Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 

STALINGRAD si Frontul de Est, istoria soldatilor romani si a camarazilor germani

- - - - -
  • Please log in to reply
47 replies to this topic

Poll: In amintirea celor care au luptat (90 member(s) have cast votes)

Aveti membri de familie ( bunici, parinti, fratii acestora, etc ) care au luptat pe frontul de est?

  1. DA (76 votes [84.44%])

    Percentage of vote: 84.44%

  2. NU (14 votes [15.56%])

    Percentage of vote: 15.56%

Care a fost soarta acestora?

  1. Au ajuns cu bine acasa, odata cu retragerea trupelor romane (51 votes [50.50%])

    Percentage of vote: 50.50%

  2. K.I.A. (11 votes [10.89%])

    Percentage of vote: 10.89%

  3. Au fost luati prizonieri, dar au supravietuit lagarului (21 votes [20.79%])

    Percentage of vote: 20.79%

  4. Au pierit in prizonierat (6 votes [5.94%])

    Percentage of vote: 5.94%

  5. Nu am membri de familie care au luptat (12 votes [11.88%])

    Percentage of vote: 11.88%

Au luptat cel mai departe pana:

  1. Pana la Nistru; (11 votes [10.89%])

    Percentage of vote: 10.89%

  2. Pana la Odesa (14 votes [13.86%])

    Percentage of vote: 13.86%

  3. Pana in Caucaz (9 votes [8.91%])

    Percentage of vote: 8.91%

  4. Pana la Cotul Donului, si au ramas in afara incercuirii sovietice (29 votes [28.71%])

    Percentage of vote: 28.71%

  5. Au fost incercuiti la Cotul Donului/Stalingrad (26 votes [25.74%])

    Percentage of vote: 25.74%

  6. Nu am membri de familie care au luptat (12 votes [11.88%])

    Percentage of vote: 11.88%

Vote Guests cannot vote

#19
SkeTches

SkeTches

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 785
  • Înscris: 17.04.2008

View PostC988, on 6th September 2010, 14:54, said:

Aveți ceva de comentat la ce zice neamțul ăsta:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/stKZKZRfNM0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Eu stau la cativa kilometri de un poligon de tragere.. Cand incep astia sa traga, se aude prin termopane... Daca ies afara, aud fiecare glont cu claritate.
Acum gandeste-te cand asupra ta cad sute si mii de katiuse... e normal ca liniile sa slabeasca. Liniile romanesti au cedat in primul rand datorita atacului brutal al rusilor, si nu din cauza simplei prejudecati cum ca armata romana ar consitui un punct slab intre atacatori.
Nu trebuie sa atribuim vina esecurilor soldatului roman, ci mai degraba dotarii si a logisticii slabe. E posibil ca nici cadrele superioare sa nu fi fost stralucite.

Edited by SkeTches, 08 September 2010 - 20:10.


#20
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,059
  • Înscris: 20.12.2007
Am avut, Dumnezeu sa-l ierte un unchi al tatalui care a luptat la Stalingrad.
Omul povestea multe , ulterior eu devenind licentiat in istorie si mai tarziu cadru MApN am reusit sa inteleg cateva dintre conditiile in care luptau oamenii aia.

Instructia de infanterie: cam slabutza dar compensau prin faptul ca dobandisera destul de multa experienta pana atunci, coeziunea grupului primar (grupa, pluton) excelenta majoritatea regimentelor fiind organizate pe criterii de apropiere geografica, igeniozitate tipic tzaraneasca combinata si cu o frugalitate care facea viata de transee si de lupta inntr-un oras bombardat suportabila. Instructia tehnica slaba cu deficiente majore la capitolul transmisiuni.
Aprovizionare tehnico-materiala (logistica adica) foarte proasta cu multe maptrapazlacuri si favoritisme. Slaba pregatire a subofiterilor si a ofiterilor de rezerva in razboiul modern insa acest lucru nu afecta coeziunea grupului primar.
Foarte slaba informarea soldatului cu privire la situatia tactica datorata in special deficientelor majore in comunicarea cu armata germana. O temere permamenta era ca o sa fie lasati singuri de germani in fata atacurilor din flanc sovietice.
Suportul medical a fost slab in mai toata campania din Est iar Stalingradul a fost cel mai rau.

#21
octa74

octa74

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 10.11.2006
Bunicul meu a luptat pana la Stalingrad. Din ceea ce spunea, era in regimentul 34 infanterie, din Constanta. La un moment dat, la Stalingrad, comandantul (isi amintea chiar si numele - colonelul Juganaru) le-a spus - ostasi, suntem incercuiti. Luati ce puteti cara si mergeti dupa mine. Spunea ca acolo a ramas o gramada de armament si material militar. Asa au mers, pe jos, pana in Romania, prin spatele frontului. Evident ca in tara au ajuns mult mai putini decat cei care au plecat...

#22
floryyn

floryyn

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,663
  • Înscris: 30.07.2005

View Poststormwatch, on 4th September 2010, 09:05, said:

Bunicul meu din partea mamei a murit în septembrie 1941 la Malaia Belizorea (în Ucraina). Camarazii lui au spus că a fost omorît cu baionetele chiar dacă fusese rănit la picioare și nu se mai putea mișca. A fost cercetaș în Batalionul 19 Vînători de munte.

Mai bine nu aduceai vorba despre participarea României la războiul din Est. Adevărul e că ne-am prezentat foarte prost, cu o armată în căruțe, cu armament inclusiv de la războiul de independență. Dovadă a fost că pentru cucerirea unui singur oraș, Odessa, românii au pierdut aproape 100.000 de soldați. Aici s-a văzut și cît de "bun" militar a fost Antonescu, pentru că dobitocul s-a lăudat lui Hitler că poate să cucerească singur Odessa, fără ajutorul nemților. Ei bine, după 100.000 de morți românii tot n-au putut cuceri Odessa, așa că au cerut ajutor de la aviația germană. ...
Eu sunt curios de unde ai scos tu cifra asta fantastică de 100.000 de morți români pentru Odessa. Iar faptul că ne-am prezentat foarte prost nu poate fi reproșat Armatei Române ci clasei politice românești antebelice, oarbe și surde la nevoile Armatei.


Ambii mei bunici au luptat pe frontul de Est, unul ca artilerist iar celălalt ca simplu infanterist. Artileristul a scăpat din iadul estic și a ajuns să lupte până prin Cehoslovacia. Infanteristul a fost mai puțin norocos, a fost luat prizonier la cotul Donului și a ajuns la muncă silnică în cumplitul loc de exterminare al prizonierilor de război din Donbass. A scăpat de acolo pentru că s-a dat bine :naughty: pe lângă o rusoaică care lucra la bucătărie și aia, suflet milos  :rolleyes: l-a ajutat pe bunicul cu una cu alta...evident că și bunicul o ajuta pe ea să uite de greutățile vieții  [ http://www.free-emoticons.com/images/dirty-emoticons/003.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Foarte dornice rusoaicele...bunicul fiind mare crai la viața lui le-a prins punctul slab și așa a reușit să ajuncă acasă la câțiva ani după terminarea războiului, venit pe jos de la mama dracu din Rusia.
Și încă ceva, așa iubăreț cum era el, bunicul era foarte credincios. Înainte de a pleca la război a mers și s-a spovedit la Mănăstirea Rarău, acolo și-a lăsat păcatele și a primit de la un călugăr bătrân o cruciuliță și o cărticică de rugăciuni de care nu s-a despărțit pe tot parcursul războiului. A văzut pe front tot felul de crime, acte gratuite de sadism, violuri, jafuri, ei bine NIMENI dar NIMENI din cei care au făcut așa ceva pe front nu s-a mai întors viu acasă. 

Edited by floryyn, 30 September 2010 - 17:09.


#23
Cyber-sapiens

Cyber-sapiens

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,912
  • Înscris: 04.10.2007

View PostGeorgeM, on 4th September 2010, 04:08, said:

Va salut! Desi exista pe aceasta arie un topic dedicat invaziei URSS, acela cuprinde o alta abordare si cauta raspunsuri la alte intrebari. Imi revine deci mie onoarea de a deschide un topic despre STALINGRAD, si despre  armata romana ( si cea germana) pe frontul de Est; cred ca oricate s-au spus este totusi prea putin.

As vrea sa incercam in acest topic sa redam corect evenimentele asa cum s-au succedat ele, insa totodata am si un interes deosebit de a citi postari ce cuprind  relatari din razboi, auzite de la membrii familiilor voastre, soldati care care au trecut Nistru in 1941, bunici, unchi, parinti, strabunici, etc. sau chiar pentru cei mai tineri povestiri aflate de la parinti daca nu v-ati cunoscut personal inaintasii implicati in acele evenimente.

Bunicul din partea mamei a fost la vanatori de munte, a fost incercuit la Cotul Donului si dintr-o divizie intreaga au scapat doar 12-13 insi si un sergent ori caporal si niciun cadru superior.

Bunicu s-a intors in tara ocolind asezarile, mancand cai morti si congelati, cartofi si legume uitate in camp, apa cu urina din urma vitelor si cailor, ... Mai apoi s-a imprietenit cu cadre militare sovietice care i-au fost nasi la nunta, nu a facut puscarie in tara, a devenit miner si a murit in 1979 dintr-un banal accident vascular cerebral stand pe banca in parc cu amicii in vremea verii.
Intr-adevar soldatii romani erau slab dotati cu armament, la fel ungurii care inaintau pe biciclete.
Asta a fost pe scurt.

#24
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Eu sunt curios de unde ai scos tu cifra asta fantastică de 100.000 de morți români pentru Odessa.
asta-i scos din vreun articol de ziar scris de un jurnalist care nu stie ca "pierderi" nu-i acelasi lucru cu morti. oficial campania pt. odessa a costat 92545 pierderi totale.

#25
Thomas-

Thomas-

    Nunc plaudite omnes!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,436
  • Înscris: 31.10.2008
Bunicu' a luptat la Stalingrad, din povestirile bunicii - voi verifica maine, cel mai spectaculos lucru a fost ca vasul care ii ducea a fost scufundat si a trebuit sa inoate pana la tarm.

#26
buteliearagaz

buteliearagaz

    Contabilizez vorbe

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,137
  • Înscris: 13.12.2006
Tataie a fost luat prizonier la Cotul Donului , si s-a intors din prizonierat cu Divizia Tudor Vladimirescu dupa ce a stat in lagar .

Fratele lui tataie nu s-a mai intors de pe front , iar rudele bunicii din partea tatalui meu au luptat la Stalingrad si in Caucaz , dintre ei cam un sfer s-au si intors .

Tataie a zis ca atunci cand au fost luati prizonieri la Cotul Donului s-a intamplat asa pentru ca s-a spart frontul la italieni si nu aveau decat 6 gloante pe zi sa traga , asa ca va dati seama ce mari atacuri puteau sa dea .

Cei care au luptat in Caucaz ziceau ca au luptat cu echipament rusesc pentru ca ei ramaneau in pielea goala daca se imbracau cu hainele pe care le aveau din tara .

La Stalingrad mancau si balega de cal si nu aveau munitie , asa ca armele nu prea le-au folosit . De asta au si atacat sovieticii in sectorul lor , pentru ca au stiut ca nu au cu ce sa lupte .

#27
Molnjer

Molnjer

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,662
  • Înscris: 02.12.2007
Fratele bunicii mele, a luptat pe frontul de est. Cea mai naspa faza a fost cand a prins 23 august si toata perioada de dupa. Se ascundea prin paduri si de nemti si de rusi. A incercat sa vina pe jos din Rusia, dar era prea slabit. A ajuns pana intr-un sat din Ucraina unde o batrana l-a gazduit si l-a ingrijit pana s-a pus cat de cat pe picioare. A ajuns pe jos intr-un final in Romania. A murit cativa ani mai tarziu intr-un accident de tren.

Bunicu dinspre taica-meu  a fost pilot pe avioane de vanatoare. A scapat teafar din razboi.Cativa ani mai tarziu s-a prabusit cu avionul (defectiune tehnica). Toti insotitorii de zbor au murit, el scapat grav ranit. S-a refacut complet si a murit dupa Revolutia de la 1989, de cancer.

#28
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,059
  • Înscris: 20.12.2007
Care ai informatie despre parasutistii romani din WW 2 ? Stiu ca se instruisera echivalentul unei companii cu ajutor german si cu parasute dupa un model american (Irwin sau ceva asemanator)

#29
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View PostKokoshmare, on 2nd October 2010, 14:22, said:

Care ai informatie despre parasutistii romani din WW 2 ? Stiu ca se instruisera echivalentul unei companii cu ajutor german si cu parasute dupa un model american (Irwin sau ceva asemanator)

Eu stiam ca erau un batalion format si instruit, Antonescu vroia un regiment, dar s-au miscat destul de greu lucrurile.

Aici sunt niste informatii

http://www.worldwar2...a...&article=26

Au intrat in lupta abia in 1944, cand au eliminat desantul unor unitati SS speciale venite din Iugoslavia (mi se pare comandourile alea care il vanau pe Tito pe acolo). Aia au venit cu niste planoare speciale si au aterizat la Otopeni parca (sau Baneasa), incercand sa captureze aeroportul, dar au fost invinsi de parasutistii nostri.

Parasutele erau romanesti, facute dupa licenta Irwin

Si eu am avut doi bunici care au luptat pe front, din nefericire nu i-am prins pe niciunul. Unul a ajuns prizonier in Siberia, dar s-a reintors, iar celalalt a fost ranit chiar in primul an de razboi, s-a intors acasa si a murit la scurt timp dupa aceea (niste schije care nu au putut fi scoase)

Iar aici sunt unii din cei mai tari generali romani

http://www.worldwar2...li/?article=101

http://www.worldwar2...li/?article=256

http://www.worldwar2...ali/?article=97

Acestia trei generali sunt toti de la vantori de munte si singurii care au primit cel mai inalt grad al Ordinului Mihai Viteazul (erau si Cavaleri ai Crucii de Fier germane)

http://www.worldwar2...ali/?article=89

Sunt mai multi aici, de urmarit si povestile lor pana la sfarsit, si mai ales ale unitatilor de sub comanda lor

http://www.worldwar2.ro/generali/

#30
Kokoshmare

Kokoshmare

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,059
  • Înscris: 20.12.2007

View Postlupu2, on 2nd October 2010, 15:02, said:

Aici sunt niste informatii

Multumesc , stiam de saitul asta, ma gandeam ca au aparut ceva noutati.

#31
stormwatch

stormwatch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,772
  • Înscris: 18.04.2010

View Postfloryyn, on 30th September 2010, 18:04, said:

Eu sunt curios de unde ai scos tu cifra asta fantastică de 100.000 de morți români pentru Odessa. Iar faptul că ne-am prezentat foarte prost nu poate fi reproșat Armatei Române ci clasei politice românești antebelice, oarbe și surde la nevoile Armatei.

Undeva, ai și tu dreptate: morți nu-i tot aia cu pierderi. Dar asta nu face cifrele mai puțin impresionante:

Din totalul pierderilor de 119.833 de morți răniți și prizonieri înregistrate de Armata a 4-a în
cursul campaniei militare din 1941, 106.561 (aproximativ 90 %) au rezultat în urma bătăliei pentru
cucerirea Odessei, din care 20116 morți, 74487 răniți și 11958 dispăruți. Cf. BMF, RH 31-I/v. 98, fol.
6. Deutsche Heeresmission in Rumänien I a Nr. 32/42 g. Kdos vom 18.01.1942. Aufbau und Einsatz
des rumänischen Heeres seit Bestehen der Deutschen Heeresmission, gez. Hauffe; RH 31-I/v. 93.
Auszug aus D.H.M. Ia Nr. 908/41 geh. vom 22.05.1941; RH 31-I/v. 83. D.H.M. Ia vom 11.12.1941.
Beobachtungen aus dem Feldzug gegen Odessa, gez. Borchers.


E aiurea să dai vina pe politicieni pentru comportamentul armatei române în al doilea război mondial. Din septembrie 1940 țara era condusă în totalitate de Antonescu, care avea un dispreț suveran față de politicieni. Nu politicienii l-au pus pe Antonescu să se laude lui Hitler că poate cuceri singur Odessa. De lipsurile materiale (muniție, armament, echipament) e în mare măsură de vină tot Antonescu, pentru că a refuzat să transforme economia României în economie de război, astfel că, în țară nu s-a simțit că era război pînă la bombardamentele americane și apoi intrarea rușilor în țară. De ex. în București, pînă în 1944 s-a mîncat pîine albă, și nu era nici pe departe penuria de alimente care era în Anglia, de exemplu.

Edited by stormwatch, 08 October 2010 - 11:16.


#32
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,659
  • Înscris: 12.12.2008
Si Bunicul meu a fost pe frontul din Rusia.
Spunea ca noi italieni am mers cu totul nepregatiti in comparatie cu nemtii care au luat totusi bataii de la rusi.
Din dorinta nebuna a lui Mussolini de a participa la cel mai mare front ce s-a compus pentru "a zdrobi intotdeuna Bolscevismul din Europa".
Ostasi trimisi cu echipament de vara pe la meleaguri rusesti,fara rezerve de carburant,cu tancurile din primul razboi mondial,celebrele "sardine" de 15t. La nivelul autovehiculelor armata arata foarte prost,ajungand vanatorii de munte (din care facea parte si bunicul meu) sa-si aduca magarii ducand cartusele in dotare pentru pustile din 1898 folosite in WW1.
A fost chiar,cel al armatei italiene ultimul adevarat atacul de cavalerie din istorie.
Soldatii din cavaleria Savoia au efectuat doua sarje cu sabii scoase din teaca sa incerce sa-si croiasca un gol in frontul rusesc din spate ca sa se retraga.

Nu stiu sincer cum era cu stateau lucrurile in armata romana.

#33
zenon

zenon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,295
  • Înscris: 11.11.2009

View Poststormwatch, on 8th October 2010, 11:02, said:

Din septembrie 1940 țara era condusă în totalitate de Antonescu, De lipsurile materiale (muniție, armament, echipament) e în mare măsură de vină tot Antonescu, pentru că a refuzat să transforme economia României în economie de război, astfel că, în țară nu s-a simțit că era război pînă la bombardamentele americane și apoi intrarea rușilor în țară. De ex. în București, pînă în 1944 s-a mîncat pîine albă, și nu era nici pe departe penuria de alimente care era în Anglia, de exemplu.


Ști cumva în cît timp a fost pregătită material,armata nemților?
Nu mai spun că Mussolini a fost înștiințat în scris de nemți că a început răsboiul cu rușii(Ciano) Abia pe 26 iunie se adună primele unități pentru frontul de est(divizia Trento)

#34
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Poststormwatch, on 8th October 2010, 12:02, said:

Undeva, ai și tu dreptate: morți nu-i tot aia cu pierderi. Dar asta nu face cifrele mai puțin impresionante:


E aiurea să dai vina pe politicieni pentru comportamentul armatei române în al doilea război mondial. Din septembrie 1940 țara era condusă în totalitate de Antonescu, care avea un dispreț suveran față de politicieni. Nu politicienii l-au pus pe Antonescu să se laude lui Hitler că poate cuceri singur Odessa. De lipsurile materiale (muniție, armament, echipament) e în mare măsură de vină tot Antonescu, pentru că a refuzat să transforme economia României în economie de război, astfel că, în țară nu s-a simțit că era război pînă la bombardamentele americane și apoi intrarea rușilor în țară. De ex. în București, pînă în 1944 s-a mîncat pîine albă, și nu era nici pe departe penuria de alimente care era în Anglia, de exemplu.

-cati oameni au pierdut nemtii la Leningrad, dar mai ales de ce ei nu l-au putut captura?

-restul textului tau e aiuritor, habar n-ai ce blamajesti acolo, adica Antonescu in juma de an si in fata refuzului germanilor de a ne da armament modern sau in cantitati mai importante, sau macar licenta de productie, de teama ca vom ataca Ungaria, si pentru ca apoi vor avea chiar ei mare nevoie (ne vor da ceva, chiar licenta de Me-109, mult mai tarziu, cand treaba era deja groasa, parca si de submarine, nu stiu sigur) trebuia dupa mintea ta sa faca ce nu au facut politicienii 10 ani de zile?

Numai amintesc de coruptia si inconstienta chiar si a unor generali, mana-n mana cu politicenii, si care cumparau pe spagi grase tot felul de stifturi de avioane in timp ce seria de avioane de vanatoare de la IAR nu era bagata in seama (abia in 1939, cand treaba se stricase rau si si-au dat seama ca nu e de gluma au aparut comenzi pentru IAR-80, care era mult peste ce aveam pana atunci si la acea data era chiar in top 5 mondial). Numai vorbesc de tancuri, instructie adapta la ce se facea deja prin alte parti, artilerie, arme automate etc. Nemtii se pregatisera si se inarmasera de cel putin 7 ani, iar rusii de peste 10.

#35
stormwatch

stormwatch

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,772
  • Înscris: 18.04.2010

View Postlupu2, on 8th October 2010, 18:43, said:

-cati oameni au pierdut nemtii la Leningrad, dar mai ales de ce ei nu l-au putut captura?

-restul textului tau e aiuritor, habar n-ai ce blamajesti acolo, adica Antonescu in juma de an si in fata refuzului germanilor de a ne da armament modern sau in cantitati mai importante, sau macar licenta de productie, de teama ca vom ataca Ungaria, si pentru ca apoi vor avea chiar ei mare nevoie (ne vor da ceva, chiar licenta de Me-109, mult mai tarziu, cand treaba era deja groasa, parca si de submarine, nu stiu sigur) trebuia dupa mintea ta sa faca ce nu au facut politicienii 10 ani de zile?

Numai amintesc de coruptia si inconstienta chiar si a unor generali, mana-n mana cu politicenii, si care cumparau pe spagi grase tot felul de stifturi de avioane in timp ce seria de avioane de vanatoare de la IAR nu era bagata in seama (abia in 1939, cand treaba se stricase rau si si-au dat seama ca nu e de gluma au aparut comenzi pentru IAR-80, care era mult peste ce aveam pana atunci si la acea data era chiar in top 5 mondial). Numai vorbesc de tancuri, instructie adapta la ce se facea deja prin alte parti, artilerie, arme automate etc. Nemtii se pregatisera si se inarmasera de cel putin 7 ani, iar rusii de peste 10.
Iaca și Moș Teacă, hodoronc-tronc, ca musca'n ciorbă
[ http://shareimage.org/images/eueq6yijdwdsy0r8hqd.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Adică, armata română ducea lipsă de camioane, muniție și tunuri (nu mai vorbesc de blindate, zicea Neagu Djuvara că au plecat românii la război cu tunuri inclusiv de la Războiul de Independență) și tu voiai avioane ?!? Dacă IAR-80 erau așa de bune, ce l-a împiedicat pe Antonescu, în 4 ani de război să comande cîte IAR-80 voia el ? Dacă IAR-80 era un avion de Top 5 în acea vreme, înaintea căruia din avioanele următoare trecea: Vanguard, Thunderbolt, Mustang (avionul, nu mașina), Corsair-urile americane, Spitfire, Hurricane-urile englezești, Me109, Heinkel, Stukas-urile germane, chiar și Zero-urile japoneze. Tu ai citit ce-ai scris, înainte să postezi ?

Te anunț că românii au plecat de bunăvoie la război împotriva rușilor. Dobitocul de Antonescu nici măcar n-a cerut un tratat de alianță cu Hitler (în care să treacă la ce se obligă fiecare parte, inclusiv să fi cerut armament din partea nemților).

Politicienii de dinainte de război s-au ocupat de armată la fel cum se ocupă și azi: le-a dat grade (inclusiv două grade de mareșal -care nu există în armata română-, lui Averescu și Prezan, că pe-al treilea și l-a dat Antonescu singur), drepturi și avantaje. Și atunci, ca și acum, cînd a fost să se aleagă între salarii mari și condiții de muncă bune (în cazul armatei, dotarea ei) s-au ales întotdeauna salariile. Țin să-ți aduc aminte, totuși, că cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică a fost tocmai în legătură cu dotarea armatei cu armament de la uzinele Skoda. Și nu era vorba de nici un știft de avion, ci de armamant de bază (puști mitralieră și tunuri).

Și acum du-te înapoi și vezi dacă nu e vreo emisiune cu dobitocul ăla de colonel-istoric-sindicalist Dogaru.

#36
lupu2

lupu2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,908
  • Înscris: 01.11.2007

View Poststormwatch, on 9th October 2010, 09:19, said:

Iaca și Moș Teacă, hodoronc-tronc, ca musca'n ciorbă

Adică, armata română ducea lipsă de camioane, muniție și tunuri (nu mai vorbesc de blindate, zicea Neagu Djuvara că au plecat românii la război cu tunuri inclusiv de la Războiul de Independență) și tu voiai avioane ?!? Dacă IAR-80 erau așa de bune, ce l-a împiedicat pe Antonescu, în 4 ani de război să comande cîte IAR-80 voia el ? Dacă IAR-80 era un avion de Top 5 în acea vreme, înaintea căruia din avioanele următoare trecea: Vanguard, Thunderbolt, Mustang (avionul, nu mașina), Corsair-urile americane, Spitfire, Hurricane-urile englezești, Me109, Heinkel, Stukas-urile germane, chiar și Zero-urile japoneze. Tu ai citit ce-ai scris, înainte să postezi ?

Te anunț că românii au plecat de bunăvoie la război împotriva rușilor. Dobitocul de Antonescu nici măcar n-a cerut un tratat de alianță cu Hitler (în care să treacă la ce se obligă fiecare parte, inclusiv să fi cerut armament din partea nemților).

Politicienii de dinainte de război s-au ocupat de armată la fel cum se ocupă și azi: le-a dat grade (inclusiv două grade de mareșal -care nu există în armata română-, lui Averescu și Prezan, că pe-al treilea și l-a dat Antonescu singur), drepturi și avantaje. Și atunci, ca și acum, cînd a fost să se aleagă între salarii mari și condiții de muncă bune (în cazul armatei, dotarea ei) s-au ales întotdeauna salariile. Țin să-ți aduc aminte, totuși, că cel mai mare scandal de corupție din perioada interbelică a fost tocmai în legătură cu dotarea armatei cu armament de la uzinele Skoda. Și nu era vorba de nici un știft de avion, ci de armamant de bază (puști mitralieră și tunuri).

Și acum du-te înapoi și vezi dacă nu e vreo emisiune cu dobitocul ăla de colonel-istoric-sindicalist Dogaru.

:lol: :lol: :lol:    valeu, da vad ca te-ai ofticat tare rau, sterge-ti spumele de la gura, vezi sa nu pice pe tastatura sa o strici

In rest, ce sa-ti spun. In prima parte imi dai dreptate, dotarea era varza. Apoi bati campii cu niste avioane, Mustangul sau Thunderboltul nu erau prin preajma in 1939, Hurricane si Zero erau cam tot pe acolo cu IAR-80 (Zero in schimb nu avea statie radio si niciun fel de blindaj pentru a fi mai usor). IAR-80 era depasit la viteza de Spitfire, Me-109 si P-39 parca, dar avea o manevrabilitate mai buna. Nu asta era insa problema, ci faptul ca un avion precum IAR-16 nu a fost dezvoltat in continuare la inceputul anilor 30', pe motiv ca un prototip s-a prabusit, desi inainte intr-un zbor neomologat depasise recordul mondial de viteza si altitudine. S-a preferat cumpararea din afara a unor stifturi poloneze si a apoi a catorva Hurricane si He-112, inferioare lui IAR-80.

Ma bucur insa ca recunosti vina politicienilor in dotarea armatei. Cat despre Prezan si Averescu, eu spun ca au meritat gradul de maresal, la fel si Antonescu. Armata a avut un rol determinant in Marea Unire, si merita desigur sa fie bine vazuta. Din pacate s-au oprit la acordarea de grade si ceva drepturi (pamant) veteranilor, si apoi totul a devenit ceea ce e si azi. E de bon ton sa apari la defilari, armata, eroii neamului, tii niste discursuri, si gata, in rest nu conteaza ca aia nu sunt dotati corespunzator, in schimb e bine din cand in cand sa cumperi cate ceva (de obicei la mana si de mana a doua sau a treia) pentru ca asa se pot lua spagi.

Cat despre faza cu romanii plecati de bunavoie contra rusilor, tu esti aevea, sau traiesti intr-o lume alternativa? Nu inteleg ce vrei sa spui, exprima-te mai coerent. Vrei sa spui ca nu am fi trebuit sa plecam la razboi contra rusilor?

Edited by lupu2, 09 October 2010 - 10:19.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate