Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

CRESTEREA PORCILOR

- - - - -
  • Please log in to reply
1564 replies to this topic

#1387
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Pai ai dreptate, numai ca sunt 2 observatii.
M-am referit la randament maxim, care la aia din/de ferma e oricum maxim..jitiile maidaneze nu se apropie.
M-am mai referit la profitabilitate, aici intr-adevar interventia ta e corecta in sensul ca, daca gasesti " fraierul" sa iti dea cat consideri tu ca merita marfa ta, sau ca sa vorbim frumos daca gasesti nisa sau clientul potrivit, profitabilitatea isi cam schimba reperele.
Numai ca pe de o parte si aici eu am vorbit de un reper, in al doilea rand am plecat de la premiza ca ne raportam la ceva cat de cat cunoscut si ca ne referim la porc in general, mai ales ca diacutiile erau anterior legate de rase productive, ameliorari samd.
Daca ne ralirtam la nisa, care de fapt e o exceptie, la ciudatenii si specialitati...nu putem avea repere generale...exceptiile se discuta separat.
Una e vietnamezul, alta e mangalita, alta e o rasa veche de genul bazna, alta e corceala de porc " taranesc" sau chiar cu ceva sange "nobil" cu mistret, ca si astia sunt pe piata si mai ales in sud, pe langa dunare, nu sunt cantitate neglijabila.

Din punctul meu de vedere intrebarea se referea la animale crescute in regim gospodaresc dar plecand de la o genetica relativ " rasarita"...adica un porc infuzat cu rase moderne cunoscute ca productive, crescute intr-un sistem semi-intensiv sau altfel spus mai gospodaresc cu care incerci sa te adresezi unui client nu neaparat de nisa si dornic de ciudatenii ci consumator " modern" , cu posibilitati medii nu mari si care are de ales intre carcasa din hipermarket la 8.5 lei si o carcasa de animal crescut mai " ca pt sine" putin mai ca la tara, gata sa plateasca un 11-12 lei...
  Cine gaseste client sa dea 18 sau 25 sau mai mult evident ca isi face alte calcule dar deja acolo nu mai intrebi de porc intrebi de vietnamez, mangalita, basna sau ...guineea...si xred ca nu prea mai intrebi pe un forum, daca ai gasit nisa deja iti stii mai bine tu singur treburile si ...sincer cred ca nu mai intrebi deloc pt ca in genere la genul asta de afacere pretul il faci dupa ce faci calculele proprii, tragi linie, ai costul, iti pui partea ta si ala e pretul...


Ca principiu insa de acord cu tine, alternativa e sa iti gasesti piata pt marfa ta...la noi insa de foarte multe ori e greu pentru ca banii sunt relativ putini, cine il are de multe ori e chitra(da pe un pantof 1000 lei dar se stramba cand ii ceri 10 lei pe un kil de rosii care in piata sunt 3 lei) si nu in ultimul rand inca se produce mult de catre tarani saraci care fara niciun calcul dau pe nimic marfa doar ca sa faca rost de bani pt o caruta de lemne sau sa plateasca o factura..
Atunci cand taranul isi va socoti corect marfa si va sta in banii aia de nimic pe care ii poate obtine pe o gaina sau pe un  porc...atunci si liata asta a niselor va deveni una sanatoasa..deocamdata e hazard.


#1388
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 parintele, on 21 ianuarie 2017 - 21:32, said:

....si nu in ultimul rand inca se produce mult de catre tarani saraci care fara niciun calcul dau pe nimic marfa doar ca sa faca rost de bani pt o caruta de lemne sau sa plateasca o factura..
Atunci cand taranul isi va socoti corect marfa si va sta in banii aia de nimic pe care ii poate obtine pe o gaina sau pe un  porc...atunci si liata asta a niselor va deveni una sanatoasa..deocamdata e hazard.
Acum e randul meu sa fiu complet de acord cu tine. Si din pacate, sintagma "tarani saraci" inseamna intotdeauna si "saraci de carte" adica fara instruire minima in domeniul agricol (strict aici, zootehnic) in care lucreaza. Situatia este din ce in ce mai dramatica pentru aceasta categorie sociala, pentru ca s-a creat (si pe piata romaneasca) o abundenta pe piata de porc si pasare, si marea majoritate a populatiei cumpara doar carne pe alese din supermarket, nu mai face drumuri pe la tara sa-si umple portbagajul inainte de sarbatori.

In aceste conditii, potentialul de piata care le-ar mai permite sa supravietuiasca este nisa produselor traditionale, care din an in an se largeste.
Ori, se ajunge des in situatia sa ai o mica carmangerie de produse traditionale si sa nu ai suficienta materie prima, fiindca slana afumata, carnatii de casa si jumarile nu se fac din carcasa cu 1 cm slanina dorsala. Este necesara Mangalita ori Bazna, ori alte rase semi-precoce, mixte (carne-grasime). Se poate asigura in felul acesta un flux de marfa de la crescator la carmangerie, pe astfel de rase tardive.

O paranteza: in ultimii ani oamenii au inceput sa manance mai gras, regimurile alimentare anti-grasimi nu mai sunt atat de drastice, din mai multe motive. Au aparut medicamente care administrate permanent tin sub control nivelul colesterolului si al trigliceridelor la oameni, ceea ce permite sa mananci cam tot ce-ti place... Alt motiv ar fi ca medicina umana a realizat in ultimii ani ca sinteza de colesterol in organismul uman este oarecum putin dependenta de ce si cum mananci, fiind mai mult determinata genetic si de metabolismul organismului propriu.

De ce am facut aceasta paranteza: pentru ca micii fermieri sa citeasca printre randuri ca un consum al preparatelor de traditionale din porc (grase) va creste in viitor, nu va scadea.

#1389
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Ma refeream la saraci la propriu.
Targurile saptamanale gem de babe care vand oua, lapte, branza, pasari...porcii si ei sunt prezenti la apel.
Preturile pt asemenea produse comparativ cu alea din " auchan" sunt de nimic, e drept ca baba nu vine cu cocosul jumulit.
Vand ieftin pt ca in saracia lor se gandesc " cat poate sa dea unu pe cucos, un milion?"
Milionul fiind pt multi o suma foarte mare, multi traiesc cu 3 milioane toata luna.

Apoi, omul creste ca asa e invatat...munceste cu sapa toata vara, cara lucerna si baga in lorc un patul de porumb...nu vinde porumbul sa ia 1000 lei...creste un porc, baga in el si dovleci, resturi si lucerna si il da cu 850...ca atat e pretul si  a nu mai are sa ii dea sa manance iar la primavara nu mai ia nici 850 desi ala mai crapa in el un patul de porumb si se face de 160...


Treaba e complicata si saracia in cel mai propriu sens, ca si lipsa de realism/ pragmatism, ca si inertia( nu sta cu batatura goala chiar daca munca e in pierdere)...sunt cauza principala.

Apoi e sistemul...la altii, civilizatii care ne imlun regulile, poti sa vinzi oul, branza si carcasa de pui...e simplu sa te autorizezi si e drept ca sunt ai mai putini  la ei ...
La noi legal in viu, iar oraseanul nu crea sange si miros de intestin, ii e scarba sau mila...
In rest legal e nerealist, se mai poate cate ceva dar legile te omoara si daca scapi te omoara spagarii care le aplica de multe ori aiurea...
Cand mai scapa baba in targ cu oua sau o cosnita de rosii vine anaful, ii arde 500 lei un bou cu legitimatie si data viitoare da pe ce da marfa sa fuga mai repede din targ, asta daca mai vine, daca ia 30 lei pe un cocos de 3 kile zice merci, plateste si ea curentul.


Despre porci...produsele traditionale se fac din carne de selgros si 2-3 porci de tara...mangalita e o fița care va trece repede...
Muschiul de mangalita are 6-7 cm in diametru de multe ori

Apoi, grasime gasesti garla , aici se cresc porci maidanezi, taranul nu prea da 300 lei pe un purcel mai cu sange albastru...ia de 100 lei un godac peasit de nea ion care inmulteste ghioarla din curte...
Ala cu carnatii si toba " traditionala" la 5 carcase din selgros cu 8 lei de unde acoate carne si mai baga 2 porci d'astia luati pe nimic de la nea ion si ii vinde fraierului...daca ar face doar din mangalita ar iesi la pepeni...e scump si nu are carne, prea multa slana, etc..de ce sa dea 15pe carcasa de mangalita cand baga de 8 si de maxim 10 20 din cantitate? Tot la pret de produs din carcasa de 15 lei o da ca sunt multi fraieri....

Abatoare mici nu mai sunt, sa abatorizezi legal cand ai 15 porci nu prea mai poti, deocamdata e semilegalitate plina de tepe si basini la unii cumparatori care stiu viata din revistele de stil si pe alta parte e haiducie, fiecare se descurca asa cum poate...

Treaba e complicata, e frumos asa cu civilizatia, viitorul, cateva modele de succes....grosul e plin de tenebre.


Salvarea, in afara de evolutia normala spre ce spui tu, care va veni incet incet si la noi, e simpla ca idee si grea practic.

Clientul sa mearga la taran direct, invers se poate dar cu taranul adevarat,ala sarac si modest in a pricepe ce se intampla in nur si ce i se intampla nu va putea merge el spre oras asa curand si cu spor...
Sa mergi la om, sa iei ce are si iti trebuie, sa ii dai un pret cat de cat corecrt ca sa vada si el ca merita sa mai faca un pas...tu mananci cu adevarat mai bun si el poate sa mai existe...

La cum e acuma, incet incet, moare...in sensul ca renunta...acum 10 ani erau 150 de vaci in sat...lumea avea vie, gradina si animale....
Azi mai sunt 30-40 de gloabe, multi tin un porc, oile sunt pa, puiul de ferma e la putere, mai tine baba 5 gaini sa aiba un ou...un porc daca mai tine ...bine...daca nu....via a lasat-o, sau a redus la cateva randuri...vin samsarii cu ceasla si e mai ieftin sa iei 300 kile sa faci posirca decat sa muncesti si sa produci mai putin...

Asta e viata la tara...se naste o nlua generatie, mai lenesa si mai pragmatica...dar pana se aaeaza lucrurile mai dureaza si e incurcata rau treaba...



#1390
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016

 Hunor_66, on 21 ianuarie 2017 - 22:10, said:

Situatia este din ce in ce mai dramatica pentru aceasta categorie sociala, pentru ca s-a creat (si pe piata romaneasca) o abundenta pe piata de porc si pasare, si marea majoritate a populatiei cumpara doar carne pe alese din supermarket, nu mai face drumuri pe la tara sa-si umple portbagajul inainte de sarbatori.


Moda de a face cumparaturi din supermarket  castiga tot mai mult teren acest lucru a suprimat comertul din piete si targuri chiar si din micile magazine daca unele produse au rezistat mai putin timp concurentei cu supermarketurile carnea de porc totusi eu zic ca a rezistat destul de bine dar in ultimii 2 ani de la embargoul rusesc parca totul a pornit la vale si nu da semne de redresare atata timp cat la supermarket preturile la carnea de porc sunt mici . Trebuie recunoscut ca si  modul de a face cumparaturi si de a face mancare s-a schimbat .Curios ca multi cunosc si chiar recunosc ca produsele din supermarket nu sunt atat de sanatoase si totusi tot acolo se duc sa cumpere ,iar cei care vor sa manance ceva mai traditional nu binevoiesc sa dea mai mult pe kg de porc  fac comparatie la pret cu cel din supermarket  si nu iau in calcul ca o marfa diferita necesita 1-2 sau chiar 3 luni de furajare in plus  .Cei care cresc pe langa porcul lor inca 1-2 pentru vanzare nu vor stii niciodata cat i-a costat si vor fii multumiti indiferent cat primesc pe animalul vandut pentru ca au nevoie de bani de sarbatori  si stiu ca dupa sarbatori va fi si mai ieftin .Situatia este mai grava la cei care traiesc sau traiau din cresterea porcilor sau 50% din veniturile familiei erau din porci .Eu zic ca fiecare crescator mic sau mare va trebui sa-si reduca costurile chiar pierderile daca vrea sa fie pe profit . Un lucru este cert doar porcul de craciun va fi ceva mai scump si mai cautat .La purcei ca sa mai zic un singur sezon la care am sperante ca scot ceva profit primavara din fatarile din iarna  daca vor avea ceva pret.

#1391
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Eu stiu si d'aia  are cresc 100 de porci sau peste...zicem oameni cu peste 8-10 capete.
Decat de la astia mai bine de la polonezi/unguri.
Nu ca as sti ce fac polonezii/ungurii dar ce fac astia ai nostri mai stiu.

Multi din ei sunt oameni "instariti"...ciobani, pamant, etc.
Nene, cata mancare expirata facuta rost cine cum poate...mananca porcii aia ce nu iti trece prin cap.
Peste congelat expirat...e parfum...resturi de la abator... am prieteni cu caini care nu mai lot face rost de capatani de pui pt ca deja pleaca tiruri de capete si mate la bulgari...xe mai scapa merge la locali si astia cu javre, care iau putin, nu mai prind nimic(de fapt intermediarii care au jmenul la abator)
Mortaciuni?
De la avicola..de la stana...mieii mici sau care sunt cate 2 ...aia milosi ii vand pe 20 de lei in targ, altii ii taie si ii dau la caini dar mananca si porcii ca deh, cainele de la stana e invatat cu mamaliga si oricum "nu ii dau carne ca se invata"...
Conservele expirate sunt lux, alte produse perisabile expirate daca ajung in groapa numita "bordei" sunt inca bune, unii le baga la umbra ca n-au gropi...cand iei un camion de expiraciuni , dupa  3 zile vara incep sa viermuiasca...porcii le mananca si dupa 10-14 zile...


Viata e frumoasa, sunt si oameni care au 10-20-30 de capete de diverse varste si fac magarii mai subtirele sau mai deloc, un borhot sau o melasa, etc...dar mai e si problema igienei...porcul e el porc dar si bolile si parazitii in astfel de conditii nu sunt o bucurie...

Per total, eu nu iau de la d'astia nici degeaba...
E complicata treaba cu porcul....

#1392
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Iata un articol in care un crescator mare de porci din romania ne povesteste ofurile lui si cam ce carne exista in supermarket si in mezeluri .

http://www.agroinfo....-de-supermarket

#1393
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 paul_pablo, on 09 octombrie 2014 - 15:48, said:

buna,
va multumesc pentru informatiile privind medicina veterinara (de asta se va ocupa medicul cu care lucrez de obicei) iar despre nutritie pot sa va spun ca eu le dau porumb, grau si cand am ocazia orz. le mai adaug si calciu furajer si ceva premix de vitamine. cand aveam porci la ingrasat le dadeam si srot de soia si floare dar acum nu e cazul la cele 5 scrofite. cea mai mare are cam 100kg si cea mai mica 75-80kg si sunt montate aprox de 3 saptamani. vroiam sa primesc niste ajutor in privinta adapostului de iarna in special la purcei. avand in vedere ca fatarile vor fi probabil la jumatea lunii ianuarie aprox. ma interesa daca un bec infrarosu face treaba in asigurarea unui confort al purceilor. daca da atunci de ce putere trebuie sa cumpar si la ce distanta il montez?

Metoda taraneasca ? Adica fiertura de malai si apa + laturi+ ierburi si alte cele de prin gradina ?
Eu stiam de 5 kg porumb macinat pentru fiecare kg luat in greutate. Se poate comenta.

#1394
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Cand ai 1-2 porci poti sa mergi pe metoda taraneasca asa cum ai precizat adica, fiertura de malai si apa + laturi+ ierburi si alte cele de prin gradina si probabil undeva la 5kg va fi conversia de furaj dar perioada de ingrasare se va lungii cel putin cu 6 luni la un individ de aprox. 120-130 kg mai ales daca incepi cu purcel de 6-8 saptamani .Pana sa ajunga purcelul la 70-80 kg va trece perioada f.lunga , daca mai nimeresti si ceva in rasa pura sau cu 50 % pietrain sau landras esti ca si terminat pe acest sistem. Lipsa de proteine ,minerale ,vitamine in oarecare masura este suplinita de resturile de mancare din casa si de ierburi si alte legume declasate din gradina , dar totusi acest tip de crestere este limitat . Asa cum am mai spus la 1-2 porci merge dar cine are 10-15 de unde atata resturi de bucatarie si verdeata ? . La un porc de 150 kg cu o conversie de 5 kg porumb /1kg carne ai nevoie de 750 kg porumb macinat si fiert care te costa cu 0,55 bani / kg 412 lei  + macinatul 0,15 bani/ kg = 112 lei  si vreo 50 lei gazul sau lemnele pt fierbere deci in total 574 lei plus alte subproduse gospodaresti .  La o reteta de 15 kg srot de soia , 2 kg premix amino vitamino mineral 30 kg orz si 47 kg porumb cu macinat cu tot aceasta faina  ma costa 1 kg / 1,15 lei  raportul de conversie la acest furaj garantat este 3,2 kg furaj/1 kg carne  la rasele hibride ( daca se poate trirasiali sau chiar partu sau cinci )  fara a fi 50% pietrain sau landras ,chiar daca incep cu purcel de 8 saptamani  adica  3,2 x 150 x1,15 = 552 lei si in cel mai rau caz porcul la 8 luni are 150 kg .Cu cat se golesc boxele mai repede cu atat e mai bine ca exista loc pt tura urmatoare .

#1395
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 Lacilucky, on 24 februarie 2017 - 09:38, said:

Cand ai 1-2 porci poti sa mergi pe metoda taraneasca asa cum ai precizat adica, fiertura de malai si apa + laturi+ ierburi si alte cele de prin gradina si probabil undeva la 5kg va fi conversia de furaj dar perioada de ingrasare se va lungii cel putin cu 6 luni la un individ de aprox. 120-130 kg mai ales daca incepi cu purcel de 6-8 saptamani .Pana sa ajunga purcelul la 70-80 kg va trece perioada f.lunga , daca mai nimeresti si ceva in rasa pura sau cu 50 % pietrain sau landras esti ca si terminat pe acest sistem. Lipsa de proteine ,minerale ,vitamine in oarecare masura este suplinita de resturile de mancare din casa si de ierburi si alte legume declasate din gradina , dar totusi acest tip de crestere este limitat . Asa cum am mai spus la 1-2 porci merge dar cine are 10-15 de unde atata resturi de bucatarie si verdeata ? . La un porc de 150 kg cu o conversie de 5 kg porumb /1kg carne ai nevoie de 750 kg porumb macinat si fiert care te costa cu 0,55 bani / kg 412 lei  + macinatul 0,15 bani/ kg = 112 lei  si vreo 50 lei gazul sau lemnele pt fierbere deci in total 574 lei plus alte subproduse gospodaresti .  La o reteta de 15 kg srot de soia , 2 kg premix amino vitamino mineral 30 kg orz si 47 kg porumb cu macinat cu tot aceasta faina  ma costa 1 kg / 1,15 lei  raportul de conversie la acest furaj garantat este 3,2 kg furaj/1 kg carne  la rasele hibride ( daca se poate trirasiali sau chiar partu sau cinci )  fara a fi 50% pietrain sau landras ,chiar daca incep cu purcel de 8 saptamani  adica  3,2 x 150 x1,15 = 552 lei si in cel mai rau caz porcul la 8 luni are 150 kg .Cu cat se golesc boxele mai repede cu atat e mai bine ca exista locpt tura urmatoare .
E foarte clar ce zici tu; e mai eficient cu concentrate si perioada de ingrasare e mai scurta.. Dar tocmai de aia am mentionat metoda TARANEASCA, ca e mai sanatoasa. Nu se compara slanina de 'casa', adica asta de fierura + laturi+ ierburi, de aia de porc cu 'concentrate' !!!!!!!! Asta cred ca o stiu toti. Apoi numai cand aud de cuvantul conentrat, ma ia cu bataieli; cate chimicale, culturi modificate genetic, praf de oase, si alte cele baga aia in ele, numai carne sanatoasa nu e. Deci, si pe cale de consecinta, eu unul desi as putea foarte bine sa cumpar de la un magazin 100 metri de mine concentrate, nu o s-o fac NICIODATA. Eu imi cultiv porumbul, cu samanta mea, eu il sap si nu-l erbicidez, eu il macin. Plus ca dispare mult din aia 412 RON de pe porumbul cumparat, probabil la jumate (inca n-am vazut porumb cu 0.55 dar cu 0,6 este) si aia 50 RON pe lemne, ca oricul le iau de pe marginea drumului/luncii. Punct. Incolo, fiecare sa faca cum vrea. Bolile insa fac ravagii.

Edited by leonardusius, 27 February 2017 - 19:05.


#1396
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,991
  • Înscris: 17.03.2005
Concentrate insemnand soia in proportie de 99%
Slana de porc de "tara" si gustul nu vin sau lipsesc, dupa caz, odata cu concentratele.
Au treaba cu varsta....ca la aceeasi greutate al tau are varsta cu ceva luni bune mai mare, si mai au  treaba cu varietatea...ca din balarii, ragalii si resturi animalul isi ia o mie si una de alte nimicuri decat isi poate lua dintr-o hrana optima tehnologic dar lipsita de varietate.




#1397
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Observ ca multi se tem de concentrate ca dracul de tamaie de parca cine stie ce porcarii ar contine. Odata cu aderarea la UE legislatia s-a cam asprit si sunt interzise folosirea in concentrate a componentelor de origine animala si homonii de crestere . Cel putin cele din comert nu au asa ceva ,ca unele ferme mari pe ascuns le procura si le folosesc e altceva . Chimicalele din concentrat nu sunt alceva decat vitamine si minerale , mai contine si unele aminoacizi sintetici ( lizina, metionina ) niciuna din aceste elemente nu sunt daunatoare. Avand in vedere ca am posibilitatea de a cumpara srot de soia si premix rar folosesc concentrate din comert .Slanina de la rasele de carne nu va fii niciodata ca cea de la bazna si mangalita ( indifrent cu ce le hranesti si la ce varta le sacrifici ). Porumbul cultivat din samanta proprie pierde din randament de la un an la altul , cat despre prasitul manual nu face decat sa creasca costurile , daca bine   i-mi aduc aminte  la un ha sapam cu cate 8-9 presoane de doua ori /cultura  in conditiile in care cu o zi inainte era prasit mecanic intre randuri. toata afacerea costa azi  8 x 60 x 2 = 960 lei + vreo 500 lei doua prasiri mecanice total 1460 lei , erbicidatul nu costa mai mult de 700 lei/ ha ce sa mai zic de timpul economisit 135 ore prasit manual impreuna cu prasitul mecanic fata de 1 ( unu ) ora erbicidatul, Toate lucrarile de la arat la depozitat nu dureaza mecanizat mai mult de 13 ore ( 4 ore arat , 1ora discuit ,1 ora semanat ,1 ora erbicidat , 1ora cules cu combina ,5 ore  transport , depozitare, conditionare .Acuma fiecare face cum crede dar ca sa ai ceva profit trebuie sa fii in pas cu moda si cu vremurile in care traiesti .

#1398
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 Lacilucky, on 27 februarie 2017 - 22:47, said:

Observ ca multi se tem de concentrate ca dracul de tamaie de parca cine stie ce porcarii ar contine. Odata cu aderarea la UE legislatia s-a cam asprit si sunt interzise folosirea in concentrate a componentelor de origine animala si homonii de crestere . Cel putin cele din comert nu au asa ceva ,ca unele ferme mari pe ascuns le procura si le folosesc e altceva . Chimicalele din concentrat nu sunt alceva decat vitamine si minerale , mai contine si unele aminoacizi sintetici ( lizina, metionina ) niciuna din aceste elemente nu sunt daunatoare. Avand in vedere ca am posibilitatea de a cumpara srot de soia si premix rar folosesc concentrate din comert .Slanina de la rasele de carne nu va fii niciodata ca cea de la bazna si mangalita ( indifrent cu ce le hranesti si la ce varta le sacrifici ). Porumbul cultivat din samanta proprie pierde din randament de la un an la altul , cat despre prasitul manual nu face decat sa creasca costurile , daca bine   i-mi aduc aminte  la un ha sapam cu cate 8-9 presoane de doua ori /cultura  in conditiile in care cu o zi inainte era prasit mecanic intre randuri. toata afacerea costa azi  8 x 60 x 2 = 960 lei + vreo 500 lei doua prasiri mecanice total 1460 lei , erbicidatul nu costa mai mult de 700 lei/ ha ce sa mai zic de timpul economisit 135 ore prasit manual impreuna cu prasitul mecanic fata de 1 ( unu ) ora erbicidatul, Toate lucrarile de la arat la depozitat nu dureaza mecanizat mai mult de 13 ore ( 4 ore arat , 1ora discuit ,1 ora semanat ,1 ora erbicidat , 1ora cules cu combina ,5 ore  transport , depozitare, conditionare .Acuma fiecare face cum crede dar ca sa ai ceva profit trebuie sa fii in pas cu moda si cu vremurile in care traiesti .
Din nou ai dreptate, dar depinde de fiecare cum vede problema; astfel:
1. Spre exemplu prasitul il vedeam ca o iesire la aer curat de la oras poluat, un picnic la iarba verde si munca propriu-zisa, o vorbarie continua intre prieteni/vecini, de nici nu stiai cand ai ajuns in capat. Pentru 1-2 ha era o ...veselie (singura problema era daca prindeai canicula)
2. Porumbul nu pierde din randament daca faci rotatia culturilor si schimb o juma de sac de samanta cu vecinii o data la 3-4 ani;
3. Nu ma bazez pe 'legislatia UE' pentru zona de 'balcani'. Sunt cazuri garla de produse contrafacute, etc; doar sa deschizi televizorul.
4. Cresterea 'bio' e aceea care e cea mai apropiata de viata naturala a animalului; n-ai sa vezi mistret de 120 de kg la 8-10 luni.
5. Chestia cu slanina e partial adevarata. Din experienta proprie, clar ca depinde in primul rand de hrana animalului si apoi, intr-o forma mai mica de rasa. Fiertura de malai, cartofi, cu buruieni si brozbe e imbatabila. Plus laturi.
6. Imi pare rau, dar eu nu tin porci pentru afacere; doar pentru consum propriu, 2-3-4 bucati.
7. Nu dau cu chimicale deloc. Citeste pe net cum se regasesc aceste chimicale in produsele procesate.
8. Mai nou primesc de-a gata la poarta porumbul boabe de la asociatie, de pe o parcela; fara niciun ban. La cererea oamenilor nici aia nu erbicideaza. Sunt multumit destul (dar parca ne revine cam putin ca sa fiu corect)

#1399
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016

 leonardusius, on 28 februarie 2017 - 08:34, said:

Din nou ai dreptate, dar depinde de fiecare cum vede problema; astfel:

7. Nu dau cu chimicale deloc. Citeste pe net cum se regasesc aceste chimicale in produsele procesate.


Problema produselor procesate e ca contin ,conservanti, potentiatoare de gust , si alti aditivi  ( adica E- uri )  si carnea este inlocuita alocuri cu faina de soia ,amidon etc plus ca nu toti procesatorii folosesc carne proaspata .  Concentratele pentru animale nu au asa ceva in compozitie , eventual o aroma .
Dupa parerea mea pentru consumator cea mai mare problema o reprezinta indiferent de  unde provine animalul este pericolul folosirii si nerespectarii perioadelor de asimilare /eliminare a  antibioticelor, care dupa parerea mea la fermele de crestere a puilor de carne in sistem intensiv este cel mai fregvent .
O alta chestiune unde nu va fi niciodata consens este soia conventionala sau soia modificata genetic ?  Eu am ajuns la concluzia ca nu soia modificata genetic era problema ci mai degraba tehnologia de cultivare care se facea cu erbicidul total ( rundup ) care are ca subsanta activa glifosatul , motivul ? ucide biodiversitatea .Daca soia modificata era daunatoare UE nu ar fi permis importul de srot din soia modificata care reprezinta aprox 70 % din cantitatea de srot utilizata in fermele din UE .Ei au interzis cultivarea pentru ca oricum vestul cultiva putin cel mai mult cultiva Romania si noi nu prea contam atunci cand se iau decizii.Nu am informatii chiar exacte  dar cred ca folosirea glifosatului a fost interzis in UE . Daca  se autorizeaza din nou cultivarea soiei modificata nu mai ai erbicid total ( rundup ) Asa cum am mai precizat am norocul ca atat soia boabe cat si srotul le pot achizitiona din surse care nu folosesc soia modificata genetic .

Edited by Lacilucky, 28 February 2017 - 12:36.


#1400
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 Lacilucky, on 28 februarie 2017 - 12:32, said:

Problema produselor procesate e ca contin ,conservanti, potentiatoare de gust , si alti aditivi  ( adica E- uri )  si carnea este inlocuita alocuri cu faina de soia ,amidon etc plus ca nu toti procesatorii folosesc carne proaspata .  Concentratele pentru animale nu au asa ceva in compozitie , eventual o aroma .
Dupa parerea mea pentru consumator cea mai mare problema o reprezinta indiferent de  unde provine animalul este pericolul folosirii si nerespectarii perioadelor de asimilare /eliminare a  antibioticelor, care dupa parerea mea la fermele de crestere a puilor de carne in sistem intensiv este cel mai fregvent .
O alta chestiune unde nu va fi niciodata consens este soia conventionala sau soia modificata genetic ?  Eu am ajuns la concluzia ca nu soia modificata genetic era problema ci mai degraba tehnologia de cultivare care se facea cu erbicidul total ( rundup ) care are ca subsanta activa glifosatul , motivul ? ucide biodiversitatea .Daca soia modificata era daunatoare UE nu ar fi permis importul de srot din soia modificata care reprezinta aprox 70 % din cantitatea de srot utilizata in fermele din UE .Ei au interzis cultivarea pentru ca oricum vestul cultiva putin cel mai mult cultiva Romania si noi nu prea contam atunci cand se iau decizii.Nu am informatii chiar exacte  dar cred ca folosirea glifosatului a fost interzis in UE . Daca  se autorizeaza din nou cultivarea soiei modificata nu mai ai erbicid total ( rundup ) Asa cum am mai precizat am norocul ca atat soia boabe cat si srotul le pot achizitiona din surse care nu folosesc soia modificata genetic .

Apropo, cat te costa kg de srot ? Ce furnizor, daca nu sunt indiscret ? Si cum o dai ? Faci fiertura ?

#1401
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Soia o cumpar de la un prieten care cultiva in fiecare an ,in ultimi doi ani am cumparat cu 1,2 lei/ kg dar acesta necesita prajire si nu poate fi folosit la scroafe in lactatie si purcei pana la 13-14 saptamani .Metoda de prajire este simpla ,intr-o betoniera veche pun 40 kg pornesc betoniera si cu un arzator de parlit porcii pe butelie aplic flacara direct pe boabele in miscare , in aprox 30 min e gata prajirea . De obicei folosesc 15 kg de srot la 85 kg cereale  trecerea de la srot de soia la soia prajita o fac treptat cu un amestec de 1/2 srot cu1/2 soia prajita timp de 3-4 zile . Srotul de soia o cumpar de la un magazin de furaje care se aprovizioneaza de la Reviva Apahida si de la Dachim Turda cu srot , desi a-si putea sa cumpar direct de la magazinul de prezentare al Dachimului  cu acelasi pret 2, 4 lei /kg nu o fac pt ca magazinul de furaje are acelas pret dar face disconturi la alte produse de exemplu premix -uri. Cunosc din presa locala ca Dachim Turda proceseaza soia cultivata in tara pt ulei ,in 2016 fiind medaliata la targul de alimente din Bruxeles cu medalIa de aur cu 2 stele  . https://www.gazetade...t-la-turda.html
Eu furajez sub forma de faina uscata  iar apa la discretie din suzete . Alimentarea buncarelor /trocilor o fac in functie de categoria de varsta sau functia animalului , purcei si scroafele primesc de 2 ori pe zi doze fixe , vierul odata pe zi doza fixa , iar cei la ingrasare ( peste 12 sapt ) au hrana la discretie .

Edited by Lacilucky, 28 February 2017 - 20:35.


#1402
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 Lacilucky, on 28 februarie 2017 - 20:22, said:

Soia o cumpar de la un prieten care cultiva in fiecare an ,in ultimi doi ani am cumparat cu 1,2 lei/ kg dar acesta necesita prajire si nu poate fi folosit la scroafe in lactatie si purcei pana la 13-14 saptamani .Metoda de prajire este simpla ,intr-o betoniera veche pun 40 kg pornesc betoniera si cu un arzator de parlit porcii pe butelie aplic flacara direct pe boabele in miscare , in aprox 30 min e gata prajirea . De obicei folosesc 15 kg de srot la 85 kg cereale  trecerea de la srot de soia la soia prajita o fac treptat cu un amestec de 1/2 srot cu1/2 soia prajita timp de 3-4 zile . Srotul de soia o cumpar de la un magazin de furaje care se aprovizioneaza de la Reviva Apahida si de la Dachim Turda cu srot , desi a-si putea sa cumpar direct de la magazinul de prezentare al Dachimului  cu acelasi pret 2, 4 lei /kg nu o fac pt ca magazinul de furaje are acelas pret dar face disconturi la alte produse de exemplu premix -uri. Cunosc din presa locala ca Dachim Turda proceseaza soia cultivata in tara pt ulei ,in 2016 fiind medaliata la targul de alimente din Bruxeles cu medalIa de aur cu 2 stele  . https://www.gazetade...t-la-turda.html
Eu furajez sub forma de faina uscata  iar apa la discretie din suzete . Alimentarea buncarelor /trocilor o fac in functie de categoria de varsta sau functia animalului , purcei si scroafele primesc de 2 ori pe zi doze fixe , vierul odata pe zi doza fixa , iar cei la ingrasare ( peste 12 sapt ) au hrana la discretie .

Multam fain.

#1403
leonardusius

leonardusius

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 662
  • Înscris: 12.10.2009

 Lacilucky, on 28 februarie 2017 - 20:22, said:

Eu furajez sub forma de faina uscata  iar apa la discretie din suzete . Alimentarea buncarelor /trocilor o fac in functie de categoria de varsta sau functia animalului , purcei si scroafele primesc de 2 ori pe zi doze fixe , vierul odata pe zi doza fixa , iar cei la ingrasare ( peste 12 sapt ) au hrana la discretie .
As mai avea o intrebare: ai lucrat cu vietnamezi ? Ce parere ai ?

#1404
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Nu, nu am avut niciodata vietnamezi.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate