Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 

Cele mai sangeroase povesti de adomit copiii

- - - - -
  • Please log in to reply
3 replies to this topic

#1
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,657
  • Înscris: 26.11.2001

Quote

Multe dintre poveștile clasice conțin scene care le-ar putea da coșmaruri copiilor care le ascultă. În "Frumoasa și bestia", un tată își vinde fiica, "Hänsel și Gretel" face referire la canibalism, iar despre "Scufița Roșie" ce să mai vorbim?

Un lup rău și flămând care mănâncă bunicuțe și fetițe nu-i cea mai liniștitoare imagine

Dacă e să ne luăm după poveștile cu care au copilărit adulții de astăzi, începând de la "Scufița Roșie" și terminând cu "Capra cu trei iezi", micuții trimiși acum la culcare n-ar trebui să aibă nicio problemă în a asculta basme cu vrăjitoare rele și lupi flămânzi. Însă ceva s-a schimbat, consideră psihoterapeutul Anda Păcurar: "Și noi am trăit cu aceleași povești. Copiii de astăzi au însă mai mulți stimuli, aceasta este diferența. Sunt mult mai expuși știrilor violente, iar acestea le pot crea impresia că lucrurile din poveste chiar se pot întâmpla, de aceea, cred că ar trebui cumva evitate. La noi era cumva mult mai clar că ce se întâmplă acolo este o ficțiune", a declarat pentru Gândul Anda Păcurar. Multe dintre povești au luat versiuni animate mult cosmetizate, însă dacă e să-ți cadă în mâini cartea originală, lucrurile arată ceva mai sângeros, scrie The Independent, care face un inventar al celor mai violente povești pentru copii din literatura universală.

"Scufița Roșie" începe liniștit cu o fetiță care locuia într-un sat din apropierea unei păduri, dar evenimentele ulterioare sunt tulburătoare, scrie The Independent, care a făcut inventarul poveștilor pentru copii care ar putea băga în sperieți și un om mare. Înfricoșător e, firește, lupul care, dându-se drept Scufița Roșie, bate la ușa bunicii și o înghite pe nemestecate, punându-se apoi cuminte în pat să o aștepte pe nepoată, o pradă mult mai gustoasă. Deși în versiunea modernă apare vânătorul salvator care le scoate pe amândouă vii și nevătămate din burta lupului cel rău, cea mai veche variantă cunoscută, a lui Charles Perrault, nu are final fericit.


"Frumoasa și Bestia" este în esență povestea unui om dispus să își vândă fiica pentru ca el să scape cu viață. Tatăl care se transformă în traficant de carne vie fură un trandafir din grădina palatului unde și-a găsit adăpost. Când Bestia îi spune că în schimbul trandafirului trebuie să rămână pe veci prizonier în castel, omul se apără spunând că l-a furat pentru fiica sa, frumoasa Bella. Iar el este de acord să o ia pe fiică prizonieră în locul tatălui.

"Cei trei purceluși" nu scapă toți cu viață în urma asaltului pe care lupul cel rău îl dă asupra caselor lor, așa cum știm din desenele animate. Dărâmă dintr-o suflare casa de paie a unui frate purceluș, pe care îl și mănâncă. Apoi o nimicește pe cea din lemn a altui frate purceluș, care ajunge și el în burta lupului. Văzând că nu poate să dărâme casa din cărămidă a celui de-al treilea, lupul încearcă să coboare înăuntru pe coș, dar purcelușul e mai șiret decât el și pune o oală de apă să clocotească pe foc.

"Mica Sirenă", în varianta scrisă de Hans Christian Andersen, e mult mai întunecată decât desenele animate Disney iubite de copii, scrie The Independent. O tânără sirenă îi cere unei vrăjitoare să îi schimbe coada de pește cu picioare de om. Vrăjitoarea îi dă să bea o poțiune în schimbul căreia îi ia vocea, dar acesta nu este singurul neajuns. Cu noile sale picioare, sirena va putea să danseze sublim, dar va avea în tot acest timp dureri groaznice. Unul dintre detaliile îngrozitoare ale poveștii este acela că surorile ei din mare îi dau un cuțit cu care îi cer să îl înjunghie pe prințul pe care îl iubește și să lase sângele lui să-i curgă pe picioare pentru ca acestea să se transforme în coadă de sirenă și ca ea să se poată întoarce în mare. Povestea se sfârșește tragic. Mica Sirenă, care nu-l poate omorî pe prinț, se sinucide aruncându-se în mare.

"Pinocchio", așa cum a scris-o Carlo Collodi, este o poveste mai întunecată decât a văzut-o la televizor multă lume. În povestea originală, Geppetto este arestat pentru rele tratamente aplicate minorilor iar picioarele lui Pinocchio sunt arse accidental. Ca să nu mai vorbim că, inițial, povestea, care nu era pe atunci una pentru copii, se termina la capitolul 15 cu Pinocchio murind prin spânzurare.

Unele dintre scenele din "Ali Baba și cei 40 de hoți" ar putea să-i bage în sperieți pe micuți. Cum este cea în care fratele acestuia, Kassim, este prins de tâlhari, omorât cu săbiile, iar după aceea tăiat în bucățele mici.

"Hänsel și Gretel" conține cel puțin două detalii neliniștitoare. Unul dintre ele este, evident, acela că într-o pădure își are căsuța de turtă dulce o vrăjitoare care mănâncă copii. Însă în originalul fraților Grimm există ceva și mai înspăimântător. Nu mama vitregă cea rea îi spune tatălui să-și ducă fiul și fiica în pădure și să-i lase acolo să moară, ci propria lor mamă pentru că nu avea suficientă mâncare ca să-i hrănească.


Sursa

#2
adadoi

adadoi

    scorpie bătrână

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,603
  • Înscris: 25.10.2006
de ce numai cele mai sângeroase povești?
Hai să discutăm și despre:

Cenușăreasa: Două fete se mutilează pentru a se căsători cu un prost pentru care se mobilizează un regat întreg. Clar avea și ăla o bubă în cap.
Albă ca Zăpada: Un prinț se îndrăgostește de un cadavru. O fata care nu face altceva decât să aștepte s-o găsească unul și care acceptă să se căsătorească cu ciudatu' fără să pună întrebări.
Tinerețe fără bătrânețe: cea mai creepy poveste ever, cu cel mai retardat personaj ever.
Fetița cu chibrituri: no comment. Nu cred c-ați citit vreodată ceva mai sadic.


mai sunt o mulține, dar azi nu-s în formă. În plus, nu le-am spus copiilor niciodată :D

#3
fuckfield

fuckfield

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 139
  • Înscris: 06.07.2010
Interesant, dar cam toate povestile au si lucruri nasoale in ele, asa sunt povestile, nu poti sa scrii o poveste doar despre lucruri frumoase.
Ideea e ca personajul pozitiv sa reuseasca pana la urma sa depaseasca greutatile sau sa aibe o morala.
De exemplu in capra cu 3 iezi morala e sa nu deschizi usa fara sa stii cine bata la usa. Un lucuru foarte bine de stiut de copii pentru ca probabil asa au patit-o multi.
Faci o mare greseala ca nu spui povestile astea copiilor. In plus povestile pot ajuta foarte mult la dezvoltarea intelectului copiilor. (probabil mai mult decat orice altceva)


Dar de papusile retardate si africane din gradinite ce ziceti ?
Mie asta mi se pare un lucru idiot, nu povestile sangeroase.

Edited by fuckfield, 09 September 2010 - 11:43.


#4
flyingspur

flyingspur

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 656
  • Înscris: 12.04.2009

Quote

Cat de inadecvate sunt povestile din ziua de azi pentru copiii nostri? De exemplu: Scufita Rosie.

Date: Scufita Rosie este fetita cuminte.
Analiza: Din start ne dam seama ca este vorba despre o minora de care copiii, in rautatea lor, si-au batut joc cu aceasta porecla, probabil din cauza unei caciulite rosii crosetate de mamica ei, pe care fetita o poarta des din cauza unei sensibilitati fizice la frig in regiunea craniului.
Asadar avem de-a face cu o bolnava marginalizata si descurajata de societatea din jurul ei.

Date: Scufita merge zi de zi cu cosuletul cu mancare la bunicuta care
locuieste in padure.
Analiza: Nici o bunica normala nu locuieste in padure. Singura explicatie este ca aceasta bunica a primit in urma retrocedarilor cateva hectare de teren impadurit. Este stiut ca taranii nu se gandesc mult ca sa prade padurea de lemne, mai ales inainte de venirea iernii. Asadar aceasta bunica este o scorpie zgarcita care si-a facut casa in padure (oare nu tot din lemn taiat fara aprobare de la Ocolul Silvic?) si sta acolo ca sa-si pazeasca avutul. Teoria ca este vorba de o baba ticaloasa se verifica prin faptul ca in loc sa plateasca un serviciu de livrare la domiciliu a hranei, a silit-o pe nepoata ei (o fiinta neajutorata si bolnava) sa faca zilnic naveta din oras in padure, fara sa-i pese de pericolele la care o expune pe biata fata.

Date: Scufita Rosie se intalneste cu lupul care o descoase in privinta drumului ei.
Analiza: Deja intram intr-o zona a fanteziei bolnave. Unu la mana ca in Romania lupi mai sunt tare putini, doi la mana ca se feresc de om ca de dracu iar trei la mana nu vorbesc si chiar de ar face-o, ar intreba de cel mai apropiat braconier sau cadavru bun de rontait. Singura explicatie este ca Scufita Rosie s-a uitat atat de mult la Animal Planet incat cunoaste obiceiurile lupilor si le poate intelege scheunaturile.

Date: Lupul o ia inaintea Scufitei care se opreste la cules de flori, isi preface vocea, intra la bunica, si o inghite.
Analiza: Nu mai stam sa analizam faptul ca multe flori prin padure nu-s, numai in luminis. Dar trebuie spus ca nu e frumos sa inveti copiii ca e in regula ca atunci cand ai o treaba de facut, sa te opresti la cules flori fara sa stii daca nu-s cumva specii protejate si in consecinta, pe cale de disparitie. Lupul in schimb pare un personaj menit sa fie bataia de joc a creatorilor de basme. Daca citim si "Cei 3 purcelusi" sau "Capra cu 3 iezi" observam un model bine definit. Lupul este un individ manat de dorinta perpetua de a navali in casele oamenilor. Foloseste toate tertipurile: imita voci si daca nu-i iese, vadit frustrat, face casa praf. Concluzie: Lupul este comis-voiajorul actual. Bunica musca momeala si-i da drumul. Iata cum este prezentata imaginea unei persoane in varsta: o senila care nu stie sa faca deosebirea intre un urlet de lup si glasul propriei nepoate. Cu aceasta imagine vor ramane copiii nostri.

Date: Lupul se imbraca cu hainele bunicii, se pune in pat unde il gaseste Scufita Rosie. O ademeneste prin vorbe sirete sa se apropie si o inghite si pe ea.
Analiza: Asta intrece orice rusine. Sa-l dea pe lup drept travestit, ei asta inca nu am mai auzit. Ce fel de minte bolnava poate spune la copii asa porcarii? Iar dialogul purtat cu Scufita e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari, urechile, labele, dintii, si mai ce?! Iar el raspunde invariabil cu minciuni menite sa o aduca pe Scufita in pat langa el. De aici deducem: corupere de minori si perversiuni sexuale!

Date: Apare vanatorul care impusca lupul si le elibereaza pe Scufita Rosie si bunica.
Analiza: Ce cauta vanatorul in casa bunicii? Doar daca n-a venit cu gand ascuns. Apoi ce cauta la vanatoare de lupi pe proprietate privata? Din doua una: sau e un braconier nenorocit sau e un stab mare de la Bucuresti care plateste sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale sadice. In oricare dintre variante, ar trebui sa fie infierat de creatorul basmului si nicidecum glorificat pentru fapta sa mareata.

Finalul povestii este sinistru: lupul zbatandu-se in ghiarele mortii (si ne mai intrebam de ce avem copii dereglati din toate punctele de vedere) "elibereaza" cele doua femei. Adica avem oroarea sa asistam la aparitia a doua fapturi partial digerate care se pare ca nu au murit ci cu nonsalanta isi reiau firul vietii.

Asemenea inchipuiri a unei minti bolnave se servesc zilnic copiilor intre 2 si 7 ani. Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale:"Alba ca Zapada" - auzi Alba si ea traieste in padure cu 7 barbati.
Sursa : kappa.ro

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate