Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Convertit sistem de navigați...

Nu am sunet pe hdmi

Întrebare alunita

Schimbare tabla acoperis
 Trotineta Bolt cu reducere de 3 lei

Aragaz cu plita pe gaz si cuptor ...

Cablu FFC

Poco F6/F6 Pro
 Scurgere catre hazna

De la 24V la 5V DC?

Deducere TVA

Open WRT nu sincronizeaza ceasul ...
 salariu plafonat

sistem actionare electrica pentru...

Sfaturi achizitie auto ~10k€

ICC/ICM soft monitorizare si cont...
 

WarGames (1983)

- - - - -
 • Please log in to reply
11 replies to this topic

#1
stormwatch

stormwatch

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,772
 • Înscris: 18.04.2010
[ http://shareimage.org/images/a64ljtm9h11kg1a70mev.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Aseară am revăzut pe MGM cu plăcere acest film pe care muream să-l văd pe timpul lui Ceaușescu. Citisem despre el într-un articol despre niște hackeri (asta prin '84-'85) intitulați "Grupul 414" după prefixul telefonic al regiunii Milwaukee (Wisconsin), format din tineri între 15 și 22 ani care au spart calculatoarele mai multor companii, centre de cercetare, chiar și a unui cimitir din Canada. Se pare că filmul ăsta e inspirat de isprăvile lor. Bineînțeles că articolul avea un ton avîntat dezaprobator la adresa acestor preocupări ale tineretului occidental, însă descrierea filmului m-a făcut să ard de nerăbdare să-l văd.

Dar nu l-am văzut decît mult mai tîrziu, prin '94 cînd Antena 1 parcă l-a dat. De atunci l-am mai văzut de 4 sau 5 ori, de fiecare dată cu același interes. Acum postul MGM văd că-l redifuzează periodic, așa că-l recomand călduros.

La prima vedere poate părea doar un film cu adolescenți, însă cei care au trăit perioada aceea sau cei pe care îi interesează Războiul Rece știu că pacea globală de după al doilea război mondial a fost posibilă doar datorită unui singur concept: "Mutual Assured Distruction" (a mai fost numită și "pacea nucleară"). Cînd prin anii '90, Elțîn și Clinton au încheiat un tratat prin care cele două țări nu se mai vizau reciproc cu rachetele lor, lumea a interpretat gestul ca unul simbolic, însă după ce vezi filmul ăsta te uiți cu alți ochi la importanța acestui tratat.

#2
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
De ce nu ai ajuns să-l vezi pe vremea lui Ceaușescu?  <_< Eu l-am văzut pentru prima dată în anii '90 și am avut ocazia să-l revăd pe M.G.M. Channel de vreo 2 sau 3 ori. Desigur că m-am bucurat, mai ales că fiind pasionat și de computere bvechi îmi place computerul băiatului (aș vrea unul în colecție) și desigur fata (știu că sună pervers, dar mi-aș fi dorit să apară în sutien).

#3
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
Uite și grupul 414: http://en.wikipedia.org/wiki/The_414s
Povestea filmului: http://en.wikipedia.org/wiki/WarGames

#4
stormwatch

stormwatch

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,772
 • Înscris: 18.04.2010

View Postdjl, on 6th September 2010, 23:50, said:

De ce nu ai ajuns să-l vezi pe vremea lui Ceaușescu?  <_<

Tu cîți ani ai ?

Pe vremea aia, dacă nu aveai (aparat) video acasă și rude sau pile în străinătate să-ți trimită casete cu ce filme voiai tu, trebuia să te mulțumești cu ce aveau cei care "dădeau video" cu 100 de lei pe noapte. Filmele care nu erau cu karate, cu comando, cu sexy, cu comedie (așa se vorbea pe atunci) nu interesau pe nimeni.

Or, filmul ăsta nu se încadrează în nici una din "categoriile" de mai sus.
By the way, dacă cineva înțelege prin filme cu adolescenți filme cu hormoni și tipe goale, this ain't it. Căutați Private School sau Fast Times at Ridgemont High.

#5
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
Am 27 de ani. Născut pe 27 dec. 1982 :) Credeam că filmul a fost la cinema, dar acum îmi dau seama că nu ar fi arătat un așa "exemplu nedemn de urmat pentru tinerietul nostru socialist care nu trebuie corupt de decadența Accidentului" (am zis inteționat accident și nu occcident)
Nu vroiam un film cu hormoni, dar fata era drăguță :bigwhitegrin: Totuși apare așa  :notangel:
Attached File  vlcsnap_2010_09_08_00h43m09s204.png   358.71K   45 downloads  Attached File  vlcsnap_2010_09_08_00h42m38s132.png   350.03K   44 downloads  Attached File  vlcsnap_2010_09_08_00h42m24s243.png   355.56K   39 downloads
  
Oricum, mi-a plăcut faza în care părinții îl felictau pentru că a trecut la toate materiile și el vede că a declanșat o alarmă nucleară. Cum ar fi fost să zică "mami, tati, am declanșat un război nuclear!". Iar tipul ăla care vrea să înlocuiască oamenii cu computerele semănă la înfățișare cu ex-proful meu, Vali S(a)tan, omul cu laptopu'.

Attached Files#6
stormwatch

stormwatch

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,772
 • Înscris: 18.04.2010
Mda, tot nu e de-ajuns pentru a înțelege cum erau lucrurile pe atunci.

Filmul ar fi putut fi dat la cinematografele românești pe vremea lui Ceașcă dacă cenzorii de atunci ar fi considerat mesajul de pace al filmului mai important decît eventualele "deviații" ale tineretului american (între noi fie vorba, puștii ăștia doi sînt chiar cuminți comparativ cu cei din alte filme). Ceaușescu făcea mare caz de "inițiativele" lui de pace (la toate demonstrațiile de 1 mai și 23 august nu lipseau pancartele cu "Ceaușescu-Pace", a făcut și un referendum prin care reducea cheltuielile militare cu 5%, etc). Mie unul, chiar îmi place să cred că, poate, filmul ăsta a fost văzut de niște ruși cu grad înalt de pe la Moscova, și poate că a jucat un rol în dezamorsarea tensiunilor nucleare. Pentru că, "cursa înarmărilor" chiar o luase razna în anii '80. Reagan lansase proiectul SDI (Strategic Defense Initiative, supranumit "Războiul Stelelor"), rușii au pus stația Mir pe orbită, etc.

Numai că filmele americane veneau cu mare întîrziere la cinematografele din România, pînă cînd, spre sfîrșitul anilor '80 n-au mai venit deloc. De exemplu, "Superman", făcut în '78, eu l-am văzut prin '83. "Războiul Stelelor" tot așa, la 5-6 ani diferență. Chiar și după '89, filmele au continuat să vină foarte tîrziu în România, înainte ca cinematografele să fie omorîte de "videoteci", cablu și în cele din urmă, de Internet. Filmele la 1-2 luni de la lansare datează de prin '95 abia. Așa, ca o chestie de culoare, un film ca "Războiul Stelelor" cred că scotea pe vremea lui Ceașcă din 2 proiecții mai multe bilete decît vinde astăzi intr-o săptămînă un film de top 5 box-office România.

Filmul are multe puncte forte, dar cel mai important e ce spune "Joshua" la sfîrșit: The only winning move is not to play. Acuma, chestia asta poate suna foarte "corny", cînd vine spusă de un calculator, dar, dacă stai să te gîndești, calculatorul acela fusese programat să găsească "mișcarea" optimă, în cazul unui atac nuclear din partea URSS. La un moment dat, cînd puștiul îl întreabă care e scopul jocului Joshua răspunde: "to win the game". Deci, calculatorul era în căutarea "mișcării cîștigătoare (the winning move, care după cum explică Falken la un moment dat, era cum să răspunzi la diferite scenarii de atac nuclear sovietic, astfel încît pierderile de vieți omenești de partea ta să fie cît mai mici). Mi se pare magistrală ideea de a face un calculator să înțeleagă (dar de fapt ideea filmului e de a face omenirea să înțeleagă) că în orice scenariu de război nuclear NU POATE EXISTA UN CÎȘTIGĂTOR, pentru că distrugerea reciprocă ar fi fost totală. (chiar se făceau calcule pe vremea aceea că "stockpile"-ul de focoase nucleare adunate de cele două țări (dar și de celelalte țări nucleare) ar fi putut distruge omenirea de cîteva ori.

Ca fraze memorabile, cred că cea mai tare e ce spune Beringer la un moment dat: Mr. McKittrick, after very careful consideration, sir, I've come to the conclusion that your new defense system sucks. Cred că fraza asta e "the master of all understatements", avînd în vedere că "that new defense system" (de fapt, Joshua) fusese de 2 ori pe punctul de a porni un război nuclear și tocmai pornise al treilea scenariu care ar fi dus la un război nuclear total.

#7
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
În "România Liberă" din data de 30 august 1983 (nr. 12.076), la pg 6, în cadrul "Nota" - articolul "Computerele nu sînt infailibile..." semnat de D. Filip am găsit menționat filmul.

Attached File  IMG_0016.jpg   180.47K   46 downloads

Edited by djl, 11 February 2011 - 13:18.


#8
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
Filmul se poate vedea și aici (e doar în engleză  :notangel: ): [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/2k1aztBGnWc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#9
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
Recomand şi

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/EjByXo8JVc0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#10
vyctoras1985

vyctoras1985

  Guru Member

 • Grup: Validating
 • Posts: 11,765
 • Înscris: 01.07.2013
l-am vazut. un film interesant. mai ales in perioada asta cand exista tensiuni intre moscova si washington. de fapt in continuare se lucreaza la acest MAD si unii si altii cauta sa il reduca. in practica daca se obtine interceptarea rachetelor intercontinetale inca de pe teritoriul inamic atunci MAD se termina. problema mare ar fi ca in urma unor interceptari ale rachetelor fie si pe teritoriu strain daca ele explodeaza ne pomenim cu ditai emp-ul global care va trimite multe state in epoca de piatra ...si sa vezi foamete si tipete atunci....

#11
djl

djl

  Smrt fačizmu, sloboda narodu! Șah la bărboși.

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 112,804
 • Înscris: 13.06.2004
Am cumpărat anul trecut de pe ebay.co.uk un D.V.D. sigilat cu filmul şi apoi mi l-a adus cineva din Anglia. Deabea acum 2 zile am desigilat D.V.D.-ul. Pe D.V.D. există întreg filmul şi... în varianta comentată!; a fost o surpriză plăcută, dar încă nu am apucat să urmăresc în întregime comentariile..

#12
gomez99

gomez99

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,209
 • Înscris: 20.03.2005
filmul a fost in videoteci prin '86, in pachet cu the day after si electric dreams,

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate