Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...
 

istoria tiganilor in Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
285 replies to this topic

#253
lentulus

lentulus

    New Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 13
  • Înscris: 25.08.2016

View Postdark, on 26 august 2016 - 10:26, said:


Aia sunt țigani mai domnești, gabori, muncitori și serioși, nu ca ceilalți. Au și tenul mai alb.
a, atunci probabil ca vorbesc maghiara, tiganii gabori sunt in buna parte maghiarofoni, deci in zona respectiva nu prea se poate sustine colonizarea de catre stat a tiganilor acolo.

#254
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014

View Postterratec, on 02 decembrie 2010 - 11:43, said:

Nu este adevarat. Intre ei nu isi zic roma.
Repeti ce ai auzit la televizor.
Invata-le limba, fa-ti cunostinte in randul tinganilor si vino dupa aceea sa ne spui ce ai aflat.

Deocamdata randul scris de tine este doar dezinformare.

Adelina20 are dreptate, daca nu stii nu te baga.
Eu am avut doi prieteni, frati roma in copilarie si de multe ori vorbeam si ii intrebam vrute si nevrute.
Intre ei se numesc "roma" dar daca ii intrebai pe limba romana pe ce limba vorbesc ei intre ei, spuneau "tiganeste".
Daca ai intrebai pe limba maghiara, sau spuneau ca sint "Cigány" sau spuneau ca sint "roma"
In romaneste ei spuneu ca sint tigani si nu foloseau expresia "rom"

Ca atare intre ei se intrebau "janes romanes?" stii tiganeste?

Edited by bluebyte, 26 August 2016 - 13:39.


#255
alexandrumardin

alexandrumardin

    Senior Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 2,880
  • Înscris: 25.01.2016

View Postbluebyte, on 26 august 2016 - 13:37, said:

Ca atare intre ei se intrebau "janes romanes?" stii tiganeste?
depinde ce fel de tigani erau.

de exemplu un baies habar nu are tiganeste.
un tigan gabor iti va spune ca vorbeste ungureste.

Astia sunt de fapt "tigani albi" adica "ieniși".
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8a/Jenische_D%C3%B6rfer_und_Lebensr%C3%A4ume_in_Europa.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Nu exista o limba tiganeasca.
Exista numeroase limbi tiganesti.

Recent, un roman, Gheorghe Sarau
s-a implicat foarte mult a forma o limba tiganesca, intitulata "limba romani".

Edited by alexandrumardin, 26 August 2016 - 18:48.


#256
bluebyte

bluebyte

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,538
  • Înscris: 30.05.2014
Da, limba "romani" sau "řomanes" insa un tigan din Ardeal iti va spune intodeuna:
"sunt tigan" si vorbesc tiganeste
"cigany/roma vagyok, cigányul beszélek"-

Nu are rost sa luam toata chestia asta pe latura stintifica ca nu terminam niciodata.

#257
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Un documentar mai nou de la antena 3

#258
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postvoprescu71, on 15 februarie 2011 - 22:54, said:

De exemplu, in profesia de profesor in California te obliga pe langa toata educatia universitara sa iei cursuri de intoxicare marxista. Cursuri umflate cu marxism. Bineinteles ca aici nu i se spune marxism. Bineinteles ca demostrantii din data de 1 Mai nu o sa spuna ca ei demonstreaza de ziua muncitorilor. Bineinteles ca nimic nu are eticheta marxism. Dar este marxism curat.

Iar acest marxism ne umfla zilnic, pe toate canalele concepte precum "discriminarea minoritatior" , "discriminarea negrilor", "discriminarea rromilor" samd.
Cine este vinovat de aceasta discriminare?
Marele vinovat este fratele alb.
Fratele alb se face vinovat de tot ce este rau.
(...)
La fel si cu rromii.
O poveste imbarligata, o poveste plina de minciuni.
Ceva de genul ni se picură și nouă sau ne inundă și pe noi, pe diverse „canale” de comunicare: a se vedea și o anumită retorică prezentă în filmul la care am dat link mai sus („E o Românie care are nevoie de salvare, dar care a fost mereu doar folosită și mințită. O comunitate de milioane de suflete devenită peste ani oglinda deformată a unei nații întregi.”) sau într-un nou articol apărut pe site-ul „Adevărul”: „Mulţi tineri români sunt beneficiarii sclaviei instituţionalizate care a durat aproape 500 de ani pe teritoriile României, strămoşii lor beneficiind economic din exploatarea străbunicilor tinerilor romi ai zilelor noastre. Faptul că mult mai mulţi romi, procentual vorbind, nu îşi permit un acoperiş deasupra capului, electricitate, hrană şi nu au părinţi educaţi, nu este un rezultat al culturii şi tradiţiilor rome, ci al exploatării romilor de-a lungul istoriei. Şi sigur că vor fi cititori, unii intelectuali renumiţi, care îşi vor da ochii peste cap, dacă îmi permiţi să folosesc expresia asta, după ce vor vedea acest argument însă trebuie să începem să citim, să discutăm şi să înţelegem traumele trecutului, exploatarea grupurilor fără putere, rasismul şi privilegiul majorităţii, în afara carapacei propriilor preconcepţii şi idei.”  Citeste mai mult: adev.ro/p36av4 http://adevarul.ro/e...1ecc/index.html

Să fim serioși, țigănia nu este nici pe departe vreo oglindă a nației române, iar românii care au beneficiat de pe urma statului român nu au beneficiat ca urmare a robiei țîganilor, ci ca urmare a propriilor munci și jertfe vreme de sute și sute și sute de ani. Românii, atâta cât s-au ridicat, prin munca lor s-au ridicat, iară nu prin exploatarea țîganilor. Se știe foarte bine că nici țăranii rumâni nu aveau un regim foarte bun, și strămoșii noștri au fost exploatați, însă diferența între români și țîgani a venit și din statutul vechi și mai nou pe care l-au avut pe scena istoriei, oricum nu noi, marea majoritate a românilor, i-am adus pe țîgani din India, Pakistan etc. Sărăcia multor țîgani se datorează și faptului că „toarnă” copii mulți și normal că atunci când cresc „gurile de hrănit”, ceea ce ai se împarte la mai mulți și inevitabil scade „averea”. Ca să nu mai pomenim și de reticența a destui țîgani la școală și educație, iar pe de altă parte la calitatea slabă a activității școlare pe care o au destui țîgani care totuși mai frecventează școala, iar astea nu din vina românilor.

#259
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postego_zenovius, on 29 ianuarie 2011 - 09:01, said:

Fane - ok, sa zicem ca rromii erau preponderenti in Valahia si Moldova in Evul Mediu (afirmatie foarte exagerata si total lipsita de argumentatie). Astazi ei nu mai sunt preponderenti. Sunt o minoritate. Fie ca luam in consideratie cifrele recensamantului (500.000 si ceva), fie ca le luam pe ce le ale activistilor rromi (care merg de la 1,5 pana la cel mult 3 milioane) - e clar ca astazi sunt minoritari.
O populatie care ieri era preponderenta azi e minoritara. Cum va fi ea maine?
Probabil disparuta.
Sînt de acord cu tine față de ipoteza lui „Fane”. Sînt destule documente, inclusiv legate de mănăstiri, în care se vorbește de tranzacții, iar raportul era cam la câteva sălașe țigănești, câteva sate. Boierii tranzacționau forță de lucru, însă acea sintagmă de „sate” se referea efectiv la satele românești, „vlăhești” din Țările Române. Altfel spus strămoșii românilor erau și la vremurile respective mult mai numeroși decât țîganii pe actuale teritorii românești extracarpatice.

#260
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Ion Nistor (Istoria Basarabiei): „Ț i g a n i i  nu sînt pomeniți în catagrafia rusească de la 1817, fiindcă ei în acea vreme nu erau „gospodari” de sine stătători, ci robi pe moșiile domnești, boierești și mănăstirești. Obîrșia lor trebuie căutată în semințiile cele robite și subjugate din India, de unde fuseseră ridicați de tătari pe timpul lui Dzenghis-Han, a cărui împărăție se întindea de la porțile Indiei până la poalele Carpaților. De aceea ț i g a n i i  se numesc până azi în Danemarca și în unele regiuni ale Germaniei „tătari”, iar în Moldova se numeau „tătărași” suburbiile tîrgurilor locuite de ț i g a n i  ca bunăoară la Suceava și Iași. După credința falsă că ar fi venit din Egipt, ei s-au numit și faraoni.

Cu stăpînii lor tătari, ț i g a n i i ajunseră în țările noastre, unde se pomenește de ei în cele mai vechi documente; așa i-au găsit rușii în Basarabia, unde în 1856 s-au numărat 11589 de ț i g a n i. „Așezămîntul” de la 1818 arată că ei se împărțeau în două grupuri și anume: unii se aflau sub nemijlocita stăpînire a haznalei și se ocîrmuiau de către înseși organele oblastiei, (ț i g a n i domnești), iar alții erau robi ai părții duhovnicești, ai dvorenilor, ai boiernașilor, mazililor și negustorilor, atîrnînd cu desăvîrșire de aceștia. Ț i g a n i i haznalei plăteau bir sub forma de dajdie. Ț i g a n i i particulari erau „slobozi de toate de obște atât ale haznalei, cât și cele obștești dări, rînduieli și havalele”. Toate stările, afară de ț i g a n i și evrei, aveau deplină slobozenie a intra în slujba împărătească și a dobîndi prin slujbă cinuri și alte învredniciri.

Un călător englez, William Macmichael, care trecea la 1817 prin Chișinău, povestește despre ț i g a n i că ei nu erau întrebuințați la cultura pămîntului, ci, ca unii șerbi în Rusia, căpătau voie de la stăpînii lor să rătăcească prin țară, în schimbul unei dări anuale sau oboroc, exercitînd felurite meșteșuguri mecanice. Taxa se suia la 18 lei pe an de cap de familie și ei călătoreau în cete de 50 până la 60 de corturi, ducînd cu dînșii toată averea lor, tăbărînd cu vitele lor care pășteau împrejur și ocupîndu-se mai mult cu căldărăria. Așa trăiau cei mai mulți ț i g a n i, dar era o altă clasă dintre ei, care viețuiau în orașe, unde ajungeau dulgheri, pietrari, croitori, ciubotari și lăutari. Acești din urmă, care aveau casă statornică, vorbeau românește ca și localnicii; ceilalți însă, care rătăceau, vorbeau un idiom al lor, și din compararea atentă a unor cuvinte din acest idiom cu limba vorbită în Indostan, s-a scos principalul argument asupra obîrșiei lor din India. În 1861 ei au primit libertatea. În ținuturile Bălți, Orhei, Chișinău și Cetatea Albă se găsesc sate întregi de ț i g a n i. Cele mai cunoscute sate țigănești sînt Faraonovca și Cair, în județul Cetatea Albă și Miclăușeni, în apropierea Chișinăului.”

#261
kyroptus

kyroptus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 20.04.2005
SCURTA CRONOLOGIE IN ISTORIA rromILOR:
(Rog a nu fi interpretat ca Xenofob, e mai mult ca o descoperire supusa studiului ciudateniilor din jurul nostru)
1000 - rromii ajung în Imperiul Bizantin.
1300 - Intrarea rromilor în Europa.
1400 - Sunt mentionati în Bulgaria "în numar mare".
1417 - Regele Sigismund al Ungariei emite un ordin de libera trecere
pentru nomazii rromi.
1422 - Roma primeste primii rromi.
1427 - Ajung la portile Parisului.
1445 - Domnitorul Vlad Tepes aduce în Tara Româneasca 12.000 de oameni
- despre care se spunea ca "arata ca niste egipteni".
1449 - Sunt goniti din Frankfurt pe Main.
1471 - Stefan cel Mare aduce în Moldova 17.000 de rromi. În
Elvetia se dau primele legi antirromesti.
1476 si 1487 - Regele Matthias al Slovaciei le ofera, prin
decret, libera trecere.
1482 – Brandenburg-ul emite primele legi împotriva lor.
1492 - Apar legi antirromesti în Spania.
1496 - Parlamentele din Landau si Freiburg îi declara pe rromi
tradatori ai crestinitatii, spioni turci si aducatori de ciuma.
1498- Patru rromi îl însotesc pe Cristofor Columb în cea de-a treia
calatorieîn America.
1504 - Ludovic al Xll-lea îi goneste din Franta.
1525 - În Olanda, "egiptenii" sunt somati sa paraseasca tara în doua zile.
1530 - În Anglia este introdusa prima lege de izgonire a rromilor.
1541 - rromii din Praga sunt acuzati de incendierea orasului.
1568 - Papa Pius al V-lea ordona expulzarea rromilor de pe domeniile
Bisericii Romano-Catolice.
1600 - Legislatia spaniola permite populatiei sa se constituie în
grupari armate care sa-i vâneze pe rromi.
1650 - Au loc ultimele executii ale rromilor în Anglia.Pedeapsa este
înlocuita cu deportarea în America.
1685 - Portugalia deporteaza rromii în Brazilia.
1717 - În Spania sunt desemnate 41 de localitati în care este permisa
asezarea rromilor.
1733 - Împarateasa Anna a Rusiei le cere rromilor sa devina sedentari.
1749 - În Spania se constituie tribunale ad hoc pentru împartirea
rromilor în "rai" si "buni".
1753 - Stefan Valy, un student ungur, descopera originea Punjabi a
limbii romani.
1761- Maria Tereza da primele legi privind sedentarizarea rromilor.
1782 - Jozef al ll-lea al Ungariei accepta scolarizarea rromilor si
participarea lor la serviciul religios.
1803 - Napoleon interzice dreptul de rezidenta al rromilor în Franta.
1816 - John Hoyland scrie prima lucrare importanta în favoarea
rromilor din Anglia, dar este începuta si deportarea lor în
Australia.
1834 - Domnitorul Alexandru Ghica elibereaza toti rromii din Tara Româneasca.
1844 si 1847 - Bisericile Moldovei si Valahiei îsi elibereaza robii.
1856 - Sclavia este abolita în Principatele Române. Anul marcheaza
începutul unei mari migratii spre vest.
1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza recunoaste libertatea totala a
rromilor din Principatele Unite.
1870 - Cancelarul Otto von Bismarck da o circulara prin care interzice
intrarea rromilor în Germania.
1885 - Statele Unite ale Americii îi forteaza pe rromi sa se întoarca
în Europa.
1904 - Parlamentul Prusiei reglementeaza deplasarea si modul de viata
ale rromilor.
1909 - Are loc, în Ungaria, conferinta pentru politica fata de rromi.
1912 - Guvernul francez introduce obligativitatea "carnetului
antropo-metric" pentru toti rromii.
1925 - Se înfiinteaza Asociatia scriitorilor sovietici rromi.
1938 - Între 12 si 18 iunie sute de rromi din Germania si Austria
sunt prinsi, batuti si închisi.
1939 - Se formeaza, în Grecia, Asociatia Culturala Panelenica a
rromilor greci.
1952 - Ia nastere Biserica evanghelica a rromilor din Franta si Marea Britanie.
1958 - Cehoslovacia interzice prin lege nomadismul.
1959 - În Elvetia, Zohri Muller fondeaza organizatia Prorromia Svizzera.
1967 - Ia fiinta Asociatia rromilor din Finlanda.
1971 - Delegati din 14 tari participa la primul Congres Mondial al
rromilor, desfasurat în Anglia.
1972 - Uniunea Internationala a Rromilor devine membra a Consiliului Europei.
1979 - Uniunea Internationala a Rromilor devine membra cu statut
consultativ în cadrul UNESco

#262
WestPoint

WestPoint

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,054
  • Înscris: 12.12.2016
Vad ca est europenii au fost mult mai indulgenti cu rromii decit occidentalii.
Stefan si Tepes au adus citeva zeci de mii.

#263
kyroptus

kyroptus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 20.04.2005

View PostWestPoint, on 05 februarie 2018 - 11:32, said:

Vad ca est europenii au fost mult mai indulgenti cu rromii decit occidentalii.
Stefan si Tepes au adus citeva zeci de mii.

Romanii in genere au fost foarte toleranti cu rromii, de altfel acestia din urma aici au si gasit posibilitatea de a se ridica.
Existau un set de documente, despre care nu am cunostinta exacta (se vehiculau pe un al forum) prin care istoric s-a aratat cum la formarea Statului Roman prin acordul dat de marile puteri una din conditii era primirea de rromi relocati pe teriotoriul nului stat format (rromi migranti din tari vestice). De altfel ideea de eliberare din sclavie a fost indusa de Vatican expres in sensul de amestec al migratorilor (relocati din vest) cu cei existenti.

Surse de ispiratie sunt si enciclopediile din Imperiul Austro-Ungar, iar o baza de date cu populatia poate fi studiata aici:

http://varga.adatban...on=etnik&id=666

#264
enough1453

enough1453

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,109
  • Înscris: 29.07.2017

View PostIochanan, on 04 februarie 2018 - 07:16, said:

Așa trăiau cei mai mulți ț i g a n i,
Prin 1969 am vizitat un sat in care se afla biserica "Dintr-un lemn" langa Govora.
Ce m-a socat a fost faptul ca toti locuitorii erau tuciurii.
Altfel, neam de al nostru, români sadea.
Vorbeau româneste, purtau porturi românesti, se comportau civilizat,
adica români.

#265
ionelmironescu

ionelmironescu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,236
  • Înscris: 25.09.2017
În 1969 ai vizitat, deci aveai mai mult de 15 ani. Eşti născut cam în 1954?
Cred că erau aşa de tuciurii pt că erau veniţi din Balcani, pt că acolo sînt foarte mulţi tuciurii. Băieşii, care sînt din balcani veniţi sînt tot tuciurii. Din faptul că ardelenii nu sînt de obicei aşa rezultă că ei nu sînt veniţi din sud, prin urmare teoria ungurească cu venirea tîrzie din sud a valahilor este eronată.

Edited by ionelmironescu, 08 February 2018 - 08:50.


#266
kyroptus

kyroptus

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 20.04.2005

View Postionelmironescu, on 08 februarie 2018 - 08:50, said:

În 1969 ai vizitat, deci aveai mai mult de 15 ani. Eşti născut cam în 1954?
...
Cred ca voia sa scrie 1996, mai apar unele erori cand scri de pe telefon, acesta din urma are mintea lui proprie! :)
Cat despre teori, era un profesor din CJ care afirma ca rromii au migrat undeva din SudulTurcie si Nordul Iranului actual.

#267
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Din ce am văzut pe internet, dar oarecum și din observația la fața locurilor, cred că există un fenomen de „istorie” recentă care ar putea fi caracterizat prin presiunile sociale pe care țîgani sau diverse comunități țigănești încep să le pună asupra orașelor românești, de multe ori prin așezări la marginea orașelor, de unde apoi își reîncep expansiunea, chiar dacă de multe ori tot în aceeași zonă. Nu spun că nu ar exista și alte fenomene, dar din ceea ce am remarcat în diverse înregistrări de pe yt cred că se poate observa o presiune socială pe care comunități țigănești au început de ceva vreme, câțiva ani sau maxim două, trei decenii, mai ales asupra unor zone de margine ale unor orașe românești. Par a fi mișcări ce originează din diverse comunități țigănești de prin sate, iar despre multe grupări nici nu se știe de unde au apărut și de unde apar, oamenii pur și simplu se trezesc cu ei la fața locurilor, în unele cazuri nu au acte de indentitate, certificate de naștere pentru copii, nu frecventează școli, trăiesc din activități despre care nu se știe, câțiva dintre ei mergînd și la cerșit.

Exemplu, „Zăvoiul” Sibiiului:
http://sibiu100.ro/s...-100/2916-o-zi/
http://sibiu100.ro/e...voie-de-ajutor/

Alt exemplu din Sibiu:
http://www.turnulsfa...-de-piata-mare/

#268
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    My ride is Yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,132
  • Înscris: 05.08.2015
Tyganii se misca spre Vest. Sa le uram drum bune, cale batuta si integrare usoara.

#269
grrrrr

grrrrr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,007
  • Înscris: 02.12.2016

View PostMount_Yerrmom, on 30 aprilie 2018 - 23:06, said:

Tyganii se misca spre Vest. Sa le uram drum bune, cale batuta si integrare usoara.
Hmm, io bat tara asta de 20 ani, in ture minutioase. Is foarte atent la ce vad.
Am fost de 2-3 ori in multe locuri.
Peste tot le vad numarul crescand. Vizibil.

#270
AMDG

AMDG

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,091
  • Înscris: 23.01.2007

View Postgrrrrr, on 02 mai 2018 - 08:51, said:

Hmm, io bat tara asta de 20 ani, in ture minutioase. Is foarte atent la ce vad.
Am fost de 2-3 ori in multe locuri.
Peste tot le vad numarul crescand. Vizibil.
O natalitate parazitara e cauza. Din fericire pentru noi vor fi considerati o varitate mai exotica de azilanti si vor fi tratati ca atare in viitorul apropiat. Sa nu uitam ca erau robi acum nici 200 de ani, cei liberi fiind vanati ca animalele.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate