Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
teava rezistenta panou apa calda

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 

Despre nimfe

- - - - -
  • Please log in to reply
1117 replies to this topic

#1
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
De mult ma cam bate gandul sa cumpar o nimfa si as dori sa aflu pareri, opinii, cate ceva despre comportamentul lor, probleme, ingrijire, ce au voie si ce nu au voie, in fine, cam tot ce se poate despre ea.
Ii rog pe cei care au sau stiu ceva despre ele sa posteze. Mersi mult.

#2
O`Blonda

O`Blonda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 23.08.2005
Sunt multe de zis aici dar o sa incerc sa scurtez oleak si sa-ti zic ce e mai inportant...Poi in primul rand ei sunt o fire mai salbatica..vor mereu sa zboare....pot musha fff tare...hraneste-l 20 min dimineatza si 20 min seara in caz ca vrei sa-l dresezi....va fi mult mai cooperativ odata ce stie de unde vine mancarea...Colivia trebuie sa fie destul de mare...incat sa-si poata intinde aripile...Seara colivia trebuie acoperita cu ceva pt.ca la prma raza de soare se trezesc si incep sa ,,cante''(mai mult tzipa)asa ca dak mai vrei sa dormi putin acoper-o.Pt. a scapa de plictiseala dar si pt a-i stimula inteligenta le trebuie diferite jucarii care saptamamnal se inlocuiesc cu altele noi deoarece se plictisesc fff repede...Baia este necesara in fiecare zi..fara rasarita(floarea-soarelui)deoarece contine ulei(grasime)..inafara de seminte trebuie sa le mai dai si legume...fructe..Scoate-l din colivie mai des...da-i oglinzi...impiedica sa se plictiseasca...joaca-te cu el...
Femela are obrajii mai rasi...nu prea se cunosc in timp ce la masculi obrajii sunt rosu aprins...
Dak ai intrebari referitor la ceva anume....intreaba...
     Multa bafta!!!
              Alexandra... :kisstogether:

#3
valaur

valaur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 11.03.2004
Nimfa este doar un peruș mai mare. În general au același comportament. Așa că citește site-urile despre peruși pe care și posesorii de nimfe le frecventează. Dacă cumperi acum ai grijă la două aspecte:
1. să fie pui.
2. să fie sănătos.
Restul sunt mai mult capricii.
a. să fie mascul (să învețe să vorbească - unii nu vorbesc niciodată și sunt masculi)
b. să arate bine (fiecăruia dintre noi i se par "drăguți" cei care au o anumită culoare)
c. să fie blând (în timp își pot modifica comportamentul)

Acum cu toate că voi fi acuzat că nu iubesc papagalii (vezi site-ul despre peruși pag. 9 - o să faci cunoștință cu "găina blondă" cu care locuiesc) îți dau un mic sfat pe care de altfel poți să îl ignori.
Cumpără unul cu aripile aranjate să nu poată zbura la început. Va ușura perioada de adaptare cu tine și apoi vei putea să ți-l apropi până va putea să zboare din nou (de obicei trei luni).
Dacă mai ai întrebări pune-le și vizitează site-ul ăsta http://www.cockatiels.org/ pentru a alege culoarea.
Atenție! Chiar și petshop-urile cu pretenții pot să îți vândă nimfe bătrâne (nu mai pot fi dresați). Ca idee dacă este pui este de mărimea unui peruș.
Vezi că mai sus sunt în general sfaturi comune tuturor papagalilor mici, nimfele au și ele particularitățile lor și sunt în general destul de afectuoși dacă sunt singuri (nu pereche). Colivia să fie mare dar nu exagerat - oricum după un timp va sta mai mult pe afară.
Cât despre mâncare găsești la petshop-uri exact mâncare pentru nimfe nu pentru peruși. Cât despre semințele de floarea soarelui - au o adevărată pasiune pentru ele, și din mâncarea nimfelor nu lipsește niciodată.

Edited by valaur, 25 August 2005 - 08:27.


#4
O`Blonda

O`Blonda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 23.08.2005
Aaaa uite intre timp ti-am gasit ceva...sper sa te ajute....
Denumiri in alte limbi: ·
Latina : Nymphicus hollandicus ·
Engleza : Cockatiel · Germana : Nymphensittich
Subspecii:    
Nu are. Cu toate acestea se cunosc mai multe mutatii (scortisoara, perlat, albicios, patat, argintiu, cu fata alba, etc...), majoritatea se deosebesc doar prin culoarea penajului. Restul descrierii de mai jos se axeaza pe varianta de baza a speciei, nu pe mutatii.
Descriere:    
Culoare caracteristica - gri/cenusiu , pieptul si abdomenul de o nuanta mai deschisa. Unele pasari prezinta o nuanta maronie. Creasta, fruntea,obraji si gatul sunt galbene. In zona urechilor, nimfele o pata mare portocalie. Penele aripii au culoarea alba (partea superioara a aripii si zona penelor secundare) si negru in partea inferioara/interioara a aripii. Coada in partea superioara si mediana are culoarea gri deschis iar partea inferioara/interioara a cozii gri/cenusiu inchis. Ciocul, picioarele au o nuanta cenusie, irisul fiind de culoare maroniu inchis.     Femelele au fata si creasta de o culoare galben-gri/cenusiu iar pata orange de pe urechi este de o nuanta mai stearsa.Penele aripilor femelei sunt patate pe interior cu pete galben-cenusii, iar penele cozii sunt galbene cu un marcaj gri-cenusiu. Puii se aseamana cu femelele, ciocul find roz-galbui. Penajul de adult se dezvolta la varsta de trei luni. Masculii tineri au penele capului colorate in galben iar pe masura ce imbatranesc culoarea penelor se schimba spre gri.
Dimensiuni:    
32 cm (12.5 ins)
Aria de distrbutie:   
In natura : Australia cu exceptia zonelor de coasta umede din estul,nordul si sudul Australiei. Este una din cele mai raspandite specii din intreaga lume in avicultura sau ca pet.
Habitat:    
Orice tip de areal cu teren deschis. Prefera insa locurile din apropierea raurilur sau a baltilor, zone de culturi de cereale.
Statut:    
Este o specie comuna in aria de distributie iar in unele locuri foarte numeroasa.
Obiceiuri:    
Se intalneste de obicei in perechi sau stoluri mici. Ocazional poate fii intalnit in stoluri mai numeroase (chiar de cateva sute de exemplare) in special cand hrana este din abundenta sau in timpul migratiei sezoniere(este o specie nomada). Se adapa din rauri, balti, etc..., bea repede, dupa care pleaca. Se hraneste de asemenea, pe sol unde este foarte circunspect si neincrezator. Se odihneste pe ramuri fara vegetatie sau in copaci uscati. In aceasta perioada a zilei este mai tolerant si mai putin circunspect. Cand se hraneste este foarte linistit, majoritatea "strigatelor" le face in timpul zborului. Are un zbor neted, direct si rapid.
Hrana in salbaticie:    
Seminte de iarba si buruieni, seminte din tufisuri si copaci. Fructe si boabe(fructe mici gen mure,struguri,etc...) Se hraneste regulat cu cereale si mei cauzand uneori pagube mari culturilor agricole.  
Imperecherea: ·
Sezonul de imperecheri incepe de obicei in August si tine pana in Decembrie. Teoretic nimfele se pot imperechea pe tot parcursul anului, dar acest lucru depinde de conditiile climatice.
·Isi fac cuibul in scorburile copacilor inalti si uscati, manifestand un comportament teritorial pe parcursul clocirii.
·Femela depune intre 2 si 5 oua( un ou are dimensiunea de 24.5 x 19.0 mm) iar clocitul se face de catre ambii parinti.
·Puii parasesc cuibul la varsta de 5 luni.
In avicultura:    
Papagali linstiti cu o voce melodioasa ce se poat imblanzii usor. Este inofensiv fata de alte specii si de aceea poate fii crescut in aceeasi aviariu cu perusii sau papagalii din speciile Neophema. Este un papagal incapatanat care in schimb nu este un "rumegator"inrait.(unii papagali au nevoie sa "roada" lemne si in consecita trebuie aprovizionati cu "materiale de lucru", altfel veti ajunge sa va para rau de mobila!! Nimfele fac parte din aceasta categorie, insa nu au un apetit prea grozav! )
Aviariul:    
Colivie mare sau aviariu exterior de 2.5 x 1 x 2 m cu adapost alaturat(sectiunea de colivii individuale). Aviariul comun trebuie sa sigure un spatiu optim de 1.5 m2 patrati/pereche. A se proteja de inghet pe timpul iernii!  
Dieta :    
Amestec de seminte pentru canari, floarea soarelui, canepa, grau, ovaz, mei, etc... Cosuma si seminte incoltite. Hrana verde(salata, papadie), diverse fructe si legume. Se poate ca o data cu inaintarea in varsta sa renunte la unele din alimente(in special fructe, legume)!
Înmultirea in avicultura:
·Se obtine foarte usor. Pentru un aviariu interior nu exista anotimp specific pentru inmultire. In momentul imperecherii isi etaleaza un comportament specific: cantec nuptial "special", mers lateral, zbor cu intoarceri bruste, etc. Masculul este cel care "regateste" cuibul.
·Femela depune oua la fiecare doua zile si parintii clocesc in medie 4-5 oua(poate ajune mai rar si la 8). Perioada de incubatie dureaza intre 18-19 zile.
·Penajul complet pentru pui apare dupa 33 de zile. Dupa aceasta perioada puii mai sunt hraniti de parinti inca 3 saptamani.

          Multa bafta!!!
Alexandra.. :coolspeak:

#5
valaur

valaur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 11.03.2004

O`Blonda, on Aug 25 2005, 08:13, said:

Are un zbor neted, direct si rapid.
și o aterizare mizerabilă de cele mai multe ori   :coolspeak:
Atenție mare! Odată cu papagalul te angajezi și să ții geamurile închise sau să le protejezi cu plasă!

Edited by valaur, 25 August 2005 - 08:26.


#6
O`Blonda

O`Blonda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 23.08.2005
Ehh..valaur...se mai intampla din lipsa de experienta in ceea ce priveste zborul..trebuie sa exerseze de mic....
Alexandra... :kisstogether:

#7
O`Blonda

O`Blonda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 23.08.2005
Iris..uite diferentza dintre masculsi femela....femela e aia gri... :inlove:

Attached Files



#8
prafuit

prafuit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 28.06.2005

O`Blonda, on Aug 25 2005, 08:32, said:

Iris..uite diferentza dintre masculsi femela....femela e aia gri... :inlove:

<{POST_SNAPBACK}>

Eu is posesor de 3 nimfe, nu am poze cu ei la munca. Sunt: mama (perlata), tata (gri) si baiatul lor (perlat cu gri inchis nu cu cenusiul deschis al mamei). Sora baietelului este la o prietena foarte buna de-a mea si seamana leit cu mama sa.
Mama - CICI, tatal - COCO (banal), baiatul - CICO (combinatia dintre mama si tata), fetita - SAKY. Cici si Coco, i-am luat de la petshop ca fiind doi baieti pui, desigur ca nu i-am luat in acelasi timp, prima a fost Cici (baiat initial) i dupa 3 sapt in care nu a reusit in ruptul capului sa se acomodeze (deh era destul de batrana, dar eu nu stiam asta), m-am mai dus sa mai iau alt baietel, nu aveam de gaqnd sa fac pui, si l-am luat pe Coco (baiat de data asta, si mult mai tanar si mai bland) I-am tinut separat initial, dar se tot auzeau si nu am reusit sa il fac pe Coco sa se apropie de noi. Astfel mi-am zis, de ce sa tipe saracii unu dintr-o camera si altu' din alta camera, cand pot sa cante impreuna??? Am facut lucru cel mai potrivit pentru "c ei 2 masculi" ai mei sa-i mut impreuna. Dupa 4 luni de cantece vesele - doar din partea lui Coco, intr-o seara "il" aud si pe Cici cu sunete foarte ciudate, si in 2 secunde Coco era peste Cici si procesau un film porno. De atunci am cautat informatii pe la vanzatori sila tot ce se putea prin tara cum se reproduc nimfele, dar nici o sansa sa aflu ceva sigur - "cate bordeie ataea obiceie". Asa ca am luat site-ul de mai sus si mi-am facut documentatia, cu mailuri la cei de acolo si asa mai departe. Zilele, lunile, anii treceau si nimic.... sex in cantitati industriale, de vreo 5-6 ori pe zi, dar ouo nimic!!!
Imi zic, sa mai incerc inca o data cu toate informatiile pe care le aveam (asta dupa 2 ani). Le pun cuibarul cu dimensiunile ca la carte, le pun cadita cu apa, le pun mancare moale si le mai tin lumina aprinsa 14 ore /zi. Dupa 2 saptamani in conditiile aceastea, apare primul ou, la 2 zile al 2-lea, la 4 zile al 3-lea, la 6 zile al 4-lea. Nici nu imi venea sa cred. Coco si Cici erau si inainte si acum sunt salbatici, se au unul pe celalat si nimic nu mai conteaza. perechile sunt formate pe viata in cazul nimfelor.
Dupa 3 saptamani se aud sunete ciudate in cuibar, mi-am dat seama ca iesise primul pui - Cico, dupa alte 4 zile apare si cel de-al 2-lea - Saky. Din 4 oua am avut 2 pui, am verificat si celelalte 2 oua si nu aveau rod.
Au crescut foarte frumos acesti 2 pui si la 5 saptamani (cand au inceput sa manance singuri i-am separat de parinti. Parintii eru foarte grijulii, si nu a trebuit sa ma ocup decat de curatenia cuibului zilnic si sa mangaii puii in fiecare dimineata si seara. Erau ca si copii mei.
Acum Cico vorbeste, are un an, si este cel mai bun prieten al meu, si Saky este cea mai fericita cand ma vede si este foarte blanda, vine mereu sa o mangai.
Cico este mai ingamfat si nu accepta sa pun mana pe el, prefera sa vina el la mine :P

Nimfele sunt foarte blande si companioni foarte placuti daca ii iei de mici!!!! Apoi este foarte greu sa ii dresezi. In functie de culorile nimfei poti saiti dai seama daca este fata sau baiat, dar este foarte greu. Eu nu am stiut ca Saky este fata pana cand nu a facut si ea primele 7 oua. A facut ouale crezand ca un papagal de plastic o jucarie este companionul ei!!!! :P dar asta e alta poveste!!!

#9
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
Multumesc pentru informatii; daca va mai aduceti aminte de ceva ce ar trebui sa stiu neaparat sau e bine de stiut....
Este vreo problema daca iau unul singur, nu o pereche? Am inteles ca la un moment dat nu o sa mai doreasca pereche si daca ii aduc una tarziu tare, o omoara cu ciocul.
Ce boli pot sa apara si cum se pot evita? Cine este mai afectuos? masculul sau femela? Care poate fi mai apropiat de om?

#10
valaur

valaur

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 11.03.2004
Depinde ce vrei de la pasăre. Ei totdeauna vor să fie pereche. Nu am auzit de ceea ce ai pomenit tu. În schimb dacă vrei să te ia și pe tine în seamă și să îl ai de pet, să fie afectuos cu tine și să stea pe umărul tău, ia unul singur. Cum a apărut perechea cum pe tine te ignoră și uită tot ce l-ai învățat. Dacă vrei să îi ții în colivie și să te uiți la ei ia o pereche. Se spune că masculii sunt în stare să învețe să vorbească, în rest se comportă la fel în singurătate.

#11
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
Nu suport sa-i tin in colivie; ideea mea ar fi sa iau unul, sa fie foarte afectuos si legat de noi si sa-l tin cat mai mult afara din cusca.
Strategii de "imblanzire"? :D

#12
prafuit

prafuit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 28.06.2005

Iris_, on Aug 25 2005, 12:32, said:

Nu suport sa-i tin in colivie; ideea mea ar fi sa iau unul, sa fie foarte afectuos si legat de noi si sa-l tin cat mai mult afara din cusca.
Strategii de "imblanzire"? :D

<{POST_SNAPBACK}>

Daca este pui sa nu iti faci probleme o sa fie cel mai bland!!! Daca este mai mare o sa ai probleme, trebuie tinut o perioada destul de lunga in colivie si tu sau voi sa stati in preajma lui, apoi dupa ce s-a obisnuit cu camera si cu voi si nu va mai musca (pasarile mature ciupesc foarte tare - este un indiciu la achizitionare) poti sa il iei si il duci in alta camera noua pentru el, si va castiga incredere in tine, si asa mai departe!!!! Trebuie sa vorbesti bland cu el cat timp il tii in colivie in perioada de acomodare si destul de mult!!!!
NU TIPA!!!! NU ARIUNCA CU CEVA (carpe) IN EL CAND TIPA!!!!! PUNE PLASA LA GEAMURI (sunt cei mai buni evadatori)!!!!!!

#13
icXu

icXu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 329
  • Înscris: 23.07.2005
Atentie la varsta !!!
Am avut si eu o nimfa pana acum o luna, care a evadat pe geam...Oricum,ce vroiam sa-ti spun e ca trebuie sa ai mare grija la varsta deoarece nimfa mea cu toate ca o aveam de 6 luni de zile nu am reusit sa o fac sa stea la mine pe deget sau macar sa  faca  ceva mai diferit de o simpla pasare salbatica :angry: cu toate ca petreceam aproape toata ziua in apropierea ei si ii vorbeam;
Am incercat si cu mancarea ei preferata,dar mai bine facea foamea ca de la mine nu manca;
In cele din urma am apelat la solutia mai radicala de a-i taia aripile(lucru pe care nu-l recomand) care nu a dat nici un rezultat dar care in schimb a dus la pierderea nimfei mele deoarece nu credeam ca mai poate zbura si am lasat geamul deschis :wallbash: ... si... surpriza...a zburat... si s-a tot dus... :crying:
In concluzie: daca vrei un papagal de la care sa ai sadisfactii(sa fie bland,sa vina si sa stea la tine,sa vorbeasca) trebuie sa iei un pui neaparat deoarece cei maturi sunt foarte foarte incapatanati...
Nu vreau sa te descurajez,dar ai grija la ce iti vei dori de la noul tau papagal ca daca nu va fi pui vei fi dezamagit...

Multa bafta!!!

Edited by icXu, 26 August 2005 - 11:27.


#14
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
Nimeni nu a spus nimic de bolile care pot sa apara. Stie cineva ceva despre subiectul asta? Sunt firave/rezistente, etc?
Multumesc de sfaturi.
Daca ar fi sa iau unul, ce m-ati sfatui? Mascul sau femela?

#15
O`Blonda

O`Blonda

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 443
  • Înscris: 23.08.2005
Iris..bolile apar in momentul in care nu ai grija de el....nu-i curetzi colivia zilnic...spalata saptamanal si dezinfectata lunar.....Pot aparea si in cazul in care nu-i dai zilnic apa curata.....sau dak ii dai mancare stricata....Trebuie de asemanea sa-i dai ocazia sa faca baie in fiecare zi....altceva nu mai stiu.
Bafta!!
Alexandra.. :kisstogether:

#16
prafuit

prafuit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 28.06.2005

Iris_, on Aug 26 2005, 16:42, said:

Nimeni nu a spus nimic de bolile care pot sa apara. Stie cineva ceva despre subiectul asta? Sunt firave/rezistente, etc?
Multumesc de sfaturi.
Daca ar fi sa iau unul, ce m-ati sfatui? Mascul sau femela?

<{POST_SNAPBACK}>

Ai mei in 3 ani nu au avut nici o bola, si am respectat regulile sppuse de "blonde" :P

Daca mai asteptati nitel, sper ca de Craciun sa scot niste pui si eu daca nu ii dau pana in 2 luni nu ii mai dau :P

#17
Iris_

Iris_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,066
  • Înscris: 02.06.2002
As mai astepta putin, avand in vedere ca familia e imblanzita si as avea mari sanse cu un puiut. Dar din pacate, problema e ca eu sunt din Suceava.  :confuzzled:

#18
prafuit

prafuit

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 722
  • Înscris: 28.06.2005

Iris_, on Aug 29 2005, 12:07, said:

As mai astepta putin, avand in vedere ca familia e imblanzita si as avea mari sanse cu un puiut. Dar din pacate, problema e ca eu sunt din Suceava.  :confuzzled:

<{POST_SNAPBACK}>

Cel mai bun test sa vezi daca e pui sau nu, este, daca ai curaj, sa il lasi sa te muste. Daca musca tare de tot at7unci te pricopsesti cu un papagal batran, daca doar ciupeste si nu poate sa stranga este pui cu siguranta.

Baiatul nimfa - este mai orgolios, te lasa sa pui mana pe el doar daca are el chef si nu in alta parte decat pe ceafa si in spatele motului (locul este exclusiv si pentru femela). El este cel care vorbeste si care canta.

femela nimfa - este mai dragastoasa si mai blanda, vine singura sa o mangai, dar este mai agresiva cand vine vorba de lucrurile personale: colivie, jucarii, etc!

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate