Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...
 Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...

Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11
 securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 

Dacii, obiceiuri si traditii

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
11018 replies to this topic

#1963
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postturcoctonul, on 28th March 2011, 17:27, said:

Pai de ce sa nu se fi intamplat? Ca nu vrei tu? Daca nemtii au lasat in Franta 200 000 de urmasi in 4 ani de ocupatie, la cate razboaie si cate trupe au trecut pe aici poti sa iti dai seama ca au lasat si urmasi biologici. :naughty:

Despre romani nici nu mai vorbesc, au stat aici vreo 200 de ani iar dupa ce au plecat au lasat in urma un popor care vorbea latineste si se numea "roman" asa ca e de prisos sa te mai intrebi daca s-a intamplat sau nu....



Exact, stateau in afara castrului, in canabae, niste localitati modeste care adesea se transformau in orase mari. De exemplu la Drobeta intai apare castrul iar in jurul lui se dezvolta orasul care va primi titlul de municipia iar in vremurile bune avea o populatie de 30 000. Majoritatea marilor orase din Dacia au evoluat astfel.
Așa, zici că romanii ăia făceau copii mulți și aceștia erau cu mămicile lor pe lingă castre.Adică îți închipui tu. Asta nu ți-au spus la școală.Ai scos-o tu acum ca să mai bagi ceva latinizare.
Și cum creșteau copiii ăia așa, fără să învețe de la tații lor romani care nu știau limba dacilor? De ce nu au învățat să numere ca romanii? Ia vezi mătăluță ce diferență e între a număra pe romînește și a număra pe latinește. Atîtea denumiri de armamant, organizare militară și denumiri de materiale de condstrucție de ce nu au învățat PRUNCII? adică COPIII (ambele cuvinte dacice)
Cev aînjurături nu au auzit de la tații lor?
hai inventează în continuare.

#1964
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View Postlucifer76, on 28th March 2011, 17:48, said:

Acum si tu , leogoto , crezi ca daca un soldat roman vroia sa bage la inghesuiala pe vreo muiere daca , crezi ca avea nevoie de permis special de la imparatul roman ? Cat despre aberatia ca "dacitele nici nu s-ar fi uitat la romani ca erau inamicii lor" , lasati-o mai moale . Si frantuzoaicele s-au tavalit cu germanii . Si indiencele cu soldatii englezi . Chiar si germancele cu soldatii rusi .

Am incercat sa le spun si io dacomanilor iar se pare ca ei nu vor sa se gandeasca logic.
Legea era una formala,iar nu se aplica niciodata sau se aplica cu taraita,casatoriile mixte pe teren fiind cu miile,tot asa copiii din flori care se nasteau din acestea. Ei cred intr-o divizie a etniilor stricta in felul ei: soldatii romani deoparte,dacitele in alta,cand acest fapt n-a fost observat niciodata in istoria lumii in nici un continent!

Apoi,situatia pe teren a modificat legislatia; vezi ce s-a intamplat in vremea imparatului Severius care a trebuit sa le permita oficial sa se insoare cu provinciale si sa le recunoasca copiilor cetatenia romana.

#1965
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postlucifer76, on 28th March 2011, 18:11, said:

Asta nu are de unde sa stie nimeni cat de dese erau cazurile . Dar poate ca au fost destule .


Nici macar nu conteaza daca era legal sau nu . Ideea e ca limba se putea propaga in felul asta .
Aaaaaa...., acuma nu are de unde să știe nimeni? dar mai înainte știați bine de tot.
Se putea propaga......e una și s-a propagat e alta. Voi ați afirmat că s-a propagat.

#1966
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postlucifer76, on 28th March 2011, 19:11, said:

Asta nu are de unde sa stie nimeni cat de dese erau cazurile . Dar poate ca au fost destule .


Nici macar nu conteaza daca era legal sau nu . Ideea e ca limba se putea propaga in felul asta .

Se putea propaga, să zicem, dar nu putea inlocui/elimina idiomurile locale. Cel mult, le putea modifica oarecum (merită văzut cat a fost modificat graiul moldovenesc în Basarabia - acolo avem o situație practic identică, din toate punctele de vedere, cu cea a ocupației romane).

Edited by leogoto, 28 March 2011 - 18:22.


#1967
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View Postmirceavoda, on 28th March 2011, 18:18, said:

Aaaaaa...., acuma nu are de unde să știe nimeni? dar mai înainte știați bine de tot.
Se putea propaga......e una și s-a propagat e alta. Voi ați afirmat că s-a propagat.

Noi nu stim cu precizie,iar se poate deduce intr-un creier de om normal,ca unui soldat roman nu ii era interzis la mii de chilometri departare,fututul nevestelor fostilor comandori daci. Carevasazica,chiar daca nu se dadea la toata lumea cetatenia romana si chit ca le era interzis formal in primele secole soldatilor sa ia pe nevasta cate o dacita,asta totusi nu impedica sa aiba soldatii romani niste copii afara de casatorie si sa-i invete cu limba latina.
Normal ca tie,unui dacoman,ti se pare mai probabila ipoteza cea mai absurda: romanii care se dedicau la "jocurile" solitare,si femeile dacice la continenta sexuala.

Edited by marcuzzzo, 28 March 2011 - 18:23.


#1968
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postmirceavoda, on 28th March 2011, 19:18, said:

Aaaaaa...., acuma nu are de unde să știe nimeni? dar mai înainte știați bine de tot.
Se putea propaga......e una și s-a propagat e alta. Voi ați afirmat că s-a propagat.
Ca de obicei , latri la copacul gresit :) . Eu nu sunt convins de nimic , dar tu in schimb stii totul . Negi si cea mai mica posibilitate ca ipoteza despre care vorbesc sa se fi putut intampla , fara macar sa te gandesti daca e posibila sau nu .

#1969
leogoto

leogoto

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,001
  • Înscris: 01.12.2010

View Postego_zenovius, on 28th March 2011, 19:44, said:

Va rog sa admirati aceasta fericita familie:
http://oreald.com/picture31.html
E familia unui soldat roman. Nevasta, doi copiii - deci care-i problema. (Nea Mirceo, daca nu crezi ca ala e soldat roman, poti sa citesti inscriptia de sub imagine - te pricepi la de-astea, nu? Scrie acolo si legiunea din care facea parte).

Tot legat de nevestele soldatilor romani, cititi rogu-va textul asta:
Notable metal documents are Roman military diplomas. A diploma was a bronze tablet issued to an auxiliary soldier on completion of his 25-year term of service to prove the award of Roman citizenship to the holder and his family. A particular advantage of diplomas for historians is that they are dated. Diplomas also normally list the names of several auxiliary units which served in the same province at the same time, critical data on the deployment of auxiliary units in the various provinces of the empire at different times. Also usually recorded are: beneficiary's regiment, regimental commander's name, beneficiary's military rank, name of beneficiary, name of beneficiary's father and origin (nation, tribe or city); name of beneficiary's wife and name of her father and origin; and names of children granted citizenship.

- e de aici:
http://en.wikipedia....rial_Roman_army

Adica, la lasarea la vatra soldatul avea nevasta, copii (care, eventual, primisera statutul de cetateni).
1. Fericita familie e compusă dintr-un cetățean roman și altă cetățeană romană. Asta se pare că nu pricepi. Faptul că soția avea cetățenie reiese din împrejurarea că avea două nume, în cartea aia de v-am dat link spre ea e menționat fără echivoc detaliul ăsta: militarii și ex-militarii nu își luau consoarte ne-romane.
2. Diferența între cartea mai sus menționată de mine - Sarah Elise Phang, "The marriage of Roman soldiers" - și cea menționată de tine e că a ta pornește de la axioma romanizării și identifică argumente în acest sens. Dar până și latinofilul pe care l-ai citat admite că "The proportion of auxiliary diplomas before 140 CE which record an auxiliary family, including a wife, is about 10%", și observă că "The financial risks for the bride, if fully appreciated by her family, might provide a strong deterrent to „marriage‟ with an auxiliary soldier". Cu alte cuvinte, pe sistemul juridic roman, o "nevastă" înzestrată de părinți în vederea unei "căsătorii" cu un soldat roman, rămânea jumulită în caz de despărțire. Mă gândesc că vorba umbla iute și pe vremurile alea.

EDIT: citatul din https://tspace.libra..._PhD_thesis.pdf provine de la pagina 75.

Edited by leogoto, 28 March 2011 - 19:35.


#1970
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008
In legatura cu societatea romana structurata in caste,dupa parerea dacomanilor,si cu cetatenia romana.

Un extras al lui Tacit..

In anul 48 d.c. se discuta asupra modului in care trebuia sa se integreze la senat pe sefii Galliei "Comate".
Acestia dobandisera pana si dreptul de a fi considerati "federati" si "cetateni de-ai Romei".
In ultima instanta s-au invoit de la imparat ca sa poata accesa la sarcinile din administratia publica (electoratul pasiv) oraseneasca.

Din aceasta cauza a izbucnit o revolutie violenta. Se spunea "O data nu ne trebuiau decat romanii"! si,fireste,se propovaduiau virtutile stramosilor romani din perioada antica. Si mai inca "N-a fost destul de grav sa le dam Venetilor si Insubrilor (celti considerati ca ocrotitorii orasului Milano) dreptul de acces la senat"? "Sarcinile acestea trebuia sa fie acaparate de stramosilor acelora care ne-au facut armata bucati si care l-au strins in asediu pe Cezar la Alesia"? "Sa se bucure deci cu drepturile ce le vin din cetatenia romana,iar sa nu prostituim noi onoarea sarcinilor publice"!

In timp ce se discuta astfel,imparatul Claudiu convocase senatul unde tinuse un discurs:

"Oare vi se pare corect sa regretam ca au venit Balbii din Spania si din Gallia oamenii asa de vestiti?
Aici printre noi se afla niste stramosi de-ai lor a caror dragoste de patrie n-o putem discuta.
De ce credeti ca au decazut Atenienii si Spartani?? Oare nu din cauza faptului ca-i considerau pe cei supusi ca strainii?
Iar Romulus,intemeietorul orasului nostru a fost atat de priceput,incat i-a considerat,chiar in aceeasi zi,pe fostii inamici precum concetatenii. Strainii au dobandit imparatia langa noi si noi le-am cedat scavilor eliberati dreptul de acces la sarcinile din administratia publica. Domnilor Senatori! Lucrurile pe care azi noi le socotim ca fiind atince erau odinioara noi. Dupa magistratii patricieni au venit plebeii. Si dupa plebeii au venit latinii. Dupa latinii au venit italicii.
Si aceasta hotarare de-a noastra pe care am luat-o in aceasta zi va deveni desueta; deci si noutatea aceasta,pe care noi azi o confruntam cu legea stramoseasa va fi bagata,la randu-i,printre exemplele vechi.

In acest fel propunerea a trecut la senat.


Asa povesteste Tacit in anale.

http://www.africacom...tica/unita1.pdf

Edited by marcuzzzo, 28 March 2011 - 19:50.


#1971
mirceavoda

mirceavoda

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,466
  • Înscris: 08.11.2010

View Postlucifer76, on 28th March 2011, 19:18, said:

Ca de obicei , latri la copacul gresit :) . Eu nu sunt convins de nimic , dar tu in schimb stii totul . Negi si cea mai mica posibilitate ca ipoteza despre care vorbesc sa se fi putut intampla , fara macar sa te gandesti daca e posibila sau nu .

Zău,mă? Ia arată tu aici cum se latră la copacul ăl bun, că io pînă la 62 de ani nu învățai.Nici măcar să latru nu am învățat.
M-am gîndit eu , nu avea grijă, de aia eu scriu pe subiect, iar voi veniți doar cu generalități.Te-am intrebat clar: dacă a fost cum zici arată de ce nu au invățat progeniturile de la tații lor care vorbeau latinește să înjure, să numere, denumirile armelor, ale acțiunilor militare, ale echipamentului, ale materialelor de construcție.Pe romînește toate astea sînt altfel decît în latinește. Mai am dar răspunde doar la asta. Nu-mi veni mie cu 3 lulele citite printr-un articol și cu chestii generale.În amănunt e adevărul. Tu ai văzut cum se desfășoară vreun proces de viol la un tribunal american?De ce crezi că se intră așa de tare in amănunte și femeia e întrebată niște chestii de amănunt? Răspunsul este că doar așa pot fi văzute eventualele minciuni.

#1972
NICU_LUPULALB

NICU_LUPULALB

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 779
  • Înscris: 02.02.2010

View Postmarcuzzzo, on 28th March 2011, 19:22, said:

... unui soldat roman nu ii era interzis la mii de chilometri departare,fututul nevestelor fostilor comandori daci.
... le era interzis formal in primele secole soldatilor sa ia pe nevasta cate o dacita,asta totusi nu impedica sa aiba soldatii romani niste copii afara de casatorie si sa-i invete cu limba latina.

Da mă Marcuzzzo, cîtă dreptate ai. Acum văd limpede "lumina" latinistă:

Soldatul roman se ocupa de vreo dăciță deși știa că e ilegal, apoi cînd se năștea pruncul, intra în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la doi ani, schimba pamperși, îl hrănea îl învăța latina... :thumbup:

Dar probabil am uitat să menționez că atunci NU se putea da acel concediu. :nonobad:

Deci soldatul trebuia să chiulească de la instrucție și serviciul de gardă, știind că poate fi biciuit pentru asta, (sau chiar mai rău) dar el avea o misiune istorică,... trebuia să-și învețe pruncii limba latină, ca să aibă Marcuzzo motiv să abereze în 2011 pe forumul Softpedia, despre latinizarea dacilor. :naughty:

Deci , vezi nu prea avea timp romanul să-și învețe copiii o limbă pe care nici el nu o cunoștea prea bine,...iar drăcoaica aia de dăciță, își învăța copii limba vechilor daci, numai așa , ca să-ți facă ție în ciudă.

Singura situație cînd drăcovenia pe care o susții ar avea sens, ar fi dacă limba dacilor și latina erau asemănătoare. B)

L.E. Ce zici îți place ce spun, sau aberezi în continuare și te faci mai departe de cacao?

Edited by NICU_LUPULALB, 28 March 2011 - 19:57.


#1973
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View Postmirceavoda, on 28th March 2011, 19:49, said:

Zău,mă? Ia arată tu aici cum se latră la copacul ăl bun, că io pînă la 62 de ani nu învățai.Nici măcar să latru nu am învățat.
M-am gîndit eu , nu avea grijă, de aia eu scriu pe subiect, iar voi veniți doar cu generalități.Te-am intrebat clar: dacă a fost cum zici arată de ce nu au invățat progeniturile de la tații lor care vorbeau latinește să înjure, să numere, denumirile armelor, ale acțiunilor militare, ale echipamentului, ale materialelor de construcție.Pe romînește toate astea sînt altfel decît în latinește. Mai am dar răspunde doar la asta. Nu-mi veni mie cu 3 lulele citite printr-un articol și cu chestii generale.În amănunt e adevărul. Tu ai văzut cum se desfășoară vreun proces de viol la un tribunal american?De ce crezi că se intră așa de tare in amănunte și femeia e întrebată niște chestii de amănunt? Răspunsul este că doar așa pot fi văzute eventualele minciuni.

Am ajuns la locotenentul Colombo.  :rolleyes:
In rest esti atat de sigur sa fi pierdut limba romana toata nomenclatura de sorginte latina ce tine de echipamentele de razboi?
Si oricum,chiar de-ar fi fost asa,s-ar fi putut intampla sa se piarda anumite cuvinte latinesti si sa fie imprumutate alte noi din limbile slave sau turanice cu care valahii de la nord de dunare au trebuit sa se deprinda vazand ca au conlocuit cu aceste popoare sute de ani.

#1974
ego_zenovius

ego_zenovius

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,399
  • Înscris: 24.11.2006

View Postleogoto, on 28th March 2011, 19:27, said:

1. Fericita familie e compusă dintr-un cetățean roman și altă cetățeană romană. Asta se pare că nu pricepi. Faptul că soția avea cetățenie reiese din împrejurarea că avea două nume, în cartea aia de v-am dat link spre ea e menționat fără echivoc detaliul ăsta: militarii și ex-militarii nu își luau consoarte ne-romane.
Voiam sa-ti demonstrez prin acea "poza de familie" ca soldatul roman, cat era el de soldat roman, se mai si insura. Ca doamna din imagine o fi fost de origine romana (despre "cetatenie" nu pre putem vorbi la femei) se poate. Ideea e ca soldatul roman se insura si avea suficient timp sa faca si copii.

#1975
lucifer76

lucifer76

    Bashtan

  • Grup: Moderators
  • Posts: 32,574
  • Înscris: 13.06.2007

View Postmirceavoda, on 28th March 2011, 20:49, said:

M-am gîndit eu , nu avea grijă, de aia eu scriu pe subiect, iar voi veniți doar cu generalități.TNu-mi veni mie cu 3 lulele citite printr-un articol și cu chestii generale.În amănunt e adevărul.
Da , adevarul e ca soldatii din toate armatele sau amestecat cu localnicele , fie ca vrei , sau nu . Poti sa sustii cat ai chef contrariul , deja ti-am aratat ca asa ceva s-a intamplat . Stii ce faceau soldatii americani cu vietnamezele , nu ?
Gandeste-te ca poate ocupatia germana a Frantei continua , si aia 200 000 de copii invatau germana . Gandeste-te ca ocupatia Frantei a durat 5 ani , nu aproape 200 .

View Postmirceavoda, on 28th March 2011, 20:49, said:

Te-am intrebat clar: dacă a fost cum zici arată de ce nu au invățat progeniturile de la tații lor care vorbeau latinește să înjure, să numere, denumirile armelor, ale acțiunilor militare, ale echipamentului, ale materialelor de construcție.Pe romînește toate astea sînt altfel decît în latinește.
Tu asta ti-ai invatat copii , injuraturile si comenzile militare ?! Copii au invatat din discutiile pe care le auzeau in casa , despre vreme , mancare , plante , animale , chestii de astea . Nu vorbea soldatul roman cu muierea daca despre actiuni militare :) . Normal ca sunt altfel denumirile astea , nu uita ca au trecut 2000 de ani de atunci . La scoala am invatat despre sabia lui Stefan cel Mare , nu despre gradiusul lui . Dar uite ca a ramas securis , scutum , catapulta , balista .

#1976
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View PostNICU_LUPULALB, on 28th March 2011, 19:53, said:

Da mă Marcuzzzo, cîtă dreptate ai. Acum văd limpede "lumina" latinistă:

Soldatul roman se ocupa de vreo dăciță deși știa că e ilegal, apoi cînd se năștea pruncul, intra în concediu pentru îngrijirea copilului pînă la doi ani, schimba pamperși, îl hrănea îl învăța latina... :thumbup:

Dar probabil am uitat să menționez că atunci NU se putea da acel concediu. :nonobad:

Deci soldatul trebuia să chiulească de la instrucție și serviciul de gardă, știind că poate fi biciuit pentru asta, (sau chiar mai rău) dar el avea o misiune istorică,... trebuia să-și învețe pruncii linba latină, ca să aibă Marcuzzo motiv să abereze în 2011 pe forumul Softpedia, despre latinizarea dacilor. :naughty:

Deci , vezi nu prea avea timp romanul să-și învețe copii o limbă pe care nici el nu o cunoștea prea bine,...iar drăcoaica aia de dăciță, își învăța copii limba vechilor daci, numai așa , ca să-ți facă ție ăn ciudă.

Singura situație cînd drăcovenia pe care o susții avea sens, ar fi fost dacă limba dacilor și latina erau asemănătoare. B)


HAHAHAHAHAHAAH! :-))

Pfai de capul meu....asta-i singura comentare care-mi vine la indemana.
Iar oricum trebuie sa incerc sa te fac sa intelegi si pe tine.
Intre cele doua ipoteze: adica soldatul roman care-si facea labele uitandu-se in sus ca i-era interzis sa ia pe cineva de nevasta,si alta care-l vede pe soldatul roman care trecea pe la un tinut si cand dadea de cate o femeie facea un copil,eu as prepondera spre cea de a doua.
Tu ce zici? ca pe un barbat roman il interesa schimbul scutecelor si suptul laptelui?

Iar domnul lupulalb crede intr-o societate de casta: romanului care ajungea in provincii i-era intersiz sa iasa candva la carciuma,sau femeilor din partea locului le era intersiz sa se culce cu cate un soldat tanar si zdravan. Asta in capul lor,sau in filmele dacomane pe care le vad. :-)))

#1977
Mount_Yermom

Mount_Yermom

    my other ride is yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,346
  • Înscris: 09.05.2010
Bine-nteles ca cetatenii romani [militari sau nu] aveau neveste pe care si le alegeau dupa cum le poftea inima si cu care aveau plozi si carora le transferau statul lor social.

Leogoto isi calibreaza judecata dupa legile rasiale de la Nuernberg

#1978
marcuzzzo

marcuzzzo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,660
  • Înscris: 12.12.2008

View PostMount_Yermom, on 28th March 2011, 20:06, said:

Bine-nteles ca cetatenii romani [militari sau nu] aveau neveste pe care si le alegeau dupa cum le poftea inima si cu care aveau plozi si carora le transferau statul lor social.

Leogoto isi calibreaza judecata dupa legile rasiale de la Nuernberg

In mintea lui si a altora, romanii traiau intr-o societate strict rasiala,chit ca noi cunoastem faptul ca romanii i-au asimilat pe supusi.

#1979
Megara

Megara

    Age, si quid agis!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,511
  • Înscris: 26.09.2006
Mi se pare mie sau discutiile sunt ciclice?

View PostMegara, on 7th October 2006, 13:59, said:

Nu mi se pare prea corect sa vorbim de procesul de romanizare doar de la cucerirea Daciei de care romani.
Romanizarea este o varianta a procesului de aculturatie, care defineste contactul intre doua civilizatii, in sensul ca romanizarea defineste contactul dintre civilizatia romana si culturile materiale si spirituale ale popoarelor care au fost inglobate in statul roman.
In cazul Daciei, civilizatia romana a venit in contact direct cu civilizatia geto-dacilor. Civilizatia romana a fost una dintre cele mai bine constituite din intreaga antichitate, daca nu cea mai bine contituita. Ea a avut forme specifice de manifestare in toate domeniile vietii: economic, social, politic, militar, spiritual etc. Civilizatia dacica era mai putin complexa, apropiata insa in unele domenii datorita contactelor cu elenismul si chiar cu civilizatia romana cu mult inainte de cucerire. Contactul fundamental intre cele doua civilizatii s-a petrecut la nivelul vietii economice si al culturii materiale. Superioritatea culturii romane si-a spus cuvantul, viata economica de tip roman a inlocuit peste tot si aproape radical formele vietii economice dacice. Sub anumite aspecte, formele de schimb erau deja inlocuite la data cuceririi. Dacii foloseau de peste 150 de ani moneda romana, deci aveau in spate un secol si jumatate de cand viata lor economica a fost influentata si s-a desfasurat pe baza si prin moneda romana. Spuneam mai sus ca la Porolissum (ma scuzati ca dau exemplul doar Porolissumul, dar numai despre el am date concrete deoarece m-a interesat in mod special, eu fiind nascuta si crescuta in acea zona) s-au gasit denari romani datand din 78 i.Hr. Importurile de produse romane devenisera o obisnuinta in asezarile dacice. Ingineri, tehnicieni, mestesugari romani si fireste negustori au fost prezenti in Dacia cu mult inainte de cucerire. Tot la Porolissum s-au gasit piese de import de toate categoriile: ceramica, obiecte din fier, obiecte din bronz. Aici as mentiona o fibula romana gasita intr-o groapa de mormant din cimitirul de la "Magura", cimitir dacic.
Cand romanii s-au instalat in Dacia, construind drumuri, ridicand castre si orase, procesul de transformare a cuprins intreaga societate dacica. Pe masura ce viata economica a devenit romana, au devenit romane majoritatea formelor culturii materiale. Pe masura ce viata economica si cultura materiala au devenit romane, formele de locuire, modul de comportare, credintele si, in fine, mijloacele de exprimare au devenit romane. Astfel, prin fapte, constructii, unelete, haine, podoabe, marfuri, mancare etc, dacul a devenit chiar fara sa-si dea seama sau fara sa vrea, roman. Serviciul militar in armata, recrutarea locala aplicata inca de pe vremea imparatului Hadrianus, contactul permanent cu administratia, cu fiscul, cu negustorul roman, participarea si incadrarea aproape obligatorie in viata economica romana au fost in mare masura determinante. Un rol mare l-au avut si veteranii si colonistii care s-au instalat aici. Veteranii proveneau, cei mai multi, din unitati militare din occidentul european (Hispania, Gallia, Britannia, Pannonia), din provincii de mult incadrate in statul roman si deja romanizate sau intr-un stadiu avansat de romanizare. La Porolissum s-au gasit 8 diplome care atesta cel putin opt militari lasati la vatra. O data cu unii dintre ei, au primit cetatenia si copii lor. Cea mai veche diploma militara dateaza din anul 106 si atesta stabilirea aici a unui veteran de origine britanica. O alta diploma militara din 1 iulie 110, atesta stabilirea aici a lui Marcus Ulpius Longinus, veteran belg de origine. O a treia diploma, din 29 ianuarie 120, dovedeste stabilirea pe loc a unui veteran nascut la Palmyra (Siria), Hamaseus Alapatha filius. Pe celelalte diplome militare, datorita starii lor fragmentare, nu s-au pastrat nume si date. Se pare ca numarul soldatilor din garnizoana de la Porolissum era in jur de 5-7 mii, iar in situatiile de criza ajungea pana la 10 mii.
In inscriptiile gasite la Porolissum s-au descoperit si cateva nume grecesti, purtate mai ales de scalvi. O inscriptie funerara in limba greaca (singura de acest fel la Porolissum) sugereaza si existenta unei componente grecesti (sau poate orientale) a populatiei. Numeroasa tre sa fi fost si populatia de origine orientala mai ales din Palmyra (Siria). In afara unitatii militare, exista si o colonie civila destul de numeroasa de vreme ce avea doua temple (inchinate zeului Bel si zeitei Dea Syria), iar reprezentantii ei aveau un rol important in conducerea orasului (P. Aelius Iacubus, P. Aelius Malachus). Alaturi de acestia mai erau si evrei iar urmele ramase de la ei, chiar daca putine sunt elocvente. S-au descoperit zeitati africane (mai ales egiptene) si din cauza numarului mare de divinitati descoperite se apreciaza ca ar fi existat si o comunitate destul de numeroasa.
In amalgamul acesta etnic, un rol aparte l-a avut si populatia dacica autohtona. Cat de numeroasa era populatia dacica nu se poate aprecia, dar se poate spune ca este cea care domina avand in vedere pastrarea numelui dacic al asezarii (care apare de multe ori scris ca Paralissum sau Paralissensiumm, para se pare ca insemna vad, trecere, trecatoare in limbile tracice ), ceramica tipica gasita peste tot si in toate partile complexului, prezenta anumitor zeitati despre care se apreciaza ca ar fi autohtone precum si imensul cimitir dacic.

Sunt multe exemple pe care le-as putea da. Muzeul de istorie din Zalau adaposteste una dintre cele mai numeroase colectii daco-romane din tara. De asemenea, exista doua volume scoase acu 10-15 ani (primul de dimensiunea DEX-ului iar al doilea cam la jumatate) in colectia "Acta Musei Porolissensis", tiparita de catre Muzeul de istorie din Zalau (din cate stiu eu colectia este cu circuit inchis fiind dedicata specialistilor, dar am vazut ca anumite volume si in special cele noi se pot cumpara direct de la muzeu), volume in care se afla tot istoricul sapaturilor de la Porolissum si tot ceea ce s-a descoperit cu referintele de rigoare.


#1980
DBG_constructor

DBG_constructor

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 238
  • Înscris: 19.08.2010
Faimoasa columna a lui traian in care sunt scluptate scene din cucerirea Sarmisegetuzei portretul lui Decabal apare de 9 ori pe cand cel al lui Traian o singura data.
In fine  eu sunt in Italia , acum cateva zile imi zice un italian pe un ton destul de arogant ca romanii fac numai prostii fura , prostitutie si multe altele si imi zice de ce nu ne ducem noi acasa . Ce sai  ii zic si eu la om simplu si la subiect , noi am venit aici sa luam inapoi ce a luat imperiul roman din Dacia cu tot cu dobanda  :naughty:
Imaginativa ce criza de isterie a facut broasca.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate