Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips

Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?
 Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone

Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...
 MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...

Identificare font

problema ping in jocuri online
 Problema calculator

Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Rfg crescut
 

Amplificator pentru boxe de 65W / 8 ohm

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#19
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007

View Postaudiofun, on 24th August 2010, 09:29, said:

Treaba o faci intr-adevar cu orice putere dar trebuie definit in ce consta treaba; in cazul lui treaba consta in auditii la nivele mari si in aceasta situatie exista pericolul defectarii atat a amplificatorului cat si a boxelor, mai ales daca se foloseste un amplificator de putere mica dat la nivel mare/maxim.
Sper sa fie de folos.

n-a zis nicaieiri ca nivelul auditiei este f mare iar un amp serios de 2x30w(consum maxim de minim 150w) scoate varfurti de cel putin 3 ori mai mari fara clipping.

#20
LaurFarul

LaurFarul

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 30
  • Înscris: 08.09.2009
http://decibel-shop...._KB-17-617.html

Poti conecta 8ohmi fara probleme!

#21
geoaxe

geoaxe

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 07.08.2007
Ms de ajutorul vostru de pana acum!
Dupa cate am inteles ar trebui sa-mi iau un amplificator un pic mai mare (de 2x65W) pt ce-mi trebuie. Mai bine sa fiu sigur nu? Am vazut la multi care aveau sisteme, ca la 2-3 ore de muzica la 70-80% din putere boxele incepeau sa 'scartaie' sau se supraincalzea amplificatorul... As incerca sa evit aceste situatii.

Edited by geoaxe, 31 August 2010 - 09:07.


#22
audiofun

audiofun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 31.12.2009

View Postundercoverbrother, on 24th August 2010, 20:28, said:

n-a zis nicaieiri ca nivelul auditiei este f mare iar un amp serios de 2x30w(consum maxim de minim 150w) scoate varfurti de cel putin 3 ori mai mari fara clipping.

Mesajul #5
"le vreau in camin sa zgudui camera (petreceri, etc.)"

Pentru a lamuri chestiunile, sa luam in considerare cele de mai jos:

Clipping-ul apare atunci cand nivelul semnalului muzical amplificat atinge nivelul/capacitatea superioar/a a sursei de alimentare, moment in care semnalul muzical variabil se "turteste" si se transforma in semnal continuu de nivel egal cu valoarea tensiunii de alimentare a amplificatorului. In acest moment la bornele boxelor este trimis un semnal de curent continuu distrugator pentru difuzoare daca clipping-ul este prelungit (asa cum se intampla cel mai des in cazul amplificatoarelor de putere mica indiferent de "seriozitatea" lor atunci cand sunt "forjate" la nivel/volum mare). Daca amplificatorul a fost proiectat pentru o anumita putere, sa zicem 30 W putere continua, va avea sursa de alimentare proiectata pentru a asigura debitarea la iesire a celor 30 W continuu pe sarcina nominala, cu o mica rezerva pentru a compensa variatiile sursei de alimentare datorate retelei de C.A. (pentru detalii legate de alte impedante de sarcina vezi mai jos).

Consumul amplificatorului este dictat de capacitatea lui de a "rezolva" sarcini/boxe dificile, cu impedanta dinamica scazuta. Sa luam cazul unui amplificator de 30 W putere continua pe o sarcina nominala de 8 Ohmi (sursa de alimentare nestabilizata, practic in peste 95% din situatiile reale) si sa presupunem ca avem de-a face cu boxe dificile ce coboara in functionare dinamica la 3,2 Ohmi (caz real, vezi anumite modele de KEF). Folosind matematica/electricitate de liceu (clasa XI) si presupunand pentru simplitate ca "atac" amplificatorul cu semnale periodice (caz in care puterea efectiva/rms - RootMeanSquare aproximeaza destul de bine puterea continua) putem considera P_eff = (V_eff)2/Z_boxa si (incluzand pierderile pe tranzistorii finali, diodele redresoare, transformator si riplul condensatorului de filtraj) obtinem o putere maxima debitata pe 3,2 Ohmi de aprox. 54 Wati la un consum din sursa de aprox. 81 W pe canal cu un condensator de filtrare de minimum 10 mF (10.000 microF) pe canal (pot da calculele de proiectare detaliate celor interesati, nu este nici un secret aici). Mergand mai departe si presupunand cazul ideal al unui amplificator alimentat cu o sursa de alimentare stabilizata (exista asa ceva dar inclin sa cred ca ies din discutia noastra astfel de amplificatoare datorita costului prohibitiv), puterea maxima debitata pe 3,2 Ohmi ar fi de 75 Wati si, considerand un randament al sursei de alimentare liniare de 50% (caz destul de idealizat), un consum de 150 W pe canal (se pot folosi si surse in comutatie cu randamente de peste 90% dar pentru a elimina radiatiile specifice daunatoare semnalului audio, "the sky is the limit" in ceea ce priveste costul). Pentru a scoate de 3 ori mai multa putere utila, ar trebui ca amplificatorul nostru sa fie capabil sa debiteze aceasta putere de 90 W, la tensiunea de alimentare specifica puterii de 30 W pe 8 Ohmi, pe o sarcina de aprox. 2,67 Ohmi, caz intalnit in practica in general doar la amplificatoarele proiectate sa debiteze puterea continua respectiva pe sarcini/boxe cu impedanta nominala de 4 Ohmi si 2 Ohmi.

Va provoc sa dati voi exemple concrete de amplificatoare specificate la 2 Ohmi fara clipping, impreuna cu pretul lor; incep eu cu un exemplu: Vincent SP 995, pret 6700 lei mono.

NAIM cineva?

Toate bune.

#23
undercoverbrother

undercoverbrother

    Guru Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 18,293
  • Înscris: 02.04.2007
deci pana la urma zici ca sunt ampuri care scot varfuri de 3 ori mai mari decat puterea continua din specificatii sau nu?
ca eu asta am scris.
lasi loc de interpretari cu acel "ar trebui ... sa debiteze acea putere de 90w"
deci sunt sau nu?

#24
audiofun

audiofun

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 76
  • Înscris: 31.12.2009

View Postundercoverbrother, on 2nd September 2010, 17:59, said:

deci pana la urma zici ca sunt ampuri care scot varfuri de 3 ori mai mari decat puterea continua din specificatii sau nu?
ca eu asta am scris.
lasi loc de interpretari cu acel "ar trebui ... sa debiteze acea putere de 90w"
deci sunt sau nu?

Mesajul #19
"iar un amp serios de 2x30w(consum maxim de minim 150w) scoate varfurti de cel putin 3 ori mai mari fara clipping"

Eu nu cunosc un astfel de amplificator. Desigur poti exemplifica tu unul pe care eventual sa-l recomanzi colegului nostru forumist (sincer, chiar si eu as fi interesat de asa ceva, mai ales dpdv al pretului).
Indraznesc sa afirm ca performantele in putere nu implica imposibilitatea aparitiei clipping-ului indiferent de "seriozitatea" amplificatorului, deoarece clipping-ul poate apare lindiferent de puterea maxima, vezi si mesajele mele anterioare; tot ceea ce se poate spune este ca un amplificator de calitate, in special unul de putere mai mare, iarasi vezi si mesajele mele anterioare, este proiectat in asa fel incat minimizeaza aparitia acestui fenomen distrugator pentru difuzoare si calitatea auditiei la nivele/presiuni acustice superioare acceptabile/tolerabile auzului uman.
Calculatia teoretica facuta de mine pentru cazul unui amplificator alimentat de la o sursa stabilizata a avut drept scop sugerarea complicatiilor tehnice (consumul si complexitatea alimentatorului si etajului final al unui astfel de amplificator) si financiare implicate intr-un astfel de proiect si nicidecum realizabilitatea lui practica (ce oricum NU face obiectul discutiei), dar ceea ce este mai important, nu am sugerat nici un moment ca nu poate intra in limitare (vezi mai jos).
Un amplificator de 30 W pe 8 Ohmi (ca sa folosesc drept exemplu valorile inaintate de tine), iarasi teoretic vorbind, alimentat de la o sursa nestabilizata si cu un condensator de filtraj de 10.000 microF pe canal nu depaseste aprox. 72 W maxim si asta pe o sarcina de 0,8 ... 1,3 Ohmi si la un consum pe canal de 140 ... 180 W (consumul mai mare pe sarcina de valoare mai mica) iarasi presupunand ca cineva si-ar pune problema sa realizeze un astfel de proiect la o putere asa mica (iarasi eu nu cunosc nici o implementare practica de acest tip, dar, daca asta fericeste pe cineva, se poate realiza practic si la costuri pe masura folosind un filtraj enorm, oricum posibilitatea de clipping exista si in acest caz).
Inca o data, ceea ce este mai important pentru discutia noastra (caci de aici a pornit recomandarea mea privind achizitionarea unui amplificator mai puternic la un buget decent), calculatiile de mai sus presupun un semnal la intrarea amplificatorului sub limita de generare a clipping-ului (limita legata in principal de sensibilitatea/amplificarea/castigul amplificatorului) si care nu are prea mult de-a face cu discutia despre putere si impedanta de sarcina asociata decat in ideea ca o impedanta de sarcina mai mica implica un consum de curent mai mare si trage in jos tensiunea de alimentare si implicit nivelul la care poate apare clipping-ul/limitarea.
Detaliile din mesajele mele anterioare au fost date cu dorinta de a clarifica unele confuzii propagate destul de frecvent (direct sau implicit) si nu ma indoiesc ca vor fi de folos celor interesati.
In general sunt de parere ca, ori de cate ori este posibil, este bine sa incercam sa ne argumentam afirmatiile spre folosul tuturor.
Toate bune tuturor va doresc.

Edited by audiofun, 02 September 2010 - 19:53.


#25
Soriinn

Soriinn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 17.11.2009
Ajutati-ma si pe mine ca un sfat inainte sa ard boxele.
Am un amplificator yamaha dsp a492 care conform manualului scoate pe front si centru 65w,minim 8ohmi,iar pe spate 35w pe canal cu minim aceeasi impedanta.Eu am cumparat pentru fata 2 boxe evox de 150w/8ohmi fiecare,iar pentru spate si centru sony 100w/8ohmi.
Intra in clipping? Eu nu vreau sa ascult la volume mari,chiar mult sub jumatate, sa zicem ora 9 sau 10 niste filme.

#26
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,178
  • Înscris: 16.10.2008
Nu arzi nimic . Problema e ca te complici inutil cu 5 boxe pt un aparat care doar emuleaza surround din stereo,
Si de ce ai schimbat topicul?


#27
Soriinn

Soriinn

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 46
  • Înscris: 17.11.2009
Am un proiector overmax multipic 3.1,mai vedem cate un film in familie si vroiam si noi un sunet mai bun decat cel din 2 difuzoare de cativa watti ai proiectorului.Citeam ceva si am ajuns intamplator pe topicul asta.Si din cate me-am aruncat o privire, tot asta parea cel mai potrivit.Oricum mi-a fost ca,sa nu fiu pisalog.
As fi curios ce parere au audiofilii de tot ansamblu de acustic(toate boxele).

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate