Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA
 Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac
 Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...
 BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim
 

STALINGRAD si Frontul de Est, istoria soldatilor romani si a camarazilor germani

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

Poll: In amintirea celor care au luptat (90 member(s) have cast votes)

Aveti membri de familie ( bunici, parinti, fratii acestora, etc ) care au luptat pe frontul de est?

  1. DA (76 votes [84.44%])

    Percentage of vote: 84.44%

  2. NU (14 votes [15.56%])

    Percentage of vote: 15.56%

Care a fost soarta acestora?

  1. Au ajuns cu bine acasa, odata cu retragerea trupelor romane (51 votes [50.50%])

    Percentage of vote: 50.50%

  2. K.I.A. (11 votes [10.89%])

    Percentage of vote: 10.89%

  3. Au fost luati prizonieri, dar au supravietuit lagarului (21 votes [20.79%])

    Percentage of vote: 20.79%

  4. Au pierit in prizonierat (6 votes [5.94%])

    Percentage of vote: 5.94%

  5. Nu am membri de familie care au luptat (12 votes [11.88%])

    Percentage of vote: 11.88%

Au luptat cel mai departe pana:

  1. Pana la Nistru; (11 votes [10.89%])

    Percentage of vote: 10.89%

  2. Pana la Odesa (14 votes [13.86%])

    Percentage of vote: 13.86%

  3. Pana in Caucaz (9 votes [8.91%])

    Percentage of vote: 8.91%

  4. Pana la Cotul Donului, si au ramas in afara incercuirii sovietice (29 votes [28.71%])

    Percentage of vote: 28.71%

  5. Au fost incercuiti la Cotul Donului/Stalingrad (26 votes [25.74%])

    Percentage of vote: 25.74%

  6. Nu am membri de familie care au luptat (12 votes [11.88%])

    Percentage of vote: 11.88%

Vote Guests cannot vote

#37
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007
Cam mult offtopic pe aici  :cursing: , ne suparam .

#38
otelul

otelul

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 440
  • Înscris: 12.10.2008
Armata noastra nu era slaba ci slab dotata, neinstruita si mai ales prinsa intr-o strategie proasta. De am fi avut si noi cercetatorii stiintifici ai rusilor sau ai nemtilor, am fi avut si noi un armament mai bun.

#39
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010

Quote

Dacă IAR-80 era un avion de Top 5 în acea vreme, înaintea căruia din avioanele următoare trecea: Vanguard, Thunderbolt, Mustang (avionul, nu mașina), Corsair-urile americane, Spitfire, Hurricane-urile englezești, Me109, Heinkel, Stukas-urile germane, chiar și Zero-urile japoneze. Tu ai citit ce-ai scris, înainte să postezi ?
Si dupa mintea ta, in afara de nemti cam cine ne-ar fi vandut noua in '40, dupa ce a venit Antonescu la putere avioanele alea enumerate de tine mai sus?  Asa de curiozate, nu de altceva. Armata romana a fost dotata cu IAR-80 si ME-109 pentru ca asta am putut sa cumparam.
Si sa stii ca in 40-41 IAR-80 era un avion destul de bun. Mustangul a intrat in serviciu mult mai tarziu. VAnguardul a intrat in '41. Thunderbolt si Corsair in  '42. Huricane era varza. Spitul era un pic mai rasarit dar e un avion prea laudat, cam aiurea, de englezi. Avea probleme mari din cauza aripilor eliptice (bine, cea mai mare problema a lui era Me-109, dar asta e altceva).
Zero avea zero blindaj, si din cauza asta au cazut o gramada de avioane ca mustele. Comparatia cu Stukas e absolut aiurea, n-am inteles cum poti sa le compari. Deci da, prin 40-41 IAR 80 era in top 5 (un pic mai sus chiar).

Edited by kyrre, 09 October 2010 - 22:05.


#40
MARIVS

MARIVS

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 18.04.2009
Salut!

Si eu am avut 2 bunici care au luptat pe frontul de est. Primul a murit in 1982, cu 3 ani inainte de a ma naste eu, deci nu stiu mare lucru despre a prmintirile sale de razboi. Celalalt bunic, care a murit acum 2 ani, la varsta de 89 de ani a fost sergent-major, mitralior si apoi "atasat" la o unitate germana. A luptat la Stalingrad, apoi a ramas prins in orasul incercuit, luat priozonier multa vreme, a fost eliberat si trimis in tara si de acolo a luptat pe frontul de vest pana in Cehia. Desii mii de gloante au fost trase asupra lui, sute de grenade l-au cautat, a fost ranit de o baioneta, tancuri au trecut peste transee in care statea etc, a murit din cauza exploziei unei butelii de aragaz...
Vreau sa va spun cateva lucruri pe care mi le-a zis despre razboi:
- la inceput operatiunilor germanilor le canta muzica din patefoane si aveau pana si ciocolata si vin pe front
- ei primeau o apa lunga pe post de ceai si paine cu branza. O bucatica de carne grasa primeau o data la 2-3 zile.
- niciodata nu a luat la ochi pe cei pe care ii mitralia, ci tragea inspre ei. Ii vedea cum cad si ii parea rau. Cica nimeni dintre cei care se bucurau cand tinteau si nimereau cate un inamic nu a mai scapat cu viata din trupa lui.
- erau slab instruiti, aveau o ratie mica de cartuse, iar multi nici nu aveau uniforma completa.
- cica atunci cand lucrurile erau deja "maro" le dadeau niste uniforme din hartie care se inmuiau si rupeau de la ploaie. Nu am inteles niciodata cum vine treaba asta.
- a vazut cadavre inghetate din care mancau cainii
- la Stalingrad a fost si martorul unor acte de canibalism
- intr-o zi s-a trezit pe fata sa cu creierii celui care ii incarca mitraliera cu banda aceea de cartuse. Cand s-a intors spre el, nu mai avea jumatate de cap.
- tot in luptele pt Stalnigrad a ramas aproape surd, atunci cand un tanc a tras inspre ei si le-a nimerit un tun care a explodat cu tot cu munitie
- desi au inaintat si tot inaintat in Rusia, aveau sentimentul ca nu se mai termina
- s-a luptat la baioneta, in oras, atunci cand ambele parti au ramas fara munitii. Aici a fost ranit, dar a si taiat cativa
- ratacit de unitatea sa a ramas cu niste nemti pentru 2 luni. aici a si fost capturat, iar pt ca era blond cu ochi albastri si afusese proasta inspiratie sa se imbrace cu vestonul unui locotenent neamt mort a fost dus imediat la un lagar de prizonieri
- in prizonierat a dormit pe pamantul gol, a mancat ce a putut si a fost muncit extensiv. cei care se aplecau pe sant, atunci cand se intorceau de la "gradina" (un camp unde cultivau cartofi) spre a rupe o frunza si a o manca, erau impuscati. taranii care le aruncau coji de cartofi, de mila, erau impuscati. norocul sau a fost un ofiter rus din moldova care intelegea romana si asa nu a fost impuscat, ci dus la munca

#41
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,901
  • Înscris: 25.06.2007
S-a mai amintit de luptele pentru cucerirea Odessei.
Atasez poza unui brevet al Ordinului Mihai Viteazul acordat pentru merite deosebite in operatiunea militara amintita.
De remarcat prezenta semnaturilor Regelui Mihai si Maresalului Antonescu ...
O piesa deosebita!

Poza este preluata de pe www.transylvanian-numismatics.com

Attached Files



#42
Obivankenobi

Obivankenobi

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,244
  • Înscris: 25.07.2008

 Mount_Yermom, on 6th September 2010, 14:55, said:

Putem admite deschis de-acuma:
Nemtii isi doreau cu ardoare sa piarda lupta de la Stalingrad, prin urmare au pozitionat cele mai proaste trupe ever pe flancuri pentru a le facilita rusilor manevra de incercuire.
Refuzul lor de a aproviziona armata romana cu tancuri si tunuri [si, de ce nu? si cu soldati germani] a facut parte din aceeasi conspiratie menita sa puna glorioasa noastra armta intr-o lumina de kkt.

Cand Dumnezeu vrea sa isi bata joc de cineva intai ii ia mintile. Acolo au fost luate mintile tuturor celor cu putere de decizie. Orice papagal putea sa vada de la o posta pericolul, confruntand situatia dispunerii trupelor si informatiile de spionaj militar care aratau masarea trupelor sovietice. Alta greseala imensa a fost tolerarea capetelor de pod sovietice de pe malul drept al fluviului....

 SkeTches, on 8th September 2010, 20:09, said:

Eu stau la cativa kilometri de un poligon de tragere.. Cand incep astia sa traga, se aude prin termopane... Daca ies afara, aud fiecare glont cu claritate.
Acum gandeste-te cand asupra ta cad sute si mii de katiuse... e normal ca liniile sa slabeasca. Liniile romanesti au cedat in primul rand datorita atacului brutal al rusilor, si nu din cauza simplei prejudecati cum ca armata romana ar consitui un punct slab intre atacatori.
Nu trebuie sa atribuim vina esecurilor soldatului roman, ci mai degraba dotarii si a logisticii slabe. E posibil ca nici cadrele superioare sa nu fi fost stralucite.

Iti dai seama ca si atunci, ca si acum, ofiterii superiori erau sprijiniti politic sau pe pile sa ajunga pe anumite functii. Erau cu doctorate, cu studii peste studii, adevarati soareci de biblioteca, dar habar nu aveau ce se petrecea la nivelul trupelor, ca sa nu mai spun ca habar nu aveau, unii dintre ei, despre conducea operativa in conditii de front. Credeti ca daca acum ar fi razboi ar fi altfel? Uitati-va ce papagali ajung in armata in functii foarte importante. Si atunci ca si acum, pe perioada de pace de dinaintea razboiului, armata romana a fost codasa bugetelor de aparare si a programelor de inarmare deficitare sau oneroase, vina atribuita deopotriva politicienilor dar si ofiterilor superiori care ar trebui sa arate in mod clar dotarea precara a armatei.
In vremurile moderne e stiut de toti ca atunci cand a fost trimis primul contigent in Afganistan dupa aproximativ o luna de zile li s-au rupt bocancii. Sa facut multa tevatura atunci si s-au gasit intr-un depozit al armatei un stoc limitat de bocanci adaptati contitiilor in care aveau sa fie folositi. Asta spune multe despre armata din ziua de azi si despre dotarile ei.

Edited by Obivankenobi, 23 December 2010 - 10:30.


#43
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,901
  • Înscris: 25.06.2007

 Obivankenobi, on 23rd December 2010, 10:01, said:

habar nu aveau ce se petrecea la nivelul trupelor, ca sa nu mai spun ca habar nu aveau, unii dintre ei, despre conducea operativa in conditii de front.
De ce esti asa de sigur? O buna parte dintre ofiteri erau veterani ai Primului Razboi Mondial...

#44
fredy2007

fredy2007

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,644
  • Înscris: 09.09.2007

 Bogdan R, on 23rd December 2010, 10:41, said:

De ce esti asa de sigur? O buna parte dintre ofiteri erau veterani ai Primului Razboi Mondial...

Da, insa neadaptati la razboiul modern, iar asta s-a reflectat in pierderile suferite de trupele romane.
Din pacate, armata noastra a fost foarte slab echipata si instruita pentru acea perioada.Probabil ca ar fi reusit sa faca fata unui razboi cum a fost cel din 1914-1918, insa in perioada 1941-1945, cand razboiul era mobil, a fost depasita din toate punctele de vedere.Succesele obtinute, au fost stropite cu foarte mult sange, datorita modului cum au fost purtate luptele, si datorita dotarii trupelor cu armament.
Vinovati pentru starea in care s-a aflat armata romana, a fost in primul rand clasa politica romaneasca, si regele CarolII, care au ignorat in anii 1930, situatia tensionata din Europa, ascensiunea lui Hitler, bazandu-se pe Franta si Anglia, si nu au trecut la o pregatire corespunzatoare de lupta.In anii 1930 , din dispozitia lui Carol II, au fost achizitionate  pentru aviatia noastra,mai multe modele si marci de avioane, englezesti, italiene, multe din ele uzate moral, in schimbul unor comisioane.Spaga se practica si atunci.Va dati seama ca pentru cei de la logistica a fost un adevarat iad sa poate asigura piese si mecanici pentru functionarea acestor aparate de zbor.
Am vazut un reportaj la TVR, prin anii 1996-1998, in care un veteran de razboi, artilerist, afirma ca doar in Rusia, cei mai multi soldati romani au vazut cum arata un tanc, binenteles, T34, acestia nefiind instruiti, cand au plecat pe front, sa lupte impotriva blindatelor.
Asa este, la Stalingrad romanii au fost atacati primii, pentru ca sovieticii stiau ca romanii nu sunt echipati si instruiti corespunzator, neputand respinge atacul.Timp de 3 zile trupele romane au fost bombardate cu artileria, dupa care au fost atacate cu blindatele, insotite de infanterie.
Un fost veteran de razboi, vanator de munte, imi spunea ca rusii trimiteau in fata, la cercetare, cate o companie de tancuri ca sa tatoneze capacitatea de lupta a romanilor care erau slab echipati pentru lupta antitanc.In Rusia, romanii au primit de la nemti ,faustpatroane(A.G. in varianta germana), pentru a face fata blindatelor.
Daca armatele romane ar fi fost echipate si instruite corespunzator atunci poate ca rezultatul ar fi fost altul.Intro lupta, 5.00.000-1.000.000 de soldati, echipati si instruiti corespunzator, influenteaza soarta unei batalii, chiar daca lupta impotriva armatei sovietice.
Este adevarat ca comunicarea intre trupele germane si romane era deficitara, aceasta realizandu-se in general in limba franceza, intrucat multi ofiteri romani cunosteau aceasta limba, lucru confirmat de ofiteri germani.
Intrun documentar de pe Discovery, un maior german de infanterie, din Armata 6, care a supravietuit razboiului, afirma despre armata romana ca era prost echipata si instruita, iar relatiile intre trupa si ofiteri erau foarte reci.Neamtul declara ca frecvent, militarii romani erau batuti de superiorii lor, care dadeau dovada de multa badaranie in raporturile cu subalternii lor.Toate astea i-au determinat pe nemti sa trateze cu mult dispret armata romana.
La Stalingrad ,in unele locuri, chiar daca nemtii au fost coplesiti de rusi, i-au respins pe acestia, cauzandu-le mari pierderi, in infanterie si tancuri.Succesul s-a datorat pregatirii de lupta si dotarii corespunzatoare.MG42 si Flackul de 88mm si-au facut datoria, hoardele sovietice fiind nimicite.
Din ce stiu eu, un pluton de  parasutisti romani au atacat si capturat trupe germane de aviatie(infanteristi),circa o companie, stationate pe aeroportul de la Otopeni sau Baneasa care erau mult mai numeroase decat cele romanesti.A contat pregatirea de lupta si elementul surpriza.

Edited by fredy2007, 10 January 2011 - 16:36.


#45
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006
nu neaparat despre Stalingrad, va recomand aceste memorii si jurnale:
http://www.worldwar2...orii/?section=5

Situl WorldWar2.ro este excelent, vi-l recomand. E un sit "viu", cu forum si cu adaugiri frecvente.

#46
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
Poate cineva posteaza ceva interesant pe acest topic.

#47
max_01

max_01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,403
  • Înscris: 07.02.2017
Scrisori ale militarilor germani care au luptat la Stalingrad.
https://www.historia...-razboi-mondial

#48
Turnatoriu_de_orza

Turnatoriu_de_orza

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,866
  • Înscris: 14.10.2010

 GeorgeM, on 04 septembrie 2010 - 03:08, said:


Imi este clar ca titlul si apoi prima postare sunt partizane! Despre logo...numai de bine...
Au mai spus si altii ca, germanii NU au fost defel camarazi cu soldatii romani!!! Acestia au fost doar carne de tun.

O ruda a fost cel putin pana in Odessa. Apoi a ajuns pana in Muntii Tatra.
In drum spre Constanta vaporul a fost atacat de avioane rusesti. S-a  aruncat in apa si apoi s-a ajutat de o scandura. A fost pescuit de o vedeta rapida si dus la mal.
Pe cand se afla in Cehoslovacia ascultau un post german in limba romana.Acesta  le transmitea: "Frati romani! In est ati luptat pentru cruce. In vest, pentru ce luptati?"
.
P.S. Stiu ca voi scandaliza pe unii, dar imi voi spune crezul: De ce Basarabia este o continua momeala?! Au pierit sute de mii de romani pentru o utopie. Romania s-a "fript"o data!!! De ce ar trebui ca istoria sa se repete?

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate