Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Unirea Principatelor Române

- - - - -
  • Please log in to reply
102 replies to this topic

#1
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Azi se sarbatoreste Mica Unire . Cum nu exista topic dedicat , se deschide acum .

Quote

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1861, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică. După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, iar constituția adoptată în acel an a denumit noul stat România


#2
Charger

Charger

    Viitor baștan

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,874
  • Înscris: 12.01.2011
Ar mai fi si de mentionat rolul lui Mihail Kogalniceanu, in ceea ce priveste reformele din Principate.

#3
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Kogalniceanu a fost singurul care nu l-a tradat pe Cuza . A ramas pana la capat alaturi de el .

#4
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010
La multi ani tuturor romanilor!!
Pe vremea comunismului nu am putut afla de un anume subiect legat de demonstratiile anti-unire din Moldova acelor ani.
http://www.agentia.o...I-Cuza-557.html
Asa-numitul "separatism moldovean" a fost considerat de PCR un subiect tabu. Unirea a fost atunci un act preponderent politic, foarte putin popular la Iasi. Nume grele ale vremii, precum Gh. Asachi sau Nicolae Sutu, erau antiunionisti virulenti. Miscarea separatista a fost inabusita in singe intr-un final, cu zeci de morti pe strazi. Impartirea institutiilor a fost negociata dur intre Iasi si Bucuresti, primul oras fiind atunci mai mare ca locuitori.

Memorialistul Nicolae Sutu relateaza ca antiunionistii se temeau ca Bucurestiul va deveni noua capitala, iar Moldova va fi marginalizata. Separatistii erau convinsi ca "Iasii si toata Moldova de Sus nu vor fi decat puncte excentrice ale noului stat, interesele moldovenilor vor fi puse in planul doi". Separatistii se asteptau ca muntenii sa domine in timp conducerea politica a Principatelor Unite, iar "moldovenii vor fi siliti sa indure legea muntenilor si sa fie absorbiti mai curind ca un popor cucerit decit ca unul unit cu Tara Romaneasca"

Asa cum se stie, evenimentele din ianuarie 1859 au dus la infringerea separatistilor si la unirea celor doua Principate. Temerile separatistilor s-au confirmat insa, noul aranjament statal impunind o viziune radical centralista.

In ciuda vocilor numeroase care solicitau ca noul stat sa aiba capitala la Focsani, unele provenind chiar din rindurile unionistilor moldoveni, in 1862 au fost emise decretele de centralizare a principalelor institutii la Bucuresti. Dupa 1862, noul prilej de lupta politica pentru separatisti a fost chestiunea "compensatiei morale" reclamate pentru "sacrificiul" facut de Iasi pe altarul Unirii. Ideea amplasarii Curtii de Casatie la Iasi, ca gest reparatoriu, a fost respinsa intr-un final de Legislativ, generind in "dulcele tirg" masive proteste de strada. Nu este astfel de mirare ca inlaturarea ulterioara a domnitorului provenit de la Iasi, Alexandru Ioan Cuza, la 11 februarie 1866, a fost sarbatorita la Iasi prin trei nopti de iluminatii.

Cum comentati??

#5
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Interesant .

Quote

antiunionistii se temeau ca Bucurestiul va deveni noua capitala, iar Moldova va fi marginalizata. Separatistii erau convinsi ca "Iasii si toata Moldova de Sus nu vor fi decat puncte excentrice ale noului stat, interesele moldovenilor vor fi puse in planul doi".

Chiar asa s-a intamplat , dar totusi Unirea a fost benefica pentru poporul roman .

#6
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010
Unirea vazuta de catre anti-unionisti.

View Postlucifer76, on 24th January 2011, 14:10, said:

Interesant .



Chiar asa s-a intamplat , dar totusi Unirea a fost benefica pentru poporul roman .

CATEGORIC. Dar nu trebuie sa comentam si evenimentele mai putin cunoscute? Nu suntem noi avangarda"istoriei adevarate" cu bune dar si cu rele??

Attached Files



#7
Charger

Charger

    Viitor baștan

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,874
  • Înscris: 12.01.2011

View Postraman, on 24th January 2011, 14:15, said:

CATEGORIC. Dar nu trebuie sa comentam si evenimentele mai putin cunoscute? Nu suntem noi avangarda"istoriei adevarate" cu bune dar si cu rele??

Esti moldovean?
Mi se pare cam exagerata poza.

#8
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View PostCharger, on 24th January 2011, 14:19, said:

Mi se pare cam exagerata poza.
Nu e exagerata , Iasul ca oras a decazut mult de tot dupa Unire . Au fost si primari buni , alde Pogor , dar daca nu mai era capitala era greu cu fondurile .

Acum despre reintoarcere lui Cuza din exil , ca copparatie cu situatia actuala , cand Mihaita nu a putut reveni in tara oarecare timp dupa revolutie :


Quote

De acum și până la moarte, Al. I. Cuza va fi măcinat de dorul țării pe care a părăsit-o și va face mereu demersuri pentru a i se permite să revină. Într-o scrisoare adresată lui Carol I, pe 16 aprilie 1867 de la Paris, Cuza notează cu eleganță și demnitate: „Revenind ca simplu cetățean în țara mea, nu doresc altceva decât ca împreună cu familia mea să pot duce o existență conformă nevoilor și poziției mele. M-aș simți foarte fericit, Principe, dacă într-o zi aș avea plăcerea să vă transmit în mod personal asigurarea sentimentelor mele.“

Această cerere, ca și multe altele s-au lovit de refuzul categoric al domnitorului. Iată o parte din răspunsul lui Carol I, datat 2 iunie 1867:

„Departe de a pune la îndoială bunele voastre intenții, sunt convins că dorința voastră de a reveni în România se datorează numai intereselor personale și că prin prezența voastră aici țara câștigă în plus un bun cetățean. Cu acest gând am făcut cunoscută cererea voastră Consiliului meu de Miniștri. Consiliul a considerat, Prințul meu, că după ce a trebuit să părăsiți teritoriul românesc în urma evenimentelor politice atât de grave, este mai înțelept din partea dumneavoastră să nu vă grăbiți a reveni în Țară!

Mistuit de dorul de țară, Al. I. Cuza se adresează și împăratului Franței, Napoleon al III-lea, solicitându-i sprijinul într-o scrisoare datată la 27 mai 1867, în care spune:

„Chestiunile fiind neglijate de la plecarea mea, necesitatea de a da curs unui proces suscitat de pasiuni politice mă determină să mă înapoiez în Principatele Unite. Redevenind un simplu cetățean, nu am altă dorință decât să continui în Moldova viața liniștită și retrasă pe care o duc de la abdicarea mea... îndrăznesc să sper că Maiestatea Voastră va găsi în această intervenție o nouă dovadă a stimei pe care o adaug la aprecierea prețioasă prin care Ea a binevoit întotdeauna să mă onoreze...“

Din păcate, această intervenție nu a avut rezultatul scontat, așa cum nici alte acțiuni inițiate de partizanii fostului domn nu s-au finalizat favorabil. În ianuarie 1870, la alegerile parlamentare parțiale, Al. I. Cuza, aflat în exil, este ales deputat de Mehedinți; știind însă că regele Carol I, ca și cei care l-au detronat nu-l vor în țară, Al. I. Cuza refuză.

Între străini, fostul domn, bolnav și tot mai singur, e cu gândul la Moldova, așa cum Alexandru Cuza, fiul său se confesa lui Alexandru Beldiman într-o scrisoare în care descria starea în care se afla tatăl său.

A revenit în țară după moartea survenită în 1873 la Heidelberg, în Germania. Ziarele vremii au consemnat jalea adâncă cu care l-au întâmpinat cei care deveniseră prin voința lui, din clăcași, proprietari. A fost înmormântat la castelul de la Ruginoasa, iar acum osemintele lui se odihnesc la Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași.

Cat timp a fost Carol l-a putere , nu a reusit Cuza sa se reintoarca in tara , o masura cam aspra dupa parerea mea .

#9
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View PostCharger, on 24th January 2011, 14:19, said:

Esti moldovean?
Mi se pare cam exagerata poza.

Nu, nu sunt. Sunt "mitic" si dupa tata si pupa mama. :peacefingers:  Daca-as fi fost moldovean, nu cred ca n-as fi fost mandru. Moldova a dat multi oameni de seama natiei noastre.

Poza este o caricatura antiunionista a vremurilor respective. Chargere, sa nu intelegi ca eu "dezgrop morti" fiindca as avea ceva contra unirii. Am aflat de  existenta acestui curent  abia dupa revolutie. Oare de ce a fost subiect tabu inainte de 90??
Pentru ca iesea din tiparul "unanimitatii"??
Nu este decat un exemplu de cum se poate falsifica istoria. Minciuna prin omisie.

Edited by raman, 24 January 2011 - 14:58.


#10
Charger

Charger

    Viitor baștan

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,874
  • Înscris: 12.01.2011
Nu cred ca s-a dorit decaderea Moldovei prin unire. Nu spun ca nu a fost un efect al Unirii.
Moldova a ajuns cea mai saraca regiune a Romaniei si datorita influentei rusesti asa cum Transilvania este mai dezvoltata datorita influentei sasilor (influenta vestica, in general).

#11
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postraman, on 24th January 2011, 14:15, said:

CATEGORIC. Dar nu trebuie sa comentam si evenimentele mai putin cunoscute?

Nu, nu merita, locul lor e la cosul de gunoi al istoriei. Al trebui sa li se stearga numele din toate documentele de arhiva, un fel de memorie damnata cum se facea in antichitate cu indezirabilii. Azi e ziua unirii, nu se cuvine sa o intinam cu nimic, gadeste-te la cati romani au murit pe front pentru tara asta, cu totii avem bunici sau strabunici care au facut razboiul, chiar nu aveti pic de respect fata de voi insiva?

View PostCharger, on 24th January 2011, 15:08, said:

Moldova a ajuns cea mai saraca regiune a Romaniei

Nu a ajuns ci a ramas. Asa a fost tot timpul, o regiune mai saraca decat restul, nu a fost un efect al unirii. Am citit niste date din sec. XIX, cei mai multi saraci erau in Moldova, principala cauza: alcoolismul si numarul mare de copii.

Edited by turcoctonul, 24 January 2011 - 15:16.


#12
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postturcoctonul, on 24th January 2011, 15:11, said:

Asta e mentalitate de securist !!! Cum sa stergi istoria , adica sa stergi ce nu iti convine . Doar propagandistii fac asta , fie nazisti , comunisti sau de alte ideologii .

#13
raspopitu

raspopitu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 29.04.2009
Nu a ajuns ci a ramas. Asa a fost tot timpul, o regiune mai saraca decat restul, nu a fost un efect al unirii. Am citit niste date din sec. XIX, cei mai multi saraci erau in Moldova, principala cauza: alcoolismul si numarul mare de copii.


Te rogi sa produci dovezi pentru cele afirmate aici, de exemplu, eu am citit niste date din sec XIX care demonstrau inapoierea evidenta a Munteniei fata de Moldova.....

#14
raman

raman

    Dubito, ergo cogito; cogito ergo bibamus.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,171
  • Înscris: 01.12.2010

View Postturcoctonul, on 24th January 2011, 15:11, said:

Al trebui sa li se stearga numele din toate documentele de arhiva, un fel de memorie damnata cum se facea in antichitate cu indezirabilii.

Poate nu stiati cum a ramas omenirea fara date istorice importante din istoria ei.
Pentru ca au existat de-a lungul timpului si specimene ca Turcoctonul. Rusinica.

View Postlucifer76, on 24th January 2011, 15:18, said:

Asta e mentalitate de securist !!!

Nu iese fum fara foc!! Pam-pam.

#15
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postraspopitu, on 24th January 2011, 15:30, said:

Te rogi sa produci dovezi pentru cele afirmate aici, de exemplu, eu am citit niste date din sec XIX care demonstrau inapoierea evidenta a Munteniei fata de Moldova.....

Hai sa fim seriosi, tu crezi ca degeaba au ales capitala in Bucuresti? Doar Cuza era moldovean asa ca nu il poti banui de partizanat. Moldova a fost mereu o zona saraca, multi betivi prin partile alea, saracie mare, nu e de ieri de azi....

Dintr-un recensamant din 1905:

"Casele cu o încapere, proportional, sunt mai numeroase în
Moldova (43,4%), apoi în Muntenia (24,5%), Dobrogea (19,1%), Oltenia (5,9%). Pe judete,
casele cu o încapere sunt cele mai numeroase în Vaslui (61,4%), iar cel mai putin numeroase
în Vâlcea si Dolj (4,6%).
.......
Dupa felul locuintelor, s-ar putea spune ca Moldova e cu mult inferioara celorlalte regiuni
"

Daca nu ma insel si tributul pentru turci era mai mare in Muntenia decat in Moldova (in evul mediu ma refer), deci muntenia producea mai mult decat moldova.

Edited by turcoctonul, 24 January 2011 - 15:43.


#16
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
La Unire si Bucurestiul era un rahat pe bat . Ideea e de ce nu s-a ales capitala la Focsani ? Se impaca si capra si varza .

#17
turcoctonul

turcoctonul

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 3,867
  • Înscris: 07.12.2006

View Postlucifer76, on 24th January 2011, 15:18, said:

Asta e mentalitate de securist !!! Cum sa stergi istoria , adica sa stergi ce nu iti convine .

Pai si atunci de ce sunt interzise simbolurile naziste sau afisarea in public a fotografiilor unor indezirabili pentru regimurile de azi? Asa a fost tot timpul amice iar cum unirea a triumfat, inamicii ei ar trebui stersi din istorie, la propriu. Ne ajunge ca avem 2 state romanesti, vrem mai multe? :deadtongue:

View Postlucifer76, on 24th January 2011, 15:44, said:

La Unire si Bucurestiul era un rahat pe bat . Ideea e de ce nu s-a ales capitala la Focsani ? Se impaca si capra si varza .

Un rahat pe bat comparativ poate cu bucurestiul de azi, nu focsaniul de atunci. Bucurestiu era miezul, ca si acum de altfel, ca ne place sau nu. Era cel mai dezvoltat oras din principate si avea o lunga traditie de capitala. Nu doar capitala a ramas in muntenia dar dialectul vorbit aici a deveni baza limbii romane literare. Iar unirea au facut-o moldovenii (cuza, kogalniceanu, etc.) asa ca nu e nimic de reprosat nimanui, e foarte bine cum s-a facut. Ce intrebare, de ce nu au ales capitala la Focsani. Uite d`aia.  :deadtongue:

#18
raspopitu

raspopitu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 29.04.2009

View Postturcoctonul, on 24th January 2011, 15:41, said:

Hai sa fim seriosi, tu crezi ca degeaba au ales capitala in Bucuresti? Doar Cuza era moldovean asa ca nu il poti banui de partizanat. Moldova a fost mereu o zona saraca, multi betivi prin partile alea, saracie mare, nu e de ieri de azi....

Dintr-un recensamant din 1905:

"Casele cu o încapere, proportional, sunt mai numeroase în
Moldova (43,4%), apoi în Muntenia (24,5%), Dobrogea (19,1%), Oltenia (5,9%). Pe judete,
casele cu o încapere sunt cele mai numeroase în Vaslui (61,4%), iar cel mai putin numeroase
în Vâlcea si Dolj (4,6%).
.......Nu crezi ca m-ai degraba sint prejudecati preluate din familie si servite ca adevaruri incontestabile si eu pot sa spun ca muntenii sint tigani ,turcizati ,orientalizati puturosi si pusi doar pe hotii.
Dupa felul locuintelor, s-ar putea spune ca Moldova e cu mult inferioara celorlalte regiuni
"

Daca nu ma insel si tributul pentru turci era mai mare in Muntenia decat in Moldova (in evul mediu ma refer), deci muntenia producea mai mult decat moldova.

Cu asta chiar esti hazliu,explicatia este simpla ,au luat mai multa mumu de la turci.....

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate