Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 

CRESTEREA PORCILOR

- - - - -
  • Please log in to reply
1564 replies to this topic

#1369
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Daca cauti informatii despre  caraceristicile si cresterea rasei pietrain toate "suna in roz " in general toti repeta acelasi descriere  tip copy -paste , daca mai pun si ceva poze cu ceva  exemplare de top din cine stie ce ferma de reproductie si selectie al rasei pietrain ca si un simplu crescator inevitabil declanseaza in tine dorinta de a incerca rasa . In realitate cand  stai fata in fata situatia  constati ca pietrain-ul creste mai incet are pretentii fata de hrana si se aclimatizeaza mai greu in comparatie cu orcare alta rasa . Procentul mare de carne / carcasa  obtinut la taiere  parca nu este la fel de gustos ca si la celelalte rase , dar asta cu gustul carni  este un factor relativ  pentru ca gusturile oamenilor difera f.mult. Cea mai buna descriere al rasei ar fi urmatoarea ,citez sursa "Ce productivitate are rasa?
Cât de profitabil este să crești porci belgieni în gospodăriile mici e dificil de zis. Totul depinde dacă veți fi în stare să le asigurați hrana de bază și condiții adecvate de îngrijire.
Rasa are o prolificitate medlie, de circa opt purcei. Tododată trebuie să aveți în vedere că o singură  scroafă este în stare să hrănească doar șase purceluși.
Deși tineretul are o rată bună de supraviețuire, acesta crește mai lent. Dacă vor fi supuși sistemului intensiv de îngrășare aceștia vor ajunge să cântărească 100 de kg în 210-240 de zile. Mai ales că cheltuielile per 1 kg de creștere nu sunt foarte mari, doar  4,5 -5 unități de alimentare.
În rezultat puteți obține o carcasă cu un procent de carne de 62%, în timp ce grăsimea va constitui doar 28%. Numai un singur șold poate să cântărească 8-9 kg la maturitate.
Cele mai multe pretenții la această rasă sunt legate de întreținere. Se pare că porcii Pietrain tolerează foarte prost aclimatizarea – nu le place nici frigul, nici căldura.
De asemenea, aceștia vor obține rezultate slabe dacă nu primesc hrană îndeajuns de nutritivă și echilibrată în același timp. Stresul și el ar putea să-și spună cuvântul asupra productivității."  Sursa citatului      http://agrobiznes.md...orci-carne.html
Ca sa nu lungesc tare postarea  si sa devina plictisitoare a-si mai adauga ca aventura mea cu pietrainul  a inceput acum sase-sapte  ani  cand am reusit sa cumpar prima scrofita  pietrain ( metis cu duroc )cu care incepand  monta cu pietrain si continuand cu alte rase am facut metisari 5 cicluri cat a rezistat scroafa
In concluzie  pot afirma  si adauga la descrierea de mai sus ca rasa pietrain este o rasa care nu este indicat a fii exploatata in :                 - rasa pura
                                                         - exploatatii  extensive ( stane de oi vaci )
                                                         - exploatatii gospodaresti de dimensiuni mici
                                                         - conditii de furajare traditionale (amestec de cereale fara proteice)
In schimb am numai cuvinte de lauda  despre produsii rezultati de la vierii  duroc x pietrain pe scroafele de marele alb  , chiar si 12- 25 % infuenta pietrain este suficient a imbunatatii randamentele la taiere pastrand vitezele de crestere si conversia mai buna a furajelor de la celelalte rase (in cazul meu duroc si marele alb )In incheiere poate ati observat ca nu prea pomenesc nimic de rasa lanrdase acest lucru se datoreaza faptului ca dupa parerea mea si rasa landrase este o rasa pretentioasa .

#1370
gto24

gto24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 13.02.2013
Eu nu sunt de specialitate, m-am mutat acum 2 ani la "tara", de fapt intr-un loc mai izolat, inconjurat de paduri, in Ardeal. Aer, verde, liniste, pace...pana cand mi-am luat beleaua pe cap: 3 rachete petrain! Bai frate, m-au DISPERAT! Nu mancau nimic sau aproape nimic, nici porumb, nici lucerna, nici grau, numai concentrate. Am chemat veterinaru', am zis ca sa nu fie bolnave sau ceva, omul le-a facut evomec si am ramas prieteni, asta-i rasa, n-ai ce-i face! Le dadeam drumul prin padure, le scarpinam, vorbeam cu ele, ele nimic, guitau si scandal, ce mai - deranj mare, ziceai cā-s dilii! Eu sunt rabdator din fire, am rezistat porcariei fo 3 luni dupa care am zis ca a venit si randul meu sa fiu agresiv. In fine, le-am mutat in congelator si mi-am cumparat de la un doctor din Blaj o pereche de Bazna, o splendoare de animale. Foarte cuminti, linistiti, doamna a fatat de doua ori, mamã excelenta, mananca orice, se duc prin padure si vin inapoi, ce mai...nici nu-i simti! Nu tu un guitat, un scandal, ceva, nimic. Din ce-am vazut la ei si din ce am citit, nu au un ritm atomic de crestere, o iau usor, asa ardeleneste,ajung la 75-80 de kile in vreo 9-10 luni, dar sunt o bunatate!

#1371
gto24

gto24

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 28
  • Înscris: 13.02.2013
Attached File  poze livada 419.JPG   298.07K   47 downloadsAttached File  poze livada 419.JPG   298.07K   47 downloadsAttached File  poze livada 423.JPG   281.6K   36 downloadsAttached File  poze livada 002.JPG   514.07K   40 downloadsAttached File  poze livada 090.JPG   375K   47 downloadsAttached File  poze livada 153.JPG   356.97K   54 downloadsAttached File  IMG_4245.JPG   313.06K   59 downloadscam astia sunt:

#1372
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Bazna ,Mangalita ,Berkshire , se preteaza f.bine la cresterea extensiva pe pasune /padure , am un prieten care pe un teren de 40 ha se descurca si cu marele alb x duroc pe acest sistem , altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne .  Pentru a fi mai eficient si pentru ca purcei sa  porneasca cu dreptul in viata si pe toata durata vietii sa aiba un ritm bun de crestere  pana la 40-50 kg  nu trebiue neglijati indiferent de tipul de crestere , fara a folosi concentrate scumpe un amestec de cereale si 10-15 % srot de soia repet srot nu soia sau full fat  pana si srotul e bine sa fie cu cel mult 5% ulei ( cu soia prajita sau full fat soia pana la 3 luni purceii fac diaree) se reduce perioada de start de la intarcare pana la 40-50 kg perioada in care toate rasele cresc mai incet . Tineretul nu poate manca cantitati mari de furaje si datorita faptului ca si sucurile gastrice sunt inca in formare are nevoie de un %  mai  mare de proteina si in special continut de lizina ( aminoacid , componenta a proteinei ) . dar mai bine citeste lincul si vei intelege mai bine lucrurile   http://www.nutrides....tii/info03.html
Eu sunt f. multumit de infuzia de bazna in scroafele de marele alb , au un ritm bun de crestere , sunt aspectuosi , purceii nu prea se imbolnavesc singurul dezavantaj e ca clientii mei care vin an de an  acasa si cer porc de carne nu pot fi pacaliti cu porc mixt . Desi multi recunosc ca carnea acestor animale este mai gustoasa prefera cele de carne.

#1373
cat1

cat1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 375
  • Înscris: 08.06.2010

 Lacilucky, on 06 ianuarie 2017 - 09:46, said:

Bazna ,Mangalita ,Berkshire , se preteaza f.bine la cresterea extensiva pe pasune /padure , am un prieten care pe un teren de 40 ha se descurca si cu marele alb x duroc pe acest sistem , altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne .  Pentru a fi mai eficient si pentru ca purcei sa  porneasca cu dreptul in viata si pe toata durata vietii sa aiba un ritm bun de crestere  pana la 40-50 kg  nu trebiue neglijati indiferent de tipul de crestere , fara a folosi concentrate scumpe un amestec de cereale si 10-15 % srot de soia repet srot nu soia sau full fat  pana si srotul e bine sa fie cu cel mult 5% ulei ( cu soia prajita sau full fat soia pana la 3 luni purceii fac diaree) se reduce perioada de start de la intarcare pana la 40-50 kg perioada in care toate rasele cresc mai incet . Tineretul nu poate manca cantitati mari de furaje si datorita faptului ca si sucurile gastrice sunt inca in formare are nevoie de un %  mai  mare de proteina si in special continut de lizina ( aminoacid , componenta a proteinei ) . dar mai bine citeste lincul si vei intelege mai bine lucrurile   http://www.nutrides....tii/info03.html
Eu sunt f. multumit de infuzia de bazna in scroafele de marele alb , au un ritm bun de crestere , sunt aspectuosi , purceii nu prea se imbolnavesc singurul dezavantaj e ca clientii mei care vin an de an  acasa si cer porc de carne nu pot fi pacaliti cu porc mixt . Desi multi recunosc ca carnea acestor animale este mai gustoasa prefera cele de carne.
Ce părere ai de o încrucișare intre Duroc si Mangalita ?
Ar ieși ceva acceptabil sau tot ar avea grăsime multă?

#1374
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Cred ca discutia cu pietrainul e usor fortata pentru ca in general porcul rasa pura nu se creste pt productie ci pt reproductie...
Afica nu imi iau pietrain sa il tai de craciun si nici chiar rasele mai echilibrate gen duroc sau marele alb...
Toate au puncte forte si au, in masura oarecare, si slabiciuni iar hibrizii oricum au, in general vorbind, multe avantaje...greu vezi un hibrid din rase bune sa fie strict pt productie mai slab decat rasele din care provine...
Deci de ce si-ar dori cineva sa creasca pietrain pt productie? De ce, deci, si-ar face probleme ca e mai pretentios?
Pt productie normal ca va creste o infuzie de pietrain pe altceva si sunt mari sanse sa ia de la pietrain mai mult bunele decat problemele...


Cat despre fazele alea cu "porc de carne"...da, sunt multi dar in timp multi isi dau seama ca fara grasime carnea aia e talpa si ca un porc bun e ala impanat...bine, nici sa aiba carne jumate cat grasime, ca si aia gen mangalita e o idiotenie din categoria"vietnamezi"....dar porcul e porc daca are si grasime si bine e cand grasimea aia marmoreaza carnea, ca degeaba are patura pe el de 3 degete daca muschii sint tot seci.

Deja porcul slab e superieftin in industrie si parerea mea e ca, daca tot cumperi porc intreg de la crescator, cumpara ceva impanat frumos, echilibrat....

#1375
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016

 cat1, on 06 ianuarie 2017 - 16:32, said:

Ce părere ai de o încrucișare intre Duroc si Mangalita ?
Ar ieși ceva acceptabil sau tot ar avea grăsime multă?
Daca durocul va fi folosit ca si vier sunt sigur ca va imbuntatii atat raportul carne grasime cat si viteza de crestere dar nu pot afirma cu exactitate unde s-ar situa acest raport .

#1376
pricop_stefan

pricop_stefan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 21.10.2007
Buna tuturor ,
Intervin si eu ...
Care este pretul la abatoare in zona voastra pe kg?
Va multumesc!

#1377
Berbecutul

Berbecutul

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 11.05.2010

 pricop_stefan, on 07 ianuarie 2017 - 00:32, said:

Care este pretul la abatoare in zona voastra pe kg?
Dar mai sunt abatoare care să achiziționeze porci din gospodăriile populației?

 Lacilucky, on 06 ianuarie 2017 - 09:46, said:

altul creste 10-15 buc mangalita pentru craciun si in fiecare an le vinde cu 2-3 chiar 4 lei mai scump per kilogram ca porcul de carne .
La prețurile astea omul este casă de binefacere! Cu siguranță, profitul său tinde către zero.

#1378
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Pai oricum e casa de binefacere.
Un prieten facea o socoteala, un porc ramas cam la 100 carcasa l-a costat in medie cam 8 milioane, aproape totul cumparat.
E posibil sa il scoti si mai ieftin dar nu cu mult, sub 700 nu prea cred si doar daca ai furajul tau sau cumperi cantitati mari cand trebuie poti sa mai scazi
La aceiasi bani, cam 800-850 de lei, eu am luat cam acelasi porc, a fost cam 7 lei in viu, prietenului meu i-a convenit ca are clienti care ii dau 12 lei pe carcasa.
Si vorbesc de porci cu randament cat de cat decent nu hârle dpdv genetic.
Pai daca nu il cresti cu deseuri gen resturi de la abatorizare, expiraciuni, borhot si alte bazaconii, un porc care se face o luna mai tarziu doar la greutatea de sacrificare e paguba...si luna aia de mancat nu e aia prima  ca pana pe la 50 de kile toti mananca aproximativ la fel...luna aia in plus e mai degraba ultima dpdv al cantitatilor si implicit costurilor...crapa ala in el ca ...porcul.


#1379
pricop_stefan

pricop_stefan

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 12
  • Înscris: 21.10.2007

 Berbecutul, on 07 ianuarie 2017 - 00:44, said:


Dar mai sunt abatoare care să achiziționeze porci din gospodăriile populației?

Eu ma refeream din ferme mai mari sau mai mic dupa caz


La prețurile astea omul este casă de binefacere! Cu siguranță, profitul său tinde către zero.


#1380
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016

 Berbecutul, on 07 ianuarie 2017 - 00:44, said:

Dar mai sunt abatoare care să achiziționeze porci din gospodăriile populației?


La prețurile astea omul este casă de binefacere! Cu siguranță, profitul său tinde către zero.
Din pacate ai estimat bine ca profitul tinde catre zero , cel putin in cazul meu 2015 si 2016 a fost doar munca voluntara noroc ca nu traiesc doar din asta, si cerealele le produc eu cu 150-200 lei/ tona mai ieftin. Ca si costuri  purcelul  intarcat ma costa  100-110 lei pana la 30 kg mai am o cheltuiala de cel putin 85 lei/ buc  iar de la 30 kg la 130 kg   460 lei (350 kg furaj ) deci la final ma costa aprox 650 lei, vandut cu 6 lei/kg = 780 lei   rezulta un profit de 130 lei ( costurile au fost calculate cu pretul de vanzare al cerealelor pe piata de en -gros nu la pret de productie si fara sa calculez munca mea  ) Daca macar 1 ( unu ) lei ar mai creste pretul nu ar fi asa de rau dupa parerea mea .

#1381
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Am si eu o nelamurire , oare pana la ce greutate este rentabila cresterea porcului ? sau dupa ce greutate nu mai este rentabila furajarea la discretie ? Pun acesta intrebare pentru ca nicodata nu am facut un studiu in acest sens si recent mi-a atras atentia in acest aspect un vier castrat  ( se afla in perioada de 3 luni pentru curatare /ingrasare  ) Avand in vedere ca il voi taia chiar eu i-am dat de mancare cat a vrut , mananca pe zi 9-10 kg furaj de ingrasare de care mananca si  ceilalti unde cum am mai spus in postarea anterioara am in medie o conversie de 1kg carne /3,5 kg furaj   dar  ma indoiesc ca acest vier sa  puna pe el mai mult de 1kg /zi . De la castrare au trecut 82 zile  daca in medie  a mancat  numai 8 kg = 656 kg furaj ,la castrare a avut in jur de 260 kg acum ar trebui sa aiba cel putin 400 kg dar nu are mai mult de 330-340 kg.Foarte batran nu este , faptul ca a crescut prea mare e motivul scoaterii din uz  are 21 luni si pe perioada exploatarii primea o ratie de max  3 kg /zi .

#1382
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005
Intotdeauna  a sa ai un reper asupra randamentului/profitabilitatii maxime, te uiti la "industrie", adica la aia mari la care fiecare cent conteaza si care traiesc si din volume foarte mari, adica au rata de profit relativ mica per cap.
De la acel reper tu incepi sa scazi...nu ii faci la fel de repede si la fel de mari, cu acelasi randament samd...
Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal


#1383
Lacilucky

Lacilucky

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 130
  • Înscris: 22.01.2016
Azi am facut ceva sapaturi pe site-uri din ungaria si am gasit acest grafic de crestere ,conversie furaje in functie de varsta la porcicare graficul a fost alcatuit pe baza datelor  colectate din ferme din danemarca intre anii 1996-2008. iata graficul

Attached File  A sertés novekedes.JPG   69.56K   36 downloads

in stanga pe coloana verticala este dat greutatea animalelor in kg 0-150
pe orizontala jos varsta in zile 15-240
pe orizontala sus media ritmului de crestere pe 30 zile exprimat in gr/ zi
curba rosie este ritmul de crestere gr/zi
patratelele portocalii cu 9.4 , 18,6 ..... etc reprezinta media greutatii la 30 , 60 ...... zile.

Deci ...in concluzie se vede clar ca ritmul de crestere scade odata cu inaintarea in varsta de unde rezulta clar ca furajarea la discretie de la varsta de 210zile devine paguboasa .

 parintele, on 10 ianuarie 2017 - 20:02, said:


Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal

am uitat sa precizez ca estimarea ta a fost cat se poate de precisa

#1384
Berbecutul

Berbecutul

    Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 307
  • Înscris: 11.05.2010

 Lacilucky, on 09 ianuarie 2017 - 11:09, said:

faptul ca a crescut prea mare e motivul scoaterii din uz  are 21 luni si pe perioada exploatarii primea o ratie de max  3 kg /zi .
3kg/zi poate fi extrem de mult pentru un vier! În mod normal, furajarea unui vier este ad libitum până la aprox. 100-120 kg, după care i se restricționează furajul astfel încât vierul să-și păstreze condiția de reproducător. Pentru unii vieri poate fi suficient 2-2,2 kg/zi în timp ce pentru alții 2,5 kg este încă prea puțin, depinde de metabolismul fiecărui vier. Bineînțeles, nu contează doar cantitatea de furaj ci și calitatea (compoziția) furajului. Totuși, stabilirea rației unui vier se face pe baza aprecierii condiției fizice a acestuia, care apreciere ar trebui făcută lunar și, ideal, de către o persoană care nu vede vierul în fiecare zi. Dacă vierul devine supraponderal i se mai reduce din rație iar dacă vierul a slăbit prea mult i se mărește rația.

Să auzim numai de bine!

#1385
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,990
  • Înscris: 17.03.2005


 Lacilucky, on 10 ianuarie 2017 - 22:42, said:


am uitat sa precizez ca estimarea ta a fost cat se poate de precisa

Asta pentru ca sunt cam porc :D
Lasand gluma, ceea ce am spus e valabil ca principiu si la alte animale, orientativ vorbind, in general cam asta estimezi si la alte animale crescute prin gospodarie( puii de gaina, curca, rata, etc.. fiind printre cele mai comune oratanii)
Drept e ca acum deja gasesti fisele tehnice si e mult mai sigur sa te uiti acolo.




#1386
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

 parintele, on 10 ianuarie 2017 - 20:02, said:

Intotdeauna  a sa ai un reper asupra randamentului/profitabilitatii maxime, te uiti la "industrie", adica la aia mari la care fiecare cent conteaza si care traiesc si din volume foarte mari, adica au rata de profit relativ mica per cap.
De la acel reper tu incepi sa scazi...nu ii faci la fel de repede si la fel de mari, cu acelasi randament samd...
Orientativ peste 6-7 luni si peste 110-130 viu incepe sa miroasa a paguba in mod normal
Depinde ce cresti.

Cei "mari" cresc hibrizi cu crestere rapida, cu slanina putina si carnea cu o mare concentratie de apa. Astfel de hibrizi se preteaza la gatit, la fripturile din carne refrigerata sau la mezelurile fierte si afumate. Carne ieftina, in general. Fiind ieftina, viteza de crestere si limita in ingrasare sunt esentiale.

Daca insa, ca mic fermier - care nu poti concura cu cei mari la pretul furajului si tehnologie - si te duce mintea sa cresti rase de nisa (de ex. Mangalita), nu te poti intinde doar 6-7 luni, intrucat Mangalita necesita cam 1.5-2 ani, si nu te poti opri la 130 kg in viu, intrucat Mangalita face bani si la 200 kg in viu.

Deci, dupa cum zicea un specialist, "depinde".

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate