Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Programul Prima Casa pt. construcții de case

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
dreadlocks

dreadlocks

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 18.06.2011
Acesta este postul de pe pagina BRD. Ulterior am mai asteptat 2 saptamani si o zi dupa fond.

 dreadlocks, on 09 august 2012 - 17:40, said:

Salutari! Eu si sotul meu ne-am incumetat sa cerem un credit Prima Casa pentru constructie de locuinta la BRD. Astazi a fost aprobat dosarul de catre banca si maine pleaca la fondul de garantare. Am cumparat terenul acum un an, am facut un proiect de arhitectura si am negociat cu o firma de constructii. Proiectul este pe structura metalica, cu arhitectura moderna, acoperis terasa, geamuri foarte mari, dar cu pereti cu izolatie foarte buna. 147.4mp construiti in care intra 30.2mp de terase, 91.3mp utili, living de 32.4mp, bucatarie 11.2mp, doua dormitoare de 13.9 si 12mp, o baie de 6.1, restul holuri si scara. Acoperisul-terasa este circulabil, de 51mp. Pretul casei a iesit 60 000 euro, incluzand TVA de 24%, pentru ca nu se aplica 5% si la constructii, si include si gardul de vreo 3000 euro. Constructia se va face in aproximativ 3 luni.
Dupa ce am scos avize, autorizatie de constructie cu toate plansele pentru proiect, si multi bani cheltuiti, am mers cu dosarul la banca, asta acum 3 luni. Actele necesare sunt afisate aici.
Ce este foarte important si ne-a dat si noua bataie de cap:
   Scrisoare de garantie bancara de buna executie in suma 10% din valoarea totala a devizului estimativ de lucrari.
- ceea ce inseamna ca firma de constructii trebuie sa isi blocheze intr-un cont la banca ei 10% din valoarea viitoare constructii, pana la finalizarea acesteia. In cazul nostru 6000 euro. Desigur, este un lucru care nu convine niciunei firme de constructii. Noi am vrut initial sa mergem cu avansul de 3000 euro, ceea ce nu ii ajuta cu nimic pe cei de la firma. Nici nu aveau cum sa scoata pentru noi acesti bani. Asa ca am strans din dinti si am marit avansul la 6000 de euro, pe care l-au folosit sa obtina aceasta scrisoare de garantie, foarte greu de altfel, pentru ca banca lor era paralela cu subiectul. Acum vine dezavantajul pe care il vor suporta oricum, ei nu primesc acesti bani inapoi decat la finalizarea proiectului. Se vor folosi astfel de faptul ca pot achizitiona materialele, platindu-le abia cand primesc banii de la banca, dupa fiecare faza de constructie. Atentie, am mai intrebat o firma de constructii si ei au spus ca cer un avans de 15%, pentru a folosi 10% la scrisoarea de garantie bancara si restul normal, deci noi am scapat ieftin.
   Certificat de atestare fiscala eliberat la cererea constructorului, care atesta imprejurarea ca aceasta nu inregistreaza restante mai mari de 60 de zile la plata obligatiilor fata de bugetul general consolidat.
- asigurati-va ca firma de constructii nu are datorii la bugetul de stat, ei trebuie sa ceara o atestare fiscala de la finante si sa v-o prezinte pentru a o duce la banca. Firma noastra a avut datorii si a durat ceva pana sa faca rost de bani sa o plateasca.

Polita de asigurare ne-au cerut-o pe final, a trebuit sa ma duc la un broker de asigurari sa imi faca niste oferte pentru asigurarea de constructii montaj a locuintei. Se refera strict la perioada in care se construieste. A trebuit sa punem o data de incepere aproximativa, pe care o vom modifica daca este nevoie (sper ca e posibil si nu m-au aburit).
Devizul lucrarilor - noi am avut un deviz facut de firma de constructii, si acum pe final banca ne-a cerut sa il  facem dupa un anumit model, asa ca cereti modelul.
Evaluarea e mult mai complicata si mai costisitoare decat pentru cumpararea unui apartament, pentru ca trebuie evaluat: teren, proiect, fiecare faza de constructie, final. Pe noi ne duce la aprox 36 de milioane, ce-i drept am ales o firma mai scumpa, si nu am dat spaga.

A fost un drum extrem de lung, plin de stres. Am inceput treaba cu banca acum 3 luni si mereu ne-au cerut cate ceva. Ne-au spus ca anul acesta, e al 2-lea proiect pentru constructie, iar celalalt nu e cu Prima Casa si nici finalizat, asa ca noi am fost de experiment. Nu prea cunosteau procedura. Am scos pana acum 7-8 extrasuri de carte funciara. Am inregistrat in ea autorizatia de constructie, adresa terenului si certificatul nostru de casatorie (nu eram casatoriti cand am achizionat terenul; nu ne-au zis de la inceput despre ultimele doua). Mai avem o saptamana sau doua de asteptat dupa fond, apoi alte cheltuieli. Speram ca pana aici a fost partea grea si ne vor aproba. Mentionez ca noi am avut risc A pentru credit (dpdv financiar), adica cel mai bine.

Daca are cineva intrebari, voi raspunde.


#20
scufitzu

scufitzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,693
  • Înscris: 23.04.2012
V-ati apucat de constructie? In primavara voi fi si eu in situatia ta. Ma intereseaza in mod deosebit daca firma de constructii este serioasa.

#21
vacantamijlocie

vacantamijlocie

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,797
  • Înscris: 13.08.2008

 scufitzu, on 08 octombrie 2012 - 16:35, said:

V-ati apucat de constructie? In primavara voi fi si eu in situatia ta. Ma intereseaza in mod deosebit daca firma de constructii este serioasa.
Va mai fi Prima Casa la primavara ?Posted Image

#22
scufitzu

scufitzu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,693
  • Înscris: 23.04.2012
Eu asa zic. Lucrez in domeniu si se pare ca va fi. Oricum cea mai mare problema, pe langa finantarea unei constructii, este gasirea unui constructor serios. Toata lumea se plange. Am prieteni dezvoltatori imobiliari si nici ei nu sunt in stare sa imi recomande o firma de constructii serioasa.

#23
dreadlocks

dreadlocks

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 18.06.2011

 scufitzu, on 08 octombrie 2012 - 16:35, said:

V-ati apucat de constructie? In primavara voi fi si eu in situatia ta. Ma intereseaza in mod deosebit daca firma de constructii este serioasa.
Nu s-au apucat inca, se misca incet rau rau de tot. Mai toate firmele de constructii fac asa.

#24
georgeconstantin

georgeconstantin

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 25
  • Înscris: 05.12.2008
dreadlocks asteptăm vești de la tine... cum a mers construcția.? cine a fost constructorul...etc!? succes mult!

#25
Andrezea

Andrezea

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 9
  • Înscris: 25.10.2013
dreadlocks cum s-a desfasurat totul? Poti sa ne spui cum se numeste firma de constructii? Sunt seriosi?

Si eu sunt in cautare de o firma de constructii serioasa care sa accepte sa construiasca prin prima casa.. orice detalii despre firme ma intereseaza daca aveti...

#26
Iuliaparda

Iuliaparda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 19.02.2014
Oare de ce nu mai scrie nimeni la acest topic? M-ar interesa si pe mine daca este viabila aceasta solutie.

#27
dreadlocks

dreadlocks

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 32
  • Înscris: 18.06.2011
Am terminat constructia in august 2013, inceputa in februarie pe teren (fundatie) si cu 2-3 luni inainte peretii in fabrica. S-au miscat destul de incet din pricina nefinantarii inainte de fiecare etapa (banii se dau la final de etapa; am auzit totusi de persoane care au reusit sa negocieze cu banca plata in avans).
BRD-ul a fost foarte de rahat la multe faze, cea mai importanta fiind anularea creditului in timp ce aveam peretii inceputi in fabrica, pentru ca nu efectuasem prima transa in termen de 3 luni de la aprobare. Ne-au anuntat de chestia asta la o saptamana dupa expirarea termenului, nimeni nestiind despre acest lucru inainte. A trebuit sa facem mare tamtam in agentie pentru ni se reactiva creditul.
In final bine ca s-a terminat si am reusit sa ne bucuram de casa.

Cine mai vrea sa afle detalii despre constructorul meu poate sa imi dea un pm.

Edited by dreadlocks, 21 March 2014 - 22:59.


#28
relu1919

relu1919

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 12.02.2014
Intru destul de rar pe forum dar nu incetez sa ma minunez de fiecare data. Pai cum, dreadlocks, tu ai facut un efort financiar sa achiti scrisoarea de garantie bancara a firmei de constructii ? Atunci, de ce mai depune firma de constructii aceea suma, ca garantie ? Pentru ca in cazul in care executa o lucrare neconforma cu proiectul, sau foloseste alte materiale decat cele din deviz, sa poti sa-l tragi la raspundere si sa-ti recuperezi din prejudiciu, din acei bani ! De aia citim pe forum despre tot felul de tepe date de asa zise firme de constructii. Ma doare capul de la cate combinatii ai facut ca sa lucrezi cu acel constructor. Pai pe constructorul ala il doare in pix de ce executa acolo, daca greselile lui sunt platite cu banii tai. Desi politica bancilor interzice recomandarea de catre angajatii bancilor a firmelor de constructii, daca "insisti" o sa afli care firme de constructii si-au finalizat, in termen, si fara incidente contractele, sau de la evaluatorii bancilor, interni sau externi.. Eu lucrez, ca firma de constructii, cred ca 70% din contractele Prima Casa ale BRD-ului (dintr-un total de vreo 10 contracte in tot anul), lucrez si cu BCR, CEC, BT, plus lucrarile care le preiau neterminate de la firmele de Dorei, la recomandarea evaluatorilor. Toti beneficiarii mei vin la mine la recomandarea bancilor si a evaluatorilor bancari.
   Firmele de constructii serioase, care mai lucreaza inca cu programul asta, trebuie sa aibe banii necesari constituirii scrisorii de garantie bancara+banii necesari acoperirii primului deviz partial de lucrari, material+manopera. Dupa executia fiecarei faze, se aduna in santier evaluatorul, care face si poze, beneficiarul si constructorul. Eu, ca si constructor, aduc situatia de lucrari aferenta acelei faze a executiei pe care semneaza, sau nu, evaluatorul si beneficiarul. Evaluatorul se duce si intocmeste raportul de evaluare, ca s-au executat sau nu lucrarile fazei respective si il trimite la banca, care in trei zile face plata devizului, constructorului. Pai aia este firma serioasa, daca nu are 5 lei, si tu ii platesti si scrisoarea de garantie si ii dai si avans pentru materiale? Unde va gaseste frate, ca eu nu am avut norocul asta.
   Se poate incasa de catre constructor, dezvoltator, TVA-ul redus de 5%, daca supr utila casa este de max 120mp, supr teren de max 250mp, daca nu ma insel. Problema este ca tu te poti incadra acestor conditii, dar eu ca dezvoltator sau constructor, ar trebui, teoretic, sa recuperez diferenta dintre achizitie materiale+manopera cu 24% si vanzare cu 5%, sau macar sa-mi scada diferenta din impozitele pe care trebuie sa le platesc ! Nu o sa vezi. Atunci de ce sa execut/vand cu 5%TVA ?- exceptie smecherii recuperatori de tva.
   Polita de asigurare a lucrarilor de constructii, montaj, o platesc eu, initial, dar mi-o deconteaza beneficiarul la incheierea executiei. O asigurare de aprox 10000ron pe trei luni, are o rata lunara de aprox 600ron. Asigurarea se face numai pt perioada executiei structurii si pe min 3 luni.
   Eu intocmesc trei devize totale de lucrari: structura, arhitectura (finisaje), instalatii. Bancile habar nu au ce fel de model e bun. Se impune modelul de deviz executat fara incidente. Pe langa devize atasez si un grafic de lucrari (Gantt) care trebuie respectat. Aceste devize totale se sparg intr-un numar de devize partiale, etape lucrari, al caror numar depinde de banca creditoare. Cu cat sunt mai multe, cu atat gasiti mai usor constructor, cu cat sunt mai putine etape acceptate de banca cu atat mai greu ii este unui constructor sa lucreze cu aceea banca, spre ex: 6-7 etape executie BRD, 2-3 BCR, fara numar CEC.
   Durata "prelucrarii" dosarului de cand se semneaza contractul cu constructorul, este intre 30-60 zile. Cu cat este constructorul mai serios si cunoscut, cu atat merge mai repede. Exceptie fac cele 2-3 saptamani obligatorii, de la fondul de garantare, care are mult de lucru: 3-4 contracte pe luna de dosare executie case prin credit Prima Casa, in zona Bucuresti/Ilfov. Firma de constructii, serioasa, trebuie sa stea la zi cu platile bugetare. Eu scot doua certificate fiscale la un contract: unul cand depun toate actele, inclusiv contractul, la banca, si a doua oara cand actele pleaca la fondul de garantare, pt ca trec 30 zile si expira certificatul fiscal.
    Despre costuri:
1. Bineinteles ca acest tip de contract, trecand prin atatea maini la banca, circa financiara, presupune un deviz complet si corect al constructorului: TVA manopera, cheltuieli directe, indirecte, profit, etc. Toate astea presupun taxe si impozite, platite la stat, contabil, protectia muncii, etc. Desi nu dau preturi per mp, costurile de executie ale unei case, la cheie cu finisaje medii, cu acest program, sunt intre 380-400 euro/mp suprafata construita desfasurata, cu tva-ul inclus.
2. Din considerente legate de incadrarea costurilor in circa 70000euro, cat da maxim programul, eu fac si proiectare cu arhitectul meu. Casele care se incadreaza in acest buget, sunt de maxim 160-170mp SCD. Asta inseamna maxim 80-85mp pe nivel - P+E, fara planseu beton peste etaj si fara prea multe briz-brizuri gen: mansarde, balcoane fara numar, terase 20mp, cosuri fum, garaje, dolii, lucarne, etc. Si fara costuri legate de imprejmuire, bransamente utilitati, amenajari curte.
3. In calcule nu intra terenul. In 100% din cazurile mele, beneficiarii aveau terenul achizitionat din surse proprii: mama, tata, bunica, mosteniri, etc
  Sper sa va ajute si nu uitati sa va interesati, la banca sau evaluatori, de firmele care au FINALIZAT contractele.
  Greu este sa platesti ratele !

#29
raduleanovici

raduleanovici

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 35
  • Înscris: 21.07.2008
Buna ziua!
Vreau si eu sa iau un credit prin prima casa sau chiar ipotecar pentru constructie casa. Dar ca si in povestile majoritatii de pe forumuri ma lovesc de functionari incompetenti pe la banca, care dau din umeri, suna colegi, sau zic ca nu se poate ca  sa scape de mine.
As dori daca se poate sa-mi dati ceva date de contact pentru un constructor care se baga in programe de constructie cu prima casa.  
M-ar interesa totodata ceva recomandari de functionari PREGATITI din anumite banci, cu care  a-ti lucrat si cu care sa port o dicutie despre credit.
Una din case pe care vrea sa o construiesc este cu banii jos, cealalta o vreau printr-un credit prin prima casa sau ipotecar.
Urmeaza sa finalizez cu terenul in doua saptamani si apoi vreau sa ma apuc de proiecte, autorizatii avize.

#30
Iuliaparda

Iuliaparda

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 84
  • Înscris: 19.02.2014
Exact asta am patit si eu. Merg la banca si ridica din umeri cand ii intreb daca a reusit cineva sa construiasca cu acest program. Unii chiar imi spun ca s-a lasat lumea pagubasa cand au vazut cate hartoage le trebuie. Si mai este un aspect. O casa gata la cheie face cel putin 70000 euro. Eu as putea max. 45000 euro sa iau. Restul as face in timp, in 10 ani sa zicem. Dar asa nu-ti da nici o banca credit daca nu se finalizeaza casa. Incercand sa gasesc solutii mi-a venit ideea sa cumpar prin programul prima casa,  apartamentul parintilor, sa folosesc banii la constructia casei, iar cand e gata sa mut ipoteca. Dar, nu se poate muta ipoteca unui credit la prima casa. Este foarte frustrant ca nu gasesc nici o solutie Posted Image

Edited by Iuliaparda, 20 May 2014 - 19:36.


#31
ryddick

ryddick

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 15
  • Înscris: 07.03.2012
salut
imi puteti pune la dispozitie un contract cadru . pentru constructie prima casa .?

demarez un proiect cu un beneficiar si as avea nevoie de puncte de reper .

#32
Frankie

Frankie

    Bad Motherfucker

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,577
  • Înscris: 13.04.2004

 Iuliaparda, on 20 mai 2014 - 19:24, said:

Si mai este un aspect. O casa gata la cheie face cel putin 70000 euro.
Asta cu tot cu teren.

#33
mariusmati1

mariusmati1

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 7
  • Înscris: 31.12.2014
Rog firmele care au mai lucrat in trecut cu BRD prin proiectul "Prima casa" sa ma contacteze, locatia vizata este in Ploiesti, Prahova.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate