Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Skoda Fabia 1.0 TSI (110 CP)- 19 ...

Mezina familiei, Merida BigNine

The Tattooist of Auschwitz (2024)

Se poate recupera numar de telefo...
 Upgrade de la MacBook Pro M1 cu 8...

Ce tip de monitor am nevoie pt of...

Resoftare camera supraveghere

Laptop Gaming
 Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...
 Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import
 

O statistica a bancomatelor instalate in Romania

- - - - -
  • Please log in to reply
58 replies to this topic

#19
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008

View PostTheWarrior, on 6th November 2010, 16:05, said:

Aproape in fiecare saptamana aflam de la stiri ca se sparge un bancomat. Chiar azi dimineata o astfel de stire, paguba cateva zeci de mii de lei.
Daca tot sunteti in tema, spuneti-mi, ATM-urile astea aduc profit? sau trebuie mentinute pt ca asa trebuie sa aiba o banca serioasa.

De regula o banca are contract cu una sau mai multe societati de paza care trebuiesc sa supravegheze si ATM-urile, nu stiu de ce nu li se cere acestor societati si cota parte din paguba, daca eficienta lor este atat de scazuta.

ATM-urile sunt o metoda mai ieftina de eliberare a numerarului.
Am convenit deja ca nu se poate fara numerar si am impresia ca mai degraba ne-am intoarce la metode mai vechi de plata decat sa inlocuim cu totul tranzactiile cu numerar cu cele electronice.
Cum piata ne cere in continuare numerar, trebuie sa avem posibilitatea sa il accesam.
Daca nu am avea ATM-uri atunci:
- fie am reinfiinta departamentul Casierie in cadrul firmelor
- fie am merge la casieria bancii pentru a ne lua cel putin o parte din salariu (restul fiind destinat platilor pe care le putem face electronic)
In ambele cazuri este nevoie ca o persoana sa fie angajata special pentru ca noi sa putem ridica acel numerar (iar cei care sunt cu cativa ani mai mari decat noi isi aduc aminte de cozile care se formau la o Casierie in ziua de salariu) iar persoana respectiva trebuie platita cu ceva mai multi bani decat costurile presupuse de un bancomat, desi nu va putea lucra decat 8 ore pe zi, nu 24/24.

Da ATM-urile sunt profitabile iar marja de profit le este cu atat mai crescuta cu cat ofera mai multe servicii:
- In primul rand asa cum am aratat mai sus un ATM economiseste niste bani facand treaba unui casier,
- aduce indirect niste venituri bancii pentru ca un client va avea mai multa incredere sa aleaga o banca daca banca respectiva ii da posibilitatea acestuia sa isi acceseze disponibilul prin cat mai multe canale, inclusiv printr-o retea cat mai bine dezvoltata de ATM-uri.
- plata unor facturi la ATM-uri nu presupune de regula comisioane platite de client, insa banca primeste de regula de la furnizorul de servicii un comision pentru intreaga suma colectata de banca, indiferent de canalul de tranzactionare ales de client, deci ATM-ul castiga si la o astfel de plata niste bani in contul bancii.
- daca ATM-ul are si functie de primire numerar atunci costurile bancii/operatorului cu manipularea numerarului se micsoreaza, numerarul colectat intocandu-se mai repede in casetele de eliberare numerar ale aceluiasi bancomat (sau multifunctional).



View PostTheWarrior, on 6th November 2010, 16:05, said:

Desi lucrez de aproape 30 de ani cu calculatoare (service, programare) nu am incredere in ele. Adica pot spune ca nu ma pot baza 100% pe ele.
Am un singur card (de debit - BCR), si nu o singura data m-am trezit ca nu pot extrage numerar - temporary out of service - parca asta aparea. Bine, ca nu era chiar absolut necesar, dar ca amanunt conteaza. Si asta era probabil in toata reteaua din zona (si la o alta agentie spunea tot asa)

Acum vreo 4-5 ani de zile BCR-ul avea frecvent probleme cu reteaua lor de calculatoare/ATM-uri/POS-uri intre timp lucrurile par sa fi fost rezolvate.
Noi programatorii avem o vorba: de regula problema se gaseste undeva intre scaun si monitor, adica problema chiar daca e pusa pe seama calculaorului a fost generata tot de un om si tot oamenii trebuie sa gaseasca o rezolvare a ei.
(Bine, uneori poate fi vorba de o pana de curent, sau de defectarea unui mecanism, nu de o greseala umana.)

View PostTheWarrior, on 6th November 2010, 16:05, said:

Acum o luna a culminat cu blocarea cardului, pe motiv ca probabil, de la bancomantul de unde extrageam ar fi fost folosit un dispozitiv de clonare. Nu prea cred asta (bancomatul de unde extrag este unul nou cu tot felul de dispozitive pe plastic atasate de el), cred ca motivul a fost sa imi dea un card care are si cip.
A durat o saptamana pana am avut alt card.
Am intrebat-o pe  functionara de la BCR ce se intampla daca eram la Predeal sa zicem. Pai, imi spune ea, mergeati la o agentie si scoateati numerar. Pai si daca eram dupa program, ce faceam? dormeam in gara, nu? :)
Nu era vina mea precizez, in baza lor de date figuram cu un numar de telefon Romtelecom vechi, actualizarea eu am facut-o dar nu au modificat-o ei la rubrica respectiva, cred.
O alta solutie ar fi fost sa mai am 1-2 carduri de credit de la alte banci, sau cash......

Nu stiu ce sa zic in ce priveste masura de securitate luata de BCR, putea fi un risc real pe care banca l-a evitat blocandu-va cardul. Reemiterea unui card inseamna un cost suplimentar pentru banca, asa ca nu era in interesul bancii blocarea si reemiterea cardului. Inteleg inconvenientul creat si cred ca ar fi fost normal sa va contacteze telefonic si sa va anunte suspiciunea de frauda, iar urmatoarea eliberare de numerar de la ghiseul BCR trebuia sa fie necomisionata.

Mai multe carduri inseamna mai multe comisioane de intretinere iar cardurile de credit nu sunt recomandate pentru extrageri de numerar la bancomat (chiar si la banca emitenta exista un comision piperat pentru o astfel de extragere), cardul de credit este o alternativa daca efectuati plata la un comerciant.
Alternativa in acest caz ar fi fost combinarea unui serviciu de tranzactii alternative oferit de BCR (Click24Banking sau Good.bee) cu un card de debit al altei banci, avand astfel posibilitatea sa transferati suma de care aveati nevoie din contul BCR in alt cont la alta banca (din pacate si un astfel de transfer este comisionat).

#20
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008
Apropo de initiative europene, exista deja o initiativa la nivelul Uniunii Europene privind unificarea tuturor instrumentelor de plata care folosesc moneda euro numita SEPA (The Single Euro Payments Area).
Unul din instrumentele de plata tintite pentru regularizare este si Cardul de debit.

Deocamdata tarile care nu folosesc euro nu sunt in zona de interes a SEPA, insa Suedia (care foloseste coroana suedeza) s-a alaturat si ea initiativei.

SEPA interzice tarilor membre sa faca diferenta intre o plata nationala si o plata europeana, cerand tuturor operatorilor de plati sa trateze instrumentele de plata din alte tari europene ca instrumente de plata nationale.

Oricum bancile au in continuare libertatea sa distinga intre o plata facuta in interiorul unei aliante bancare sau grup bancar de o plata nationala/europeana, astfel un client BCR care merge in Slovacia va fi comisionat avantajos daca foloseste serviciile Slovenska Sporitelna (grup Erste) si va plati un comision mai mare daca foloseste spre exemplu serviciile bancii Tatra (banca independenta), insa tarifele bancii  Tatra vor fi supervizate de SEPA (banca nu va avea libertatea sa isi fixeze propriile comisioane).

--

#21
f300

f300

    30k si ma duc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,000
  • Înscris: 27.09.2008
Chestia asta e similara cu limitele la roaming la telefonia mobila. Multe firme fac o mare parte din profit in urma "exceptiilor" pe care in mod normal nimeni nu le ia in calcul cind analizeaza o oferta. Comision mare ca scoti de la alta banca, comision ca intirzii cu un credit, comision ca vrei sa platesti anticipat un credit, roaming 1+ eur pe minut ca vorbesti la telefon cind esti in afara granitelor.

Personal as vrea sa vad o statistica cu ce efect au avut masurile cu limitarea preturilor la roaming. Inainte vorbeai 1-2 min cu stringere de inima ca iti maninca euroii. Acum indiferent ce tarif ai avea stii ca ai niste limite relativ rezonabile si vorbesti cit vrei, poate 20 min in loc de 2 min. Evident clientul este cistigat, ar fi interesant daca si operatorul e cistigat.

La fel si la cartile de credit. Omul e speriat ca i se ia comision daca scoate bani, ca i se ia comision daca plateste (sau daca comisionul e platit de vinzator vinzatorul nu-i accepta cardul ca e speriat de comision) samd. Astea sint sisteme care odata instalate nu costa mult mai mult daca sint folosite la greu (pe un comision modic) fata de folosite doar in situatii de urgenta cu stringere de inima pentru un comision imens.

#22
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008

View Postf300, on 9th November 2010, 12:10, said:

Astea sint sisteme care odata instalate nu costa mult mai mult daca sint folosite la greu (pe un comision modic) fata de folosite doar in situatii de urgenta cu stringere de inima pentru un comision imens.

Corect.
Reglementarile aduse de SEPA incurajeaza folosirea unor instrumente moderne de plata, in timp ce taxele aberante ale bancilor descurajeaza sau restrictioneaza inutil aceste instrumente de plata.

--


De vreo saptamana incerc sa vad cat mai multe sisteme de ATM-uri puse la punct de aliante bancare in alte state, in special in statele europene si am vazut ca sistemul bancar German seamana intrucatva cu cel romanesc, adica exista cateva banci mari, 4 la numar, 30 si ceva de banci comerciale mici si medii, numeroase cooperative de credit si case de economii.

Initial in Germania a existat un singur operator de ATM-uri numit Girocard care unea toate ATM-urile din Germania, fiecare utilizator utilizand fara taxe oricare din ATM-urile din tara.
Apoi cateva banci virtuale (care nu au sedii proprii si care desfasoara operatiuni doar printr-o solutie de Internet Banking si castiga noi clienti cu ajutorul unor agenti) au devenit si ele emitente de carduri si au devenit membre ale Girocard, clientii lor avand aceleasi beneficii ca si clientii bancilor care invenstisera anterior in reteaua de bancomate.
Acest lucru a fost interpretat ca un "fault" de catre bancile mari care au decis in prima faza sa taxeze clientii tuturor celorlalte banci atunci cand acestia le folosesc bancomatele.
Mai tarziu au reaparut aliantele, de data aceasta intre banci de acelasi tip:
- 9 banci intre care si cele 4 banci mari ale Germaniei folosesc o retea de peste 9000 de bancomate, numele retelei este CashGroup. iar bancile membre sunt: Bankhaus Neelmeyer AG, UniCredit Bank AG - HypoVereinsbank, Berliner Bank AG Co. KG, Comdirect Bank Aktiengesellschaft, COMMERZBANK, DAB bank AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Postbank AG, NorisBank.
- 30 de banci si-au unit retelele de bancomate in reteaua Cash-Pool, si folosesc impreuna aproximativ 3000 de bancomate.
- Cooperativele de credit (mai multe institutii cu numele Raiffeisen si/ori Volksbank) au si ele impreuna 18600 de bancomate.
- Casele de economii au 25700 de bancomate.

Bancile germane au inteles ca "unde-i unu' nu-i putere" si au reusit sa puna la punct cateva aliante de banci omogene.
Eu as fi bucuros daca am avea in Romania cel putin echivalentul lui Cash-Pool din Germania.

Edited by Koal, 09 November 2010 - 14:08.


#23
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008
Spuneam ieri ca sper sa avem in Romania macar un CashPool, adica un numar destul de mare de banci medii si mici care sa foloseasca in comun aceeasi retea de ATM-uri si sa ofere tuturor clientilor lor servicii suplimentare la aceste ATM-uri ca incarcarea cartelelor telefonice, plata unor facturi catre diversi furnizori de servicii (folosind conturile pe care furnizorii le au deschise la cel putin una din bancile din alianta - incercandu-se initial o plata intrabancara iar daca aceasta nu este posibila una interbancara) si diverse alte servicii.

In Romania nu vom putea avea o alianta de tipul CashGroup-ului din Germania (alianta intre bancile puternice) pentru ca o astfel de alianta ar avea o cota de piata prea mare in piata ATM-urilor. Daca la o astfe de alianta ar participa primele  3 banci acestea ar avea peste 50% din piata ATM-urilor.
In Germania CashGroup desi are un numar impresionat de ATM-uri, nu detine decat 17-18% din intreaga piata.

CashPool este insa posibil (ar avea aproape 25% daca ar grupa bancile de pe locurile 6 - 31 din clasamentul de la pagina anterioara).

#24
ionutpopescu2009

ionutpopescu2009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 02.08.2009
Problema principala cu bancomatele este ca multe sunt puse degeaba, nu au bani deloc. Eu am mereu probleme cu BCR care are in zona mea de acces, 4 bancomate. NICIODATA nu am reusit sa scot 3000 de la primul la care m-am dus, de CELE MAI MULTE ORI nu pot sa scot de la niciunul (nu au bani) si trebui sa scot ca prostul sume gen 300-400 ron si sa platesc comisioane aiurea, ca sa nu mai zic ca tin banii in contul la vedere aiurea pentru ca nu isi au ei grija de bancomate. Asadar nu numarul ci calitatea conteaza. Prefer sa am o baca care are un singur bancomat in oras si cand am nevoie sa merg acolo dar sa fiu sigur ca gasesc, decat sa lucrez cu BCR care are numar dar nu are bani.

#25
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008
@IonutPopescu2009
Vina pentru cele spuse de tine este intr-adevar a bancii, insa nu pentru ca nu ar aproviziona bancomatele cum sugerezi tu, ci pentru ca nu isi promoveaza canalele alternative, pentru ca de multe ori e mai ieftin sa scoatem banii de la bancomat decat sa folosim serviciul de Internet Banking.
Am renuntat de curand la folosirea Click 24 Banking de la BCR exact din acest motiv.
Am incercat de cateva ori sa vorbesc cu cei de la call center si sa le arat ca au costuri mai mari cu operarea numerarului si ca nu sunt justificate comisioanele pe care le practica pentru tranzactiile online, insa nu am fost luat in seama.
Pachetul de servicii de 5 lei ar trebui sa includa cel putin o trazactie lunara interbancara gratuita, beneficiul lor fiind un numar mai mic de bani scosi din bancomate.

Majoritatea salariatilor din Romania folosesc cardul o data sau de doua ori pe luna, scotand atunci tot salariul de la un bancomat.
Cum de obicei ziua de salariu este aceeasi pentru majoritatea firmelor, in ziua de salariu trebuie sa te grabesti la bancomat ca sa mai prinzi bancnotele de 100 de lei pentru a putea sa iti extragi salariul dintr-o singura extragere.
Banca in loc sa isi revizuiasca politicile da vina tot pe client, spunand ca "asta este cultura romanului, au card doar ca sa scoata banii din bancomat", fara sa se gandeasca o clipa ca noi clientii facem acest lucru pentru ca nu suntem multumiti de oferta bancii, pentru ca nu avem un program de fidelizare suficient de serios pentru a folosi cardul la cumparaturi, pentru ca -asa cum am spus mai sus- nu suntem incurajati de tarife sa folosim Internet Banking-ul.

Deci bancomatele - atat cele de la BCR si cele de la BRD (astea sunt cele mai utilizate) - sunt alimentate la inceputul zilei sau chiar de cateva ori pe zi in zilele de salariu, insa abundenta clientilor care isi scot banii in acele zile face ca acestea sa fie golite intr-un timp scurt iar multi alti clienti sa nu poata scoate banii de care au nevoie.
[Imi aduc aminte si de o iesire nervoasa a lui Mircea Badea, suparat pe bancomatele BRD.]

Eu sunt un client pierdut al BCR-ului, am avut probleme si cu creditul pe care l-am luat in 2008 (cateva greseli mai multa sau mai putin intentionate care mi-au crescut costul creditului), am intampinat si alte mici necazuri si impoliteturi din partea unor angajati mai ciudati ai BCR, relatia parea a fi salvata de Click 24 Banking - care este intr-adevar unul din cele mai bune programe de pe piata romaneasca - insa de multe ori iesi mai ieftin daca scoti numerar si folosesti apoi alte servicii (plata la ghisee, eventual chiar servicii IB ale altor banci), decat daca folosesti serviciul lor.


Apropo:
De regula bancomatele BCR nu pot debita decat 30 de bancnote la o extragere, astfel ca limita oficiala de 3000 de lei nu poate fi atinsa decat daca sunt disponibile banconetele de 100 de lei, altfel limita scade la 1500 de lei daca gasesti bancnote de 50 de lei, sau doar la 300 de lei daca nu gasesti decat bancnote de 10 lei.
Si eu am fost nevoit de cateva ori sa ma multumesc chiar si cu 300 de lei pentru ca bancomatul nu mai avea decat bancnote de 10.

Edited by Koal, 11 November 2010 - 11:40.


#26
Bosley

Bosley

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 19.07.2007
@Koal: Apropo de CashPool, exista o "alianta" intre bancile grecesti din Romania. Daca vrei sa scoti cash de la un ATM din retelele Alpha, Pireus, Banca Romaneasca, etc. esti taxat cu un comision mai mic daca ai card la una din bancile de mai sus decat daca ai avea la BCR, BRD, etc.

#27
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
mai bine ar scoate toate bancomatele si ar scoate toti banii si ar ramine numai carduri. sa-i vad cind se vor lauda cu asta

#28
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008

View PostMosotti, on 11th November 2010, 12:22, said:

mai bine ar scoate toate bancomatele si ar scoate toti banii si ar ramine numai carduri. sa-i vad cind se vor lauda cu asta

Mda, super!
Si-atunci cum s-ar putea face platile in zonele nebancarizate?
In paginile de mai sus am mentionat si ca bancile nu vor sa mearga in localitatile mici, nu reusesc sa ii convinga pe comerciantii din acele zone sa isi monteze POS-uri, spun ca un sediu de banca la tara are costuri mari (de securitate, de infrastructura informationala, de amenajare etc.) care nu vor putea fi acoperite intr-un timp rezonabil (doi ani de zile).
La tara abia ajunge si numerarul iar tu vrei sa facem numai plati cu cardul acolo?

Interzicerea numerarului inseamna astfel si o ingradire a drepturilor cetatenesti. Ar insemna ca eu care imi primesc salariul pe card sa fiu constrans sa merg numai in zonele in care cardul imi este acceptat la plata, si sa nu ma bucur de un concediu la tara spre exemplu.

Apoi, daca problemele astea ar fi numai la tara, tot ar fi bine, sunt inca multi comercianti de cartier care nu accepta plata cu cardul, si nu stiu pentru cati din ei ar fi rentabil sa isi instaleze un POS.

Edited by Koal, 11 November 2010 - 12:58.


#29
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004
n-ai priceput nimic. dorinta mea este sa nu mai existe bancomate si bani, ci numai carduri. aceasta este CEA MAI ELEGANTA forma de plata. CIND vor realiza asa ceva, ATUNCI sa se laude. ma lasa rece cite bancomate exista si ca nu vor sa se duca la tara. faptul ca inca trebuie sa stai sa scoti bani, platind sau nu comision, nu e un subiect de lauda. ai cele mai multe bancomate? si ce? ma kk pe ele

ar trebui ca statul sa retraga toata moneda si sa oblige bancile si comerciantii sa treaca pe carduri. eu unul sint satul de "nu aveti marunt?" "vai, un milion la ora asta? HAHAHAHAHA" "aveti 1 leu si 20 ca sa va dau 5 rest". FUCK YOU :death:

#30
bbox

bbox

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 743
  • Înscris: 12.05.2005

View PostKoal, on 6th November 2010, 17:29, said:

De regula o banca are contract cu una sau mai multe societati de paza care trebuiesc sa supravegheze si ATM-urile, nu stiu de ce nu li se cere acestor societati si cota parte din paguba, daca eficienta lor este atat de scazuta.

ATM-urile sunt o metoda mai ieftina de eliberare a numerarului.
...

Din cate stiu banii din ATM-uri sunt asigurati, bancile au paguba numai daca ATM-ul este distrus fizic.

Nu stiu ce profit produc ATM-urile dar cheltuielile lunare sunt destul de mari:
- asigurarea banilor
- firma monitorizare sistem de alarma
- firma de paza/ interventie
- firma care face alimentarea atm-ului
- firma de service ptr. atm
- service ptr. sistemul de alarma
- chirie ptr. spatiu (daca atm-ul nu este intr-o sucursala)
- conectare in retea (vodafone, rds, etc)
- costul numerarului blocat in atm

#31
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008
Ba eu te intelesesem, insa tu nu ai observat ca pentru a atinge al tau deziderat e nevoie de investitii substantiale in infrastructura informationala a tarii, ar trebui ca retelele de POS-uri/ATM-uri/Calculatoare are bancilor (legate la randul lor de procesatorii VISA si MasterCard) sa fie accesibile oriunde in tara, iar treaba asta nu este asa de simpla cum pare la prima vedere.

Pe de alta parte si mie mi-ar place ca toate cartile sa fie accesibile numai intr-un format digital, mie mi se pare mai comoda citirea lor la calculator, laptop ori tableta, e mai usor de contorizat numarul de exemplare ale cartilor digitale vandute, ca editura am costuri mai mici cu lansarea unei carti, nu e nevoie sa o tiparesc pentru a o lansa, pot lansa mai multe carti, pot incerca sa promovez mai usor un autor mai putin cunoscut fara sa fiu presat de obtinerea unui profit etc.
Dar exista multi oameni care prefera in continuare cartile tiparite, si nu mi se pare normal sa le interzic acestora sa mangaie paginile unei carti doar pentru ca modelul meu de business ar fi avantajat de cartile digitale.

--

Acum referitor la "100 de lei asa de dimineata".
Si eu am patit de multe ori lucrul acesta, si in taxi si la magazine mici si chiar in piata.
Trecand peste faptul ca acei comercianti ar trebui sa aduca marunt din incasarile anterioare pentru a avea bani de rest, problema ar putea fi evitata daca si tu ai avea schimbat.
Ar trebui sa primesti bani schimbati de la bancomat!
Asta e o problema de bancomat rezolvata la unele banci, dar nerezolvata la BCR (nu vrea nimeni sa isi bata capul cu astfel de probleme).
Exista o asa numita regula a celor 5 bancnote:
Daca nu ai de extras decat o suma modica, sa spunem 100 de lei, bancomatul ar trebui sa incerce sa imparta suma de extras in minimum 5 bancnote, adica sa iti debiteze una de 50 de lei si 5 de 10 lei spre exemplu.
Garanti, ProCredit, IntesaSanPaolo si altele au rezolvat problema asta, la ProCredit ai la dispozitie chiar 3 algoritmi de impartire a bancnotelor.

#32
Bosley

Bosley

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,190
  • Înscris: 19.07.2007
La Alpha imi da si de 5 lei.

Problema cea mai mare este cand au numai bancnote de 5 lei.
Sa te vad eu cand vrei sa scoti 300 lei :D
Am reusit sa blochez ATM-ul.
Norocu' meu a fost ca m-am prins si am scos din mai multe operatii ;)

#33
Mosotti

Mosotti

    Geniu umil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,295
  • Înscris: 21.04.2004

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Ba eu te intelesesem, insa tu nu ai observat ca pentru a atinge al tau deziderat e nevoie de investitii substantiale in infrastructura informationala a tarii, ar trebui ca retelele de POS-uri/ATM-uri/Calculatoare are bancilor (legate la randul lor de procesatorii VISA si MasterCard) sa fie accesibile oriunde in tara, iar treaba asta nu este asa de simpla cum pare la prima vedere.
n-am zis ca e simplu, dar nici macar nu se incearca, dupa cum ai zis chiar tu, ca nu vor.

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Pe de alta parte si mie mi-ar place ca toate cartile sa fie accesibile numai intr-un format digital, mie mi se pare mai comoda citirea lor la calculator, laptop ori tableta, e mai usor de contorizat numarul de exemplare ale cartilor digitale vandute, ca editura am costuri mai mici cu lansarea unei carti, nu e nevoie sa o tiparesc pentru a o lansa, pot lansa mai multe carti, pot incerca sa promovez mai usor un autor mai putin cunoscut fara sa fiu presat de obtinerea unui profit etc.
Dar exista multi oameni care prefera in continuare cartile tiparite, si nu mi se pare normal sa le interzic acestora sa mangaie paginile unei carti doar pentru ca modelul meu de business ar fi avantajat de cartile digitale.
cartile sint un moft. se poate trai fara carti. nu esti afectat daca intr-o librarie nu gasesti o carte. in schimb cu banii e mai nasol, avind in vedere ca trebuie sa umbli pe la 3 cretini ca sa-ti schimbe sa poti cumpara de la al 4-lea. daca romania nu-i in stare sa aibe moneda in circulatie (si n-a fost niciodatata si nu va fi niciodata), atunci sa faca totul pe card

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Acum referitor la "100 de lei asa de dimineata".
Si eu am patit de multe ori lucrul acesta, si in taxi si la magazine mici si chiar in piata.
Trecand peste faptul ca acei comercianti ar trebui sa aduca marunt din incasarile anterioare pentru a avea bani de rest, problema ar putea fi evitata daca si tu ai avea schimbat.
da, nu cumva trebuie sa stau seara si sa-mi planific in excel ce trebuie sa am marunt a doua zi dimineata? asta numa asa, pentru a nu ingradi preferintele unor idioti
pentru fitzuici si fise fara numar :lol:

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Ar trebui sa primesti bani schimbati de la bancomat!
NU primesti. "AR TREBUI". scoate timpenia asta din vocabular atita timp cit esti in romania. multe ar trebui, dar nu se intimpla. atunci "AR TREBUI" sa se elimine toate chestiile care nu se pot face si inlocuite cu un singur lucru: carduri si atit :w00t:

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Asta e o problema de bancomat rezolvata la unele banci, dar nerezolvata la BCR (nu vrea nimeni sa isi bata capul cu astfel de probleme).
nu e rezolvata. ti se pare ca e. de exemplu, la unicredit citeodata da, citeodata nu. la ultimele 2-3 extrageri NU mi-a dat.

View PostKoal, on 11th November 2010, 15:14, said:

Exista o asa numita regula a celor 5 bancnote:
Daca nu ai de extras decat o suma modica, sa spunem 100 de lei, bancomatul ar trebui sa incerce sa imparta suma de extras in minimum 5 bancnote, adica sa iti debiteze una de 50 de lei si 5 de 10 lei spre exemplu.
Garanti, ProCredit, IntesaSanPaolo si altele au rezolvat problema asta, la ProCredit ai la dispozitie chiar 3 algoritmi de impartire a bancnotelor.
nu stiu cine dracu sint aia, deci nu mi-as tine banii la ei nici daca mi-ar imparti in 100 de bancnote cu 18 algoritmi

#34
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,920
  • Înscris: 25.06.2007

View PostKoal, on 4th November 2010, 16:21, said:

Ma surprind Finlanda si Suedia.

De ce? Aici rar plateste cineva cu cash, cred ca peste 95% din plati se fac cu cardul sau pe internet.

#35
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,985
  • Înscris: 21.08.2008

View PostMosotti, on 11th November 2010, 15:30, said:

NU primesti. "AR TREBUI". scoate timpenia asta din vocabular atita timp cit esti in romania. multe ar trebui, dar nu se intimpla. atunci "AR TREBUI" sa se elimine toate chestiile care nu se pot face si inlocuite cu un singur lucru: carduri si atit :w00t:

Sper sa vada si cineva din departamentul IT al bancilor mari care sunt problemele cu care se confrunta clientii si sa incerce niste solutii care sa multumeasca clientii.
Daca lipsa lor de prevedere ne face sa intampinam de fiecare data aceleasi probleme, nu avem decat sa ne descurcam cu acele probleme.

Plateste cu cardul la comerciantii care accepta, daca asta este metoda ta de plata preferata, dar pastreaza numerar pentru situatii de urgenta.

View PostMosotti, on 11th November 2010, 15:30, said:

nu e rezolvata. ti se pare ca e. de exemplu, la unicredit citeodata da, citeodata nu. la ultimele 2-3 extrageri NU mi-a dat.

Daca are bancnote de toate felurile da, daca nu elibereaza din cele disponibile. Daca l-ai prins aproape gol nu ti le-a impartit.

View PostMosotti, on 11th November 2010, 15:30, said:

nu stiu cine dracu sint aia, deci nu mi-as tine banii la ei nici daca mi-ar imparti in 100 de bancnote cu 18 algoritmi

Pai:
- GE Garanti Bank este o banca romaneasca cu doi parinti straini: Banca turceasca Garanti si divizia finance a americanilor de la General Electric, care mai are in Romania si IFN-ul GE Money.
- Intesa SanPaolo este cea mai mare banca italiana, insa prezenta ei in Romania nu este la fel de vizibila ca a rivalilor de la UniCredit.
- ProCredit este o banca germana de microfinantare inspirata de Friedrich Wilhelm Raiffeisen, cu operatiuni in Europa rasariteana, America latina si cateva tari din Africa [Banci Raiffeisen mai sunt si in Olanda (Rabobank) si in Elvetia, unele din ele au renuntat la numele initial pentru a nu fi confundate cu RZB din Austria].

#36
TheWarrior

TheWarrior

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,065
  • Înscris: 16.10.2007

View PostMosotti, on 11th November 2010, 16:30, said:

daca romania nu-i in stare sa aibe moneda in circulatie (si n-a fost niciodatata si nu va fi niciodata), atunci sa faca totul pe card
cred ca nici in 100 de ani nu se va intampla asta in Romania.

Pe unde mai merg eu prin Oltenia, intr-o comuna prin care trece un drum judetean, duminica dimineata intre orele 6-10 se organizeaza un targ de cereale si animale. De fiecare data cand am drum pe acolo trebuie sa evit acele ore pt. ca nu pot tranzita localitatea. Este plin de carute, iar pe jos pe asfalt sunt mormane de porumb, grau, etc.
Vorbesc cat se poate de serios, asta e Romania zilelor noastre.
Localitatea se numeste Plopsor si e la 30 km de Craiova.

Deci pana la a plati cu cardul mai e drum lung..................

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate