Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...

Marci Biciclete - recomandari

Lipsa Tensiune pe o Faza, bransam...
 Recomandare bicicleta copil 5 ani.

Recomandare kit automat acces usa

[email][nvidia] Your GeForce NOW ...

Site nesigur
 Baghetele ornamentale intre foile...

O recomandare pentru o camera ful...

Pareri magazin online quickmobile?

Unde gasesc banane albastre?
 

Focul si pericolele lui in casele noastre

- - - - -
  • Please log in to reply
69 replies to this topic

#1
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
Pana la urma este bun augur sa deschidem un subiest cu aceasta tema.

Haideti sa scriem aici cat mai multe idei referitoare la ignifugari, metode de stingere, prevenire casnica si nu in ultimul rnad asigurarea la societati de profil.

Un inceput de discutie a fost in topicul de prezentare a colegului de forum care trece printr-o tragedie in momentul de fata, casa lui fiind mistuita de flacari. de vazut !

Mizez pe ajutorul vostru sa aduman un material cat de cat folositor pentru toata lumea.

#2
buleala

buleala

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 6,481
  • Înscris: 02.03.2007
Felicitari pentru topic!
stiu despre necazul colegului nostru de cateva zile;
acum are de luptat cu asiguratorul.

sa speram,si cu ajutorul celor de aici,ca aceasta casa va fi o exceptie intre casele noastre.

#3
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
REGULI PSI PENTRU GOSPODARIILE CETATENESTI


- Orice foc, fie ca este în interiorul locuintei sau în exteriorul ei, trebuie supravegheat.

- Se interzice folosirea chibriturilor, lumânarilor, lampilor de iluminat cu petrol, în spatii cu pericol de incendiu

(depozite de furaje, grajduri, magazii, alte anexe, poduri, ?) si explozie (în apropierea buteliilor de aragaz,

instalatiilor de gaze naturale, încaperi în care depozitati produse petroliere), cât si la executarea lucrarilor agricole ? (în lanuri de cereale, pajisti?), în paduri si în apropierea acestora.

- Este interzisa folosirea flacarii pentru verificarea etanseitatii buteliei. In cazul în care butelia este defecta,
flacara, în prezenta gazului scurs de la butelie, va produce o explozie.

- Aparatele electrice, cablurile electrice, prizele si întrerupatoarele cu defectiuni sunt surse frecvente de incendiu.

- Pentru remedierea aparatelor si instalatiilor electrice  defecte se apeleaza la specialisti.

- Nu utilizati aparatele electrice cu mâinile ude. Riscati sa va electrocutati si sa suferiti arsuri.

- Nu trageti de cablul pentru debransarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursa de incendiu.

- Nu folositi prize multiple: adeseori suprasolicitate, acestea se încalzesc si exista riscul producerii unui incendiu.

- Nu amplasati un obiect metalic de lungime mare (scara, teava, antena, ?) în apropierea unei linii electrice aeriene: aceasta conduce adesea la accidente mortale.

In cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea sigurantei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a litelor, cuielor, monezilor,?, în cazul suprasolicitarii retelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încalzirea puternica a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste conditii putându-se declansa un incendiu.

- Se interzice fumatul în locuri cu pericol de explozie si incendiu.

- Nu fumati în pat: riscati sa adormiti cu tigara aprinsa si sa produceti un incendiu.

COSURILE DE FUM

Cosurile de fum vor fi periodic verificate, curatate si reparate de catre personal specializat si autorizat.

JOCUL COPIILOR CU FOCUL

- Pastrati chibriturile, brichetele si alte surse de foc în locuri în care copii nu au acces.

- Inlaturati orice curiozitate a copiilor în legatura cu focul, explicându-le cu rabdare pericolul pe care acesta îl reprezinta pentru viata lor.

- Nu lasati copiii singuri în casa cu sobe, plite, radiatoare si/sau aparate electrice aflate în functiune.

- Exemplul celor mari cu privire la folosirea focului în prezenta copiilor conteaza mult în educarea lor.

- O data cu cresterea, copii trebuie învatati cum sa utilizeze sursele de foc si cum sa se comporte în situatii de pericol.

- Se interzice utilizarea instalatiilor de încalzire cu improvizatii sau defectiuni si lasarea lor în functiune nesupravegheate.

- Respectati distantele de protectie dintre sobe si materialele combustibile.

- Amplasati în fata sobelor cu lemne o cutie metalica: aceasta va asigura protectia fata de caderea accidentala, direct pe podea, a lemnelor aprise, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile cu care acestea ar veni în contact.

- Eventuala încalzire a adaposturilor de animale sau a grajdurilor este admisa numai daca sunt folosite sobe fixe din caramida sau mijloace cu acumulare de caldura care se alimenteaza din exteriorul acestor încaperi ori prin instalatii deîncalzire centrale.

- Se interzice folosirea sobelor cu usitele sau cenusarele defecte ori care nu se închid.

- Cenusa si jaratecul vor fi depozitate în gropi speciale, iar în conditii de vânt se va stinge cu apa.

- Se interzice folosirea buteliilor de gaze lichefiate fara regulatori (ceasuri) de presiune cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau largite la capete.

- Se interzice cu desavârsire încercarea cu flacara a etanseitatii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apa cu sapun.

- Se interzice asezarea sau pastrarea buteliilor de gaze în apropierea oricaror surse de caldura ori sub actiunea directa a razelor solare.

- Se interzice încalzirea buteliilor ori folosirea acestora în pozitie culcata, rasturnata sau înclinata.

- Este interzisa trecerea (transvazarea) gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.

- La aprinderea focului la aragaze sau sobe alimentate cu gaze naturale, folositi principiul gaz pe flacara (întotdeauna aprindeti întâi chibritul si apoi manverati robinetul de alimentare cu gaz). Recomandam utilizarea aprinzatorului electric.

- Este interzisa depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile (butelii, bidoane cu produse petroliere, ?) în podurile cladirilor.

- Este interzisa folosirea afumatorilor improvizate în podurile cladirilor prin scoaterea unor caramizi din cos sau neridicarea zidariei cosurilor deasupra acoperisului ori lasarea deschisa a usitelor de curatare.

AFUMATOARE

Se interzice folosirea afumatoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, suri, remize, sub soproane sau lânga materiale combustibile: afumatorile se confectioneaza din zidarii de caramida si materiale incombustibile si se vor amplasa independent de celelalte constructii din gospodarie.

STINGEREA INCENDIILOR LA GOSPODARII CETATENESTI :

In cazul producerii unui incendiu la gospodarii sau locuinte veti întreprinde urmatoarele actiuni:

- Iesiti în aer liber încercând, pe cât posibil, închiderea tuturor ferestrelor si a usilor în încaperea unde s-a produs incendiul si pe traseul parcurs spre exterior.- Aceasta va conduce la încetinirea propagarii incendiului si chiar la limitarea pagubelor ce s-ar putea produce.

- Ajutati copii, persoanele în vârsta si cu handicap la evacuarea din cladire.- De regula, în caz de incendiu, copii autendinta de a se ascunde sub pat, în dulapuri sau în alte locuri întunecoase. - La evacuarea din cladirile cu ascensoare nuutilizati liftul. Riscati sa ramâneti blocati.

- Nu va întoarceti în locuinta incendiata pentru a încerca salvarea unor bunuri materiale. Viata dumneavoastra este mai de pret. Instruti si copii în acest sens.

- Telefonati la  112


- Pentru operativitate, este bine ca datele pe care le furnizati pompierilor sa fie clare si sa raspunda la urmatoarele aspecte:

CINE ? IDENTIFICAREA PERSOANEI CARE A SUNAT (ex: Ma numesc Ionescu Florian si doresc sa anunt un incendiu sau altceva ).

CE ? DESCRIEREA ACCIDENTULUI PRODUS (ex:Acesta s-a produs la vecinul meu. Nici el si nici sotia lui nu sunt acasa, dar este posibil ca în locuinta sa se afle o femeie de 90 de ani si doi copii, de 5 si respectiv 2 ani).

CUM ? CUM SE MANIFESTA INCENDIUL (ex:Incendiul este deja vizibil din exterior. El s-a produs într-o încapere aflata la etajul 2),

UNDE ? LOCUL ACCIDENTULUI (ex:al casei nr.34, aflata pe str. Mihai Eminescu nr.2).

Apoi asteptati telefonul pompierilor pentru a confirma apelul dumneavoastra.

- Numarul de telefon  112 este GRATUIT, fie ca sunati de la telefon public sau privat.


- Nu veti interveni pentru stingerea incendiului, daca nu sunteti echipat corespunzator si pregatit pentru salvarea persoanelor si stingerea incendiilor.

- Pompierii  sunt echipati, dispun de utilaje si vehicule de interventie specifice si sunt instruiti pentru a interveni în situatii de urgenta si de aceea, în momentul în care acestia sosesc la locul incendiului este bine sa nu îi incomodati si în nici un caz nu le luati echipamentele pentru a interveni în locul lor.

- Veti acorda tot sprijinul fortelor de interventie prin informarea acestora cu privire la modul de manifestare a incendiului pâna la sosirea pompierilor.



De pe net, de la un producator de case din lemn:

,,Constituie focul un pericol iminent pentru casele din lemn?
            În Franþa de exemplu, þarã cu o legislaþie foarte completã ºi severã, casele din lemn sunt incluse în aceiaºi clasã de exigenþã la foc cu casele din cãrãmidã sau alte materiale de zidãrie. Companiile de asigurãri confirmã cã statistic nu se constatã incendii mai frecvente la casele din lemn. S-a constatat cã în cazul unui incendiu, problemele apar la mobilier, mochete sau perdele care se aprind primele dar niciodatã la pereþi. La poliþele de asigurare pentru responsabilitatea civilã la incendiu , calculul primelor de asigurare este acelaºi pentru toate casele individuale nou construite, indiferent de material.
            Menþionãm cã sistemul promovat de noi pentru casele din lemn cu pereti stratificaþi include structura de rezistenþã placatã cu diverse materiale de închidere, OSB (Oriented Strand Board) este socotit neinflamabil iar la interior, plãcile din gips-carton au un coeficient de transfer termic redus ºi conþin preponderent ipsos care are ca element constitutiv apa în proporþie de 20% iar aceasta devine liberã în timpul incendiului. Lemnul este obiºnuit tratat prin imersie sau prin vaacum ºi imersie, apãrat fiind ºi de plãci rezistente la foc, el rãmânând aparent numai la parapeþii balcoanelor, scãri sau eventual la tâmplãria uºilor ºi ferestrelor.
            În cazul în care focul ajunge totuºi la structura din lemn, s-a constatat cã lemnul tratat atins de flacãrã este bine protejat de un strat de cãrbune ce se formeazã la suprafaþã, bun izolator un timp satisfãcãtor.
            Pentru persoanele care au totuºi fobia incendiului ºi ar dori mãsuri cu totul speciale de protecþie, dispunem de cea mai modernã soluþie de tratare a structurii de lemn : vopsele termospumante care nu intrã în masa lemnului dar care, sub efectul cãldurii, spumeazã ºi formeazã un strat protector . Se obþine ca lemnul din structurã sã ofere o rezistenþã la foc din clasa F 120, de neatins de niciun alt material de construcþie !
            Deºi pare paradoxal, casele din lemn pot deveni cel mai sigur sistem de construcþie în raport cu incendiul !,,

Edited by autom2, 06 January 2011 - 10:19.


#4
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,019
  • Înscris: 31.07.2007
De multe ori incendiile pornesc de la instalatiile electrice defectuoase sau a improvizatiilor de la aceasta. De aceea in momentu' in care am cumparat un apartament comunist, in momentu' in care l-am renovat am schimbat si instalatia electrica + prizele/intrerupatoarele (instalatia era cu cabluri de aluminiu).
O alta specificatie legata de apelul 112 in cazul unui incendiu: dupa ce vorbesti cu dispecera careia ii dai datele necesare nu trebuie sa astepti sa te sune pompierii, in general iti face legatura dispecera cu ei. Recunosc ca la pompieri inca nu am sunat, da' la politie si salvare asa se intampla.

#5
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,076
  • Înscris: 07.07.2006
Sint zeci de situatii greu de anticipat. O poti pati si daca nu ai foc deschis. De pilda, o persoana neobisnuita cu plita vitroceramica pune un obiect inflamabil pe plita care abia a fost oprita si e inca incinsa. Sau un obiect inflamabil ajunge din greseala pe plita (de pilda o punga de plastic luata de un curent de aer). Beleaua cu plita e ca ramine incinsa minute bune.

Doamne fereste de belele. Cred ca un pas mare inainte ar fi obligativitatea detectoarelor de fum in orice incapere. Un pas in directia asta il pot face asiguratorii, daca legiuitorii nu pot - refuzind sa asigure de incendiu cladiri fara senzori. Si pompierii pot face lobby in directia asta.

O alta belea, dupa cite o vad eu, este lipsa unor dotari la nivel de secol 21, de genul - hidranti de incendiu la fiecare colt de strada si/sau masini mai mici de pompieri, care sa permita existenta unor unitati de pompieri in fiecare comuna (cite case nu ard pina la temelii pentru ca a durat sa vina ditamai camioanele din orasul situat la 30 km, sau abia a incaput camionul pe ulita, in conditiile in care in alte tari se folosesc si masini de stingere incendii mici - cum are fi un SUV cu un rezervor de 500 sau 1000 l de apa?!). Astea ar fi foarte utile si la noi, avind in vedere cum s-au dezvoltat multe ansambluri rezidentiale - inghesuite, cu acces greoi, departe de oras si deci de existentele brigazi de pompieri - iar primariile din comunele unde se dezvolta noile cartiere nu investesc in prevenirea incendiilor. Cu un program national sau judetean de subventii, fiecare primarie si-ar putea cumpara macar cite un SUV si pregati 2 oameni, ca forta de reactie rapida la incendii. Combinat cu o fintina de unde sa umple rezervorul (gasibila in mai toate satele) si cu faptul ca, daca intervii in primele 10 minute, e un avantaj, cred ca s-ar diminua pagubele din incendii.

Hai ca am ajuns, de la prevenirea individuala, la politica nationala.

#6
vimp

vimp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 03.12.2004
Instructiuni montaj cos de fum
http://www.cosari.ro...ontaj-cos-2.pdf

#7
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Felicitari pentru topic, autom2!
As participa si eu, insa nu sunt deloc in tema, dar daca aflu ceva interesant din domeniu...

#8
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
Nu-i meritul meu. Parca tu mi-ai dat ideea. ;)

Pana la urma conteaza ce rezulta in urma discutiilor de aici.

abancor: nu as vrea sa comentez politica statului pe linie Psi. Cert este ca o comunitate locala, cum de altfel sunt in romania, puteu sa achizitioneze o autospeciala SH din ro sau strainatate, sa o inmatriculeze cu numere galbene ( taxe mai mici) si sa faca un serviciu civil, pe baza de voluntariat in localitati.

Eu, unul, m-as alatura fara nici o clipa de ezitare unei astfel de initiative si cred ca sunt multi in situatia mea.

#9
rusman

rusman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,186
  • Înscris: 03.05.2009
Au mai incercat unii primari sa inmatriculeze cu numere galbene ambulante primite donatie din vest si au fost acuzati de tot felul de incalcari ale legii.

#10
draku

draku

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,255
  • Înscris: 22.11.2003

 autom2, on 7th January 2011, 16:11, said:

... Cert este ca o comunitate locala, cum de altfel sunt in romania, puteu sa achizitioneze o autospeciala SH din ro sau strainatate, sa o inmatriculeze cu numere galbene ( taxe mai mici) ...


este ilegal

#11
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
Nu vreau sa intru in discutii legate de legalitatea sau nu a numerelor galbene sau a numerelor de inmatricular ein general.

Dar, gandti-va si la seful de post dintr-o localitate mica , in sperta un sat sau o comuna . Sa aplice legea ( uneori nedreapta) cu vecii lui care sunt in formatiunea civila de pompieri si care, la o adica ii vor stinge si casa lui? Dati-va singuri raspunsul . Acolo, la zeci, poate 100 de km de centru lor teritorail sunt numai EI si FOCUL, Ei si INUNDATIA. Stiti cum e vorba: Satulul nu intelege pe flamand. Asa e si aici. Si voi v-ati simti mai in siguranta.

Oricum acest caz al masinilor de pompieri cu numere galbene este destul de mare. Totusi cu o asemenea masina nu faci decat interventii, nu cari porumbul secretarei primariei.

Uitati-va in link-ul urmator : AICI  CE vedeti? Cine a actionat si cu ce? Ce numere de inmatriculare are?

De fapt, initiativa unei grupe voluntare de pompieri apartine numai si numai consiliului local , de ex, Jud Sibiu are 3900 de pompieri voluntari.: Pompieri Sibiu

Sa facem un exercitiu de imaginatie: V-ar place sa aveti vecin de strada un pompier care daca, Doamne Fereste , apare un necaz stie cum sa actioneze cand ceilati se uita de pe margine? Va spun eu, da. Si, la scara mai mare si un sat la 100 km de primul oras cu Pompieri se bucura daca are o masina cat de cat functionala , in legalitate sau nu dar SA  FIE!


Scuzati de offtopic si haideti sa revenim la subiectul nostru.

Edited by autom2, 08 January 2011 - 07:46.


#12
vimp

vimp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 03.12.2004
Ca o idee, pentru cei care construiesc case nu ar fi rau ca :
- sa trageti tubulatura prin sapa in fiecare camera pentru un eventual sistem stingere incendii
- sa trageti tubulatura pentru eventuali senzori de fum/alti senzori

Acestea nu sunt investitii de amploare. De exemplu pentru tubulatura apa nu cred ca un pexal ar costa mai mult de 4RON/ml. La o casa normala nu cred ca ar fi necesar mai mult de 100ml, asta insemnand o investitie in plus de 400RON+manopera. Avand in vedere ca circuitele nu vor fi folosite decat in caz de doamne fereste nu cred ca ar fi necesar ca tubulatura sa fie una de calitate. In functie de buzunar ulterior se poate completa sistemul cu diferite solutii.
De asemenea pentru senzori tubulatura este la pret infim in comparatie cu alte costuri. Tubul gofrat de 16 cred ca este sub 40RON/50ml. Mai costisitor poate fi in cazul structurilor de lemn unde se recomanda folosirea tuburilor metalice.

Recomand de asemenea ca la casa sa existe disponibil in exterior un robinet cu acces rapid si un furtun mai lung, pentru orice eventualitate. In definitiv un robinet exterior poate fi folosit si la udat gradina sau spalatul masinii :).

#13
muteki

muteki

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,679
  • Înscris: 14.12.2010
Eu as recomanda ca oricine sa tina in casa un stingator cu pulbere si CO2. Eventual 1-2 stingatoare pe fiecare etaj sa ajungi rapid la ele.

In strainatate este obligatoriu prin lege ca fiecare bloc de locuinte sa aiba usi de foc la fiecare etaj pe casa scarii si stingatoare cu pulbere si CO2 in spatiile comune la fiecare etaj.

Daca iti ia foc ceva in apartament dai buzna afara pe hol, smulgi stingatorul din perete si stingi incendiul cu el mai repede decat ai putea s-o faci cu apa, maturi sau paturi.

Si cand ma refer la stingatoare, nu ma refer la jucariile alea din supermarket pentru masini. Alea sunt niste glume. Trebuie un stingator serios, macar de 4Kg.

Edited by muteki, 08 January 2011 - 08:37.


#14
vimp

vimp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,337
  • Înscris: 03.12.2004
Legat de instalatia electrica am observat ca multi meseriasi practica folosirea tubului gofrat (copex) din PVC pe structurile de lemn pe motivul ca tubul  este ignifug. Este total gresit intrucat producerea unui scurt circuit de putere in tubulatura poate duce la strapungerea tubului!!!

Tot legat de instalatia electrica recomand ca:
- in tablourile electrice sa existe sigurante cu declansator atat pe faza cat si pe nul. In general sigurantele de un modul au circuitul de declansare doar pe faza. Necesitatea unui astfel de dispozitiv se impune din perspectiva in care un scurtcircuit se poate produce pe traseu intre faza unui circuit de putere (cablu gros) si nulul unuia de putere mica, caz in care intreruperea va fi declansata mult mai tarziu sau chiar deloc. Asta este o opinie personala, eu nu sunt expert in circuite electrice.
- in tablourile electrice sa existe intrerupatoare diferentiale, eventual cascadate : cele cu curenti de defect mai mari pe circuitele mari si cu curenti de defect mai mic pe circuitele finale
- eu unul recomand ca fiecare circuitele sa fie trase prin tubulatura separata, respectandu-se normativul privind distanta dintre tubulaturi si dimensionarea tubulaturii in functie de sectiunea cablurilor din circuit
- folosirea de doze de distributie suficient de incapatoare astfel incat legaturile sa nu fie super-presate in doze
- realizarea corecta a etajarii instalatiilor in casa : nivelul cel mai de jos (sau in sapa) circuitele cu apa (incalzire/menajera), mai sus circuitele de curenti slabi (TV, retea calculatoare, telefonie, semnalizari), sus, aproape de tavan, circuitele de forta (230V/380V)
- realizarea de circuite dedicate aparaturii mari consumatoare de curent electric
- indiferent daca instalatia o realizati singuri sau cu un electrician autorizat incercati sa aveti planul instalatiei electrice inainte de executie
- folositi cablu de calitate si cumparat din surse sigure
- la tragerea cablurilor prin tubulatura ungeti cablurile cu un gel special pentru alunecare, evitand astfel deteriorarea izolatiei
- taieturile tubulaturii sa le faceti astfel incat sa nu existe bavuri ce pot deteriora izolatia cablurilor.

Mai revin daca imi mai vin in minte si alte lucruri.


 muteki, on 8th January 2011, 08:33, said:

Eu as recomanda ca oricine sa tina in casa un stingator cu pulbere si CO2. Eventual 1-2 stingatoare pe fiecare etaj sa ajungi rapid la ele.

Foarte buna si pertinenta observatia.

#15
autom2

autom2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,555
  • Înscris: 26.01.2007
............aparataj terminal ( prize, intrerupatoare) de calitate

............legaturile in doze COSITOITE!

#16
euribiontuL

euribiontuL

    dibaci

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,275
  • Înscris: 15.07.2006

 flopardu, on 6th January 2011, 12:56, said:

trebuie spus ca in cazul constructiilor in general si poate mai ales in cazul celor pe structura de lemn, sunt anumite lucruri care trebuiesc respectate intocmai, facute intr-un fel, etape unde trebuie avut mare grija.

fazele cu semineele sunt clasice, de la atatea au luat foc case si oamenii inca si le fac ei, cu mana lor, mi se pare strigator la cer. uitati-va pe topicul de seminee-cosuri sa vedeti ce spun unii, cum ca si le fac ei, ca ies mai ieftin, ca de ce sa cumpere de la firma cutare cand poate sa puna el caramizi din alea si iese mult mai ieftin. eu inteleg ca nu se fac lucrurile ca lumea din cauza lipsei banilor, nu neaparat din necunoastere. dar care-i costul unui asemenea risc, nu-i prea mare totusi? asa cum ti-au spus si pompierii, trebuie facut cu materiale bune, de oameni care cu asta se ocupa si in afara casei, adica legatura dintre cos si structura sa fie doar la trecerea prin perete unde trebuie izolat foarte bine. iar la exterior, intre cosul finisat si fatada finisata trebuie sa ramana 5 cm de spatiu, de aer, nu trebuie sa fie lipit de fatada. spunea cineva mai sus de cosuri, astia de la schiedell sau cum s-or numi au o carcasa de beton, in interiorul ei vine cosul cilindric ceramic iar intre aceste doua materiale vine o vata speciala, bazaltica, foarte densa, speciala pt. aceasta operatiune. cred ca si mortarul cu care se lipesc intre ele elementele de beton este unul special. la trecerea prin perete se pune iarasi vata din asta in cantitati mari si un material special, arata oarecum ca polistirenul, este bleu dar este unul deosebit care nu arde... whatever.
binenteles ca toate astea si manopera de montaj costa mai mult decat daca ti le faci cu mana ta si materiale de care auzi nu stiu unde, dar costa si mult, mult mai putin decat refacerea unei case dupa incendiu. ;)

apoi etapa cu izolatia exterioara. la o casa de lemn eu cred ca ar trebui musai sa fie imbracata cu vata bazaltica, asta arde la peste 1000 grade si mai este vb si de respiratia casei.

la electric iarasi mare grija la materiale si punerea in opera. binenteles ca va costa mai mult sa pui cyyf si copex ignifug, dar iarasi va costa mult mai putin decat refacerea constructiei dupa un incendiu.

asta cu tigla... ca e bine sa o ai ca se stinge mai usor, lucreaza mai usor cu ea pompierii este cam asa.... pai ce, noi ne facem case ca sa le poata stinge pompierii usor sau ca sa nu ia foc? :)

daca astea si alte cateva care-mi scapa acum sunt facute cum trebuie, la orice fel de constructie, fie ea lemn, sau caramida, sau altceva, riscurile de incendiu sunt mici, mai raman cauze ca o mana criminala si izbucnirea lui dinspre interior, de unde cred eu ca pleaca multe dintre evenimente.

o casa de construit costa cateva zeci/sute de mii de euro si dureaza cateva luni/ani.
credeti ca atatia bani si munca merita pierdute, risipite ca in cazul unui incendiu pt. cateva sute de lei cat costa o asigurare?! adica sa spunem ca te costa sa construieste o casa 100.000 de euro si dureaza 1 an. merita sa pierzi toate astea definitiv pt. 250 de euro/an.
...


#17
anaki

anaki

    IES-CONSULTANTA DE SPECIALITATE

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,244
  • Înscris: 17.03.2009
Produsele ignifuge ,tip copex,doze,sunt bune daca trec testul GLOW WIRE,deci nu aici este problema,ci in dimensionarea corecta a cablurilor,sigurantelor,a prizelor de proasta calitate.
Si inca ceva ,in caz de incendiu  nu aruncati cu apa pana nu va asigurati ca ati scos de sub tensiune cladirea.

#18
Rocknroll

Rocknroll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,785
  • Înscris: 16.12.2006
Ma repet, foarte... foarte util acest topic. A trebuit sa arda casa saracului om ca sa se faca un astfel de topic. Macar cei care citesc pe-aici sa stie cum sa se pregateasca pentru a minimaliza proportiile unui eventual incendiu. Cel mai groaznic este sa ti se intample asa ceva cand esti plecat in concediu, in strainatate.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate