.n.i.tel. şi viceversa. Americanii (cine altcineva?) au dezvoltat sisteme compatibile.
Dacă cu M.i.n.i.tel. puteai face cumpărături, îseamnă că în imaginea aia cu B.T.X. se arată că puteai intra pe "siteul" celor de la "Quelle" şi comanda din catalog, fără să mai fie nevoie să trimiţi cupon de comandă în formă fizică. Nu eram sigur de asta, dar după ce am citit articolul despre sistemul Francez.
Vă daţi seama că nu erau safe pay pe atunci.
Profit de ocazie pentru a menţionat că nu ştiam că eMAG e aşa de vechi, dar zilele trecute am citit că a apărut în 2002 şi acum văd că e din 2001. Credeam că magazinele on-line/comandă on-line au apărut pe la noi mai târziu, prin 2006-2007, dar văd că nu e aşa. Care o mai fi fost pionerii on-lineului la noi?   Posted Image
Da' ia să vedem ce vedeţi în una din imaginile de lşa pg. 864-866     Posted Image

Attached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 864 Televizoare.jpg   403.36K   11 downloads Attached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 865 Televizoare.jpg   375.3K   11 downloadsAttached File  Quelle International Toamna - Iarna '84-'85 pg. 866 Televizoare.jpg   385.25K   12 downloads

Edited by djl, 27 October 2021 - 14:03.


#11970
mrfe

mrfe

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,947
 • Înscris: 12.01.2004
Deci lol
Am avut televizor adus din Germania după revoluție și era ca cel de sus dreapta ultima poză.
2 persoane abia l-au adus pe scări. Era foarte greu. Dar în schimb avea o boxă care scotea un sunet aproape perfect. Și avea și bass maxim.

Edited by mrfe, 27 October 2021 - 14:19.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate