Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

Scrierea cu diacritice pe secțiunea "Limba Română" a forumului

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
9 replies to this topic

Poll: Recomandare pentru folosirea diacriticelor pe secțiunea "Limba Română" a forumului (24 member(s) have cast votes)

Dorești să existe o recomandare pentru scrierea cu diacritice pe secțiunea de "Limbă Română" a forumului?

  1. Da (7 votes [29.17%])

    Percentage of vote: 29.17%

  2. Nu (11 votes [45.83%])

    Percentage of vote: 45.83%

  3. Mi-e indiferent (6 votes [25.00%])

    Percentage of vote: 25.00%

Vote

#1
Pifourbe

Pifourbe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 26.05.2010
Pe tema scrisului cu diacritice a ieșit o dispută în toată regula pe un fir de discuție unde se vorbea despre altceva. Moderatoarea a procedat logic, închizînd firul de discuție respectiv, unde nu se mai vorbea la subiect. Îi sugerez să redeschidă firul respectiv, iar discuția despre diacritice pe forum să se desfășoare aici, într-un mod civilizat, bineînțeles.

De la ce a început totul? De la faptul că i s-a reproșat forumistului Thomas că, deși susține respectarea normelor de către alții, atunci cînd vine vorba de propria persoană lucurile se schimbă, în sensul că nu respectă norma de scriere cu diacritice a limbii române. Răspunsul lui Thomas a fost că: "Discutia cu diacritice este lunga si, mi se pare mie, inutila. Este un mod de a scrie pe care mi-l asum si cu asta basta". La care eu am replicat că forumistul Thomas este de acum pe lista mea de persoane ignorate, tocmai pentru că nu folosește diacritice pe aria forumului unde se discută despre limba română. Am să explic de ce am reacționat așa de tranșant. Thomas lasă să se înțeleagă că este absolvent de filologie. Ei bine, tocmai acest lucru este deranjant în cea mai mare măsură. Nu deranjează atît de mult faptul că forumiștii nespecialiști X sau Y nu folosesc diacritice, dar deranjează tare de tot faptul că forumistul Z, care se prezintă ca specialist (filolog, lingvist, profesor de română etc.) nu scrie cu diacritice și pe deasupra spune că nici n-are de gînd s-o facă vreodată, "asumîndu-și" această alegere. Deci s-a ajuns și la asta, ca unii filologi, lingviști, profesori de română să încurajeze scrierea incorectă prin exemplul personal și să dea și exemplu de incorigibilitate, refuzînd să treacă la scrisul corect, deși asta nu i-ar costa un efort prea mare. Păi atunci mai au acești profesioniști ai limbii vreo prestanță profesională? Mai poate atunci un profesor de română să le ceară elevilor să scrie cu diacritice la calculator, dacă o bună parte din cei care sînt specialiști ai limbii refuză să facă acest lucru? Dacă o să se ajungă ca lecțiile să se desfășoare majoritar la calculator peste cîțiva ani, va mai putea fi controlat un elev pentru a se vedea cît de corect scrie? Sau la controalele/examenele la limbă română nu se va mai lua în considerație folosirea diacriticelor? Pentru că, nu-i așa, o bună parte din filologi, lingviști, profesori scriu fără diacritice, deci de ce li s-ar cere elevilor s-o facă?

În discuția care s-a aprins pe tema diacriticelor era o situație extrem de ironică, pe care n-a sesizat-o nimeni. Se punea întrebarea dacă forma "vroi" ar trebui acceptată sau nu, pe motivul că ea există doar în DEX, nu și în DOOM, iar de aici s-a trecut la niște considerații mai generale despre legitimarea adusă de prezența unor forme noi în dicționarele așa-zis "oficiale" (DEX și DOOM). Dar este straniu că nimeni nu observă că scrisul fără diacritice este plin de forme incorecte (de exemplu: putina, legatura, scuteste, bataie, citesti, continuati, luati, discutie, acasa etc.) pe care nu le găsești în nici un dicționar al limbii române, fie el DEX, DOOM sau altul. Cu alte cuvinte, este pus la index "vroi" pentru că nu apare în DOOM, dar formele amintite mai înainte și multe altele sînt acceptate fără probleme, deși nu există nici măcar un singur dicționar unde să poată fi văzute aceste forme fără diacritice. Sincer nu știu ce alt motiv mai bun s-ar putea găsi pentru a promova scrierea cu diacritice. Cine scrie fără ele se pune automat de partea incorectitudinii ortografice, pentru că folosește forme care nu există deloc în dicționare, sau există cu alt sens decît cel intenționat (de exemplu "si" este o notă muzicală, nu conjuncția "și").

De aici a rezultat decizia mea de a ignora pe oricine postează pe această secțiune mesaje scrise fără diacritice. Nu este normal ca pe singura secțiune a forumului unde se discută despre limba română, aceasta să fie scrisă incorect de o mare parte dintre participanții la discuții. Așa ceva nu se mai întîlnește nicăieri. Aș vrea să mi se arate și mie un forum străin unde se discută despre limba maternă a comunității de forumiști și unde aceasta este scrisă fără diacritice. Adică să văd și eu un forum francez, german, suedez, maghiar, cehesc etc. unde se discută despre limba maternă scriind-o fără diacritice. Așa ceva nu există, pentru că pe forumurile străine se scrie cu diacritice, indiferent că se discută despre limbi sau despre calculatoare. De ce ar trebui ca pe forumurile românești să se procedeze altfel? Este mai greu de scris la calculator cu diacritice în limba română decît într-o altă limbă europeană? Nici pe departe, din moment ce există limbi care au de două ori mai multe diacritice decît româna, de exemplu maghiara. Atunci ce-i împiedică pe mulți români să scrie cu diacritice pe forumuri? S-a tot discutat despre asta și nu mai vreau să revin asupra cauzelor, toate fiind de ordin subiectiv, ce țin aproape exclusiv de persoane, nu de softuri sau tastaturi. Deci reacția mea, de a-i ignora pe cei care nu fac "efortul" de a scrie cu diacritice pe secțiunea "Limba Română" a forumului este îndreptățită, fiind o reacție contra unei stări de delăsare care face ca românii să aibă o imagine proastă, de popor care nu vrea să renunțe la comportamentul de tip balcanic, superficial, nepăsător, lasă-mă să te las, merge și așa. Scrisul fără diacritice este un scris "stricat", din moment ce patru sunete ale limbii (Ă, Î, Ș, Ț) nu se regăsesc în scriere. Deci nu este vorba de un scris "alternativ", pentru că acesta ar fi folosit niște grupuri de litere pentru a desemna sunetele respective. Bun, deci dacă este vorba de un scris "stricat", de ce se persistă în a-l folosi, atunci cînd este extrem de ușor de a scrie corect? În alte țări europene așa ceva nu ar fi fost posibil, acolo populația sau oficialitățile s-ar fi sesizat și ar fi corectat stricăciunea, mai ales că nu e deloc greu. De ce n-am putea corecta stricăciunea pe secțiunea asta a formului Softpedia?

Eu n-am impus nimănui nimic pe forum, pentru că mi-ar fi greu s-o fac din postura de forumist obișnuit. Îmi rămîne totuși posibilitatea de a-i ignora pe cei cu care nu sînt de acord și să le fac cunoscut acest lucru. De exemplu CBV este un latinoman de secol XIX și am să-l ignor de acum încolo. Moderatorii n-au de ce să intervină în această situație, pentru că eu nu mă cert cu CBV, din moment ce îl ignor. Ei nu au ce să modereze, din moment ce nu am să-i mai văd mesajele lui CBV și deci nu am să mă cert cu el. La fel și cu diacriticele. Dacă mie nu-mi place că un forumist scrie fără diacritice, am să-l ignor, nu am să mă cert cu el și nu am să-l apostrofez pentru că nu scrie cu diacritice, eventual am să-i spun că nu voi purta o discuție cu el decît dacă își va scrie mesajele cu diacritice. În cazul lui Thomas am procedat ceva mai tranșant, dar nu se poate spune că am procedat necivilizat sau că aș fi vrut să declanșez un scandal. Dialogul dintre mine și Thomas s-a rezumat la două mesaje scrise într-o exprimare civilizată și atît va rămîne de acum încolo, din moment ce nu am să reacționez la mesajele lui. Nu este deci nici un scandal, de aceea moderatorul ariei sau un supermoderator nu are de ce să intervină. Este dreptul meu să nu răspund la mesajele scrise fără diacritice. Dacă și alți forumiști doresc să procedeze la fel este doar decizia lor, eu nu am luat legătura cu nimeni prin mesaje personale pentru a iniția o grevă a diacriticelor.

În final am o propunere, care mi se pare de bun-simț. Ținînd cont că ne aflăm pe aria forumului dedicată limbii române, mi se pare normal să existe un mesaj în cadrul unui "Subiect important" ("Sticky thread") unde să se recomande scrierea cu diacritice pe această arie a forumului. Atenție, nu este vorba de tot forumul și nu este vorba de o obligativitate a scrisului cu diacritice, ci doar de o recomandare facultativă, valabilă pentru secțiunea "Limba Română" a forumului. Bineînțeles că în cadrul acelui mesaj trebuie să fie prezentat și modul în care se poate scrie cu diacritice, prin activarea mapării de tastatură pentru limba română inclusă în sistemul de operare. Dacă această inițiativă este acceptată, atunci am să fac eu mesajul respectiv.

Edited by Pifourbe, 20 October 2010 - 13:32.


#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
O mentiune exista deja in Regulamentul general. Cine doreste poate utiliza diacriticele, daca asa considera de cuviinta, indiferent de aria pe care posteaza.

Referitor la modul in care se poate scrie cu diacritice, este un pic mai complicat. Sunt mai multe moduri, in functie de tastatura existenta si de sistemul ( si versiunea acestuia ) de operare. Toate aceste moduri implica totusi si un efort suplimentar din partea celui ce scrie - apasarea unor taste suplimentare. Personal asta e si motivul pentru care nu folosesc diacriticele.

#3
December

December

    Liberate te ex inferis !

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 20,304
  • Înscris: 14.06.2006
Imi e indiferent daca e cu diacritice sau nu. Dar nu poti obliga userii care nu sunt familiarizati cu tastatura in limba romana sa-si lipeasca pe taste buline cu â ț ș ă î. Am votat NU.

#4
me_raul

me_raul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,549
  • Înscris: 05.01.2007
Consider ca userului nu trebuie sa-i fie impusa scrierea cu diacritice, indiferent cat de greoaie sau facila pare. Nici macar nu trebuie sa se ajunga la aceasta argumentare.
Am votat nu. Eu nu folosesc diacritice. Daca s-a intamplat sa nu ma fac inteles nu a fost din cauza diacriticelor.

Edited by me_raul, 20 October 2010 - 18:01.


#5
Pifourbe

Pifourbe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 42
  • Înscris: 26.05.2010

View Posteiffel, on 20th October 2010, 14:43, said:

O mentiune exista deja in Regulamentul general. Cine doreste poate utiliza diacriticele, daca asa considera de cuviinta, indiferent de aria pe care posteaza.

În propunerea mea este vorba de o recomandare expresă de a se scrie cu diacritice pe secțiunea de "Limbă Română". Scrisul cu diacritice este singurul corect în limbile ce posedă diacritice, tocmai de aceea pe o arie dedicată limbii române el ar trebui să fie încurajat. Aici nu e vorba de a îngrădi în vreun fel liberul arbitru al cuiva, ci de a stimula ca forumiștii să scrie corect pe o arie a forumului unde se discută tocmai despre probleme de corectitudine a limbii vorbite și scrise. Limba scrisă fără diacritice este una profund greșită, pentru că sînt folosite forme ale cuvintelor care nu apar în nici un dicționar românesc.

View Posteiffel, on 20th October 2010, 14:43, said:

Referitor la modul in care se poate scrie cu diacritice, este un pic mai complicat. Sunt mai multe moduri, in functie de tastatura existenta si de sistemul ( si versiunea acestuia ) de operare. Toate aceste moduri implica totusi si un efort suplimentar din partea celui ce scrie - apasarea unor taste suplimentare. Personal asta e si motivul pentru care nu folosesc diacriticele.

Să nu cumva să-i spui cele de mai sus unui străin pentru că în mod instantaneu părerea lui despre tine și despre români în general va scădea în mod semnificativ. Din păcate cu astfel de argumente li s-a dus vestea românilor că sînt atît de leneși încît nu vor nici măcar să-și scrie limba corect, pentru că au impresia că acest lucru este un efort în plus care nu merită să fie făcut. Însă de fapt efortul este minim și el dispare odată ce te-ai obișnuit cu cele cîteva taste în plus, iar această obișnuire nu ia mai mult de 1-2 luni, oricine scrie cu diacritice poate confirma asta. Mai mult, și la scrisul fără diacritice se apasă același număr de taste, numai că se apasă aceeași tastă pentru două sunete diferite. Diferența între cele două moduri de scris este că apeși doar tasta A, aflată în partea din stînga a tastaturii, în loc să apeși tasta Ă, aflată în partea din dreapta. Sute de milioane de europeni care scriu cu diacritice apasă pe tastele dedicate sunetelor speciale ale limbilor lor, iar acest "efort" nu le pare deloc inutil. Este bine pentru români că fac figură separată față de restul europenilor atunci cînd vine vorba de a-și scrie corect limba? Și totul pentru că nu vor să apese cîteva taste în plus? Păi atunci cine o să pună bază pe români în cazul unor eforturi mai mari?

View PostDecember, on 20th October 2010, 14:43, said:

Imi e indiferent daca e cu diacritice sau nu. Dar nu poti obliga userii care nu sunt familiarizati cu tastatura in limba romana sa-si lipeasca pe taste buline cu â ț ș ă î. Am votat NU.

Se pare că n-ai înțeles, nu este nimeni obligat să scrie cu diacritice. Este vorba doar de o recomandare să se scrie cu diacritice pe această arie a forumului. Cît despre familiarizarea cu tastatura românească, eu nu văd ce este așa de dramatic în asta. Vorbești de parcă ar fi vorba de niște chinuri inimaginabile. Uite că există mulți care scriu cu diacritice și pînă acum n-a descris nimeni astfel de chinuri odată cu adaptarea la scrisul corect. Argumentul tău este de-a dreptul comic, pentru că pe lîngă reputația de leneși, românii o vor dobîndi și pe cea de fricoși. Hai, activează maparea de limbă română și lipește buline cu litere pe tastele nou activate, apoi începe să scrii cu diacritice. Nu te vor mușca tastele cu diacritice, practic nici n-o să-ți dai seama cînd o să te obișnuiești cu ele, totul fiind extrem de natural. Cît despre obligare, se pare că nu-ți aduci aminte că ai fost obligat la școală să scrii așa cum trebuie, pe rînduri orizontale, cu litere de o anumită formă și, culmea culmilor, cu diacritice... Asta e regula pe hîrtie, de ce n-ar fi la fel și pe mediile electronice? Iarăși revin la sutele de milioane de europeni care nu fac diferența între scrisul cu diacritice pe hîrtie și cel la calculator. Sînt ei mai harnici ca românii, mai civilizați sau ambele? Te las pe tine să răspunzi.

View Postme_raul, on 20th October 2010, 18:52, said:

Consider ca userului nu trebuie sa-i fie impusa scrierea cu diacritice, indiferent cat de greoaie sau facila pare. Nici macar nu trebuie sa se ajunga la aceasta argumentare.

Am să modific ce ai spus tu în felul următor:

Consider că elevului nu trebuie să-i fie impusă scrierea corectă, indiferent cît de greoaie sau facilă pare. Nici măcar nu trebuie să se ajungă la această argumentare.

Exact la afirmația de mai sus se ajunge dacă ne luăm după argumentul tău. Dacă nu i se poate cere unui adult să scrie corect, atunci cum să i se mai ceară unui elev să scrie corect? În definitiv adultul ar trebui să fie un exemplu pentru un copil aflat în școală, nu-i așa? Evident că a scrie cu diacritice este o obligație, dar nu este una nocivă, ci una benefică, pentru că numai astfel se scrie corect în limba română. Deci alegerea între scrisul fără diacritice și cel cu diacritice este de fapt alegerea între scrisul incorect și scrisul corect. Care dintre ele trebuie ales? Mai trebuie răspuns la această întrebare cînd este vorba de scrierea pe secțiunea forumului care se ocupă cu limba română?

View Postme_raul, on 20th October 2010, 18:52, said:

Am votat nu. Eu nu folosesc diacritice. Daca s-a intamplat sa nu ma fac inteles nu a fost din cauza diacriticelor.

E dreptul tău să scrii cum dorești. Și este dreptul meu să te ignor pentru că nu scrii corect în limba română.

Edited by Pifourbe, 20 October 2010 - 19:33.


#6
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
„E dreptul tău să scrii cum dorești. Și este dreptul meu să te ignor pentru că nu scrii corect în limba română.” – (Pifourbe)

Nici dumneavoastră nu scrieți corect în limba română! Ce-i de făcut?
Sunteți câțiva care faceți teoria chibritului, dar când este vorba să scrieți conform normei academice, „vorbiți discuții”.

#7
me_raul

me_raul

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,549
  • Înscris: 05.01.2007

View PostPifourbe, on 20th October 2010, 20:29, said:

Deci alegerea între scrisul fără diacritice și cel cu diacritice este de fapt alegerea între scrisul incorect și scrisul corect.

Nu este chiar asa, pifourbe, mergi prea departe cu chestia asta. Ideea e sa ne intelegem intre noi, si limba este un instrument. Scrierea fara diacritice nu impiedica intelegerea corecta a textului. Indiferent cum scrii citesti corect. E drept, trebuie avut grija de instrument, sa nu se "toceasca", dar sa nu ajungem sa luam instrumentul drept ceea ce suntem noi. Pentru ca eu nu scriu cu diacritice, scriu incorect, spui ca ma ignori. Intelegi ce am zis aici, reply-ul meu, chiar daca am scris fara diacritice, nu asta opreste comunicarea dintre noi, ci atitudinea ta. Ti-am mai spus si pe celalalt topic, intai de toate suntem oameni, si nu instrumente. De instrumente doar ne folosim.




"Sunteti câtiva care faceti teoria chibritului, dar când este vorba să scrieti conform normei academice, "vorbiti discutii?."  " - CBV

Dar dumneavoastra, CBV, ce vorbiti? Stati bine cu instrumentul normei academice? Probabil, insa conteaza si la ce folositi instrumentul asta. Daca il folositi numai pentru a da replici caustice prin care va atribuiti autoritate in materie fara niciun pic de indoiala asupra metodei prin care o aratati, asta nu inseamna prea mult. Pifourbe vorbea de elevi. Ii pasa cuiva de elevi? Fiecaruia ii pasa sa aibe dreptate, si atat. Si sincer nu are cum sa nu devina amuzant cand va "bateti" in norme.

Edited by me_raul, 20 October 2010 - 22:32.


#8
CBV

CBV

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,690
  • Înscris: 28.09.2007
„Fiecaruia ii pasa sa aibe dreptate, si atat. Si sincer nu are cum sa nu devina amuzant cand va "bateti" in norme.” – (me_raul)

Există o singură normă și trebuie respectată. Nu am altceva de cerut decât să se respecte norma academică. Discuțiile nu-și au rostul. Scrieți corect! Nu există mai multe feluri de a scrie corect decât cea stabilită de Academia Română.

#9
charme

charme

    the same

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,432
  • Înscris: 14.09.2008

View PostPifourbe, on 20th October 2010, 14:30, said:

norma de scriere


pentru mine tot norma de scriere este scrierea cu â, nu cu î. fapt de care supra-specialistii limbii nu tin cont. nu, nu vreau 10 pagini de posturi lungi cu argumente, vorbeam de "norma" si intelesul logic al acestui cuvant.

Quote

oficialitățile s-ar fi sesizat și ar fi corectat stricăciunea


cum?  :rolleyes:

daca primul post n-a fost doar o declaratie lunga si ipocrita, sper ca autorul lui a descoperit binecuvantarile butonului "ignore" si-l aplica cu succes, deci nu imi mai poate citi postul.  :console:  insa poate imi raspunde altcineva la intrebare, sa aflu si eu ce oficialitati m-ar putea impedica sa scriu cum vreau pe-un forum.



View PostPifourbe, on 20th October 2010, 20:29, said:

Am să modific ce ai spus tu în felul următor:

Consider că elevului nu trebuie să-i fie impusă scrierea corectă, indiferent cît de greoaie sau facilă pare. Nici măcar nu trebuie să se ajungă la această argumentare.

Exact la afirmația de mai sus se ajunge dacă ne luăm după argumentul tău. Dacă nu i se poate cere unui adult să scrie corect, atunci cum să i se mai ceară unui elev să scrie corect? În definitiv adultul ar trebui să fie un exemplu pentru un copil aflat în școală, nu-i așa?

eu nu-i cer niciunui copil sa scrie ceva/cumva. iar daca as avea copil, nu mi-ar face placere sa vina orice individ care sa-i ceara/impuna ceva. asta e dreptul profesorului. al profesorului lui, nu al tuturor profesorilor. nu-mi amintesc sa ma fi inscris in clasa ta. prin urmare, de unde pana unde aerele de profesor?  :rolleyes:

#10
LoveDemon

LoveDemon

    Internet Lodger

  • Grup: Moderators
  • Posts: 3,418
  • Înscris: 22.09.2003
Flamebait. In plus, avem deja thread de diacritice: http://forum.softped...howtopic=138688.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate