Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

PFA - contributii la "somaj"

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
gabicen

gabicen

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,866
  • Înscris: 27.06.2006
1) Sunt PFA cu norma de venit din 2006. Nu am contract de colaborare cu nimeni. Nu lucrez la alta firma...

2) Imi platesc trimestrial impozitul pe venit la admin. financiara, contributia la casa de sanatate (conform declaratiei anuale) si lunar contributia la casa de pensi conform contractului semnat cu ei.

Astazi am vazut pe "media" niste informatii din care rezulta ca, mai nou, PFA trebuie sa plateasca si contributii la fondul de somaj:

http://www.adevarul...._322768195.html

http://www.avocatnet...IBUTII-PFA.html   - vezi explicatia data de G David - contabil.

In conditiile enuntate la 1)...trebuie sa platesc contributie la "somaj"?

Daca da - din ce act normativ (eventual articol...), rezulta asta?
Daca nu - din ce act normativ (eventual articol...), rezulta asta?

Intreb deoarece vreau sa fiu corect fata de stat si sa nu ma trezesc cu o amenda de zeci de milioane de lei fiindca "nu cunosc legile".

Multumesc anticipat.

#2
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006
da, trebuie
vezi OUG 58/2010 si normele de aplicare (HG 791/2010)

ps: conform acelorasi acte, se pare ca se schimba si contributia la pensie: daca pana acum plateai ~30% din valoarea asigurata aleasa, de acum trebuie sa platesti 10.5% din venitul net

Edited by _Smiley_, 24 August 2010 - 21:03.


#3
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003
http://static.anaf.r..._norme.2010.htm

Quote

Hotărârea Guvernului nr. 791/2010

N O R M E M E TO D O L O G I C E

de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea
Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale

Art. 3. — (1) Persoanele care realizează exclusiv venituri de natură profesională cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — sau ocazional datorează contribuțiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru șomaj și de asigurări sociale pentru sănătate, prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanța de urgență, denumite în continuare contribuții individuale.

(2) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează și venituri de natură profesională cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — datorează contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesională.

(3) Persoanele care, pe lângă veniturile de natură salarială, realizează și venituri de natură profesională în mod ocazional nu datorează contribuțiile individuale și pentru aceste venituri de natură profesională.

Art. 4. — Contribuțiile individuale se datorează și în situația în care veniturile de natură profesională sunt realizate de persoane pentru care la data intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice se prevede, potrivit legii, că asigurarea în sistemul asigurărilor pentru șomaj este facultativă.

Art. 5. — (1) Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională, pentru care se datorează contribuțiile individuale prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanța de urgență, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, precum și în sistemul de asigurări sociale de sănătate și beneficiază de prestațiile prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, de indemnizație de șomaj în condițiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, precum și de asigurare socială de sănătate în condițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Cotele contribuțiilor individuale prevăzute la alin. (1) sunt
cele prevăzute de lege pentru contribuția individuală de asigurări sociale, pentru contribuția individuală de asigurări pentru șomaj, precum și pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Art. 6. — (1) Baza de calcul al contribuțiilor individuale, prevăzută la art. III alin. (3) din ordonanța de urgență, pentru asigurările sociale și pentru asigurările pentru șomaj o constituie:
a) venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — realizate în condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1) sau (2);
b ) venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natură profesională realizate în mod ocazional, în condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1).
(2) Baza lunară de calcul al contribuției pentru asigurările sociale de sănătate prevăzută la art. III alin. (3) din ordonanța de urgență o constituie cuantumul net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, determinat ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile aferente realizării venitului, care
este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie și
nu poate fi mai mic decât un salariu de bază minim brut pe țară,
dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuția.
(3) Pentru veniturile de natură profesională, contribuția de asigurări sociale de sănătate se plătește de persoana care le realizează la termenele stabilite în Legea nr. 95/2006, cu modificările și completările ulterioare.
(4) Modalitatea de declarare și plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile de natură profesională este reglementată prin Legea nr. 95/2006 și prin Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calității de asigurat, respectiv asigurat fără plata contribuției, precum și pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
(5) Salariul mediu brut pe economie prevăzut la alin. (1) și (2) este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Art. 7. — Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) au obligația de a depune câte o declarație privind asigurarea în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, respectiv de a încheia contracte de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Art. 8. — (1) Declarațiile de asigurare prevăzute la art. 7 se depun, o singură dată, până la data de 25 a lunii pentru luna anterioară în care s-au realizat venituri de natură profesională, la casa teritorială de pensii și, după caz, la agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București din raza de domiciliu sau de reședință a persoanelor asigurate.
(2) Persoanele aflate în situațiile prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) au obligația de a actualiza declarațiile de asigurare în termen de 14 zile lucrătoare de la data modificării cuantumuluiveniturilor de natură profesională, prin depunerea unei noi declarații, care să ateste cuantumul veniturilor de natură profesională realizate pe fiecare sursă de venit.
(3) În lunile în care nu realizează venituri de natură profesională, persoanele aflate în situațiile prevăzute la art. 3 alin. (1) și (2) au obligația de a notifica acest fapt casei teritoriale de pensii, precum și agenției pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București din raza de domiciliu sau de reședință a acestora.
(4) Persoanele care realizează, în condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1), venituri de natură profesională în mod ocazional depun declarațiile de asigurare prevăzute la art. 7 ori de câte ori realizează venituri de natură profesională, până la data de 25 a lunii pentru luna anterioară în care au realizat aceste venituri.
(5) Declarațiile prevăzute la alin. (1), (2) și (4) constituie titluri de creanță și devin titluri executorii la data la care creanțele bugetare sunt scadente conform legii.

Art. 9. — (1) Termenele de declarare prevăzute la art. 8 alin. (1) și (4) constituie și termene de plată a contribuțiilor individuale.
(2) Persoanele care realizează, în condițiile prevăzute la art. 3 alin. (1), venituri de natură profesională în mod ocazional datorează contribuțiile individuale până la data la care cuantumul veniturilor de natură profesională realizate în cursul anului calendaristic atinge plafonul de 5 salarii medii brute pe economie.
(3) Pentru neachitarea contribuțiilor individuale la termenele de scadență prevăzute la alin. (1) se datorează dobânzi și penalități de întârziere, în condițiile legii.

Art. 10. — Plata contribuțiilor individuale se efectuează în contul bugetului asigurărilor sociale de stat, în contul bugetului asigurărilor pentru șomaj, precum și în contul bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.


#4
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,654
  • Înscris: 21.08.2008
1.Sotia e avocat...ea este inclusa in aceasta categorie?Ei achita contributia la casa separata...Ati auzit de vreun avocat somer?Daca e asa cine le da lor ajutor de somaj?
2.Eu am PFA si nu lucrez in alta parte,am doar cabinetul privat...sint inclus in aceasta categorie?
Nu inteleg nimic.Si la mine...trebuie sa platesc somajul???Eu daca sint complet independent,de ce trebuie sa achit somajul daca nu voi beneficia de el?
Stiu ca achit la CAS si CASS insa somajul separat nu,poate e inclus in CAS?

Edited by danghetau, 24 August 2010 - 21:18.


#5
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003
Asa e constituita fiscalitatea, nu conteaza meseria ! Iar sistemul nu e banca. Azi contribui pentru cei cu nevoi, cand iti vine randul altii vor contribui pt. tine (daca mai sunt)...

Codul Fiscal said:

Venituri din activități independente

ART. 46
Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obținute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfășurate în mod independent, în condițiile legii.

Edited by neagu_laurentiu, 24 August 2010 - 21:26.


#6
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,654
  • Înscris: 21.08.2008
Am spus ce sintem de la bun inceput pentru a evita intrebari ulterioare.
Concret:EU,ca medic independent si complet privatizat,fara sa am contract cu Casa sau sa lucrez in alta parte (obtin venituri doar de la cabinetul meu),trebuie sa depun lunar acele acte sau nu?
Sotia spune ca ei au o lege speciala,a avocatilor...e altceva,au casa lor de sanatate,platesc niste cote la UNBR si impozitul din realizari.
La mine e buba,nu se spune clar.
Cu pensia e clara treaba,stiu cum functioneaza.

Legea asta presupune o alta modalitate de impozitare si a persoanelor cu activitati liberale pe linga introducerea acelei categorii a drepturilor de autor (pe linga altele)?

Edited by danghetau, 24 August 2010 - 21:39.


#7
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003
Lunar. Citeste cu atentie ce zice mai sus in lege.

#8
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,654
  • Înscris: 21.08.2008
Da,se pare ca e vorba de o alta grila de impozitare si aceste acte trebuie depuse pina in 25 ale lunii pentru luna precedenta.Deja am descarcat tipizatele si le-am completat cu venituri zero pentru luna iulie...Nu sint familiarizat deloc cu terminologia,nu mi-au placut niciodata actele/hirtogaraia si asta a fost factorul determinant in a evita lucrul cu Casa pentru a evita intocmirea actelor...doar nu-s contopist,s-o faca altii,mie nu-mi place.
Nu ma prinde Revelionul in tara...mi se face scirba.

Edited by danghetau, 24 August 2010 - 22:00.


#9
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003

 neagu_laurentiu, on 24th August 2010, 22:22, said:

Azi contribui pentru cei cu nevoi, cand iti vine randul altii vor contribui pt. tine (daca mai sunt)...
Pai si cand naiba "iti vine randul" ca PFA? Daca n-ai clienti intr-o zi, te duci sa-ti iei somajul pentru ziua aia?

#10
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003
Cand o sa te lasi de PFA si te duci sa spui ca nu mai poti trai ! Insa nu doreste nimeni sa ajungi in situatia asta.

Quote

Art. 5. — (1) Persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională, pentru care se datorează contribuțiile individuale prevăzute la art. III alin. (2) din ordonanța de urgență, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, precum și în sistemul de asigurări sociale de sănătate și beneficiază de prestațiile prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare, de indemnizație de șomaj în condițiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, precum și de asigurare socială de sănătate în condițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, cu modificările și completările ulterioare.


#11
pavelescu

pavelescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 02.02.2005
O intrebare :

Quote

Dar ce se intampla in cazul unui PFA in sistem real, care tine contabilitate in partida simpla pt venituri exclusiv ocazionale si nu poate determina venitul net decat la finele anului fiscal?!

Ipoteza:
Daca in iulie am incasat pt o lucrare 1000 lei dar abia luna urmatoare platesc 500 lei furnizorului cu care am contract (sau mai rau, i-am platit deja din iunie), Venitul Net (determinat ca diferenta dintre Venit Brut si Cheltuieli deductibile) , obtinut in urma acestui contract este de fapt de 500 lei si nu 1000 asa cum ma obliga ei sa declar.

Nu exista declaratii rectificative, nu inteleg de ce se ignora complet cheltuielile ocazionate de desfasurarea activitatii pt cei in sistem real. Nu toate cheltuielile au loc in lunile in care ai venituri.
Pur si simplu cheltuielie deductibile sunt omise iar ceea ce platesc este calculat dintr-o suma care nici macar nu reprezinta venitul meu net!
Este furt pe fata. Nu se poate discuta de venit net pana la finalul anului.

Trebuiau sa faca cum este la sanatate. Se calculeaza taxa pe baza deciziei de la finante.

Edited by pavelescu, 25 August 2010 - 09:42.


#12
neagu_laurentiu

neagu_laurentiu

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,600
  • Înscris: 30.07.2003

 pavelescu, on 25th August 2010, 10:41, said:

Trebuiau sa faca cum este la sanatate. Se calculeaza taxa pe baza deciziei de la finante.
Pai asta era inainte de 1 Iulie. Dupa s-a schimbat si acolo (sau asa scrie in codul fiscal).

#13
pavelescu

pavelescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 02.02.2005
Eu am platit zilele trecute la sanatate si mi-au zis ca a ramas la fel.

#14
Astor

Astor

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,044
  • Înscris: 17.01.2003

 neagu_laurentiu, on 25th August 2010, 06:35, said:

Cand o sa te lasi de PFA si te duci sa spui ca nu mai poti trai ! Insa nu doreste nimeni sa ajungi in situatia asta.
Pai nu e chiar asa pentru ca daca e decizia ta de a "te lasa de PFA" nu cred ca vezi nimic, exact ca atunci cand iti dai demisia ca salariat.

#15
danghetau

danghetau

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,654
  • Înscris: 21.08.2008
Si mie mi-au spus la CASS (sanatate) ca ramine la fel,asta in Focsani pentru edificare.

#16
pavelescu

pavelescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 02.02.2005
Revin cu problema - la PFA/II in sistem real cum se plateste ? Eu poate am avut venit in iulie , dar restul lunilor am multe cheltuieli astfel incat la sfarsit de an am sa fiu in pierdere.
Se va face regularizare la anul ptr taxele de la pensii/somaj ?

#17
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006
eu tind sa cred ca nu. din moment ce depui declaratii de venit lunare si platesti in functie de ele, nu cred ca se face vreo regularizare.

#18
pavelescu

pavelescu

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,362
  • Înscris: 02.02.2005

 _Smiley_, on 25th August 2010, 18:51, said:

eu tind sa cred ca nu. din moment ce depui declaratii de venit lunare si platesti in functie de ele, nu cred ca se face vreo regularizare.
Pai atunci inseamna ca am sa platesc taxa la pensii ptr un anumit venit si impozitul la fisc ptr alt venit .  :confuzzled:

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate