Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
CRESTEREA PORCILOR
Last Updated: Jul 30 2023 08:26, Started by
bitubv
, Jul 30 2005 20:12
·
2
#1369
Posted 05 January 2017 - 11:48
Daca cauti informatii despre caraceristicile si cresterea rasei pietrain toate "suna in roz " in general toti repeta acelasi descriere tip copy -paste , daca mai pun si ceva poze cu ceva exemplare de top din cine stie ce ferma de reproductie si selectie al rasei pietrain ca si un simplu crescator inevitabil declanseaza in tine dorinta de a incerca rasa . In realitate cand stai fata in fata situatia constati ca pietrain-ul creste mai incet are pretentii fata de hrana si se aclimatizeaza mai greu in comparatie cu orcare alta rasa . Procentul mare de carne / carcasa obtinut la taiere parca nu este la fel de gustos ca si la celelalte rase , dar asta cu gustul carni este un factor relativ pentru ca gusturile oamenilor difera f.mult. Cea mai buna descriere al rasei ar fi urmatoarea ,citez sursa "Ce productivitate are rasa?
Cât de profitabil este să crești porci belgieni în gospodăriile mici e dificil de zis. Totul depinde dacă veți fi în stare să le asigurați hrana de bază și condiții adecvate de îngrijire. Rasa are o prolificitate medlie, de circa opt purcei. Tododată trebuie să aveți în vedere că o singură scroafă este în stare să hrănească doar șase purceluși. Deși tineretul are o rată bună de supraviețuire, acesta crește mai lent. Dacă vor fi supuși sistemului intensiv de îngrășare aceștia vor ajunge să cântărească 100 de kg în 210-240 de zile. Mai ales că cheltuielile per 1 kg de creștere nu sunt foarte mari, doar 4,5 -5 unități de alimentare. În rezultat puteți obține o carcasă cu un procent de carne de 62%, în timp ce grăsimea va constitui doar 28%. Numai un singur șold poate să cântărească 8-9 kg la maturitate. Cele mai multe pretenții la această rasă sunt legate de întreținere. Se pare că porcii Pietrain tolerează foarte prost aclimatizarea – nu le place nici frigul, nici căldura. De asemenea, aceștia vor obține rezultate slabe dacă nu primesc hrană îndeajuns de nutritivă și echilibrată în același timp. Stresul și el ar putea să-și spună cuvântul asupra productivității." Sursa citatului http://agrobiznes.md...orci-carne.html Ca sa nu lungesc tare postarea si sa devina plictisitoare a-si mai adauga ca aventura mea cu pietrainul a inceput acum sase-sapte ani cand am reusit sa cumpar prima scrofita pietrain ( metis cu duroc )cu care incepand monta cu pietrain si continuand cu alte rase am facut metisari 5 cicluri cat a rezistat scroafa In concluzie pot afirma si adauga la descrierea de mai sus ca rasa pietrain este o rasa care nu este indicat a fii exploatata in : - rasa pura - exploatatii extensive ( stane de oi vaci ) - exploatatii gospodaresti de dimensiuni mici - conditii de furajare traditionale (amestec de cereale fara proteice) In schimb am numai cuvinte de lauda despre produsii rezultati de la vierii duroc x pietrain pe scroafele de marele alb , chiar si 12- 25 % infuenta pietrain este suficient a imbunatatii randamentele la taiere pastrand vitezele de crestere si conversia mai buna a furajelor de la celelalte rase (in cazul meu duroc si marele alb )In incheiere poate ati observat ca nu prea pomenesc nimic de rasa lanrdase acest lucru se datoreaza faptului ca dupa parerea mea si rasa landrase este o rasa pretentioasa . |
#1370
Posted 06 January 2017 - 05:59
Eu nu sunt de specialitate, m-am mutat acum 2 ani la "tara", de fapt intr-un loc mai izolat, inconjurat de paduri, in Ardeal. Aer, verde, liniste, pace...pana cand mi-am luat beleaua pe cap: 3 rachete petrain! Bai frate, m-au DISPERAT! Nu mancau nimic sau aproape nimic, nici porumb, nici lucerna, nici grau, numai concentrate. Am chemat veterinaru', am zis ca sa nu fie bolnave sau ceva, omul le-a facut evomec si am ramas prieteni, asta-i rasa, n-ai ce-i face! Le dadeam drumul prin padure, le scarpinam, vorbeam cu ele, ele nimic, guitau si scandal, ce mai - deranj mare, ziceai cā-s dilii! Eu sunt rabdator din fire, am rezistat porcariei fo 3 luni dupa care am zis ca a venit si randul meu sa fiu agresiv. In fine, le-am mutat in congelator si mi-am cumparat de la un doctor din Blaj o pereche de Bazna, o splendoare de animale. Foarte cuminti, linistiti, doamna a fatat de doua ori, mamã excelenta, mananca orice, se duc prin padure si vin inapoi, ce mai...nici nu-i simti! Nu tu un guitat, un scandal, ceva, nimic. Din ce-am vazut la ei si din ce am citit, nu au un ritm atomic de crestere, o iau usor, asa ardeleneste,ajung la 75-80 de kile in vreo 9-10 luni, dar sunt o bunatate!
|
#1371
Posted 06 January 2017 - 06:23
poze livada 419.JPG 298.07K
47 downloads
poze livada 419.JPG 298.07K
47 downloads
poze livada 423.JPG 281.6K
36 downloads
poze livada 002.JPG 514.07K
40 downloads
poze livada 090.JPG 375K
47 downloads
poze livada 153.JPG 356.97K
54 downloads
IMG_4245.JPG 313.06K
59 downloadscam astia sunt:
|
#1372
Posted 06 January 2017 - 09:46
Bazna ,Mangalita ,Berkshire , se preteaza f.bine la cresterea extensiva pe pasune /padure , am un prieten care pe un teren de 40 ha se descurca si cu marele alb x duroc pe acest sistem , altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne . Pentru a fi mai eficient si pentru ca purcei sa porneasca cu dreptul in viata si pe toata durata vietii sa aiba un ritm bun de crestere pana la 40-50 kg nu trebiue neglijati indiferent de tipul de crestere , fara a folosi concentrate scumpe un amestec de cereale si 10-15 % srot de soia repet srot nu soia sau full fat pana si srotul e bine sa fie cu cel mult 5% ulei ( cu soia prajita sau full fat soia pana la 3 luni purceii fac diaree) se reduce perioada de start de la intarcare pana la 40-50 kg perioada in care toate rasele cresc mai incet . Tineretul nu poate manca cantitati mari de furaje si datorita faptului ca si sucurile gastrice sunt inca in formare are nevoie de un % mai mare de proteina si in special continut de lizina ( aminoacid , componenta a proteinei ) . dar mai bine citeste lincul si vei intelege mai bine lucrurile http://www.nutrides....tii/info03.html
Eu sunt f. multumit de infuzia de bazna in scroafele de marele alb , au un ritm bun de crestere , sunt aspectuosi , purceii nu prea se imbolnavesc singurul dezavantaj e ca clientii mei care vin an de an acasa si cer porc de carne nu pot fi pacaliti cu porc mixt . Desi multi recunosc ca carnea acestor animale este mai gustoasa prefera cele de carne. |
#1373
Posted 06 January 2017 - 16:32
Lacilucky, on 06 ianuarie 2017 - 09:46, said:
Bazna ,Mangalita ,Berkshire , se preteaza f.bine la cresterea extensiva pe pasune /padure , am un prieten care pe un teren de 40 ha se descurca si cu marele alb x duroc pe acest sistem , altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne . Pentru a fi mai eficient si pentru ca purcei sa porneasca cu dreptul in viata si pe toata durata vietii sa aiba un ritm bun de crestere pana la 40-50 kg nu trebiue neglijati indiferent de tipul de crestere , fara a folosi concentrate scumpe un amestec de cereale si 10-15 % srot de soia repet srot nu soia sau full fat pana si srotul e bine sa fie cu cel mult 5% ulei ( cu soia prajita sau full fat soia pana la 3 luni purceii fac diaree) se reduce perioada de start de la intarcare pana la 40-50 kg perioada in care toate rasele cresc mai incet . Tineretul nu poate manca cantitati mari de furaje si datorita faptului ca si sucurile gastrice sunt inca in formare are nevoie de un % mai mare de proteina si in special continut de lizina ( aminoacid , componenta a proteinei ) . dar mai bine citeste lincul si vei intelege mai bine lucrurile http://www.nutrides....tii/info03.html Eu sunt f. multumit de infuzia de bazna in scroafele de marele alb , au un ritm bun de crestere , sunt aspectuosi , purceii nu prea se imbolnavesc singurul dezavantaj e ca clientii mei care vin an de an acasa si cer porc de carne nu pot fi pacaliti cu porc mixt . Desi multi recunosc ca carnea acestor animale este mai gustoasa prefera cele de carne. Ar ieși ceva acceptabil sau tot ar avea grăsime multă? |
#1374
Posted 06 January 2017 - 19:32
Cred ca discutia cu pietrainul e usor fortata pentru ca in general porcul rasa pura nu se creste pt productie ci pt reproductie...
Afica nu imi iau pietrain sa il tai de craciun si nici chiar rasele mai echilibrate gen duroc sau marele alb... Toate au puncte forte si au, in masura oarecare, si slabiciuni iar hibrizii oricum au, in general vorbind, multe avantaje...greu vezi un hibrid din rase bune sa fie strict pt productie mai slab decat rasele din care provine... Deci de ce si-ar dori cineva sa creasca pietrain pt productie? De ce, deci, si-ar face probleme ca e mai pretentios? Pt productie normal ca va creste o infuzie de pietrain pe altceva si sunt mari sanse sa ia de la pietrain mai mult bunele decat problemele... Cat despre fazele alea cu "porc de carne"...da, sunt multi dar in timp multi isi dau seama ca fara grasime carnea aia e talpa si ca un porc bun e ala impanat...bine, nici sa aiba carne jumate cat grasime, ca si aia gen mangalita e o idiotenie din categoria"vietnamezi"....dar porcul e porc daca are si grasime si bine e cand grasimea aia marmoreaza carnea, ca degeaba are patura pe el de 3 degete daca muschii sint tot seci. Deja porcul slab e superieftin in industrie si parerea mea e ca, daca tot cumperi porc intreg de la crescator, cumpara ceva impanat frumos, echilibrat.... |
#1375
Posted 06 January 2017 - 21:06
cat1, on 06 ianuarie 2017 - 16:32, said:
Ce părere ai de o încrucișare intre Duroc si Mangalita ? Ar ieși ceva acceptabil sau tot ar avea grăsime multă? |
#1376
Posted 07 January 2017 - 00:32
Buna tuturor ,
Intervin si eu ... Care este pretul la abatoare in zona voastra pe kg? Va multumesc! |
#1377
Posted 07 January 2017 - 00:44
pricop_stefan, on 07 ianuarie 2017 - 00:32, said:
Care este pretul la abatoare in zona voastra pe kg? Lacilucky, on 06 ianuarie 2017 - 09:46, said: altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne . |
#1378
Posted 07 January 2017 - 02:27
Pai oricum e casa de binefacere.
Un prieten facea o socoteala, un porc ramas cam la 100 carcasa l-a costat in medie cam 8 milioane, aproape totul cumparat. E posibil sa il scoti si mai ieftin dar nu cu mult, sub 700 nu prea cred si doar daca ai furajul tau sau cumperi cantitati mari cand trebuie poti sa mai scazi La aceiasi bani, cam 800-850 de lei, eu am luat cam acelasi porc, a fost cam 7 lei in viu, prietenului meu i-a convenit ca are clienti care ii dau 12 lei pe carcasa. Si vorbesc de porci cu randament cat de cat decent nu hârle dpdv genetic. Pai daca nu il cresti cu deseuri gen resturi de la abatorizare, expiraciuni, borhot si alte bazaconii, un porc care se face o luna mai tarziu doar la greutatea de sacrificare e paguba...si luna aia de mancat nu e aia prima ca pana pe la 50 de kile toti mananca aproximativ la fel...luna aia in plus e mai degraba ultima dpdv al cantitatilor si implicit costurilor...crapa ala in el ca ...porcul. |
#1379
Posted 07 January 2017 - 09:49
#1380
Posted 08 January 2017 - 21:03
Berbecutul, on 07 ianuarie 2017 - 00:44, said:
Dar mai sunt abatoare care să achiziționeze porci din gospodăriile populației? La prețurile astea omul este casă de binefacere! Cu siguranță, profitul său tinde către zero. |
#1381
Posted 09 January 2017 - 11:09
Am si eu o nelamurire , oare pana la ce greutate este rentabila cresterea porcului ? sau dupa ce greutate nu mai este rentabila furajarea la discretie ? Pun acesta intrebare pentru ca nicodata nu am facut un studiu in acest sens si recent mi-a atras atentia in acest aspect un vier castrat ( se afla in perioada de 3 luni pentru curatare /ingrasare ) Avand in vedere ca il voi taia chiar eu i-am dat de mancare cat a vrut , mananca pe zi 9-10 kg furaj de ingrasare de care mananca si ceilalti unde cum am mai spus in postarea anterioara am in medie o conversie de 1kg carne /3,5 kg furaj dar ma indoiesc ca acest vier sa puna pe el mai mult de 1kg /zi . De la castrare au trecut 82 zile daca in medie a mancat numai 8 kg = 656 kg furaj ,la castrare a avut in jur de 260 kg acum ar trebui sa aiba cel putin 400 kg dar nu are mai mult de 330-340 kg.Foarte batran nu este , faptul ca a crescut prea mare e motivul scoaterii din uz are 21 luni si pe perioada exploatarii primea o ratie de max 3 kg /zi .
|
#1382
Posted 10 January 2017 - 20:02
Intotdeauna a sa ai un reper asupra randamentului/profitabilitatii maxime, te uiti la "industrie", adica la aia mari la care fiecare cent conteaza si care traiesc si din volume foarte mari, adica au rata de profit relativ mica per cap.
De la acel reper tu incepi sa scazi...nu ii faci la fel de repede si la fel de mari, cu acelasi randament samd... Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal |
#1383
Posted 10 January 2017 - 22:42
Azi am facut ceva sapaturi pe site-uri din ungaria si am gasit acest grafic de crestere ,conversie furaje in functie de varsta la porcicare graficul a fost alcatuit pe baza datelor colectate din ferme din danemarca intre anii 1996-2008. iata graficul
A sertés novekedes.JPG 69.56K 36 downloads in stanga pe coloana verticala este dat greutatea animalelor in kg 0-150 pe orizontala jos varsta in zile 15-240 pe orizontala sus media ritmului de crestere pe 30 zile exprimat in gr/ zi curba rosie este ritmul de crestere gr/zi patratelele portocalii cu 9.4 , 18,6 ..... etc reprezinta media greutatii la 30 , 60 ...... zile. Deci ...in concluzie se vede clar ca ritmul de crestere scade odata cu inaintarea in varsta de unde rezulta clar ca furajarea la discretie de la varsta de 210zile devine paguboasa . parintele, on 10 ianuarie 2017 - 20:02, said: Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal am uitat sa precizez ca estimarea ta a fost cat se poate de precisa |
#1384
Posted 10 January 2017 - 23:18
Lacilucky, on 09 ianuarie 2017 - 11:09, said:
faptul ca a crescut prea mare e motivul scoaterii din uz are 21 luni si pe perioada exploatarii primea o ratie de max 3 kg /zi . Să auzim numai de bine! |
#1385
Posted 11 January 2017 - 09:33
Lacilucky, on 10 ianuarie 2017 - 22:42, said: am uitat sa precizez ca estimarea ta a fost cat se poate de precisa Asta pentru ca sunt cam porc Lasand gluma, ceea ce am spus e valabil ca principiu si la alte animale, orientativ vorbind, in general cam asta estimezi si la alte animale crescute prin gospodarie( puii de gaina, curca, rata, etc.. fiind printre cele mai comune oratanii) Drept e ca acum deja gasesti fisele tehnice si e mult mai sigur sa te uiti acolo. |
#1386
Posted 21 January 2017 - 14:49
parintele, on 10 ianuarie 2017 - 20:02, said:
Intotdeauna a sa ai un reper asupra randamentului/profitabilitatii maxime, te uiti la "industrie", adica la aia mari la care fiecare cent conteaza si care traiesc si din volume foarte mari, adica au rata de profit relativ mica per cap. De la acel reper tu incepi sa scazi...nu ii faci la fel de repede si la fel de mari, cu acelasi randament samd... Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal Cei "mari" cresc hibrizi cu crestere rapida, cu slanina putina si carnea cu o mare concentratie de apa. Astfel de hibrizi se preteaza la gatit, la fripturile din carne refrigerata sau la mezelurile fierte si afumate. Carne ieftina, in general. Fiind ieftina, viteza de crestere si limita in ingrasare sunt esentiale. Daca insa, ca mic fermier - care nu poti concura cu cei mari la pretul furajului si tehnologie - si te duce mintea sa cresti rase de nisa (de ex. Mangalita), nu te poti intinde doar 6-7 luni, intrucat Mangalita necesita cam 1.5-2 ani, si nu te poti opri la 130 kg in viu, intrucat Mangalita face bani si la 200 kg in viu. Deci, dupa cum zicea un specialist, "depinde". |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users