Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 

Permacultura - sa lucram impreuna cu natura, nu impotriva ei

- - - - -
  • Please log in to reply
1891 replies to this topic

#19
Marcela_C

Marcela_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 03.11.2009

 Akomar, on 7th December 2010, 00:08, said:

Deci eu cam asta vreau sa lamurim nitel problema pana nu ne intindem prea mult. Sunt cateva concepte clare in – hai sa-I zic “domeniul asta”, si anume: permacultura- de care vorbim acum, conceptul acela de self-sufficiency de care vorbeam (doar l-am mentionat de fapt), agricultura ecologica, agricultura dinamica, sustenabila, etc.
Fiecare vine cu fondatorul ei, fiecare cu principiile ei. Ce facem acum, discutam strict de permacultura sau vorbim de conceptele din fiecare aplicabile pana la urma de ce nu , la noi?
Exact asta a fost si reactia mea, la inceput. Prima oara cand am auzit cuvantul "permacultura" era intr-un anunt. Cineva cauta o familie care sa aiba cunostinte de permacultura, in vederea unei colaborari. Prima mea reactie a fost una aproape de nemultumire. "Ce mai e si asta?"
Ma gandeam cam asa: "avem agricultura ecologica, agricultura biodinamica...acum, uite, a mai aparut un nou curent... Senzatia este una de faramitare... fiecare cu metodele lui, fiecare cu principiile lui... si fiecare pretinde ca modelul lui e cel mai bun." Iar impresia mea era ca agricultura asta curata, sanatoasa, ca-i zici bio, ca-i zici eco, are nevoie nu de fragmentare, ci dimpotriva, de unificare.
Dar, cum eram cu adevarat interesata, am cautat  sa inteleg despre ce e vorba. Si bine am facut. Pentru ca permacultura nu divizeaza, dimpotriva, integreaza.

Acum sa explic putin: eu impart modul de a practica agricultura ecologica (nechimizata) in doua mari categorii: agricultura ecologica si agricultura biodinamica. Ambele au ca principiu comun sa lucreze pamantul fara a-l otravi. Ambele lucreaza doar cu produse naturale si resping fara drept de apel orice "cid": insecticid, fungicid, pesticid, ierbicid s.a.m.d., sau ingrasamant chimic. Agricultura biodinamica vine in plus cu acele preparate biodinamice ce inglobeaza forte de natura ezoterica (despre care nu vreau sa discutam deloc aici) si cu folosirea unui calendar lunar de insamantari - ce stabileste perioadele propice pentru lucrarile agricole. Un astfel de calendar gasiti in revista Gradina mea de vis. E chiar frumos - veti vedea zile-radacina, zile-frunza, zile-floare si zile-fruct. :) Eu, de exemplu, cand am de pus un butas de trandafir, incerc sa il pun in zi-radacina ca sa fiu sigura ca se prinde. :)
Sustenabilitatea este si auto-suficienta nu-s alte concepte de agricultura. Sunt doua deziderate. Vreau sa fac agricultura, dar vreau sa fiu sustenabil. Durabil. Peste 20, 30 sau cati or fi, cand nu voi mai putea lucra pamantul, vreau sa las mostenire copiilor mei un pamant intr-o stare la fel de buna, daca nu si mai buna, ca atunci cand l-am primit de la inaintasul meu. Asta inseamna sa fii sustenabil. Corect?
Si vreau sa fiu auto-suficient, adica sa pot trai din munca mea, sa imi asigur hrana familiei din recolta de pe terenul meu si sa am si un surplus, ca sa pot vinde. Corect?
Nu sa dau pe pere ce-am luat pe mere. Sa dau pe motorina ce-am luat pe grau. Iar "profitul" meu sa fie din subventii. Aceasta este un sistem cu adevarat defectuos.

Deci, revenind la cele doua curente mari, ecologic si biodinamic, permacultura poate fi considerata ca "next generation".
Poti fi fermier biodinamic sau poti fi doar un simpla gospodarie ecologica, adevarul este ca, in ambele cazuri, ai nevoie de foarte multa munca. Ori, tocmai asta e scopul permaculturii, sa treaca cea mai mare parte a acestei munci in sarcina naturii. Sa elibereze oamenii de efortul cauzat de lupta cu natura.

Sa luam un caz concret:
Sepp Holzer.
Sepp Holzer nu ara. Cand amenajeaza un teren, primul lucru este sa-l teraseze. Acesta este unul din rarele momente in care Sepp Holzer foloseste mecanizarea. Apoi, odata terasele amenajate, incepe semanatul in pamantul afanat. Cu totii stim cat timp ne ia sa semananam acele randuri frumos aliniate de patrunjel, salata, ridichi... sau orice. La Sepp Holzer nu exista randuri. Semanatul consta din a arunca un amestec din 50 de feluri de seminte pe pamantul afanat si de a acoperi aceaste seminte cu piciorul, trecand peste ele.
Bineinteles ca si recoltatul va fi la fel. L-am vazut intr-un documentar pe Sepp Holzer cautand salate cam cum cautam noi ciuperci prin padure. :) Dar, pentru ca acele salate sunt semanate si pentru ca stii in ce parte a gradinii le-ai semanat, cosul de salata se va umple mult mai repede si mai sigur decat cosul de urzici.
Poate ca pare mai simplu sa ai totul la indemana, sa recoltezi imediat, scoti un rand, umpli porbagajul unei Dacii si hai la piata... Dar avantajele in sistemul lui Sepp Holzer intrec de departe avantajul simplu al recoltarii rapide.
In primul rand, ai protectie naturala fata de daunatori. Un sistem obisnuit, salata langa salata, pe zeci de metri patrati e un sistem vulnerabil. E ca o masa intinsa in fata melcilor.

Quote

Loturile mari de plante din aceeaºi varietate, cultivate astfel pentru a putea fi uºor semãnate ºi recoltate, acþioneazã ca  firma unui restaurant de tip „tot ce puteþi mânca” pentru insectele ºi microorganismele dãunãtoare. Gândacii dãunãtori se vor reproduce netulburaþi în acest nesfârºit câmp al abundenþei, având hranã din belºug ºi vor trece nestingheriþi din plantã în plantã, dând naºtere unei adevãrate plãgi. (Gaia's Garden)

In al doilea rand, ai protectie naturala fata de buruieni. Pentru ca (si iar citez din Gradina Gaiei)  

Quote

Pãmântul dezgolit dintr-o grãdinã tipicã, fie cã e vorba de un lot proaspãt arat/sãpat sau de locul dintre plantele cultivate, este un habitat perfect pentru seminþele buruienilor. Buruienile sunt pur ºi simplu plante-pionier, create ºi selecþionate milioane de ani în mod natural pentru a acoperi deranjamentele, adicã pãmântul dezgolit.Ele vor face acest lucru mereu ºi mereu în pãmântul dezgolit al grãdinii.
In al treilea rand, ai protectie naturala fata de fenomenele de eroziune.

Quote

Deasemenea, pãmântul gol este spãlat de ploi, ceea ce înseamnã cã vom avea mai mult de arat pentru a aera pãmântul degradat, pentru a mãrunþi ceea ce a rãmas ºi vom fi nevoiþi sã adãugãm mai mulþi fertilizatori pentru a înlocui nutrienþii pierduþi.
Si, ultimul avantaj amintit aici (si nu cel mai putin important) e ca iti asiguri in mod natural fertilizarea organica a solului prin simplul fapt ca pamantul e acoperit de plante, ale caror frunze ajung pe pamant si, putrezind, devin humus.

Quote

Eu sunt nitel intrigat ( dar imi revin dup ace intru in detalii) pentru ca fiind de profesie zootehnist sunt mentionate pe acolo si niste sisteme de crestere a animalelor pe care as vrea sa le discut la momentul potrivit dar mai intai trebuie sa vad daca vorbim de un sistem clar sau vorbim de ceva romanesco-gospodaresco-falimentar.

Pentru ca nenea imi da impresia ca poate vorbi de toate speciile de animale si de plante si le poate combina atat de armonios incat sunt gelos pe genialitatea lui profesionala desi nu am vazut in descrierea lui ca ar fi facut vreo scoala sa-l califice din cale afara in ceea ce face in afara de cea pe care a inventat-o el.
Cu animalele e acelasi lucru. Trebuie sa treci cat mai mult din munca omului in seama naturii.
E aceeasi abordare complet opusa celei conventionale. Nu "am un grajd, hai sa vedem cate animale incap in el" ca sa stiu cata hrana sa iau si cati oameni sa angajez ci "am acest teren, hai sa vedem cate animale si ce animale pot creste pe el in asa fel incat sa nu dauneze terenului si nici sa nu fiu nevoit sa aduc hrana din afara".
La fel, conteaza unde amplasam animalele, in asa fel incat sa nu trebuiasca sa strangem noi gunoiul, conteaza daca le putem permite uneori sa intre in anumite zone din gradina... cat si cum putem face asta.
De exemplu, fermierul german care a scris "Paradisul meu" cultiva aluni pe o parte a terenului. Acolo infiintase special o curte pentru gaini pitice, care aveu rolul lor in controlul bolilor. Scurmand prin pamant pe sub alunii respectivi, gaseau si distrugeau si larva unei insecte daunatoare alunului.

Quote

Dupa cum vad problema in mare, permacultura asta lui nea Bill poate fi planificata si practicata in RO cu un agronom, (se ocupa de exemplu cu: plante specifice zonei, rotatii ale culturii, daunatori si managementul lor, etc) si un zootehnist –( specii de animale ce pot coabita, managementul furajelor si al dejectiilor, preventive boli, etc…) , facute dupa o planificare atenta si respectand cam ce am invatat noi prin scoala cu aplicare in regim sustenabil. Totul in foarte foarte mare….
Corect. Dar, si aici e un mare dar... trebuie sa dai la o parte prejudecatile. Trebuie sa dai la o parte tendinta de a spune "ce prostie, ma invata el pe mine ce sa fac". Pur si simplu trebuie sa fii cinstit cu tine insuti.
Eu ascult foarte mult Antena Satelor.  Intr-o dimineata am auzit o doamna specialist explicandu-ne cum sa infiintam o cultura de arbusti fructiferi (agrise, soc, catina s.a.).
Dansa ne-a explicat foarte convinsa ca, mai intai, trebuie sa aram tot terenul pe care il avem in vedere. Sa il aram, sa il nivelam,  astfel incat sa nu ramana denivelari (in special gropi) pe el, apoi sa grapam. Apoi, trebuie sa il eliberam de toate resturile vegetale. Dupa care, trebuie sa adaugam terenului ingrasaminte (ne dadea si niste cantitati orientative) si nu stiu ce substanta care avea rol de dezinfectare.
Nici nu prea are rost sa mai spun care e parerea mea...
Pur si simplu, e absurd! Am plantat si eu arbusti, pomi... fructiferi sau nu si mai am de gand sa plantez, dar sub nici o forma nu am de gand sa procedez asa. Pur si simplu nu are logica. Nu asa procedeaza natura.
Daca chiar vrem sa invatam de la natura, sa lucram impreuna cu ea, sa ne facem munca (si viata) mai usoara atunci este imperios necesar sa facem efortul de a ne re-evalua cele invatate in scoala.

Marcela :heart:

Marcela


#20
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 Marcela_C, on 7th December 2010, 08:11, said:

Cand amenajeaza un teren, primul lucru este sa-l teraseze. Acesta este unul din rarele momente in care Sepp Holzer foloseste mecanizarea. Apoi, odata terasele amenajate, incepe semanatul in pamantul afanat. Cu totii stim cat timp ne ia sa semananam acele randuri frumos aliniate de patrunjel, salata, ridichi... sau orice. La Sepp Holzer nu exista randuri. Semanatul consta din a arunca un amestec din 50 de feluri de seminte pe pamantul afanat si de a acoperi aceaste seminte cu piciorul, trecand peste ele.
Si anul urmator cum a facut, ca nu mai era afanat?

#21
Marcela_C

Marcela_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 03.11.2009

 dorel232004, on 7th December 2010, 11:20, said:

Si anul urmator cum a facut, ca nu mai era afanat?
Ee... uite asta n-am vazut. :)
Am avut o carte de-a lui, dar din pacate era in scrisa in germana, asa ca nu prea mi-a fost de folos. Dar, uitandu-ma la poze, intelegand cateva cuvinte din explicatiile de dedesubt, punand cap la cap cu ce mai stiam si eu, pot sa iti dau un raspuns.
In primul rand, am specificat ca amestecul semanat contine circa 50 (40-50 este cifra specificata in film) de feluri diferite de seminte. Ca sa fiu mai clara, trebuie sa spun ca este vorba nu de soiuri diferite, ci de  specii diferite de plante.  
Practic, este vorba de o biodiversitate extraordinara. In filmul respctiv se specifica clar ca unele din plantele folosite sunt plante rare. Alt aspect important este ca multe dintre aceste plante, daca nu majoritatea, sunt plante perene.  Traind mai multi ani, nu va fi nevoie sa le insamantezi din nou anul urmator. O alta parte a mixturii folosite este formata din plante anuale care se autoinsamanteaza. Cu totii am vazut zorele crescand pe langa locuri nefolosite de om si e mai mult ca sigur ca nu le-a semanat nimeni. Daca sistemul natural este sanatos, tot ce trebuie sa faci este sa nu recoltezi chiar toate plantele dintr-o specie anume. Din loc in loc trebuie sa lasi unele care sa ajunga sa produca seminte. Natura, care e atat de parcimonioasa cu resursele pe care le are la dispozitie,  face risipa de material reproductiv. Deseori, de la o singura planta poti recolta seminte cat pentru o mica gradina. Asa va face si in gradina noastra, daca ii permitem. Plantele se vor insamanta singure.

Exista insa si situatii in care vrei sa infiintezi o cultura noua intr-un anumit loc. Pentru astfel de situatii, Sepp Holzer foloseste o metoda absolut... scandaloasa:
imprejmuieste locul respectiv cu un gard, pune la inmuiat suficiente boabe de porumb, boabe de mazare, naut s.a., apoi le imprastie uniform, printre iarba, pe toata  suprafata respectiva. Dupa care baga porcii acolo. Porcul e un tractor natural ideal. Nu consuma benzina, nu cere plata orelor suplimentare. In fata ara, in spate fertilizeaza... Dupa cateva zile de ramat, cautand boabele respective, pamantul e suficient de afanat. Porcii sunt mutati in alt loc, iar omul poate sa inceapa munca sa.

Acestea sunt doar unele din metodele sale. Pe YouTube gasiti mai multe materiale despre permacultura si nu numai cu Sepp Holzer.

Marcela :heart:

#22
DDuras

DDuras

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,528
  • Înscris: 23.11.2006

 actionmedia, on 6th December 2010, 23:44, said:

Uite, poti incepe sa te informezi prin a urmari cateva documentare:

Farming with nature - Seppp Holzer
A farm for the future

"A farm for the future" a fost documentarul care m-a facut sa caut mai multe detalii despre permacultura.
Amandoua sunt exemple de agricultura sustenabila de tip permacultura in clima temperata si prezinta destul de bine principiile esentiale ale permaculturii, precum si beneficiile unui astfel de sistem.

Multam. Cu prima ocazie cand am timp, le vizionez. Mai exista si alte materiale de genul asta ?

 Akomar, on 7th December 2010, 00:08, said:

Dupa cum vad problema in mare, permacultura asta lui nea Bill poate fi planificata si practicata in RO cu un agronom, (se ocupa de exemplu cu: plante specifice zonei, rotatii ale culturii, daunatori si managementul lor, etc) si un zootehnist –( specii de animale ce pot coabita, managementul furajelor si al dejectiilor, preventive boli, etc…) , facute dupa o planificare atenta si respectand cam ce am invatat noi prin scoala cu aplicare in regim sustenabil. Totul in foarte foarte mare….
Inseamna ca e practic inaccesibila oamenilor de rand. Iar cine isi permite sa plateasc un agronom si un zootehnist, fooooarte probabil nu este interesat de permacultura ...

 actionmedia, on 7th December 2010, 01:11, said:

Exista deja conceptul de gaini-tractor, porci-tracor, gaste-tractor. Animale care pe de o parte combat daunatorii (melci, gandaci, larve, coropijnite, etc), pe de alta parte afaneaza, aereaza si fertilizeaza solul prin simplul mod de a fi. Un permaculturist iti va recomanda mai degraba sa lasi animalul liber pe cat posibil.
De porci n-am idee, dar nu stiu ce gaini si gaste or fi avand ei acolo de le "sapa" terenul.
Pentru ca gainile noastre, si stiu asta f.bine fiind crescut la tara, nu numai ca nu afaneaza si aereaza solul, ci dimpotriva, il bat ! Prin unele gaspodarii nu se lasa libere si din acest motiv: bat terenul, si se sapa mai greu dupa aceea. Cat depsre gaste, ce sa mai zic ...

#23
actionmedia

actionmedia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 19.11.2010

 DDuras, on 7th December 2010, 18:43, said:

Multam. Cu prima ocazie cand am timp, le vizionez. Mai exista si alte materiale de genul asta ?

Exista o multime, numai rabdare sa ai sa le cauti si sa le studiezi. Incearca un search pe google sau pe youtube pentru "permaculture" si de acolo, din aproape in aproape vei gasi o mulime de informatii.

Quote

Inseamna ca e practic inaccesibila oamenilor de rand. Iar cine isi permite sa plateasc un agronom si un zootehnist, fooooarte probabil nu este interesat de permacultura

Dimpotriva, este foarte accesibila, trebuie doar sa urmezi principiile expuse mai sus. Sa observi si sa intelegi relatiile care se creaza intre diversele organisme. Studiind si incercand diverse solutii, in cativa ani poate pune la punct un sistem sustenabil de permacultura. Si cred ca oricine ar trebui sa fie interesat de permacultura pentru ca este un sistem mult mai eficient decat agricultura clasica, iar in conditiile in care rezervele de petrol se diminueaza, viitorul agriculturii clasice este cam intunecat...

Quote

De porci n-am idee, dar nu stiu ce gaini si gaste or fi avand ei acolo de le "sapa" terenul.
Pentru ca gainile noastre, si stiu asta f.bine fiind crescut la tara, nu numai ca nu afaneaza si aereaza solul, ci dimpotriva, il bat ! Prin unele gaspodarii nu se lasa libere si din acest motiv: bat terenul, si se sapa mai greu dupa aceea. Cat depsre gaste, ce sa mai zic ...

Daca le lasi intr-un singur loc, iar terenul este doar pamant, ai dreptate il cam bat. Stiu ca ai mei le mai lasau prin curte toamna si faceau gropi in gradina. Ideea e sa le muti dintr-un loc in altul zilnic sau la cateva zile, iar terenul sa fie cat de cat acoperit (cu iarba, paie, mulch etc). Gainile sunt foarte utile la combaterea unor daunatori, cum ar fi insectele sau sunt foarte bune sa imprastie gunoiul de grajd.

Quote

Si anul urmator cum a facut, ca nu mai era afanat?
Pe langa ce spunea Marcela, as vrea sa adaug si urmatorul aspect, de fapt se vorbeste si in film despre asta. Varietatea de plante face posibila aerarea continua a terenului si mentinerea lui intr-o stare permanenta de afanare. Terenul nu ramane dezgolit nici macar iarna, astfel incat ploile sau zapada nu il erodeaza si nu il batatoresc. Pe de alta parte sunt tot felul de plante cu tot felul de radacini. Unele au radacini mai adanci si aduc minerale si umezeala la suprafata, altele au radacini ramificare si aereaza solul altele au radacini la suprafata si protejeaza si tot asa. Asta spus asa in mare. In concluzie, anul urmator terenul nu mai trebuie arat, cel mult semanat, daca nu ai gasit inca un sistem care sa iti asigure o autoperpetuare despre care vorbea Marcela.

#24
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 actionmedia, on 7th December 2010, 19:26, said:

In concluzie, anul urmator terenul nu mai trebuie arat, cel mult semanat, daca nu ai gasit inca un sistem care sa iti asigure o autoperpetuare despre care vorbea Marcela.
Cum semeni? Arunci semintele prin iarba? Nu cred ca rasare ceva din ele si daca sa zicem ca iese ceva, flora locala sufoca planta de cultura! Doar daca nu alegi sa mananci urzici ca Milarepa!

Ce nu sunt eu lamurit: cum speli rufele? Le bati la rau in apa rece? Ca daca folosesti masina de spalat si detergent, nu ai facut nimic, nu? WC-ul banuiesc ca e uscat la vreo 30 m de casa. Iarna la -30 grade, daca te trece ceva si te duci prin nameti sa scapi de "povara" te izbeste instantaneu o cistita, daca esti de sex feminin! Ca daca irosesti apa pretioasa, iar nu ai facut nimic, nu? Ca sa aduci apa nu folosesti pompe, ci galeata pe umeri, nu? Nu asta inseamna sa traiesti in armonie cu natura? Caldura iarna cu ce o asiguri? Banuiesc ca nu te apuci sa tai pomi falnici, nu? Culegi, daca ai de unde uscaturi, daca nu, cu balegar uscat, ca indienii, ca cica arde! Am inteles bine, ca mai am si altele!

#25
actionmedia

actionmedia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 19.11.2010

 dorel232004, on 7th December 2010, 20:06, said:

Cum semeni? Arunci semintele prin iarba? Nu cred ca rasare ceva din ele si daca sa zicem ca iese ceva, flora locala sufoca planta de cultura! Doar daca nu alegi sa mananci urzici ca Milarepa!

Care iarba? Cand ai 50 de specii de plante anuale si perene, nu prea mai are loc sa creasca si iarba. Probabil ca unele plante necesita metode speciale de semanat (nu stiu inca, trebuie sa verific) dar in general e suficient sa arunci mixul de seminte. Asta e metoda lui Sepp Holzer si face asa de ani de zile si ii merge.

Quote

Ce nu sunt eu lamurit: cum speli rufele? Le bati la rau in apa rece? Ca daca folosesti masina de spalat si detergent, nu ai facut nimic, nu?

Poti folosi linistit masina de spalat, mai ales daca ai o sursa de energie electrica alternativa (solar, eolian), iar apa evacuata o poti trece printr-un filtru natural inainte sa o eliberezi in natura, exista cateva carti despre cum se construieste si cum functioneaza un astfel de filtru, exista unele alge care descompun si consuma detergentii. Iar daca nu vrei sa speli cu detergent, exista solutii alternative, niste nuci care contin saponina sunt foarte bune la spalat rufe.
Tot in acel filtru evacuezi si apa de la dus/baie si de la bucatarie.

Quote

WC-ul banuiesc ca e uscat la vreo 30 m de casa. Iarna la -30 grade, daca te trece ceva si te duci prin nameti sa scapi de "povara" te izbeste instantaneu o cistita, daca esti de sex feminin!
Exista solutii mai bune decat sa sa faci WC-ul in curte. :)
E o chestie pe care am studiat-o inainte sa aflu despre permacultura. Se poate face in casa, fara apa, este fara miros si fara mizerie. Acest tip de WC consuma materiale organice bogate in carbon, de exemplu rumegus, pe post de material de acoperire. Este bine sa fie rumegus putred pentru ca retine mult mai bine mirosul si implicit trebuie sa folosesti mai putin. Dar daca nu ai rumegus putred, e bun si rumegusul uscat, simplu, de asemenea pleava de la cereale este si ea buna, mulch-ul de frunze este iarasi bun. Daca folosesti suficient material de acoperire nu ai probleme cu mirosul asa ca poti sa il faci in casa. Doar ca trebuie sa evacuezi periodic (cam de 1-2 ori pe saptamana) recipientul care se umple.
Vestea buna este ca amestecul acela de rumegus, hartie igienica, fecale si urina poate fi adaugat fara probleme la stiva de compost alaturi de alte resturi menajere organice. Iar daca acoperi stiva de compost cu paie, fan, iarba cosita, frunze si alte asemenea materiale, nu ai nicio prolema cu mirosul. Daca i se asigura umezeala suficienta (nici prea multa, nici prea putina - in general apa de la ploaie si de la zapada e suficienta) atunci bacteriile termofile isi fac treaba si incing compostul la 70 grade celsius, suficient pentru a distruge agentii patogeni, iar prin maturare, timp de 1-2 ani, tot acel amestec se transforma in humus, un sol foarte fertil, numai bun de folosit in gradina.
Toate acestea le-am aflat dintr-o carte: Humanure Hand Book Se poate descarca gratuit, capitol cu capitol de pe site-ul indicat si am convingerea ca multe din ideile de acolo ar fi utile oricarui permaculturist. Tot acolo exista si un capitol despre "gray water", adica despre cum poti sa gestionezi apa de la dus, bucatarie, spalatul rufelor, etc.

Quote

Ca sa aduci apa nu folosesti pompe, ci galeata pe umeri, nu?
Nu! Depinde de la caz la caz. Poti folosit gravitatia in favoarea ta. Colectezi apa intr-un bazin si o folosesti gradual dupa nevoi. Orice copil stie ca apa curge la vale :P
La nevoie poti folosi forta vantului pentru a urca apa la inaltime. Olandezii fac asta de cateva sute de ani.
De asemenea, exista ceea ce se numeste ciocanul de apa. Daca te afli langa o apa curgatoare cu debit mare, poti urca la inaltime cam 1% din apa care curge pe acolo in unitatea de timp. Cu alte cuvinte, daca e un rau care are un debit de 1000 l/s, poti urca aproximativ 10 l/s la inaltime.
Daca ai nevoie de apa respectiva doar in gradina, atunci exista alte metode. Pomii sunt utili in acest sens. Aduc apa din subteran la suprafata prin radacinile lor si culeg umezeala din aer pe frunze sub forma de roua, iar o parte din aceasta apa ajunge pe sol, la celelalte plante.

Quote

Nu asta inseamna sa traiesti in armonie cu natura?
Nu prietene, aia este doar o prejudecata de a ta. Daca ai lasa orgoliile la o parte si ai avea bunavointa sa te informezi, ai afla ce inseamna sa traiesti in armonie cu natura.

Quote

Caldura iarna cu ce o asiguri? Banuiesc ca nu te apuci sa tai pomi falnici, nu? Culegi, daca ai de unde uscaturi, daca nu, cu balegar uscat, ca indienii, ca cica arde!
Nu stiu daca in cartile despre permacultura se gasesc informatii despre asta, dar m-am interesat prin alte parti si iata ce solutii am gasit:
1. In primul rand e bine sa ai casa izolata (nu cu polistiren si alte prostii, exista solutii naturale, materialele pe care le poti gasi local sunt cele mai bune), o casa izolata inseamna consum mai mic de energie.
2. Pozitionarea locuintei fata de soare este si ea importanta.
3. Prezenta unor lacuri precum si a vegetatiei perene (arbori, arbusti, tufe, etc) in jurul casei si in imprejurimi, ajuta la o mentinere a unor temperaturi mai mari in acel loc. De asemenea, utilizarea de bariere naturale (paduri, garduri vii) in calea principalelor vanturi din timpul iernii pot sa iti mai asigure cateva grade in plus. Dar toate astea de mai sus sunt doar metode de a reduce consumulde combustibil
4. Nu este nicio problema sa tai unii pomi, pe cei care au ajuns la maturitate sau care s-au uscat. Exista intotdeauna alternativa incalzirii cu centrala pe lemne sau pur si simplu cu soba de lemne daca nu ai un volum foarte mare de incalzit.
5. Exista si alte solutii de incalzire, in afara de arderea unui combustibil, pompele de caldura ar fi o varianta, desi mie personal mi se par o investitie cam mare. Panourile solare cu aport de incalzire mi se par cea mai buna solutie, dar numai pentru a economisi combustibil.

Quote

Am inteles bine, ca mai am si altele!
Nu stiu sigur cat ai inteles, dar daca mai ai si altele vino cu ele, ma ajuta sa imi evaluez si reevaluez cunostintele si ideile. Multumesc!

#26
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 actionmedia, on 7th December 2010, 21:38, said:

Nu prietene, aia este doar o prejudecata de a ta. Daca ai lasa orgoliile la o parte si ai avea bunavointa sa te informezi, ai afla ce inseamna sa traiesti in armonie cu natura.
Daca nu exista pasajul de mai sus, aveai o bila alba! Pai nu ca sa ma informez, am intrat pe forum, aici?

 actionmedia, on 7th December 2010, 21:38, said:

Nu stiu sigur cat ai inteles,
Si mai vorbeai de orgoliu! Problema care se pune de unde atatia bani, ca toate astea costa si inca destul (eoliene, electrice pe 12v sau invertoare cu sinusoida pura, acumulatori la greu, etc)?

 actionmedia, on 7th December 2010, 21:38, said:

4. Nu este nicio problema sa tai unii pomi, pe cei care au ajuns la maturitate sau care s-au uscat.
Cu ce? Cu joagarul, toporul sau cu drujba?

 actionmedia, on 7th December 2010, 21:38, said:

Care iarba?
Pai daca nu terasezi ca sa rascolesti pamantul, ai sa razi, pe pamant creste iarba, fan, pomi! Ce sa faci, asa vrea natura! Asta daca nu e desert sau pamant arid! Sau prima data faci o paranteza (ca prima data nu se pune), bagi un tractor cu freza si dupa aceea incepi cu perenele?

 actionmedia, on 7th December 2010, 21:38, said:

5. Exista si alte solutii de incalzire, in afara de arderea unui combustibil, pompele de caldura ar fi o varianta, desi mie personal mi se par o investitie cam mare. Panourile solare cu aport de incalzire mi se par cea mai buna solutie, dar numai pentru a economisi combustibil.
Deci intai ma bag cu totul in materie, fac bani la greu si dupa aceea imi cumpar pompe, eoliene, wc eco, loc de casa cu apa curgatoare alaturi, la soare, ceva padure cu pomi de 80 de ani si putem incepe, nu?

#27
blimpyway

blimpyway

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,954
  • Înscris: 03.11.2005

 dorel232004, on 7th December 2010, 22:37, said:

Daca nu exista pasajul de mai sus, aveai o bila alba! Pai nu ca sa ma informez, am intrat pe forum, aici?
Nu stiu pentru ce ai intrat pe forum dar pe topicul asta intentia ta clar nu este sa te informezi ci sa ne informezi ca nu are cum sa mearga aceasta permacultura pe care de altfel recunosti ca nu o cunosti.

Edited by blimpyway, 07 December 2010 - 22:54.


#28
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 blimpyway, on 7th December 2010, 22:52, said:

Nu stiu pentru ce ai intrat pe forum dar pe topicul asta intentia ta clar nu este sa te informezi ci sa ne informezi ca nu are cum sa mearga aceasta permacultura pe care de altfel recunosti ca nu o cunosti.
Deci sa inteleg ca aici pot discuta numai cei care sunt toba de parmacultura? Pai, imi pun si eu probleme la ce citesc pe aici si caut raspunsuri! E vreo problema cu asta? Pentru asta a aparut forumul! Ce vrei tu e la scoala! Profesorul vorbeste si elevul asculta si noteaza! Daca pune intrebari inseamna ca nu a fost atent si trece la tabla!
Dar toti parmacultistii sunteti asa orgoliosi? Se schimba si culoarea sangelui daca faci asa ceva?

Edited by dorel232004, 07 December 2010 - 23:03.


#29
actionmedia

actionmedia

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 275
  • Înscris: 19.11.2010

 dorel232004, on 7th December 2010, 22:37, said:

Daca nu exista pasajul de mai sus, aveai o bila alba! Pai nu ca sa ma informez, am intrat pe forum, aici?

Mda, avand in vedere ca dupa toate explicatiile pe care ti le-am dat cu multa bunavointa, fix "pasajul de mai sus" te-a marcat cel mai tare, trag concluzia ca ai intrat mai degraba pe forum ca sa faci misto. Dar sper sa ma insel. Oricum sper ca nu te asteptai sa trec cu vederea si sa las netaxat tonul zeflemitor al "intrebarilor". Dupa cum ai vazut, am avut bunavointa sa iti raspund frumos la intrebari, deci nu vad de ce ai fi nemultumit.

Quote

Problema care se pune de unde atatia bani, ca toate astea costa si inca destul (eoliene, electrice pe 12v sau invertoare cu sinusoida pura, acumulatori la greu, etc)?
Ai dreptate, toate alea costa. Nici eu nu stiu de unde voi face bani pentru ele, dar sunt optimist. Voi gasi o solutie. Pana la urma este vorba de viitorul nostru al oamenilor si al copiilor nostrii. Daca ne pasa de ei, vom gasi solutii.
Pana una alta, ramane solutia sa isi iei curentul de la Enel.

Quote

Cu ce? Cu joagarul, toporul sau cu drujba?
Cu ce ai la indemana :) Crezi ca are rost sa ne pierdem in astfel de detalii?

Quote

Pai daca nu terasezi ca sa rascolesti pamantul, ai sa razi, pe pamant creste iarba, fan, pomi! Ce sa faci, asa vrea natura! Asta daca nu e desert sau pamant arid! Sau prima data faci o paranteza (ca prima data nu se pune), bagi un tractor cu freza si dupa aceea incepi cu perenele?
Cred ca nu ai citit cu atentie, sau nu mai retii despre ce era vorba. Omul ala, Sepp Holzer se numeste, teraseaza pantele si pentru asta foloseste utilaje grele (buldozer, excavator, etc), dupa care arunca pur si simplu mixul de seminte. De aici incolo nu mai e nevoie sa bage tractor, plug sau altceva in locul respectiv.

Quote

Deci intai ma bag cu totul in materie, fac bani la greu si dupa aceea imi cumpar pompe, eoliene, wc eco, loc de casa cu apa curgatoare alaturi, la soare, ceva padure cu pomi de 80 de ani si putem incepe, nu?
Depinde ce vrei sa incepi. Nu te obliga nimeni sa o faci. Dar daca vrei, poti incepe prin a studia. Am postat deja niste linkuri, voi mai posta si altele. Materiale de studiu sunt destule.

Quote

Deci sa inteleg ca aici pot discuta numai cei care sunt toba de parmacultura?
Nu! Dimpotriva, eu unul sunt bucuros sa vina cat mai multa lume. Apropos, eu ma declar de pe acuma diletant in ale permaculturii. Sunt la faza de studiu si teorie. Abia de la anul voi putea veni si cu ceva experiente practice.

Quote

Pai, imi pun si eu probleme la ce citesc pe aici si caut raspunsuri! E vreo problema cu asta? Pentru asta a aparut forumul!
E foarte bine ca o faci. E foarte bine sa fii sceptic si sa pui intrebari. Doar sa nu le incarci cu prea mult sarcasm, pentru ca dauneaza grav discutiei. Unii s-ar putea simti atacati si ti-ar raspunde cu aceeasi moneda si tot asa. Iar asta in limbaj forumistic se cheama trolling.

Quote

Dar toti parmacultistii sunteti asa orgoliosi? Se schimba si culoarea sangelui daca faci asa ceva?
:lol:
Ti se pare ca suntem orgoliosi? Oi fi eu mai orgolios pentru ca sunt zodia leului, dar aici cred ca am fost cat se poate de retinut in a-mi exprima orgoliul.
Cat despre culoarea sangelui, sincer, nu am taiat inca niciun permaculturist sa vad cum e  :death:  :P

#30
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 actionmedia, on 8th December 2010, 01:41, said:

Mda, avand in vedere ca dupa toate explicatiile pe care ti le-am dat cu multa bunavointa, fix "pasajul de mai sus" te-a marcat cel mai tare, trag concluzia ca ai intrat mai degraba pe forum ca sa faci misto. Dar sper sa ma insel. Oricum sper ca nu te asteptai sa trec cu vederea si sa las netaxat tonul zeflemitor al "intrebarilor". Dupa cum ai vazut, am avut bunavointa sa iti raspund frumos la intrebari, deci nu vad de ce ai fi nemultumit.
Tu asa ai inteles? Eu ma frec cu unele dintre problemele astea de ani buni, iar tu imi spui de teorie! Citeste si tu la Dezbateri/Iarba dintre pomi si mai vorbim!

 actionmedia, on 8th December 2010, 01:41, said:

Pana una alta, ramane solutia sa isi iei curentul de la Enel.
Pai nu polueaza producerea lui? Incurajezi poluarea?

 actionmedia, on 8th December 2010, 01:41, said:

Cu ce ai la indemana :) Crezi ca are rost sa ne pierdem in astfel de detalii?
Pai nu detaliile si mai ales...practica, te omoara? Dupa ce tai un bustean la joagar, stii cum iti cumperi o drujba? In pas mare, alergator!

#31
Marcela_C

Marcela_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 03.11.2009

 dorel232004, on 7th December 2010, 20:06, said:

Cum semeni? Arunci semintele prin iarba? Nu cred ca rasare ceva din ele si daca sa zicem ca iese ceva, flora locala sufoca planta de cultura! Doar daca nu alegi sa mananci urzici ca Milarepa!

Ce nu sunt eu lamurit: cum speli rufele? Le bati la rau in apa rece? Ca daca folosesti masina de spalat si detergent, nu ai facut nimic, nu? WC-ul banuiesc ca e uscat la vreo 30 m de casa. Iarna la -30 grade, daca te trece ceva si te duci prin nameti sa scapi de "povara" te izbeste instantaneu o cistita, daca esti de sex feminin! Ca daca irosesti apa pretioasa, iar nu ai facut nimic, nu? Ca sa aduci apa nu folosesti pompe, ci galeata pe umeri, nu? Nu asta inseamna sa traiesti in armonie cu natura? Caldura iarna cu ce o asiguri? Banuiesc ca nu te apuci sa tai pomi falnici, nu? Culegi, daca ai de unde uscaturi, daca nu, cu balegar uscat, ca indienii, ca cica arde! Am inteles bine, ca mai am si altele!
Mai intai, trebuie sa remarc, cum au remarcat si altii, ca tonul este destul de acid. Sarcastic.
Dincolo de dorinta (declarata) de a te informa, sarcasmul folosit denota si o dorinta (constienta sau nu) de a respinge cele aflate. Fara argumente.

Aceasta reactie de respingere este foarte des intalnita atunci cand vorbim de permacultura. O data, pe cand ma aflam la tara, am spus cuiva ca as vrea sa ma mut acolo. "Si din ce ai sa traiesti?" - m-a intrebat persoana respectiva. Patita fiind, n-am vrut sa mai vorbesc despre permacultura. Asa ca am raspuns ca as vrea sa fac un fel de agricultura ecologica.
"Dar ai bani, o sa ai nevoie de tractor, de utilaje?"
"Nu, am raspuns eu, eu vreau sa fac o agricultura care sa lucreze mai mult cu natura"...
"Natura? Pai nu vezi ce ne face natura?" a fost raspunsul... care m-a lasat fara replica....

Exista o respingere foarte puternica din partea multor oameni atunci cand aud de permacutura. Cred ca respingerea asta vine din mai multe motive:
In primul rand, teama ca cineva sau ceva ne ameninta confortul personal. Cand vii cu "argumente" cum ca vei fi nevoit sa speli rufele in rau, sa cari apa cu galeata, sa te alegi cu cistita prin nameti, inseamana ca tCe temi pentru confortul actual si nu prea esti dispus sa iei in considerare o schimbare. Indiferent cat platesti pentru acest confort.

Quote

Nu asta inseamna sa traiesti in armonie cu natura?
NU!!!
A trai in armonie cu natura nu inseamna primitivism!
A trai in armonie cu natura inseamna sa devii mai constient de alegerile, de actiunile tale si de urmarile lor, sa iti reduci pe cat posibil impactul negativ asupra mediului, sa respecti pamantul cu tot ce e viata pe el. Daca chiar vrei sa afli cum se poate trai in armonie cu natura, sarcasmul nu-ti va fi de ajutor. In loc sa construiesti scenarii cu balega uscata, de ce nu cauti sa vezi cum se traieste in unele din cele mai cunoscute si respectate comunitati ecologice din lume? S-ar putea sa te indragostesti de ce vei afla. S-ar putea sa-ti placa sa traiesti acolo!
Mie, una, mi-ar placea. Mi-ar placea mult mai mult sa traiesc intr-o comunitate in care oamenii sunt interesati de mediu, respecta natura, oamenii si viata, decat imi place cum traiesc acum, intr-o ingramadire de case aglomerate numita oras, cu strazile semanate cu gunoaie... Mi-as dori mai mult sa traiesc undeva unde oamenii folosesc plastic cat mai putin sau chiar deloc, decat aici, unde intreaga zona s-a transformat intr-o imensa camera de gazare pentru ca vecinii, in inconstienta lor, vara ard peturile in curte ca sa plateasca mai putin la gunoi, iar iarna le ard in soba, ca sa se incalzeasca... Mi-as dori sa traiesc undeva unde oamenii cultiva singuri vegetalele necesare pentru hrana, mai degraba decat sa ma duc la piata si, neavand cum sa verific ce cumpar, sa ma expun la toate chimicalele, pe banii mei...
Mi-as dori  sa pot sa plec linistita in vacanta, stiind ca las casa pe maini bune, ca florile, gradina si animalele mele vor fi ingrijite cat lipsesc, in loc sa plec cu teama ca, afland ca nu suntem acasa, copiii vecinilor vor sari gardul si  voi gasi gradina ravasita, gardul zgariat, pomii cu crengile rupte, pietre aruncate pe casa si geamuri sparte. Plus ca nu sunt exclusi nici hotii...
Mi-as dori sa ma intalnesc cu vecinii, sa schimbam idei, sa ne facem planuri, nu sa inchid geamurile ca sa nu mai aud manelele de fiecare week-end...

Sunt multe lucrurile care m-ar atrage intr-o comunitate ecologica, dar ceea ce vreau sa subliniez este ca a trai in armonie cu natura inseamna, in primul rand, a trai in armonie cu tine.
Iar in momentul in care spui "nici mie nu-mi place ca mananc alimente tratate chimic, sau ca folosesc polistiren", sau mai stiu eu ce nu-ti place "dar n-am incotro" - asta inseamna ca nu esti in armonie cu tine. Poate ar fi cazul sa cauti, cu sinceritate, daca ai sau nu alternative. Daca nu cauti, daca doar vii cu "argumente" care sa explice cum ca "asta e, nu ne place poluarea actuala, dar nu avem de ales, acesta este pretul evolutiei", atunci nu cauti decat justificari.

Si mai e ceva. Stim cu totii care este calea obisnuita de a face agricultura.
Pe de-o parte, sunt scoli care ne invata cum sa scapam de daunatori, cum sa aram, de ce e important sa aram, sa fertilizam, sa ierbicidam, s.a.m.d. Sunt specialisti care au absolvit aceste scoli si pun in practica cele invatate. Sunt tarani si fermieri care de generatii intregi merg pe acest sistem, iar uneori au rezultate chiar bune, vorbind de productia la hectar.
Pe de alta parte, sunt scoli (mai noi, e adevarat) care ne invata cum sa nu aram, cum sa nu ierbicidam, cum sa nu otravim si totusi sa fim productivi. Si au rezultate uimitoare.

E normal, dupa ce ai invatat ani de-a randul  un mod de a face lucrurile, sa tii la ceea ce ai invatat. E normal sa iti fie si teama. Daca ani de-a randul ai facut n tratamente pe an ca sa ai o recolta "sanatoasa", este firesc ca ti se pare de neinteles sfatul de a renunta la aceste tratamente.

Dar, sa fim clari: faptele sunt fapte: permacultura exista si functioneaza. Odata ce ai luat cunostinta cu aceste fapte, exista doar doua atitudini rationale: fie le recunosti si (daca te intereseaza) te apuci sa le studiezi, in ideea ca poate iti vor fi de folos, fie le ignori (ceva de genul "da, stiu ca exista unii, pe undeva, pe acolo care fac permacultura, dar nu ma intereseaza).
Cea de-a treia atitudine, este cea irationala. Te apuci sa desfiintezi. Nu va fi de folos nimanui, nici macar tie.
Sepp Holzer isi va vedea in continuare de ferma lui, iar noi vom invata si experimenta in continuare.

Acum, topicul asta isi face datoria. Aceea de a informa despre permacultura.  

Quote

Permacultura e ceva urias:
Atat de urias incat:
- poate asigura intreaga cantitate de hrana necesara omenirii actuale fara folosirea nici unui gram de substanta toxica de sinteza.
-poate reda agriculturii terenuri uzate si desertificate, erodate sau degradate in urma folosirii intensive cu metodele agriculturii clasice si asta fara folosirea nici unui gram de substanta petrochimica de sinteza - pesticide, insecticide, fungicide, ierbicide, fertilizanti si alte asemenea otravuri
- poate folosi pentru producerea de hrana terenuri improprii pentru agricultura mecanizata, ca dealuri cu pante neregulate, terenuri mici imprejmuite de garduri vii, zone pietroase, care nu se preateaza la arat, pajisti, paduri (fara defrisarea lor) si, inca o data, fara sa foloseasca nici un gram de substanta petrochimica de sinteza
- poate fi folosita pentru cresterea pestilor pentru hrana (acvacultura) - la fel, fara a folosi nici un gram de substanta pentrochimica de sinteza.

In plus, nu foloseste utilaje grele (tractoare, excavatoare, combine, etcl) decat in situatii particulare, doar atunci cand e absolut necesar.
De asemenea, nu foloseste OMG-uri (oricum, superioritatea lor atunci cand e vorba de randament devine deja redundanta).

Aceastea sunt doar aspectele care se refera la agricultura permanenta.

Si mai sunt si aspectele care tin de cultura permanenta:
-cei care se implica, devin mai constienti de urmarile actiunilor lor, de efectele pe care activitati aparent inofensive le pot avea asupra mediului, isi modifica stilul de viata intr-un sens pozitiv, s.a.m.d

Despre asta discutam aici. Acum, este alegerea ta daca iti iei niste carti sa studiezi sau un tarnacop sa demolezi.

Marcela :heart:

#32
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 actionmedia, on 8th December 2010, 01:41, said:

Cred ca nu ai citit cu atentie, sau nu mai retii despre ce era vorba. Omul ala, Sepp Holzer se numeste, teraseaza pantele si pentru asta foloseste utilaje grele (buldozer, excavator, etc), dupa care arunca pur si simplu mixul de seminte. De aici incolo nu mai e nevoie sa bage tractor, plug sau altceva in locul respectiv.
Eu am inteles bine, dar eu am rabdare si nici nu sunt asa orgolios si iti mai explic odata! Pe orice pamant, daca nu e arid, creste fan, iarba, padure, ca asa a dat D-zeu! Cum faci prima data cu semintele, e intrebarea! Arunca tu o mana de seminte pe o "parloaga" si vezi ce iese si dupa aia mai vorbim! Poti sa dai si drumul la porci, dar vezi sa-i pazesti, ca ramai si fara ei! Dar nu uita sa-ti umpli congelatorul din timp cu legume, ca sa nu fii nevoit sa manaci numai carne in varf de munte!

#33
Marcela_C

Marcela_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 03.11.2009

 dorel232004, on 8th December 2010, 08:48, said:

Eu am inteles bine, dar eu am rabdare si nici nu sunt asa orgolios si iti mai explic odata! Pe orice pamant, daca nu e arid, creste fan, iarba, padure, ca asa a dat D-zeu! Cum faci prima data cu semintele, e intrebarea! Arunca tu o mana de seminte pe o "parloaga" si vezi ce iese si dupa aia mai vorbim! Poti sa dai si drumul la porci, dar vezi sa-i pazesti, ca ramai si fara ei! Dar nu uita sa-ti umpli congelatorul din timp cu legume, ca sa nu fii nevoit sa manaci numai carne in varf de munte!
Imi cer scuze, dar eu cred ca nu ai rabdare. Noi am citit, am studiat, am vazut cate ceva.
Tu cauti raspunsuri la noi.

Sepp Holzer isi gaseste singur rezolvarile. Daca vrei sa afli, trebuie sa cauti. Trebuie sa gasesti tu solutia. Nu pot eu sa vin sa iti dau o solutie. Va fi solutia mea, nu a ta.

Marcela :heart:

#34
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 Marcela_C, on 8th December 2010, 08:48, said:

a trai in armonie cu natura inseamna, in primul rand, a trai in armonie cu tine.
Asta e intradevar cel mai important lucru si se poate realiza oriunde! Daca poti sa o ai in nebunia din oras cu atat mai mult o sa o ai intr-un mediu linistit, armonios! De rest ce sa zic? Uite un exemplu: toti suntem oripilati cand vedem un animal cum e taiat si nu am putea face asa ceva, dar in schimb mancam carne cu sapte guri si in felul asta incurajam uciderea acestora! Cam asa e si cu traitul in confort la iarba verde!

 Marcela_C, on 8th December 2010, 08:55, said:

Imi cer scuze, dar eu cred ca nu ai rabdare. Noi am citit, am studiat, am vazut cate ceva.
Tu cauti raspunsuri la noi.

Sepp Holzer isi gaseste singur rezolvarile. Daca vrei sa afli, trebuie sa cauti. Trebuie sa gasesti tu solutia. Nu pot eu sa vin sa iti dau o solutie. Va fi solutia mea, nu a ta.

Marcela :heart:
Eu le caut si le gasesc la problemele mele, intr-un final! Eu cu viermii aia din paradisul verde ma lupt de 8 ani, de am ajuns sa impart productia cu ei!
Ma intreb cum o sa faceti voi, sau ramaneti la stadiul de teorie si eventual publicati si o carte ca sa vina si ceva material, chiar puhav, dar foarte dorit de toti si anume...banii!

#35
Marcela_C

Marcela_C

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 292
  • Înscris: 03.11.2009

 dorel232004, on 8th December 2010, 09:09, said:

Eu le caut si le gasesc la problemele mele, intr-un final! Eu cu viermii aia din paradisul verde ma lupt de 8 ani, de am ajuns sa impart productia cu ei!
Ma intreb cum o sa faceti voi, sau ramaneti la stadiul de teorie si eventual publicati si o carte ca sa vina si ceva material, chiar puhav, dar foarte dorit de toti si anume...banii!
Poate tocmai ca te lupti?
Ca avem si noi gradina, dar nu prea mi-au dat bataie de cap niciodata.

Marcela :heart:

#36
dorel232004

dorel232004

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,253
  • Înscris: 04.02.2007

 Marcela_C, on 8th December 2010, 09:20, said:

Poate tocmai ca te lupti?
Ca avem si noi gradina, dar nu prea mi-au dat bataie de cap niciodata.

Marcela :heart:
Pai 7 ani nu am facut nimic am lasat natura sa se descurce! Am incurajat furnicile, pasarile, gargaritele, soparlele sa stea pe acolo, dar degeaba! Nu compara tu o gradina din spatele casei cu 2 ha! Numai sa dai un ocol la tarla schimbi 2 tricouri! In gradina a fost si la mine OK! Dar cum ai scost tu legume in gradina fara sa sapi si sa le plivesti?

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate